Про співтовариство

Співтовариство "Слава Україні!" є чітко скероване на державотворчий зміст, тому прохання цього дотримуватись дописувачів. Наразі це є відкритий для всіх дописувачів ресурс, але залишаю за собою право видаляти всі матеріали, які не відповідають вказаній темі. Всі дописи повинні бути українською, а винятки можливі суто як винятки. Зміст може бути різним, якщо є головне: Україна в серці. Будьмо! Гей!
Вид:
короткий
повний

Слава Україні!

Герой України - Джон Маккейн навічно з нами

Президент України попрощався із сенатором США Джоном Маккейном: Ви – справжній герой Америки, і ви - справжній герой України



1 вересня 2018 року - 19:10

Президент України попрощався із сенатором США Джоном Маккейном: Ви – справжній герой Америки, і ви - справжній герой України

Президент України Петро Порошенко у Вашингтоні взяв участь у жалобних заходах прощання із сенатором Сполучених Штатів Америки Джоном Маккейном.

«Сенаторе, ми дуже вдячні вам. І саме тому зараз, доносячи думки і співчуття великої 45-мільйонної нації, сьогодні я тут», - сказав Глава держави після церемонії.

Петро Порошенко зазначив, що у цей сумний день він, як Президент України і як друг сенатора Маккейна, мав бути на церемонії «для того, щоб віддати шану і повагу моєму другові і великому другу України, справжньому американцю і справжньому борцю за ідеали демократії і свободи».

Президент особливо відзначив, що сенатор Маккейн був поруч з Україною та українцями в критичні моменти нашої історії. «Ми всі запам’ятали його на Майдані під час Революції Гідності, коли при температурі мінус 26 градусів він вийшов роздягнутий, звернувся до сотень тисяч людей, які стояли на Майдані для того, щоб висловити абсолютно необхідні тоді слова підтримки. Що весь світ і Сполучені Штати Америки разом з українцями. І коли треба було консолідувати світ під час Мюнхенського безпекового форуму – він був лідером і допомагав нам», - констатував Глава держави.

Петро Порошенко також пригадав одну із останніх своїх зустрічей з сенатором, коли вони разом із Джоном Маккейном вирішили відвідати українських морських піхотинців, які тримали оборону в районі Широкиного. «За 10 кілометрів до під’їзду Служба безпеки мені повідомила, що почався артилерійський обстріл місця, до якого ми їхали. І я сказав сенатору, що я, як Президент і Верховний Головнокомандувач, маю бути там, але безпека сенатора і американців – дуже турбуються і просять, щоб він не їхав. І я назавжди, на все життя запам’ятав його слова: «У найважчі і в найнебезпечніші часи вашої історії, пане Президент, я з вами».

«І ще раз дякую. Ви – справжній герой Америки, але ви і справжній герой України. Спасибі вам», - сказав Президент України, висловлюючи подяку і шану сенатору Джону Маккейну.

https://www.president.gov.ua/news/prezident-ukrayini-poproshavsya-iz-senatorom-ssha-dzhonom-ma-49334

Два особистих відео про УПА


З нагоди 27-ї річниці Дня Незалежності України прийшов до пам'ятника двом воїнам УПА у нас в Рясне і провів своє пошанування всім, хто поліг за волю і долю України.
24 серпня 2018 р.

Василь Панас - псевдо Сивий 1922 - 1949 рр.
Іван Кухарчук - псевдо Нетяга 1921 - 1049 рр.





Після урочистих заходів на інших меморіалах воїнам УНР, АТО і Небесної сотні, я прийшов до Меморіалу Невідомому воїну УПА, щоб вшанувати пам'ять героїв минулого. 
23 серпня 2018 р.



Вічная пам'ть Герою України сенатору США Джону Маккейну

Смерть Джона Маккейна


25 серпня помер американський сенатор Джон Маккейн. У чоловіка ще у 2017 році був діагностований рак мозку, помер він у віці 81 рік. Українські дипломати назвали Маккейна одним з найбільших друзів України і американським героєм. Сенатор Маккейн приєднався до українського народу на Майдані в Києві взимку 2013 року, подорожуючи на Донбас напередодні нового року 2015-го, щоб підняти дух українських солдат. Порошенко висловив співчуття з приводу смерті дипломата і заявив, що Маккейн завжди був з Україною. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін зауважив, що в України багато друзів, але Маккейна ніхто не замінить. Володимир Гройсман заявив, що Маккейн був справжнім прикладом принципового політика. Виступити на церемонії прощання запропонували двом колишнім президентам – Джорджу Бушу і Бараку Обамі. Планується, що на похоронах Маккейна буде присутній віце-президент Майк Пенс, але не президент Дональд Трамп, у якого неодноразово були сутички з сенатором. Маккейн був жорстким критиком Росії і прихильником агресивної ролі США проти екстремістського угрупування ІДІЛ. Він був прихильником України, підтримував європейський курс нашої держави. Виступав на Євромайдані. 

Найяскравіші цитати Джона Маккейна: «Росія – автозаправна станція, яка маскується під країну», «Я оптиміст, навіть коли справа стосується Росії...», «Страх – це можливість для сміливості, а не доказ боягузтва»... 


Промова Петра Порошенка 24 серпня 2018 р.

Виступ Президента України Петра Порошенка на урочистому Параді військ «Марш нової армії» з нагоди 27-ої річниці Незалежності України

 24 серпня 2018 року 





"Молитва за Україну" і святковий концер в Рясне-Львів з нагоди свята


Ні забути і не простити


Вічная шана і слава всім полеглим за долю і волю України




До Києва звезли українськц прапори з усього світу

До Києва звезли українські прапори з усього світу



22.08.2018
До Києва звезли прапори з усього світу

До  Києва привезли прапори, які побували у США, Канаді, Аргентині, Бразилії, Австралії, Японії та країнах Європи.

 Як зазначив голова Асоціації українців в Республіці Ірландія Микола Круцик, суть акції полягає у тому, що український прапор «мандрує» країнами світу, об'єднуючи громади.

  - Акцію започаткували українці Ірландії минулого року, тоді український прапор був один і мандрував Європою. Цього року вже два прапори. Один країни Європи, другий, стартувавши у США, «подорожував» Канадою, Аргентиною, Бразилією, Австралією, Японією та іншими державами у тій частині світу, - зауваживМикола Круцик.

 18 серпня до України прибув прапор, який привезли представники української діаспори Австралії, а напередодні ввечері до Києва прибув «європейський прапор». Урочисте завершення акції відбудеться 23 серпня, у День державного прапора обидва стяги будуть передані на зберігання до Національного музею історії України. Туди прапори доставить делегація українських діаспорських організацій із різних країн світу.

Детальну програму святкувань дивіться тут.

Коли: з 09:00 по 13:00

Де: Кабінет Міністрів України, вул.Грушевського, 12/2

Пошану Вільгельму Францу фон Габсбург-Лотаринзькому у ЛОДА


У Львівській ОДА презентували виставку про Василя Вишиваного

17 серпня 2018р, 


 17 серпня, у Львівській обласній державній адміністрації презентували банерну виставку, присвячену українському військовому діячу, політику, дипломату, поету Василю Вишиваному (Вільгельму Францу фон Габсбург-Лотаринзькому).

Ініціатори виставки - Наукове товариство ім. П. Могили, журналіст - міжнародник і громадський діяч Марко Сімкін за підтримки департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської ОДА.

«Cьогоднішня виставка – це свідчення нашої пам`яті про закатованого радянською владою Василя Вишиваного. Ця людина назажди увійшла в історію визвольних змагань українського народу. Син італійської герцогині та австрійського адмірала свідомо для себе вибрав Україну та українство, віддав заради України молоді роки, титули та зв’язки в аристократичних колах Європи. Ми, як незалежна держава, багато чим завдячуємо цьому партіоту», - зазначив під час відкриття виставки Марко Сімкін.

У цьому році виповнюється рівно 70 років від часу трагічної загибелі одного із найактивніших учасників Визвольних Змагань Українського Народу у 1914-1920 роках, австрійського принца за походженням, Вільгельма фон Габсбурга  українського  патріота Василя Вишиваного) -  військового діяча, дипломата і автора патріотичних українських поезій, який залишився вірний своїй Присязі на Вірність Українському Народу до останнього подиху 18 серпня 1948 року. Дану виставку пропонуємо розмістити в межах проведення заходів присвячених 100 річчю української революції 1917 – 1921 років.

Зазначимо, що виставку розмістили в межах проведення заходів, присвячених 100-річчю української революції 1917 – 1921 років.


http://loda.gov.ua/news?id=38577

Василь Вишиваний - Вільгельм Габсбург

ВАСИЛЬ ВИШИВАНИЙ – УКРАЇНСЬКИЙ ПРИНЦ З ДИНАСТІЇ ГАБСБУРГІВ

НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ СЕРЕД УКРАЇНЦІВ НЕ БРАКУВАЛО ЯСКРАВИХ ОСОБИСТОСТЕЙ ГОТОВИХ ДО САМОПОЖЕРТВИ В ІМ”Я УКРАЇНСЬКОЇ ЇДЕЇ, ПРАВДА ЦЮ ІДЕЮ ВОНИ БАЧИЛИ КОЖЕН ПІД СВОЇМ КУТОМ ЗОРУ. ОДНИМ З ВЕЛИКИХ УКРАЇНЦІВ ТОГО ЧАСУ БУВ АВСТРІЙСЬКИЙ АРХИКНЯЗЬ (ЕРЦГЕРЦОГ), ВІЙСЬКОВИЙ ДІЯЧ, ПОЛІТИК, ДИПЛОМАТ, ПОЕТ, ПОЛКОВНИК ЛЕГІОНУ УКРАЇНСЬКИХ СІЧОВИХ СТРІЛЬЦІВ ВІЛЬГЕЛЬМ ФРАНЦ ФОН ГАБСБУРГ ЛОТРІНГЕН, БІЛЬШ ВІДОМИЙ НАМ, ЯК ВАСИЛЬ ВИШИВАНИЙ, АБО ЧЕРВОНИЙ ПРИНЦ.

Саме його прихильники монархії в Україні розглядали як кандидата на український престол, хоч сам він ніколи цього не декларував .

414186_4.jpg

Василь Вишиваний – полковник УСС

Народився Вільгельм фон Габсбург в родинному маєтку біля м. Пула в тогочасній австро-угорській провінції Істрія (колись Італія, зараз Хорватія) в Адріатичному морі. Батьком Вільгельма Габсбурга був австрійський архікнязь (ерцгерцог) Карл Стефан Австрійський (1860-1933) – син Карла Фердинанда Австрійського і Елізабети Франциски Австрійської. Пізніше, після проголошення незалежності Польщі він прийме польське громадянство і буде одним з кандидатів на польський престол.
Його мати – австрійська архікнягиня Марія Терезія Австрійська-Тосканська (1862-1933) була дочкою архікнязя Карла Сальватора Австрійського-Тосканського та Марії Імакуляти Борбонської. Марія Тереза одружилася з Карлом Стефаном 28 лютого 1886 року в Відні.

414186_1.jpg

Вільгельм – найменший на руках у матері

Діти цих двох королівських родин, відомих в Європі з ХІІ ст. стали прямими нащадками Київських князів Рюриковичів, Гедиміновичів, Романовичів королівських династій Франції , Італії, Іспанії, Австро-Угорщини, Польщі та Німеччини, а тодішньому імператору Австро-Угорщини цісарю Францу Йосифу І вони доводилися троюрідними племінниками.
Вільгельм був наймолодшою шостою дитиною і до 12 років з батьками проживав в родинному маєтку, бо батько був адміралом ВМС Австро-Угорщини. Після виходу батька у відставку, родина переїжджає до м. Живець на південь від Кракова і там осідає. В Живці Вільгельм знайомиться з польською культурою, вивчає мову і вперше від польської шляхти чує про українців котрих поляки називають русинами і відзиваються про них як про «бандитське плем’я».

 

Ось як описує перше знайомство з українцями сам Василь Вишиваний в своїй автобіографії написаній в 1919 році :

«…Батько покинув маринарку, коли я мав около 12 літ, бо не погодився з керуючими військовими колами що до реконструкції її. Він чоловік модерних переконань. Покинувши маринарку, осів на стало в м.Живець у Західній Галичині, де одержав в спадку добра по архикнязю Альбрехті. Там бувала в нашім домі польська шляхта і я научився там польської мови, яку добре опанував. Там я перший раз почув про Українців. Поляки називали їх “Русіні” і висказувалися про них, як про розбишаків, бандитів і т.д. Я міг тоді мати коло 14 літ і свято вірив, що Українці, які так недалеко від Живця живуть, це дійсно розбишацьке племя. Це мене дуже цікавило і притягало мою увагу. В кімнаті, де ми училися, висіла на стіні велика карта Галичини і мою увагу все звертала місцевість Жабє в Східній Галичині між горами. Я представляв собі, що це мусить бути осередок українського розбишацького племени. І твердо постановив я собі вже тоді поїхати там і придивитися тому страшному племені. В 17 році життя довелося мені поїхати в гуцульські гори до Ворохти. Вибрався я сам, не кажучи нікому куди їду.

414186_2.jpg

 Вільгельм  в гуцульському вбранні 

Було це в літі і було дуже горячо. Я їхав через Львів і Станиславів інкогніто, в купе II кляси. Вражіння з гуцульських гір мав я чудесне. Вийшовши з залізниці на двірці (Двірець – вокзал.) в Ворохті, пішов я в село. На дорозі зустрів Гуцула-селянина, літ коло 40 і запитав його по-польськи, чи має для мене помешкання на кілька днів. Він відповів, що має. І я замешкав у нього. Я ходив по горах. Їздив кінно і возами, був в Жабю, скрізь шукаючи українських розбишаків. Але надармо. Це мене розчарувало. В душі виринула у мене велика нехіть до моїх інформаторів, яким я так довго вірив. Від тоді я зовсім змінився і до Живця вернув иншим, як виїхав…»

В 1913 році Вільгельма разом з братом Лео віддають на навчання до військової академії у Вінер-Найштадті, хоч це було не обов»язково, бо офіцерські звання членам королівської родини надавались без цього. Навчання давалось легко, в період навчання почав серйозно цікавитися українською культурою – вивчав мову, читав книжки українських письменників та поетів, захоплювався творами Івана Франка, Федьковича, Стефаника, Шевченка та ін.

414186_3.jpg

Вільгельм в родинному маєтку Живець (середній).

Після закінчення академії в 1915 році отримавши звання лейтенанта австрійської армії був направлений до 13-го полку уланів, що розташовувався в м. Золочів Львівської обл. на посаду командира роти. Ця частина, переважно складалася з місцевих українців, і саме тут Вільгельм фон Габсбург остаточно перероджується в Василя Вишиваного.

За ініціативою Вільгельма його сотня, при підтримці командування полку, була повністтю українізована, з її складу були вилучені мадяри і поляки а на їх місце прийшли українці. Всі улани мали на формі жовто-блакитні відзнаки та заохочувались до активного національного самовизначення. «Коли я признаюся до українського народу, то і ви можете сміло це робити» – говорив командир своїм підлеглим. В період служби в Золочеві Вільгельм вивчає «Історію України» М.Грушевського і з гордісттю носить під уніформою вишивану сорочку, подаровану йому одним з його солдатів, за що отримує прізвище Василь Вишиваний.

i_018.jpg

Ерцгерцог Вільгельм Габсбург (Василь Вишиваний), 1915 р.
На фронтах 1-ї світової війни Вільгельм проявив себе як хоробрий воїн і чудовий командир. В своїй автобіографії, згадуючи війну він пише: « … Мої вражіння з боїв такі: передовсім неправда, що до них можна привикнути. Перша битва денервує найменше. В дальших битвах я тільки в небезпеці спокійний, бо тоді дуже занятий. Але опісля приходить сильна реакція, чоловік стає нервозним і має жадобу сну. Може, бої давали б сатисфакцію, якби не втрати в людях, до яких привикалося….
…Український жовнір дуже витривалий на голод і нужду, на труди і невигоди. В тім перевисшають Українців тільки одні Серби, більш, мабуть, ніхто. В наступі нема кращих жовнірів, як Українці. Вони рвуться вперед так, що часом аж вимикаються з рук команди. Зате в обороні вони гірші (найтугіще бороняться пруські Німці). Найслабше місце в душі українського жовніра як жовніра – це недостача власної ініціятиви. Але за те на приказ все виконають. Особливо розвинений у них орієнтаційний змисл (чуття). Він – просто казочно сильний у них. Навіть в ночі. Супроти добрих офіцерів, які дбають за своїх людей, український жовнір вірний до смерти…. Що до моралі тих людей, то вона, як я сказав, дуже висока. Говорю це на підставі порівняння з жовнірами инших народів. Одну тільки хибу має український жовнір: він занадто добродушний і в тім уступає перед жовнірами инших народів, які знаю. На цю надмірну добродушність українського жовніра, яка доводить його до того, що він, навіть покривжденний, не протестує і не жалується, не міг я спокійно дивитися…

i_030.jpg

Українські Січові Стрільці в окопах на горі Маківка, 18 березня 1915 р.

…Відзначень одержав я пять, з тих найвищі – хрест заслуги з мечами і залізний хрест 1 кл[яси] (пруський). З політичних причин носив я тільки пруський хрест. Перед тим не носив я ніяких відзначень, хоч мав, а носив тільки синьо-жовту відзнаку “УСС 1914”, за що мені робили виговори, на які я відповідав, що це нікого не обходить. Тоді дали мені спокій. Що вони собі про мене думали, не знаю. Мабуть, не дуже підхлібне (схвально). Але в нашім роді було багато опозіціоністів і до таких виступів привикли були…»
За законами Австро-Угорщини кожен член імператорської сім’ї після 21 року автоматично стає членом сенату. І в 1916 році Вільгельм Габсбург іде в парламент де контактує з українськими депутатами і політиками Євгеном Петрушевичем, Костем Левицьким, Євгеном Олесницьким та Миколою Васильком. Для українців підтримка члена імператорської сім’ї виявилась дуже корисною, бо за протекцією архикнязя, українця Івана Горбачевського призначають міністром охорони здоров»я. Всю свою діяльність до 1918 року проукраїнські парламентарі зосереджують на реалізації ідеї утворення українського коронного краю в межах Австро-Угорської імперії.
Навесні 1918 Вільгельма Габсбурга призначають командиром австрійської «Групи архікнязя Вільгельма», до якої входив і курінь УСС і передислоковують на південь України де він успішно проводить доволі незалежну політику підтримки українських сил.

i_039.jpg

Вільгельм Габсбург в колі Українських Січових Стрільців. Олександрівськ, травень 1918 р.

У травні 1918 р. Одеські соціалісти планують підняти повстання проти влади Скоропадського, котрого не безпідставно вважають німецькою маріонеткою, і в разі згоди, готові були проголосити Габсбурга-Вишиваного новим гетьманом, але сам Вільгельм на це згоди не дає бо не має впевненості, що його прихід до влади підтримає вся Україна.

i_048.jpg

В. Габсбург, 1918 р.

Крім цього випадку було ще кілька планів приведення архикнязя до влади в Україні, але не зважаючи на свою прихильність до справи української державності ні на один з них він згоди не дав, бо бачив майбутнє України тільки в федерації з габсбургською монархією.
Після втечі Скоропадського в грудні 1918 року Вільгельм Габсбург-Вишиваний отримав звання полковника УНР і виїхав до Кам’янця-Подільського, де в той час знаходилося керівництво Директорії. Там він обіймав посаду голови відділу закордонних справ Генштабу УНР. Після підписання Петлюрою в квітні 1920 року Варшавської угоди з Польщею, за якою Галичина визнавалась Польською, Вільгельм, на знак протесту подає у відставку, а потім через Румунію виїжджає до Чехословаччини і далі до Відня. В цей час він остаточно рве стосунки з своїм батьком Карлом Стефаном Габсбургом, що займав пропольську позицію і мріяв про Польську корону.
В 1921 року у Відні було засноване Українське національне вільнокозацьке товариство, яке обирає головою управи Габсбурга-Вишиваного, в цьому ж році виходить збірка його україномовних віршів «Минають дні».

Серед представників української політичної еміграції Вільгельм має репутацію романтичного ідеаліста і поступово відходить від активного політичного життя. У міжвоєнний період починає займатися власним бізнесом, торгує земельними ділянками у Франції та Іспанії. З приходом до влади у Німеччині фашистів, як і всі Габсбурги, категорично відмовляється від співпраці з ними, і всю війну перебуває під наглядом Гестапо через підозру у співпраці з англійською розвідкою.
Після закінчення війни, Відень, де проживав Вільгельм Габсбург, був в радянській окупаційній зоні з 1944 до 1947 року, а сталінська розвідка, пам’ятаючи його любов до України і прагнення створити українську державу вела за ним таємне стеження, бо підозрювала в зв’язках з ОУН.

26 серпня 1947 Вільгельма Габсбурга разом з Новосадом, що був представником ОУН в еміграції було заарештовано радянською секретною службою СМЕРШ, а в листопаді перевезено до Лук’янівської в’язниці Києва.

i_060.jpg

Вільгельм Габсбург незадовго до арешту. Відень, 1946 р.

i_061.jpg

Фото зроблене в Лук’янівській в’язниці 1947р.
Менш як за рік 18 серпня 1948 року Вільгельма Габсбурга не стало, в свідоцтві про смерть причиною вказано двосторонній туберкульоз. Поховання було таємним і місце поховання не позначене, відомо тільки, що це Лук’янівський цвинтар.

16 січня 1989 його посмертно реабілітовано.


До Львова завітала перша леді - Марина Порошенко

17 серпня дружина Президента України здійснить робочу поїздку на Львівщину.


У межах візиту Марина Порошенко візьме участь у роботі Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл, який збере понад 200 освітян із 36 країн світу.

Також Перша леді України та голова Львівської ОДА підпишуть Меморандум про долучення області до національного проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України. Із метою створення доступних та якісних умов для навчання дітей Львівської області Марина Порошенко передасть Олегу Синютці проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати, які розроблені у співпраці Фонду Порошенка та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.

Також дружина Президента презентує проект Малого групового будинку для дітей-сиріт, щоб такі заклади соціального захисту з’явилися у Львівській області.

У ході перебування на Львівщині, Марина Порошенко ознайомиться з роботою Інклюзивно-ресурсного центру Городоцької районної ради, який знаходиться у приміщенні опорного закладу освіти - Городоцький НВК №5 I-III ст. «Загальноосвітній навчальний заклад-дошкільний навчальний заклад».

Новий укранський правопис творимо спільно!

Опубліковано проект нової редакції українського правопису

Міністерство освіти і науки України розмістило на своєму сайті проект нової редакції Українського правопису і пропонує його для громадського обговорення. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти.

«Українська національна комісія з питань правопису, склад якої затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 416, пропонує до уваги громадськості проект нової редакції Українського правопису, розроблений на фундаменті української правописної традиції з урахуванням новітніх мовних явищ, що набувають поширення в різних сферах суспільного, наукового та культурного життя. Правописна комісія виходила із розуміння того, що Український правопис, як правопис і будь-якої іншої мови, не може бути вичерпним; він кодифікує засадничі, найбільш поширені або спірні орфографічні положення», - зазначається  в повідомленні.

Зазначено також, що правописна комісія розраховує на уважне прочитання, конструктивні пропозиції і доброзичливу критику всіх зацікавлених користувачів і знавців української мови.

Як відомо, у 1928 році було вироблено той правопис, який був названий Харківським і затверджений тодішнім наркомом освіти Миколою Скрипником, але вже у 1933 році цей правопис було в декілька етапів змінено для того, щоб українську мову наблизити до російської.

Оновлений український правопис матиме більше варіативностей. Це допоможе повернути певні репресовані норми, але при цьому і не зробить нові правила єдино правильними. З проектом нової редакції Українського правопису можна ознайомиться за посиланням https://mon.gov.ua/storage/app/media/gromadske-obgovorennya/2018/08/15/novoi-redaktsii-pravopisu.pdf.

Міносвіти просить зауваження та пропозиції до проекту нової редакції Українського правопису надсилати до 15 вересня 2018 року на електронну адресу секретаря Української національної комісії з питань правопису Шевченко Лариси Леонідівни: e-mail: [email protected]

Отже, всі не байдужі,долучайтесь!

https://enigma.ua/articles/opublikovano_proekt_novoi_redaktsii_ukrainskogo_pravopisu