Призов «Осінь-2012» на Прикарпатті, можливо, стане рекордним

  • 21.08.12, 10:32

На Прикарпатті завершується підготовка до проведення призовної кампанії «Осінь-2012». Як повідомив заступник Івано-Франківського обласного військового комісара з виховної роботи підполковник Любомир Демчук, цей призов до армії може стати рекордним за конкурсом на службу. Адже з майже 15-ти тисяч призовників військові однострої одягнуть лише 580 осіб.

  - Такий малий за чисельністю набір дозволить нам вибрати дійсно кращих з кращих, - зазначив підполковник Любомир Демчук.

   За словами офіцера, порівняно з попереднім весняним призовом кількість осіб скоротилась майже на сотню. Це пов’язано перш за все з подальшою реорганізацією Збройних Сил України та плановим переходом більшості військових формувань на повну комплектацію військовослужбовцями за контрактом. Загалом 410 прикарпатців служитимуть власне у Збройних Силах, а ще 170 новобранців поповнять лави інших силових структур нашої держави.

   Нагадаємо, що призов громадян проводиться відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», Указу Президента України від 31.10.11 №1009/2011 «Про строки проведення чергових призовів, чергові призови громадян України на строкову військову службу та звільнення в запас військовослужбовців у 2012 році» у жовтні-листопаді 2012 року.

   - Хоча до старту самої призовної компанії є ще час, у військових комісаріатах вже почалась робота, - наголосив підполковник Любомир Демчук. – Проводяться медичні комісії, перевіряється правильність та повнота заповнення документів. Отож ми просимо всіх громадян, які народились у 1994 році, а також тих, хто народився у 1987-1993 роках, з’явитись до найближчого військового комісаріату і заявити про себе.

  Офіцер наголосив, що навіть відсутність повістки не звільняє громадянина України від проходження призовної комісії. А неявка на призов без поважних причин карається кримінальною відповідальністю. Доречно зауважити, що за минулий рік на Івано-Франківщині було засуджено до двох десятків ухильників.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Таланти в погонах і без…

  • 20.08.12, 20:21

Те, що військові авіатори 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації – люди, закохані не лише в небо і літаки, красномовно довів черговий конкурс-відбір самодіяльних талантів серед військовослужбовців та членів сімей авіаційного гарнізону.

  - Надзвичайно приємно, коли поряд з професійними артистами на свята чи урочистості на сцену виходять співаки, музиканти, танцюристи, які служать разом з нами, і у звичайні дні вони такі ж військовослужбовці, як інші, - зазначив заступник командира бригади з виховної роботи підполковник Олександр Кухарук.

  У цій бригаді існують міцні і давні творчі традиції. За роки тут склались уже навіть свої творчі колективи, сформований і певний репертуар виступів. А командування з’єднання намагається, зберігаючи надбання, шукати нових талановитих людей. Цього разу свій співочий талант продемонстрував солдат строкової служби Анатолій Кондрат, а старший солдат військової служби за контрактом Галина Вусятицька прочитала власні вірші. Однак справжнім відкриттям став шестирічний син військовослужбовців частини Сашко Шевченко, який просто з ходу заразив усіх присутніх гарним настроєм, розповівши веселі українські гуморески. Отже, на День незалежності України в частині можна буде очікувати на дебют нових артистів.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Кіровоградців загартовували на Прикарпатті

  • 20.08.12, 10:02

На плацу 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації відбулось незвичне урочисте дійство: 43 студенти Кіровоградської льотної академії Національного авіаційного університету склали Військову Присягу на вірність народу України.

Усі ці юнаки проходять навчання на другому курсі військової кафедри цього вузу. І за програмою навчання для присвоєння їм початкового військового звання – молодший лейтенант запасу вони повинні пройти своєрідне армійське стажування. Упродовж місяця юнаки з Кіровограду жили у прикарпатських авіаторів в якості солдат строкової служби. Ходили в наряди, займались стройовою підготовкою на плацу, прибирали територію, ознайомлювались з технікою та озброєнням авіаторів. Кілька разів вони навіть були присутні на проведенні льотних змін. Юнаки знайомились з тим, як проходить підготовка літаків до вильоту, яким чином здійснюється планування польотів та спостереження за літаком у повітрі і корегування його дій з землі.

  - Загалом всі хлопці показали добрі знання з таких предметів, як статути та організація внутрішньої служби, - розповів керівник зборів майор Мар’ян Булига. – Упродовж місячного стажування з ними не виникало жодних проблем.

   Після того, як молоді кіровоградці здійснили перші в своєму житті постріли з автомату Калашникова, всі вони були допущені до ритуалу складання Військової Присяги.

 Розпочався ритуал із внесення на плац Державного Прапора України. До юнаків звернувся тимчасово виконуючий обов’язки командира частини полковник Василь Пехньо.

 - У житті кожного чоловіка не так багато святих клятв, - зазначив він. – Клятва батькам, клятва дружині… Але клятва у вірності своїй Батьківщині споконвічно була для кожного воїна тим непорушним і недоторканим словом, ціна якому більша за життя.

    Освятив дійство отець Степан. А всі юнаки по черзі прочитали перед строєм частини слова Присяги. Завершився ритуал урочистим проходженням особового складу 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації. Разом з військовиками марширували і студенти – тепер уже повноправні захисники України.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Завдяки польотам «стають на крило» молоді льотчики

  • 17.08.12, 13:42

Військовослужбовці 114-ї бригади тактичної авіації провели чергову льотну зміну. Протягом дня в небо над Прикарпаттям було здійснено близько 20-ти вильотів винищувачів МІГ-29. Авіатори відпрацювали цілу низку завдань з пілотування літака, а також із взаємодії з наземними службами.

У порівнянні з попередніми роками інтенсивність польотів у 114-й бригаді тактичної авіації зросла в рази. Це дозволило не тільки підтримати навички досвідчених пілотів, але й ввести в стрій молодих льотчиків. Зокрема, капітан Микола Гайовчик за цей рік має в своєму активі 15 годин нальоту, старший лейтенант Олександр Єнушевський провів у повітрі 41 годину. Крім цього,

напружений польотний графік дозволив ввести в стрій старшого лейтенанта Олексія Якушевського, який щойно здійснив свій перший самостійний виліт за штурвалом винищувача.

  - Сподіваємось, що така інтенсивність польотів збережеться й надалі, - зазначив заступник командира бригади підполковник Олександр Кухарук. – Адже справжня майстерність пілотів виховується лише у повітрі.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Допомога військовим - 200 тисяч гривень

  • 15.08.12, 19:29

Саме таку суму з початку року Івано-Франківська область виділила на допомогу Збройним Силам України. Особливо уважно ставляться на Прикарпатті до проблем розбудови флоту. Зокрема, лише минулого місяця з області до Військово-морських сил надійшло допомоги майже на 66 тисяч гривень. За ці кошти було закуплено як будівельні матеріали для оновлення казарм та приміщень військових частин, так і комп’ютери, пральні машини, телевізори та інша побутова техніка, яка слугуватиме воякам строкової служби.

Крім того, до Дня Військово-морських сил усі представники Івано-Франківщини, які проходять строкову службу в ВМС, отримали від прикарпатських меценатів додаткові грошові премії. За кошти, виділені Івано-Франківською ОДА, було також надруковано книгу, яка розповідає про життя та службу моряків.

«Усі двадцять років ми відчуваємо турботу наших шефів з Прикарпаття, - зазначив контр-адмірал  Ігор Тимчук. – Ми бачимо велике розуміння з боку голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка, і за це йому дуже вдячні».

Нагадаємо, що у березні цього року за сприяння Михайла Вишиванюка знімальна група обласного телебачення «Галичина» здійснила поїздку до частин ВМС України і за її результатами підготувала цикл телепередач про життя і службу прикарпатців, які проходять службу на Українському флоті, та про тісну співпрацю й шефську допомогу прикарпатців і військових моряків.  

   Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Іспити відбудуться за будь-якої погоди

  • 14.08.12, 13:54

Сьогодні військовослужбовці Івано-Франківського військового гарнізону розпочали підсумкові заняття з професійної підготовки. Протягом кількох днів офіцери, сержанти та прапорщики складуть іспити з фізичної, стройової, спеціальної, мобілізаційної та тактичної підготовок. Крім цього, в них перевірять знання положень Військових Статутів, та виконання нормативів з захисту від зброї масового ураження.

  - Зазвичай наші військовослужбовці демонструють високі показники зі всіх цих дисциплін, - розповів заступник начальника Івано-Франківського військового гарнізону з виховної роботи підполковник Любомир Демчук. – Сподіваюсь і цього разу все буде традиційно.

   Надзвичайно дощова погода внесла свої корективи у розпорядок складання іспитів. Зважаючи на різке похолодання, та дощ було вирішено спочатку провести заняття з теоретичних знань. А в наступні дні, коли погода виправиться будуть складені іспити з фізичної та стройової підготовок.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

 

Останній день військової прокуратури

  • 14.08.12, 06:51

Сьогодні – останній день існування військової прокуратури Івано-Франківського гарнізону. Відповідно до наказу Міністра оборони України № 100 14 серпня 2012 року всі військовослужбовці та працівники всіх військових прокуратур Міністерства оборони України будуть виключені із списків військових частин. Таким чином припинить своє існування ціла структура військової юриспруденції. Нагадаємо, що у вересні 2010 року Указом Президента України були ліквідовані 15 військових судів, які діяли у структурі Збройні Сили України. Розгляди справ, до яких мають відношення військовослужбовці, були передані до відповідних цивільних судів.

   Однак, вже з 15-го серпня розпочне своє існування Івано-Франківська прокуратура з нагляду за додержанням законів у військовій сфері. На переконання керівництва держави, ця структура, яка повністю буде укомплектована лише цивільними людьми, і яка повністю забезпечуватиметься з фондів Генеральної прокуратури України, буде краще захищати інтереси військовослужбовців і краще дбатиме про дотримання законності у військових формуваннях.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

На Прикарпатті – новий «військовий губернатор»

  • 13.08.12, 22:20

Наказом Міністра оборони України № 525 на посаду військового комісара Івано-Франківського обласного військового комісаріату призначено підполковника Ігоря Павлюка.

  Ігор Павлович – не нова людина у цій військовій структурі. Починаючи з 1993 року, проходив службу на посадах помічника начальника 2-го відділення, начальника 2-го відділення, заступника військового комісара Коломийського об’єднаного військового комісаріату. З 2007 року він перебував на посаді начальника відділу обліково-призовної роботи - заступника обласного військового комісара з призову. Тож роботу військових комісаріатів, а також колективи обласного і всіх об’єднаних районних та міських комісаріатів Прикарпаття цей офіцер знає досконало.

  Народився підполковник Ігор Павлюк у місті Коломия Івано-Франківської області, в сім’ї військовослужбовця. Після закінчення середньої школи поступив до Челябінського вищого танкового командного училища. Проходив службу на посадах командира танкового взводу та командира танкової роти у Забайкальському військовому окрузі. Одружений, виховує сина.

  Підполковник Ігор Павлюк наказом командувача Західного оперативного командування призначений також начальником Івано-Франківського військового гарнізону. І на виконання Положення про територіальну оборону розпорядженням голови Івано-Франківської ОДА він буде призначений начальником штабу територіальної оборони області.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

 

Інтенсивність польотів виросла у рази

  • 06.08.12, 10:16

Порівняно з попередніми роками інтенсивність учбово-тренувальних вильотів пілотів 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації виросла у рази.

  - Якщо влітку минулого року ми виконували одну – дві льотні зміни протягом місяця , то тепер маємо три-чотири льотних зміни на тиждень, - розповів командир 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації полковник Сергій Голубцов. – Це  дозволило підняти на якісно вищий щабель підготовку всього особового складу бригади.

    На сьогодні вже виконані програми підготовки ведучих і відомих  для польотів удень  і вночі. Інтенсивно іде «ставлення на крило» та введення в стрій молодих пілотів. Зокрема, старший лейтенант Олександр Єнушевський здійснив  перший самостійний виліт літаком МіГ-29. Зліт, політне завдання та посадку льотчик виконав грамотно.

Сьогодні триває вивізна програма для іншого молодого пілота - старшого лейтенанта Олексія Якушевського. Незабаром винищувач МіГ-29 підкориться і йому.

  На цьому тижні прикарпатські авіатори планують провести три льотних зміни: у вівторок, четвер та п’ятницю. Під час цих польотів льотчики відпрацьовиватимуть цілу низку завдань з охорони повітряного простору України за будь-яких умов.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-- центр Міністерства оборони України.

Ветерани Афганістану вшанували побратимів, та прийняли звернення

  • 01.08.12, 10:45

Стало вже доброю традицією в Івано-Франківській міській організації УСВА на протязі її існування щороку вшановувати пам'ять загиблих в Афганістані побратимів Прикарпаття походом в Карпати.

   Так в черговій раз в цьому році група учасників бойових дій і інвалідів війни в Афганістані Івано-Франківської міської організації УСВА на чолі зі своїм головою Віктором Омелько з нагоди 22-ї річниці утворення УСВА, 20-ї річниці Конституції України та з приводу захисту української мови відвідали могили і  вшанували пам'ять загиблих воїнів в Афганістані в населених пунктах Івано-Франківську, Надвірній, Делятині, Яремчі та Ворохті та здійснили черговий вихід в гори Карпати. Ветерани війни в Афганістані здійснили сходження на Несамовите озеро, яке знаходиться на висоті 1750 метрів над рівнем моря.

На Несамовитому озері учасниками сходження був проведений мітінг-реквієм на честь загиблих воїнів та було прийняте звернення до Президента, Кабінету Міністрів і Верховної Ради про виконання Закону України  “Про статус ветеранів війни, гарантіях їх соціального захисту”про неналежний стан в державі щодо захисту прав учасників бойових дій, інвалідів війни, сімей загиблих  та інших категорій громадян та з приводу захисту української мови, як єдиної державної мови всіх громадян України.

У планах на майбутнє заплановані чергові сходження на вершини гориХомяк, Піп Іван та інші цікаві місця наших мальовничих Карпат.

Микола Нерода заступник голови Івано-Франкивської МО УСВА.