Не хочеться, але треба ... Як без стресу зробити те, що необхідн

Страх, одного разу оселившись у свідомості, йде звідти повільно і неохоче. Часто відбувається така ситуація, що розумом ми розуміємо, що боятися-то по суті нічого, але несвідомо відчуваємо дискомфорт. Звідси і виникає вантаж зобов'язань. Багато говорять про фізичне відчутті тяжкості при цьому.
 
Якщо хтось заявляє, що йому «не хочеться, але треба» щось зробити, то можна говорити не стільки про низький рівень мотивації, скільки про проблему страху. Останній просто не дає з'явитися бажанням щось робити. Замість справжнього «хотіння» і прагнення до результату тут має місце негативна мотивація відходу від проблем. Страх володіє величезною владою над нами......
 
«Один мудрець зустрів на своєму шляху Чуму і запитав:« Куди ти йдеш? »Вона відповідає:« У велике місто. Мені потрібно заморити там п'ять тисяч осіб ». Через кілька днів той же мудрець знову зустрів Чуму. «Ти сказала, що заморити п'ять тисяч людей, а уморила всі п'ятдесят», - дорікнув він її. «Ні, - заперечила вона, - я погубила тільки п'ять тисяч, інші померли від страху» ...
 
Свідомість не може бути наповнена одночасно позитивними і негативними емоціями. Бажання в ньому не з'явиться доти, поки не буде усунений страх. 
 
Не хочеться, але треба: ходити на роботу або займатися її пошуком, виховувати дітей, оплачувати рахунки за квартиру, кредит, навчання, лікування тощо, здавати в терміни черговий проект, складати іспити в інституті ... Кожен має подібний «важкий» список вантажу зобов'язань. У поєднанні зі страхом він утворює досить сильний дискомфорт, який пригнічує кожнного дня і навіть може довести до депресивного стану.
 
Як же впоратися з усім цим дискомфортом і стресом?
Напрошується лаконічна і проста відповідь: з посмішкою і з бажанням прийняти всі свої зобов'язання і просто продовжувати жити спокійно і весело.
Хтось заперечить, що все це не більше, ніж хороші слова. І буде правий, тому що слова - це інструмент логіки, розуму, нашої лівої півкулі. Щоб втілити ці слова у життя, спочатку потрібно подолати вантаж негативних емоцій, зокрема страху.
Коли свідомість інфіковано страхом, то це створює благодатний грунт для розвитку всіх інших психічних недуг. Невпевненість, низька самооцінка, печаль, пригніченість, навіть образа можуть з'явитися на порожньому, здавалося б, місці. У поєднанні з відповідальністю за поточні зобов'язання такий вантаж може перетворитися і зовсім в непосильну ношу.
Перше, що потрібно зробити для полегшення - це подолати свій страх. Цей крок пов'язаний з усвідомленням причин страху і розуміння того, що він насправді не всесильний, і його можна повністю перемогти. ......
....... торговець запитав запитав дресирувальника змій:
- Чому ти не боїшся тримати змію за пазухою? Напевно, ти дуже хоробра людина?
- Бачиш, - відповів фокусник, - бувають три види сміливості. - Перша - коли сміливець не уявляє розмір небезпеки і тому не відчуває страху. Друга - коли сміливець уявляє розмір небезпеки, пересилює свій страх. А третій вид сміливості - це хоробрість знання.
Це тоді, коли завдяки знанню ти розумієш, що немає причин для страху і стаєш сміливим.
А людина, не посвячена у тонкощі справи, вважає тебе сміливцем.
 
До речі, такий підхід - піддати свій страх логіці та аналізу, це данина лівої півкулі. Застосовуючи системний підхід до того, що нас лякає, ми зменшуємо силу такого негативного впливу на самих себе. З іншого боку, це дозволяє вийти за межі території страху, знаходження в епіцентрі якого створює ілюзію його безмежності.
 
Після того, як вдасться вийти за межі того, що нас лякає, ми можемо звернутися до пробудження сили бажання. При цьому загальна мотивація виявиться сильнішою, якщо буде доповнена бажанням уникнути негативних наслідків. Здається парадоксальним, адже тільки що ми намагалися позбутися страху, а зараз знову йде про нього мова......
 
Одна людина звернувся до горянина: Послухай, горянин, чому ти так легко ходиш по стовбуру дерева над прірвою, тоді як я, рухаючись по цьому дереву, буквально трясуся від страху?
 
-Коли Я йду по цьому дереву на ту сторону, я йду за водою, без води моя сім'я і я загинемо від спраги, а коли я повертаюся, я так хочу бачити мою сім'ю, що навіть не думаю про прірву внизу.
 
-Так Що мені робити зі своїм страхом? Як ходити над прірвою і не боятися?
 
-Тільки Потужне бажання або крайня потреба змусять тебе забути, що йдеш над прірвою.
 
Якщо ми забуваємо про те, що «йдемо над прірвою», то знаходимо таку силу, що ноша зобов'язань нам починає здаватися не такою вже й важкою. Раніше страх усипляв нашу здатність бажати, віднімаючи тим самим сили і можливість думати і чинити осмислено.
 
 
Будучи ґрунтом для розвитку всіляких проблем психіки, він (страх) у той же час являє собою ще й неперевершений інструмент для росту і розвитку особистості. Подолання власного страху завжди сприяє особистісному зростанню і просуванню на наступний етап у розвитку. Тому кожне «не хочеться, але треба» - це інструмент для власного росту і розвитку.
 
........ще одину потужний спосіб боротьби зі страхом - гумор. Якщо додати його до двох описаних  - аналітичного підходу і двосторонньої мотивації, то у страху просто не залишиться жодних шансів.
 
Одного разу султан послав свого слугу зібрати податки. Той повернувся і привіз багато добра.
- Як поводилися люди? - Запитав султан.
- Були роздратовані і незадоволені, - відповів слуга.
- Іди по другому разу і ще збирай, - сказав султан.
Коли слуга знову повернувся, йому було поставлено те ж питання:
- Як поводилися люди?
- Вони плакали і сумували, - сказав слуга.
- Значить, у них ще щось залишилося, йди ще раз.
І коли слуга повернувся втретє, він повідомив:
- Цього разу вони сміялися і раділи.
- Можеш більше не ходити, - сказав султан - У них взято все, що було.
 
Гумор доступний тільки тій людині, яка вміє втрачати. У момент руйнування звичних зв'язків вивільняється величезна енергія, і людина відчуває радість і любов. Все, до чого ми серйозно ставимося, робить нас залежними.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/psikholog%D1%96ya%2c-pochuttya%2c-stosunki-/ne-khochetsya-ale-treba-yak-bez-stresu-zrobiti-te-shcho-neobkhidno/


Стандарти щастя: вибір ілюзії чи ілюзія вибору...

Чомусь саме поняття щастя ми пов'язуємо з натуральністю і природністю. Нерідко доводиться чути, як хтось говорить про те, що хоче бути по-справжньому щасливим. Як ніби тут можна зіткнутися з підробкою і стати ненатурально щасливою людиною!
 
Виявляється можна, причому це трапляється досить часто.
 
......... Вона зустрічалася деякий час з молодим чоловіком. Побувавши на весіллі у своєї подруги, вона «надивилася» на те, як все красиво і ідеально було у тої у відносинах з новоспеченим чоловіком. Розуміючи, що власні стосунки з молодим чоловіком залишають бажати кращого, вона вирішила, що не може більше миритися з поточним станом речей і розлучилася з ним. Яке ж було здивування , коли вона дізналася про те, що подруга розлучилася, не проживши й місяця зі своїм новим чоловіком.
 
Виявилося, що вся ідеальність тих відносин була показною і повністю награною. Побачене було не більше, ніж фільмом або чиєюсь фантазією.
 
Як не дивно, саме це найчастіше й відбувається, коли мова заходить про щастя. Багато женуться за ілюзорними стандартами і цінностями. Однак, отримавши бажане, вони приходять до висновку, що це зовсім не те, чого вони насправді хотіли. 
 
......Група випускників, успішних, що зробили чудову кар'єру, прийшли в гості до свого старого професора. Звичайно ж, незабаром розмова зайшла про роботу - випускники скаржилися на численні труднощі і життєві проблеми.
Запропонувавши своїм гостям каву, професор пішов на кухню і повернувся з кавником і підносом, заставленим різними чашками - порцеляновими, скляними, пластиковими, кришталевими і простими, і дорогими, і вишуканими.
Коли випускники розібрали чашки, професор сказав: "Якщо ви помітили, всі дорогі чашки розібрані. Ніхто не вибрав чашки прості і дешеві. Бажання мати для себе тільки найкраще і є джерело ваших проблем. Зрозумійте, що чашка сама по собі не робить каву кращою. Іноді вона просто дорожча, а іноді навіть приховує те, що ми п'ємо.
Те, що ви дійсно хотіли, було - кава, а не чашка. Але ви свідомо вибрали кращі чашки. А потім роздивлялися, кому яка чашка дісталася.
А тепер подумайте: життя - це кава, а робота, гроші, положення, суспільство - це чашки. Це всього лише інструменти для зберігання Життя. Те, яку чашку ми маємо, не визначає і не змінює якості нашого Життя.
Іноді, концентруючись тільки на чашці, ми забуваємо насолодитися смаком самої кави.
Насолоджуйтесь своєю кавою !!!
У найщасливіших людей немає всього найкращого. Але вони витягають все найкраще з того, що є. Щастя в тому, щоб хотіти те, що в тебе є. А не в тому, щоб мати те, що хочеш.
 
.....  щастя - це скоріше зміст, ніж форма. Помилкою буде вважати, що хтось вже відкрив заповітний секрет і створив якісь стандарти, яким тепер залишається лише слідувати.
Пастка підробленого щастя чекає на кожного, хто починає порівнювати себе з іншими.
Зовнішні стандарти і цінності не можна просто так приймати на віру, не пропустивши їх через себе, не знайшовши відгук на них зсередини. Якщо ми починаємо вірити в подібні критерії просто тому, що це визнають і поважають всі, то ризикуємо потрапити в пастку ілюзій. Витративши роки життя, масу сил, зовнішніх і внутрішніх ресурсів на досягнення чужих критеріїв щастя, ми можемо дійти до кінця веселки, але так і не знайти там завітного горщика з золотом.
 
Як же знайти справжнє щастя, а не дешеву підробку?
 
Іронія полягає в тому, що справжнє щастя для кожного насправді не заховано за сімома печатками. Часто воно знаходиться у нас під ногами, його заважають розгледіти наші ілюзії.
 
.......Жив один фермер, який ледь зводив кінці з кінцями і пристрасно мріяв розбагатіти, або хоча б поліпшити своє матеріальне становище, але ніяк не міг зробити це. Одного разу до нього в будинок прийшов мандрівний торговець і розповів йому про те, що в Африці відкриваються нові алмазні родовища і вже чимало людей зробили на цьому величезні статки. У серці фермера виникло бажання самому спробувати щастя в цій справі, він продав свою ферму і поїхав в Африку, на пошуки скарбів. Там він довгий час безуспішно намагався знайти алмази, гроші скінчилися, він став жебраком і врешті-решт, зневірившись, кинувся вниз з обриву.
 
Людина, яка купила його ферму, одного разу купав свою коня в струмку, який протікав через його ділянку і побачив дивний камінь, трохи прозорий. Він підібрав його і поклав у будинку на камінну полицю. До нього в будинок зайшов той же самий мандрівний торговець і побачивши цей камінь, вигукнув:
 
- Невже колишній господар повернувся?
 
- Ні.
 
- А звідки тоді цей камінь?
 
- Я знайшов його біля струмка.
 
- А ви знаєте, що це за камінь?
 
- Гадки не маю. Просто дивний камінь.
 
- Це не просто камінь, це алмаз!
Тоді вони разом пішли до струмка і стали шукати схожі камені і незабаром знайшли один, а потім ще один, а потім ще один і ще ... Виявилося, що цей струмок - справжнє алмазне родовище. У підсумку новий власник цієї ферми став дуже багатою людиною.
 
........ кожен з нас володіє власними алмазними родовищами, але ми часто не бачимо їх і шукаємо свій скарб десь в іншому місці. Помилка старого фермера полягала в тому, що він поняття не мав, як виглядають алмази в природі. Він розраховував знайти діаманти в такому вигляді, як вони виглядають в ювелірному магазині. Необроблений алмаз схожий на звичайний камінь.
 
Будь-яке обдарування Бог дає в зародку,  у вигляді насіння. Будь-яку корисну копалину необхідно переробляти, алмаз потрібно огранити, а насіння необхідно виростити.
 
Тому не дивись яка зелена трава на чужому дворі, а подумай про те, де знаходяться твої власні алмазні родовища!
 
......... пошук свого справжнього щастя - це пригода, яка потребує особливої мужності. Останнє потрібно для того, щоб прийняти своє щастя після того, як його секрет буде для даної людини розкритий. Нерідко все виявляється настільки просто, що не вистачає сил в це повірити і прийняти.
 
............................................................................................................................................................
- Я дав вам знання, але щастя кожен повинен знайти сам, - сказав учитель учням, які закінчили школу.
 
- Учитель, щастя завжди швидко закінчується, - заперечив хтось.
 
- Є на світі одне невичерпне джерело щастя. Той, хто знаходить його, щасливий все життя, - відповів учитель.
 
Попрощалися учні і обіцяли повернутися через три роки, щоб розповісти вчителю про свої пошуки.
 
Час швидко пролетів. Перший учень не повернувся, а лише прислав вчителю лист: «Я знайшов джерело щастя - це влада. Я успішно піднімаюся по сходах влади і сподіваюся досягти її верхнього ступеня ».
 
Другий учень теж надіслав вчителю записку «Джерело щастя - це багатство».
 
Третій учень нічого не надіслав, але вчителю розповіли, що він став сильним воїном і пішов з армією підкорювати іншу країну. «Мабуть, мій учень вирішив завоювати своє щастя за допомогою сили», - з сумом подумав учитель.
 
Тільки четвертий учень повернувся до вчителя і розповів, що став цілителем.
 
- Я ходив по Землі, лікував людей. Люди раділи і ставали щасливішими. Якщо приносити щастя людям, воно завжди буде з тобою поруч, - сказав учень.
 
- Ти зрозумів головне, мій учень, - радісно сказав учитель. - Невичерпне джерело щастя - це прагнення робити добро. Чим більше людина черпає з такого джерела, тим щасливішою вона стає.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/psikholog%D1%96ya%2c-pochuttya%2c-stosunki-/standarti-shchaslivogo-zhittya-ilyuziya-viboru-abo-vibir-ilyuziji/

Замість втечі зустріч

Є безліч переживань, які здаються нестерпними, причому настільки, що потрібно зробити все, щоб їх уникнути, не стикатися в майбутньому і запобігти їх появі в принципі. Найбільш «популярні» в цьому списку переживань самотність, страх, сором, вина і горе, і ступінь їх інтенсивності нерідко позначаються через слово «біль». Як і у випадку з фізичним болем, ми прагнемо уникати зіткнення з психологічним «болем» (а точніше - з дуже інтенсивними почуттями), причому як на свідомому, так і на несвідомому рівні. Але, на жаль, з цими почуттями доведеться мати справу, якщо мета - вибратися з того кута, куди забився, уникаючи зустрічі з ними. За грубуватим, але влучним висловом психолога А. Смирнова, «вихід з" дупи "є майже завжди, просто дивно сподіватися, що він виявиться широким, чистим, коротким і на шляху не зустрінеться жодного сфінктера». І одним з «номерів» програми є зустріч з «важкими» почуттями. Але в чому полягає «важкістьь» сорому або, наприклад, самотності? Безумовно, все це дуже неприємні явища, але наскільки вони дійсно нестерпні або що робить їх такими?
 Ті чи інші почуття стають «нестерпними», якщо в їх переживанні присутній один важливий феномен: повне злиття людини з її переживанням, «пірнання» в нього з головою. І тоді відбувається втрата контакту людини з будь-якими ресурсами, використовуючи які, вона могла би витримати сильне горе, страх покинутості, нарцисичний сором, обтяжливу провину і багато іншого. Тобто, якщо з головою пірнаєш в почуття, то відбувається наступне: 
 
А) Втрата контексту відбувається.
 Всі наші почуття пов'язані з конкретними ситуаціями або фігурами, що  виступають з невизначеного фону. Якщо ми не можемо точно назвати об'єкт / ситуацію, що викликають ті чи інші почуття, це ще не означає, що їх немає - їх важко розгледіти, виділити. Але поки об'єкт наших переживань не виділено із загального фону різномастих переживань, почуттів, подій, процесів, ми нічого не зможемо зробити з цим об'єктом і, отже, з ситуацією. І тоді почуття розкручується і розкручується, воно починає існувати «саме по собі», бігати по колу (кому з нас не знайома ця низхідна спіраль думок / почуттів!). «Я сьогодні провалився на виступі ... Що думали глядачі? Це ганьба ... Я ніколи не зможу від нього відмитися ... Люди нарешті зрозуміли, що я з себе представляю - ніщо, нуль без палички, пустушка, самозванець ... Жахливо ... Виходити на вулицю неможливо ... Таке відчуття, що всі навколо вже все знають ... ». 
 
Б) Втрата ресурсів керуванням  ситуацією.
 Справа в тому, що якщо втрачаєш з уваги щось конкретне, що викликає почуття, то стає вкрай проблематичним хоч щось з цим зробити. Немов опинився в густому тумані, де взагалі нічого не видно, і незрозуміло, куди йти чи за що хапатися. Якщо виявився глибоко під водою, найголовніше - визначитися, де поверхня, а людина, яку «накрило», стає схожа на водолаза на глибині повної пітьми, який втратив усі орієнтування в тому, де верх, а де низ, і незрозуміло, куди плисти, щоб вибратися. Уявили його відчуття? 
 
В) Зникнення часової перспективи (це - назавжди). 
Відчуття того, що нинішній стан буде вічним і ніколи не закінчиться, нерідко супроводжується сильним негативним переживанням. Тобто це та ж втрата берегів і орієнтирів, тільки в часі, а не в просторі. «Я самотній, і мені здається, що це назавжди ...»; «Він помер, і моє горе буде завжди таким же сильним»; «Я повна нікчемність, і вже ніколи мені цю ситуацію не виправити»; «Він ніколи мене не пробачить, я завжди буду винна ...» - такі думки можуть не усвідомлюватись, але дуже навіть чітко відчуватися. Ось він контекст нестерпних переживань: незрозуміло, ніхто і ніщо, назавжди. Людина зависає в повному НІЩО, порожнечі, непроглядному білястому тумані або під темною водняною масою, і незрозуміло, що робити і куди бігти. Поза часом і поза простором ... Накриває паніка, і, як наслідок її - імпульсивні дії через втрату з виду берегів, відсутність рятувальних кругів і відчуття того, що все, це - до (швидкого) кінця життя. Нестерпний страх самотності штовхає до імпульсивних знайомств, біганині по людям і подіям; сором - на відчайдушні спроби якось «роздутися», терміново за чийсь рахунок відновити почуття власної значущості - або ж на самогубство; вина - в автоматичне, імпульсивне виправдання і самоприниження; горе / біль від того, що кинули, направляє до пляшки або до спроб «взяти себе в руки» ... І так далі. 
 
Головне - хоч щось зробити, щоб не відчувати,  не зависати в цій абсолютній порожнечі і мороці, безвиході і відчаї. Звідси дуже популярне питання : «що робити ?! Ви мені скажіть, що робити, щоб цього не переживати! Я так втомився боротися! ». Емоцію може посилити ще й таке явище, як переживання через переживання. Сором власного сорому; вина через провину; страх страху. Ти не просто соромишся чогось, але й відчуваєш сором за те, що відчуваєш сором, а це неправильно, психологи багато чого написали про сором, а ти, нікчема, не можеш нічого зробити з цим неправильним соромом. Уфф. Загалом, і без того непрості переживання важчають. Однак порятунок - не в тому, щоб «не відчувати». Якщо повернутися до метафори з водолазом, то імпульсивні, гарячкові дії - це, наприклад, плисти не розбираючи напряму, аби плисти. Хоча іноді - коли є ресурс - досить подивитися, в який бік почали підніматися бульбашки і. Але для цього важливо сповільнитися, і тоді потік почуттів не віднесе в «глуху і похмуру далечінь». .
 
 «Спасіння» в тому, щоб зробити почуття стерпними, і тоді вже щось робити з тим, що їх викликає. 
 
А) Повернути контекст того, що відбувається. 
Для початку - повернутися у власне тіло. Найкраще - відчути власну дупу, яка сидить / лежить на чому-небудь. А потім - все тіло. Коли «забирає», ми втрачаємо з уваги тілесні відчуття, а саме вони «заземляють», і дозволяють усвідомити реальне джерело наших переживань - наш організм. Повертаючись в тіло, ми починаємо відчувати почуття як конкретні тілесні прояви. Сором -як відчуття провалу в грудях, наприклад. Провину - як тяжкість на грудях, плечах і шиї, через яку важко дихати. Страх - як обпалюючий клубок у животі або слабкість в руках / ногах ... І так далі. Це вже не глобально-вселенська катастрофа, а фізичне явище. Якщо вдається сприйняти емоцію як конкретний процес в тілі - це добре, тому що відбувається присвоєння почуття і набуття кордонів і контексту. Важливо тільки при всьому цьому дихати, а не затримувати потік кисню.
 Другий момент - озирнутися і відповісти на питання, «де я прямо зараз і що прямо зараз відбувається». Побачити кімнату / вулицю; людей, що проходять  людей; почути звуки. Теж допомагає розсіяти тотальний туман і повернути себе в реальний світ з вирви, що засмоктує
 
. Б) Набуття ресурсів, що сприяють переживанням, а не їх уникненню . 
Дуже важливо пов'язати конкретний емоційний процес в тілі з конкретною (!) Ситуацією, пов'язаною з емоцією,  не глобально-узагальнено «я страшенно самотня, тому що чоловіки місяць на мене не дивляться, а не дивляться тому, що зі мною щось не так», а «я відчуваю себе самотньою, бо мені не вдалося сьогодні нікого знайти». Знання про себе самого або про те, що це за відчуття і навіщо воно, допомагає структурувати і усвідомлювати власне переживання. Знання того, навіщо потрібно горе і які його стадії і тривалість, допомагає прийняти це горе і дати йому можливість «попрацювати» (так, бідкання - це ціла робота). У минулому за це відповідала традиція (з її поминками, пам'ятними датами і часом жалоби), у сьогоденні, на жаль, на це «немає часу», ні знань. Знання особливостей нарциссичного сорому дозволяє прийняти його як характерний прояв своїх поки що автоматичних реакцій. Усвідомлення себе як, наприклад, людини, схильної до циклотимії (чергуванню ейфорично-маніакального і депресивних настроїв у рамках норми), сприяє більш спокійному сприйняттю чергової зміни настрою. Усвідомлення особливостей власного характеру і того, що твоя реакція частково обумовлена не реальною ситуацією, а цим самим характером, часто знижує інтенсивність переживань. Тобто не «ситуація жах-жах-жах», а «я, в силу свого характеру, відчуваю цю ситуацію як жах-жах-жах ... Ні, мабуть, уже просто як жах».
 Дозволяє структурувати свої переживання і розповідь про них вголос (необов'язково комусь, можна і собі самому). За словами М. Спаніоло-Лобб, «суть буття схоплюється не тоді, коли« ми дозволяємо собі жити », а коли створюємо свію власну розповідь, яка завжди випливає з досвіду певної ситуації ..». 
Пошук відповідних за змістом слів, метафор, що описують стан, допомагає сконцентруватися на змісті цього стану, вплести його в контекст власного життя. «Людина, яка знає,« навіщо », винесе майже будь-яке« як ». Отже, стерпними стають такі переживання, які усвідомлюються нами як пов'язані з конкретним контекстом (зовнішньою ситуацією та особливостями нашого характеру); як обмежені в часі і в просторі (що знаходяться в тілі), і які володіють глуздом.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/psikholog%D1%96ya%2c-pochuttya%2c-stosunki-/zamist-vtechi-zustrich/

Замість втечі зустріч

Є безліч переживань, які здаються нестерпними, причому настільки, що потрібно зробити все, щоб їх уникнути, не стикатися в майбутньому і запобігти їх появі в принципі. Найбільш «популярні» в цьому списку переживань самотність, страх, сором, вина і горе, і ступінь їх інтенсивності нерідко позначаються через слово «біль». Як і у випадку з фізичним болем, ми прагнемо уникати зіткнення з психологічним «болем» (а точніше - з дуже інтенсивними почуттями), причому як на свідомому, так і на несвідомому рівні. Але, на жаль, з цими почуттями доведеться мати справу, якщо мета - вибратися з того кута, куди забився, уникаючи зустрічі з ними. За грубуватим, але влучним висловом психолога А. Смирнова, «вихід з" дупи "є майже завжди, просто дивно сподіватися, що він виявиться широким, чистим, коротким і на шляху не зустрінеться жодного сфінктера». І одним з «номерів» програми є зустріч з «важкими» почуттями. Але в чому полягає «важкістьь» сорому або, наприклад, самотності? Безумовно, все це дуже неприємні явища, але наскільки вони дійсно нестерпні або що робить їх такими?
 Ті чи інші почуття стають «нестерпними», якщо в їх переживанні присутній один важливий феномен: повне злиття людини з її переживанням, «пірнання» в нього з головою. І тоді відбувається втрата контакту людини з будь-якими ресурсами, використовуючи які, вона могла би витримати сильне горе, страх покинутості, нарцисичний сором, обтяжливу провину і багато іншого. Тобто, якщо з головою пірнаєш в почуття, то відбувається наступне: 
 
А) Втрата контексту відбувається.
 Всі наші почуття пов'язані з конкретними ситуаціями або фігурами, що  виступають з невизначеного фону. Якщо ми не можемо точно назвати об'єкт / ситуацію, що викликають ті чи інші почуття, це ще не означає, що їх немає - їх важко розгледіти, виділити. Але поки об'єкт наших переживань не виділено із загального фону різномастих переживань, почуттів, подій, процесів, ми нічого не зможемо зробити з цим об'єктом і, отже, з ситуацією. І тоді почуття розкручується і розкручується, воно починає існувати «саме по собі», бігати по колу (кому з нас не знайома ця низхідна спіраль думок / почуттів!). «Я сьогодні провалився на виступі ... Що думали глядачі? Це ганьба ... Я ніколи не зможу від нього відмитися ... Люди нарешті зрозуміли, що я з себе представляю - ніщо, нуль без палички, пустушка, самозванець ... Жахливо ... Виходити на вулицю неможливо ... Таке відчуття, що всі навколо вже все знають ... ». 
 
Б) Втрата ресурсів керуванням  ситуацією.
 Справа в тому, що якщо втрачаєш з уваги щось конкретне, що викликає почуття, то стає вкрай проблематичним хоч щось з цим зробити. Немов опинився в густому тумані, де взагалі нічого не видно, і незрозуміло, куди йти чи за що хапатися. Якщо виявився глибоко під водою, найголовніше - визначитися, де поверхня, а людина, яку «накрило», стає схожа на водолаза на глибині повної пітьми, який втратив усі орієнтування в тому, де верх, а де низ, і незрозуміло, куди плисти, щоб вибратися. Уявили його відчуття? 
 
В) Зникнення часової перспективи (це - назавжди). 
Відчуття того, що нинішній стан буде вічним і ніколи не закінчиться, нерідко супроводжується сильним негативним переживанням. Тобто це та ж втрата берегів і орієнтирів, тільки в часі, а не в просторі. «Я самотній, і мені здається, що це назавжди ...»; «Він помер, і моє горе буде завжди таким же сильним»; «Я повна нікчемність, і вже ніколи мені цю ситуацію не виправити»; «Він ніколи мене не пробачить, я завжди буду винна ...» - такі думки можуть не усвідомлюватись, але дуже навіть чітко відчуватися. Ось він контекст нестерпних переживань: незрозуміло, ніхто і ніщо, назавжди. Людина зависає в повному НІЩО, порожнечі, непроглядному білястому тумані або під темною водняною масою, і незрозуміло, що робити і куди бігти. Поза часом і поза простором ... Накриває паніка, і, як наслідок її - імпульсивні дії через втрату з виду берегів, відсутність рятувальних кругів і відчуття того, що все, це - до (швидкого) кінця життя. Нестерпний страх самотності штовхає до імпульсивних знайомств, біганині по людям і подіям; сором - на відчайдушні спроби якось «роздутися», терміново за чийсь рахунок відновити почуття власної значущості - або ж на самогубство; вина - в автоматичне, імпульсивне виправдання і самоприниження; горе / біль від того, що кинули, направляє до пляшки або до спроб «взяти себе в руки» ... І так далі. 
 
Головне - хоч щось зробити, щоб не відчувати,  не зависати в цій абсолютній порожнечі і мороці, безвиході і відчаї. Звідси дуже популярне питання : «що робити ?! Ви мені скажіть, що робити, щоб цього не переживати! Я так втомився боротися! ». Емоцію може посилити ще й таке явище, як переживання через переживання. Сором власного сорому; вина через провину; страх страху. Ти не просто соромишся чогось, але й відчуваєш сором за те, що відчуваєш сором, а це неправильно, психологи багато чого написали про сором, а ти, нікчема, не можеш нічого зробити з цим неправильним соромом. Уфф. Загалом, і без того непрості переживання важчають. Однак порятунок - не в тому, щоб «не відчувати». Якщо повернутися до метафори з водолазом, то імпульсивні, гарячкові дії - це, наприклад, плисти не розбираючи напряму, аби плисти. Хоча іноді - коли є ресурс - досить подивитися, в який бік почали підніматися бульбашки і. Але для цього важливо сповільнитися, і тоді потік почуттів не віднесе в «глуху і похмуру далечінь». .
 
 «Спасіння» в тому, щоб зробити почуття стерпними, і тоді вже щось робити з тим, що їх викликає. 
 
А) Повернути контекст того, що відбувається. 
Для початку - повернутися у власне тіло. Найкраще - відчути власну дупу, яка сидить / лежить на чому-небудь. А потім - все тіло. Коли «забирає», ми втрачаємо з уваги тілесні відчуття, а саме вони «заземляють», і дозволяють усвідомити реальне джерело наших переживань - наш організм. Повертаючись в тіло, ми починаємо відчувати почуття як конкретні тілесні прояви. Сором -як відчуття провалу в грудях, наприклад. Провину - як тяжкість на грудях, плечах і шиї, через яку важко дихати. Страх - як обпалюючий клубок у животі або слабкість в руках / ногах ... І так далі. Це вже не глобально-вселенська катастрофа, а фізичне явище. Якщо вдається сприйняти емоцію як конкретний процес в тілі - це добре, тому що відбувається присвоєння почуття і набуття кордонів і контексту. Важливо тільки при всьому цьому дихати, а не затримувати потік кисню.
 Другий момент - озирнутися і відповісти на питання, «де я прямо зараз і що прямо зараз відбувається». Побачити кімнату / вулицю; людей, що проходять  людей; почути звуки. Теж допомагає розсіяти тотальний туман і повернути себе в реальний світ з вирви, що засмоктує
 
. Б) Набуття ресурсів, що сприяють переживанням, а не їх уникненню . 
Дуже важливо пов'язати конкретний емоційний процес в тілі з конкретною (!) Ситуацією, пов'язаною з емоцією,  не глобально-узагальнено «я страшенно самотня, тому що чоловіки місяць на мене не дивляться, а не дивляться тому, що зі мною щось не так», а «я відчуваю себе самотньою, бо мені не вдалося сьогодні нікого знайти». Знання про себе самого або про те, що це за відчуття і навіщо воно, допомагає структурувати і усвідомлювати власне переживання. Знання того, навіщо потрібно горе і які його стадії і тривалість, допомагає прийняти це горе і дати йому можливість «попрацювати» (так, бідкання - це ціла робота). У минулому за це відповідала традиція (з її поминками, пам'ятними датами і часом жалоби), у сьогоденні, на жаль, на це «немає часу», ні знань. Знання особливостей нарциссичного сорому дозволяє прийняти його як характерний прояв своїх поки що автоматичних реакцій. Усвідомлення себе як, наприклад, людини, схильної до циклотимії (чергуванню ейфорично-маніакального і депресивних настроїв у рамках норми), сприяє більш спокійному сприйняттю чергової зміни настрою. Усвідомлення особливостей власного характеру і того, що твоя реакція частково обумовлена не реальною ситуацією, а цим самим характером, часто знижує інтенсивність переживань. Тобто не «ситуація жах-жах-жах», а «я, в силу свого характеру, відчуваю цю ситуацію як жах-жах-жах ... Ні, мабуть, уже просто як жах».
 Дозволяє структурувати свої переживання і розповідь про них вголос (необов'язково комусь, можна і собі самому). За словами М. Спаніоло-Лобб, «суть буття схоплюється не тоді, коли« ми дозволяємо собі жити », а коли створюємо свію власну розповідь, яка завжди випливає з досвіду певної ситуації ..». 
Пошук відповідних за змістом слів, метафор, що описують стан, допомагає сконцентруватися на змісті цього стану, вплести його в контекст власного життя. «Людина, яка знає,« навіщо », винесе майже будь-яке« як ». Отже, стерпними стають такі переживання, які усвідомлюються нами як пов'язані з конкретним контекстом (зовнішньою ситуацією та особливостями нашого характеру); як обмежені в часі і в просторі (що знаходяться в тілі), і які володіють глуздом.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/psikholog%D1%96ya%2c-pochuttya%2c-stosunki-/zamist-vtechi-zustrich/

НОВИНИ - даремно потрачений час

Економія часу - це далеко не єдина причина назавжди відмовитися від читання новин.
 
Новини, особливо в тому форматі, до якого ми звикли, не тільки не допомагають розвивати мозок і пам'ять, але і, навпаки, сприяють розвитку поверхневого мислення, провокують багатозадачність і хоронять людину під тоннами непотрібної інформації.
 
Новини захоплюють і затягують
 
Новини перестали бути просто повідомленнями про те, що відбувається - вони стали засобом заробітку. Тому за увагу споживача, тобто вас, борються багато новинних передач, канали, сайти та програми.
 
Велика частина новин не викличе у вас ніякої реакції, якщо подати її зазвичай, без сенсації і помітних виразів. Тому люди, які розповідають вам про новини, спеціально прикрашають, підміняють поняття і роблять сенсації зі звичайних подій.
Більше того, новини не відпустять вас просто так. Прочитавши одну сенсацію, яка насправді виявилася "пустушкою", ви ловите очима наступну схожу новину, і це знову сенсація, і ви знову переходите на неї.
 
У підсумку ви міцно в"язнете і витрачаєте час на марну для вас інформацію, яка подана таким чином, що відмовитися від її прочитання практично неможливо.
 
Дійсно важливі новини ви не пропустите
 
Мало того, що ви витрачаєте свій час, ви ще нічого і не отримуєте натомість. Адже більшість новин насправді ніяк вас не стосуються і не відбиваються на вашій роботі, рівні життя, відносинах.
 
Якщо новини, які ви читаєте, не пов'язані безпосередньо з вашою професією або навіть з країною, в якій ви живете, вони з величезною ймовірністю не знадобляться вам. Навіть щоб почати розмову з незнайомцем в барі або перервати незручну паузу в розмові.
 
Може здатися, що, ігноруючи новинні ресурси, ви випадаєте з життя соціуму. Це не так.
 
По-перше, більшість новин перемелює давно минулі або ті що ще не настали, але «дуже очікувані» події.
 
По-друге, дійсно серйозні і важливі новини про кардинальні зміни у світі ви дізнаєтеся від інших людей: розкажуть друзі та рідні, побачите пародію у смішному пабліку, прочитаєте на дверях під'їзду, почуєте після звуків сирени на вулиці.
 
Новини погано впливають на мозок і псують настрій
 
Спочатку наш мозок автоматично вірить у все, що говорять і пишуть інші люди. Дещо пізніше ви переосмислюєте інформацію і, можливо, сумніваєтеся в написаному. Але тут є один важливий момент - трата енергії.
 
За рахунок вигостреного за століття механізму виживання мозок не любить витрачати енергію, а сумніви і роздуми - це витратна справа.
 
Розслаблено перегортаючи новини, ви навіть не замислюєтеся про те, правда це чи вигадка новинарів для залучення уваги.
Ви автоматично вірите всьому, що написано, і перескакуєте з однією короткої новини на іншу. Мозок звикає до поверхневого мислення, і вам стає все важче зосередитися на серйозних речах, заглибитися в ту чи іншу тему.
 
Велика кількість швидкої інформації та яскравого контенту змінює сам спосіб мислення, так що людина все менше здатна до концентрації. Звучить не дуже привабливо, чи не так?
 
Більше того, новини шкодять і вашій  емоційній сфері, привносячи в неї порожні розлади про те, що ви не в силах змінити. Наше життя і так наповнене  хвилюваннями і стресами, чи варто ще додавати в неї негатив, який ніяк до вас не відноситься?
 
Ви не поповнюєте знання - ви втрачаєте час
 
Тільки дуже невеликий відсоток новин доносить до людей корисні відомості, інші статті потрібні виключно для розваги. Це легкі знання, які забуваються практично відразу після прочитання і нічого вам не дають.
 
Читання розважального інформаційного фастфуду відволікає вас від дійсно важливих речей, але відмовитися від нього так само важко, як від перекусів в мережі швидкого харчування. Коли звик гортати новинні ресурси та паблік з легкою подачею інформації, перший час доведеться змусити себе читати хоча б художню літературу, не кажучи вже про професійну.
 
Але, коли ви все-таки зважитеся на цей крок і видалите зі свого життя все, що пов'язане з «новинами широкого споживання», дуже скоро відчуєте всі переваги: зміниться саме мислення і звільниться більше часу для дійсно корисних речей.


7381АК

Завади самоконтролю

1. Неуважність
Рішення, що вимагає вольових зусиль, не можна приймати на автопілоті - мозок за замовчуванням вибере найменш виснажливий варіант.  Коли люди відволікаються, вони більш схильні піддаватися спокусам. Тому в момент вибору важливо бути зосередженим, інакше можна непомітно для себе піддатися спокусі.
 
 
2. Брак глюкози
Мозок періодично послаблює самоконтроль з міркувань економії: він витрачає енергію, коли її запаси високі, але береже, якщо ресурси виснажуються. Щоб перевірити цю теорію, вчені провели експеримент.
 
Учасникам запропонували вибрати між двома призами: 120 $, які можна отримати сьогодні або 450 $, які можна забрати через тиждень. Перед початком експерименту дослідники виміряли рівень цукру в крові піддослідних, а після першого туру учасникам дали випити або звичайну солодку колу, або дієтичну. Ті учасники, які отримали «цукрове підживлення», частіше проявляли витримку в другому турі і вирішували дочекатися 450 $.
 
 
3. Надмірні зусилля
Сила волі в чомусь схожа на м'яз: вона теж здатна втомлюватися і відновлюватися після відпочинку. Такий висновок зробив американський психолог Рой Баумайстер, поспостерігавши за людьми, яким доводилося контролювати себе в різних ситуаціях.
 
Виявилося, що ресурси сили волі обмежені і на всі дії їх не вистачає: якщо витратити всі сили на самоконтроль в одній сфері, доведеться проявити слабкість в інший. Наприклад, курці, відмовившись від своєї шкідливої звички, можуть налягти на солодке, а людям, постійно стримуючим свої емоції, складніше контролювати фінансові витрати.
 
 
4. Добрі наміри
Вчені з Коледжу Баруха Міського університету Нью-Йорка зацікавилися дивною статистикою в Макдональдсі: продажі бігмаків значно зросли після того, як в меню з'явилася більш здорова їжа. Дослідники провели експеримент і зімітували ситуацію ресторанного замовлення в психологічному експерименті. Дивна статистика знову підтвердилася - як тільки в меню з'являвся салат, учасники починали частіше вибирати гамбургери.
 
Це відбувається тому, що людський розум схильний приймати майбутнє рішення (або навіть можливість такого рішення) за вже виконану дію. Тому сама поява опції «з'їсти салат» фактично прирівнюється до вибору корисної страви. Після чого відвідувач підсвідомо вважає, що раз він уже подбав про своє здоров'я, тепер можна і розслабитися.
 
5. Почуття провини і страх
Намагаючись допомогти людині взяти себе в руки, оточуючі часто намагаються натиснути на її почуття провини. Але це не найбільш вдалий підхід. Адже почуття провини викликає стрес, а мозок, щоб впоратися з неприємними відчуттями, починає шукати джерело приємних емоцій. Тому, відчуваючи себе винними, люди починають більше їсти, пити, робити покупки і грати у відеоігри. Подібну реакцію викликає і страх.


7381АК

Цитати Еріха Маріїї Ремарка

«Ні, - швидко сказав він. - Тільки не це. Залишитися друзями? Розвести маленький городик на охололій  лавині згаслих почуттів? Ні, це не для нас з тобою. Так буває тільки після маленьких інтрижок, та й то виходить досить фальшиво. Любов не плямують дружбою. Кінець є кінець »
 
Жодна людина не може стати більш чужою, ніж та, яку ти в минулому любив.
 
Якою незграбною стає людина, коли вона любить по-справжньому! Як швидко злітає з неї самовпевненість! І якою самотньою  вона собі здається; весь її  хвалений досвід раптом розсіюється, як дим, і вона відчуває себе такою  невпевненою.
 
Тільки той, хто не раз залишався один, знає щастя зустрічей з коханою.
 
Любов не терпить пояснень. Їй потрібні вчинки.
 
Будь-яка любов хоче бути вічною. У цьому і полягає її вічна мука.
 
Жінка від любові розумнішає, а чоловік втрачає голову.
 
Тільки якщо остаточно розлучаєшсяз людиною, починаєш по-справжньому цікавитися всім, що її стосується. Такий один з парадоксів любові.
 
Тільки нещасний знає, що таке щастя. Щасливець відчуває радість життя не більше, ніж манекен: він лише демонструє цю радість, але вона йому не дана. Світло не світить, коли світло. Воно світить у темряві.
 
Про щастя можна говорити хвилин п'ять, не більше. Тут нічого не скажеш, крім того, що ти щасливий. А про нещастя люди розповідають ночі безперервно.
 
Насправді людина по-справжньому щаслива тільки тоді, коли вона найменше звертає увагу на час і коли її не підганяє страх. І все-таки, навіть якщо тебе підганяє страх, можна сміятися. А що ж ще залишається робити?
 
Щастя - найбільш невизначена і дорога річ на світі.
 
Саме  чудове місто це те, де людина щаслива.
 
Поки людина не здається, вона сильніша своєї долі.
 
Чим примітивніша людина, тим більш високої про себе думки.
 
Немає нічого більш утомлюючого, ніж бути присутнім при тому, як людина демонструє свій розум. Особливо, якщо розуму немає.
 
Ще нічого не втрачено, - повторив я. - Людину втрачаєш, тільки коли вона помирає.
 
Найлегший характер у циніків, самий нестерпний у ідеалістів. Вам не здається це дивним?
 
Чим менше у людини самолюбства, тим більшого вона варта.
 
Помилково припускати, ніби всі люди мають однакову здатність відчувати.
 
Якщо хочеш, щоб люди нічого не помітили, не треба бути обережним.
 
Запам'ятай одну річ, хлопчик: ніколи, ніколи і ще раз ніколи ти не опинишся смішним в очах жінки, якщо зробиш щось заради неї.
 
Мені здавалося, що жінка не повинна говорити чоловікові, що любить його. Про це нехай говорять її сяючі, щасливі очі. Вони красномовніші за слова.
 
Жінок слід або обожнювати, або залишати. Все інше - брехня.
 
Якщо жінка належить іншому, вона в п'ять разів бажаніша, ніж та, яку можна дістати, - старовинне правило.
 
Жінкам нічого не потрібно пояснювати, з ними завжди треба діяти.
 
Жінка - це вам не металеві меблі; вона - квітка. Вона не хоче діловитості. Їй потрібні сонячні, милі слова. Краще говорити їй щодня щось приємне, ніж все життя з похмурою люттю працювати на неї.
 
Я стояв поруч з нею, слухав її, сміявся і думав, до чого ж страшно любити жінку і бути бідним.
 
Те, чого не можеш роздобути, завжди здається краще того, що маєш. У цьому полягає романтика й ідіотизм людського життя.
 
Кажуть, найважче прожити перші сімдесят років. А далі справа піде на лад.
 
Життя - це вітрильний човен, на якому занадто багато вітрил, так що в будь-який момент він може перекинутися.
 
Каяття - найбільш  марна річ на світі. Повернути нічого не можна. Нічого не можна виправити. Інакше всі ми були б святими. Життя не має на увазі зробити нас досконалими. Тому, хто досконалий, місце в музеї.
 
Принципи потрібно іноді порушувати, інакше від них ніякої радості.
 
Краще померти, коли хочеться жити, ніж дожити до того, що захочеться померти.
 
І що б з вами не трапилося - нічого не приймайте близько до серця. Небагато чого на світі довго буває важливим.


7381АК

Правила успіху в сім'ї та на роботі

1. Завжди виконуйте свої обіцянки
 
Якщо ви не можете стримати обіцянку, то просто її не давайте. Якщо ж ви все-таки дали обіцянку в силу різних обставин, то виконуйте.
 
2. Завжди будьте ласкаві та ввічливі
 
Люди повинні знати вас як м'яку і важливу людину, тоді до Вас будуть тягнутися. Але це мають бути справжні якості характеру, а не штучна гра. Всім відомо, що все таємне стає явним.
 
3. Завжди будьте відкриті до думки інших людей про вас
 
Всі успішні особистості завжди дбають про так званий зворотній зв'язку, оскільки розуміють, що секрет успіху полягає в постійному розвитку і самовдосконаленні. І шлях подальшого розвитку вам можуть підказати тільки оточуючі вас люди, з якими ви спілкуєтеся і проводите свій час, вислухайте їх думку повністю і з вдячністю.
 
4. Просіть пробачення першими
 
Якщо ви когось образили, або вчинили якусь помилку, попросіть вибачення. Навіть якщо ви вважаєте, що ви насправді, нічого поганого не зробили і вас просто неправильно зрозуміли, або люди повірили якимось чуткам. Все одно попросіть вибачення. Це хороший привід проявити свої найкращі якості характеру і цим поліпшити свої відносини.
 
Суть в тому, що якщо є хоч хтось, кого це зачепило і вас вважають причиною, навіть якщо це не так, то значить, у цієї людини є на це причина. Наприклад, залишилася образа на вас з якогось давнього минулого, яка і дозволила вважати вас винним. Тому вибачення буде до речі, щоб згладити всі минулі промахи і відновити стосунки.
 
5. Завжди бути на боці відсутніх
 
Дуже важливий секрет успіху - захищати репутацію людей в їх відсутність.
 
Причому, Ви повинні захищати відсутніх людей від будь-яких нападок і вести себе в їх відсутність точно так само, як і в їх присутності. Це дуже важливий принцип успішної людини. Така поведінка показує іншим людям, що на вас можна покластися.
 
Обговорення недоліків людей у них за спиною повільно, але надійно руйнує взаємини, рано чи пізно все таємне стає явним.
 
6. Завжди ясно обумовлювати очікування
 
Якщо від вас чогось чекають, але ви не виправдовуєте очікувань, це подібно порушення обіцянок. Єдина відмінність полягає в тому, що ці очікування, на відміну від обіцянок, ніхто не кому не говорить. І в цьому велика проблема будь-яких відносин, коли щось чекають від вас, при цьому нічого не просять.
 
Тому особливо важливо проговорювати очікування в особистісних стосунках, яким за своєю природою не характерні чіткість і проговорювання всіх нюансів. Саме з цієї причини в бізнесі складають договір, що б можна було повністю обговорити всі деталі відносин і нічого  не упустити.
 
Пам'ятайте, якщо ви відчуваєте, що від Вас щось очікують, але так і не внесете ясність у ці очікування, то відносини будуть зруйновані. Причина? Люди схильні очікувати від Вас більшого, ніж ви насправді можете їм дати, не кажучи взагалі про те, чи плануєте ви взагалі це робити.
 
7. Завжди прагніть зрозуміти іншого
 
Цю звичку розвинути вкрай важко, але дуже важливо для успішної людини. Мова йде про те, щоб дійсно прагнути зрозуміти іншу людину, що вона відчуває і про що думає. В іншому випадку, ви не зможете зрозуміти і оцінити мотиви іншої людини. А значить і не зможете запропонувати вигідних умов співпраці.
 
Здатність розуміти інших приходить завдяки дуже щирому і уважногму вислуховуванню. Ви повинні навчитися слухати людину і задавати питання так, щоб дуже добре розуміти, що людина відчуває і до чого прагне. Крім того, добре повторювати вголос те, що ви почули, щоб переконатися, що ви правильно зрозуміли іншу людину.


7381АК

Секс, дружба......


Дивлячись, як багато лайків від прекрасної половини людства отримує вислів: "Краще дружити й трахатись, ніж кохати й плакатись!" Хочеться сказати навіщо взагалі ускладнювати, киньте фалоімітатор в сумочку і ні про що не "парьтесь"...

7381АК