www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні, 12 лютого ми памятаємо про трьох

  • 16.02.16, 20:44

www.zarvanycia.cc.ua Сьогодні, 12 лютого ми памятаємо про трьох святителів а саме про святого Василія Великого, Івана Золотоустого та Григорія Богослова.

Ці троє святих зробили неймовірний внесок в християнську церкву таку як вона є зараз. Своїми вчинками та життям вони показували і продовжують показувати нам праведний шлях до Господа.
Відомо що кожен з них споминається в різні дні року, тоді виникає питання - чому ж ми згадуємо їх трьох в один день?Відповідь можна відшукати в історії.
Так у другій половині 11 століття прихильники кожного з цих святих затіяли спір . Прихильники святого Василія Великого переконували інших що саме він є найважливішим серед трьох, прихильники Івана Золотоустого те саме говорили про нього та й григоріанці прославляли свого святого.
І так довго вони б сперечалися аж поки одному мудрому чоловікові на ім’я Іван не зявилися троє святителів і не сказали йому, що немає серед них першого чи другого бо всі рівні вони перед Господом і всі на землі так і на небі виконують волю його. І сказали вони йому щоб наказав тим що сперечаються не розєднюватись а навпаки , бо вони за життя і після смерти намагаються зєднати світ і людей заради миру. Такожвои сказали йому щоб встановив святкування їх трьох на один день щоб більше не виникало суперечок.

Василія Великого, Івана Золотоустого та Григорія Богослова:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua Ігнатій Богоносець.

  • 16.02.16, 20:35

www.zarvanycia.cc.ua Ігнатій Богоносець.

Ігнатій Богоносець був учнем Івана Богослова та єпископом Антіохії. Помер він в 107 році по Різдві Христовому мученицькою смертю, коли його за звелінням імператора Траяна кинули на розтерзання до хижаків.
Тоді благовірні християни позбирали кістки святого і захоронили в Римі. З того часу мощі святого неодноразово переносилися. Спершу їх перенесли до Антіохії де поховали на Дафнійському кладовищі а згодом у 450 році їх перенесено до храму що був зведений на місці де колись поклонялись богині Фортуні. Наступне перенесення відбулось вже у 7 столітті . Тоді мощі були знову перенесені до Риму і поховані в храмі Святого Климента. Відомо що мощі святого були повязані з багатьма зціленнями та іншими чудами.

Про Ігнатія Богоносця:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 10 лютого згадуємо Єфрема Сирійського .

  • 10.02.16, 20:48

www.zarvanycia.cc.ua 10 лютого згадуємо преподобного Єфрема Сирійського .

Святий Єфрем народився на початку четвертого століття нашої ери в місті Низибія, Месопотамія. Батьки його були добрими християнами і змалечку привчали сина до християнського і порядного життя. Святий Єфрем отримав освіту в місцевого єпископа, Івана та по його смерті він переселився до Сирії в місто Едесса.
Там він отримав священницький сан і почав проповідувати серед людей. Та щоб більше пізнати духовний світ він почав мандрувати і відвідувати старців. Одним з них був і святий Василій Великий. Після відвідин він повернувся до Едесси але вже невдовзі бажаючи усамітнення для молитви пішов до печери. Там він багато молився а також складав нові молитви . З часом до нього почали сходитись люди щоб попросити духовної поради та послухати молитов. Деякі з них збереглися і до нашого часу.
Помер святий у віці 67 років 373 році у місті Едесса.

Єфрема Сирійського:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 9 лютого перенесення мощей Івана Золотоуст

  • 09.02.16, 19:56

www.zarvanycia.cc.ua 9 лютого ми вшановуємо день перенесення мощей Івана Золотоустого

Святий Іван Золотоустий помер за часів правління імператриці Євдоксії у 407 році перебуваючи на шляху до місця свого заслання у місті Комани. До заслання імператриця відправила його через те що він висвітлював гріхи що тоді були дуже поширені в Константинополі.
Його мощі переносились вже за правління сина тієї самої імператриці Феодосія в 438 році.
Все почалося з того що учень святого Івана на ім’я Прокл в храмі на богослужінні виголосив промову про свого вчителя, яка глибоко приголомшила присутніх на ній і вони почали просити імператора про те щоб мощі святого були перенесені .
Так імператор дав дозвіл на перенесення мощей до Константинополя та слуги, яких послав він для цього прийшовши до місця поховання не могли зрушити з місця мощі святого. Імператор Феодосій зрозумів в чім причина і ним було написано листа до святого Івана де він просить пробачення перед ним за свою матір а також за себе.
Цього листа прочитали біля мощей святого і згодом помітили, що їх можна легко підняти .Вони принесли їх на корабель який згодом відплив до Константинополя. З корабля його перенесли до храму Святої Ірини. Коли учень його Прокл відкрив домовину всі побачили що мощі святого виявились нетлінними. Імператор побачивши це приклонився до мощей і почав просити пробачення а всі що були навколо плакати і молитися . Так мощі Івана Злотоустого перебували з молитвою народу всю ніч аж поки їх не було перенесено до храму Святих Апостолів. Як тільки його мощі було перенесено туди народ вигукнув - Прийми пристол свій ,отче .. Клірики і Прокл що були біля нетлінних мощей святого в ту мить побачили що Золотоустий мовив - Мир всім!

Про святих Господа нашого Ісуса Христа:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 8 лютого ми згадуємо преподобного Ксенофонт

  • 09.02.16, 19:41

www.zarvanycia.cc.ua 8 лютого ми згадуємо преподобного Ксенофонта, його дружину Марію та їхніх синів Аркадія та Івана.

Преподобний Ксенофонт з сімєю жив у Константинополі в пятому столітті по Різдві Христовому. Родина була дуже поважною та заможною та попри це не гордовитою, а простою і добросердечною. Одного разу батьки бажаючи аби їх сини отримал найкращу освіту відправили їх до міста Бейрут, на кораблі. Та корабель на якому брати пливли через шторм було затоплено а самі брати були викинуті на берег порізно.Брати думаючи що кожен з них загинув в память вирішили стати послушниками і пішли до різних монастирів. Їхні батьки багато горюючи про синів яких вони вважали мертвими за кілька років вирішили поїхати по святих місцях і побачили своїх синів там. Вони багато дякували Богу за возєднання їхньої родини і згодом, на схилі своїх літ теж вирішили піти в монастир.
Їхні ж сини пішли до пустелі де прожили багато років аскетичним життям і отримали від Бога дар зцілення і передбачення.

Про святих Господа нашого Ісуса Христа:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 7 лютого ми відзначаємо день памяті святого

  • 08.02.16, 21:00

www.zarvanycia.cc.ua 7 лютого ми відзначаємо день памяті святого Григорія Богослова.

Святий Григорій народився в 329 році в одній дуже поважній християнській родині в місті Аріанза в Кападокії. Його батько, якого також звали Григорієм, був місцевим єпископом а матір’ю його була свята Нонна. Пара довгий час не могла мати дітей тому коли Нонна виявила що вагітна вона відразу ж в знак подяки Господу пообіцяла свого єдиного сина в службу церкві.
Як тільки Григорій навчився читати матір відразу ж подарувала йому Святе Письмо. Та потім Григорій отримав дуже хорошу освіту навчаючись в найкращих школах Кападокії та Олександріїа крім того в Афінах . Окрім шкіл він ще й отримав непогані знання від двоюрідного брата своєї матері- святого Амфілохія.
В Афінах Григорій навчався різним наукам, а разом з ним там навчався Василій Великий.
Після навчання він ще декілька років залишався в Афінах і викладав ораторське мистецтво.
Та за кілька років, у 358 році він покидає Афіни і їде до батьківського дому. Тут він, в віці 29 років, приймає хрещення а пізніше, запрошений Василієм Великим, йде з ним до пустелі аби жити там подвижницьким життям. Та за деякий час за вимогою батька знову ж таки повертається додому і там його висвячують до сану пресвітера. Та пасторська діяльність обтяжує його і він тяжіючи до спокою та відчуження покидає свою роботу. В пустелі він перебуваючи разом із Василієм знаходить в собі сили повернутися до роботи пастора.
Святий Василій висвячує його в єпископи міста Сасим та він повертає в рідне місто щоб побути з стареньким батьком а вже по його смерті стає пастором там.
У 381 році його затвердили як Патріарха Константинопольського.
Святий Григорій помер 25 січня 389 року.

Климента і мученика Агатагела:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 6 лютого ми згадуємо преподобну Ксенію Римл

  • 08.02.16, 20:52

www.zarvanycia.cc.ua 6 лютого ми згадуємо преподобну Ксенію Римлянку

Ксенія народилась в родині знатного римського сенатора і змалку носила ім’я Євсевія. З раннього дитинства вона дуже цікавилась християнством і заради Бога навіть відмовилась від заміжжя, втікши з батьківського дому. Взявши з собою обох своїх служок вона сіла на корабель і відпливла до Кесарії. Тут зустрівши настоятеля монастиря святого Апостола Петра вона попросила його аби він прийняв її і її слуг до свого монастиря та вже там змінила своє ім'я Євсевія на Ксенію. Згодом вже після того як придбала землю підняла храм іменв святого Стефана і там же заснувала монастир для жінок.
Через певний період часу єпископ міста в якому вона жила висвятив Ксенію в дияконеси, цього вона заслужила завдяки своєму життю. Вона багато допомагала людям як духовно так і матеріально. Також свята багато молилась і молитвами зцілювала дуже багато людей.
Смерть святої було ознаменовано з'явленням вінка з хрестом посередині . Цей вінок був поряд із тілом святої аж до поховання.

Климента і мученика Агатагела:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 5 лютого згадуємо священномученика Климента

  • 05.02.16, 20:35

www.zarvanycia.cc.ua 5 лютого згадуємо священномученика Климента і мученика Агатагела

Климент народився в сім'ї язичника та християнки в 258 році. Ще будучи немовлям втратив батька а згодом у підлітковому віці і матір. Саме матір і напророчила його мученицьку смерть за Христа. Після її смерті Климента усиновила християнка яку звали Софією. Вона виховала його як благочестивого християнина який під час голоду в їхніх землях разом з нею допомагав покинутим язичницькими батьками дітей, годували їх і готували для хрещення.
За добре християнське життя він вже в двадцять років став єпископом в своєму рідному місті Анкіра. Та згодом почалися переслідування на християн і єпископ Климент був схоплений і відведений до суду. Попри численні погрози та хитрощі Климент не здавався і продовжував стверджувати що є християнином. Правитель наказав катувати його та попри всі муки Климент не здавався. Правитель доніс про це імператору Діоктеліану про єпископа на якого не діють жодні муки та імператор побачивши Климента на якому не було жодних ознак катувань наказав ще раз його піддати стражданням.
Страждав він не один день адже після Діоктеліана його було передано Максиміану який знову ж наказував катувати його. Згодом до нього приєднався його учень і їх обох піддавали багаточисельним мукам.
По смерті Максиміана Агатагела розсікли мечем. Климента якого випустили з вязниці пішов до печерного монастиря і напророчив там закінчення переслідувань на християн а також свою швидку смерть.Його пророцтво щодо своєї смерті було вірним адже зовсім скоро йому відсікли голову.

Климента і мученика Агатагела:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

www.zarvanycia.cc.ua 4 лютого преподобного мученика Анастасія Пе

  • 04.02.16, 20:58

www.zarvanycia.cc.ua 4 лютого ми вшановуємо і згадуємо преподобного мученика Анастасія Перського

Святий Анастасій народився в сім'ї язичницького волхва Вава . Будучи дитиною в нього було зовсім інше ім’я Магундат а згодом пішов служити у війську царя Хозроя який одного разу розграбувавши Єрусалим викрав з нього животворящий Хрест Господа нашого Ісуса Христа і привіз його до Персії. Біля того Хреста робилися дивовижні речі і Анастасій ( тоді ще Магундат) вирішив якомога більше дізнатися про нього. Коли він дізнався звідки походить цей хрест і кого на ньому розіп’яли став більше дізнаватися й про віру християнську. Згодом він вирішив прийняти хрещення і охрестившись взяв собі ім’я Анастасій , після того став ченцем і сім років провів в єрусалимському монастирі будучи ченцем .
Та згодом його як християнина схопили та повели до суду. Правитель чимдуж переконував його відійти від віри християнської то погрожуючи йому смертю та катуваннями то обіцяюч йому неземні блага та святий Анастасій був твердий у вірі своїй і не пристав на вмовляння . За його віру його неодноразово катували страшно а згодом в 628 році задушили згідно наказу царя.

Анастасія Перського:
https://twitter.com/Zarvanycia ,

3-го лютого церква відзначає пам'ятьМаксима Сповідника

  • 04.02.16, 20:52

3-го лютого церква відзначає пам'ять Преподобного Максима Сповідника

Святий Максим був народжений 580 року по Різдві Христовім у добропорядній християнській родині , що проживала в Константинополі. Будучи підлітком він багато навчався і згодом отримав місце в державній службі. Хороші знання та сумирний характер а також вміння добре виконувати роботу дали йому можливість потрапити на службу до імператора Іраклія і навіть стати його першим секретарем. Та його душа більше тягнулася до Господа аніж до карєри тож він полишив службу і пішов до Хрисопольського монастиря де став ченцем .
Тамтешні монахи дуже полюбили Максима і через те з часом обрали його ігуменом монастиря.
Коли йому виповнилось 53 роки він покинув обитель і відправився до Олександрії, це рішення було спричинене проханням місцевого патріарха Софронія.
До Олександрії Максим їхав дорогою через Крит де пробув проповідуючи і борячись з єресю пробув шість років. Після смерті імператора Іраклія до влади прийшов тиран Констанс який був проти православ’я та підтримував єретиків. Преподобний Максим перейшов до міста Карфаген де і проповідував в самому місті та поза його межами близько п'яти років. Преподобний Максим часто був переслідуваний імператорами єретиками та їх прибічниками за їх переконання і був засланий до різних місць де відбував ув'язнення. Святий також передбачив свою смерть що сталася 13 серпня 662 року коли йому було 82 роки. По своїй смерті він залишив багато праць.

Максима Сповідника:
https://twitter.com/Zarvanycia ,