Взаємодія між піхотинцями і винищувачами - успішна

  • 01.08.12, 10:35

Авіатори 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації виконали чергову льотну зміну, в ході якої здійснили ряд практичних тренувань. Під час їх проведення були відпрацьовані   питання авіаційного забезпечення бойової підготовки 24 окремої механізованої бригади на полігоні "Яворівский".

Згідно зі завданням екіпаж у складі майора Максима Фединського. та полковника Олександра Кухаренка виконали повітряну розвідку. В районі гори Мельнична ними був виявлений загін незаконних збройних формувань, про що пілоти доповіли на командний пункт. Для знищення терористів був піднятий екіпаж полковника Сергія Голубцов, якій успішно наніс авіаційний удар по цілі. Далі піхотинці провели «зачистку» району. За результатами проведення навчання поставлена задача була виконана в повному обсязі і на оцінку – відмінно. Потрібно наголосити, що на виконання завдань Міністра Оборони України, Начальника Генерального Штабу Збройних Сил України льотний склад  114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації наліт виконав в повному обсязі.

Підполковник Олександр Кухарук.

Врятувати брата по зброї

  • 21.07.12, 09:12

Вчились учасники командно-штабних навчань із залученням військ «Репід Трайдент-2012»

  Взвод миротворців Збройних Сил Молдавії неспішно рухався обабіч дороги. Здавалось все навколо тихо і спокійно. Непривітна земля афганської провінції «Забул» ніби гостинно зустрічала миротворців. Про те командир загону старший лейтенант Олег Прокофьєв помітив підозрілий рух. Миттєво взвод розсипався у бойовий порядок. Ще кілька кроків дорогою і пролунав перший постріл. Реакційні сили напали на патруль. Важке поранення отримав заступник командира взводу миротворців старший прапорщик Андрій Кожукару. Зайнявши оборону молдавські солдати викликали з об’єднаної багатонаціональної бригади медичний гелікоптер та підтримку. Всього кілька хвилин знадобилось молодому командиру українського повітряного загону капітану Віктору Бураку підняти у повітря свою машину. Про те відразу приземлитись на ділянку, де відбувався бій не вдалось. Було прийнято рішення десантувати з допомогою парашутів групу українських рятувальників, яку очолював майор Віталій Федорів. Різкий бічний вітер відніс медиків в сторону. Але це вчасно помітили миротворці, і здійснивши перегрупування вони прийняли медиків до себе. Пораненому терміново було надано невідкладну допомогу, однак він потребував евакуації. Здійснивши кілька кіл гвинтокрил приземлився. З відкритого бокового пройому вантажної кабіни швидко вибіг десант македонських стрільців, який підсилив оборону миротворчих сил. Пораненого занесли на борт, де ним відразу почала опікуватись парамедик капрал Збройних сил Польщі Маргарет Бартосик. Гелікоптер злетів у повітря, а об’єднаний миротворчий підрозділ з успіхом і без втрат подолав напад.

  За таким сценарієм розвивались тренування з медичної евакуації з поля бою поранених за допомогою медичного гелікоптера. Ці тренування відбувались відповідно до плану проведення командно-штабних навчань із залученням військ «Репід Трайдент-2012». Тренування проводили військовослужбовці Збройних Сил Польщі. На майданчику висадки-посадки заняття проводив капрал Воцех Августняк. Він буквально крок за кроком показував військовослужбовцям з Македонії як потрібно десантуватись з гелікоптера, займати оборону навколо нього, і як правильно повертатись з полю бою назад. Неподалік, на навчальному місці капрал Яков Борунски розповідав молдавським солдатам правила та вимоги НАТО стосовно організації майданчику для посадки гелікоптера. Які знаки та сигнали має подавати регулювальник з землі, щоб правильно скерувати гвинтокрилу машину на визначений майданчик.  Також поруч лейтенант Давід Друшу показував сербським солдатам та офіцерам як правильно займати оборону, долати відкриті ділянки місцевості. Після отримання теоретичних знань зі всіма групами проводився практичний тренінг, який завершувався тоді, коли інструктори переконувались, що особовий склад добре засвоїв матеріал. Звичайно у солдат та офіцерів різних націй були свої емоції та думки. Та в одному вони висловили єдність – подібні заняття корисні, вони надають корисних знань і під час миротворчих місій стануть у нагоді кожному військовослужбовцю.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа центр Міністерства Оборони України. 

Кадети з США переймають досвід міжнародних навчань

  • 18.07.12, 16:44

Кадети військових закладів Сполучених Штатів Америки відвідали українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2012». 19-ть майбутніх американських офіцерів побували в польовому таборі об’єднаної механізованої бригади, ознайомились з роботою центру імітаційного моделювання бойових дій, з життям та побутом військовослужбовців різних країн на полігоні.

- Ці кадети приїхали до України з різних штатів США, - розповів підполковник Джон Полхеймес.- Вони вже три тижні живуть і спілкуються з Українськими кадетами Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Для американських юнаків це унікальна можливість мовного та культурного ознайомлення з вашою державою. В свою чергу вони навчають ваших військовослужбовців краще спілкуватись англійською.

  На полігоні кадети зустріли не тільки вже знайомих собі курсантів таких як курсант Григорій Татариков, з якими познайомились під час перебування в академії, алей офіцерів. Скажімо капітан Андрій Ушаков, який більше ніж рік проходив навчання на військових курсах в Сполучених Штатах.

- Це дуже добре, що американські кадети приїхали до нас, - зазначив капітан Андрій Ушаков. – Такий обмін досвідом іде на користь і нашим військовослужбовцям і американцям. Таким чином ми не тільки переймаємо передовий досвід інших Збройних Сил, алей навчаємось культурі, спілкуванню тощо.

   Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Навчання «Репід трайдент – 2012» обіцяють бути цікавими

  • 17.07.12, 14:44

Сьогодні у багатонаціональному штабі міжнародних командно-штабних навчань «Репід трайдент – 2012» тривала підготовка до командно-штабного тренування, а також тактичного навчання з підрозділами, які будуть безпосередньо в полі виконувати поставлені перед ними завдання.

- Ці  дві фази будуть відбуваються одночасно з понеділка по четвер, - розповів контролер-спостерігач полковник Василь Школяренко. -  Загалом на навчання прибуло близько 40-ка спостерігачів, які будуть поділені по штабам і підрозділам. Вони контролюватимуть як ведеться робота з документами, вироблення замислу, прийняття рішення командира тощо. Кожен має своє завдання чи скажімо по роботі з особовим складом, розвідці, оперативної служби, логістики, зв’язків з цивільним населенням тощо…

   За задумом командно-штабна фаза відповідатиме ситуації в одній з провінцій Афганістану, а польова фаза організовуватиметься відповідно до реальної обстановки на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Головне завдання - зайняти зону відповідальності двома бригадами:  багатонаціональними і українсько-американським складом під керуванням вищого штабу. Для більш реалістичності навчань була створена група рольових ігор яку очолив майор Збройних Сил королівства Швеція Петер Шельберг.

  - Головна наше завдання якнайкраще імітувати поліцейські органи, місцевих жителів регіону в якому виконують свої завдання військовослужбовці об’єднаних бригад, - розповів майор Збройних Сил королівства Швеція Петер Шельберг. – Зараз ми займаємось розробкою сценарію, відпрацюванням відних відповідно до яких ми будемо переодягатись або фермерами або поштарями або ще кимось і будемо звертатись до солдат чи офіцерів, які зайняли територію. 

   Такі дії зможуть краще підготувати солдат і офіцерів до контактів з місцевим населенням під час миротворчих операцій. Адже не всі жителі сприйматимуть людей у військовому однострої по дружньому. Будуть і ті, хто поставиться до цього вороже. Але з тими і тими потрібно знаходити спільну мову, допомагати і вирішувати питання. Забігаючи вперед можна сказати, що на учасників навчань чекатимуть цікаві і складні завдання. Однак  завдяки цьому по завершенню «Репід трайдент – 2012» вони отримають унікальний і потрібний досвід.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа центр Міністерства оборони України. 

Унікальними знаннями, що рятують життя військовим

  • 16.07.12, 21:51

Поділились військові інженери Збройних Сил Канади

   

За суворою статистикою миротворчих операцій, до 60 відсотків втрат особового складу припадає на вибухи різноманітних, часто-густо саморобних вибухових пристроїв. Адже, чим сильніше розвивається світ, тим більш кровопролитними стають війни, а знаряддя вбивства більш витонченими. Датчик руху куплений у звичайному будівельному магазині, мобільний телефон, і навіть звична всім нам каструля… «Пекельну машинку» можна замаскувати під будь що. Однак, предмет з такою небезпечною начинкою набуде інших ознак, побачити які зможе лише натреноване око. Саме тому представники канадських збройних сил вирішили провести для учасників міжнародних командно-штабних навчань «Репід Трайдент-2012» курси з пошуку та знешкодження таких саморобних пристроїв. Спеціально для цього з Канади до України прибули вісім кваліфікованих військових інженерів. Це спеціалісти високого ґатунку, адже на відміну від простих саперів, що після знаходження міни попросту її підривають, канадські спеціалісти знешкоджують її. Адже розібравши таку бомбу можна зрозуміти наскільки хитрішими та підступнішими стали терористи і відповідно виробити протидію. Саме через це, за «головами» канадських інженерів іде постійне полювання, тому вони попросили не фотографувати їх облич та називати прізвищ.

  - Наше завдання навити солдат та офіцерів звичайних підрозділів, що побачили бомбу, чи якісь підозрілий предмет правильним діям, - пояснив командир канадських інженерів. – Адже це врятує життя не тільки їм, алей їх товаришів.

   Все навчальне місце розподілено на чотири навчальні точки. З самого початку всім військовослужбовцям роблять так звану «начитку». За допомогою слайдів показують, де і як може бути закладена вибухівка, яким чином вона приводиться до дії, як розпізнати підривника і куди потрібно звернути увагу, щоб визначити небезпеку. Також інструктори розповідають про типи вибухових пристроїв, та показують основні принципи її дії. На наступному навчальному місці наочно демонструються макети різноманітних мін. Та власне тут можна було зустріти, так би мовити розробки радянських партизанів другої світової війни, так звані міни «нахабки». Зроблені з шматка дерева вони не містять жодної металевої частини тому їх неможливо знайти металошукачем. Спеціально треновані на пошук динаміту службові собаки теж мало допоможуть, адже дерево має аутентичний з місцевістю запах, і якщо дерев’яний корпус щільно підігнаний то запаху вибухівки просто не буде. Та були речі, які здивували. Наприклад замикач детонатора створений за допомогою звичайної садової лійки, або «бікфордів шнур» з ароматичних паличок. Наступне навчальне місце організовано на вулиці. Тут за допомогою українських солдат - аеромобілістів наочно показувалось, як вести патрулювання у «вибухонебезпечному» регіоні. І на завершальному навчальному місці канадські інструктори показували як можна знешкодити небезпечну знахідку самотужки. Але при цьому вони наголошували, що це крайня міра, коли поруч немає кваліфікованого сапера чи інженера, і потрібно врятувати життя людей. На завершення навчань канадські інженери пообіцяли подарувати всю наочну агітацію, яку привезли з собою. Цей подарунок став би в нагоді при підготовці українських миротворців та саперів.

  Потрібно наголосити, що зараз в Україні відбувається сертифікація подібних тренувань і курсів. Вона має завершитись до осені цього року. Це безперечно добре, адже наші військовослужбовці виконують миротворчі операції в багатьох точках світу.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа центр Міністерства оборони України. 

Військові навчання «репід трайдент - 2012» стартували!

  • 16.07.12, 11:21

Сьогодні, 16 липня на території Міжнародного центру миро творчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного стартували масштабні українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2012». Ці двотижневі навчання є одним із найбільших заходів міжнародного військового співробітництва у поточному році. Приймаючою стороною та організаторами є Сухопутні війська Збройних Сил України.

Офіційна церемонія відкриття навчань відбулася на плацу центрального військового містечка. Під час урочистого шикування на щогли було піднято державні прапори країн-учасниць, виконано державні гімни України та США.

Згодом, із урочистою промовою до учасників навчань звернулисяся керівник «Репід Трайдент - 2012» – перший заступник командира 8 армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін та співкерівник з американської – офіцер командування Сухопутних військ ЗС США у Європі полковник Девід Марковські.

-                          Сьогодні ми розпочинаємо міжнародні навчання, до яких залучено шістнадцять держав, - зазначив генерал-майор В’ячеслав Назаркін. – Навчання планується провести у дві фази – командно-штабна та польова. Головною метою є отримання всіма військовослужбовцями навичок та знань, налагодження взаємодії між представниками різних країн під час миротворчих місій. Під час практичних заходів будуть відпрацьовуватись реальні питання миротворчого характеру це і служба на блокпостах, і охорона важливих об’єктів, і несення та організація служби в базовому таборі, і супровід гуманітарних вантажів, і медичної евакуації хворих та поранених з зон конфліктів, висадка повітряного тактичного десанту та багато інших.

-                          Міжнародний центр миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного це унікальне і дуже добре місце для навчання і підготовки багатонаціональних підрозділів, наголосив спів керівник з американської сторони – офіцер командування Сухопутних військ ЗС США у Європі полковник Девід Марковські.- Я переконаний, що якісна підготовка центру дозволить нам провести навчання на високому рівні.

Разом із українськими військовими у навчаннях братимуть участь близько 1400 військовослужбовців. Найбільша група – українська. Загалом у проведенні та забезпечення «Репід Трайдент - 2012» задіяно 883 українських солдатів та офіцерів з підрозділів 8 та 13 армійських корпусів Сухопутних військ ЗС України.

Серед іноземних представників найбільша група від армії США ­– 167 військовослужбовці. Другий за кількістю іноземний підрозділ – від Збройних Сил Молдови – 90 військовослужбовців. Інші держави-учасниці представлені менш чисельно. Зокрема, від Збройних Сил  Польщі – братимуть участь 45 військових, від ЗС Сербії – 43. Уперше, для участі у практичній фазі, до України прибули три взводи від збройних сил Грузії, Македонії та Румунії. Ці невеликі, але мобільні та добре підготовлені підрозділи братимуть участь у практичному проведенні операції повного спектру.

Тематика навчань «Репід Трайдент - 2012» –  виконання завдань у складі багатонаціональних сил під час операції повного спектру.  Додамо, що операція повного спектру включає в себе дії підрозділів у наступі та обороні, виконання завдань з підтримки миру і допоміжних дій.

За основу сценарію «Репід Трайдент - 2012» розробниками взято обстановку в афганській провінції Забул. Ситуаційні завдання, які стоятимуть перед учасниками командно-штабної та польової фаз навчань, мали місце у реальній практиці американського військового контингенту в Афганістані. Відповідно до замислу, в провінції, яка входить до зони відповідальності Регіонального командування «Південь», після ускладнення обстановки та неспроможності місцевих органів влади, підрозділів Національної Армії та Національної поліції забезпечити необхідний рівень безпекової ситуації, розгортаються дві бригади: українсько-американська та багатонаціональна. Передбачається, що штаби та підрозділи бригад будуть перебазовані з території своїх країн до аеропорту Кандагар, в подальшому здійснять марш  у визначені зони відповідальності та виконають поставлені завдання із забезпечення безпеки в зазначеній провінції.

Під час командно-штабної фази навчань, офіцери керівництва та персонал багатонаціональних штабів виконають значний об’єм  різнопланових практичних завдань, метою яких є  підвищення взаємосумісності підрозділів Збройних Сил держав-членів та держав-партнерів НАТО в багатонаціональних операціях, організації управління підрозділами під час проведення операції повного спектру, відпрацюванні та удосконаленні практичних навичок застосування операційних процедур тощо. Метою практичних завдань польової фази є тренування особового складу  та офіцерів багатонаціональних підрозділів у в процесі прийняття рішення, плануванні та здійсненні тактичного переміщення військ, проведення заходів обеззараження, протидії саморобним вибуховим пристроям, контролю тактичної обстановки, взаємодії з армійською авіацією , організації вогневої підтримки, проведення операцій зі встановлення безпеки та вільного пересування військ та місцевого населення.

Умовно,навчання розподілятимуться на декілька етапів. Перший триватиме із 14 до 23 липня. Упродовж цього часу здійснюватиметься підготовка до виконання завдань:заняття на навчальних місцях, роздільне штабне тренування та перевірка роботи програмного забезпечення (JCATS), злагодження підрозділів тощо. З 24 до 26 липня, у рамках другого та третього етапів, відбудеться відпрацювання передислокації українсько-американської бригади до району відповідальності та, безпосередньо, проводитиметься підготовлена офіцерами багатонаціональних штабів операція «Рішучий удар» з підтримання миру у районі відповідальності.

 

Підполковник Тарас Грень,

підполковник Володимир Скоростецький.

Міжнародні навчання мають бути безпечними

  • 15.07.12, 12:23

У неділю, 15 липня, на території військового містечка «Центральне» Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного, із учасниками українсько-американських командно-штабних навчань із залученням військ «Репід Трайдент – 2012» відбулися заняття із дотримання заходів безпеки.

Загалом, до участі у цьому  заході було залучено понад 600 військовослужбовців. Також, іноземні військовослужбовці, які залучатимуться до проведення практичної фази, ознайомились зі зразками українського озброєння, військової автомобільної техніки, броньованими засобами пересування, засобами зв’язку, піротехнічними імітаційними засобами, із якими вони матимуть справу упродовж навчань. Загалом, під час проведення навчань використовуватиметься близько 800 одиниць стрілецької зброї та понад 120 військових автомобілів та бойових машин. Також було проведено інструктаж особового складу щодо умов використання систем імітації тактичних дій MILES. Доведено вимоги техніки безпеки, під час виконання практичних стрільб зі стрілецької зброї.

Тренування щодо надання невідкладної медичної допомоги та умовної евакуації потерпілого провели й військові лікарі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону разом зі своїми американськими колегами. Слід відзначити, що медичне забезпечення навчань відповідає високим міжнародним стандартам. Для того, щоби створити максимально сприятливі умови для збереження життя та здоров’я учасників навчань, на базі медичного пункту Центрального містечка Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного постійно чергуватиме бригада лікарів та 2 реанімобілі. А якщо виникне ситуація, що вимагатиме екстреної евакуації хворого, буде залучено вертоліт МІ-8.

Разом із українськими військовими у навчаннях братимуть участь близько 1400 військовослужбовців. Найбільша група – українська. Загалом у проведенні та забезпечення «Репід Трайдент - 2012» задіяно 883 українських солдатів та офіцерів з підрозділів 8 та 13 армійських корпусів Сухопутних військ ЗС України та 519 військовослужбовців іноземних армій.

Серед закордонних учасників найбільша група від армії США – 167 осіб.

Тематика навчань «Репід Трайдент - 2012» –  виконання завдань у складі багатонаціональних сил під час операції повного спектру.  Додамо, що операція повного спектру включає в себе дії підрозділів у наступі та обороні, виконання завдань з підтримки миру і допоміжних дій.

 

Об’єднана прес-група навчаня «Репід Трайдент - 2012»

Ніхто не мав впливу на моє рішення щодо продовження служби

  • 26.06.12, 13:20

 

Генерал-полковник Сергій Онищенко: “Ніхто не мав впливу на моє рішення щодо продовження служби”

 

Публікація в одній із столичних газет, де йшлося про звільнення колишнього командувача Повітряних Сил ЗС України генерал-полковника Сергія Онищенка нібито за небажання продавати бойові літаки, і зміст якої потім активно підхопили деякі інтернет-ресурси, образила Сергія Івановича. Комусь дуже захотілося переконати громадськість у тому, що не все гаразд в оборонному відомстві. Але ті, хто, видаючи бажане за дійсне, вирішили зіштовхнути поважного генерала-льотчика з Міністром оборони, явно перестаралися.

Сергій Іванович, який зараз знаходиться на лікуванні, настільки обурився відвертою брехнею, наспіх “завареною” політтехнологами, що зателефонував до Департаменту преси та зв’язків із засобами масової інформації.

– Ніхто не мав впливу на моє рішення щодо продовження служби в Збройних Силах, – зазначив генерал-полковник Сергій Онищенко. – На жаль, як і техніка, кожна людина має свій ресурс. Мого вже не достатньо, щоб витримувати такі перевантаження, які передбачає діяльність на посаді найбільш технологічного виду Збройних Сил.

– Міністр оборони Дмитро Саламатін, на моє глибоке переконання, робить  велику справу. Те, що він зараз “закрутив” по ремонту і модернізації авіаційної техніки, давно ніхто не робив. Це я заявляю відверто, як військовий льотчик, як колишній командувач. Такою справою сьогодні може займатися тільки смілива людина з почуттям високої відповідальності за безпеку держави, здатна приймати серйозні рішення, – підкреслив Сергій Онищенко.

– Це дуже підло – шпиняти і паплюжити державну людину, яка хоче зробити дійсно велику справу. Не заважайте йому працювати, пани-добродії, – на прощання зазначив екс-командувач.  

 

 

Перший раз у… восьмий клас

  • 26.06.12, 11:31

 

  У Прикарпатському військово-спортивному ліцеї розпочалась вступна кампанія для учнів, що закінчили 7-й клас загальноосвітніх шкіл. Вже багато років цей навчальний заклад є гордістю Прикарпаття, а юнаки у парадних військових одностроях  неодмінно приймають участь у всіх урочистостях, що відбуваються на обласному рівні.

   За словами керівника ліцею полковника Миколи Мартинюка про те, що популярність навчального закладу невпинно зростає свідчить той факт, що в цьому році заяви на вступ написало набагато більше кандидатів ніж у попередні роки. Загалом же буде набрано три класи по 28 учнів кожен. За роки навчання ці юнаки опанують не тільки загальноосвітній курс навчання, але й отримають посилену фізичну підготовку та основи знань військової справи. Весь ритм життя у ліцею побудований на армійський лад. Хлопці живуть та навчаються, хоча і за полегшеним, але все ж таки військовим розкладом, ходять у наряди, вчаться стройовому кроку, опановують зброю та випробовують себе у польових виходах. А їх вихователі, це військовослужбовці, які мають за плечима чималий багаж знань офіцерської  служби. Та побуту вихованців може позаздрити будь-який навчальний заклад – годують хлопців чотири рази на день. Всі продукти, які постачаються до їдальні проходять обов’язкову сертифікацію на відсутність шкідливих речовин. Вихованці ліцею багато мандрують цікавими та визначними місцям України, їздять на змагання тощо. Для їх навчання підібрано фаховий педагогічний колектив, про рівень їх роботи красномовно свідчить той факт, що 98 відсотків цьогорічних випускників ліцею успішно склали  іспити до вищих навчальних закладів.

  На цьогорічних кандидатів чекають іспити з Української мови, математики та фізкультури. Крім того вихованці мають пройти тести на психологічну стійкість. Та все це не лякає ні хлопчаків, яких манить військова романтика, ні їх батьків. Завершаться іспити вже наступного тижня і першого вересня 84 хлопця вдягнуть новенькі камуфляжі та займуть своє місце у загальному ліцеїстському строю.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

А смерть на всіх була одна…

  • 20.06.12, 23:08

Нинішній день 21 червня 2012 року не буде згадуватись усім нам, як згадувався нашим дідам та бабусям 21 червня 1941 року – останній день їхнього мирного життя. А для багатьох – останній день кохання, батьківства, сімейного затишку…  Залишилось невідомим прізвище першого солдата, який загинув у Великій Вітчизняній війні. Так само невідоме прізвище і останнього солдата чи офіцера, хто віддав своє життя в цій битві. Але це зараз другорядне. Головне те, як ми, нащадки, ставимось до пам'яті про тих людей, що не повернулися з фронтів. Серед карпатських гір, в одній з ущелин знаходиться військова частина, якою командує полковник Юрій Грицик. Свого часу саме в цій ущелині війська партизанського з’єднання під проводом Сидора Ковпака отримали нищівну поразку від військ Вермахту. Потім тут точились бої радянських військ, які визволяли Прикарпаття.

  - Сьогодні на території нашої частини відомо лише про одне військове поховання, - розповідає заступник командира частини з виховної роботи майор Ярослав Кушина. -  Це братська могила, в якій поховано 23 солдати. Ми з великою шаною ставимось до них.

Кожного року до Дня Перемоги та дати початку війни могила впорядковується. Цього року громада гарнізону власним коштом відновила огорожу навколо могили, пофарбувала пам’ятник. систематично люди обкошують траву і прибирають листя навколо поховання. На жаль, за десятки років так і не вдалося знайти родичів загиблих, однак командування частини сподівається, що, побачивши фотографію пам’ятника на шпальтах газет та в Інтернеті, знайдуться родичі тих, хто лежить тут.

Загалом на Прикарпатті зафіксовано 779 братських та одиночних поховань, 319 з яких – це могили радянських солдатів, 365 – учасників визвольних змагань та жертв репресій і переслідувань, 42 братські могили іноземних солдатів та 53 могили цивільних людей, що загинули під час бойових дій. У всіх цих могилах захоронено кілька тисяч. За всіма могилами доглядають і представники влади, і прості мешканці. На їхнє переконання, війна в кожного солдата була різна, а смерть на всіх завжди одна.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.