До Вашої уваги надаємо розклад прощ до Зарваниці на 2016 рік .

  • 07.03.16, 23:14

www.zarvanycia.cc.ua Слава Ісусу Христу! 

Шановні  друзі та користувачі блогу -порталу Зарваниця! 
До Вашої уваги надаємо розклад прощ до Зарваниці на 2016 рік .
Щоб оглянути розклад Вам необхідно зайти на  сайт блогу-порталу Зарваниці http://www.zarvanycia.cc.ua/timetable/list/

Розклад Прощ у Зарваниці:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 7 березня згадуємо священномученика Полікар

  • 07.03.16, 20:40

www.zarvanycia.cc.ua 7 березня згадуємо священномученика Полікарпа, єпископа Смирни.

Святий Полікарп, який народився близько 70-того року нашої ери, вже в ранньому дитинстві став сиротою. По смерті рідної матері його усиновила вдова на ім’я Каліста. Вона виховувала його в дусі християнства тож вже коли і вона померла Полікарп роздав жебракам все її майно і почав вести аскетичний образ життя.
Згодом зустрівши Івана Богослова, який на той час був в похилому віці, він став його найкращим учнем. В той же час єпископ Смирни Вукол висвятив його в диякони а вже по смерти Вукола єпископом став сам Полікарп ( 110 рік н.е.).
Святий Полікарп багато боровся з різними єретиками та їхніми псевдо- вченнями та ця боротьба закінчилась мученицькою смертю через його спалення у віці 86 років у 156 році після Різдва Христового.
Відомо що святий Полікарп написав дуже багато праць та нажаль збереглось і відомі нам до цього часу дуже мало.

Священномученика Полікарпа:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua М'ЯСОПУСНА НЕДІЛЯ

  • 07.03.16, 20:31

www.zarvanycia.cc.ua М'ЯСОПУСНА НЕДІЛЯ

Седмиця, що наступає після неділі Блудного Сина, називається М'ясопусна і закінчується неділею, яка має ту саму назву. М'ясо­пусна неділя це вже останній день перед Великим постом, у якому ще дозволялося їсти м'ясо. Звідси й назва цієї неділі — м'ясопуст, що значить відпущення, покинення м'яса. Очевидно, ми тут маємо на думці ті часи, коли Великий піст дотримувався дуже строго.
Богослужба М'ясопусної неділі
М'ясопусна неділя ще має назву неділі про Страшний Суд. Цього дня читається святе Євангеліє, в якому Ісус Христос гово­рить про Страшний Суд та про вічну нагороду для праведних і вічну кару для грішних. Події Страшного Суду присвячена вся сьогоднішня богослужба. Оспівуючи перебіг Страшного Суду, вона намагається наповнити нас спасенним страхом, жалем за гріхи та вказати на необхідність добрих справ, передовсім справ милосердя.
Перед цим судом ніхто не втече, і тут усе буде виявлене, нагороджене або покаране, про це сказано в наступних стихирах з великої вечірні неділі: "Книги відчиняться, виявлені будуть людські діла перед нестерпним судом, а вся долина зашумить страшним скреготом плачу, коли побачить усіх грішних, засуджених на вічні муки Твоїм справедливим судом, і даремний плач. Тому молимо Тебе, Блаже, пощади нас слав'ячих Тебе, єдиний многомилос­тивий". "Засурмлять труби й розпадуться гроби, і ввесь людський рід воскресне з трепетом. Ті, що творили добро, радуються в радос­ті чекаючи, щоб прийняти нагороду. А грішники тремтять, гірко ридаючи, бо йдуть на муку й відлучаються від вибраних. Господи слави, змилосердися над нами й пощади нас, як Благий, та зроби нас гідними мати частку з тими, що Тебе полюбили".
Богослужба М'ясопусної неділі
Кожний стане на Страшному Суді, і там не будуть зважати на особи, які співають пісні канону утрені цієї неділі:
"Надходить день, уже при дверях суд, чувай, душе, де збира­ються разом царі і князі, багаті й бідні, і кожна людина дістане по заслузі своїх діл" {Четверта пісня).

М'ЯСОПУСНА НЕДІЛЯ:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 5 березня день памяті преподобного Тимотея

  • 07.03.16, 20:21

www.zarvanycia.cc.ua 5 березня день памяті преподобного Тимотея та єпископа Антіохійського Євстатія.

У підніжжя гори Олімп розташовувалась місцевість під назвою Символи на якій стояв монастир.
Архимандритом цієї обителі був преподобний Теоктист, учнем якого і був Тимотей. Тимотей пішов до цієї обителі дуже юним і був доброчесним монахом, багато молився, постив та щоб викорінити з душі своєї будь яку пристрасть жодного разу не побачив обличчя жінки. За його побожність і християнські подвиги даний був йому дар зцілення як від недуг тілесних так і душевних, також дар вигнання бісів.За життя своє він зцілив багатьох людей і игнав багато бісів.
Певний час Тимотей мандрував горами в повній самотності і з молитвою аж поки не помер в старечому віці.

Коли попередній єпископ Антиохії помер на його престол став Євстатій — мудрий та побожний чоловік що вирізнявся винятковою добротою.Мудрість цього єпископа помітили на Вселенському соборі за часів царювання Константина. Тоді він як і решта єпископів викрив єретиків аріанців і практично вигнал їх, та з приходом до влади сина імператора Константина на ймення Констанцій який був твердим аріанцем почались переслідування на християн. Аріанці дуже хотіли скинути з престолу Євстатія і вигадували всілякі причини та гріхи святого і врешті домоглися цього. Відбувся собор на якому його прирекли на вигнання хоча перед Богом, церквою та людьми він був абсолютно чистим.
Святий важко переживав те вигнання і через деякий час відійшов до Бога.
Жінка , одна з тих що за гроші наклеветала на нього дуже захворіла і врішила правду розповісти що все що вона сказала брехня і що дитина яку вона приписувала святому не його, та й тих що спонукали її до брехні також викрила.
Люди що засудили його за неправдою дуже шкодували за тим та минула аж сотня років поки мощі його занесли до Антиохії з пошаною і піснями.

Єпископа Антіохійського Євстатія:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

Дуже просимо про молитву за нашу героїчну Надію Савченко!

  • 05.03.16, 21:25

www.zarvanycia.cc.ua Слава Ісусу Христу!

Шановні друзі нашого блогу-порталу Зарваниця!
Дуже просимо про молитву за нашу героїчну Надію Савченко!
Зараз, власне як і останні кілька років, для неї дуже важкий період і ми маємо надію що Ваші молитви підтримають її дух та здоров'я а також пом'якшать серця людей, що тримають її та багатьох наших братів в полоні.Ми надіємося що вся ця війна скоро закінчиться і Надія повернеться додому як і решта воїнів а Україна нарешті стане на ноги.
Помоліться будьте ласкаві , і ми помолимося разом із Вами.

Дуже просимо про молитву за нашу героїчну Надію Савченко:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 4 березня згадується святий Лев, єпископ Ка

  • 04.03.16, 20:50

www.zarvanycia.cc.ua 4 березня згадується святий Лев, єпископ Катанський

Святий Лев був народжений в 720 у місті Равенна що в Італії. Юнаком він став одним із монахів бенедектинського чину. Єпископ міста Реджіо на ім’я Кирило побачивши якй добрий і чесний характер в юнака вирішив поставити його своїм помічником та висвятив його в архидиякони. У віці 45 років він стає єпископом міста Катани, що в Сицилії і прославився там великою щедрістю в допомозі вдовам, сиротам та бідним і немічним людям.
Відомо про довге протистояння єпископа з одним чарівником, якого звали Іліодор .
Цей чарівник раніше був добрим християнином та проте зовсім скоро розпочав займатися чарами. За це його засудили до смерти та він якимось чином зник з місця під час його ж страти. Та за деякий час він знову повернувся до Катани і єпископ вирішив вмовити його покинути магію і повернутись до віри християнської та ніякі вмовляння єпископа на нього не впливали.
Одного разу під час християнського свята Лев правив святу Літургію, було дуже багато людей і в цей час до храму зайшов Іліодор і почав чарувати так що деякі люди почали тупати ногами як коні і гарчали як звірі а другі реготали без упину.
Лев побачивши що коїть чарівник став на коліна перед престолом і почав щиро молитися а помолившись вийшов з вівтару та огорнув чарівника по шиї своїм омофором, а згодом вивів його з церкви.
Навколо них позбиралось багато людей і Лев сказав людям щоб назбирали багато дров для розведення ватри.Люди виконали його прохання і єпископ який все ще тримав чарівника увійшов з ним разом в палаюче вогнище і стояв з ним доти поки чародій не згорів зовсім. Коли чарівник згорів святий єпископ Лев вийшов з вогнища зовсім не пошкоджений і продовжив вести святу Літургію.
Помер святий 20 лютого 789 року у віці 69 років у місті Катани.
Відомо що в день його поховання відбулося чудо повязане з однією жінкою в якої були постійні кровотечі.Вона доторкнулась до його домовини і відразу була зцілена.
Мощі святого знаходяться в Римі.

Святий Лев, єпископ Катанський:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 4 березня згадуємо святого апостол

  • 03.03.16, 21:27

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 4 березня згадуємо святого апостола Архипа, батьків його апостола Филимона і рівноапостольної Апфії.

Апостол Архип був одним із сімдесяти апостолів а також учнем та помічником святого Апостола Павла.
Він народився в родині святого Апостола Филимона. Спочатку він став священником церкви в Колоссі а потім був висвячений в єпископи в Лаодикії та Фригії. Про подальше життя святого відомо дуже мало крім того що постраждав він за церкву разом з своїми батьками. Це сталося за часів правління імператора Нерона через те що Архип відмовився взяти участь в поганському празнику і поклонитися богині Артеміді. Його пронзило багато ножів а також його закидали камінням в Колоссах.

Апостола Архипа:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 3 березня ми згадуємо святого Лева

  • 03.03.16, 21:18

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 3 березня ми згадуємо святого Лева I Великого, Папу Римського.

Святий Лев народився близько 390 року нашої ери в Італії, в провінції під назвою Тоскана. З юних літ отримав дуже хорошу освіту яка відкривала перед ним багато можливостей у світському житті та проте він обирає світ духовний, до якого тягнувся змалечку.
Вже при Папі Сиксті ІІІ його висвячують а архидиякони а вже у 440 році,у віці 50 років, по Сикста він стає Папою і сам.
В час перших років його папства церкву часто атакували все нові вчення єретиків, та він стійко боровся з ними і завдяки своєму твердому характеру зумів втримати церкву від падіння. Крім того він мав певний вплив на імператорів які за його ініціативи скликали 4 Вселенський собор на якому були засуджені монофізити, були відлучені від церкви єретики Євтихій та Діоскор .
Крім роботи на захист та благо церкви Папа Лев ще й захищав державу. Так він запобіг вторгненню Атілли а згодом коли в Рим все ж таки вторглись вандали Гензеріха він переконав його і воїнів не знищувати місто і не проливати невинної крові.
Помер він в похилому віці після дадцятирічного перебування на папському престолі у 461. Перед тим він знаючи про свою близьку смерть багато молився і завершив усі діла земні.
Похований святий в Ватиканському соборі.

Лев, Папа Римський:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 2 березня день памяті святого великомученик

  • 03.03.16, 21:07

www.zarvanycia.cc.ua 2 березня день памяті святого великомученика Теодора Тирона.

Відомо що святий проживав на території Малої Азії у місті Амасія і був воїном. Постраждав він за Христа під час правління імператора Максиміана — жорстокого переслідувача християн. Імператор наказав йому та ще багатьом християнам зректися своєї віри та поклонитися божкам та Теодор відмовився це зробити і за те був зведений до вязниці де його страшно катували. Попри всі ці катування святий багато молився і щоб підтримати святого в боротьбі за віру до нього зявився сам Господь.
Після цього його знову жорстоко катували та бачучи що той стійко переносить всі страждання правитель наказав спалити його. Коли кати привели його до вогнища він сам став у нього і коли полум’я зайняло його тіло святий віддав Господу душу.

Теодора Тирона:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Святые 12 мучеников - Памфил пресвитер

  • 02.03.16, 22:28

www.zarvanycia.cc.ua Святые 12 мучеников - Памфил пресвитер, Валент (Уалент) диакон, Павел, Порфирий, Селевкий, Феодул, Иулиан, Самуил, Илия, Даниил, Иеремия, Исаия

Святые 12 мучеников - Памфил пресвитер, Валент (Уалент) диакон, Павел, Порфирий, Селевкий, Феодул, Иулиан, Самуил, Илия, Даниил, Иеремия, Исаия пострадали во время гонения на христиан, воздвигнутого императором ДиоклитианомДиоклитиан в 308 - 309 годах в Кесарии Палестинской. Святой мученик Памфил, уроженец города Берита (Бейрут), получил образование в Александрии, после чего был поставлен пресвитером в Кесарии. Он много потрудился над сличением и исправлением текстов Нового Завета, поврежденных переписчиками. Исправленные копии святой Памфил переписывал и рассылал желающим их иметь. Таким образом им были обращены ко Христу многие язычники. Его трудами и заботами в Кесарии была собрана обширная библиотека духовных книг, служившая христианскому просвещению. Блаженный ИеронимЖитие.. Блаженный Иероним СтридонскийМолитвы (IV - начало V в.) очень чтил святого Памфила и считал себя счастливым, ибо обрел и хранил у себя некоторые его рукописи. Святому Памфилу в благовестии веры Христовой деятельно помогали святой Валент, диакон Елийской церкви, человек преклонного возраста, прекрасно знавший Священное Писание, и святой Павел, горевший верой и любовью ко Христу Спасителю. Все трое были заключены на 2 года в темницу правителем Кесарии Палестинской Урбаном. В правление его преемника Фирмилиана в Египте были осуждены и отправлены в Киликию (Малая Азия) на золотоносные рудники 130 христиан. Их провожали до места изгнания пять юношей-братьев. На обратном пути в Египет они были задержаны в Кесарии и брошены в темницу за исповедание Христа. Юношей привели на суд к Фирмилиану вместе с заключенными ранее святыми Памфилом, Валентом и Павлом. Назвавшись именами ветхозаветных пророков - ИлииЖитие.. Пророк ИлияИкона. Илия ПророкМолитвыХрамы, ИеремииЖитие.. Пророк ИеремияИкона. Иеремия, ИсаииЖитие.. Пророк Исаия.Икона. Исаия пророк, СамуилаЖитие.. Пророк Самуил.Икона. Святой пророк СамуилМолитвы и ДаниилаЖитие.. Пророк ДаниилИкона. Святой пророк ДаниилМолитвыХрам свв. Отцов Семи Вселенских Соборов, на вопрос об их отечестве юноши отвечали, что они граждане Иерусалима, разумея под этим небесный Иерусалим. Фирмилиан ничего не знал о городе с таким названием, так как на месте Иерусалима, разрушенного императором Титом в 70 году, был построен императором Адрианом (117 - 138) город, именуемый в то время Елий-Адриан. Фирмилиан долго мучил юношей, пытаясь узнать месторасположение неведомого города и склонить юношей к вероотступничеству; ничего не добившись, правитель предал их усечению мечом вместе с Памфилом, Валентом и Павлом.
Прежде этого пришлось пострадать слуге пресвитера Памфила 18-летнему юноше Порфирию, кроткому и смиренному. Услышав о вынесенном смертном приговоре мученикам, он просил разрешения у правителя похоронить тела приговоренных после их казни, за что был умерщвлен и предан сожжению на костре.
Свидетель этого мученичества, благочестивый христианин Селевкий, бывший воин, приветствуя подвиг страдальцев, подошел к Памфилу перед казнью и рассказал ему о мученической кончине святого Порфирия. Он тут же был схвачен воинами и, по повелению Фирмилиана, усечен мечом вместе с приговоренными.
Один из слуг правителя, Феодул, человек преклонного возраста и тайный христианин, приветствуя мучеников, ведомых на казнь, поцеловал их и просил помолиться за него. Он был приведен воинами на допрос к Фирмилиану и по приказу последнего распят на кресте.
Юноша Иулиан, родом каппадокиец, подходя к Кесарии, увидел тела святых, брошенные без погребения на съедение зверям, Подойдя к ним, Иулиан преклонил колена и облобызал тела страдальцев. Стоявшие в стороне воины схватили его, повели к правителю, который осудил святого Иулиана на сожжение. Тела всех 12-ти мучеников пребывали без погребения в течение 4-х дней. Ни звери, ни птицы не коснулись их. Смущенные этим обстоятельством, язычники позволили христианам взять тела мучеников и похоронить их.

12 мучеников:
https://twitter.com/Zarvanycia ,