хочу сюди!
 

Людмила

39 років, лев, познайомиться з хлопцем у віці 35-43 років

Не хочеться, але треба ... Як без стресу зробити те, що необхідн

Страх, одного разу оселившись у свідомості, йде звідти повільно і неохоче. Часто відбувається така ситуація, що розумом ми розуміємо, що боятися-то по суті нічого, але несвідомо відчуваємо дискомфорт. Звідси і виникає вантаж зобов'язань. Багато говорять про фізичне відчутті тяжкості при цьому.
 
Якщо хтось заявляє, що йому «не хочеться, але треба» щось зробити, то можна говорити не стільки про низький рівень мотивації, скільки про проблему страху. Останній просто не дає з'явитися бажанням щось робити. Замість справжнього «хотіння» і прагнення до результату тут має місце негативна мотивація відходу від проблем. Страх володіє величезною владою над нами......
 
«Один мудрець зустрів на своєму шляху Чуму і запитав:« Куди ти йдеш? »Вона відповідає:« У велике місто. Мені потрібно заморити там п'ять тисяч осіб ». Через кілька днів той же мудрець знову зустрів Чуму. «Ти сказала, що заморити п'ять тисяч людей, а уморила всі п'ятдесят», - дорікнув він її. «Ні, - заперечила вона, - я погубила тільки п'ять тисяч, інші померли від страху» ...
 
Свідомість не може бути наповнена одночасно позитивними і негативними емоціями. Бажання в ньому не з'явиться доти, поки не буде усунений страх. 
 
Не хочеться, але треба: ходити на роботу або займатися її пошуком, виховувати дітей, оплачувати рахунки за квартиру, кредит, навчання, лікування тощо, здавати в терміни черговий проект, складати іспити в інституті ... Кожен має подібний «важкий» список вантажу зобов'язань. У поєднанні зі страхом він утворює досить сильний дискомфорт, який пригнічує кожнного дня і навіть може довести до депресивного стану.
 
Як же впоратися з усім цим дискомфортом і стресом?
Напрошується лаконічна і проста відповідь: з посмішкою і з бажанням прийняти всі свої зобов'язання і просто продовжувати жити спокійно і весело.
Хтось заперечить, що все це не більше, ніж хороші слова. І буде правий, тому що слова - це інструмент логіки, розуму, нашої лівої півкулі. Щоб втілити ці слова у життя, спочатку потрібно подолати вантаж негативних емоцій, зокрема страху.
Коли свідомість інфіковано страхом, то це створює благодатний грунт для розвитку всіх інших психічних недуг. Невпевненість, низька самооцінка, печаль, пригніченість, навіть образа можуть з'явитися на порожньому, здавалося б, місці. У поєднанні з відповідальністю за поточні зобов'язання такий вантаж може перетворитися і зовсім в непосильну ношу.
Перше, що потрібно зробити для полегшення - це подолати свій страх. Цей крок пов'язаний з усвідомленням причин страху і розуміння того, що він насправді не всесильний, і його можна повністю перемогти. ......
....... торговець запитав запитав дресирувальника змій:
- Чому ти не боїшся тримати змію за пазухою? Напевно, ти дуже хоробра людина?
- Бачиш, - відповів фокусник, - бувають три види сміливості. - Перша - коли сміливець не уявляє розмір небезпеки і тому не відчуває страху. Друга - коли сміливець уявляє розмір небезпеки, пересилює свій страх. А третій вид сміливості - це хоробрість знання.
Це тоді, коли завдяки знанню ти розумієш, що немає причин для страху і стаєш сміливим.
А людина, не посвячена у тонкощі справи, вважає тебе сміливцем.
 
До речі, такий підхід - піддати свій страх логіці та аналізу, це данина лівої півкулі. Застосовуючи системний підхід до того, що нас лякає, ми зменшуємо силу такого негативного впливу на самих себе. З іншого боку, це дозволяє вийти за межі території страху, знаходження в епіцентрі якого створює ілюзію його безмежності.
 
Після того, як вдасться вийти за межі того, що нас лякає, ми можемо звернутися до пробудження сили бажання. При цьому загальна мотивація виявиться сильнішою, якщо буде доповнена бажанням уникнути негативних наслідків. Здається парадоксальним, адже тільки що ми намагалися позбутися страху, а зараз знову йде про нього мова......
 
Одна людина звернувся до горянина: Послухай, горянин, чому ти так легко ходиш по стовбуру дерева над прірвою, тоді як я, рухаючись по цьому дереву, буквально трясуся від страху?
 
-Коли Я йду по цьому дереву на ту сторону, я йду за водою, без води моя сім'я і я загинемо від спраги, а коли я повертаюся, я так хочу бачити мою сім'ю, що навіть не думаю про прірву внизу.
 
-Так Що мені робити зі своїм страхом? Як ходити над прірвою і не боятися?
 
-Тільки Потужне бажання або крайня потреба змусять тебе забути, що йдеш над прірвою.
 
Якщо ми забуваємо про те, що «йдемо над прірвою», то знаходимо таку силу, що ноша зобов'язань нам починає здаватися не такою вже й важкою. Раніше страх усипляв нашу здатність бажати, віднімаючи тим самим сили і можливість думати і чинити осмислено.
 
 
Будучи ґрунтом для розвитку всіляких проблем психіки, він (страх) у той же час являє собою ще й неперевершений інструмент для росту і розвитку особистості. Подолання власного страху завжди сприяє особистісному зростанню і просуванню на наступний етап у розвитку. Тому кожне «не хочеться, але треба» - це інструмент для власного росту і розвитку.
 
........ще одину потужний спосіб боротьби зі страхом - гумор. Якщо додати його до двох описаних  - аналітичного підходу і двосторонньої мотивації, то у страху просто не залишиться жодних шансів.
 
Одного разу султан послав свого слугу зібрати податки. Той повернувся і привіз багато добра.
- Як поводилися люди? - Запитав султан.
- Були роздратовані і незадоволені, - відповів слуга.
- Іди по другому разу і ще збирай, - сказав султан.
Коли слуга знову повернувся, йому було поставлено те ж питання:
- Як поводилися люди?
- Вони плакали і сумували, - сказав слуга.
- Значить, у них ще щось залишилося, йди ще раз.
І коли слуга повернувся втретє, він повідомив:
- Цього разу вони сміялися і раділи.
- Можеш більше не ходити, - сказав султан - У них взято все, що було.
 
Гумор доступний тільки тій людині, яка вміє втрачати. У момент руйнування звичних зв'язків вивільняється величезна енергія, і людина відчуває радість і любов. Все, до чого ми серйозно ставимося, робить нас залежними.


Детальніше тут: http://slovo-motivator.webnode.com.ua/psikholog%D1%96ya%2c-pochuttya%2c-stosunki-/ne-khochetsya-ale-treba-yak-bez-stresu-zrobiti-te-shcho-neobkhidno/


0

Коментарі