Перспективи розвитку національної енергетичної системи України

14:58 09 липень Київ, Україна



Напередодні, в ефірі програми «Право на владу» міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про плани уряду до 2023 року повністю від'єднати енергосистему України від об'єднаної енергетичної системи Росії та Білорусі, після чого інтегрувати її в електричну мережу Європейського Союзу.

У зв'язку з цим ми вирішили більш детально вивчити питання про перспективи подальшого розвитку національної електроенергетичної системи України.

Нещодавно в словнику керівництва української держави з'явилася нова англомовна абревіатура - ENTSO-E, хоча кілька років тому про неї мало хто чув навіть у сфері енергетики. Однак останнім часом як в експертному середовищі, так і серед споживачів енергетичних послуг все частіше обговорюється тема інтеграції роботи Об'єднаної енергосистеми України в енергетичну систему Європи.
Фото: Интеграция украинской энергосистемы к ENTSO-E  01
ENTSO-E - об'єднання європейських операторів системи передачі електроенергії (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Ця європейська організація об'єднує 43 операторів системи передачі електроенергії з 36 країн Європи, які забезпечують передачу електроенергії магістральними лініями, диспетчерське управління енергосистемою, її стабільне функціонування і розвиток. Організація заснована в 2008 році для координації роботи енергосистем країн Євросоюзу і впровадження яких потребує система. Відтоді вона стала майданчиком для взаємодії держав-членів в електроенергетичній сфері для розвитку загального єдиного ринку електроенергетики. Головна мета ENTSO-E - забезпечення оптимального функціонування цього ринку.

Важливість цієї організації для України, а також самої події майбутньої інтеграції енергосистем, яка відбудеться вже в 2023 році, важко переоцінити.

Українська об'єднана енергосистема (ОЕС) проєктувалася і створювалася за часів СРСР під потреби великої держави з величезним енергоспоживанням і невичерпними ресурсами. Проблеми ефективного енергоспоживання, вартості та екології відходили на другий план.В умовах планової економіки поняття конкуренції взагалі було недоречним, не сприяло розвитку нових технологій. За часів незалежності України, отримавши в спадок енергозатратне виробництво, уряди, змінюючи один одного, спекулювали на темі низьких тарифів і обслуговували інтереси олігархічних груп, які паразитували на енергетиці, отримуючи дешеву електроенергію для власних підприємств. Наслідком стало поступове вичерпання ресурсу обладнання енергосистеми і електростанцій, а також формування залежності сталого функціонування вітчизняної ОЕС від Росії, з якою вітчизняна енергомережа технологічно пов'язана.

Це дозволило північному сусідові створювати як економічний, так і політичний тиск на Україну.

Лише після Революції Гідності, поряд з трансформацією політичної влади, відбулося і переосмислення стратегічного курсу України в економічній сфері, основу якої становить Об'єднана енергосистема.

28 червня 2017 в Брюсселі оператором української системи передачі електричної енергії НЕК «Укренерго» підписано Угоду з ENTSO-E «Про умови майбутнього об'єднання енергосистеми України з енергосистемою Континентальної Європи». Зараз реалізація зазначеної угоди є одним із пріоритетів енергетичної стратегії України на період до 2035 року, схваленої Розпорядженням КМ України від 18 серпня 2017 № 605-р. Пріоритетність інтеграції визначена також Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, Указом президента України від 8 листопада 2019 № 837 та ін.
План заходів щодо інтеграції енергосистем України з європейською енергетичною мережею ENTSO-E передбачає виконання з боку Національної енергетичної компанії «Укренерго» низки технічних вимог щодо модернізації ОЕС України до 2022 року, підтвердження технічної готовності енергосистеми з боку ENTSO-Е, роботу енергосистеми в 2022 році в ізольованому режимі з відключенням від електричних мереж Росії та Білорусі і повну синхронізацію з Європою в 2023 році. Крім того, необхідна технічна готовність об'єктів генерації як для проходження ізольованого режиму, так і для роботи в європейській енергомережі. Виконання цих завдань усіма учасниками електроенергетичного сектора дозволить в 2023 році завершити об'єднання енергосистем. Таким чином інтеграція української енергосистеми в європейську може стати найшвидшою в історії ENTSO-E. До слова, Туреччині для синхронізації знадобилося десять років, а термін для країн Балтії становить вісім років.

В рамках підготовки до синхронізації НЕК «Укренерго» вже виконав ключові технологічні заходи, передбачені Угодою з ENTSO-E:

- в 2019 році проведено випробування енергоблоків тепло- і гідроелектростанцій. Їхні результати Проєктна група ENTSO-E Україна визнала задовільними для подальшого використання в побудові загальної математичної моделі енергосистем України і ENTSO-E (в цей час цю роботу виконує Консорціум ENTSO-E);

- завершується робота щодо впровадження нових європейських технологічних регламентів, передбачених угодою про синхронну зону ENTSO-E;

- підписані необхідні для синхронної роботи документи з системними операторами-членами ENTSO-E з суміжних з Україною країн ЄС і вжиті заходи для відновлення експлуатації міждержавних перетинів;

- розроблені програми для підготовки переходу ОЕС України на роботу в ізольованому режимі, проходження якого заплановано на 2022 (результати роботи ОЕС України ізольовано від енергосистем РФ і Білорусі стане визначальним для ENTSO-E при прийнятті остаточного рішення про синхронізацію);

- НЕК «Укренерго» підготовлено проєкт Плану розвитку системи передачі на 2019-2028 роки та виконані всі умови, необхідні для сертифікації компанії в ролі незалежного оператора системи передачі згідно з директивами Третього енергетичного пакета.

Загалом, оцінюючи переваги для України від реалізації Угоди з ENTSO-E, можна зробити висновок, що приєднання української енергосистеми до єдиного енергетичного європейського простору дозволить:

- істотно підвищити стабільність роботи ОЕС України шляхом переходу на єдині з Європейським Союзом правила регулювання частоти і потужності, розширення доступу до резервів енергетичних ресурсів;

- збільшити інвестиційну привабливість енергетичного сектора України і відкрити європейський ринок для українських енергетичних компаній, що генерують (за розрахунками «Укренерго», економічний ефект від інтеграції може скласти 1500000000 євро щорічно при бюджеті проєкту близько 400 млн євро, третина з яких вже була профінансована);

- відкрити доступ європейських виробників електроенергії і трейдерів до українського ринку, що посилить конкуренцію, вплине на зниження ціни електроенергії для кінцевого споживача і збільшить можливості експорту для вітчизняних компаній (імплементована в Україні модель ринку функціонує на рівних з європейськими засадах і правилах, тому вихід європейських продавців електричної енергії на наш ринок може статися відразу після інтеграції енергосистем).
Фото: Интеграция украинской энергосистемы к ENTSO-E  02

Об'єднання української та європейської енергосистем - важливий геополітичний і економічний проєкт, реалізація якого дозволить Україні не тільки досягти енергетичної незалежності, а й захистити національні інтереси держави.

Припинення паралельної роботи енергосистеми України з енергетичними системами Білорусі та Росії стає особливо актуальним завданням в контексті відкритої агресії Росії проти України і спроб РФ безпосередньо впливати на економічну ситуацію всередині нашої держави. Тому єдиною можливою опцією для України вбачається синхронізація ОЕС з енергомережею Європи для стабільного функціонування енергоринку, задоволення всіх потреб населення і промисловості в електричній енергії.

На сьогодні, інтеграція української енергосистеми до ENTSO-E належить до пріоритетних завдань Кабінету Міністрів України, Міністерства енергетики, Міністерства закордонних справ, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг України та НЕК «Укренерго». Тому сподіваємося, що координація зусиль всіх органів влади і європейських партнерів врешті-решт призведе до формування в Україні прозорого ринку електричної енергії та забезпечить стабільне функціонування енергетичної системи країни за європейськими стандартами, що стане запорукою розвитку економіки і добробуту громадян.
https://myc.news/ua/specproekty/perspektivy_razvitiya_nacionalnoj_elektroenergeticheskoj_sistemy_ukrainy?fbclid=IwAR352mbKxpNoJEawsKPSzoCNnmuTaYXvF5pD2_2qFETH913N1oFN4ppxU2U

У Москві стурбовані можливим відходом України від ядерного палив

13:25 19 липень Київ, Україна



Російський інформаційний простір заповнений повідомленнями «експертів» про нібито небезпеку використання на українських АЕС ядерного палива, виробленого компанією Westinghouse, не нехтують такими повідомленнями і українські ЗМІ, в яких чітко простежується російське лобі.
Вестінгауз Електрик (англ. Westinghouse Electric Company) - японо-американська електротехнічна і ядерноенергетична компанія. «Вестінгауз» займається проєктуванням енергоблоків АЕС. Це провідна світова компанія з виробництва ядерних реакторів. Також «Вестінгауз» - один з лідерів виробництва палива для АЕС (близько 20% всіх світових поставок реакторного палива) - тепловиділяючих збірок (ТВЗ). Разом з тим як велика транснаціональна корпорація «Вестінгауз» контролює до 50% всіх комерційних енергоблоків світу (Джерело - Вікіпедія).
Фото: У Москві стурбовані відходом України від ядерного палива РФ
Так, РФ, через представників дипломатичного корпусу, співробітників атомно-промислового комплексу РФ, і навіть «експертів» сумнівної якості, здійснює активний вплив на інформаційне поле РФ і України. Такі ж «вкидання» здійснюються і на території Європейського Союзу. Головна теза, яку так звані «експерти» хочуть донести до свідомості людей, це небезпека використання ядерного палива, виробленого будь-якою іншою компанією, крім АТ «ТВЕЛ».
Акціонерне товариство «ТВЕЛ» - російський виробник ядерного палива, виробничий холдинг, що входить до складу паливного дивізіону Державної корпорації «Росатом». У структуру «ТВЕЛ» входить низка підприємств з фабрикації ядерного палива, конверсії та збагачення урану, виробництва газових центрифуг, а також науково-дослідні та конструкторські організації.

Підприємство було засноване шляхом консолідації в його статутному капіталі акцій акціонерних товариств ядерно-паливного циклу, що перебувають у федеральній власності. Таким чином «ТВЕЛ» було сформовано як виключно державне підприємство.
Фото:  В Москве обеспокоены возможным уходом Украины от ядерного топлива РФ 02
Методи «вливання» дезінформації російської пропаганди різні. Найбільша активність фіксується при згадці інформації про співпрацю українського оператора атомних електростанцій ДП «НАЕК «Енергоатом» з компанією Westinghouse, або іншого виду взаємодії, наприклад, в контексті будівництва заводу з виробництва ядерного палива за технологією Westinghouse.

Так, під час презентації Національної економічної стратегії-2030 в.о. міністра енергетики України Юрій Вітренко заявив про необхідність повної заміни російського ядерного палива на американське. Російські ЗМІ не забарилися подати новину у власному контексті зі згадуванням невідомих експертів, які вже неодноразово попереджали про ядерну небезпеку при використанні ядерного палива неросійського виробника і небезпеки для здоров'я людей.

Недалеко зайшли і інші російські ЗМІ. Зокрема, «експерт» в статті з промовистою назвою «Відверті скоти. Чому Україні не можна йти від ядерного палива Росії», наводить інші аргументи про неможливість заміни російського постачальника ядерного палива.
Зокрема, наводять такі безглузді аргументи як банкрутство компанії Westinghouse і неможливість переробки американського ядерного палива на підприємствах РФ.

Банкрутство компанії Westinghouse - це «стара пісня про нове», яка почалася після зміни структури власності компанії, стосується переробки відпрацьованого ядерного палива (далі ВЯП) - основа там теж знаходиться в фінансовому просторі, і аж ніяк не в просторі ядерної безпеки. Так, Україна платила РФ близько 200 млн доларів на рік за переробку ВЯП. Слід зазначити, що вартість переробки ВЯП включена у вартість тарифу на електроенергію. Таким чином кожен громадянин фактично фінансував країну-агресора.

Додатково слід зазначити, що ВЯП є джерелом для дорогих цінних матеріалів, які фактично російські підприємства-переробники ВЯП залишали у себе, але це вже питання до правоохоронних органів і посадових осіб ДП «НАЕК «Енергоатом» і Міненерго.

Ще однією "страшилкою" є розповіді, так званих «російських експертів", про "Другий Чорнобиль». Так, стаття «Україна готова підірвати новий Чорнобиль» російського видання, кінцевим власником якого є Міністерство оборони РФ, є типовим прикладом.
Так чому ж до українських атомних станцій прикуто так багато уваги російських «незалежних» ЗМІ? Відповідь проста, загальна вартість закупівель ядерного палива ДП «НАЕК «Енергоатом» на рік становить 500 млн доларів.

За даними Державної служби статистики, Україна в січні-листопаді 2019 придбала ядерне паливо (ЯП) на загальну суму $356 млн 87,8 тис. (Паливо російського виробництва на $200 млн 107,8 тис., шведського - на $155 980 000.
У 2018 році Україна придбала ЯП на $523 151 000 (в РФ - на $374 621 000, в Швеції - на $148 530 000), у 2017 році - на $533 422 000 (в РФ - на $368 964 000, в Швеції - на $164 458 000), в 2016 році - на $548 810 000 (в РФ - на $386 782 000, в Швеції - на $162 028 000), в 2015 році - на $643 570 000 (в РФ - на $610 883 000, в Швеції - на $32688000), в 2014 році - на $628 176 000 (в РФ - на $588 831 000, в Швеції - на $39345000), в 2013 році - на $600 596 000 (всі - РФ), в 2012 році - на $600 334 000 (в РФ - на $555 355 000, в Швеції - на $44979000).

І ці пів мільярда доларів були повністю російськими до появи компанії «Westinghouse». Зараз частки діляться орієнтовно 300 млн доларів (Westinghouse) і 200 млн доларів (АТ «ТВЕЛ»). Однак, частка АТ «ТВЕЛ» неухильно зменшується. За такі гроші, не гріх і пропагандистську машину увімкнути - взагалі нічого особистого, лише бізнес!

Тим часом Державна інспекція ядерного регулювання України (далі - ДІЯРУ) (регулятор дотримання законодавства в сфері ядерної та радіаційної безпеки) зазначає, що на 22 березня 2021 за час експлуатації ТВЗ-WR протягом 2015-2021 років передумов для порушення умов безпечної експлуатації енергоблоків не знайдено. Щодо безпечної експлуатації тепловиділяючих збірок (ядерного палива) виробництва компанії «Westinghouse» також відзначає і Головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Плачков Григорій Іванович. Крім того, за інформацією ДІЯРУ, ВЯП виробництва компанії Westinghouse з енергоблоків ПУ АЕС і РАЕС планується зберігати в сховищі відпрацьованого ядерного палива з енергоблоків ЗАЕС в сухому сховищі ВЯП.
https://myc.news/ua/politika/v_moskve_obespokoeny_vozmozhnym_uhodom_ukrainy_ot_yadernogo_topliva_rf

Кримська влада обіцяє золоті гори на лавандових полях

19:46 16 липень Київ, Україна



Анексія Криму "подарувала" півострову міжнародні санкції. Це, в свою чергу, призвело до неможливості торгувати з країнами Європи, США і багатьма іншими. Більш того, та влада, яку встановив Кремль в Криму, перестала орієнтуватися на Захід і стала прагнути досягти "висот" Росії, що і призвело до поступово розвивається стагнації у всіх процвітаючих галузях півострова.
Проблеми кримчан в першу чергу пов'язані добробутом, соціальною захищеністю і забезпеченням комунальних робіт. З плином часу стало зрозуміло, що окупаційна влада вміють тільки обіцяти, причому вірять їм лише занадто наївні.
За минулі сім років з вуст, так званої влади Криму, можна було почути про "перетворення Криму на експериментальний майданчик по впровадженню передового досвіду", потім на зміну прийшли казки про "самодостатності", потім "про гармонізацію економіки", про "перетворення Криму в всеросійську оздоровницю ", про" туристичної Мекки "для всіх росіян. Він обіцяє півострову звання найбагатшого регіону в "своїй країні". Крім необачного заяви, що його країною вже стала Росія, випускник Харківського університету і Української академії державного управління при президенті України, кандидат економічних наук і доктор сільськогосподарських наук, директор НДІ з багаторічним стажем і комплексним знанням Криму розповідає про фантастичних ідеях, завдяки яким, півострів отримає це звання.
На його думку, в Криму повинні засадити майже всю територію лавандою, а після з неї добувати масло і продавати в Європу. Ймовірно, Паштецкій забув, що з Криму до Європи нічого продавати не вийде, та й якість ефірного масла, одержуваного на півострові, куди гірше, ніж в Болгарії і Франції - провідних виробників ефірних масел в Європі. Крім цього, він зазначає, що після збирання полів, в Криму не підпалюють залишки від рису і пшениці, а використовують бактерій, які протягом місяця знищують рослинність, а після дають землі фосфор і азот. Тоді про яку лаванді говорив доктор сільськогосподарських наук незрозуміло. По всій видимості, Паштецкій дуже швидко "перевзувся" для нової країни. Його обіцянки і "повітряні замки" настільки типові для керівництва Росії. З таким урядом, про рішення насущних проблем з водозабезпеченням півострова чекати не доводиться.
https://myc.news/ua/specproekty/krymskaya_vlast_obeshaet_zolotye_gory_na_lavandovyh_polyah

Проблеми з водою в Криму тривають. Відео

19:35 17 червень Київ, Україна



Сьогодні через аномальні опади затопило місто Керч в Криму. Відомий експерт-кліматолог вважає, що це може бути пов'язано з минулорічними спробами російської влади маніпулювати погодою і викликати штучні дощі.
"Намагаючись вирішити нерозв'язну проблему посухи, окупаційна влада звернулася до горе-вчених, які почали розкидати йодид срібла з літаків" - пояснив експерт, - "цей безвідповідальний експеримент може мати далекосяжні наслідки, природний баланс в атмосфері порушений. Посухи можуть чергуватися з повенями. Це можна порівняти з трагедією в Чорнобилі".
Самолет сбрасывает иодид серебра
Тривалі спроби Путіна вирішити проблему з пересихаючими водосховищами на півострові нарешті увінчалися "успіхом". Однак тепер у людей інша проблема - повінь. Більш того, як стверджують експерти, це може повторитися ще не один раз.
Безсумнівно, люди на сході кримського півострова терплять лихо. Там також введено надзвичайний стан. Проте, в даній ситуації знайшлося місце і для гумору. На відео, в якому відображений нинішній проросійський глава Криму Сергій Аксьонов, видно, як він і низка його наближених колег пересуваються на човні затопленими вулицями Керчі. Слідом за ними пливуть співробітники МНС, яким, після прибуття Аксьонова на місце події, в човні не вистачило місця:
В Інтернеті подію вже називають "найдивніше відео дня". Сам Аксьонов стверджує, що це люди, які переодяглися у форму МНС і пливуть за човном. Пізніше глава Криму повідомив, що МНС-ники пливли начебто не за човном, а пливли в лікарню, тому що занадто високий рівень води не дозволив їм нормально пересуватися пішки.
Втім, питання про те, чому люди пересуваються вплав, а не на човні, залишається відкритим. Така ситуація демонструє ставлення окупаційної влади до населення Криму. На відео Сергій Аксьонов повністю ігнорує той факт, що співробітники МНС пливуть за човном і ніби їх не помічає. Також і на всьому півострові - народ страждає, а окупанти дивляться на них крізь пальці.
https://myc.news/ua/obshestvo/problemy_s_vodoj_v_krymu_prodolzhayutsya_video

Як Крим перетворився на глибинку Росії

19:22 13 липень Київ, Україна



Окупаційний режим в Криму показав, як за сім років перетворити розвинений півострів на провінційну глибинку Росії. Крім того, що Кремль зупинив поступове вдосконалення Криму, він почав руйнувати і погіршувати вже створене в ньому.

Крим був необхідний Путіну тому, що російська військова база в Севастополі була фактично відрізана від материкової частини РФ. І оскільки під час «Революції гідності» стало зрозуміло, що Україна націлена на євроінтеграцію, то ця база в кінцевому підсумку могла б припинити своє існування.

Зовнішня політика Путіна спрямована на те, щоб Росію сприймали як наддержаву, а Путіна - як потужного політика. Тому внутрішня політика президента РФ цікавить в набагато меншому ступені, ніж зовнішня.

З цієї причини майже у всіх містах країни люди повинні дбати про себе самі і не розраховувати на державу.

Крим після анексії поступово почав перетворюватися на черговий віддалений від Москви регіон. Не звиклі до такого ставлення кримчани в деяких випадках спробували висловити протести і опір, особливо кримські татари. Але з такими жителями в Росії розмова коротка, про що свідчить сумна статистика зниклих і ув'язнених.

Москва ігнорує навіть найбільш нагальні соціальні та гуманітарні проблеми в Криму. Основною проблемою для кримчан завжди було водозабезпечення. І якщо до 2014 року ситуація з прісною водою залишалася стабільною, то після вона різко почала погіршуватися.

За весь період окупації в Росії нічого не зробили, щоб хоч якось вирішити цю проблему. Опріснення морської води - дорого, прокласти трубопровід - дорого, завозити воду в Крим - дорого. Кожен проєкт Кремля мав два аргументи - або дорого, або абсурдно. Проте на військову кампанію щодо ВВП Росія виділила 4,3% в 2020 році, що в пайовому вираженні більше ніж в США чи ЄС.

Будівництво політичного проєкту «Північний потік-2» вартістю понад 9 млрд доларів триває. Однак забезпечити людей в XXI столітті водою - дорого.

Проте кримчани, як і раніше, залишаються українцями, незважаючи на загальну роздачу російських паспортів. Перетворення Криму на російську провінцію лише погіршує ставлення корінних жителів до чинного уряду в Кремлі. Ймовірно, водозабезпечення так і залишиться основною проблемою для кримчан, що в підсумку послужить вагомим важелем для деокупації півострова.
https://myc.news/ua/specproekty/kak_krym_prevratilsya_v_glubinku_rossii

Дії Кремля ведуть до знищення в Криму залишків питної води

21:15 12 липень Київ, Україна



Після захоплення Криму в 2014 році в Кремлі прийняли рішення про заселення півострова корінними росіянами і не тільки. Однак цей спосіб має і побічний ефект.

Незважаючи на численні проблеми, які досі існують на півострові з 2014 року, Путін активно веде політику по заселенню міст Криму. Це робиться з кількох причин.

По-перше, у разі непередбаченої ситуації, якщо ЄС, ООН чи США зажадають повторного проведення референдуму "щодо волевиявлення жителів півострова перейти до складу Росії", цього разу більшість, дійсно, проголосувала б "За".

По-друге, менталітет кримчан, як і раніше, залишається українським. Вони не звикли до політики тиранії, що проводиться Кремлем. Збільшення населення материкових росіян в Криму, на думку уряду РФ, має посприяти більш швидкій інтеграції корінних жителів півострова в повсякденне життя росіян.

По-третє, і що головне, у вересні 2021 року в Росії повинні пройти парламентські вибори. Громадяни РФ, які заселилися, в сукупності з військовими, кількість яких значно зросла в Криму після квітневих "навчань", повинні будуть показати, що півострів переважною більшістю жителів підтримує «Єдину Росію». Це також послужить аргументом, з вуст Путіна в майбутньому, проти "випадів" Заходу про те, що в Криму у Росії немає реальної підтримки.

За деякими даними, до Криму заселилося від 300 до 600 тис. громадян РФ. Це не рахуючи військових, які залишилися на півострові після, так званих, квітневих "навчань". Також з багатьма військовими прибули їхні сім'ї. І все це переселення відбувалося і відбувається під час критичної нестачі води.

/>

Кремль ніби не може зв'язати очевидні факти - чим більше людей буде прибувати на півострів, тим більше води вони будуть витрачати. Нескладно здогадатися, що в уряді навіть не замислювалися про комфорт перебування власного населення в Криму при нестачі води. Головне, щоб півострів "зробив правильний вибір на виборах!".
https://myc.news/ua/specproekty/dejstviya_kremlya_vedut_k_unichtozheniyu_v_krymu_ostatkov_pitevoj_vody

Ідентифіковані тисячі силовиків,підозрюваних у зраді Україні

17:02 12 липень Київ, Україна



Прокуратура Автономної Республіки Крим провела колосальну роботу для ідентифікації осіб, які залишилися працювати на території анексованого Росією півострова.
Про це заявив прокурор АР Крим і міста Севастополь Ігор Поночовний в понеділок, 12 липня.

За його словами, прокуратура автономії встановила 20 тис. 111 осіб, які після окупації півострова продовжили працювати в незаконно створених правоохоронних органах окупаційної адміністрації, 1 тис. 390 людей, які продовжили працювати в органах прокуратури, 473 - в судах, а також 99 депутатів Верховної Ради АР Крим і 58 депутатів Севастопольської міської ради АР Крим VI скликання.
"Для того, щоб ідентифікувати цих осіб, була проведена колосальна робота, оскільки досліджувався і перевірявся великий масив інформації. До того ж велика частина документів перебувала на окупованій території півострова Крим. І на самому початку у нас навіть не було з чим працювати, вся документація залишилася на окупованій території", - сказав Поночовний.
Він додав, що роботу по виявленню таких людей почали з того, що встановлювали їхні ідентифікаційні податкові номери, за якими нараховувалася зарплата, потім через фіскальні органи ідентифікували таких осіб і з'ясовували, хто перевівся в правоохоронні органи України, а хто залишився працювати в анексованому Криму.
"Однак не кожен, хто залишився працювати в Криму після окупації - це державний зрадник. У кожному конкретному випадку повинна бути дана відповідна правова оцінка досконалим діям особи", - зазначив Поночовний.
Тепер за фактом вчинення державної зради прокуратура автономії повідомила про підозру 691 особі, направила до суду 157 обвинувальних актів, з яких винесені вироки за двома.
"Більшість підозрюваних в скоєнні державної зради ховаються від слідства і суду на непідконтрольних Україні територіях або в Російській Федерації, і саме застосування механізму заочного засудження дозволяє нам притягнути до відповідальності осіб, винних у скоєнні низки злочинів в Криму", - пояснив Поночовний.
У той самий час з початку роботи ДБР в кінці 2018 року процес проведення спеціального досудового та заочного засудження за "кримськими справами" став "на паузу".
"І тільки в травні цього року набув чинності закон "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу щодо вдосконалення окремих положень у зв'язку із здійсненням спеціального досудового розслідування".
Закон "про заочне засудження" нарешті розблокував ці процедури, що дозволяє нам повністю забезпечити реалізацію принципу невідворотності покарання за злочини, вчинені державою-окупантом і окупаційною адміністрацією на території українського півострова", - резюмував Поночовний.
https://myc.news/ua/glavnoe/anneksiya_kryma_identificirovanytysyach_silovikovsudej_i_prokurorov_podozrevaemyh_v_gosizmene

РФзнищує національну ідентичність українського населення Донбасу

21:19 13 липень Київ, Україна



Російська Федерація використовує інструмент «м'якої сили» - соціокультурні фонди і центри, щоб впливати на жителів окупованого Донбасу.
Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони в Фейсбуці.
Одним з таких інструментів є фонд "Русский мир", головою фонду є заступник керівника Адміністрації Президента РФ і основний реалізатор політики Росії на українському напрямі Дмитро Козак.

За даними розвідки, під прикриттям цього фонду на тимчасово окупованій території сходу України було відкрито представництво так званого міжнародного культурного проєкту "Русский центр", який координує роботу місцевих органів для здійснення гуманітарної і культурної агресії проти України.

Військова розвідка України відзначає, що основні зусилля так звані гуманітарні підрозділи країни-окупанта направляють на повне знищення національної ідентичності українського населення на тимчасово окупованих територіях. Це - викорінення української мови і культури в усіх сферах життєдіяльності місцевого населення, впровадження російських стандартів освіти в місцевих навчальних закладах, насадження перекручених історичних фактів з історії регіону, подальше ментальне зближення жителів ОРДЛО з населенням РФ.
https://myc.news/ua/politika/rf_unichtozhaet_nacionalnuyu_identichnost_ukrainskogo_naseleniya_donbassa

Маніпуляція: сьогодні РФ призупинила поставки газу в Європу

10:56 13 липень Київ, Україна



Росія призупинила транзит газу в європейські хаби через необхідність технічного обслуговування діючого газопроводу Північний потік. Терміни обслуговування з 13 по 23 липня.
Про це повідомляє компанія-оператор газопроводу Nord Stream AG.

Так, на газопроводі буде проведено тестування механічних компонентів, а також систем автоматизації для забезпечення ефективності та безпеки експлуатації газопроводу.

"Графік і план робіт з технічного обслуговування газопроводу були завчасно узгоджені з партнерами Nord Stream AG з транспортування газу вище і нижче по потоку", - йдеться в повідомленні.

Варто відзначити, що минулого тижня на ремонт зупинили газопровід Ямал-Європа. При цьому Газпром відмовився бронювати додаткові транзитні потужності ГТС України.

У Нафтогазі дії Газпрому пояснюють тим, що компанія шантажує Європу рекордно високими цінами на газ, щоб запустити в експлуатацію газопровід Північний потік-2.
https://myc.news/ua/novosti_mira/manipulyaciya_ili_vynuzhdennaya_mera_segodnya_rf_priostanovila_postavki_gaza_v_evropu

Вінницяобленерго-підконтрольна російському бізнесу




Вінницяобленерго підконтрольна російському бізнесу, дійсно «переймається» проблемами тарифів для населення у складні для енергетики України часи
Проблема з тарифами у тому числі і на електричну енергію є однією з ключових проблем для населення і влади України, але це не стосується тих хто має кумівські або дружні зв’язки із керівництвом АТ «Вінницяобленерго» в особі генерального директора Поліщука А.Л. або ще краще якщо ви разом майните біткоіни.

Як виявилося сприятливим для таких управлінців є і факт проходження українською енергетикою стану затяжної кризи, оскільки галузь перебуває на складному етапі трансформації від ручного управління до ринкових правил та принципів.

Вимушений і необхідний стратегічний крок України почати рух у напрямку набуття статусу учасника європейської енергетичної системи та виключення можливості здійснення тиску збоку Росії.

Поки державні компанії «Енергоатом», «Укргідроенерго» стримують зростання тарифу на електричну енергію для пересічних громадян, постачаючи її за ціною собівартості, керівництво такої приватної компанії як АТ «Вінницяобленерго», що належить до фінансово-промислової групи з російським капіталом «Енергетичний Стандарт» може собі дозволити продавати електроенергію підконтрольним підприємствам дешевше ніж населенню та списувати все на втрати, які лягають на тариф для населення. Як свідчить практика подібні оборудки не можуть відбуватися без відома перших осіб компанії.

Як стало відомо у місті Вінниця на минулому тижні правоохоронці викрили одну із найбільших ферм, що майнила крептовалюту на території промзони АТ «Вінницяобленерго». Очевидно, що не є збігом обставин той факт, що засновником однієї із двох фірм, яка займалася вказаною діяльністю, а саме ТОВ «Альфа - Енерджи», є кум Андрія Поліщука, Сергій Мазніченко.
складні для енергетики України часи

Вінницяобленерго підконтрольна російському бізнесу, дійсно «переймається» проблемами тарифів для населення у складні для енергетики України часи
Проблема з тарифами у тому числі і на електричну енергію є однією з ключових проблем для населення і влади України, але це не стосується тих хто має кумівські або дружні зв’язки із керівництвом АТ «Вінницяобленерго» в особі генерального директора Поліщука А.Л. або ще краще якщо ви разом майните біткоіни.

Як виявилося сприятливим для таких управлінців є і факт проходження українською енергетикою стану затяжної кризи, оскільки галузь перебуває на складному етапі трансформації від ручного управління до ринкових правил та принципів.

Вимушений і необхідний стратегічний крок України почати рух у напрямку набуття статусу учасника європейської енергетичної системи та виключення можливості здійснення тиску збоку Росії.

Поки державні компанії «Енергоатом», «Укргідроенерго» стримують зростання тарифу на електричну енергію для пересічних громадян, постачаючи її за ціною собівартості, керівництво такої приватної компанії як АТ «Вінницяобленерго», що належить до фінансово-промислової групи з російським капіталом «Енергетичний Стандарт» може собі дозволити продавати електроенергію підконтрольним підприємствам дешевше ніж населенню та списувати все на втрати, які лягають на тариф для населення. Як свідчить практика подібні оборудки не можуть відбуватися без відома перших осіб компанії.

Як стало відомо у місті Вінниця на минулому тижні правоохоронці викрили одну із найбільших ферм, що майнила крептовалюту на території промзони АТ «Вінницяобленерго». Очевидно, що не є збігом обставин той факт, що засновником однієї із двох фірм, яка займалася вказаною діяльністю, а саме ТОВ «Альфа - Енерджи», є кум Андрія Поліщука, Сергій Мазніченко.

Читайте также: Ветерани завітали в крамницю одягу московського репера Гуфа у Києві


Варто зазначити, що втрати електричної енергії обленерго у ході його функціонування закладаються в його тариф, який сплачується усіма абонентами Вінницької області у тому числі населенням.

Далі ще цікавіше, 12 липня 2021 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг публікацією на власному сайті офіційно підтвердила, що втрати електричної енергії АТ «Вінницяобленерго» за останні роки є необґрунтованими, що викликають багато запитань до зазначеного ліцензіата та буде досліджено регулятором під час перевірок.

Іншим фактом, який викликає багато питань - це вартість, за якою постачалася електрична енергії товариствам з метою ймовірного маскування реальних обсягів споживання під час майнингу криптовалют. Як стало відомо у офіційних платіжних документах тариф для таких товариств складав у різні періоди 1,37 грн або 1,41 грн за кВт*год при обсязі споживання в місяць від 40000 до 100000 кВт*год, у той час, як звичайні громадяни у Вінницькій області сплачували ціну за електроенергію за тарифом 1,68 грн за кВт*год з середньомісячним споживанням від 90 до 150 кВт*год. 

Крім того, як стало відомо пан Андрій Поліщук не збирається зупинятися «на досягнутому» і найближчим часом планує остаточно оскаржити в суді рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, яка відхилила включення до структури тарифу АТ «Вінницяобленерго» на 2020 рік більше 40 млн грн. на забезпечення втрат електричної енергії.

Уразі позитивного рішення генеральний директор АТ «Вінницяобленерго» забезпечить надходження додаткових надприбутків для себе, нечужих для нього майнингових ферм та виправдає своє перебування на посаді перед російськими роботодавцями, а населення Вінницької області нажаль стане спонсором такого бізнесу.

Автор: Максим Саєнко


https://antikor.com.ua/articles/470562-vinnitsjaoblenergo_pidkontroljna_rosijsjkomu_biznesu_dijsno_perejmajetjsja_problemami_tarifiv_dlja_naselennja_u_skladni_