хочу сюди!
 

Маша

50 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 37-65 років

Австрієць з українською душею

1895, 10 лютого – у містечку Пула (нині Хорватія) народився Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний), нащадок королівської династії Габсбургів, ерцгерцог, якого вважали претендентом на гетьманську булаву, політик, дипломат, поет, полковник Легіону Українських Січових Стрільців та Армії УНР.

 

Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний) (1895 - 1948). 1915. Фото: uk.wikipedia.org.

Разом з українськими вояками він розділив тягар боротьби за Україну. Свою поетичну збірку «Минають дні...» з 23 віршів присвятив українським січовикам: «Борцям, що впали за волю України». Він став поборником українських інтересів, за які поклав життя у Лук’янівській в’язниці.

З 12 років Вільгельм Габсбург жив у місті Живець у Західній Галичині. «Там я перший раз почув про Українців, – писав у мемуарах Василь Вишиваний, – Поляки називали їх «Русіни» і висказувалися про них, як про розбишаків, бандитів. Я свято вірив, що Українці, які так недалеко від Живця живуть, це дійсно розбишацьке племя. В 17 році життя довелося мені поїхати в гуцульські гори. Їхав через Львів і Станиславів інкогніто. Вражіння з гуцульських гір мав  чудесне…В Ворохті зустрів гуцула-селянина…я замешкав у нього. Їздив скрізь, шукаючи українських розбишаків. Але надармо. Це мене розчарувало. Від тоді я зовсім змінився і до Живця вернув іншим, як виїхав».

Василь Вишиваний. 1918. Фото: jagjelon-ja.webnode.com.ua.

 Він закінчив військову академію і 1915-го поїхав на фронт, де командував українською сотнею. Згодом – армійською групою, до складу якої належав легіон Українських січових стрільців. Розмовляв українською, під одностроєм часто носив вишиванку, яку йому подарував один із підлеглих. За це отримав прізвисько Василь Вишиваний. «Моя сотня, зложена тільки з українців, мала національну українську свідомість, але боялася виявляти її, бо тоді кождого українця уважали політичне підозрілим. Старшини в сотні були самі німці. Страх українців перед переслідуванням доходив до того, що деякі признавалися до польської народности. За це я лаяв страшенно і казав їм, що коли я признаюся до українського народу, то і вони можуть це сміло робити. Військова і моральна вартість моєї сотні представлялася дуже добре. Я взагалі уважаю українців найкращими жовнірами. Тільки вони трохи подібні до овець: як мають провід, котрому вірять, то підуть в огонь і в воду, та й виконають навіть неможливе до виконання».

Вільгельм Габсбург, як член імператорської родини, автоматично став членом сенату. Там він познайомився з українськими парламентарями, зокрема з Євгеном Петрушевичем.  

 

Фото з Лук’янівської в’язниці. 1947. Фото: jagjelon-ja.webnode.com.ua.

 До кінця життя Василь Вишиваний вважатиме себе українцем. Після поразки Української революції він житиме у Відні. Там його 1947-го заарештує радянська секретна служба СМЕРШ. Згодом  Вільгельма Габсбурга перевели до Лук'янівської в’язниці Києва. Йому інкримінували шпигунську діяльність із західними державами, союзниками СРСР по антигітлерівській коаліції, та звинувачували в зв’язках з ОУН.

Допитували його російською, він відповідав українською. Вирок – 25 років таборів. 18 серпня 1948-го Вільгельм Габсбурґ помер у в’язничній лікарні. Похований на Лук’янівському цвинтарі.
Джерело https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/lyutyy/10/1895-narodyvsya-vasyl-vyshyvanyy

14

Коментарі

126.08.19, 09:10

І трохи про СМЕРШ та сучасну пропаганду. В Україні видається журнал "Історія. Новий погляд", Від ДП Бурда, в останньому номері, де на обкладинці Капітан Кук, є стаття про СМЕРШ, де пишуть, що переслідування мирного населення чи карні заходи до їх компетенції не входять. Чи це так, судіть самі. Журнал можна погортати в деяких супермаркетах, я там його і купувала, ст 46

    Гість: _ _vs __

    226.08.19, 10:10

    жив у місті Живець у Західній Галичині. «Там я перший раз почув про Українців, – писав у мемуарах Василь Вишиваний, – Поляки називали їх «Русіни» і висказувалися про них, як про розбишаків, бандитів. Я свято вірив, що Українці, які так недалеко від Живця живуть, це дійсно розбишацьке племя. В 17 році життя довелося мені поїхати в гуцульські гори. Їхав через Львів і Станиславів інкогніто. Вражіння з гуцульських гір мав чудесне…В Ворохті зустрів гуцула-селянина…я замешкав у нього. Їздив скрізь, шукаючи українських розбишаків.

      Гість: _ _vs __

      326.08.19, 11:10

      «Моя сотня, зложена тільки з українців, мала національну українську свідомість, але боялася виявляти її, бо тоді кождого українця уважали політичне підозрілим.

      вот как это понимать
      то есть, сражаться за свои взгляды и интересы,. это не подозрительно))
      а вот, проявлять украинскую свидомисть ... это политически подозрительно)

        Гість: Gala_)

        426.08.19, 11:14

        Ви б могли добавити в текс замітки щось із його поезії? В нього досить гарні вірші. Ще й якщо взяти до уваги, що українську мову він почав вивчати років в 16.

          526.08.19, 11:16Відповідь на 4 від Гість: Gala_)

          Ви б могли добавити в текс замітки щось із його поезії? В нього досить гарні вірші. Ще й якщо взяти до уваги, що українську мову він почав вивчати років в 16.Можу окремим постом викласти на днях

            Гість: Gala_)

            626.08.19, 11:18Відповідь на 4 від Гість: Gala_)

            Ви б могли додати в текст замітки щось із його поезії? В нього досить гарні вірші. Ще й якщо взяти до уваги, що українську мову він почав вивчати років в 16.Вибачте, з 17 років.) Ще, наскільки я пам'ятаю, хтось з його предків був з Рюриковичів. Дякую за замітку

              Гість: Gala_)

              726.08.19, 11:19Відповідь на 5 від RedDina

              Ви б могли добавити в текс замітки щось із його поезії? В нього досить гарні вірші. Ще й якщо взяти до уваги, що українську мову він почав вивчати років в 16.Можу окремим постом викласти на дняхБуло б дійсно гарно.

                Гість: _ _vs __

                826.08.19, 11:44

                Я взагалі уважаю українців найкращими жовнірами. Тільки вони трохи подібні до овець: як мають провід, котрому вірять, ...

                я так понимаю, украинцев он нашёл, только не тех, котлрых поляки называли , Русинами и называли их,. розбышаками, бандитами

                интересный момент
                " Їздив скрізь, шукаючи українських розбишаків. Але надармо. Це мене розчарувало. Від тоді я зовсім змінився і до Живця вернув іншим, як виїхав».

                ну и в дальнейшем , в мемуарах своих он пишет
                что украинцы , , подобны овцам...

                Дина и ты на это спокойно реагируешь ?!)
                член императорской семьи )..
                ездил он, искал , разбышак да бандитов

                  Гість: _ _vs __

                  926.08.19, 12:03Відповідь на 6 від Гість: Gala_)

                  Ви б могли додати в текст замітки щось із його поезії? В нього досить гарні вірші. Ще й якщо взяти до уваги, що українську мову він почав вивчати років в 16.Вибачте, з 17 років.) Ще, наскільки я пам'ятаю, хтось з його предків був з Рюриковичів. Дякую за замітку нигде и никогда, , ни одна ветвь Габсбургов, не пересекалась с Рюриковичами
                  был единственный брак между Габсбургами и Романовыми, правда, бездетный ..

                    Гість: Gala_)

                    1026.08.19, 12:15Відповідь на 9 від Гість: _ _vs __

                    Ви б могли додати в текст замітки щось із його поезії? В нього досить гарні вірші. Ще й якщо взяти до уваги, що українську мову він почав вивчати років в 16.Вибачте, з 17 років.) Ще, наскільки я пам'ятаю, хтось з його предків був з Рюриковичів. Дякую за замітку нигде и никогда, , ни одна ветвь Габсбургов, не пересекалась с Рюриковичами
                    был единственный брак между Габсбургами и Романовыми, правда, бездетный ..
                    Романовы в Московии начали править с 1613 года, если я не ошибаюсь. К Рюриковичам они точно отношения не имели. Это правда.
                    А вот Васыль)

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      8
                      12
                      попередня
                      наступна