Дружба – перемогла!

  • 21.11.12, 19:31

Хоча прикарпатські журналісти при цьому програли…

   Після успішного проведення футбольногочемпіонату на кубок начальника Івано-Франківського військового гарнізону «силовики»вирішили запросити на дружній поєдинок збірну команду прикарпатських мас-медіа.

  Зустріч відбулась на відкритому полі зштучним покриттям Прикарпатського коледжу фізичного виховання і спорту. Впершому турі примхливий жереб звів до зустрічі команду журналістів і офіцерівІвано-Франківського обласного військового комісаріату. Боротьба виявиласьзапеклішою, ніж можна було очікувати – на перерву команди пішли з нічийнимрахунком 3:3. Однак у другому таймі, посиливши натиск, військкоматівці змогли подолатиоборону приборкувачів слова. І у важкій боротьбі просто «вибили» перемогу зрахунком 6:4.

Майже без відпочинку,відразу ж по завершенню першого матчу, збірній журналістів довелось грати другузустріч з військовослужбовцями 114-ї бригади тактичної авіації. Втома,помножена на дощ, далась взнаки, і збірна журналістів вже в першому тайміпочала програвати армійцям. Як підсумок –  перемога військових авіаторів з рахунком 6:1.

-        Ідеятакого турніру в нас виникла вже давно, - розповів заступник обласноговійськового комісара з виховної роботи підполковник Любомир Демчук. – Думаю, нетак важливо, хто програв, а хто виграв. Головне, що за підтримки Західногорегіонального медіа-центру ми змогли ближче познайомитись з людьми, які творятьсуспільну думку про армію. Сподіваюсь, що такі зустрічі в нас будуть частішими.

-        Такогоцікавого і небезпечного у всіх розуміннях супротивника ми ще не зустрічали, –наголосив капітан збірної команди 114-ї бригади тактичної авіації ВасильТкачук. – Нам було цікаво побачити на полі тих, кого часто бачимо в екранахтелевізорів, чиї прізвища та матеріали читаємо на шпальтах видань та інтернет-ресурсах.І хоча «спортивний бог» сьогодні не був прихильний до журналістів, сподіваємось,це лише додасть їм наснаги на нові футбольні зустрічі з нами.

-        Звичайнопрограш при першій зустрічі – це прикро, - зазначив капітан збірної командиприкарпатських журналістів Тарас Кобець.- Однак ми прагнемо реваншу і в женайближчим часом запросимо військовослужбовців на матч-реванш. Хоча намприємно, що, наперекір усталеним думкам, наші військові мають гарну спортивнуформу й так злагоджено грають у командні ігри.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

У військовій поліклініці Івано-Франківського гарнізону

  • 21.11.12, 11:23

Увійськовій поліклініці Івано-Франківського гарнізону нове обладнання

Військова поліклініка Івано-Франківського гарнізону сьогодні обслуговує не лише всіх військовослужбовців частин та установ, дислокованих на Прикарпатті, але й десятки тисяч ветеранів та військових пенсіонерів. І хоча у цьому медичному закладі працюють знані в регіоні лікарі, їхня робота ускладнена доволі застарілим обладнанням та апаратурою. Купити нове обладнання на комерційні основі військові, на відміну від своїх цивільних колег,  на жаль, не в змозі.

Тому організація ветеранів 38-ї армії звернулась по допомогу до місцевого мецената Андрія Шевченка. Він відгукнувся на прохання, і вже за кілька тижнів до поліклініки було поставлено нове медичне обладнання на кілька сотень тисяч гривень.

- Час від часу по лінії Міністерства оборони України до нас надходять певні зразки обладнання, - розповіла тимчасово виконуюча обов’язки начальника військової поліклініки Івано-Франківського гарнізону майор медичної служби Марина Шокалюк. – Однак те, що нам вдалось замінити завдяки спонсорській допомозі, це просто неоціненний дар. Адже попередні прилади працювали вже більше двадцяти років. А в медицині головне - вчасне виявлення і профілактика хвороб.

 Підтримує свого керівника і завідувач кабінетом функціональної діагностики військової поліклініки Івано-Франківського гарнізон Андрій Сайко.

  - Завдяки новій техніці ми можемо проводити поглиблене дослідження серцево-судинної системи, функціональні проби, прогнозувати лікування. А головне - спостерігати за станом пацієнта в динаміці, - наголосив Андрій Іванович. -  Добре те, що відразу до приладів нам надали ліцензійне програмне забезпечення. І тепер комп’ютер допомагатиме лікарю встановити точний діагноз.

 Сьогодні військова поліклініка Івано-Франківського гарнізону має до 29-ти тисяч звернень на амбулаторний прийом і до двох тисяч пацієнтів, що пролікувались на денному стаціонарі.

  - На нашу думку, ці показники могли б бути в рази більшими, якби керівництво Міністерства оборони України дослухалось до наших прохань повернути знищений тут військовий госпіталь, - зазначив голова ветеранської організації 38-ї армії полковник у відставці Володимир Мойсеєнко.- Адже потреба в такому лікувальному закладі чимала. Івано-Франківська область єдина в Україні, яка не має свого військового госпіталю. Пропозиції їхати лікуватись у Чернівці чи у Львів ні нам, ветеранам, ні діючим військовим не підходять. Бо на це немає ні грошей, ні можливості. Тому зараз ми робимо все, щоб підтримати нашу поліклініку, і сподіваємось, що у недалекому майбутньому нас почують і повернуть військовослужбовцям, що служили і служать на західних кордонах України, їхнє право на повноцінне лікування.

   Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

Прикарпаці знову ідуть служити

  • 15.11.12, 09:49

З початку осінньої призовної кампанії Івано-Франківський обласний військовий комісаріат відправив до лав Збройних Сил України вже понад 90 відсотків призовників.

  - Буквально вчора зі стін обласного збірного пункту було здійснено передостанню відправку прикарпатців до війська, - зазначив заступник Івано-Франківського обласного військового комісаріату з виховної роботи підполковник Любомир Демчук.

  За час призову «Осінь-2012» військові однострої вдягнули вже майже 500 юнаків з Івано-Франківщини. Хлопці служитимуть у всіх родах і видах військ Збройних Сил України. За словами офіцерів військового комісаріату, більшість призовників висловлювали бажання проходити службу на флоті та у високомобільних десантних військах.

  - Ми не мали особливих проблем з прибуттям призовників до військкоматів, - розповів підполковник Любомир Демчук. – Адже прикарпатці завжди вирізнялись високою дисципліною та відповідальністю. Крім цього, посадові особи військкоматів під час підготовки до призову провели велику роз’яснювально-пропагандистську роботу з залученням засобів масової інформації та представників органів місцевого самоврядування. Майже кожного тижня у місцевих мас-медіа виходили матеріали про службу у військах. Також багато допоміг нам і організований Західним регіональним медіа-центром цикл передач на обласному телебаченні «Галичина» про службу молодих прикарпатців на кораблях та у морській піхоті ВМС України. Велику допомогу ми отримали і від телерадіокомпанії «Вежа», яка кілька разів на тиждень транслює військові програми, виготовлені центральною телерадіокомпанією Міністерства оборони.

  Однак далеко не всі бажаючі одягнуть цього разу військові однострої. Переважно юнакам відмовляють у службі через поганий стан здоров’я. Представники військово-лікарської комісії пояснюють, що сучасні хлопці мають чимало захворювань очей, хребта, шкіри. І виною тут малорухомий спосіб життя, неувага батьків до здоров’я своїх дітей, недосконале фізичне виховання у шкільному віці.

  Незабаром відбудеться остання відправка у війська, і Прикарпаття має реальний шанс стати кращим регіоном з виконання призовної кампанії «Осінь-2012».

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

Прикарпатці налітали на рекорди

  • 13.11.12, 09:57

Б’ють усі рекорди військові льотчики 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації за кількістю проведених у небі годин цьогоріч порівняно з усіма попередніми роками становлення Збройних Сил України. Завдяки високому забезпеченню пальним та запасними частинами до літаків військові авіатори з початку року провели в небі понад 600 годин. Для порівняння: в минулому році ця цифра була майже втричі меншою. На сьогодні середній наліт на бойовий екіпаж складає вже понад 40 годин, що значно перевищує вимоги Міністра оборони України.

   Збільшення числа вильотів дозволило командуванню частини підготувати льотчиків-інструкторів, повернути до строю майже всіх пілотів частини, які отримали допуски до польотів не лише вдень, але й вночі. Також змінилась і сама структура занять. Якщо раніше для пілота «щастям» був лише звичайний виліт, то тепер авіатори відробляють складні фігури пілотажу, відпрацьовують бойове злагодження з сухопутними підрозділами. І низка спільних навчань, проведених у цьому році, лише підтвердила високий рівень фахової підготовки спеціалістів 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації. Введення в штат бригади учбово-тренувальних літаків Л-39 дозволило не лише здійснювати навчальні вильоти з молодими пілотами, але й організовувати та проводити низку тренувань з виявлення та перехоплення у повітрі субєктів, що порушують державний кордон України на тихохідних літаках на низьких висотах.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

У листопаді в льотчиків спекотно

  • 12.11.12, 10:28

Не припиняються учбово-тренувальні польоти у 114-ї Івано-Франківській бригаді тактичної авіації. Упродовж цього тижня авіатори планують провести чотири льотних зміни, під час яких буде здійснено майже сто вильотів. Загалом у небі пілоти проведуть понад сорок годин.

  За цей тиждень, відповідно до планів бойової підготовки, відбудеться вдосконалення навичок бойових пілотів під час польотів як вдень, так і вночі, а також польотів у складних метеоумовах. Відбудеться також «становлення на крило» молодих пілотів. А більш досвідчені винищувачі відпрацюють у небі над Прикарпаттям ряд фігур з пілотування літака. Також будуть вдосконалені навички з таких вправ, як пошук та супровід порушників державного кордону з примушенням їх до посадки на аеродроми.

  За минулий тиждень військові авіатори виконали також чотири льотних зміни, під час яких піднімались у повітря 112 разів. За словами льотчиків, великою допомогою у навчанні стає те, що в штаті авіаційної бригади тепер є учбово-тренувальні літаки Л-39 «Альбатрос», які беруть менше пального, але дозволяють провести підготовку пілотів, які до того мали значні перериви у польотах. Раніше, для повернення в стрій, таких льотчиків потрібно було відряджати до інших частин військово-повітряних сил, що само собою займало чимало часу та коштів.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України.

Військові вивчають англійську

  • 09.11.12, 10:06

 У 114-й Івано-Франківській бригаді тактичної авіації розпочались річні курси з мовної підготовки для особового складу цієї частини. Ці курси покликані підняти на якісно вищий рівень знання з англійської мови серед офіцерів та солдатів військової служби за контрактом.

  - За наказом Міністра оборони України до нашого штату було введено ще трьох спеціалістів-мовників, - розповів тимчасово виконуючий обов’язки заступника командира бригади з виховної роботи майор Олександр Володарчук. – На конкурсній основі ми взяли на посаду людей, які не просто мають практику спілкування англійською та відповідну освіту, але й мають навички викладацької діяльності.

  Загалом всі військовослужбовці частини поділені на кілька груп. Заняття відбуваються у зручний час, який виділено таким чином, щоб не відривати людей від виконання ними основних службових завдань.

  - Під час попередніх співбесід з нашими майбутніми слухачами, на наш подив виявилось, що офіцери та контрактники мають дуже великий потяг до вивчення англійської мови, – розповіла викладач курсів Наталка Пирожик.- Шкільні програми вже забулись, а багато хто взагалі вчив французьку чи німецьку. Однак ми вважаємо, що за рік зможемо навчити військовослужбовців розуміти і розмовляти англійською.

   Потрібно зазначити, що викладачі дещо вдосконалили запропонований Міністерством оборони України курс навчань. Поряд з загальними темами, такими, як, скажімо, шоппінг чи прогулянка містом, вони ввели низку додаткових тем на суто військову спеціалізацію. Так, військових навчать розрізняти військові звання, пояснять мовну специфіку в арміях англомовних країн.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр

Міністерства оборони України. 

Здоров’я і наснаги вам, товаришу бойовий генерале!

  • 08.11.12, 09:44

Людина – герой, людина – легенда, людина – воїн. Приблизно такими словами можна охарактеризувати генерал-майора у відставці Івана Жукова. І ось цей бойовий генерал відзначив свою 89-ту річницю від дня народження. Привітати його прийшли представники Івано-Франківської ОДА, міськвиконкому, обласного військового комісаріату, численні друзі та рідні.

  - Ми пишаємося тим, що в нашому місті живе такий видатний військовослужбовець, - зазначив у своєму вітанні заступник військового комісара Івано-Франківського обласного військового комісаріату з виховної роботи підполковник Любомир Демчук. – Для багатьох поколінь захисників Батьківщини ви є взірцем мужності та героїзму. А ваша військова доблесть є прикладом для всіх нас, сучасних солдатів і офіцерів Збройних Сил України.

   Велику Вітчизняну війну Іван Андрійович пройшов від початку і до кінця. Воював, захищаючи Москву, брав Воронеж, визволяв Київ… Ходив у атаки і розвідки, бився в рукопашних, приводив «язиків». І навіть був засуджений військовим трибуналом до штрафбату, адже не захотів даремно витрачати життя своїх солдатів на догоду бездарному керівництву у вищому штабі.  Про бойові доблесті генерала Жукова яскраво розповідають нагороди на його кителі, який, на жаль, він одягає все рідше і рідше – адже вага у майже 20 кілограмів (завдяки численним нагородам) дедалі стає важчою для ветерана. Але і у свої 89 генерал-майор Іван Жуков сповнений наснаги та життєвого оптимізму. Маючи яскравий розум, він намагається розповідати правду про ті часи нинішнім поколінням.

  Отож, здоров’я і наснаги вам, товаришу бойовий генерале!

 Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони  України. 

Репліка про Динамо Київ

  • 06.11.12, 23:41
Ось подивився матч... Відверто кажучи я не вболівальник.. Та й знаєте, щось ну не лежить в мене душа вболівати за команду, де іноземців більше ніж своїх. Ну не розумію, чому купуть за шалені кошті якихось "невідомих" зірок... замість того щоб ці трансфери вкладати у розвиток власних дітей? За 20 років ми б мили вже зо три покоління власних футболістів... Чи я не правий?

Перший військовий прикарпатський футбольний турнір – відбувся!

  • 06.11.12, 15:11

У боротьбі за футбольний кубок начальника Івано-Франківського гарнізону взяли участь шість команд від різноманітних частин та силових структур, що дислокуються на Прикарпатті. І хоча турнір носив назву «товариський», емоції та натхнення до перемоги були на полі зовсім не жартівливими. Примхливий жереб звів докупи у чвертьфінальних іграх дві команди від авіаторів (114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації та окремого радіотехнічного  батальйону), а також збірну команду об’єднаних районних військових комісаріатів. В іншій чвертьфінальній групі опинились команди батальйону внутрішніх військ МВС України, військової кафедри Національного технічного університету нафти і газу та обласного військового комісаріату. Неупереджене судійство забезпечували спортивні судді з Івано-Франківського коледжу фізичного виховання та спорту. Першими на поля вийшли команди батальйону внутрішніх військ МВС України та обласного військового комісаріату, а також окремого радіотехнічного  батальйону та об’єднаних районних військових комісаріатів. І вже за кілька хвилин гри обидві команди з військових комісаріатів пропустили по одному голу. Можливо, такий невдалий початок підірвав дух районних комісарів, які, програвши 0-1, в іншій грі поступились суперникам 0-6 і вийшли з подальшого змагання.

Та за своїх колег з честю стояли офіцери з команди обласного військкомату. Програвши міліціонерам з мінімальним рахунком в першій грі 0-1, вони змогли у напруженому поєдинку зіграти у нічию 2-2 з командою кафедри військової підготовки, таким чином забезпечивши собі вихід у півфінал. Справжня футбольна трагедія розігралась у півфінальному поєдинку між командами обласного військкомату та військовими льотчиками. Зігравши у суху нічию в основний час, вони так і не спромоглися «розмочити» рахунок у додатковий. Долю фіналістів визначили пенальті. З золотим рахунком 5-0 до фіналу вийшли авіатори. Однак тут на них чекав непростий супротивник у вигляді бійців МВС, які перемогли всіх своїх попередніх суперників і, не втративши жодного очка, вийшли у фінал.

   Свисток головного арбітра матчу Івана Данилишина сповістив про початок фінального матчу. З перших же секунд ініціативу взяли на себе міліціонери, які широкими фланговими передачами просто затисли авіаторів біля своїх воріт. І хоча голкіпер льотчиків показував вершини майстерності, відбиваючи, здавалось би, «сухі» м’ячі, на п’ятій хвилині першого тайму йому довелось діставати шкіряну кулю з власних воріт. Та всього за кілька хвилин льотчики встановили паритет, забивши у відповідь. Таким чином другий тайм розпочався з нічийним рахунком 1-1. З кожною хвилиною другого тайму напруга на полі підвищувалась. Свого апогею вона досягла, коли голкіпер міліціонерів, пішовши на «фол останньої надії», зіграв рукою за межами воротарського майданчика. За це його було покарано жовтою карткою, а команду - штрафним ударом. Проте льотчикам так і не вдалось скористатись цією нагодою. Невдале виконання штрафного перетворилось на контратаку міліціонерів, які забили другий м’яч у ворота армійців. Не зважаючи на шалений тиск авіаторів, міліціонери ще раз розписались у воротах своїх супротивників. Таким чином з рахунком 3-1 перемогла команда батальйону внутрішніх військ МВС України. Друге місце посіли  офіцери 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації, а третє почесне місце вибороли представники Івано-Франківського обласного військового комісаріату.

 Начальник Івано-Франківського військового гарнізону підполковник Ігор Павлюк зазначив: «Початок загальногарнізоних змагань покладено! Відтепер подібні зустрічі проводитимуться кожного року, і не лише у футболі».

  Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.  


У військових визначать IQ

  • 05.11.12, 20:17

 

 В Івано-Франківському обласному військовому комісаріаті розпочала роботу комісія сухопутних військ Збройних Сил України. Упродовж двох днів усі працівники та військовослужбовці цієї установи складуть низку тестів та іспитів.

  - Кожен, хто працює в обласному військкоматі, складе тести, які продемонструють професійну придатність людини, її ступінь інтелектуального розвитку та адаптивність, - зазначив начальник комісії підполковник Олег Романов. – Крім цього, всі військовослужбовці і працівники складуть іспити з фізичної підготовки.

Подібні іспити проводяться у Збройних Силах вперше. І Прикарпаття стало своєрідним дебютантом. За словами офіцера, таке нововведення керівництва Сухопутних Військ Збройних Сил України дозволить командиру побачити неупереджену картину стосовно професійної придатності кожного офіцера й  працівника. Адже під час складання тестів до мінімуму зведено втручання людини у кінцевий результат.

Відтепер подібні заходи будуть проводитись у всіх частинах та установах Сухопутних Військ ЗСУ, які підлягатимуть реформуванню. На основі їх результатів буде складено рейтингову таблицю, яка буде мати вирішальне значення в прийнятті рішення командира стосовно того чи іншого офіцера.

  Однак неприємним є те, що скажімо тест на так зване IQ, пропонується проходити російською мовою. Як пояснили члени комісії, українського варіанту просто не було, а переклад психологічних тестів коштує дуже дорого. Також вони висловили переконання, що навіть та кількість питань, що пов’язана з складанням слів, чи частин речі суттєво не впливатиме на кінцевий результат. Адже в тесті чимало графічних та математичних питань. 

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.