Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

З Резолюції Організауії Об'єднаних Націй

  • 21.09.12, 11:48
"Кожен народ має право на збройне повстання, якщо влада чинить
узурпаторські, злочинні дії проти власного народу та вчиняється до
репресій серед цивільного населення, використовує поліційні чи армійські
підрозділи проти власного народу!"

Чи знаєте ви, що:

  • 21.09.12, 09:51
- свій шлях до Місяця радянський «Луноход» розпочав в Україні. Для підготовки команди, що ним керувала, та для випробовувань самого апарата в кримських горах під Сімферополем було створено спеціальний «місяцедром». У 70-х на Місяць було запущено всього два «трактори» — «Луноход-1» та «Луноход-2». Під час виконання місячної місії «трактористи» теж знаходилися в Криму — у центрі керування в селищі Шкільне. Пізніше зі Шкільного керували роботою космічних кораблів «Союз», брали участь у здійсненні першої міжнародної стиковки «Союз»-«Аполон», відстежували перший, і єдиний, політ радянського «човника» «Буран». Після проголошення незалежності України центр у Криму було майже повністю знищено...


- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО

- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейський нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...

Шевченківський день Королевської у Львові

  • 20.09.12, 10:58
Похід у політику колишнього футболіста Андрія Шевченка – одна з безумовних топ-подій цьогорічної виборчої кампанії. Його конкретна мотивація і причини вибору саме на користь партії «Україна – вперед!», щоправда, залишаються не до кінця зрозумілими, зате цілком зрозуміло, навіщо він партії Наталії Королевської. Візит партійної делегації до Львова 18 вересня це продемонстрував дуже чітко.


Найбільш помітний нюанс – зустріч Королевської, Шевченка та сьомого номера у партійному списку Євгена Суслова зі студентами в актовій залі Львівської Політехніки. Чи, точніше, те, як її анонсували. Біля входу до головного корпусу «Політеху» красувався плакат, на якому великими літерами повідомлялося, що 18 вересня о 15:30 відбудеться зустріч саме з Андрієм Шевченком, і лише нижче малопомітним шрифтом додано, що під час зустрічі також відбудеться презентація програми партії «Україна – вперед!».

  Єдина державна

Те, що студенти прийдуть на зустріч зовсім не з Наталією Королевською, а з Шевченком, було зрозуміло заздалегідь. Саме його присутність зібрала майже повні актові зали і  в Медуніверситеті, і  в Політехніці. Тільки його прізвище, оголошене ведучими зустрічей, зривало бурхливі й тривалі аплодисменти і щирі вигуки із залу. Навряд чи лідер партії відчувала якийсь дискомфорт чи заздрість, коли її вітали значно стриманіше – зрештою, як вже було сказано, володар Золотого М’яча потрібен їй у партії саме для того, щоб слугувати атракцією.

На жаль, атракція витримала свій лоск недовго. Коли Андрій Шевченко повторив з трибуни у Медуніверситеті кілька завчених фраз українською про те, що він усе зробив для України у спорті й тепер хоче зробити, що може, у політиці, зал ще був щасливим. Але коли через кілька хвилин на перше ж запитання він почав відповідати російською мовою, то студенти почали голосно обурюватися і шуміти. Спершу колишній футболіст навіть не зрозумів, що відбувається.

- У чому справа?– поцікавився з очевидним здивуванням той, кого ті самі люди щойно захоплено вітали.

Коли йому пояснили, що молодь бажає почути від нього українську, другий номер списку партії Королевської спробував віджартуватися, заговоривши італійською. Виглядало це непереконливо. Але ще менш переконливо виглядало, коли він таки пішов публіці назустріч і перейшов на українську. Мова а-ля Азаров з фразами на зразок «я хочу бути полізним» (sic) викликали приглушений, але все-таки добре чутний сміх.

Помилки з російською мовою Андрій Шевченко вже не повторив у Львівській Політехніці, де відбулася наступна зустріч – там він одразу відповідав українською. Щоправда, знову не без «азаровщини» - тим самим приглушеним сміхом студенти зустріли розповідь колишнього футболіста про те, що він «грав на чемпіонатах миру і Європи».

Розрядка для колишнього футболіста настала лише на прес-конференції, яка відбулася після зустрічей із студентами. Там він, вибачившись, відверто попросив у журналістів дозволу відповідати російською, і, отримавши його, заговорив значно впевненіше – ніби з його язика спала гора.

Звісно, хтось може поставити Андрієві Шевченку в плюс те, що він взагалі намагався говорити українською, хоч би якою слабенькою вона була. Такий аргумент навіть можна було б ліберально прийняти, якби під час зустрічі у Політехніці Наталія Королевська у відповідь на запитання про своє ставлення до мовного закону під бурхливі аплодисменти не запевнила:

- Наша партія вважає, що в Україні має бути єдина державна мова!

Такі заяви накладають відповідальність. Зокрема очікувалось би, що перший і другий номери партійного виборчого списку досконало цією єдиною державною володітимуть. А цього ж не скажеш не лише про Андрія Шевченка, а й про саму Наталію Королевську, яка азаровськими словечками теж сипала, не шкодуючи молодих західноукраїнських вух. Наприклад, учасники зустрічі у Медуніверситеті могли довідатися, що мама у неї – «вчителка».

Хіба що, звісно, Наталія Королевська мала на увазі зовсім іншу державну мову, промовляючи цитовану фразу…

Когось може в принципі здивувати, що в розповіді про партійний візит Королевської до Львова стільки уваги приділено мові Шевченка. Насправді дивного тут мало: за великим рахунком, майже нічого іншого із тих зустрічей з молоддю просто не запам’яталося. Лунали тільки загальні агітаційні фрази про «нову економічну модель», неприпустимість союзу з регіоналами, тощо.

Однак за сильного бажання Андрія Шевченка все-таки можна згадати і в іншому ракурсі. Нехай його профіль – не лінгвістика, а спорт. Саме для розвитку спорту і фізкультури він і йде в політику. Він добре знає, як його розвивати. У разі проходження до парламенту партія боротиметься за те, щоб Шевченко очолив спортивний комітет. Це все – слова Наталії Королевської.



Водночас, як виявилося у Львові, Андрій Шевченко навіть не знає, що стадіоном «Арена Львів» відає не Львівська міська рада, а держава. Відповідаючи на прес-конференції на запитання, як він бачить вирішення проблеми Арени, на якій ніхто не хоче грати, володар Золотого М’яча сказав:

- В першу чергу цей стадіон має використовувати місто, тому що там можна проводити концерти, можна зробити певну інфраструктуру і проводити конференції…

  Синдром незнання

Втім, Андрій Шевченко таки був не єдиною цікавинкою партійного візиту до Львова. Скажімо, інтерес автора цих рядків викликало ще й питання, на яких умовах Наталії Королевській і її соратникам надали для проведення зустрічей актові зали двох університетів. Сама Королевська на пряме запитання на прес-конференції відповіла:

- Давайте ви краще це питання поставите штабу. Я не знаю, чесно кажучи. Коли ми плануємо візити до того чи іншого міста, ми багато запрошень отримуємо від молоді, від студентів, від спортсменів, тому що є, безумовно, бажання зустрітися з легендою українського спорту Андрієм Шевченком.

Працівники штабу Наталії Королевської, з якими вдалося поспілкуватися, також нічого не змогли відповісти на це запитання – мовляв, цим питанням займався хтось інший. Відтак довелося звертатися до ректора Львівської Політехніки Юрія Бобала. Той пояснив, що актовий зал вже надавали раніше і Віталію Кличку, й іншим діячам, і що для цього існує конкретний порядок: слід написати листа на його ім’я з гарантією оплати.

На запитання, скільки ж коштує таке задоволення, як оренда університетського актового залу, Юрій Бобало сказав, що про це краще знають у бухгалтерії. Поговоривши з бухгалтером, ректор сказав, що той не може зараз назвати конкретної ціни, але загалом оренда залу на 8 годин коштує 1,5 тис. грн. Відповідно, за його словами, за одну годину партійний штаб мав би заплатити одну восьму.

Для протоколу: одна восьма від 1,5 тис. грн становить 187 грн 50 коп. Зовсім недорого не лише для партії, яка на свою передвиборчу агітацію вже витратила мільйони, а й для цілком пересічного львівського політика.

Ще одне, на що неможливо було не звернути увагу, - це те, що деякі запитання і відповіді на двох зустрічах з львівськими студентами повторювалися майже слово в слово. Стверджувати, що всі зустрічі були повністю агітаційно-постановочними, не можна, бо ж і автор цих рядків, не будучи учасником жодних сценаріїв, в Медуніверситеті отримав можливість поставити своє запитання. Але відчуття, що певний елемент постановки таки був, завдяки цьому copy-pasteне зникало.

Вже після зустрічі у Політехніці, говорячи про це з однією колегою-журналісткою, не вірити якій немає жодних підстав, я довідався від неї, що двоє молодих людей, які задавали запитання-повтори з різних кінців залу, знайомі між собою. Мовляв, коли вони йшли разом на другу зустріч  Королевської зі студентством, один із них сказав:

- Сподіваюся, це вже буде остання зустріч.

Однак про це, либонь, ані сама Наталія Королевська, ані її штабісти теж нічого не знають.


Джерело: 
ZAXID.NET
Автор: Данило Мокрик

PS: людина, що хизується тим, що добре знає російську, англійську і італійську, але не володіє українською... і намагається щось зробити для України - лукавить. Таким нуворишам не місце в українському парламенті.

Чи знаєте ви що:

  • 19.09.12, 14:53
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.


- Українські дерев`яні церкви були збудовані у символічній формі кораблів та звернуті зі Сходу на Захід. Історично, українські церкви були побудовані з центральним нефом та двома боковими проходами. Це розділення споруди на три частини відповідає трьом догмам, або Божої Священної триєдності: духу, душі, та тілу людини. Багаточислені куполи та шпилі позначають щогли кораблю, а хрести на кожному вістрі розмежовують де бути вітрилам.


- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...



- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».

В Одесі пікетувальників закрили від Януковича прапорами ПР

  • 19.09.12, 14:01
Працівники міліції намагалися відтіснити групу підприємців з одеського ринку "Привоз", яка пікетувала будівлю Одеської облдержадміністрації під час візиту президента.

Інцидент стався одразу після наради в адміністрації, перед виходом з будинку Віктора Януковича.

Люди в штатському міцної статури відтісняли від центрального входу будівлі 10-20 торговців, які тримали прапори і плакат із закликом до президента допомогти їм.

Люди не хотіли відходити далі і вимагали від мовчазних і коротко стрижених опонентів представитися. За інформацією видання, керував невідомими заступник начальника ГУМВС України в Одеській області, начальник міліції громадської безпеки Дмитро Фучеджі. Розлючені торговці вимагали додержуватися їхніх прав, апелювали до офіцерської честі Фучеджі, проте це не допомогло.

Людей відтіснили від будівлі, відбулася невелика бійка, проте ніхто не постраждав. А молоді регіонали, зібрані біля будівлі до моменту виходу звідти президента, закрили гасла торговців з «Привозу» прапорами Партії регіонів.

Після того, як глава держави вийшов з будівлі, і помахавши всім рукою поїхав, люди розійшлися.

Нагадаємо, 18 вересня в Одесі з Януковичем стався черговий конфуз – президент сплутав посаду губернатора Одеської області Едуарда Матвійчука.

Джерело: 
Тиждень

Чи знаєте, ви, що......

  • 18.09.12, 09:40
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках,
командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від
розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній
допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році
Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій
Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали
.... Уїнстон Черчілль.... umnik

Україна зірвала закордонне навчання найталановитіших студентів



Збитки кожного сягнули 10 тисяч гривень.

Замість обіцяного державою навчання в найкращих університетах Європи, найталановитіші студенти України дістали збитки приблизно в 10 тисяч гривень на марне оформлення документів. У Міносвіти та вітчизняних вишах визнавати не те, що своєї провини, а навіть наявності проблеми ледве чи хочуть, ідеться в сюжеті ТСН.

Цього року держава вдруге мала б оплатити 180 найкращим студентам навчання за кордоном, аби ті потім повернулися до України та працювали на її користь. Молоді люди, що пройшли відбір, повірили обіцянкам чиновників і заходилися витрачатися за оформлення віз і документів.

Однак обіцяних грошей студенти так і не отримали. Їхні спеціальні карткові рахунки порожні, а європейські вузи задарма навчати нікого не збираються. І попереджають, що в разі несплати своєчасно всієї необхідної суми, на українські місця знайдуться інші охочі. Відтак молоді співвітчизники відверто шкодують, що довірилися державі та зв'язалися з її програмою замість шукати щастя в здобутті стипендії від Євросоюзу.

"На цей момент особисто я витратив уже більше тисячі євро. Ці гроші в мене пішли на оплату першого семестру навчання в Австрії, резервування гуртожитку, оформлення документів, проїзд до Києва і назад", - розповів херсонський студент Костянтин Барабанов.

Міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що про такі проблеми чує вперше. За його статистикою, усе гаразд – студенти їдуть за кордон. Хоча із загальної вартості програми, 45 млн гривень, на вересень виділили менше половини. Урядовець вважає, що під його гарантії виші повинні були сплатити свої гроші.

"Університети навіть з коштів спецрахунку заплатили, і міністерство гарантує поверненя. Тому що на виконання цієї програми у бюджеті було передбачено на жовтень-листопад. Тобто ми одержимо кошти в жовтні-листопаді", - пояснив Табачник.

У вишах теж бадьоро рапортують: їхні спудеї на навчання за кордон виїздять і гроші з бюджету їм почали виплачувати. Хоча визнають, що студентам та закордонним університетам їх іще не перерахували, бо довго розбиралися з нюансами карткових рахунків та інших питаннях бухгалтерії.

Відео тут: http://tsn.ua/groshi/ukrayina-zirvala-zakordonne-navchannya-svoyih-naytalanovitishih-studentiv.html

На форумі у Ялті Кондоліза Райс проігнорувала Януковича

  • 14.09.12, 14:56
У ході Ялтинської європейської стратегії екс-держсекретар США Кондоліза Райс проігнорувала президента Віктора Януковича. Про це повідомляє Українська правда.

Як пише видання, після оголошення про закінчення конференції Янукович, прем’єр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган та головуючий на конференції Олександр Кваснєвський підвелися. До Ердогана одразу підійшли кілька людей, серед них була екс-держсекретар США Кондоліза Райс. Янукович проводив її поглядом, але вона навіть не привіталась з ним.

Видання також відзначає, що під час всієї конференції на задньому плані стояв охоронець Віктора Януковича з парасолькою при тому, що погода у Ялті сонячна. У охорони Ердогана ніяких парасольок не було.

Нагадаємо, у травні у Чикаго під час саміту НАТО канцлер Німеччини Анґела Меркель відмовилася спілкуватися із Януковичем.

Джерело: 
pravda.com.ua

Кіно-прим'єри ГОГОЛЬФЕСТ 2012



ГОГОЛЬФЕСТ це фестиваль, що щороку лишає по собі приємний післясмак та бажання відвідати його ще раз.
Цьогорічнй фестиваль лишить у вас не лише приємний післясмак фільмів "Крос", "Час життя об'єкта у кадрі", "Серце бумеранг"... післясмак фільмів, які змусят вас замислитись. Він лишить по собі ще й післясмак найсмачнішої в Києві кави. Кави, з якою враження від перегляду лише посилиться. Кави, смак якої не лишить вас байдужим.
Кавоман - офіційна кава під час перегляду СПРАВЖНЬОГО кіно!

Офіційний сайт фестивалю: "ГогольFest" 2012
Пригощає кав'ярня КАВОМАН

83%, 5 голосів

17%, 1 голос

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Кримчани більше не хочуть бути російською автономією -опитування

  • 13.09.12, 09:57
Перепрошую, що рекомендую новину, яка проходить у стрічці новин i.ua, але вони досить швидко міняються, а як на мене, новина досить важлива і втішна.

http://gazeta.ua/articles/life/_krimchani-bilshe-ne-hochut-buti-rosijskoyu-avtonomieyu-opituvannya/455511

Прохання проголосувати в опитуванні, це не буде думкою кримчан, але цікаво, як взагалі відносяться до автономії Криму, бо особисто я як житель Криму цієї автономії зовсім не відчуваю, і вважаю її непотрібною як такою, а збільшення прав Криму є небезпечним для цілісності держави і громадського спокою.

13%, 5 голосів

3%, 1 голос

18%, 7 голосів

68%, 27 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.