Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Окупаційна влада застосовує бандитські методи війни проти свого

  • 27.11.13, 11:17

Кібервійна та Євромайдан: репетиція 2015Павло Булгак, для УП _ Середа, 27 листопада 2013, 10:27

Нинішній Євромайдан це надзвичайно потужний приклад використання нових інформаційних технологій в політичному і громадському житті країни.

Активність і залучення людей до соціальних мереж дозволяє кожному сформувати власну об’єктивну думку про те, що і як відбувається під час протестів.

"І це дуже серйозний виклик нашому телебаченню та іншим засобам масової інформації, так як в 2004 році можна було показувати все що завгодно, змінюючи кут зору.

Зараз є веб-камери і паралельне Інтернет-телебачення, де кожен може все подивитися. То ж можна робити висновки, як те чи інше ЗМІ об'єктивно висвітлює ситуацію", – вважає політолог Олексій Голобуцький.

Можливо саме тому Євромайдан, як інформаційне явище, наштовхнувся на небачений досі технологічний спротив. І це ще одне свідчення того, наскільки сильно влада боїться щирих громадських виступів та в перспективі повторення локальної Арабської весни в 2015 році.

Адже, нинішній режим через підконтрольних олігархів поступово монополізував ринок телевізійних та друкованих ЗМІ, але так і не зміг приборкати Інтернет.

Однак, схоже, сьогодні Мережа стала не лише проблемою влади, але й зброєю в її руках для боротьби з політичними опонентами.

"Замість нашестя безпорадних ботів, які сиділи на незалежних веб-ресурсах та у соцмережах, влада створила інформаційну "Зірку смерті". DDOS атаками кілька проопозиційних веб-ресурсів знищено, зламано персональні поштові скриньки та сторінки у Facebook одразу кількох провідних політиків.

Більше того, зі зламаних сторінок почали поширюватися фейкові заяви та новини", –відзначив у блозі на УП політтехнолог Тарас Березовець, який порівняв дії влади з фільмом "Зоряні війни. Імперія завдає удар у відповідь".

Маємо ситуацію, за якої Євромайдан став полігоном для обкатки нової надзвичайно руйнівної політичної технології, яка вперше в Україні так масштабно використовується для боротьби із опозицією, громадянським суспільством та непідконтрольними ЗМІ – кібервійни.

Аналіз останніх подій демонструє системний та багатогранний характер використання цієї зброї в якості засобу впливу на масові акції протесту. Це, у свою чергу, чітко говорить про наявність одного замовника та окремого штабу, який координує і здійснює відповідні атаки.

Саботаж комунікації та психологічна атака

Кібервійна з Євромайданом розпочалася ще до волелюдного 100-тисячного мітингу, що зібрався на Європейські площі в Києві 24 листопада.

Першою була спроба серйозно ускладнити комунікацію в середовищі офіційних організаторів запланованого мітингу, якими виступили "Батьківщина", УДАР і "Свобода".

Зокрема, 22 листопада на депутатів від "Батьківщини", їх помічників та всіх співробітників центрального штабу почала здійснюватися мобільна психологічна атака.

"Щохвилини дзвінок. Різні телефони. В слухавці грає Марсельєза", – повідомила прес-секретар лідера фракції "Батьківщина" Арсенія Яценюка Ольга Лаппо.

Ці дзвінки відбувалися протягом цілого дня одночасно на всі номери телефонів. Хтось незаконно заволодів цим досить великим масивом персональних даних і налаштував відповідним чином цілодобовий автоматичний дозвін, і це явно були не хулігани-школярі.

Зрозуміло, що за таких обставин, мобільна комунікація опозиціонерів була підірвана. Додзвонитися один одному чи вийти в Інтернет просто неможливо, смартфони весь час зайняті, а батареї сідають за лічені години. Психологічний ефект від такої атаки також не варто списувати з рахунків.

Історія знову повторилася, вже коли було організовано оперативний штаб опозиції на Європейській площі. Телефонні спамери аналогічним чином заблокували гарячу лінію Євромайдану, тільки цього разу замість Марсельєзи грали дитячі мелодії.

Пізніше опозиціонери виявили під штабом машину прослушки СБУ, яка була нашпигована апаратурою для фіксації телефонних дзвінків, а може й для атаки на телефони опозиціонерів.

В той же час під Кабміном почали глушити радіочастоти мікрофонів та мобільний зв'язок. Це вкотре наштовхує на думку про системність і злагодженість відповідних дій.

Масовий злам та фейк розсилки

Далі кібервійна почала розгортатися з усе більшою силою. В хід пішов масовий злам електронних скриньок та аккаунтів в соціальних мережах представників тих політичних сил та рухів, які брали активну участь в Євромайдані. Під роздачу потрапили і деякі партійні сайти.

Один за одною було зламано електронну пошту, Твіттер та Facebook прес-секретаря Юрія Луценка Лариси Сарган, аккаунти Віталія Кличка у Facebook та Вконтакте, зламано офіційний сайт партії УДАР, також зламали поштову скриньку та аккаунт на Фейсбук прес-секретаря Юлії Тимошенко – Марини Сороки.

Зі зламаних сторінок масово розсилалися фейкові, несправжні повідомлення, спрямовані на дезінформування суспільства.

Одним словом, йшла прицільна атака на ресурси та інструменти, які забезпечують комунікацію політиків із громадськістю та ЗМІ через Інтернет.

Це відбувалося в досить відповідальний момент протестів, мобілізація та підтримка яких потребує регулярної медіа-активності. Особливо в умовах обмеженого доступу опозиціонерів до телебачення та друкованих видань.

Операція демобілізація

В ці дні було також зафіксовано значний сплеск активності провладних тролів у соціальних мережах Facebook і Twitter. При цьому відпрацьовувався конкретний хештег #Євромайдан, який став відправною точкою для комунікації протестуючих по всій країні.

Головне завдання, яке стояло перед цими кібервоїнами, полягало в максимальній демобілізації Євромайдану.

Вони діяли організовано та шляхом маніпуляції свідомістю намагалися відмовити людей від участі в мітингах. Робота йшла за двома сценаріями, з однієї сторони, акцентувалося на тому, що на вулиці холодно, і можна легко захворіти та отримати по голові в бійках.

 

З іншої, що Євромайдан – це ніяке не волевиявлення громадян, а нібито фарс та політичні ігрища опозиції.

Наприклад дослівно копіювався та масово тиражувався наступний твіт: "Був учора ввечері на #євромайдан холодно, захворів, завтра вже нікуди не піду. Фарс від опозиції".

Або ось такий: "Те, що планувалося, як мирний народний #євромайдан, обернулося опозиційними агітками, бійками, та позовами до суду".

 

Перший же аналіз показує, що публікувалися ці тези ботами та власниками різноманітних рекламних твіттер аккаунтів, половина з яких має не лише українську, але й російську прописку.

Доходило до абсурду, наприклад в одного з ботів негативне повідомлення про Євромайдан межувало з рекламним твітом про секс шоп.

Кіберцензура

Найбільше у кібервійні за Євромайдан постраждали непідконтрольні владі електронні ЗМІ, які стали головними інформаційними майданчиками, а заодно і рушійними силами акцій протесту.

Декілька днів поспіль хакерських атак зазнавав сайт "Української правди" та "Главкому".

"Цензор" та його українські сервери було знищено хакерами під корінь.

Вилучати сервери неугодних сайтів через сумнівні кримінальні справи та судові позови вже не модно – забагато галасу та розмов про загрозу свободі слова.

Ті Інтернет видання, які не вдається взяти під контроль економічними засобами, схоже тепер будуть просто технічно знищуватися.

"Не сумніваюся, що злам був здійснений за політичним замовленням. В Україні здійснюється широкомасштабний комп'ютерний бандитизм – без всякої протидії з боку компетентних органів, зокрема Служби безпеки України.

І це наводить на думки, що це свавілля відбувається не просто з відома, але можливо і на пряме замовлення з боку окремих посадових осіб держави. Це як мінімум.

Напередодні саміту у Вільнюсі ми отримуємо приклад незаконної розправи з інтернет-ресурсом – це наочний приклад, в якому стані знаходиться свобода слова в Україні", – заявив керівник сайту "Цензор" Юрій Бутусов.

Очевидно наступною потенційною жертвою кібератак може стати й громадське Інтернет-телебачення та стрімери, які також відіграли активну роль в мобілізації Євромайдану.

***

До нинішньої кібервійни, насправді, не була готова ані опозиція, ані електронні ЗМІ.

Із ситуації, що склалася потрібно зробити надзвичайно серйозні висновки, включно з вимушеним переведенням усіх інформаційних ресурсів, які становлять загрозу для влади, на закордонні хостинги.

Що стосується опозиційних партій то постає необхідність у формуванні підрозділів  інформаційної безпеки для боротьби із систематичними кібератаками.

Також виникає необхідність мати чіткий план дій та альтернативні засоби комунікації на випадок відключення мобільного зв’язку та Інтернету на умовному Майдані 2015 року, в разі якщо виникне необхідність захищати результати виборів через масові акції протесту.

Відмовившись від асоціації з ЄС, відпрацьовуючи надзвичайно потужні інформаційні технології протидії масовим протестам вже зараз, влада демонструє, що обирає агресивний сценарій збереження на президентській посаді Віктора Януковича в 2015 році.

Це буде справжня війна не лише на виборчих дільницях, в судах, та на вулицях, але й в Інтернеті, як останньому форпості свободи українського інформаційного простору.

І до такого удару Імперії у відповідь, нинішні та майбутні повстанці Республіки мають бути готові.

Павло Булгак, політичний аналітик, спеціально для УП

ціна "братської" дружби москалів

  • 27.11.13, 10:51
Путін: газовий контракт з Україною переглядати не будутьВівторок, 26 листопада 2013, 18:25

Росія не розглядає можливості перегляду газового контракту з Україною.

Про це у вівторок заявив президент Росії Володимир Путін, пише "Інтерфакс-Україна".

Путін заявив, що не обговорював з президентом Віктором Януковичем питання про можливий перегляд газового контракту з Україною у відповідь на відмову Києва укласти угоду про асоціацію з ЄС.

"У "Газпрому" і у НАК України контракт, по-моєму, до 2019 року підписано, і ми не обговорювали можливість перегляду самого контракту", - сказав президент Росії в Італії.

Він додав, що "Газпром" вже "недоотримав" від України близько 10 мільярдів доларів за "харківські угоди".

"Зниження було 100 доларів з тисячі кубів, і на сьогоднішній день з часу підписання контракту Росія недоотримала, а ці гроші залишилися на Україні, понад 10 мільярдів доларів", - цитує Путіна РІА "Новости".

Також російський президент заявив, що українські позичальники в сумі винні Сбербанку, ВЕБу, ВТБ і Газпромбанку близько $30 мільярдів.

За його словами, сукупна заборгованість за цими позиками - трохи більше 20 мільярдів доларів і 280 мільярдів рублів (у сумі - майже $29 мільярдів ).

"Плюс ще два мільярди, які проплачені за транзит. Це все кредити і квазікредити, обсяг їх більше $30 мільярдів", - зазначив президент.

Як відомо, прем'єр України Микола Азаров заявив, що "практично досягнута" згода Росії на перегляд газового контракту.

21 листопада уряд Азарова зупинив підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС, через торгові проблеми з Росією і відсутність "компенсацій" з боку ЄС.

Все про: УкраїнаРосіягаз


Одне фото.

Цікаво, чи той, хто називає себе презедентом України, бачив це фото.?
Розстріл Чаушеску.

У кабміні є свій євромайдан

  • 27.11.13, 00:08
«У Кабміні є свій «євромайдан» урядовців, які хочуть зупинити кулуарну підготовку вступу України до МС», – нардеп

Президент Янукович і Прем’єр-міністр Азаров не тільки не виконують волю народу, але і порушують закон, коли таємно готують Україну до вступу у Митний Союз. 

Про це «Погляду» розповів народний депутат Сергій Каплін, який зініціював створення тимчасової слідчої комісії із розслідування протиправної діяльності прем'єр-міністра Азарова щодо підготовки України до вступу у Митний Союз. 

«Документи сьогодні вже подані на розгляд парламенту, який має дати правову оцінку діям міністрів, зокрема Прем’єру. В уряді є свій своєрідний євромайдан – кілька міністрів, які відмовляються візувати постанову Азарова. Її, до речі, зробили попереднім числом, бо вона була суттєвим порушенням регламенту», – розповів Сергій Каплін.

За словами нардепа, всі без виключення міністри, які підписалися під постановою, вчинили співучасть у злочині проти народу України.

«Ці документи є достовірними. На мене вийшла людина, яка вболіває за євроінтеграцію, і я отримав документи від представників Кабміну, які просили оприлюднити ці документи, щоб зупинити цю кулуарну підготовку до вступу до Митного Союзу», – розповів народний депутат.

Водночас нардеп пояснив, чому Президенту і Азарову так потрібен Митний Союз. «Вступ у Митний Союз дасть їм можливість безперешкодно запровадити в Україні диктатуру, як це зробив свого часу Лукашенко. Розмови про те, що вони захищають великі промислові підприємства, – це не більш як маніпуляції. Польща удвічі збільшила експорт після того, як стала частиною Євросоюзу», – зауважив народний депутат.

Співрозмовник також зазначив: є закон, який чітко визначає курс України на євроінтеграцію, тому «відступники» не тільки не виконують волю народу, але і порушують закон. 

«Таке порушення можна кваліфікувати як зраду державних інтересів. Більше того, події навколо Майдану теж підтверджують зрадницькі мотиви уряду і президента. Взяти хоча б вчорашнє прослуховування штабу Майдану», – завважив Сергій Каплін.

На думку політика, якщо Євромайдан збере мільйонний мітинг, то нічого не зможе зупинити громадян, які давно мріють про розправу над режимом. «Після цього усі очільники будуть позбавлені всіх своїх межигірь, офісів. Ми на порозі серйозного народного суду. Цей суд триває і, якщо не буде каяття з боку Азарова і Президента, то це може закінчитись передчасним вироком і народ цей вирок виконає самостійно. Для цього режиму все може закінчитись плачевно і в стислі терміни, бо він грає з вогнем», – підсумував Сергій Каплін.

http://pohlyad.com/news/n/29916

межигірського козляру опускає кремлядський карлик

  • 26.11.13, 21:03
Путин шикарно ответил Януковичу за отмену евроинтеграции Украины

26.11.2013 09:06
  17858   14

 

Прошло уже пять дней после того как Янукович объявил о решении остановить евроинтеграцию Украины, о чем по его приказу заявил в минувший четверг премьер-министр Азаров.

 

Напомню, Николай Янович сообщил в тот день о распоряжении правительства про отмену подготовки к подписанию соглашения об ассоциации Украины с ЕС, которое должно было состояться в конце этой неделе на саммите в Вильнюсе. И объяснил причину такого шага – ради восстановления дружеских отношений с Россией. А также Азаров раскритиковал руководство ЕС и особенно МВФ за то, что они не прониклись теплыми чувствами к украинской власти в виде выделения крупных денежных кредитов без всяких условий, которые должны были компенсировать Украине потери от торговой войны со стороны России.

 

Причем, каждому как в Украине, так и за рубежом очевидно, что это была не какая-то личная инициатива вдруг расхрабрившегося Азарова, а именно выполнение им распоряжения Януковича.

 

Таким образом, Виктор Федорович еще в минувший четверг де-факто обратился к Путину. Мол, я сделал, как ты хотел – никаких соглашений мы в Вильнюсе с Европой подписывать не будем. Так что давай теперь, отменяй всякие дискриминационные экономические меры против украинской экономики, а еще, конечно, снижай Украине цену на газ и выдавай побольше кредитов!

 

Ну а почему же Путин до сих пор ничего не ответил Януковичу, ведь прошло уже пять дней?, - спрашивают сейчас многие. Так я отвечу тем людям, кто терзается такими наивными вопросами: Владимир Владимирович уже дал четкий ответ Виктору Федоровичу, только тоже не в прямой форме, а иносказательно.

 

Обратите внимание на три новости, которые стали известны уже после того, как Азаров в прошлый четверг объявил решение об отмене евроинтергации Украины!

 

Первая. В субботу стало известно, что Таможенный союз начал антидемпинговое расследование против импорта на его территорию прутков из Украины. От этого шага очень сильно пострадают «АрселорМиттал Кривой Рог», Енакиевский металлургический завод и «Донецксталь». Ну и вся экономика Украины.

 

Вторая. В понедельник в СМИ появилось известие, что Россия торжественно приступила к строительству газопровода South Stream, который должен лишить Украину значительных объемов транзита. В воскресенье в Сербии провели церемонию сварки первого стыка сербского участка газопровода. От ввода в действие этого газопровода (“Южный поток”) очень сильно пострадает экономика Украины, поскольку объемы прокачки российского газа в Европу через нашу территорию значительно сократятся, а то и прокачка через Украину газа прекратится вообще. Ну а украинскую трубу можно будет в этом случае сдавать в металлолом.

 

Третья. Также в понедельник “Газпром” прокомментировал высказывания Азарова о том, что якобы в Москве сейчас идут переговоры о существенном снижении для Украины цены на российский газ. Представитель “Газпрома” Куприянов с ухмылкой на лице заявил, что первый раз слышит о таких переговорах. То есть, никакие переговоры о скидке на газ для Украины не ведутся.

 

Я привел эти три последние новости, которые и являются недвусмысленным ответом Путина на просьбы Януковича о каких-то преференциях от Москвы в обмен за остановку евроинтеграции Украины.

 

Что означает этот ответ Москвы? А то, что ей мало всего лишь отказа Киева от подписания соглашения с ЕС в Вильнюсе! Кремлю подавай больше – вступления Украины в Таможенный союз!

 

Только так можно понимать данный ответ Путина. Или кто-то как-то по-другому расценивает три вышеприведенные свежие новости из России?..

 

Ну и мне, например, понятно, что будет дальше. Еврокомиссар Фюле вчера назвал последний срок, до которого украинская власть еще может одуматься – это утро пятницы. В Кремле тоже слышали об этом предупреждении, и там сейчас просто-напросто ждут того радостного для них момента, когда в Вильнюсе будет завершен саммит, а соглашение между Украиной и ЕС не будет подписано.

 

После этого Украина утратит надежду на любую помощь от ЕС и МВФ, ну а Россия прямо объявит о своих требованиях. Хочешь, Виктор Федорович, денег от нас и скидки по цене на газ? Тогда давай, быстренько организовывай вступление Украины в Таможенный союз! И нас не интересует, как ты это сделаешь...

 

Илья ПРОРОКОВ


Влада гопників кип"ятком починає пісяти

  • 26.11.13, 20:36
Влада злякалася студентів і хоче їх перекупити
Вівторок, 26 листопада 2013 19:55 | Друк Громадянське суспільство
Представники Кабміну запросили студентів-страйкарів на таємну зустріч
Кільком організаторам студентського страйку зателефонували з уряду із запрошенням на таємну зустріч. Про це повідомила громадська активістка Наталя Соколенко з посиланням на тих студентів, з якими говорили представники Кабміну. Згідно з інформацією, студенти відмовилися від таємної зустрічі, однак заявили, що готові вести публічні переговори з владою, за присутності журналістів. Пізніше з ними зв'язалася людина, що представилася радником Арбузова, і, вислухавши вимоги, пообіцяла зателефонувати у вівторок ввечері, повідомила Соколенко.
Як відомо, у вівторок до Євромайдану у Києві приєдналися студенти вузів, які оголосили страйк.  Інф.: pravda.com.ua

Україна подає приклад

  • 26.11.13, 20:25
Події в Україні лякають Кремль і надихнули вірменів та грузинів


Акцію протесту перед резиденцією президента в Єревані, 26 листопада 2013 року
Акцію протесту перед резиденцією президента в Єревані, 26 листопада 2013 рокуРОЗМІР ШРИФТУ
Євромайдани в Україні викликали низку реакції в пострадянських країнах. Аналітики повідомляють із Москви про страхи Кремля перед десятками тисяч протестуючих у Києві й інших містах України проти «європаузи» влади Януковича. У Вірменії опозиція пікетує президентський палац у Єревані з вимогою до свого президента взяти участь у саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі або ж піти у відставку. А в парламенті Грузії триває гостра дискусія довкола подій в Україні.
 
Не дивлячись на нібито свою перемогу в Україні, Кремль і Путін, як вважає московський політолог Андрій Піонтковський, все одно програють при будь-якому розвитку подій.
 
«По-перше, рух українців у Європу – це загальнонаціональна ідея їхнього суспільства. По-друге, Путін і Кремль абсолютно програли, у будь-якому випадку, при будь-якому результаті розвитку подій у найближчі тижні чи навіть роки. Їх ненавидітимуть всі в Україні, починаючи з того ж Віктора Януковича і до пересічних громадян. Але в Москві цього не розуміють у своїх новоімперських амбіціях, вони торжествують буцімто свою чергову перемогу… В тактичному плані в Москві бояться, що, використовуючи мову того середовища, Янукович може їх просто «кинути», обдурити у будь-який момент. Але, я думаю, що ще більше, ніж цього «кидалу» Януковича, вони бояться, що Янукович буде змушений це зробити під тиском масового протесту в Україні», – зазначає Андрій Піонтковський.
 
Грузинська опозиція звинувачує правлячу «Грузинську мрію» у страху перед Росією
 
У парламенті Грузії у вівторок обговорювали проект резолюції опозиційної партії «Національний рух» на підтримку євроінтеграційних намірів українських майданів із одночасним засудженням тиску Росії на Київ.
 
Депутат від грузинської опозиції Георгій Канделакі сказав із цього приводу: «Самим цим документом більшість погоджується на прекрасний шанс – справою підтвердити свою підтримку національним інтересам Грузії… Адже в тексті проекту «Грузинської мрії» ані словом не згадана Росія, що не відповідає ситуації, тим більше, коли якраз акцент на це дає зрозуміти, що головною причиною такого рішення Києва є шантаж з боку Росії».
 
Тоді, як представник більшості в парламенті Грузії Віктор Долідзе – голова комітету з євроінтеграції – каже, що не треба поспішати до саміту у Вільнюсі, бо ще нічого не зрозуміло.
 
«Ми повинні зафіксувати, що Грузія ніколи не втратить шансу підтримати Україну у її прагненні до європейських та євроатлантичних структур. Але давайте не будемо поспішати, бо до саміту у Вільнюсі є ще два дні, тому робити необдумані кроки та через це діставати по носі, було б невиправдано», – зауважив Віктор Долідзе.
 
Голосування щодо цього проекту резолюції в Тбілісі відбудеться у середу.
 
У Вірменії опозиція вимагає від президента їхати на Вільнюський саміт або ж іти у відставку
 
У вівторок лідер вірменського об’єднання «Національне самовизначення» Паруйр Айрікян разом зі своїми прибічниками розпочав акцію протесту перед резиденцією президента в Єревані. У ній головне: вимога до Сержа Сарґсяна – або ж їхати на саміт «Східного партнерства» до Вільнюса та підписати там угоду про асоціацію, або ж подати у відставку.
 

«Це помилка – йти до Митного союзу, бо ми бачимо, що база військових сил Росії у Вірменії – це купа паразитів, котрі живуть тут за рахунок вірменського платника податків і показують їхні амбіції, приносять нашим людям лише негатив своєю місією, яку вони повинні тут виконувати», – сказав Радіо Свобода Паруйр Айрікян перед президентським палацом у Єревані.
 
Айрікян також зауважив, що прийшов момент нагадати президенту Сарґсяну, поки він не підписав жодного документа з Митним союзом, що він зобов’язаний вести Вірменію по європейському шляху.
 
У Молдові більшість громадян підтримує підписання Кишиневом угоди з ЄС на саміті у Вільнюсі, бо бачать у цьому шлях до подолання корупції, отримання безвізового режиму в Європу. Хоча в Кишиневі лунають і голоси, котрі закликають не поспішати вступати кудись, а повчитися на прикладі України, якa нині зважує, що їй вигідніше робити з євроінтеграцією
.