www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні, 17 березня день пам’яті преподобн

  • 22.03.16, 20:55

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні, 17 березня день пам’яті преподобного Герасима.

З малих літ преподобний Герасим був дуже благочестивим і всі думки його були лиш про Бога тому подорослішавши він пішов жити до пустелі де довгий час перебував у безперестанній молитві і посту. Спершу він був у Фівадській пустелі та потім перейшов до Йорданської де згодом до нього приєднались дуже багато людей, з якими він згодом створив обитель в якій встановив дуже суворі правила.
Кілька днів на тиждень,окрім суботи та неділі, всі проводили на самоті, кожен у своїй келії, займаючись рукоділлям і молитвою. В ці дні пустинники не їли вареного й навіть не запалювали вогнище, натомість харчувалися сухим хлібом, корінням і водою. На вихідні всі збиралися в обителі за Божественною літургією і причащалися Святих Христових Таїна потім на трапезі їли трохи вареної їжі. Кожен мав тільки вбогий одяг, і посудину для води. Йдучи з келії, двері не замикали, щоб всякий, хто прийде, міг увійти, відпочити і взяти будь-що з їх небагатих запасів.
Сам Герасим у дні великого посту не їв нічого аж до самого Великодня, приймав лише святе причастя.
Є одна легенда про Герасима який одного дня зустрів лева з пораненою лапою яку преподобний вилікувавю. Вдячний за свій порятунок хижий звір ніколи не відходив від свого рятівника наче домашня тваринка а після смерти святого у 451 році цей лев сам помер від журби за Герасимом.

Преподобного Герасима:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 16 березня пам’ятаємо про трьох мучеників:

  • 21.03.16, 20:58

www.zarvanycia.cc.ua 16 березня пам’ятаємо про трьох мучеників: Євтропія, Клеоника та Василіска.

Усі троє мученики були хорошими друзями і проповідували слово Боже. Багато язичників було навернено до християнської віри через їх проповіді.
Та після смерті дядька Василіска, яким був мученик Теодор Тирон їх всіх кинули до вязниці.
По смерті правителя на ім’я Публій правителем Амасії став Аскліпіодот який зовсім не відрізнявся від Публія жорстокістю і ненавистю по відношенню до християн. Коли він дізнався що ці проповідники живі і досі знаходяться в вязниці він наказав їх привести до себе. Та мученики не зреклись віри а навпаки ще більше стали проповідувати перед ним Христа за що були жорстоко побиті так що їх тіл були повністю в кривавих ранах.
Євтропій почав молитися до Бога і той зявився їм разом з ангелами та Теодором. Також Господа побачили деякі свідки того що було там і почали просити правителя припинити катування. Побачивши, що його народ готовий увірувати в Хреста він вирішив будь-яким чином не допустити цього і наказав вивести мучеників. На другий же день правитель Амасії запросив до себе Євтропія і запропонував йому привселюдно принести жертву поганським божкам а смому залишатись християнином та мученик не погодився на те і почав молитися. З останніми словами молитви почався дуже сильний землетрус такий, що весь храм зруйнуввся і з ним і божки, що стояли в нім.
Відразу по тому як землетрус припинився правитель спантеличений тим всім що відбувалося наказав жорстоко катувати Євтропія та його друзів поливючи їх розпеченою смолою та катувати іншими жорстокими методами.
Та не дивлячись на всі муки які вони змушені перетерпіти вони залишились живими і стійко перетерпіли все це.
Перед тим як їх стратити правитель знову кинув до вязниці де вони постійно перебувли у молитві і де їм для підтримки духу їхнього знову з’явився Спаситель .
На ранок 3 березня святі мученики Євтропій і Клеонік були розіп’яті а друга їхнього Василіска все ж залишили у вязниці де він перебував до 22 травня після чого йому відсікли голову а тіло кинули до річки.
Християни, що пізніше знайшли його тіло поховали його у полі, де згодом була зведена церква в його ім’я.

Трьох мучеників: Євтропія, Клеоника та Василіска:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 15 березня споминаємо святого Теодота.

  • 21.03.16, 20:51

www.zarvanycia.cc.ua 15 березня споминаємо святого Теодота.

Святий Теодот був єпископом міста Киринеї, що на Кіпрі в той час коли імперією правив лютий ненависник християн Лікиній. Попри всі переслідування єпископ Теодот все одно проповідував віру Христову і заохочував язичників до зречення від божків та до хрещення у віру християнську. Місцевий правитель на ім’я Савин наказав воїнам схопити єпископа і привести на судилище до нього та єпископ дізнавшись, що його розшукують не став чекати воїнів, а сам прийшов до правителя на суд.Після того як Теодот сказав що він прийшов проповідувати віру християнську правитель наказав жорстоко катувати його, спершу його поклали на решітку під якою розпалили вогнище а потім збили йому в ступні гвіздки і примушували ходити.
Правитель думав що після цього Теодот зречеться віри своєї та він стійко переносив усі страждання. Бачучи це і його терпіння багато з людей, що були присутні там увірували в Христа. Через це правитель наказав кинути єпископа до вязниці де він перебував поки імператор Костянтин Великий не відпустив його.
Єпископ Теодот вернувся на Кіпр і служив там єпископом аж поки не помер близько 326 року Божого. 

Святого Теодота:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Як провести Великий піст?

  • 16.03.16, 21:27

www.zarvanycia.cc.ua Як провести Великий піст?

У чому суть Великого посту?
Великий піст — це підготовка християн до найголовнішого свята — Пасхи, Воскресіння Христового. Це період внутрішнього духовного очищення та вдосконалення. Сенс посту — не в тому, щоб чогось не їсти, а у нашій концентрації на головному в житті. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння. Під час посту варто додати зусиль, щоб поглибити свої стосунки із Богом та людьми.

Що можна їсти впродовж посту?
Церковний устав повністю виключає з вживання під час Великого посту м’ясо, яйця та молоко. Риба дозволяється тільки на свята Благовіщення та Входу Господнього до Єрусалиму (на Вербну неділю). У Лазареву суботу можна вживати рибну ікру.
Варто зазначити, що в Українській Православній Церкві вже багато років існує тільки монастирський устав стосовно постів: він регламентує і такі речі, як повне утримання від їжі протягом першого та двох останніх днів Великого посту, вживання тільки хліба з водою, їжа не варена, без олії у певні дні тощо. Це стосується передусім ченців. Що до парафіяльної практики, то кожен має взяти свою міру посту, яка була б досить відчутна, але не шкодила здоров’ю.
Християнство — це не “релігія шлунку”. Під час посту їжа має бути простою. Треба менше приділяти уваги тому, що ми їмо.
Хто може не тримати піст?
Певні послаблення або повне скасування фізичного посту дозволяється тим категоріям людей, для яких постування може стати шкідливим. Це передусім діти, вагітні та матері, що годують, а також хворі, військові та люди, що займаються важкою фізичною працею. Якщо за медичними показаннями людині треба вживати молоко чи білкову їжу — вона може це робити. Є певні послаблення і для студентів: так, у духовних навчальних закладах під час Великого посту по суботах та неділях дозволяють вживати рибу. З питаннями про благословення на послаблення посту можна звертатися до священика.
Проте, послаблення чи скасування фізичного аспекту посту не означає, що така людина може зовсім не постувати. Можна вживати, скажімо, за медичними показаннями молоко чи інші продукти, але постувати в іншому — обмежити себе у веселощах, телебаченні та інтернеті, менше проводити часу у соціальних мережах.
Як постувати дітям?
Діти можуть не дотримуватися посту, або трохи постувати вдома, а у школі їсте те, що там подають. Варто розповідати дітям про піст як про особливий період життя, час покаяння та очищення, час підготовки до Великодня. Хай вони бачать, як постують батьки. Краще не примушувати дітей постувати, а пропонувати їм це на власний розсуд. Примуси в релігійній сфері роблять протилежний ефект: підліток, якого в дитинстві примушували постувати чи ходити на довгі службі, може надовго відвернутися від церкви.
Чи можна вживати алкоголь?
Під час Великого посту церковний устав дозволяє вживати помірну кількість вина чи пива по суботах та неділях. У тій культурі, де склався наш устав, міцних напоїв не було зовсім, а вино обов’язково розводили наполовину водою. Тож, стосовно міцних напоїв кожен може вирішувати сам: чи зовсім відмовитися від них на термін посту, чи дозволити собі помірковано вживати у ті дні, коли за уставом дозволяється вино. А пам’ятати про поміркованість варто усім.
Чи можна їсти морепродукти?
Церковний устав це не регламентує. За грецьким звичаєм, морепродукти дозволяють вживати по суботах та неділях. Проте у нашій країні деякі види морепродуктів вважаються делікатесами. А екзотичну їжу навряд чи можна вважати пісною. Згадаємо святого Іоанна Златоустого, який проповідував про те, що вартість пісного обіду має бути меншою за вартість скоромного — а різницю, каже він, треба віддати бідним.
А що про солодощі?
Це саме стосується також солодощів, серед яких можуть бути зовсім пісні за складом продуктів, але надто екзотичні та зовсім не пісні за ціною.
Піст та 8 березня?
Як поводити себе, коли 8 березня припадає на піст? Звичайно, подарувати жінці квіти — не гріх. Але що стосується веселощів та “корпоративів”, то під час посту це навряд чи доречно. Якщо склалося так, що ви не можете відмовити людям, з якими працюєте, то можна організувати стіл так, щоб він не був великим порушенням посту. Наприклад, можна замовити суші та легке біле вино. Це саме стосується і випадків, коли під час посту запрошують на день народження. Відмовою можна образити людину, і часом буває краще піти, але поводити себе стримано, ніж ставати у фарисейську позу.
Що читати під час Великого посту?
За церковними богослужіннями впродовж Великого посту прочитуються три біблійні книги: Буття, Притчі та книга пророка Ісаї. Деякі духівники радять за час посту прочитати усі чотири Євангелія: від Матфея, Марка, Луки та Іоанна. Буде корисно прочитати будь-які книги зі складу Біблії, так щоб нарешті прочитати її повністю. Це корисно для розуму і для душі. Читати Святе Письмо треба не тільки з метою дізнатися про щось нове, але й для того, щоб скеровувати у вірному напрямку своє життя.
Крім Святого Письма, корисно читати і твори святих отців та сучасних християнських авторів. Серед розмаїття церковної літератури можна порекомендувати твори св. Іоанна Златоуста, авви Дорофея, Феофана Затворника, митрополита Антонія Сурозького… До речі, церковна лавка Спасо-Преображенського храму пропонує багатий вибір церковної літератури на різні смаки.
Нарешті, може бути корисним і читання світської книги, але не розважальної, а, наприклад, чогось зі світової класики. Це допомагає берегти розум від суєти.
Як молитись під час Великого посту?
Трохи більше, ніж ви це робили раніше, та більш зосереджено. Можна, скажімо, кожного дня читати по кафізмі з Псалтирі. До звичайних молитов протягом буденних днів Великого посту додається молитва преподобного Єфрема Сиріна, яка у церкві повторюється на кожному богослужінні. На кожне прохання цієї молитви кладуть земний поклон.
Великопісна молитва святого Єфрема Сиріна
Господи і Владико життя мого, дух лінивства, безнадійності, владолюбства і марнослав’я не дай мені.
Дух же доброчесності, смиренномудрості, терпіння і любові даруй мені, рабу Твоєму.
Так, Господи Царю, даруй мені бачити провини мої і не осуджувати брата мого, бо Ти благословен єси на віки віків. Амінь.
Коли ходити до церкви?
Під час Великого посту треба додати зусиль для того, щоб прийти на сповідь та причаститися Тіла і Крові Христових. Не відкладайте це на останній тиждень. Якщо давно не сповідалися — краще прийти у суботу, а не в неділю, коли менше людей та у священика є можливість приділити вам більше уваги.
Для того, щоб відчути особливу, неповторну атмосферу “світлої печалі”, яку створюють великопісні богослужіння, треба прийти до церкви не тільки у суботу чи неділю, а у буденні дні. Богослужіння по суботах і неділях під час Великого посту майже не відрізняється від звичайного. Якщо є можливість та дозволяє графік роботи, варто хоча б один раз прийти на Літургію Передосвячених Дарів. Тут також можна висповідатися та причаститися та разом із тим “зануритися” у трепетну та тиху красу великопісних буднів.
Що ще можна зробити?
Час Великого посту краще розцінювати в термінах позитиву, а не негативу. Піст складається не з того, в чому себе обмежуємо (не їсти м’яса, не дивитися телевізор, не ходити на вечірки…), а з того, на що витрачаємо час та зусилля. Усі обмеження можуть бути цінними не самі по собі, а як засоби для нашого духовного зростання. Аскетичні зусилля відкривають нам свободу. Головне ж у духовному житті — це робити усім добро та любити людей. Жити не заради себе, а для інших. Можна знайти багато корисних речей, зробити які — цілком у наших зусиллях. Зібрати речі для дитячого будинку, зробити щось по дому, приготувати вечерю батькам, розібрати завали у кладовці, просто проводити кожного вечора півгодини зі своїми дітьми… Було б тільки бажання.

http://www.zarvanycia.cc.ua/
Як провести Великий піст?:
http://vk.com/zarvanycia ,
https://www.facebook.com/zarvanycia.net ,
http://www.odnoklassniki.ru/profile/533438398557 ,
https://twitter.com/Zarvanycia ,
http://blog.i.ua/user/6200557
https://www.youtube.com/embed/7odEk4DuQUU

В останню неділю перед постом в церквах буде відбуватися особлив

  • 16.03.16, 21:18

www.zarvanycia.cc.ua В останню неділю перед постом в церквах буде відбуватися особливий чин: священики і парафіяни будуть просити один в одного прощення за всі образи, щоб почати Великий піст з чистою совістю. Ця традиція пішла з Палестини. Так поступали ченці перед тим, як на сорок днів віддалитися постити в пустелю.

Остання перед постом неділя іменується Сиропусною: в цей день відбуваються «заговини» - тобто припинення куштування сиру та інших молочних продуктів, а також яєць і риби. 

Цієї неділі в молитвах і співах Церква згадує гріхопадіння прабатьків, що сталося з причини недовіри до слів Творця і нестриманості. 

Інша назва цієї неділі - Прощена. За богослужінням читається євангельське повчання про безглуздість починати справу особистого духовного вдосконалення, не примирившись перед цим із ближніми. 

Крім того, в давнину в ченців з палестинської лаври Святого Сави існував звичай розходитися в цей день по Іудейській пустелі (і навіть йти за Йордан), і проводити піст наодинці. Вони знову збиралися в монастирі лише до свята Входу Господнього в Єрусалим. Перед розставанням ченці просили один у одного вибачення, тому що ніхто не знав, чи повернеться він живим. У той час в пустелі ще водилися леви, підстерігали їх також інші небезпеки. 

В пам'ять цієї традиції в наших храмах ввечері (іноді, заради зручності, відразу після Літургії) здійснюється Чин прощення, коли священик просить прихожан пробачити йому завдані їм вільні або мимовільні образи, стаючи при цьому на коліна і роблячи доземний уклін. Люди спочатку просять у нього взаємного прощення, а потім - один у одного і цілуються в знак примирення. 

Піст:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 12 березня памятаємо преподобного Василія С

  • 14.03.16, 20:44

www.zarvanycia.cc.ua 12 березня памятаємо преподобного Василія Сповідника

Святий Василій Сповідник, так само як і Прокопій Декаполіт пав жертвою іконоборства імператора Лева Ісавра .
Імператор, що ціле життя вважав поклоніння іконам ідолопоклонством розлостився на Всилія та Прокопія за те, що вони протистояли іконоборству і навіть перемогли у словесній боротьбі з єретиками.
Він наказав спіймати їх та жорстоко катував святих а потім кинув їх в страшну і холодну вязницю де вони пробули аж до кончини імператора. Після цього їх відпустили та вони продовжили проповідувати християнство аж до самої смерті.
Василій Сповідник помер у глибокій старості у 750 році по Різдві Христовому.

Василія Сповідника:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 11 березня память преподобного Прокопія Дек

  • 14.03.16, 20:37

www.zarvanycia.cc.ua 11 березня память преподобного Прокопія Декаполіта.

Достеменно невідомо ні дат народження чи смерті преподобного Прокопія.
Відомо лишень, що походив він з земель розташованих на схід від озера Галилейського, що називались країною Декаполітською.
В юному віці він прийняв рішення покинути світське життя та прийнявши монашество весь час молився та безперестанно перебував у пості. Своєю чистою душею та мудрістю він завоював неабияку прихильність в місцевих подвижників. У той же час в землях цих набуло популярности іконоборство, яке дуже підтримувалось імператором Левом Ісаврянином. Який вважав кожного хто поклонявся іконам відступником.
Одного разу преподобний Прокопій зустрівся з тими іконоборцями і переміг їх беззаперечними аргументами , тим самим розсердивши імператора.
Той геть зненавидівши святого дав наказ на те щоб його схопили і страшно катували. Його та декількох сподвижників страшно били ж поки не посадили їх в темну та геть занедбану вязницю де вони перебували аж до самої смерти імператора Лева, після чого його та інших відпустили на волю де він і помер в старечому .

Прокопія Декаполіта:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 10 березня згадуємо святого Порфир

  • 10.03.16, 23:02

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні 10 березня згадуємо святого Порфирія, єпископа Гази.

Порфирій народився близько 346 року в заможній родині у місті під назвою Фессалоніки що в Македонії. Заможні батьки дали йому можливість отримати досить хорошу освіту та він весь цей час тягнувся до чернечого життя тому вже в 25 років він покидає рідну домівку і вирушає до Єгипту.
Там він оселяється на горі Нітрійській під пильним навчанням преподобного Макарія Великого.Там же він зустрівся з святим Ієронімом що в той час подорожував монастирями і згодом разом з ним відправився до Єрусалиму для поклоніння святим місцям після чого оселився в Йорданській пустелі. Там він дуже багато молився і постійно постив аж поки не захворів. В пошуках зцілення він знову помандрував до святих Єрусалимських місць. Одного разу йому стало дуже зле і він знепритомнів. У сні йому зявився Господь а коли він прокинувся йому відразу стало краще.
Згодом патріарх Єрусалиму висвятив Порфирія в пресвітер, в той же час він отримує спадок від своїх батьків який повністю роздає жебракам і жертвує на храм.
Незадовго помирає єпископ міста Газа і жителі цього міста приходять до паріарха з вимогою поставити на його місце сильного чоловіка який би міг протистояти навалі жорстоких язичників що постійно ображали християн.
На престол єпископа поставили саме Порфирія. Він прийняв це з честю і довгий час аж до смерті служив вірянам та боровся проти язичників які не пропускали жодної можливості познущатися над християнами.
Помер святий в старечому віці в 420 році.

Порфирія, єпископа Гази:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 9 березня пам'ять Тарасія Константинопільсь

  • 10.03.16, 22:56

www.zarvanycia.cc.ua 9 березня пам'ять Тарасія Константинопільського.

Тарасій народився близько 730 року в Константинополі в родині благородних батьків.
Отримавши дуже хорошу освіту він отримує хорошу посаду писаря імператора Констянтина і його матері Ірини а також був досить важливою персоною в Константинополі.
Під час приготувань до нового Вселенського собору імператриця Ірина вирішила разом з тим організувати вибори патріарха Константинополя після смерті попереднього патріарха Павла.
Під час виборів багато з духовних осіб проголосували за обрання Тарасія попри те що він не був духовною особою, та й Ірина теж була за те щоб його обрали.
Тарасій згодився на це і виголосив досить довгу промову про важливість скликання нового Вселенського собору.
В 787 році на Сьомому Вселенському соборі в Нікеї де Тарасій був головуючим він виступив за відновлення почитання ікон.
З імператором Констянтином в нього були дещо напружені стосунки після того як він відмовився розірвати шлюб імператора з його дружиною Марією Амнійською і відмовився віддавати її в монастир для того щоб імператор міг одружитись з новою коханою. Та все ж після певного тиску правителя згодився на це і постриг колишню дружину імператора в монахині.
Після того як до престолу зійшла Ірина Тарасій і далі продовжував керувати церквою.Термін його правління склав 22 роки, всі ці роки він вів суворий , аскетичний спосіб життя.
Відомо що все своє майно святий роздав біднм людям, сиротам і вдовам.
Перед самою смертю на нього часто нападали біси , дописуючи йому ті гріхи яких він не робив та він своєю правдою і чесністю дуже скоро їх відігнав.
Помер святий у 806 році після тривалої хвороби і похований в зведеному ним же монастирі на Босфорі.Відомо що біля місця його поховання відбувалося багато чуд.

Тарасія Константинопільського:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 8 березня ми споминаємо події першого та др

  • 08.03.16, 21:07

www.zarvanycia.cc.ua 8 березня ми споминаємо події першого та другого віднайдення голови Івана Хрестителя.

Іван Хреститель був неймовірно важливою персоною в житті Ісуса Христа, церкви та християнства загалом.
Все своє життя він проповідував Христа, намагався показати людям правдивий шлях до царства небесного, викривав важкі гріхи як простих людей так і людей високого стану.
Саме таке викриття їхніх гріхів та недобрих вчинків і стала причиною його смерти.
Донька Іродіади Саломія дуже добре вгодила Іроду Антипі в його день народження і в якості бажання загадала отримати голову Івана Хрестителя.
Ірод боявся вбити Хрестителя бо боявся і поважав його та й лячно йому було через любов народу до цього християнського пророка, та все ж виконав прохання дівчини підіславши воїна до вязниці де в той час перебував Іван Хрестителя. Голову святого яку приніс воїн було передано Саломії а та віддала її матері.
Іродіада проколола святому язик і поховала голову його в нечистому місці та це побачила дружина управителя дому Ірода і перепоховала голову Івана на Єлеонській горі а відкопали її два монахи через три століття після обявлення Божого місця поховання голови.
Монахи ці віддали голову святого бідному гончареві і була вона в нього поки не опинилася в руках єретика, що поховав її в одній із печер Ємесу.
За певний час у цій самій печері оселились ченці. Був з ними і їх настоятель на ім’я Маркел якому уві сні з’явився святий Іван і вказав місце поховання голови своєї. Голову викопали а її фрагмент зараз зберігається в одній із церков Риму.

Першого та другого віднайдення голови Івана Хрестителя:
https://twitter.com/Zarvanycia ,