Місто-музей Жовква: ідеальне, королівське

  • 18.05.18, 20:18

Жовква замикала мою 4-денну осінню міні-відпустку на Галичині. Так, я здогадувався, що саме варто залишити на десерт. Хоч і маленьке, це містечко на Львівщині має чудовий історичний центр з не одним десятком збережених пам’яток і своїм неповторним обличчям.


[ Читати і дивитись далі ]

106 хвилин умиротворення

  • 16.05.18, 20:07

Саме це відчуття мені найперше приходить на думку стосовно відвідин Крехівського монастиря та його околиць. Бувають же такі місця, які поєднують в собі і природну красу, і історичну цінність (адже це не просто монастир, а оборонний, справжня фортеця), і людей тут небагато.


[ Крехів ]

Старе Село: найбільший замок і своя армія

  • 14.05.18, 20:36

Місце, яке приваблює, по-перше, замком – найбільшим у Львівській області та найближчим до Львова. Старе Село лежить в стороні від траси, але добратись сюди нескладно: «Богданчиком» від котрогось із «Ашанів» або приміським поїздом.


[ Читати і дивитись далі ]

Стежками священних бобрів

  • 12.05.18, 19:22

«Це неможливо!» - сказала Причина.
«Це нерозсудливо!» - зауважив Досвід.
«Це марно!» - відрізала Гордість.
«У Бібрці зупиніть, будь ласка.» - сказав я.

Точніше, якось так «у Бірбрбці…». Ні, ну правда, хіба можна придумати таку назву, що язик зламаєш?


[ Бібрка ]

Свірж

  • 10.05.18, 20:14

Замок у селі Свірж значно поступається у популярності золотій трійці Львівщини (Підгірці – Олесько – Золочів), а дарма. Як на мене, саме він є найгарнішим замком України (серед бачених мною на власні очі, так точно). Ренесансний красень під червоним черепичним дахом височіє на мальовничому пагорбі над ставом просто посеред галицької малолюдної глибинки.


[ Читати і дивитись далі ]

Броди

  • 07.05.18, 20:06

Здається, не так давно я чув про це місто хіба як про кінцеву точку відомого нафтопроводу, а от минулого року вдалось і побувати там, і походити вдосталь. Точніше, побродити.

З автобусу я вистрибнув десь на околиці, з неї і почав огляд. Пам’ятна каменюка свідчить, що Броди уже відсвяткували своє 900-річчя і є одним із найстаріших міст України.


[ Читати і дивитись далі ]

Камінь, Підкамінь і те що навколо

  • 04.05.18, 19:49

Навіть якщо ви такі самі товстошкірі, як я, і жодним чином не відчуваєте впливу усяких там «місць сили» (а Чортів камінь, є таким місцем, безперечно), відвідати містечко Підкамінь Бродівського району усе одно варто. По-перше, із-за дуже гарної природи навкруги, монастиря-фортеці та й загального антуражу.


[ Читати і дивитись далі ]

Залізці

  • 02.05.18, 20:32

Якось у 2016 ще році я їхав у Почаїв автобусом із Тернополя, і десь на півдорозі вирішив подивитись по навігатору, де ми є. Проїжджали тоді якраз крупний населений пункт, і я звернув увагу на відмічений на його околиці замок.

Так у моєму списку бажань виникла нова точка, яку я відвідав через рік з копійками. Варто відзначити, що Залозецький замок – один із найбільш поруйнованих на Тернопіллі, тому туристичною популярністю не користується. А от мені чомусь ходити такими місцями подобається, є у їх безлюдді і забутості якась особлива атмосфера.


[ Читати і дивитись далі ]

Плотича

  • 30.04.18, 20:30

Плотича – чудове місце, якщо знайомитись з Тернопільською областю є бажання, а їхати далеко не хочеться. Усього 6 кілометрів від Тернополя, добиратись зручно, ходити мало. Через село проходять усі автобуси у напрямку Бродів чи Почаєва, є і приміські.

Щоб побачити основну пам’ятку села – палац – треба вийти на першій же зупинці в його межах і пройти наліво від дороги, понад якимись приватними володіннями. Я вже став побоюватись, якби й палац не опинився за високим парканом, але доступ до нього вільний.


[ Читати і дивитись далі ]

Підгайці

  • 28.04.18, 20:29

Підгайці зуміли виділитись навіть на тлі і без того маленьких міст Тернопілля – їх населення не дотягує і до 3 тис. чоловік, що робить їх найменшим містом та районним центром області.

Якщо ж відійти від цифр до емоційного сприйняття, то основний посил такий: Підгайці чудесні, хто б що не говорив. Таке собі своєрідне місто мертвих з гігантськими некрополями й порожніми вулицями старовинної забудови, серед якої виділяються кілька відверто оборонних споруд багатовікової давнини – можливо, як компенсація за замок, який не встояв. Жодного туриста і жодного поруху у цьому напрямку, що б порушувало автентичний уклад галицького міста.

Шкода тільки, що частина пам’яток занедбана. І шкода, що вони не можуть заклякнути саме от в такому стані часткової руїни і голої відвертості.


[ Читати і дивитись далі ]