Книга: "Иловайский дневник" Романа Зіненка

  • 02.09.19, 08:35
Думала, що трохи почитаю і нарешті засну вночі, з своїм дебільним режимом, але не судилось, якраз на початку ночі натрапила на опис обстрілу "зеленого коридору", як люди йшли, повзли з пораненнями, в спробі вирватись звідти, з Іловайського котла, як вмирали, як готові були вмерти, тут навіть я заплакала.

Роман Зіненко  морпіх, доброволець батальйону "Дніпро-1", він був свідком, учасником, того жахіття, і в деталях описує бої в Іловайську,  росіян, яких там нема, як потім намагались звідти вийти, як сепаратисти спочатку з мінометів обстрілювали колону на шляху до "зеленого коридору", під час перемовин про вихід, а вже в самому "коридорі", не на початку, почалось винищення, справжнє винищення, а не покарання чи помста через недотримання умов, що, начебто, обстріли почались бо наші хлопці не покинули зброю та техніку згідно умов сепарів, як вата любить виправдовуватись. Це свідчення, які маємо знати, знати, на що пішли наші хлопці та яка ціна нашій безпеці та свободі, словам росіян та вати



У Романа дві книжки про Іловайськ, одна "Иловайский дневник", з його свідченнями, а інша "Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії" двотомник з дослідженням трагедії, спогадами інших учасників

«ДНР» задолго до войны


«ДНР» задолго до войны: «Донецкую республику» запрещали еще 12 лет назад
Учасники проросійського мітингу в Донецьку, 16 березня 2014 року
Учасники проросійського мітингу в Донецьку, 16 березня 2014 року

(Друкуємо мовою оригіналу)

12 лет назад в Донецке начался судебный процесс о запрете общественной организации «Донецкая республика». До начала боевых действий на Донбассе и оккупации частей Луганской и Донецкой областей оставалось еще 7 лет. Но уже тогда власти Украины были обеспокоены деятельностью организации, которая призывала к нарушению территориальной целостности страны.

28 августа 2007 года. Возле здания Донецкого окружного административного суда собрались десятки активистов организации «Донецкая республика».

«Они установили палатку с символикой «Донецкой республики». На палатке сделаны надписи «Свободу «Донецкой республике» и «Донецк – русский город». Активисты раздают листовки. На них изображена Юлия Тимошенко, возлагающая цветы на… могилу Донбасса», – так корреспондент информагентства «Остров» тогда описывал пикет под зданием суда, где начиналось судебное разбирательство по иску Главного управления юстиции Донецкой области о принудительном роспуске «Донецкой республики».

Эта общественная организация была создана еще в 2005 году. Среди основателей – Андрей Пургин, который в 2014 году стал так называемым «председателем Народного совета ДНР».

В 2006 году они собирали подписи за создание Донецкой республики, а также активно выступали за федерализацию Украины. Однако поддержки не получили. В ноябре 2007 года суд признал деятельность организации незаконной.

Но это их не остановило. В 2009 году от имени «Донецкой республики» было распространено заявление, что «Донбасс и Херсон отныне – независимое суверенное русское федеративное государство». В последствие, против 3 членов организации были открыты уголовные дела Службой безопасности Украины.

Активизировалась организация ближе к событиям 2014 года. Например, в открытых источниках есть информация, что в конце 2012 года «Донецкая республика» организовала в Донецке конференцию «Донбасс в евразийском проекте». Вот только несколько тем, которые обсуждались (дословно):

«Неизбежность федерализации Украины», «Анализ преимуществ федеративного устройства», «О национальной гордости малоросов: украинская идентичность на стыке русской и галицийской культур». Обсуждалась тема «воссоединения Украины и остальной России», а также рассматривался военный потенциал армий России и Украины, оценка их боеготовности.

А уже в 2014 году именно представители этой организации требовали проведения референдума о выходе Донецкой области из состава Украины, а также заменяли украинский флаг на российский возле здания областной администрации в Донецке.

Их маргинальные идеи не имели поддержки среди жителей Донецка – Стуканов

До конфликта это была абсолютно маргинальная организация, которая практически не пользовалась какой-либо поддержкой среди жителей Донецка, говорит Сергей Стуканов, сейчас редактор первого канала «Украинского радио», а до 2014 года – общественный деятель в Донецке. Говорит, что периодически сталкивался с активистами «Донецкой республики». Но зачастую их было совсем немного.

«Их идеи не поддерживали, пожалуй, даже 2-3% дончан. Это были абсолютно маргинальные идеи, непопулярные. На Донбассе, очевидно, определенная часть людей симпатизировали советскому союзу, симпатизировали России, вероятно. Но сказать, что симпатизировали идеям «Донецкой республики» – это было бы очень большим преувеличением», – говорит Сергей Стуканов.

Стать ведущей организацией на оккупированной территории Донецкой области «Донецкая республика» смогла благодаря России, считает Сергей Стуканов. Россиянам нужно было замаскировать свое вторжение под протест местных шахтеров и трактористов. Организация для этих целей им как раз подошла. Теперь «Донецкой республикой» российские гибридные силы называют не только саму захваченную ими территорию, но и главную «партию» ОРДО – «Общественное движение Донецкая республика». В него входят практически все, кто имеет власть на оккупированной территории.

https://www.radiosvoboda.org/a/the-beginnings-of-separatism-in-donetsk/30133800.html

Медведчук через суд хоче заборонити книгу про Стуса

Джерело: Facebook-сторінка Вахтанга Кіпіані.

Віктор Медведчук подав позов до суду, яким вимагає заборонити розповсюдження книги "Справа Василя Стуса" авторства історика і журналіста Вахтанга Кіпіані.

Деталі: За словами Кіпіані, Медведчук подав до нього позов щодо захисту честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації. 

Мова йде про тексти з книги "Справа Василя Стуса", видавництва "Vivat", що також виступає співвідповідачем у справі.

У книзі йдеться про кримінальну справу проти Стуса, його життя та смерть, зібрані архівні документи. 

За словами автора книги, Медведчук вимагає заборонити її розповсюдження.

Перше засідання рогляду справи призначене на 2 жовтня в Дарницькому суді Києва. 

Українська правда

Віктор Медведчук вимагає заборонити продаж книги про Стуса
Віктор Медведчук вимагає заборонити продаж книги про Стуса
ВАХТАНГ КІПІАНІ

#ГЕТЬРукивідстуса

Згадайте наші імена...

Згадайте наші імена,
Як на Донбасі стихнуть ГРАДи,
Як вдарять сальвою паради,
Як наші душі в зорепади
Під переможні канонади
Розкажуть всім чого заради
Була ця проклята війна –
Згадайте наші імена… 

Згадайте наші імена,
Коли засієте окопи,
Коли від мін розчистять тропи
Коли нам вклоняться Європи,
Бо ми пройшли вогні й потопи,
Бо ми бандерівці й «укропи»
І нам навік така ціна –
Згадайте наші імена… 

Згадайте наші імена, 
Як розцвітуть полями квіти,
Як посміхнуться наші діти,
Як рознесуть вітри по світу
Священні наші заповіти,
Щоб серцю кожному радіти,
Бо Україна в нас одна –
Згадайте наші імена… 

(с)Василь Ковтун.
«Згадайте наші імена».
Зі збірки поезій «Дорогою через Майдан».


Виставка світлин з Іловайську. Львів. 29.08

Хто завтра, 29-го серпня, у Львові - з 10:00 до 20:00 на проспекті Свободи перед пам’ятником Т.Шевченку можна побачити документальну виставку світлин, зроблених під час боїв за Іловайськ у 2014-му.

Будуть представлені роботи чотирьох фотографів: Олександра Гляделова, Maxim DondyukMaks Levin та Markiian Lyseiko, які були в місті Іловайськ під час штурму та оточення.

Ці світлини - частина тої історії, усвідомлення котрої триває і досі.

О 16:00 - відбудеться молитва за полеглими воїнами.

Прийдіть, подивіться, відчуйте.

Організатор виставки: Всеукраїнська Громадська Організація “Об’єднання Добровольців”.

Afterilovaisk











Afterilovaisk


На момент коли було зроблене це фото, донька Андрія Шевчука, позивний "Орест" була на кілька років старша за дівчинку, котру він тримає на руках. Він приносив їй їжу, бо з цим в заблокованому, місті була проблема, як у військових, так і у цивільних. "Орест" намагався зробити так, щоб дитина мала змогу поїсти не просто щось з сухпайка, а приготовлену першу страву.

Під час виходу з оточення "Орест" зник безвісти, можливо пішовши на прорив самостійно. Є ймовірність, що він був у Червоносільському, коли російські танки обстріляли село. Проведена експертиза ДНК одного з 97-ми знайдених там 3-го вересня тіл - показала збіг. Проте мати "Ореста" досі не визнає сина загиблим.

Нагадаємо, що задокументовані спогади учасників боїв за Іловайськ можна послухати та почитати на сайті AFTERILOVAISK.COM.

Збереження пам'яті — це не завжди просто. Але це наш обов'язок перед тими, хто розповісти про ці події не зможе ніколи.

Автор фото: Maks Levin

ФБ Afterilovaisk

Капище Кия на Старокиївській горі

Прогулюючись мальовничими алеями Старокиївської гори, мало хто помічає невеликий викладений з каменю круглий постамент навпроти Національного музею історії України. Цей об’єкт, що не відразу впадає у вічі киянам і численним туристам, став свого часу однією з найсенсаційніших знахідок на території Києва.Вона викликала жваві дискусії і великою мірою збагатила наші знання про релігію давніх слов’ян та про Київ як значний культовий центр дохристиянської Русі. 


У 1908 році археологічна експедиція під керівництвом відомого шанувальника київських старожитностей Вікентія Хвойка, досліджуючи Старокиївську гору, на глибині 3 метри натрапила на досить цікавий об’єкт. Ось як описував знахідку В. Хвойко: 

“Серед залишок різноманітних споруд очевидно найдавнішими є рештки кам’яного фундаменту якоїсь загадкової споруди. Фундамент цей складався з різних за величиною каменів сірого піщаника, які іноді мали наскрізні отвори. Камені ці були складені на глині, утворюючи еліптичну фігуру (4,2 х 3,5м), що мала з чотирьох боків по одному чотирикутному виступу (70 — 80 см завдовжки), які були орієнтовані за сторонами світу”.

 Навколо було знайдено черепи та кістки домашніх тварин. З північного боку до жертовника примикав ще один стовп, де обпалена глина чергувалася з прошарками попелу та вугілля.



 Київська знахідка привернула до себе увагу багатьох учених і породила численні гіпотези. Деякі науковці, порівнюючи її з рештками язичницького храму бога балтійських слов’ян Світовида в місті Арконі (на о. Рюген), все ж вагалися: чи це був справжній храм, а чи тільки святилище просто неба? Інші звертали увагу на обгорілі колоди, які наводили на думку про огорожу чи дерев’яні стіни і про великий розмір храму. Сам В. Хвойко вважав знахідку залишком язичницького капища. 

Більшість вчених погоджується, що це найдавніше капище, відоме на території Києва. Час його виникнення — межа V-VI ст., воно вже існувало за часів Олега, Ігоря, Святослава. Щодо його культової присвяти є дві найпоширеніші версії: це було або капище Перуна, або Рода — Світовида. Очевидно, друга версія є більш достовірною. Вона базується на зіставленні чотирьох виступів жертовника з чотириликістю знаменитого Збруцького ідола, ідентифікованого як зображення слов’янського бога Рода (Світовида у західних слов’ян). Чотириликі ідоли та стовпи, так само як і чотири композиції в орнаменті виражали ідею захищеності з усіх чотирьох сторін світу. 

Надзвичайно цікавим є місцезнаходження капища: у самому серці найдавнішої частини Києва, що умовно називається “городом Кия”. Капище Рода, найвірогідніше, було зведено тоді, коли Київські гори перетворювалися з резиденції племінного князя (спочатку то була Замкова гора на березі річки-Киянки) на центр цілого союзу племен, коли напівлегендарний Кий збудував укріплення на Старокиївській горі, яка стала основою історичного Києва. У центрі цієї невеликої цитаделі і стояли два жертовники — кам’яний з чотирма виступами та простіший глиняний.



 “Руський літопис” не згадує це капище. Але існує цікаве іноземне джерело — відоме вірменське сказання Зеноба Глака, що переповідає руську легенду про створення у країні палуні — полян міста на честь старшого з братів Куара — Кия. Згадано там і двох ідолів:

 “Куар (Кий) збудував місто Куари (Київ)... І через деякий час, порадившись, Куар і Мелтей і Хореан піднялися на гору Каркея (Старокиївська гора) і знайшли там чудове місце... там був простір для полювання і прохолода, а також безліч трав і дерев”. (Порівняймо з літописом: “... и бяше около града лес и бор велик и бяху ловяще зверь”). І збудували вони там поселення й поставили двох ідолів: одного на ймення Гісаней, другого — Деметр”.

 Дослідження цього сюжету приводить до цікавих висновків. 

Бог Деметр чоловічого роду в античній міфології не відомий, але як бога народжуючої сили, як аналог грецької Деметри його можна зіставити з руським Родом. Бога Гісанея не вдалось визначити навіть приблизно.


 Городище Кия. Загальний вигляд 

Збіг повідомлень вірменського запису VIII ст. з археологічною знахідкою В. Хвойка видається надзвичайно промовистим. Ми можемо майже напевно стверджувати, що перед нами — залишки давнього київського храму одного з найдревніших слов’янських богів Рода-Світовида, втіленням якого є Збруцький ідол. 

Джерело: http://spadok.org.ua/svyatylyscha/yazychnytske-kapysche-kyya-na-starokyyivskiy-gori
Культурно-історичний портал СПАДЩИНА ПРЕДКІВ

Австрієць з українською душею

1895, 10 лютого – у містечку Пула (нині Хорватія) народився Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний), нащадок королівської династії Габсбургів, ерцгерцог, якого вважали претендентом на гетьманську булаву, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців та Армії УНР.

 

Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний) (1895 - 1948). 1915. Фото: uk.wikipedia.org.

Разом з українськими вояками він розділив тягар боротьби за Україну. Свою поетичну збірку «Минають дні...» з 23 віршів присвятив українським січовикам: «Борцям, що впали за волю України». Він став поборником українських інтересів, за які поклав життя у Лук’янівській в’язниці.

З 12 років Вільгельм Габсбург жив у місті Живець у Західній Галичині. «Там я перший раз почув про Українців, – писав у мемуарах Василь Вишиваний, – Поляки називали їх «Русіни» і висказувалися про них, як про розбишаків, бандитів. Я свято вірив, що Українці, які так недалеко від Живця живуть, це дійсно розбишацьке племя. В 17 році життя довелося мені поїхати в гуцульські гори. Їхав через Львів і Станиславів інкогніто. Вражіння з гуцульських гір мав  чудесне…В Ворохті зустрів гуцула-селянина…я замешкав у нього. Їздив скрізь, шукаючи українських розбишаків. Але надармо. Це мене розчарувало. Від тоді я зовсім змінився і до Живця вернув іншим, як виїхав».

Василь Вишиваний. 1918. Фото: jagjelon-ja.webnode.com.ua.

 Він закінчив військову академію і 1915-го поїхав на фронт, де командував українською сотнею. Згодом – армійською групою, до складу якої належав легіон Українських січових стрільців. Розмовляв українською, під одностроєм часто носив вишиванку, яку йому подарував один із підлеглих. За це отримав прізвисько Василь Вишиваний. «Моя сотня, зложена тільки з українців, мала національну українську свідомість, але боялася виявляти її, бо тоді кождого українця уважали політичне підозрілим. Старшини в сотні були самі німці. Страх українців перед переслідуванням доходив до того, що деякі признавалися до польської народности. За це я лаяв страшенно і казав їм, що коли я признаюся до українського народу, то і вони можуть це сміло робити. Військова і моральна вартість моєї сотні представлялася дуже добре. Я взагалі уважаю українців найкращими жовнірами. Тільки вони трохи подібні до овець: як мають провід, котрому вірять, то підуть в огонь і в воду, та й виконають навіть неможливе до виконання».

Вільгельм Габсбург, як член імператорської родини, автоматично став членом сенату. Там він познайомився з українськими парламентарями, зокрема з Євгеном Петрушевичем.  

 

Фото з Лук’янівської в’язниці. 1947. Фото: jagjelon-ja.webnode.com.ua.

 До кінця життя Василь Вишиваний вважатиме себе українцем. Після поразки Української революції він житиме у Відні. Там його 1947-го заарештує радянська секретна служба СМЕРШ. Згодом  Вільгельма Габсбурга перевели до Лук'янівської в’язниці Києва. Йому інкримінували шпигунську діяльність із західними державами, союзниками СРСР по антигітлерівській коаліції, та звинувачували в зв’язках з ОУН.

Допитували його російською, він відповідав українською. Вирок – 25 років таборів. 18 серпня 1948-го Вільгельм Габсбурґ помер у в’язничній лікарні. Похований на Лук’янівському цвинтарі.
Джерело https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/lyutyy/10/1895-narodyvsya-vasyl-vyshyvanyy

У школах Слов’янська відмовилися від навчання російською мовою

У школах Слов’янська відмовилися від навчання російською мовою. Чому це важливо?

У Словянську (Донецька обл.) з цього навчального року не буде жодного класу із російською мовою навчання. Про це розповіла заступник керівника відділу освіти Слов'янської міської ради Марина Хохлова. Наразі відділ освіти закуповує підручники та дидактичні матеріали українською мовою.

Чому це дуже важлива новина?

Слов’янськ – перше українське місто на Донбасі, яке було окуповане росіянами. Місцеве населення не на словах відчуло на собі усі «прєлєсті» такого «визволення». В той самий час на усіх сепаратистських і проросійських форумах довгий час Слов’янськ зображувався неприступною фортецею «русского міра», мало не новітнім Сталінградом. Новина про те, що тепер у школах Слов’янська не буде російськомовних класів – чудова пропагандивна історія.

З одного боку – це має стати прикладом для усього Донбасу (і не тільки), з іншого – це поразка для «русского міра», бо російська пропаганда стоїть на трьох найбільших «китах»: російській мові, історії та православ’ї. Також варто нагадати, що саме «захист» російськомовного населення став тим формальним приводом, під яким Росія розпочала мобілізацію найманців на Донбас.

Українізація Донбасу – це не лише мова спілкування. Насамперед – це національна ідентифікація і запобіжник того, що тебе не прийде «визволяти» невідомий Ємєля.

#ВмикайУкраїнське

Oksana Kuzan 

ВимкниРосійське


Левко Лук'яненко, "батько" української незалежності

Вітаю з Днем Незалежності України! 


В такий день варто згадати про Левка Лук'яненка, автора документу "Акт проголошення незалежності України",  якого спочатку засудили на розстріл в 1961, а потім кинули в табір на 15 років, але він все одно дав обіцянку небу, шо доб'ється незалежності для України. Він боровся за до самої смерті, до минулого року, до 90-ліття не дожив 1,5 місяця, оце приклад незламної людини. На мою думку його постать має пропагуватись на рівні з Бандерою та Шевченком, щоб його ім'я не зходило з вуст.

Пропоную переглянути три відео, два з біографією, а третє з інтерв'ю від 2015 року