мені все одно........

Ніколи не кажіть «мені все одно». Не треба прагнути афішувати свою байдужість. Це не показник Вашої незалежності. Байдужість - це параліч душі. Що Ви відчуваєте, коли Вам кажуть «мені все одно» Стає порожньо і холодно всередині. Ви щулитесь і протестуєте. Найчастіше, про себе ... Адже співрозмовнику ... «все одно» ... Всього якихось два слова, а як глибоко проникають вони в душу, скалкою впиваються в серце і залишаються гнити, іноді нагадуючи про себе. Людина не може жити без впевненості в тому, що вона комусь потрібна, що її люблять. Вона марніє, переживає, замикається в собі, гине. Найгірший злочин, який ми можемо зробити по відношенню до людей, - це не ненавидіти їх, а ставитися до них байдуже; в цьому - суть нелюдськості. Прошу, ніколи не кажіть «мені все одно» ...

Людина, яка живе без грошей

Марк Бойл человек без денег: Простая жизнь без суеты

Ірландець, Марк Бойл, засновник проекту «Freeconomy», в якийсь момент розчарувався в устрої суспільства, побудованому на грошовій економіці і вирішив жити без грошей.

Якийсь час він був менеджером великої компанії органічних продуктів харчування, заробляючи достатньо, щоб мати хорошу яхту в гавані. Але одного разу все змінилося після перегляду документального фільму про Ганді. Якби не було цього відео, можливо, він і далі б займався тим, що й раніше. Це було відправною точкою, яка привела його до 15 місяців життя без єдиного гроша в кишені.

У 2007 р Марк разом з другом створив проект - спільноту «Freeconomy». Спільнота допомагає людям обмінюватися речами і послугами без допомоги грошей. Будь то дитячий одяг, урожай яблук або гітари для кемпінгу.
А в 2008 році, після поїздки в Індію Марк повністю вирішив відмовитися від грошових відносин.
 
Як жити без грошей
 
За 3 роки свого життя без грошей Марк розробив список рекомендацій для себе та інших, які можна знайти на його сайті Money Less Manifesto. Він пішов волонтером на органічну ферму, допоміг її відремонтувати, і зробив її самодостатньою, щоб ферма не потребувала  зовнішніх джерел живлення.
 
Через Facebook Марк попросив подарувати йому фургон - і знайшов дарувальника. Він припаркував його неподалік від ферми і спорядив нову оселю всім необхідним для незалежності.
Готувати довелося на вулиці, в будь-яку погоду. Мобільник і ноутбук живилися через сонячні батареї.
Їжу можна отримати безкоштовно 4-ма способами:
збирати їжу з природи,
вирощувати,
обмінюватися
збирати викинуту їжу.
 
 
Для того, щоб помится, він ходив на річку. Чистив зуби порошком з молюсків, прав речі складом з горіхів.
Для поїздок на роботу - використовував велосипед
Для освітлення будинку він використовував воскові свічки.
Для опалення будинку він зробив піч зі старої бочки і топив її дровами
 
Змогли б  жити без грошей? Ні. Це було б катастрофою, ми звикли до дешевої енергії, і нам вдалося створити глобальну інфраструктуру, де все навколо в достатку. Але якби ми могли самі приймати рішення, повернутися до спільнот, де живе всього 150 чоловік, то чому б і ні. Адже 90% нашої історії, це період, в якому ми жили екологічно, ми жили без грошей.
 
Зараз Марк веде веде власний блог і колонку в The Guardian, де розповідає, як практично без грошей будувати будинки і подорожувати, і курирує співтовариство про життя без грошей Freeconomy community. У 2014 р два найбільших проекти вільного обміну Великобританії Streetbank і Freeconomy об'єдналися. Про свій досвід він написав книгу The Moneyless Man: A Year of Freeconomic Living.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/lyudina-yaka-zhive-bez-groshej/


Меблі з переробленого картону. 3 проекти

модульная мебель из картона: Устойчивые изделия и конструкции: Экологичная мебель
Stri-cubes - модульні меблі з картону
Модульні конструкції дуже популярні, вони дозволяють адаптувати меблі до розподілу простору у вашому домі. Зробити це легко і просто, а головне кожен може відчути себе трохи дизайнером.
модульная мебель из картона: Устойчивые изделия и конструкции: Экологичная мебель
Іспанський дизайнер Дані Жиль розробив шаблон з квадратних модулів, що дозволяє збирати будь-які конструкції як конструктор Лего.
 
Paperpedic — ліжко з картону
 

картоновая кровать: Устойчивые изделия и конструкции: Экологичная мебель

Австралійська компанія KartonGroup пішла ще далі,  розробила картонове ліжко з гофрованих панелей, яке завдяки особливій конструкції має неймовірну міцність і витримує до 1 тонни ваги. Крім того, воно повністю зроблено з переробленого матеріалу.

Зібрати таке ліжко можна самостійно  протягом декількох хвилин, також воно може розсуватися. В коробки під ліжком можна складати білизну і зимове взуття.

картоновая кровать 1: Устойчивые изделия и конструкции: Экологичная мебель

Розкладні картонні меблі 
раскладная картоновая мебель: Устойчивые изделия и конструкции: Экологичная мебель
Австрійські архітектори Лідді Шефхкнет і Армін Вагнер розробили меблі, які розкладаються з картонового листа. Ці експериментальні меблі зроблені на той випадок, коли у вашому офісі або в кафе немає вільного столика. ЇХ можна легко носити з собою і розкласти де завгодно практично миттєво.
Звичайно, такі меблі навряд чи володіють великою міцністю, але якщо людина не страждає зайвою вагою, вона може використовувати такі меблі, щоб, наприклад, сісти перекусити.
Де можна придбати  в Україні?  Картонатор в Дніпропетровську


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/mebli-z-pereroblenogo-kartonu-3-proekti/


Жінки і чоловіки

Співвідношення резюме у проф. сфері «Вищий менеджмент» чотири до одного на користь чоловіків. Найбільше жінок керують у таких проф. сферах як фітнес і краса, мистецтво та ЗМІ, наука та освіта, туризм, а також маркетинг. Але і у цих проф. сферах жінок менше ніж половина. Найменший відсоток жінок у таких проф.сферах як видобуток сировини, антикризове управління, ІТ, виробництво, нерухомість і будівництво. Найчастіше жінки претендують на заробітну плату на чверть нижчу, аніж чоловіки.

У проф. сфері «Вищий менеджмент» на Міжнародному  кадровому порталі  HeadHunterУкраїна за рік було розміщено 16 тис. резюме від топ-менеджерів. Із них 80% резюме чоловіків і лише 20% резюме  жінок. Дещо краща, ніж по Україні в цілому, ситуація у столиці. Тут жінок 25%, а чоловіків відповідно 75%.

У відсотковому відношенні найбільша кількість жінок-керівників роблять кар’єру  у таких спеціалізаціях, як наука та освіта;  мистецтво, розваги та ЗМІ; спортивні клуби, фітнес, салони краси; туризм, управління персоналом та маркетинг. Але навіть у цих проф. сферах жінки складають менше половини всіх пошукачів. А у останніх двох проф. сферах (управління персоналом та маркетинг) їх всього третина.

Найбільш «чоловічими» є такі управлінські спеціальності як видобуток сировини, виробництво, будівництво, антикризове управління та ІТ-спеціалізації. У цих сферах чоловіки роблять успішну кар’єру значно частіше ніж жінки.

Окрім того,  що жінки значно рідше претендують на керівні посади, зарплатні очікування зазвичай у них також помітно скромніші. Наприклад, 44% всіх жінок-директорів вказали бажану зарплату на рівні 12 тис, ще 25% претендують на зарплати у діапазоні від 12 до 25 тис, десята частина оцінює свою роботу у сумму до 36 тис. грн., і стільки ж пошукачок претендують на оплату до 60 тис. грн. і більше 60 тис. відповідно.

У чоловіків цей розподіл виглядає дещо інакше. Так, мінімальні зарплати, на які б погодились 44% керівників-чоловіків, знаходяться у діапазоні до 20 тис грн., третина пошукачів зацікавлена в зарплатах 20-40 тис. грн., 20% шукають роботу із зарплатою від 40 до 80 тис. грн. А от значення у найвищому сегменті заробітних плат, на які претендує лише десята частина керівників, починається з 80 тис. грн.

Є певна різниця і між рівнем професійного досвіду жінок і чоловіків. Серед чоловіків 6 і більше років досвіду роботи мають 91%, в той час як серед жінок лише 83%. Відповідно менш досвідчених спеціалістів (3-6 років досвіду роботу) серед жінок більше - 13% (чоловіків із такою кваліфікацією всього 7%). А от недосвідчених керівників мало, як серед жінок, так і серед чоловіків. Менше, ніж три роки досвіду задекларували 5% жінок і 2% чоловіків.

Варто зазначити, що різняться чоловіки і жінки у тому, як визначають свої ключові навики та кваліфікації. Наприклад, топ-10 чоловічих ключових кваліфікацій виглядає наступним чином:  управління продажами, управління проектами, управління персоналом, ведення переговорів,  управління виробництвом, В2В продажі, бюджетування, управління підприємством, організаторські навики, керівництво колективом.

У жіночому ТОП-10 ключових навиків із чоловіками співпадають п’ять ключових навиків: управління продажами, управління проектами, управління персоналом, ведення переговорів, бюджетування.  Серед тих кваліфікацій, які відрізняються від чоловічих, - підбір персоналу, навчання персоналу, управління витратами, організація заходів, холодні продажі.

А от розбіжностей у освітніх характеристиках між чоловіками і жінками майже немає. Так, 90% всіх керівників має вищу освіту і в тій чи іншій мірі володіє англійською мовою. А от МВА спромоглись здобути лише 8% топ-менеджерів  чоловіків і 6% жінок.



Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/zhinki-i-choloviki/

10 книг, які читаються за одну ніч.

Діана Сеттерфілд - Тринадцята казка
Готична історія, в якій є старовиннтй похмурий маєток, сімейні таємниці, привиди, хитросплетіння доль і відчуття недомовленості, захоплює і не відпускає, поки не буде прочитана остання сторінка. У цьому романі прекрасно все: сюжет, атмосфера, характери, мова і вишуканий стиль. Безсонна ніч гарантована.
 
Іен Мак'юен - Амстердам
Двоє друзів - процвітаючий головний редактор популярної щоденної газети і знаменитий композитор, що працює над «Симфонією тисячоліття», - укладають угоду про евтаназію: якщо один з них впаде в стан безпам'ятства і перестане себе контролювати, то інший зобов'язується його вбити ... Витончений роман про те, як легко людина здатна зруйнувати все навколо себе.
 
Дуглас Адамс - Автостопом по галактиці
Книга, яка приголомшує і ошелешує з перших же сторінок. Напевно, справжня подорож по галактиці саме такою і має бути - з неймовірними пригодами та неправдоподібними ситуаціями, з тоннами гумору і сарказму. Загалом, подорожуйте автостопом і читайте Адамса.
 
Джон Фаулз - Колекціонер
Самотній недалекий молодий чоловік несподівано виграє величезну суму грошей у лотерею. Що він з нею зробить, особливо якщо враховувати його пристрасть до колекціонування метеликів і таємну любов до місцевої красуні? В історії протистояння маніяка і його жертви Фаулз побачив протиборство Добра і Зла, примітивного обивателя і піднесеного художника, Любові, Смерті і Краси.
 
Віктор Пєлєвін - Омон Ра
«Омон Ра» - це моторошна історія про те, як кривавий радянський режим запускав в космос кораблі на людській тязі, а відбувалося це насправді чи ...
На думку одного з побратимів по перу, Пелевіна можна читати з початку, з середини, з кінця - як священне писання. Дуже точно підмічено. І цей невеликий роман точно не залишить вас байдужим, ми обіцяємо.
 
Джейн Остен - Гордість і упередження
Це роман у традиційному розумінні слова - не жіночий, чи не любовний, а просто класичний, вічний, щирий роман. І так важко повернутися зі старої доброї Англії з її епічними пристрастями і затишними інтер'єрами в нашу сіру галасливу сучасність, що хочеться залишитися в ньому назавжди. Як і в будь-якій хорошій книзі.
 
Деніел Кіз - Множинні уми Біллі Мілліган
Біллі прокидається і виявляє, що знаходиться в тюремній камері. Йому повідомляють, що він звинувачується в згвалтуванні і пограбуванні. Біллі приголомшений: він нічого цього не робив! Останнє, що він пам'ятає, - це як хотів кинутися вниз з даху будівлі школи. Йому кажуть, що з тих пір пройшло сім років.
 
Наріне Абгарян - Манюня
«Манюня» - світлий, просочений сонцем і запахами південного базару  анекдот про дитинство, про двох дівчаток-подружок Нарі і Манюні, про грізну і добруї Ба - бабусю Манюні, і про купу їхніх родичів, що постійно потрапляють в казусні ситуації. Це те саме тепле, пустотливе і повне веселих пригод дитинство, яке робить людину щасливою на все життя.
 
Габріель Гарсіа Маркес - Згадуючи моїх сумних повій
Одна з тих книг, які викидають вас з реальності і змушують запитувати: «Що це було?». Пронизлива, сумна, атмосферна історія життя і любові - випадкової любові, несправжньої любові, пізньої, останньої і згубної любові, яка дозволяє людині хоча б на мить побачити світ таким, яким він є.
 
Стівен Кінг «Рита Хейуорт, або Втеча з Шоушенка» - Якщо в якийсь момент ви почнете сумніватися в силу людського духу, просто прочитайте «Втеча з Шоушенка». Це історія невинної людини, засудженої до довічного ув'язнення в тюремному пеклі. Історія виживання там, де вижити практично неможливо. Найбільша історія втечі і порятунку.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/a10-knig-yaki-chitayutsya-za-odnu-nich/

3 види дерев для повноцінного харчування круглий рік

деревья для полноценного питания круглый год: Органическое земледелие, пермакультура

1. Необхідні продукти
 
Курага. Цей продукт точно входить в коло «їжі богів». Висушену без хімії знайти важко, та й дорога вона. Притому ніяк не перевірити, чи правду розповідає торговець або, як звичайно, обманює. Довіри інтернет-магазинам правильного харчування теж немає. Бізнес, як кажуть, є бізнес. Тому садимо абрикоси самі. Головне підібрати саджанці з високою зимостійкістю. Якщо ви живете в 3 зоні - шукайте насіння солодкоплідної форми абрикоса манчжурского.
 
Чорнослив. Його дасть будь-яка  слива , яка витримує вялення 
 
Гриби. Вони не по темі, але і це - їжа богів. Як і пророслі зерна пшениці та жита. Як і мед  від диких бджіл. 
 
Горіхи. Відмінна тема, їжа - вищої якості
Садіть кедрові сосни. Порід їх багато, для будь-яких кліматичних зон. Кедри, прищеплені на звичайну сосну, починають давати горіхи вже через кілька років, а не через 15-25, як звичайні кедри з насіння. Можна міняти їх на свої плоди.
 
Горіхи волоські і пекан. Волоські горіхи відмінно ростуть, починаючи з зони 5. В 4 зоні слід садити тільки акккліматізовані дерева. При бажанні насіння і чи саджанці таких - знайдете. Значно простіше знайти насіння диких родичів волоського - горіхів манчжурского, айлантолистного, серцеподібного.
 
Інші горіхи. Чекалкін горіх. Ліщина звичайна і деревоподібна. Дикі кущові миндали типу мигдалю Вавілова. Останні, щоправда, рідкість, хто займеться їх просуванням - озолотиться.
 
2. Продукти потрібні, але не обов'язкові
 
В'ялена вишня. Беремо дику чагарникову вишню. Ягоди зав'ялили, а насіння - продали. І всім добре! :)
 
Дика шовковиця. В'ялена - це просто ласощі!
 
Мушмула німецька. Одне з небагатьох справжніх плодових для нашого клімату. Ягоди, правда, їстівні лише після початку заморозків. Зате висять на гілках всю зиму.
 
Айва їстівна, але йде, в основному, на переробку.
 
В'ялену грушу всі знають. Питання тільки, де взяти найбільш корисні груші - ті, що смачні і добре передають смак через насіння і поросль. В'ялені яблука.
 
 
 
3. Свіжі сезонні плоди
 
Найсмачніша ягода. Це шовковиця та актинідія.
Сама рання ягода. Жимолость їстівна
Найкорисніша ягода. Лохина і чорниця.
 
Багато хто недооцінює глід. А даремно. . Найсмачніші ягоди у видів моліссіма, флятеляза і деяких інших. І лікувальні ці ягоди.
 
Малину і суницю розводити необов'язково, цих ягід багато в природі, дикі ягоди корисніші.
 
Виноград нині просунувся навіть з околиці країни . Правда, підібрати неукривні сорти для міст нелегко. І дика плутанина сортів у торговців. Є сорти, ягоди яких зав'ялюються прямо на гілках!
 
Черешня . Зараз багато зимостійких сортів її. Брянські сорти настільки гарні, що ростуть більш стійко, ніж вишня, в тамтешніх краях. Хороші і сорти Іпуть, Ревна, Тютчевка та ін
 
Персики. Добре ростуть, починаючи з зони 5. В 4 зоні зимостійкі знайти важко, але можна. 
 
Шоколадне печиво роблять з насіння стафілому. Надзвичайно корисна випічка з солодкоплідних жолудів. Теж - їжа богів. Абсолютно достатня для організму як монодієта.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/a3-vidi-derev-dlya-povnotsinnogo-kharchuvannya-kruglij-rik/

Сонячна квітка для шкільної теплиці

   солнечный цветок для школьной теплицы: Солнечная энергия, солнечные фермы, модули, панели, батареи
Шкільний вчитель разом із старшокласниками спроектували сонячну квітку, яка забезпечує енергією невелику теплицю. Квітка складається з 8 трикутних сонячних панелей, які генерують близько 700 Вт електроенергії.
Сонячна квітка стала дітищем Емілі Спроулс, вчителя природничих наук середньої школи Гармоні в штаті Індіана. Вона почала працювати над цією ідеєю зі своїми школярами ще в 2011 році. Потім влітку минулого року вона отримала грант $ 10000. Основною метою проекту було отримання школярами практичного досвіду в забезпеченні теплиці сонячною енергією.

Діти провели енергетичний аудит теплиці та розрахували скільки необхідно енергії для її освітлення та обігріву. Далі вони розрахували витрати, щоб інвертувати постійний струм в змінний. Потім форму ...

Спочатку панелі повинні були бути прямокутними. «Але через структурні і просторові проблеми, ми вирішили ущільнити їх.», Розповідають дев'ятикласники. Тепер це схоже більше на вітряк або квітку, яка працює досить ефективно.

«Це дуже показово», стверджує Емілі. «Наші школярі вперше задумалися не тільки про економію енергії з точки зору фінансової економічності, але і з точки зору збереження планети».
«Охорона навколишнього середовища та екологічна грамотність є одним з наших основних принципів, так що ми дійсно хочемо, щоб діти відчували почуття відповідальності, залишаючи речі кращими, ніж вони їх знайшли.»

Офіс з переробленого картону



офис из картона: Зеленый офис, экологичный офис
Рекламна агенція Nothing з Амстердама вирішила не витрачати величезні бюджети на оформлення свого офісу, а спроектувала собі функціональний і екологічний офіс з переробленого картону.
офис из картона: Зеленый офис, экологичный офис
Для цього вони залучили двох дизайнерів, які змогли б швидко і недорого заповнити великий відкритий простір, офісними меблями і розділити його на функціональні зони.
Що примітно, всі меблі робилася без клею і  кріплень. Замість них використовували систему пазів. Додатковою перевагою 15 ммм гофрованого картону, стала можливість його 100% вторинної переробки. Ми вже розповідали про картонні меблі, якы витримують навантаження до тонни, картон може бути дуже міцним.
офис из картона: Зеленый офис, экологичный офис

офис из картона: Зеленый офис, экологичный офис


офис из переработанного картона: Зеленый офис, экологичный офис

офис из переработанного картона: Зеленый офис, экологичный офис
Тут весь простір розділено на затишні гнізда і з картону зроблено практично все - парти, столи, полиці, колони, сходи і навіть кабінети.

Меблі зроблені з таким розрахунком, що якщо щось ламається заміна відбувається дуже швидко і дешево.

ДЖЕРЕЛО

Як ліси можуть допомогти нагодувати світ

дары леса: Устойчивое развитие

Як прогодувати зростаюче населення планети і захистити природу від людей? У  доповіді ООН стверджується, що ліси можуть зіграти важливу роль у ліквідації голоду і створенні продовольчої безпеки. А лісосмуги можуть стати головним ключем у захисті від змін клімату. Головне нам глибше зрозуміти, як ліси можуть допомогти в цьому і зайнятися їх відновленням.

Велика частина світового збезлісення, особливо в тропіках, пов'язана з розширенням вирощування сільськогосподарських культур, таких як пальмова олія і соя, а також великої рогатої худоби і какао. Хоча, згідно нових досліджень, останнім часом Росія стала лідером по вирубці лісів.
 
У той же час в світі кожна дев'ята людина страждає від голоду. Експерти стверджують, що саме ліс в тій чи іншій мірі є джерелом існування для майже 1,6 мільярда чоловік.
 
У доповіді говориться, що м'ясо диких тварин, річкової риби та їстівних лісових комах є прекрасним джерелом білків і вітамінів. Ці та інші дари лісу можуть компенсувати брак продовольства в бідних регіонах. На додаток, ліси - це джерело біопалива для приготування їжі. Сьогодні 2,5 мільярда людей користується деревиною в якості палива для приготування їжі.
 
Ліси можуть дати місцевим громадам більше контролю над доступом до їжі, і звести до мінімуму їх вразливість від коливань світових цін на продовольчі товари. Згідно з доповіддю, AGROFOREST продукти лісу можуть бути більш стійкими до поганих погодних умов, ніж однорічні культури, що може бути важливішим в умовах зміни клімату.
 
Автори доповіді не ствержують, що ліси поодинці годуватимуть весь світ, але кажуть, що лісові системи можуть допомогти підвищити стале сільське господарство. Ліси можуть забезпечити вигідні екосистемні взаємодії, включаючи підтримку різних видів запилювачів і забезпечуючи джерело органічного матеріалу для добрив.
Продукти лісів можуть допомогти у створенні більш збалансованої дієти, особливо для  областей в тропіках, які розвиваються. Насіння, горіхи і фрукти можуть бути важливими джерелами вітамінів і мінералів, особливо для громад, які в іншому випадку залежать від привізних продуктів. Ліси можуть також  розширити раціон харчування різними комахами, зеленню, грибами і м'ясом диких тварин.
 
Ліси покривають майже 31% поверхні суші Землі і займають близько 4 мільярдів гектарів. Лісові масиви відіграють центральну роль в процесі вуглецевого обміну між земними екосистемами і атмосферою і вносять величезний внесок у скорочення масштабів бідності.
 
Варто відзначити, що доповідь готували понад 60 вчених з усього світу. Висновок експертів: «Від лісу залежить харчування і доходи майже кожного шостого жителя планети». Вчені закликають уряди різних країн домагатися більш ефективного управління лісовими ресурсами в інтересах місцевих громад.

Як Швеція зробила революцію в переробці

Сьогодні Швеція переробляє 99% всіх відходів. Ця країна стала настільки добре поводитися з відходами, що змушена імпортувати 700 тис. тонн сміття з сусідніх країн, щоб отримувати з неї енергію для своїх потреб. 

У Швеції поняття «сміття» практично відсутнє Так чи інакше 99 % усіх побутових відходів переробляється. Ця країна пережила справжню революцію за останні десятиліття, враховуючи що в 1975 році тут перероблялося тільки 38% побутових відходів.

Як правило, станції з переробки знаходяться на відстані 300 метрів від будь-якого житлового району. Більшість шведів поділяють всі відходи для переробки в своїх будинках і зберігають їх у спеціальних контейнерах або відразу відвозять на станцію утилізації.

"....Повторне використання матеріалів або продукції, означає, менші  витрати енергії для створення продукту. Це краще, ніж спалювати один і робити ще один з нуля.
Ми намагаємося максимально заохочувати переробку, а не утилізацію."
 
Між тим, шведські домогосподарства продовжують роздільно збирати газети, пластик, метал, скло, електричні прилади, лампочки і батарейки. Багато муніципалітетів також заохочують споживачів відокремлювати харчові відходи. І все це повторно використовується, переробляється або компостується.
Газети перетворюються в паперову масу, пляшки використовуються повторно або переплавляються в нові елементи, пластикові контейнери стають пластичною сировиною; їжа компостується і стає добривом або біогазом. Сміттєві вантажівки часто працюють на переробленій електроенергії або біогазі. Стічні води очищаються до такої міри, що їх можна пити. Спеціальні вантажівки їздять по місту і забирають електроніку і небезпечні відходи, хімічні речовини. Фармацевти приймають залишки ліків. Об"ємні відходи, типу старого телевізора або зламаних меблів шведи відвозять на переробні центри на околицях міст.
 
Енергія з відходів
Відходи - відносно дешеве паливо і шведи розробили ефективну і прибуткову технологію перетворення побутових відходів в електроенергію. Швеція навіть імпортує більше 700000 тонн відходів з інших країн.
 
Залишковий попіл, який становить 15% від початкової ваги відходів, сортують і знову відправляють на переробку. Залишки просівають, щоб витягти гравій, який використовується в дорожньому будівництві. І тільки 1% залишається і зберігається на сміттєвих звалищах.
 
Дим від сміттєспалювальних заводів складається з 99,9 % нетоксичного двоокису вуглецю і води, але їх досі фільтрують через сухий фільтр і воду. Шлак з фільтрів використовується для наповнення занедбаних шахт.
 
Переробка справа добровільна
 
У Швеції ніхто нікого не змушує насильно розділяти відходи. Все побудовано на свідомості в споживанні. Звичайно багато агентств з охорони навколишнього середовища вимагають від влади підвищення податків за збір відходів. Багато екоактивістів впевнені, що тільки так можна підвищити усвідомленність громадян щодо загальної проблеми сміття. Особливо це стосується харчових відходів.
 
Уряд активно розробляє програми по стимулюванню виробників створювати якісні товари, які б служили як можна довше. Навіть є пропозиції зменшити податки компаніям, які проводять поточний ремонт своїх товарів.
 
Також, тут прагнуть використовувати менше токсичних речовин у виробництві, що означатиме меншу кількість продуктів, які вимагають дорогого лікування.
 
Компанії, які йдуть на зустріч
 
Деякі шведські компанії добровільно підтримали цю ініціативу.
Наприклад, компанія Н & М почала приймати вживаний одяг від клієнтів в обмін на купони зі знижками.
 
На заводі з переробки відходів Optibag, розробили машину, яка може відокремити кольорові сміттєві мішки один від одного. Люди кидають їжу в зелений мішок, папір в червоний, а скло або метал в наступний. Таким чином вдалося усунути сортувальні станції.
 
У південному шведському місті Хельсінгборг на баки для вторсировини навіть встановлені музичні плеєри, які грають приємну музику - все це в ім'я переробки.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/news/yak-shvetsiya-zrobila-revolyutsiyu-v-pererobtsi/