Дегустація пива бланш в банках
- 21.06.25, 09:23
В роки своєї молодості вважав себе пивоманом (хоч, по факту, таким
навряд чи був). Тим не менш, серед алкогольних напоїв часто віддавав
перевагу саме пиву. Тож вирішив згадати молодість і продегустувати
популярний нині та доволі незвичний сорт пива — "бланш". Як не дивно,
цей різновид існував і в 2000-2010ті. Ба більше: одне пиво в огляді —
саме з тих часів.
Пиво бланш називають по-різному: "blanche" (бланш), "blanc" (бланк),
біле. Це бельгійське пшеничне світле пиво з додаванням прянощів
(переважно, коріандру та апельсинової цедри). Його почали варити в
Бельгії ще в XIV ст. Після чого його забули. Однак наприкінці XX ст.
воно було відновлене пивоваром П'єром Селісом. І зараз вважається
популярним.

1. В цій дегустації зібрав аж дев'ять найменувань пива Бланш. Серед них
як вітчизняні та ліцензійні, так і закордонні зразки: "Чернігівське
Біле" (нефільтроване), "Лев Біле пшеничне" (Львівське), "Kronenbourg
1664 Blanc", "Hike Blanche", "Volfas Engelman. Blanc", "Опілля Біле",
"Keten Brug blanche", "Grimbergen Blanche", "St. Pierre White-blanche".
Цікаво, що деякі з марок ("Kronenbourg 1664", "Keten Brug") знайомі з попередньої дегустації пива.
Випити стільки пива за день нереально (допустима норма споживання: 0,7 -
1 л. на добу). Тому доведеться або залишати, або виливати, бо 4,5
літрами можна набухатись. Але в будь-якому разі дегустація має бути
цікавою (хоча заспойлерю: за один день спробувати весь асортимент не
вдалось). Тим паче, відтепер оцінки будуть більш деталізованими і
складатимуться не тільки з цілих, а й з половинчастих балів.