Рай у розпечених степах. Частина 2

  • 30.09.20, 19:51

Після прогулянки асканійськими зоопарком та дендропарком підходимо до найцікавішого, що там є, – сафарі по степу.

1. Для проживання тварин виділено 2320 гектар площі степу у Великому Чапельському поді, тобто низині. За рахунок нижчого рівня ґрунту тут довше затримуються талі й дощові води, що в умовах спекотного клімату дорогого коштує. Холодостійкі тварини мешкають у степу цілорічно, гостей з теплих країв на зиму забирають у приміщення. Вся територія розділена на 7 нерівних загонів, це пов’язано з тим, що не всі види можуть між собою подружитися.


[ Читати і дивитись далі ]

Рай у розпечених степах. Частина 1

  • 27.09.20, 19:42

Якщо їхати в Асканію-Нову, найперше треба мати на прицілі виїзд у степ на сафарі, котрий залишає по собі найбільше вражень. Але на зоо- і дендропарк, які в такому випадку залишаться в тіні, теж потрібно виділити час, бо й вони однозначно варті уваги. Тому у якості розігріву до степу, спочатку прогуляємось ними.

1.


[ Читати і дивитись далі ]

Веснянки

  • 24.09.20, 19:29

Озлоблена потвора підкралася зі спини, тому добряче мене налякала. Вона з глухим гарчанням вчепилася в пляшку з водою у моїй руці із явним наміром забрати її собі. Але вода тут на вагу золота, тому я так просто її не відпустив, а почав видирати з пащі, попутно завдаючи тварюці ударів по голові. Зрештою вона здалася і відступила – звичайна куца псина з випуклими на худих боках ребрах, із гниючими очима й пошматованим лівим вухом. Пляшка була вся потрощена і в слині, тому нічого не залишалося, як кинути псині її заслужену здобич і йти далі так.

Я роззирнувся по сторонам.

Світ загублених речей виглядав так само, як і всі віки, що я бачив його раніше. Над землею гасав лихий посушливий вітер, здіймаючи куряву зоряного пилу та щедро обсипаючи ним перехожих. Тож всі вони однаково намагалися прикрити лиця, не збавляючи проте ходу й діловито роззираючись на всі боки. Такі різні ззовні, вони ставали однаковими у цій своїй монотонній згорбленій ході, і виглядали хворими. Той цілий прикрий світ здавався геть хворим та невиліковним.

Треба було йти далі, хоча останні сили я розгубив кілька років тому. Щодня прикриватися від зоряного пилу, ухилятись від літаючих риб, що можуть ненароком знести голову своїми кістяними крилами-плавцями, і обходити загублені речі. Вони ліниво перекочувались у цій вічній піщаній бурі, деякі перебігали з місця на місце на тоненьких волохатих ніжках, ховаючись від своїх колишніх господарів у кущах, що кишіли червою та павуками. Але зрештою вони не мали значення, як і всі ці худі постаті навколо. Адже шукав я в тому світі тільки тебе.

[ * * * ]

Куяльник. Сіль, багнюка і прогулянки по воді

  • 22.09.20, 19:51

Цього року мені пощастило потрапити в Одесу у найкращий час, коли це було в принципі можливо, у перші ж вихідні після відновлення поїздів. Уже в теплу погоду, але без натовпу приїжджих та коронавірусних рекордів. Втім, людних місць я все одно уникав, а поїхав на околицю міста, до Куяльницького лиману. Про нього та прилеглий санаторій нижче і розкажу.

1.


[ Читати і дивитись далі ]

Рожеві озера Кінбурнської коси

  • 10.09.20, 19:26

Минулого разу я у загальних рисах пройшовся по природі Кінбурнської коси, але наостанок залишив чи не найяскравіші її об’єкти, заради яких найперше сюди і їхав. Мова про рожеві озера.

1.


[ Читати і дивитись далі ]

Занурення у кінбурнське Лукомор’я

  • 08.09.20, 19:57

На південь від міста Очаків, затиснена між Дніпровським лиманом та Чорним морем, лежить Кінбурнська коса – один з куточків заповідної незайманої природи українського Причорномор’я. Саме туди була спрямована моя перша відпускна вилазка із Херсона.

1. Втім, зупинку варто зробити ще на під’їзді до коси (по-науковому вона взагалі-то півострів), у селі Рибальче Голопристанського району.


[ Кінбурнська коса ]

Соляна симфонія Соледару

  • 05.09.20, 19:46

Коли я вперше зацікавився місцем походження кам’яної Артемівської солі, що живе майже на кожній українській кухні, з деяким подивом дізнався, що добувають її не в Артемівську- Бахмуті, а в сусідньому Соледарі. Котрий окреме місто на 11 тис. населення і на 17 км північніше свого райцентру. Ну що ж, Соледар, так Соледар, туди сьогодні нарешті і вирушимо.

1.


[ Читати і дивитись далі ]

Бахмут. Альянс вина та солі

  • 03.09.20, 19:37

Місто Бахмут, у 1924-2016 роках відоме як Артемівськ, незримо присутнє у житті переважної більшості як мешканців України, так і багатьох людей за її межами, переважно на теренах екс-СРСР. По-перше, завдяки солі, яка на кухню майже кожного із нас приїхала саме звідси, а у святкові дні – ще й Артемівським шампанським (котре зараз політкоректно називається ігристим вином).

1. Правда, винами я не цікавлюся, а про сіль буде окрема частина. Сьогодні ж просто гуляємо містом, яке завдяки їм тут виросло – воно складає дуже приємне враження і саме по собі.


[ Читати і дивитись далі ]

Херсон, ч. 3. Стріт-арт та Дніпро

  • 01.09.20, 19:47

У заключній частині розповіді про Херсон я нарешті добрався до Дніпра, без якого цього міста в принципі не могло бути. Але спершу мова піде не про нього.

1.


[ Читати і дивитись далі ]

Херсон, ч. 2. Фортеця і головна вісь

  • 30.08.20, 20:09

Перше фортифікаційне укріплення на території сучасного Херсону з’явилося за кілька десятиліть до заснування самого міста. Називалося воно Олександр-Шанц і було закладено фельдмаршалом фон Мініхом. Наприкінці 18 ст. його оприходував і розбудував під свої потреби уже Потьомкін. Відновлена твердиня мала площу майже 100 гектар, була якнайкраще оснащена за канонами того часу і… так і не прийняла жодної битви. Під кінець 19 ст. вона втратила своє значення і почала розчинятися у міській забудові.

1. Тим не менш, досі від неї залишилось немало: земляні вали з двома брамами, арсенал, собор та кілька дрібніших споруд. Із однієї з брам і почнемо її огляд, Очаківської. До неї можна вийти з Перекопської вулиці.


[ Читати і дивитись далі ]