Проь реалізацію кремлядського сценарію в Україні

Невідомі кинули гранату в київський офіс «Правого сектора»
Саша Дащук 03 вересня 2015, 09:27
 
Невідомі кинули гранату в київський офіс «Правого сектора»


Вибух прогримів близько 3:30, новину повідомляє «Преса України».
В ніч на четвер невідомі кинули гранату в офіс «Правого сектора», який розміщений на першому поверсі житлового будинку у Києві на вулиці Майорова.

Повідомляється, що четверо невідомих прибули на автомобілі з київськими номерами. 

Співробітники правоохоронних органів оперативно зреагували і провели затримання зловмисників, їм інкримінують вчинення теракту.

Міліція вже покинула місце інциденту, провівши всі необхідні заходи, постраждалих в результаті вибуху немає.

Нагадаємо, 31 серпня під час мітингу біля Верховної Ради відбулися сутички з військовослужбовцями та міліціонерами, в ході яких проти силовиків була застосована граната з осколковими елементами. За останніми даними, в результаті загинули троє нацгвардійців, понад 150 людей отримали тілесні ушкодження. 

Про колаборантів

Син нардепа з «Опозиційного блоку» зіграв весілля під російським прапором у Севастополі (ФОТО)
Саша Казимирский 03 вересня 2015, 09:04

Син нардепа з «Опозиційного блоку» зіграв весілля під російським прапором у Севастополі (ФОТО)


Читайте також:
Син відомого народного депутата України, члена фракції «Опозиційний блок» Євгена Балицького Олександр з розмахом відсвяткував своє весілля в окупованому Російською Федерацією Кримському півострові – у Севастополі.


Про таку новину повідомляє «Преса України».

Першим у соціальних мережах цю новину поширив український громадський активіст Микола Ковальов, розмістивши навіть весільну фотографію Олександра Балицького на одній із яхт під російським прапором в Севастополі.

«На яхті в Севастополі, в Балаклавській бухті святкував власне одруження 29 серпня юний Олександр Балицький — син нардепа Балицького. На яхті під російським прапором», — розповів на своїй сторінці у Фейсбуці Микола Ковальов.

Він же додав, що дружиною сина нардепа-«опозиціонера» Балицького стала якась Ганна Шишкіна.

Нагадаємо читачам «Преси України», що відомий ялтинський громадський діяч вирішив проїхатися по своєму рідному місту і зняв на відеокамеру кілька найбільших зображення-графіті президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Пропонуємо читачам «Преси України» невеликий відеоогляд зображень Путіна з нинішньою окупованого Російською Федерацією кримського міста Ялти.

Сам автор на ім'я Олексій Володимирович назвав своє відео так: «В Ялті всюди малюють портрети з Путіним... Крим наш... Грошові вливання...»

В кінці відео видно, що одне із зображень Путіна вже забризкане червоною фарбою, що зовсім зіпсувало «художню» цілісність його портрета.

«Побільше треба його малювати, адже він наш спаситель, іті вашу мать», - завершує свій невеликий відеоролик житель Ялти.

Про ченців Шаоліня

Чернець з Шаоліня зміг пробігти 125 метрів по воді (ВІДЕО)
Максим Рух 03 вересня 2015, 08:02

Чернець з Шаоліня зміг пробігти 125 метрів по воді (ВІДЕО)


Новину повідомляє «Преса України».
Шаолінський монах Ши Лилианг пробіг по воді близько 125 метрів. Така техніка бігу отримала назву «політ над водою» та ввійшла в набір умінь майстра кун-фу. 

Чернець Ши Лилианг, що із храму Південний Шаолінь пробіг близько 125 метрів по воді. Як пристосування чернець використав 200 фанерних дощок, що плавали на поверхні водойми. Монах досягнув такого балансу швидкості та рівноваги, що дає змогу утримуватися на воді. Такий прийом отримав назву «політ над водою» і ввійшов у набір майстра кун-фу. 

Ши Лилианг є рекордсменом світу в бігу по воді. Він перебив своє попередній досягнення, яке складав 120 метрів. Монах почав бігати по воді із 2008 року, тоді його досягнення було всього 18 метрів. 

Нагадаємо, що експерти заявили, що ходьба може додати сім років до життя.

Читайте також: ось адреса відео  http://uapress.info/uk/news/show/93693

Про ху*ла1

«У Путіна залишився тільки один вихід – відставка», - російський письменник Олександр Ніконов
Саша Казимирский 02 вересня 2015, 13:55

«У Путіна залишився тільки один вихід – відставка», - російський письменник Олександр Ніконов


Втім, він вже і так ізгой. Путін вже накрутив стільки справ, нагорнув таку гору трупів своєї гібридної війною, що доля Мілошевича повинна вставати перед ним щоранку. Здавалося б, його порятунок - в сидінні на троні. Але це сидіння на троні погіршує становище країни, яка стає заручником Путіна. Він усіма нами прикривається, наче жінками і дітьми у своїй знаменитій промові про «і нехай вони спробують стріляти, ми будемо стояти ззаду, а не спереду, а ззаду». Це нагромадження напруги всередині країни (люди вже починають сумніватися, а чи потрібно було брати Крим) також загрожує - вже долею не Мілошевича, а долею Каддафі. Любов натовпу мінлива, і напруження емоції, не змінюючи амплітуди, може різко змінити знак на протилежний. І тоді доля Мілошевича, який сидів у теплій ситної камері, здасться завидною в порівнянні з долею Каддафі.
Відомий російський письменник Олександр Ніконов вважає, що у президента Російської Федерації Володимира Путіна в нинішній політичній та економічній ситуації залишився виключно один вихід – добровільна відставка і передача влади своєму наступнику.


Про таку новину повідомляє «Преса України».

А висловив свою думку Олександр Ніконов про долю свого президента Путіна на своїй сторінці в Живому журналі.

Пропонуємо читачам «Преси України» повністю і без правок думку цього російського письменника щодо подальшої долі Путіна.

***
І без того у Росії, яка боляче стиснута санкціями (ще не економічною блокадою), положення жахливе. А тут ще позови за ЮКОС, потім приспіють такі ж за збитий Боїнг... Росія - країна-агресор, яка на рівному місці в пориві розумового божевілля її лідера та його підручних вчинила акт агресії і анексувала частину чужій території. Цей економічний карлик з 2% світового ВВП і 2% світового населення затіяв боротьбу з країнами золотого мільярда, що мають половину світового ВВП і 15% населення. Причому, весь інший світ також не підтримав Росію! Ні одна країна! Незавидне становище...

Воно ще більше погіршиться (і не тільки з-за позовів), коли буде опубліковано та з усією наочністю доведено, що злощасний Боїнг збили російські військовослужбовці з нелегально поставленого міжнародним терористам Бука. Тоді збудеться найгірший кошмар Путіна - він перетвориться на Каддафі, пособника міжнародного тероризму.


Врятувати і себе, і країну можна тільки одним способом - рокіровкою. Під благородним приводом – «Захід не любить мене, дорогі росіяни, і з-за цього вам погано. Що ж, я піду, пожертвую собою, щоб врятувати вас. Як бачите, я не чіпляюся за владу». 

Але піти треба так, щоб не обрушити Росію в кривавий хаос, як це було з відходом Миколи Другого в лютому 1917-го. Справа в тому, що зараз у нас ситуація дуже схожа. І тоді, і нині країна, розділена ідеологічно, рознесена по всьому ідеологічному спектрі, за різними ідейним полюсів, тримається тільки на одній людині. І абсолютно правий був придворний путінський холуй, коли сказав: «Немає Путіна - немає Росії». Це так.

Дивишся на ту ненависть, яка проглядає через весь інтернет у політичних опонентів один до одного, і мурашки по спині біжать. Як за царя, коли були і крайні ліві анархісти, і крайні праві монархісти, у нас є і крайні ліберали, і червоні фашисти, і монархісти, і комуняки... За сто років заспокоєння не настало. Країна знову непримиренна у своїх крайнощах. Одні звуть назад в соціалістичний Совок, інші в світлий світ глобалізму, але загальні настрої мас - паразитичні. Та на них може в'їхати в Кремль найстрашніша гнусь. Яка заллє країну кров'ю.

Вони - всі ці калашникови, кунгурови тощо - вже не криючись, щосили др.чать на розстрільні рови, пересувні тортурні установки тощо. Мало не в кожному пості великий індустріалізатор і за сумісництвом кат Кунгуров мріє, як він буде працювати в ЧК майбутнього і наповнювати тілами розстрільні рови. У такій обстановці Микола Другий Володимир Путін - за щастя.

Шанс уникнути приходу сволотні, правда, є. У нас, на відміну від 1917 року, ні численної і збройної єдиною ідеологією партії більшовиків. Нинішні мракобіси маргінальні і розрізнені. Але вони вже роблять спроби зібратися, у них вже є бойовий загін, який бігає зараз за ДНР, і чи стануть правоохоронці на бік влади, ще невідомо. Буде хаос - не встануть. Просто не виявиться «боку влади».

А москвичі, як у 1993-му за призовом Гайдара з автоматами в руках стануть протистояти спробам краснопузих взяти владу? Питання непросте. Патріотам в столиці ніколи не вдавалося зібрати більш-менш численних мітингів у підтримку ДНР. А ось протилежне бувало! Саме Москва чотири рази збирала 50 - і 100-тисячні мітинги на Болотній, в підтримку України (двічі) та в пам'ять про вбитого Нємцову. Це показник! Настрої Москви кардинально відрізняються від настроїв убогої тупої провінції! Тим не менш, небезпека кривавої бійні і стрілянини на вулицях міста існує.

Тому я і кажу про останній шанс Путіна врятувати країну і себе. Потрібно передати владу (а народ, ведений ТБ, проголосує, як треба, як зазвичай) тій особі, яка:
а) забезпечить Путіну спокійну пенсію і написання мемуарів,
б) влаштує Захід, якому хаос в ядерній державі теж не потрібен, як і прихід до влади скажених, виючих на інтернет-форумах про ядерний армагеддон і кидаючих гасло «дійдемо до Вашингтона».

Ось на цій хвилі Путін і може домовитися з Заходом. А нас, людей Свободи, будь-яка фігура, яка влаштує Захід, влаштує теж.

Крок уперед, два кроки назад

Україна визнала Росію воєнним противником19:36, сьогодні
Україна визнала Росію воєнним противником
Українські військові / styknews.info

2 вересня Рада національної безпеки і оборони України ухвалила проект нової редакції Воєнної доктрини України.

Як повідомляє прес-служба РНБО, нова Воєнна доктрина України визначає Російську Федерацію воєнним противником України, також у документі вказано на умови звільнення тимчасово окупованих територій України.

Воєнна доктрина також передбачає відмову від позаблокового статусу, відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію.

Президент Петро Порошенко заявив, що Воєнній доктрині буде записано, що українська армія до 2020 року повинна бути сумісна з арміями країн-членів НАТО.

Нагадаємо, Рада національної безпеки і оборони України на засіданні в середувирішила розширити перелік юридичних і фізичних осіб Російської Федерації та інших країн, щодо яких застосовуються санкції.

Реалії цієї війни

«Їх чекали», - Бірюков про напад на мобільну групу
Саша Дащук 02 вересня 2015, 12:30«Їх чекали», - Бірюков про напад на мобільну групу


Про це повідомив радник президента Юрій Бірюков, новину передає «Преса України».
Зведена мобільна група по боротьбі з контрабандою потрапила в засідку після погодження свого маршруту з командуванням однієї з бригад ЗСУ.

«Група погоджувала свій маршрут, і після цього група потрапила в засідку. Збіг? І ні, не з штабами, не з генералами. З підполковниками і полковниками однієї з бригад. Загинув волонтер і друг. Загинув фіскал і колега. Поранені СБшник і десантники. Їх чекали. Хтось можливо, дав їм «коридор» проходу через лінію. Хтось… Знайдемо вас, б**ді» , - розповів Бірюков.

Раніше голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука повідомив, що неподалік від Щастя розстріляли мобільну групу по боротьбі з контрабандою - двоє загиблих, четверо поранених.

Як відомо, до складу мобільних груп, створених у липні, входять прикордонники, військові, правоохоронці, податківці та волонтери. 

Плата за Мінськ-2

З початку 2015 року в зоні АТО загинули 623 українські воїни – Бутусов
Юра Добряк 02 вересня 2015, 19:20
 255
З початку 2015 року в зоні АТО загинули 623 українські воїни – Бутусов


Новину повідомляє «Преса України».
За офіційними даними бюро судово-медичної експертизи Дніпропетровська за тиждень з 24 серпня по 1 вересня із зони АТО надійшло 10 тіл загиблих українських воїнів.

Журналіст Юрій Бутусов на своїй сторінці в соціальній мережі розповів про бойові втрати в зоні проведення антитерористичної операції. Бутусов оприлюднив дані бюро судово-медичної експертизи Дніпропетровська.

«За тиждень із 24 серпня по 1 вересня із зони АТО до СМЕ Дніпропетровська надійшло 10 тіл загиблих українських воїнів. Таким чином інформація про більшу кількість загиблих не підтверджується. Однак і ця цифра підтверджена показує, яку неймовірно високу ціну платить Україна за тиждень «перемир'я» на фронті», - йдеться у повідомленні Юрія Бутусова.

За словами журналіста, саме СМЕ Дніпропетровська надає найточніші дані щодо загиблих українських військовослужбовцях у зоні АТО.

«СМЕ Дніпропетровська визначений управлінням цивільно-військового співробітництва Генштабу як єдиний пункт збору та обліку загиблих в АТО, оскільки там обласні власті встановили сучасне обладнання для експертизи ДНК. Випадки надходження тіл в цей центр до цього часу були одиничними і робилися у вигляді винятку», - пише Юрій Бутусов.

Згідно даних СМЕ Дніпропетровська, з початку 2015 року в зоні АТО загинуло 623 українських воїна.

Нагадаємо, що неподалік від Щастя розстріляли мобільну групу по боротьбі з контрабандою - двоє загиблих, четверо поранених.

Боротьба проти конституційної зради продовжується!!!


Анатолій ГриценкоУкраїнський політик, міністр оборони (2005—2007), голова Комітету ВР України з питань нацбезпеки і оборони (2007-2012), голова Підкомітету з протидії відмиванню брудних коштів (2012-2014), голова Координаційної ради партії "Громадянська позиція". Доцент Києво-Могилянської академії. Полковник запасу.
288...265... Рада виправляє помилку Президента31 серпня 2015, 14:04

Емоції ми з Вами бачили, вони в сесійній залі зашкалювали, вперше з часів Майдану. Осторонь емоції, що в сухому залишку?

1. Бліцкриг Путіна-Порошенка щодо фіксації в Конституції України "особливого статусу" окупованих ворогом територій – зірвано. Президент дуже хотів отримати сьогодні 300+ голосів і доклав до того неабияких зусиль. Він хотів показати Путіну і західним лідерам, що повністю контролює ситуацію і спроможний гарантувати будь-яке, необхідне йому (їм) рішення Ради. Не вдалося. Для Президента це погано, але загалом для країни це добре.

2. Сьогоднішні 265 голосів за "особливий статус" – це мінус 23 голоси порівняно з першим, липневим, голосуванням (тоді було 288) і ще далі від необхідних Путіну-Порошенку 300 голосів на третьому, вирішальному, голосуванні, яке відбудеться за місяць-два-три-чотири... Або не відбудеться взагалі, якщо 300 голосів під тиском, погрозами і підкупами не зберуть.

3. Парламент почав потроху виправляти помилки Президента. починаючи з коригування зрадницьких Мінських угод. Напевно парламент згадав, що в Україні не президентська – парламентсько-президентська республіка, і що засади внутрішньої та зовнішньої політики не Президент визначає – це конституційні повноваження Ради. Мертві Мінські угоди, що не принесли і не можуть принести нам стійкого миру, які не виконувалися з першого дня і не виконуються Путіним/терористами дотепер – мають бути зупинені, скасовані, денонсовані. Натомість має стартувати інший міжнародний формат переговорів (за участю США і ЄС) з іншими, стійкими гарантіями цілісності України та її безпеки. Сьогоднішнє голосування може прискорити рух у цьому вигідному для України напрямі.

Нарешті, ми з Вами, хто прийшли сьогодні під стіни Ради, вчинили відповідально і правильно. На результати голосування безумовно вплинули зміна позиції Юлії Тимошенко, війна Коломойського з Президентом та інші підкилимні обставини. Але – на депутатів напевно вплинула присутність біля Ради тисяч людей і озвучені ними тверді вимоги. На вирішальне голосування треба, щоб нас уже прийшли не тисячі – десятки тисяч!

Нова кров на руках продажної влади

Ще один боєць Нацгвардії помер внаслідок вибуху гранати під РадоюВівторок, 01 вересня 2015, 11:27

У лікарні помер ще один боєць Нацгвардії від поранень, отриманих внаслідок вибуху гранати під час пікету під Верховною Радою в понеділок.

Про це у своєму Твіттері написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його словами, ім'я загиблого – Дмитро Сластіков. Він був призваний з Жовтих Вод Дніпропетровської області і служив у військовій частині 3027.

Як відомо, у понеділок у лікарні помер боєць Нацгвардії Ігор Дебрін.

31 серпня під Верховною Радою сталися сутички між силовиками та мітингувальниками, які вимагали не ухвалювати зміни до Конституції.

Після голосування парламенту, мітингувальники пішли штурмом на Верховну Раду і почали кидати димові шашки. Потім хтось кинув у лави міліції і Нацгвардії бойову гранату. Було поранено понад 130 осіб.

Міліція затримала 31 людину, пізніше 13-х із них відпустили. Серед затриманих є і той, хто кинув гранату. Як з’ясувалося, це був 21-річний Ігор Гуменюк - боєць добровольчого батальйону спецпризначення "Січ" (складається з членів "ВО "Свобода").

Голова МВС Арсен Аваков звинуватив лідера партії "Свобода" Олега Тягнибока та його однопартійців у трагедії під Верховною Радою.

Тягнибок і "Свобода", у свою чергу, заперечують свою провину і звинувачують керівництво МВС та владу загалом у провокації.

Українська правда

Зміна Конституції - це державна зрада


Конституція, яка писалася на кровіРоман Кравець, Марія Жартовська, УП _ Вівторок, 01 вересня 2015, 08:53

43 хвилини. Рівно стільки знадобилося народним депутатам, щоб провести позачергове засідання Ради у понеділок.

Заблокувати трибуну, процитувати вислови Леніна та Руссо, увімкнути сирену, погуркотіти порожніми пляшками та врешті проголосувати за зміни до Конституції щодо децентралізації влади.

За годину до початку засідання біля будівлі парламенту почали збиратися протестувальники.

Першими до Ради прийшли прибічники ВО "Свобода" і Радикальної партії Олега Ляшка, фракція якого згодом заблокує ще й парламентську президію, розсадивши на місця парламентських керівників кращих жінок своєї фракції.

Наприклад, Олену Кошелєву у вишиванці за 20 тисяч гривень.

Тим часом, до протестуючих приєдналися вкладники банків VAB та "Фінанси і кредит". Протестувала під Верховною Радою і "Українська асоціація власників зброї", що привезла під стіни парламенту сміттєвоз із надписом "Люстратор". Були представники партій "Укроп", "Республіканської платформи".

Активісти "Правого сектору" перекрили рух на вулиці Грушевського.

Мине близько години і цей мирний протест перетвориться на трагедію.

Одразу після голосування парламенту мітингувальники пішли штурмом на будівлю парламенту і почали кидати димові шашки. Пізніше просто під ноги Нацгвардіі полетіла бойова граната.

Результат – поранено більше сотні правоохоронців, 24-річний солдат строкової служби Нацгвардії Ігор Дебрін загинув.

Через декілька годин після трагедії міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зробив заяву, щогранатометником виявився "свободівець" з батальйону "Січ".

"Українська правда" спостерігала за тим, як розвивалися події біля парламенту, в парламенті і за його лаштунками.

АТО під Радою від ВО "Свобода"

– Панове, не більше 10 хвилин на виступ кожного, – намагався модерувати мітинг під Радою "свободівець" Ігор Мірошніченко, поки з імпровізованої сцени виступала відома своїми заявами про "орлицю" та гієн екс-депутатка Ірина Фаріон.

– Ці зміни вигідні Кремлю, – з надривом зверталася до кількох сотень протестувальників Фаріон. Ті зустрічали її виступ оплесками.

Мітинг охороняли міліція та Національна гвардія України.

На початку жодних заворушень не було. Протестуючі, правда, погрожували спалити Раду, якщо депутати проголосують зміни до Конституції.

 
 
 

– Ви від кого захищаєте цих зрадників? – маючи на увазі нардепів звернулася до бійців Нацгвардії жінка років 60-ти зі "свободівським" прапором у руках, – я у вас питаю! Ви тут стоїте біля Ради, а хлопці гинуть на Сході. А ви зараз нас почнете бити. Сволочі. Ненавиджу вас!

Бійці стояли мовчки і на закиди жінки не реагували.

До Нацгвардії підходили й інші протестувальники із майже однаковими запитаннями: чому не воюєте, чи не соромно стояти в столиці біля будівлі парламенту.

Градус дискусії потрохи підвищувався.

Згодом до людей під час перерви у роботі парламенту вийшли народні депутати від "Самопомочі" Семен Семенченко та Єгор Соболєв.

Люди одразу їх обступили. Хтось з натовпу вигукнув:

– А ухвалять сьогодні зміни до Конституції?

– Буде декілька спроб, але я не впевнений, що рішення буде ухвалене. Є багато людей, які сумніваються, навіть у президентській фракції, – відповів Єгор Соболєв.

– Але ви там боріться до останнього, добре?– звернувся до депутатів один із пенсіонерів.

– Добре. Ми так і будемо, – пообіцяли ті.

Мітинг продовжувався. З імпровізованої сцени Олег Тягнибок, підігріваючи мітингарів, голосно розповідав, що добре пам’ятає чорні каски правоохоронців ще з часів Майдану.

З чого саме почалося заворушення між протестувальниками і правоохоронцями, достеменно невідомо.

За словами Тягнибока, бійку спровокувало те, що хтось з мітингарів зірвав партійні символи ВО "Свобода".

Колишній нардеп Юрій Сиротюк заявив, що обурення мітингувальників викликало те, що правоохоронці пішли на фотографії загиблих в АТО "свободівців", що стояли перед ними.

На фотографіях, зроблених під парламентом, видно, як той же Сиротюк б’є правоохоронців палкою. А участь у протистоянні із силовиками беруть і Тягнибок з Фаріон.

– Я прийшов з книжкою, а не с кийком. Коли мені кийком вламали по носу, і коли мені солдат, якому я казав не витягуй того кийка, пирснув… Коли я цим кийком отримав по носу, я цей кийок забрав у правоохоронця і дав йому здачі, і готовий за це відповідати, – виправдовувався пізніше Сиротюк.

– Ганьба, ганьба! – вигукували протестуючі, наближаючись до міліцейського кордону. Правоохоронці почали відтісняти людей щитами – у відповідь полетіли світлошумові гранати. Через декілька хвилин пролунав потужний вибух і хтось у натовпі почав кричати про поранених.

– Швидка, швидка, потрібна швидка!

Швидких не вистачало. Поранених правоохоронців вивозили автомобілі патрульної поліції.

"Свободівці" своєї провини за те, що сталося, не визнають.

– Є гнів людей і протест людей. І протест людей нікому не зупинити, ні Тягнибоку, ні Авакову ні будь-кому іншому. Це народ висловлює свій протест проти ганебної, зрадницької влади, – сказав Тягнибок в коментарі "Українській правді".

 
 
 

Ключі Ляшка

"Ганебна і зрадницька" влада в особі керівників фракцій коаліції вела перемовини в кабінеті у спікера Володимира Гройсмана із самого ранку.

– Напередодні Гройсман дуже боявся силового варіанту в Раді. Ми попросили Валентина Зайчука (керівник апарату Ради – УП) нікому не давати ключі від сесійної зали до 10 години, щоб усім разом зайти до зали. Але він передав їх Ляшку раніше, після чого радикали заблокували трибуну, – розповідає один із членів коаліції.

Через це спікер зараз хоче ініціювати відставку Зайчука.

Насправді члени коаліції кілька разів вмовляли Ляшка не блокувати трибуну і не мітингувати в Раді.

Мовляв, з ним говорили 3 або 4 рази, до Ради для цього навіть приїздив Арсеній Яценюк. Ляшко, проти якого Генпрокуратура напередодні порушила справу, на вмовляння коаліціантів не пішов.

 

Повз крісла заблокованоі президії ходили грізні Ігор Мосійчук, Андрій Лозовой і сам Олег Ляшко, який час від часу відволікався, даючи коментарі телеканалам через Skype.

До блокування президії приєднався Володимир Парасюк та депутати, що представляють у парламенті "Свободу".

– Ляшко дуже хотів президента в Раді. Але Порошенко не приїхав. А навіщо, коли такий балаган, – розводить руками один із депутатів від БПП.

Виступ Порошенка дійсно був заявлений у порядку денному, що з’явився на сайті Ради напередодні.

Але цього разу на відміну від попереднього голосування за відправку законопроекту в КС, Порошенко не переконував депутатів в залі і не говорив, що за голоси "Самопоміч" і РПЛ треба поборотися.

Голосів за зміни вистачало і без них. Президент вирішив, що краще домовлятися із Опозиційним блоком та депутатськими групами, більшість яких сформована із колишніх регіоналів та людей, що голосували за сумнозвісні диктаторські закони 16 січня, ніж із членами демократичної коаліції, сформованої менше року назад.

Голосувати чи ні за надважливі зміни до Конституції, депутати визначилися напередодні.

29 серпня відбулася зустріч із президентом, куди запросили молодих депутатів.

Серед учасників – члени "Самопомочі" Тетяна Острікова, Вікторія Пташник, Павло Кішкар, Остап Єднак, нардепи від "Народного фронту" Леонід Ємець та Сергій Висоцький та інші.

Зустріч пройшла у дружній атмосфері.

– Президент розповідав про те, наскільки важливі ці зміни для міжнародних партнерів, що це єдиний шлях для врегулювання конфлікту. Що Обама не надасть зброю та не братиме участь у переговорах в Женевському форматі, і тому важливо проголосувати "за", – згадував подробиці бесіди з президентом один з його учасників.

– Хтось із "Самопомочі" запропонував Порошенку віддати Roshen UNICEF – посміялися і розійшлися, – розповідають учасники зустрічі.

Слова подіяли. Частина депутатів, що були присутні на зустрічі, у підсумку проголосували позитивно за зміни до Конституції.

Для того, щоб зібрати необхідну кількість голосів, у президентській команді вдалися і до оригінальних засобів агітації – ввечері та вранці напередодні голосування на мобільні номери членів коаліції почали надходити смс-повідомлення, в яких пояснювалося, чому потрібно голосувати "за". "Проти змін виступає Путін, який боїться наших реформ"– йшлося в одному з них.

Ввечері 30 серпня фракція "Самопомочі" визначилася, що голосуватиме проти червоними кнопками. Того ж вечора, глава фракції Олег Березюк заявив, що на частину депутатів чиниться тиск, і що він особисто його відчув на собі.

Того ж вечора "Самопоміч" змінила положення про фракцію. Тепер, щоб виключити депутатів з фракції, потрібно було не 3/4 голосів, а 2/3.

Нові правила використали майже одразу.

За голосування за зміни до Конституції із "Самопомочі" виключили п’ятьох депутатів – перший номер списку Ганну Гопко, Віктора Кривенка, Вікторію Пташник, Остапа Єднака і Павла Кишкара. Гопко заявила, що політична сила, із якою вона пройшла до парламенту, скочується до більшовицької диктатури.

Проти голосування у першому читанні були і у "Батьківщині", хоча до останнього не озвучували свою позицію.

– Тимошенко слідкує за рейтингами. Переживала, що люди скажуть про голосування "Батьківщини", хоча раніше говорила, що на 90% "за", – пояснює таку позицію один із нардепів від БПП.

Проте разом із двома фракціями коаліції, позафракційними і групами "Відродження" і "Воля народу", що разом нараховували 227 голосів, проголосував "Опозиційний блок".

– У нас і без них голосів вистачало. Насправді, нам їх голосування невигідне, – скаржиться один із учасників коаліції.

За інформацією джерел "Української правди", напередодні голосування торгуватися з Порошенком намагався Рінат Ахметов.

Він нібито просив призначити своїх людей на посади двох голів ОГА, а саме Харківськоі і Запорізької області, а також домовлявся про економічні преференції для його бізнесу.

Мова йшла про підвищення тарифів на теплову генерацію, які вигідні його компаніі ДТЕК. Також предметом перемовин була компанія "Нафтогазвидобування". Більше 10 років тому вона належала Порошенку, перед Помаранчевою революцією він втратив контроль над нею і не полишає спроби отримати його знову. Через це на початку року у компанії почалися серйозні проблеми.

Ахметов, як розповідають джерела УП в президентській команді, пропонував президенту "мирову". Порошенко на умови олігарха нібито не пішов, але Опозиційний блок одностайно підтримав зміни до Конституції.

У "Оппоблоці" переконують, що голосування "за" – це особиста позиція фракції. Мовляв, голосування принесе мир на Донбас.

До парламенту в день голосування приїхав навіть колишній голова АП і один із керівників "Оппоблока" Сергій Льовочкін, якого в останній раз бачили у ВР 20 травня.

Сергій Льовочкін не часто ходить на роботу. Останній раз його бачили в парламенті у травні 

– Ми не голосували на прохання АП. Це наше рішення. Але якщо до голосування у другому читанні не будуть ухвалені 5 законів щодо Донбасу, що "Опозиційний блок" вніс в Раду вже давно, то ми не будемо голосувати за друге читання, – говорить один із нардепів Юрій Воропаєв.

Насправді владі буде значно складніше у грудні, коли доведеться збирати 300 голосів нардепів за вирішальне, друге читання.

Щоб отримати необхідні голоси, знову доведеться домовлятися з "Оппоблоком", адже Україні конче необхідно показати і ЄС і США, що вона виконує кожен пункт Мінських домовленостей, на відміну від Росії.

Хто винний та що робити

Події у Раді та під нею в останній день серпня можуть стати вирішальними для нинішньої політичної еліти країни.

Майбутнє демократичної коаліції під великим питанням, а у парламенті вже ходять чутки про нову "ширку".

Ця перспектива виглядає цілком реальною напередодні місцевих виборів, на які Опозиційний блок покладає великі надії.

– Потрібно дочекатися результатів місцевих виборів, а там почнуться серйозні дискусії, – стримано коментує один із учасників Опозиційного блоку.

Сергій Льовочкін раніше заявляв, що його політична сила зацікавлена у проведенні дострокових парламентських виборів і місцеві стануть плацдармом для цього. "Оппо" готуються до реваншу.

Коаліція, створена внаслідок Майдану та дострокових виборів, тріщить по швах, і в цьому провина всіх учасників політичного процесу.

І президента, який врешті решт не зміг пояснити важливість реформи суспільству та воліє домовлятися старими методами із сумнівними політичними силами, ніж із партнерами по коаліції.

І її учасників, які роблять ставки на популізм напередодні місцевих виборів, а під час вирішальних голосувань торгуються за грошові посади.

Бажане перезавантаження влади нібито відбулося, але парламент працює по старих правилах. Але тепер ця політична гра призвела ще й до людських жертв.

Трохи більше місяця тому сталися сумнозвісні події у Мукачевому. І президент, і прем'єр, і міністр внутрішніх справ тоді робили заяви, що винних буде покарано.

Цей епізод закінчився звільненням кількох митників і заміною губернатора області. Головні підозрювані або втекли, або продовжують вести активну політичну діяльність.

Влада не зробила висновків і отримала гранату на мирному зібранні в столиці у двох метрах від будівлі парламенту.

 

Все про: КонституціяВерховна Рада