П’ять тисяч книг – військовому читачеві

  • 20.06.12, 12:14

Дві івано-франківські письменниці Любов Загоровська та Ольга Деркачова підтримали розпочату рік тому ініціативу Західного регіонального медіа-центру Міністерства оборони «Врятуй військову бібліотеку». За сприянням директора Івано-Франківської універсальної обласної наукової бібліотеки Людмили Бабій вони зібрали близько п’яти тисяч томів літератури, яку передали до військової частини, розташованої поблизу гірського містечка Делятин.

  - Книги ми збирали, як то кажуть, зі світу по нитці, - розповіла Любов Загоровська. – Багато нам допомогла бібліотека, ще чимало літератури передали благодійники. Звичайно, не вся вона пішла у військову частину, а була ретельно пересортована. І для наших захисників ми вибрали найбільш цікаве й актуальне. Тут не тільки художня література, але й видання з історії України та Прикарпаття, розповіді про наших видатних земляків, є цікаві добірки наукових журналів тощо.

   Звичайно, такому несподіваному подарунку неабияк зраділи у самій військовій частини. Справа в тому, що Делятинський військовий гарнізон має статус закритого і є віддаленим. До найближчого населеного пункту близько 20-ти кілометрів гірськими дорогами. Ще до минулого року у цьому гарнізоні не було не те що Інтернету, але й доброго мобільного зв’язку. На сьогодні у військовому жилому містечку проживає до двох тисяч мешканців. Діти вчаться у школі, розташованій на території гарнізону. Та чи можна говорити про якісне навчання, коли бібліотека частини вже 25 років не отримувала оновлення фонду.

   - Командування частини робить все, щоб мешканці гарнізону не відчували себе відірваними від світу, - розповів заступник командира частини з виховної роботи майор Ярослав Кушина. – Встановили вежу мобільного зв’язку, провели кабель для швидкісного Інтернету. Однак, на жаль не все, що потрібно для якісного навчання, можна знайти у всесвітній павутині. Книга і досі залишається головним носієм знань. Та й відпочинок зі сторінками цікавого видання теж не замінить жоден монітор. Проте сьогоднішня висока вартість книг не дозволяє нам їх купувати, щоб бодай якось оновити фонди нашої бібліотеки. Тому такий подарунок нам важко переоцінити.

  У військовій бібліотеці гарнізону дотепер налічувалось всього сімнадцять тисяч томів. В основному всі вони були виданні у 70-х та 80-х роках минулого століття. І якщо твори класиків чи відпочинкова література ще могла задовольнити читача, то якогось сучасного наукового чи пізнавального видання тут просто не було. Але більшість офіцерів та контрактників частини або проходять заочне навчання, або намагаються скласти іспити у вузи. Не можна забувати і про дітей військовослужбовців, які після закінчення школи готуються вступати в інститути та університети. Кожного разу, щоб написати реферат чи підготуватись до екзамену, їздити до Івано-Франківська просто неможливо, тому військова бібліотека гарнізону є для них своєрідною основою знань. Тому передача привезених книг перетворилась на урочисте зібрання, в якому взяли участь усі військовослужбовці гарнізону.

- Мене вразило те, як військові ставляться до книг, - розповіла під час  урочистої передачі книг директор Івано-Франківської універсальної обласної наукової бібліотеки Людмила Бабій. – Тепер, коли я поспілкувалась з командуванням частини, бібліотекарем та військовослужбовцями, я зрозуміла, яку саме літературу їм потрібно зібрати. В нашій бібліотеці є так званий «дублетний» фонд. Також до нас часто приносять книги з домашніх бібліотек. Тому я думаю, що незабаром ми зможемо поповнити військову бібліотеку новою цікавою і потрібною для військових та мешканців містечка літературою.

   На завершення урочистостей письменниці Любов Загоровська та Ольга Деркачова не тільки прочитали присутнім у залі військовим уривки зі своїх творів, але й подарували військовій бібліотеці свої видання з автографами. У відповідь солдати та офіцери частини подарували обласній бібліотеці виготовлену з дерева ікону з зображенням Божої Матері. Прощаючись, командування частини зробило для гостей невелику екскурсію містечком. Виявилось, що літератори  вперше в житті потрапили до військового колективу. і уклад життя солдатів та офіцерів для них зовсім не знайомий. Вони з цікавістю спробували крокувати стройовим кроком по плацу частини, «навести кантики» на ліжку та подушці, і навіть потримали в руках автомат Калашникова.

  - Дуже вразила атмосфера, яка панує у військовій частині, - поділилась враженнями Ольга Деркачова. – Все, що я побачила і відчула, дуже різниться від сталої негативної думки про армію. Тут я побачила порядок і дисципліну, повагу офіцерів до своїх підлеглих. І тепер я переконалась, що коли підросте мій син – він повинен іти служити. Адже армія – саме та школа, яка робить хлопчика мужчиною.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Церкву підпалити – гріх, а військовий аеродром?

  • 18.06.12, 21:32

З початку весняно-літнього сезону військові пожежники 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації понад 50 разів виїжджали на гасіння пожеж, що трапились поблизу військового летовища і загрожували як комунікаціям аеродрому, так і самій злітно-посадній смузі.

  - Нами було встановлено, що причиною цих пожеж стала елементарна селянська халатність, а також байдужість голів сільрад, чиї землі лежать поруч з військовим летовищем, - розповів начальник військової служби пожежної безпеки міста Івано-Франківська майор Микола Драчевич. – Селяни часто підпалюють траву на власних ділянках і їх не цікавить те, що вогонь переходить і на військову територію. Ми неодноразово звертались із скаргами та проханнями і до міліції, і до МНС, і до голів сільрад. Всюди одні відмовки. Кілька разів, як то кажуть, ловили на гарячому самих селян-підпальників, однак, крім профілактичних бесід, ми не маємо на них жодного впливу. А шкоди пожежа може наробити чималої як для аеродрому, так і для міста в цілому. Адже тут є і спеціальні метеомайданчики з коштовною апаратурою, і склади з боєприпасами та пальним, і, зрештою, сама авіаційна техніка. Вже сьогодні збитки від пожеж складають близько ста тисяч гривень.

  До речі, кожен виїзд пожежного автомобіля з розрахунком коштує Міністерству оборони України щонайменше пять тисяч гривень. І щороку військове міністерство виділяє чималі кошти для забезпечення пожежної безпеки своїх частин та організацій. Зокрема, у цьому році лише Майданське лісництво Прикарпатського військового лісгоспу отримало 160 метрів пожежних рукавів, 10 комплектів пожежного спецодягу, 40 кілограмів піноутворювача, 6 спеціальних аптечок. А крім того, для доукоплектування пожежних щитів було закуплено кілька десятків сокир, граблів, відер та іншого реманенту. Однак через байдужість громадян, які не дотримуються елементарних правил пожежної безпеки, все це може і не допомогти.

  - Я дуже прошу жителів Прикарпаття з розумінням поставитись до питань пожежної безпеки, - наголосив майор Микола Драчевич. – Адже ж нікому не прийде в голову залишити без нагляду вогонь, який іде, скажімо, на церкву. То чому селяни вважають, що коли горить військовий аеродром чи територія лісництва, підпалені ними, це вже не їхня справа?

   Начальник військової служби пожежної безпеки міста Івано-Франківська майор Микола Драчевич зазначив, що готує звернення до прокуратури з вимогою притягувати підпальників до відповідальності, а також до компенсації коштів, що були витрачені військовими пожежниками на ліквідацію наслідків «городніх чисток».

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.  

Авіатори 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації кращ

  • 18.06.12, 12:00

Авіатори 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації кращі і в небі, і на футбольному полі

 

   Доки увага всієї національної та європейської спільноти захоплена інтригуючими баталіями  на футбольних полях «Євро 2012», у частинах та з’єднаннях Повітряного командування «Захід» відбувається свій футбольний чемпіонат. Так, на зеленому газоні зустрілись команди управління ПВК «Захід» та особового складу 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації. Спочатку здавалось, що більш досвідчена команда управління матиме всі шанси на перемогу. Саме вона першою відкрила рахунок, а потім і подвоїла його. Та винищувачі не здавались, і попри шалене напруження й тиск з боку команди ПВК змогли знайти в собі сили, щоб переламати хід гри. На перерву команди пішли з нічийним рахунком 2:2.

  Другий тайм розпочався результативною атакою іванофранківців, яка вивела їх вперед. Проте представники командування провели ще низку атак і зуміли зрівняти рахунок. Долю зустрічі визначив  м’яч, який влетів у сітку воріт команди управління ПВК «Захід» всього за кілька секунд до завершального свистка арбітра. Таким чином з рахунком 4:3 перемогла футбольна команда особового складу 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації.

   Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Вихованці Прикарпатського військового ліцею знову в числі кращих

  • 14.06.12, 09:53

Вихованці Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату отримали своє чергове призове місце на ІІІ Всеукраїнський спартакіаді військових ліцеїв та ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою.

  Загалом  у проведенні спартакіади взяли участь 15 команд ліцеїстів, які змагалися у конкурсі із стройової підготовки, виконанні нормативів з підтягування на поперечині, бігу на 100 та 1000 метрів, метання на дальність навчальної гранати Ф-1, кульової стрільби з пневматичної гвинтівки, перетягування канату та контрольної вправи на смузі перешкод.

 Під час  напруженої боротьби команда Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради здобула почесне загальнокомандне ІІ місце, залишивши позаду сильні команди Севастопольського військово-морського ліцею (ІІІ місце) та Київського військового ліцею ім. І.Богуна (ІV місце). Перемогу ж здобули господарі змагань – ліцеїсти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

  - Наші ліцеїсти зайняли І місце з бігу на 1000 метрів та ІІ місце з метання на дальність навчальної гранати Ф-1, - розповів начальник Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату полковник запасу Микола Мартинюк. - Безпосередню підготовку команди до Всеукраїнської спартакіади здійснювали заступник директора ліцею з навчально-виховної роботи полковник запасу Микола Куцань та тренер команди, вчитель-методист Олександр Корсак.

   За час перебування у Луцьку ліцеїсти також ознайомилися з історією міста, відвідавши замок Любарта, музей Волинської ікони, виставу «Лісова пісня» Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.

   Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Безпеку неба над «Євро 2012» на оцінку «Відмінно»

  • 11.06.12, 00:58
Військовослужбовці 114-ї Івано-Франківської бригади

тактичної авіації виконали перші завдання з забезпечення антитерористичних заходів «Євро 2012»» на оцінку відмінно.

Під час проведення перших матчів на

території України, військовослужбовці нашої бригади приймали участь у організації безпечного повітряного простору, - розповів командир 114-ї бригади тактичної авіації полковник Сергій Голубцов. -  Мушу зазначити, що всі задіяні підрозділи і служби працювали на оцінку відмінно. І хоча повітряний рух як до початку матчів, так і після їх закінчення лишався дуже насиченим, ніяких суттєвих та небезпечних порушень не було.

Нагадаємо, що для забезпечення безпеки громадян України та гостей нашої держави застосовано надзвичайні міри безпеки. Посилено контроль за авіаційним рухом всіх повітряних суден. І при виявлені будь-якого порушення, чи несанкціонованого польоту до порушника буде застосовано ряд мір.

-         Є дуже багато факторів, через які літальні апарати можуть збитись з курсу, - пояснив під час тренувальних польотів напередодні проведення чемпіонату полковник Сергій Голубцов. – Може відмовити техніка навігації, пілот може просто заблудитись і збитись з курсу і таке інше. Звичайно ніхто не буде відразу збивати літак чи гелікоптер який летить «поза планом». В небо буде піднято ланку винищувачів, які виконають перехоплення та проведуть такого «порушника» до безпечного аеродрому. Однак, якщо командир судна проігнорує вимоги наших пілотів, і ми побачимо загрозу для мирних людей, то буде задіяно ряд інших засобів, аж до знищення повітряного судна.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Ветерани легендарної авіаційної групи завітали до військових аві

  • 08.06.12, 14:25

До військовослужбовців 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації завітали ветерани Військово-Повітряних Сил. Саме вони, 20 років тому перші презентували світові авіаційну гордість нашої держави. Незважаючи на труднощі становлення молодих збройних сил, ці військові льотчики змогли здійснити переліт двох винищувачів МІГ-29 з Івано-Франківська до Сполучених Штатів Америки, звідти до Канади і повернутись на Україну. Під час цього турне, наші пілоти взяли участь в кількох міжнародних авіа шоу, де показали високу майстерність та виучку.

  - Нам приємно приймати у себе таких цікавих людей, які творили історію національної авіації, - зазначив заступник командира 114-ї бригади тактичної авіації з виховної роботи підполковник Олександр Кухарук. – Сподіваюсь, що подібні візити до нас, цієї льотної групи тепер стануть традиційними і щонайменше щорічними.

   Авіатори показали гостям умови в яких живуть і служать сучасні військовослужбовці, а також запросили ветеранів на аеродром, де вони мали змогу подивитись на модернізовані винищувачі МІГ-29, що останнім часом прийшли в стрій бригади. В свою чергу, ветерани розповіли молодим пілотам про те, як відбувався переліт, та як сприймали українських льотчиків за кордоном, і на згадку подарували військовослужбовцям бригади пам’ятну карту перельоту.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Стороннім вхід заборонено, або за лаштунками одного призову

  • 07.06.12, 22:34

 У приміщенні Івано-Франківської обласної державної адміністрації відбулось підсумкове засідання обласної призовної комісії за результатами призовної кампанії «Весна-2012». На засідання були запрошені голови районних і міських призовних комісій області, військові комісари, голови лікарських комісій. Як доповів тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара Івано-Франківської області  полковник Ігор Павлюк, план весняного призову область виконала на сто відсотків і без зривів. Це, безперечно, добре. Однак мало хто знає, що насправді діється на призовній «кухні»

Міфи про призов і призовників

У пересічного громадянина словосполучення «призов до війська» викличе радше поблажливу усмішку. Адже завдяки засобам масової інформації за 20 років незалежності таки вдалося створити імідж набивання військкомами власних кишень на бідолашних діточках, яких суворі дядьки від маминих спідничок тягнуть у сувору реальність життя. Втім, давайте, як то кажуть, по «кісточках» розберемо прикарпатську призовну «кухню». І відверто поглянемо, чого варті міфи та реалії скеровування в армію юнаків.

Отже, міф перший – «Бажаючих служити немає!». Це трішки не так. Лише для проведення цьогорічної призовної кампанії на Прикарпатті до призовних дільниць було викликано  понад 12 тисяч (!) молодих людей. А до війська було відправлено лише  610 прикарпатців. Не потрібно бути генієм математики, щоб підрахувати, що в середньому на одне місце у військовому строю приходиться близько двадцяти кандидатів. Погодьтеся, таким конкурсом може похвалитись далеко не кожний вуз. До речі, ці цифри доводять, що давати хабар за «відкіс» від армії щонайменше – недоречно… З таким конкурсом потрібно радше платити за «прийом» до військового братства. А крім цього, потрібно враховувати і те, що з кожним роком кількість потрібних державі рядових та матросів невпинно зменшується. Так, відслідковуючи статистику призовів лише двох попередніх років, можна зауважити, що вже в 2012-му році через реформування та оптимізацію силових структур призов з Івано-Франківщини порівняно з 2010-м зменшився на 170 осіб, а це приблизно третина від тієї кількості, скільки пішли служити цієї весни.

Міф другий – «Про косих, сліпих, горбатих…». У нашому суспільстві вже є сталим розуміння словосполучення «чорнобильське покоління». Тобто це люди, які народжені в роки після чорнобильської катастрофи, які мають масу невиліковних хвороб. Насправді це так. Однак давайте не слухати пересуди у барах, а подивимось на офіційні документи. Якщо вірити офіційній медичній статистиці, то зі всіх відправлених цієї весни прикарпатців 331 має медичну кваліфікацію до служби – «без обмежень». Усі інші лише частково обмежені у виконанні службових обов’язків. Можливо, у когось виникне запитання:  чому можна довіряти цим документам? Відповідь проста: система медичних комісій збудована таким собі каскадом взаємоконтролів. Тобто призовник, перш ніж одягти камуфляж, має пройти кілька комісій у себе дома, потім обласну медичну комісію, потім медичну комісію в частині. І якщо на будь-якому етапі виявиться, що той чи інший лікар припустився помилки, ставлячи діагноз, то на ескулапа чекатиме суворе розслідування, яке може коштувати йому і кваліфікації, і робочого місця, і, зрештою, волі. Наприклад, цього разу, за станом здоров’я з обласного збірного пункту було повернено у райони 12 призовників. І по кожному факту вже призначено і триває розслідування. Однак, питання здоров’я має чимало проблем. Зі всіх, хто з’явився на призовну дільницю, придатними до служби в мирний час визнано майже 59 відсотків юнаків. Якщо говорити про тенденції, то серед призовної молоді спостерігалось зростання кістково-м’язових, шкірних та психічних захворювань, хвороб хребта та внутрішніх органів.

Міф третій – «Про тупаків і соціальне сміття». Знову ж таки завдяки потужній антипропаганді служби Батьківщині існує думка про те, що служити строкову службу ідуть лише ті, хто не має собі місця в житті. Знову звертаємось до статистики цьогорічного призову. Лише цієї весни маємо 23 прикарпатця з закінченою вищою освітою, які вдягнули солдатські бушлати. Ще 11 хлопців взяли в своїх вузах академічні відпустки, щоб відслужити. Середню освіту (тобто 11 класів) має 298 призовників. І лише восьмеро мають освіту у дев’ять класів. Інші юнаки мають освіти спеціалістів. До речі, про них розмова окрема. Адже вони використовують армію, як засіб для покращення своєї кваліфікації і здобуття свого першого робочого місця. Такий стан речей вигідний усім. З одного боку, військо отримує фахівця, з іншого – молодий спеціаліст має місце роботи. І хоча протягом останніх років Прикарпаття не отримувало офіційної рознарядки на підготовку водіїв, у цьому році при потребі збройних формувань у водіях в кількості 188 осіб служити пішло аж 192 юнака, які мають право керувати автобусами, легковими та вантажними автомобілями.

Міф четвертий – «Хлопців з Західної України посилають служити у найважчі місця». Це теж не відповідає дійсності. Всі юнаки служитимуть на території нашої держави в частинах та видах військ, які відповідають їхнім фізичним та моральним якостям, а також бажанню. Цього разу до Збройних Сил України було скеровано 450 осіб, зокрема до сухопутних військ – 256, у повітряні сили – 112, у військово-морські сили – 47, в частини центрального підпорядкування – 35, до Міністерства внутрішніх справ – 120, до державної спеціальної служби транспорту – 40 осіб. До речі, за статистикою, в так званий «президентський полк» пішло служити більше верховинців, в частини спеціального призначення пішли в основному іванофранківці, а до підрозділів МВС скеровано більше надвірнянців. А про ставлення до прикарпатців у військах ми вже неодноразово розповідали. Їх поважають за високу дисципліну та відповідальність, а також за вправність, високу працелюбність і патріотизм. Також молодих людей з Івано-Франківщини запрошують до вступу у вищі військові навчальні заклади. В цьому році наряд на вступ у армійські виші становив 93 особи, загалом же військкоматівці відібрали та скерували до військових училищ особові справи 113 кандидатів.  

Міф п’ятий – «Прикаратці тікають від армії». Звернімося до цифр. Цієї весни не з’явилось для проходження медичної комісії 2258 прикарпатців. І всього чотири(!) юнака не прийшли на відправку. Як не дивно, одна з найбільших неявок зафіксована в Івано-Франківському міському комісаріаті – 614 осіб. Фахівці пов’язують це з тим, що в місті відбулась реформа «жеків», які відповідно до законодавства мали б займатись доставкою повісток. Наприклад, у Долинському районі втекли від служби всього 15 осіб. Погодьтесь, що при виклику на призовну дільницю кількох тисяч осіб ця цифра просто смішна. Та разом з тим ухилення від військової служби – справа кримінальна. Про це говорить 335 стаття Кримінального Кодексу України. Щоправда, за нею цієї весни було порушено лише чотири кримінальних справи.

Міф шостий – «Відстрочок від служби не дають». Насправді, якщо порівнювати, скажімо, радянські часи і сучасний набір на службу в Збройних Силах України, то лояльність теперішнього законодавства до призовників можна порівняти хіба що з материнськими пелюшками. Нинішнє українське законодавство найм’якіше, якщо порівнювати з нашими найближчими сусідами. Лише за час призовної кампанії «Весна-2012» в Івано-Франківській області надано 2745 відстрочок за різними потребами – як за сімейними обставинами, так і для покращення здоров’я чи завершення навчання. Взагалі зняті з військового обліку понад три тисячі призовників. Крім цього, людям, які за своїми релігійними переконаннями не можуть брати до рук зброї, було запропоновано альтернативну службу. Таких на Прикарпатті виявилось семеро.

На завершення

Скільки триватиме призов до лав збройних сил, стільки, напевно, і будуть точитись чутки навколо його проведення. Та варто сподіваюсь, що більшості людей вистачить здорового глузду відрізняти чутки від реального стану справ.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

«Золоте дно» армійського гуртожитку

  • 05.06.12, 19:10

Несподівано під час чергової перевірки знайшли представники військової Феміди.

  - Ми провели перевірку щодо законності використання коштів службовими особами будинкоуправління №1 Самбірської квартирно-експлуатаційної частини району, - розповів заступник військового прокурора Івано-Франківського гарнізону майор юстиції Андрій Величко. – Виявилось, що з березня 2008 року по даний час у гуртожитку мешкали особи, котрі проводили оплату за надані послуги з проживання і передавали готівкові кошти представникам будинкоуправління, які їх у подальшому по прибуткових касових ордерах не оприбутковували, в касовій книзі не відображали. Іншими словами, просто привласнювали собі гроші.

   Таким чином у кишенях посадовців «осіло» 16510 грн. Тепер військовим прокурором Івано-Франківського гарнізону порушено кримінальну справу відносно посадових осіб Самбірської квартирно-експлуатаційної частини. Згідно з законом «ділкам» світить до п’яти років перебування за ґратами з позбавленням обіймати керівні посади строком до трьох років.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України. 

Зорепад на Прикарпатті

  • 05.06.12, 18:56

Перші зірочки впали на погони молодим офіцерам – випускникам Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу

 

 Випускники військової кафедри Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу одягнули офіцерські однострої. Наказом Міністра оборони України шести цьогорічним випускникам присвоєно перше офіцерське звання –лейтенант. Привітати юнаків з цією подією прийшов ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський.

– Дорогі випускники, ви отримали своє перше офіцерське звання. Впевнений, що ті знання, які ви отримали в стінах нашого вузу, ви зможете використати в своїй практичній роботі. І своїм життям, своєю службою примножите славу та честь наших Збройних Сил України, – зазначив ректор.

Привітав своїх вихованців і начальник кафедри полковник Юрій Вязніцев:

– Коли ви прийшли вчитись на нашу кафедру, то були ще зовсім юними. А тепер на ваші плечі покладається відповідальна справа захисту Батьківщини. Вам випала доля продовжувати кращі традиції українського офіцерського корпусу. Сподіваюсь, що ви з гідністю пронесете крізь всю службу такі поняття, як честь і гідність офіцера України.

Від імені випускників слова подяки викладачам промовив лейтенант Тіберій Регу:

– Цього дня ми чекали і готувались до нього. Добре пам’ятаю, як п’ять років тому я разом зі своїми товаришами стояв на цьому плацу і заздрісно дивився на випуск тодішніх офіцерів. У той час нам здавалось, що п’ять років – це нескінченно довго, але вони пролетіли, як п’ять днів. Від імені всіх випускників хочу запевнити і батьків, і наших викладачів у тому, що ми завжди пам’ятатимемо вашу науку і будемо старатись стати гідними офіцерами Збройних Сил України.

Випускників також привітали присутні на урочистостях представники Міністерства оборони, викладачі кафедри та батьки. Освятив ритуал військовий капелан Івано-Франківського гарнізону отець Володимир. За словами начальника управління забезпечення ракетним паливом і пальним – заступника начальника центрального управління паливно-мастильних матеріалів ЗСУ та тилу ЗСУ полковника Руслана Кубаля, випускники цієї кафедри традиційно демонструють у військах високу підготовку та якісні знання. Також офіцер зазначив, що цьогорічні випускники проходитимуть службу у всіх регіонах України – від Харкова до Криму. На них вже чекають у військових частинах, куди вони отримали розподіл. Отримавши офіцерські посвідчення, молоді лейтенанти востаннє пройшли плацом кафедри і на прощання підкинули в небо традиційну жменьку копійок.

Того ж дня на військовій кафедрі відбулось ще одне свято – курсанти четвертого курсу склали Військову Присягу на вірність українському народові. Читаючи слова священної клятви, вони з гордістю стискали автомат. А батьки, які прийшли на це свято, не приховували своїх сліз. Мине всього рік, і ці юнаки, які щойно дали свою першу в житті чоловічу клятву, теж одягнуть офіцерські однострої.

Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.

Прикарпатські військові льотчики готові захищати «Євро-2012»

  • 01.06.12, 12:08

Авіаційна техніка та особовий склад 114-ї Івано-Франківської бригади тактичної авіації цілком готовий до виконання завдань із забезпечення чистого неба над стадіонами, що приймають «Євро-2012».

  - Техніки нашої частини провели огляди та необхідні ремонти всіх літаків, що будуть охороняти небо під час цього футбольного чемпіонату, - наголосив начальник техніко-експлуатаційної частини бригади майор Анатолій Найда. – Станом на сьогодні всі літаки технічно справні.

   Нагадаємо, що за останній час Повітряні Сили Збройних Сил України отримали з авіаційних заводів модернізовані літаки, які вже пройшли обліт та прийняті у стрій військових частин. Також було проведено інтенсивну підготовку екіпажів. Зокрема, з початку року військові авіатори 114-ї бригади тактичної авіації виконали близько двадцяти польотних змін і провели в небі понад сто годин. Під час учбово-тренувальних польотів ними були відпрацьовані питання з перехвату та примушенню до посадки на безпечний аеродром повітряних цілей будь-якого класу. Також пілоти покращили навички польотів у складних погодних умовах, як удень, так і вночі, ввели в стрій молодих винищувачів.

  Підполковник Тарас Грень.

Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України.