хочу сюди!
 

ИРИНА

50 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 45-54 років

Що таке зовнішнє щастя та куди воно нас приведе

  • 29.04.14, 14:00

Таке непомітне

Щоб зрозуміти, що таке внутрішнє щастя, його потрібно порівняти із зовнішнім. Зовнішнє щастя нам дуже знайоме — ми ним живемо постійно. Більшість із нас мріє про гарний будинок, мати багато грошей, міцне здоров’я, сім’ю, визнання, славу, успіхи у діяльності... Нам здається, що якщо ми цього досягнемо, ми станемо щасливими. Тому внаслідок таким цілей в житті виникає доволі цікаве та з першого погляду «правильне» бажання — бажання досягнути (бажання перемоги, бажання володіти, бажання мати). Ми, маючи такі бажання, гадаємо що ми зараз недосконалі, ми маємо стати кращими.


Невдоволеність

Якщо подивитися з іншого боку на бажання досягнути, то воно — це тільки наслідок більш глибокого почуття, яке ховається за цим бажанням — невдоволеністю. Невдоволеність мені каже, що зараз моє тіло, моє становище, моє оточення мене не задовольняють, я вартий кращого, я хочу більшого.

Також невдоволеність несе у собі ще одне дуже підступне уявлення, яке теж непомітно руйнує наше життя. Ніхто не задумується над тим, що коли ми чимось не задоволені, це означає, що ми себе уповноправили вирішувати для себе і для інших, що таке добре, а що таке погано. Саме так виглядає це уявлення — самопроголошене право на володіння всім навколишнім. Бо якщо я невдоволений, це означає, що все має бути інакшим, таким, яким бажаю бачити його сам.

Задумайтесь на хвилинку — хто із нас хоче, щоб хтось інший вирішував, як нам жити, що нам робити, якими ми маємо бути? Але через невдоволеність  саме це ми намагаємось зробити із довколишнім — змінити його так, як подобається нам. Наприклад, успішність — поняття відносне, щоби бути успішним, треба, щоб хтось був невдахою; щоби бути переможцем — потрібно, щоб хтось програв; щоб мати бездоганну сім’ю, потрібно, щоб всі її члени задовольняли саме мої уявлення, якою має бути сім’я…


Вимога

І, як не дивно, сьогодні я так і не зробив, щоб все було так, як я того хочу. Але як зробити так, щоб все-таки це сталось? Є один спосіб… Щоб стати сильнішими, ми маємо вимагати від свого тіла бути сильнішим; щоб бути успішнішими, ми маємо вимагати від себе додаткових зусиль і підлаштування під певні уявлення успішності; щоб мене любили, я маю вимагати від інших любов або, приховуючи вимогу, виманювати любов хитрістю. Цей спосіб називається вимогою. Тобто, щоб чогось досягти, мені потрібно вимагати від інших й від себе.


Напруженість, боротьба

Уявіть собі людей, які живуть зовнішнім щастям разом, в одному місці… Ще раз повторю: такі люди не задоволені оточенням, своїм положенням у ньому, вони відчувають право власності на все оточуюче (або на певну частину оточення) і тому вони повсякчас вимагають від інших і від себе певних змін. Що саме ви будете відчувати в такому оточенні? Напруженість.

В такому місці кожен буде боротися за своє право власності, за свої погляди, за свої інтереси. І виграє саме той, хто буде більше натискати, виграє найсильніший. Але уявіть собі — один переможець і ще низка таких же господарів, як він, тільки позбавлених їхнього нібито законного права володіти. Що буде далі? Продовження боротьби. Вона не закінчиться ніколи, бо кожен відчуває право на своє зовнішнє щастя, кожен відчуває себе приниженим та обкраденим. В такої людини забирають усе, що для неї важливо.

Тому напруженість виникає як під час боротьби, так і внаслідок невдоволеності  того, хто програв. Тобто в оточенні людей, які живуть зовнішнім щастям постійно відчувається напруга, як зовнішня, так і всередині самої людини.

Саме наявність напруги в житті виявляє людину, яка живе зовнішнім щастям.


Наслідки

Все, що ми отримаємо від такого життя, не буде для нас сильно привабливим. Напруга буде перевантажувати та знищувати тіло й свідомість. Це призведе до різних хвороб, як тілесних, так і психічних. Ще гірше — це те, що ми поступово будемо втрачати одну надзвичайно важливу річ — наші добрі риси характеру, без них неможливо уявити собі взагалі хоч якесь світле майбутнє. А ще — наша відповідна поведінка залишить за собою багато по-справжньому принижених та скривджених людей.

Саме сюди  нас насправді в житті приведе зовнішнє щастя.

1

Коментарі