Про співтовариство

Природні ресурси, існування яких не обмежене часом, називаються відновлюваними. При будь-якому інтенсивному споживанні їх кількість не зменшується, або зменшується дуже мало. Основою таких ресурсів є різні природні процеси і явища: кліматичні; гідрологічні; сонячна енергія, зокрема і накопичена біомасою; дощові опади; кінетична енергія вітру та морського прибою; тепло надр, гейзери; енергія рік, морських припливів; вода чи повітря як речовина; різниця температур у різних рівнях атмо- гідро- чи літосфери та багато іншого. Сюди приймаються відомості про способи та пристрої (системи), що обертають вказані природні явища на РЕСУРС і дозволяють залучати відновлювані ресурси на користь людині. Цікаві також різного роду прогнозні та аналітичні (статистичні) матеріали в рамках цієї теми.
Вид:
короткий
повний

Відновлювані ресурси

Що до сучасної енергетики: взяв з коментаря на Facebook

Longin Lisetski: "Десь біля 2000 року я викладав в Харківському політехнічному курс "Відновлювпні джерела енергії", який я читав за західною монографією 1980-го року. Зараз дивлюсь - а нічого реально нового з тих часів так і не з'явилося! Революція в інформатиці, але повний застій в енергетиці. Путін і король Салман ібн Абд-ель-Азіз - господарі світу!"
Простіше кажучи, Facebook, I.UA без електроенергії, яка як вироблялася, так і виробляється зараз за технологіями минулого, або навіть позаминулого, сторіччя, так і виробляється. За цей час з принципово нового в енергетиці з'явилася лише атомна. Але й там свої проблеми. 

Теж про ресурси, але про економiю.

Нещодавно, прочитав статтю що до можливості використання старих чіпів і вирівшив за потрібне поділитися - https://tjournal.ru/tech/120536-razrabotchik-sozdal-operacionnuyu-sistemu-collapse-os-na-sluchay-apokalipsisa-ee-mozhno-zapustit-dazhe-na-staroy-sega , бо це теж використання вторинних ресурсів, а також економії енергетичних ресурсів, оскільки ясно, зменшиться необхідність енерговитрат як на виробництво нових електронних пристроїв, так і на утилізацію тих, які вважаються "морально застарілими", проте фізично повністю працездатними. 
Відразу скажу, що я не стану коментувати тезу про "апокаліпсис 2030 р. через руйнування постачань". Хоча, можливо, навiть сьогодняшня криза так званого "постіндустріального суспільства" веде саме до схожого сценарію. Але сама концепція науково-технічного прогресу в електроніці та інформатиці надалі викликає все більше сумнівів в правильності напрямку. Почалося, на мій погляд, приблизно з виходу Windows XP, тобто з 2003 року. Тобто програмне забезпечення вимагає все більше ресурсів без суттєвих змін в функціональності. А часто функціональность приносять в жертву можливим прибуткам від продажу ПЗ. А за ними, звичайно, "тягнуться" виробники апаратного забезпечення. Наприклад, розробникам немає коли розбиратися у початковому коді бібліотек Java, вони "напихують" свого, в результатi потреба в обчислювальних ресурсах зростає, що автоматично означає прибутки виробників електроніки. А користувач, тобто кінцевий споживач, не тiльки змушений платити "не за що", а й викидати на сміття повністю фізично працездатні електронні компоненти. Тому, на мій погляд, концепція "нового життя" "морально застарілих", але працездатних електронних компонентів, хоча б силами волонтерів, заслуговує на увагу як i волонтенів-екологів. 

Фасадні СЕС - це раціонально.



             У Львові завершили будівництво найбільшої на Західній Україні фасадної сонячної електростанції.
СЕС площею 1620 квадратних метрів розмістили на семиповерховій будівлі центрального офісу компанії ОККО.



           За словами засновника і глави наглядової ради ОККО Віталія Антонова СЕС включає в себе близько 1000 панелей загальною площею 1620 кв м, встановлених на даху і фасаді. Річне виробництво ел.енергії прогнозується на рівні 200 000 кВт * год. Антонов додав, що в наступному році на об'єктах компанії ОККО планується встановити близько 350 «електрочарджерів» для електромобілів по всій країні.

            Від автора. Завжди був обома руками ЗА. Ось так в ідеалі і треба розміщувати геліопанелі у кліматичних умовах помірного поясу - не на даху, а саме на стінах. Площа орієнтованих до сонця стін багатоповерхових споруд, як правило, більша за площу даху. Окрім покращення естетично-візуального сприйняття споруди (тут - на смак) це зменшує загрозу ушкоджень від граду, полегшує догляд, повністю усуває потреби прибирання снігу і пташиного посліду з поверхонь панелей, а взимку при низькому сонці забезпечує більшу інсоляцію і, відповідно, потужність на виході.

Цікава ідея - об'єднання сонячної та вітрової електростанції

Учора, 28 вересня,  в м. Київ провоходив захід "Наукові Пікніки". Серед інших учасників - Політехнічний Ліцей при НТУУ КПІ. Серед інших привернула досить цікава ідея - об'єднання сонячної та вітрової електростанції в один агрегат - https://www.youtube.com/watch?v=egXq1f9yQfI . Сама по собі ідея не нова. Наприклад, іще в 60-ті рр. 20-го сторіччя була ідея створення літака, або скоріш, мотопланера, який живився б від сонячних елементів, розташованих на його крилах - на площинах, які потрібні будь-якому літаку чи планеру, - можна розмістити багато сонячних елементів, які, до того ж, працюють більш ефективно на висоті. Але й ця ідея, на мій погляд, досить цікава. 

Такі справи у дніпрян...

З травня по вересень 2018 року домогосподарства Дніпропетровщини продали практично 6 млн кВт x год електроенергії від сонячних панелей, заробивши 28,7 млн грн. Про це повідомляють в ДТЕК “Дніпровські електромережі”. На сьогодні в ДТЕК налічується 819 побутових сонячних електростанцій: 639 - в Дніпропетровській області; 88 - в Донецькій; 92 - у Києві.

Виходить, що в середньому місячний дохід одного домогосподарства від продажу електроенергії СЕС становив 8982 грн 79 коп.

За інформацією компанії кількість таких приватних електростанцій у 2018 році в Україні збільшилася удвічі. Згідно з інформацією Держстату, в Україні існує понад 4660 приватних сонячних електростанцій.


Iще один спосіб накопичення енергії

Взяв на Facebook, мовою оригіналу: "Возобновляемую энергетику часто упрекают в сложности прогнозируемости и чрезмерной нагрузке на сеть. Но технологии не стоят на месте, решение есть - и это не только литий-ионные батареи Маска. В Великобритании на днях заработала liquid air energy storage (LAES), установка, способная временно превращать избыточную электроэнергию, сгенерированную во внепиковые периоды, в холодный воздух (-196°C). Такой жидкий воздух хранится в изотермическом контейнере, а когда возникает потребность в электроэнергии - газифицируется и приводит в действие турбину, от которой и генерируется энергия. Технология призвана повысить эффективность, в первую очередь, ветро- и солнечных станций, график производства которых не покрывает все 24 часа в сутки."
Це може стати у нагоді і для АЕС, які дуже критичні до зменшенню навантаження. Але вже ясно, що ККД такої установки буде не дуже високим. Зате, на вiдміну від гідроакумулюючих станцій, можна розташоувати, наприклад, під землею, вона займає менше місця. 

Трапилося в (інтер)нетрях...

Якщо тільки у мене вдома колись запрацює сонячна електростанція, що забезпечуватиме незалежність від цих *censored* газових і електричних мереж, поставлю собі таку аву


Автор фото Ігор Меліка; Назва: Ми це можемо) ;  джерело - WWW

Не газом єдиним...

        Мова про найбільші заплановані проекти у сфері сонячних електростанцій і заразом про "протидію" нафтогазової мафії розвитку альтернативної енергетики.
        Можна ще стикнутися з думкою, що власники газових і нафтових родовищ затримують, чинять відчайдушний спротив розвитку "зеленої" енергетики, котра відкушує чим далі більші шматки ринкового пирога. Насправді якраз нафтогазові промисловці спроможні і вже давно готові виступити в якості потужного інвестора цієї галузі. По-перше, цим вони певним чином вирішують проблему залучення в обіг коштів, що повноводними ріками біжать до них від їхнього надприбуткового заняття. По-друге, постійно великі, хоча і не зростаючі вже обсяги нафти, а особливо газу та вугілля ще тривалий час будуть видобуватися, щоб забезпечувати базову потребу людства в електроенергії та теплі. Ну, і по-третє, істотні, помірно зростаючі обсяги тих же нафти, газу та вугілля будуть видобуватися для потреб хімічної промисловості та металургії. Словом, важко назвати людей, хто б ще так залишився при своїх інтересах з розвитком відновлюваних джерел енергії, як представники нафто- і газодобуваючого бізнесу.
          Спробуємо уявити конкретніше, чи пошкодують нащадки гордих кочових арабських племен (що свого часу завдяки нафті пересіли з верблюдів у б'юїки з шинами, інкрустованими діамантами, та обшивкою кузова із золота) про майбутнє відкриття у своїх пісках велетенської сонячної електростанції, побудова якої запланована в Саудівській Аравії. СЕС чудові тим, що вводяться поступово, тобто станція будується (приростає новими панелями) і водночас генерує більше і більше енергії. Проектна потужність згаданої СЕС становитиме 200 ГВт. 200 ГІГАВАТ, Карл! 200.000 МВт!!!!shock omg
Що ж це таке? Зараз найпотужніша у світі СЕС має 648 МВт - менше 1 ГВт. Що ж таке 1 ГВт? Це середня потужність нової вугільної електростанції, побудованої на основі останніх прогресивних досягнень у технологіях,  наприклад, подібної.
Отже, до 2030 р. Саудівська СЕС має вийти на проектну потужність у 200 вугільних ТЕС. Вона обіцяє стати найбільшою на планеті СЕС. Коштуватиме $200 мільярдів.
        Також у найближчій перспективі заплановані до будівництва "крихітки" 2 ГВт у Греції, 1,3 ГВт - у США, 1.18 ГВт - у Еміратах та 1 ГВт - у Китаї. Пишуть і про менш грандіозну СЕС у Мексиці на $650 млн.
        Що ж тут додаси...
Si Слава Кремнію Si


#s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; }

Навіть Шотландія... зі своїми туманами...

          У Шотландії буде побудована найбільш екологічна у світі сонячна електростанція (СЕС). Потужність смішна - якихось 20 МВт (80000 геліопанелей на 47 Га). Проте її екологічність полягає в тому, що всі комунікаційні кабелі будуть залягати винятково під землею, а для навколишніх флори і фауни, включно з діючими нині пасовищами для малої рогатої худоби, буде гарантована недоторканність. Тож, вівці бачитимуть лише незначну зміну ландшафту, але майже не відчують змін у свободі пересування і, зрозуміло, у якості корму.



          Більше того, компанія-власник СЕС зобов'язана повністю демонтувати всі компоненти СЕС, як тільки спливе термін оренди земельних угідь (30 років) та відновити рослинний покрив у початковому стані.
          Наразі індустрія відновлюваної енергетики Шотландії забезпечує роботою 58 000 осіб.

Сонячні дахи по-німецьки

Хто планує встановити собі геліоустановку типу "сонячний дах",  можуть придивитися до продукту німецької компанії SolteQ. Розробники обіцяють фотоелементи підвищеної ефективності (к.к.д.), всі комплектуючі виробництва Німеччини (не Китай), велику гаму кольорів черепички, простоту монтажу, 50 років термін служби даху і ціну того ж порядку, що і дах зі звичайної черепиці.
Отже Tesla вже не самотня у випуску сонячної черепиці. Що ж, конкуренція це добре.



Знаючи стан свого даху, покритого звичайним шифером, я все ж дотримуюся думки про доцільність монтажу геліопанелей на стінах будинку або наземних опорних конструкціях.