Слов'янський календар: система літочислення, новоліття

Слов'янський календар -  це питання досить гостре. Можливо тому, що він - дохристиянський і дуже суперечить церковному календарю. На жаль, дослідників, які б розумілися у цій темі і досконало та об'єктивно підійшли до вирішення цього питання - майже немає. Єдиний, хто підняв проблематику слов'янського календаря на науковому (не псевдоаматорському чи псевдопатріотичному) рівні - академік Борис Рибаков. Він дослідив ритуальні посудини, знайдені Хвойкою на Київщині, та вивчив їх. Так народилося поняття - "слов'янський календар". Наспраді, це був черняхівський календар - нащадків скіфів та сарматів. Однак, він не дослідив і дещиці того, що насправді можна було дослідити. Отже, слов'янський календар до наших днів - проблема невирішена і являє собою безліч протирічь. Це велика пляма в слов'янській, українській культурі. Ми спробуємо відповісти на декілька питань, беручи за основу сухі дані: факти та археологічні об'єкти. 

Коли наші предки насправді святкували новий рік?
З яких циклів складався слов'янський календар? Якою була система літочислення?

Які обряди проводили на початку нового року?


10 цікавинок про українські вишиванки

Вишиванки завжди були нашим національним символом, нашою гордістю та автентичною ознакою. Однак, сьогодні навіть голлівудські зірки хочуть відчути себе частинкою України. Серед найновіших модних тенденцій – жовто-сині кольори, віночки і, звичайно, справжні українські вишиванки! Актори та музиканти з’являються у вишитих сорочках на вулицях, дизайнери використовують українські орнаменти у своїх колекціях. І все це не даремно, повірте! Адже вишита українська сорочка – це не просто одяг, це справжній оберіг. Ось вам кілька найцікавіших фактів про цей витвір мистецтва, які ви, можливо, не знали :) 1. Перші вишивки на території слов’янських країн мали більш релігійний зміст і оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі та всюди, де тіло було відкритим. Існували особливі вишиванки для релігійних ритуалів та святкових подій. А діткам при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.

Читати повністю: http://spadok.org.ua/vyshyvka-i-vbrannya/10-tsikavynok-pro-ukrayinski-vyshyvanky

Київ заснували скіфи?

Хто заснував древній Київ? Чи знали Ви про те, що більшість київських топонімів мають іранське походження? Що спільного між скіфами та киянами? Про це та інше дізнаєтесь зі статті. Насправді, є чимало фактів, про які ми просто не знали. Слава археологам і лінгвістам!

Читати статтю: http://spadok.org.ua/skifiya/skifski-vytoky-stolytsi-ukrayiny

Іван Франко. Сотворення світу (1918)

Ця праця дуже загадкова. Кажуть, що масони звели Франка зі світу саме через цю книгу. Ця книга знімає велич з найбільш шанованих книг - Біблію. Франко розкриває інформацію, згідної якої ще до Різдва Христового і появи Біблії, шумери вже знали міф про сотворення світу. А вони не були християнами. Читайте опис до книги і качайте саму книгу за посиланням:


Також цікаві Ваші коментарі. 


Мольфар Нечай про Україну

– Багатьох турбує питання чому ми так тяжко живемо? 

– Через те, що нас Бог карає. Володимир Великий силою прийняв християнство і на Дніпрі хрестив язичників, а хто не схотів, тому відрубували голови. І тоді загинули десятки тисяч невинного народу. Кров поплила в Чорне море, а кривда людська впала родовою кармою на українське плем’я. Тому в нас нема правдивої любові. Тому не можемо доробитися і стали рабами та бомжами у своїй рідній землі. Володимир Великий роздав своїм синам землю, а Господь відібрав у них розум і вони стали воювати між собою до тієї міри, що ослабла Київська Русь, а дикі племена, дивлячись на цю багату землю, завоювали її. Ми ще не закінчили спокутувати цю кару. Про це говорив Тарас Шевченко, що прийде час, коли “премудрих немудрі одурять”. Уже одурили. Не варто заздрити Верховній Раді, що вони мають іномарки, літаки, банки… Це Бог їх послав на нас, аби ми ту кару відпокутували у своєму тілі і всім родом. 

Читати повністю інтерв'ю з останнім мольфаром: http://spadok.org.ua/molfary/interv-iu-z-molfarom


Чи були руни у слов'ян?

Археологічні знахідки говорять, що були. Задовго до появи Кирило-Мефодієвської абетки, наші предки викарбовували руни на зброї та ритуальних предметах. Це були універсальні знаки, які передали побутовий, життєвий та магічний зміст. В Україні знайдер кілька таким пам'яток. 

Дивитися фото пам'яток: http://spadok.org.ua/mova-i-pysemnist/chy-buly-runy-u-slov-yan

На жаль, сьогодні повно спекуляцій на цю тему. Інтернет-простори заповнили фантазії на тему "Славянские руны", автором яких є різні секти, по типу інглінгів. Ці руни не мають нічого спільного з дійсно дохристиянською писемністю наших предків. А вона була. Кирилиця - з,явилася відносно недавно, якщо брати такі види писемності як буквиця, глаголиця. 




Кельти в Україні. Яку роль вони зіграли в історії слов'ян?

Дослідження на тему "кельти та їх слід в історії слов'ян". Автор - Олег Гуцуляк, кандидат філософських наук, історик, традиціоналіст. В цій статті розглядаються етнічний, релігійний, лінгвістичний та археологічний аспекти кельтського субстрату праслов’ян, його домінуючу роль в часі формування слов’янської ідентичності. Аналізується обширний лексичний, топонімічний та міфологічний матеріал, пропонуються оригінальні та гіпотетичні версії щодо ранньої етнічної історії українців. Зокрема, розглядається феномен існування чоловічих таємних союзів та їх роль в становленні праслов’ян.

Космогонія казки "Курочка Ряба"

Космогонічні казки, які передають майбутнім поколінням інформацію про устрій світу, присутні у всіх культурах світу. У слов'ян теж є такі казки. Найдивнішою казкою слов'ян є "Курочка ряба". Якщо не читали в дитинстві, нагадаю. У Діда з Бабою була курочка Ряба, вона знесла золоте яйце. Дід і Баба били яйце, але не розбили, але тут мишка бігла, хвостиком махнула, яйце впало і розбилося. Плачуть Дід і Баба і курочка Ряба їм каже: "Не плачте, я вам знесу не золото яйце, а просте", Все, на цьому казка закінчується.   А тепер спробуємо розшифрувати все що зашифровано слов'янами у цій дуже глибокій і найкосмогонічнішій казці. Дід і Баба - це безумовно деміурги, творці всього сущого, таких деміургів ми зустрічаємо майже у всіх народів світу. Це жіноче і чоловіче начала, які творять разом і тільки разом. У цих деміургів є птах, який здатен створити світ або стати його початком. Знову ж, у багатьох народів ми спостерігаємо наявність такої тварини, найчастіше птиця стоїть у початку світу ("голубочки думу-радили, як світ заснувати" - говориться в одній із колядок). Згадайте хоча б голуба, що несе оливкову гілку до ковчегу Ноя і тим самим повідомляє про початок нового світу. У слов'ян це курка "Ряба". Тобто курка включає в себе як начало білого, так і начало чорного, тобто ряба. І ось це вмістилище світу підносить подарунок деміургам у вигляді золотого яйця. Ціле яйце - це так само в віруваннях багатьох народів образ світу, а золоте яйце - це образ "Золотого світу". Золотий світ, золотий вік - це світ де настає благоденство і справедливість, де немає бідних, де немає скривджених і немає ніяких проблем, немає хворих. 

Деміурги отримують в свої руки модель золотого світу і вони можуть його створити, але для цього треба позбавити яйце шкаралупи, розколоти його. Дід і Баба б'ють яйце. Попереду момент важливий для всього людства, попереду момент народження золотого світу, справедливого для всіх. Але на жаль, на жаль, творці слабкі. Яйце залишається цілим. Баба і Дід "били, били, але не розбили". Золотий вік не настає, золотий світ не народжується. Деміурги слабкі для народження справедливого світу. Але зло не дрімає. На сцені з'являється посланник темних сил, посланник нижнього світу, посланець миру зла. Якщо у деміургів немає сил для створення світу справедливості, то у світу зла є сили для руйнування світу справедливості, і ці зусилля настільки незначні, настільки малі, що просто вражає: "хвостиком махнула і розбилося яєчко". Загибель надії Діда і Баби на створення справедливого світу. Вони плачуть. Справедливому світу вже не бути ніколи. Чи не бути Царству Божому на землі. Момент упущений. Справедливість і ситість недосяжна мрія, на всі часи людства. Втіхою деміургів стає пропозиція курочки Ряби про створення яйця не золотого, а простого. Простий світ, з усіма несправедливостями і успіхами, з усім поганим і хорошим, що в ньому є. Світ такий який він є. Все, на цьому казка закінчується. Навіть сам момент створення світу не позначений, позначений момент пояснення чому світ такий, яким він є. Одна з найглибших космогонічних казок слов'ян. Казка про народження світу, про народження світу таким, яким він є зараз, казка про курочку Рябу. Ми якось дуже серйозно ставимося до космогонії біблійної, до космогонії грецької та римської, але наполегливо розглядаємо слов'янську космогонію, як щось дуже дитяче, хоча глибина нашої космогонії ще до кінця не осмислена.

Субетнос лемки: походження та історична доля

Хто такі лемки та чому вони так називалися? Звідки пішло слово лемко? Чи знаєте, що після розпаду Австро-Угорської імперії Лемки навіть заснували свою Ресубліку, яка проіснувала кілька тижнів: Республіка Команча. Зараз більша частина Лемківщини під Польщею та Словакією, маленький клаптик знаходиться в Україні, на Закарпатті. Що чули Ви про лемків, цей народ? На жаль, у лемків є велика трагедія - це акція Вісла, переселення з лемківських території на території СССР. Переважно. їх посилали на Одещину, Луганщину, Донеччину. Відірвані повністю від своїх земель, вони змушені були або прижитися на чужині, або померти. Дуже важкі реалії того часу. 

Читайте все про лемків на сторінці: http://spadok.org.ua/lemkivshchyna/lemky-istorychna-dolya-pokhodzhennya

Як на Русі sms писали: берестяні грамоти

До виявлення берестяних грамот учені думали, що на Русі вміли писати тільки священики та бояри. А виявляється русичі смс-калися часто і багато. Зміст повідомлень простих людей сучасну людину може вразити. Батько писав синові, чоловік — дружині, сестра — брату, купець — прикажчику. Імена, які зустрічаються в грамотах теж доволі колоритні: Онанія, Говена, Дрочило і т.д. 

Читати давньоруські SMS: http://spadok.org.ua/kyyivska-rus/berestyani-gramoty-davnoruski-sms