Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Тигроманія

Ось така Вона - тигроманія..........

22 січня - День Соборності України

  • 22.01.10, 13:07

День Соборності України - свято України, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західно-Української Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року.

22 січня 1918 року у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою. А 1919 року в цей самий день на Софіївській Площі в Києві було проголошено Акт Соборності українських земель.

Століттями розірваний український народ визволився з неволі — Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна — з Австро-Угорської імперій — і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

Акт возз'єднання, злуки двох Україн був, швидше, символічним знаком прагнення єдності, бо у керівництві країни спільності тоді не було. «Безпорадність проводу впливала на загальний настрій, — писала сучасниця тих подій, історик Наталя Полонська-Василенко. — Україна, затиснута між двома потужними силами — Антантою з півдня і большевизмом з півночі, — не мала сил для боротьби. Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою подія, яка мала велике ідейне значення: свято Соборності України. 22 січня 1919 року на Софійській площі проголошено злуку УНР і ЗУНР… Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо».

«Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України — Галичина, Буковина, Закарпаття і придніпрянська Україна — в одну Велику Україну. Сповнилися відвічні мрії, для яких жили й за які вмирали найкращі сини України. Віднині є тільки одна незалежна Українська Народна Республіка. Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу», — пролунало 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

УНР як незалежна держава постала рівно за рік перед цим. ЗУНР (Західно-Українська Народна Республіка) постала в листопаді 1918 року, і відразу ж розпочався процес об'єднання: зазбручанська Українська національна рада надіслала до Києва свою делегацію для переговорів із гетьманом Павлом Скоропадським. Після зміни влади переговори велися з Директорією. 1 грудня 1918 року у Фастові був укладений «передвступний договір» про «злуку обох українських держав в одну державну одиницю». 21 січня 1919 р. в Хусті Всенародні збори ухвалили приєднати до Української Народної Республіки Закарпаття. Наступного дня у Києві в урочистостях з нагоди свята Злуки брала участь делегація — тридцять шість чоловік — Західної області УНР.

(Стаття Вікіпедії)

19 січня – Йордана

  • 18.01.10, 15:06

                              
                                       

Це третє і завершальне велике свято. З ним пов”язують хрещення на Йордані Христа.

Хрещення - християнське свято. Головна подія Водохрещення - Водосвяття, для чого у водоймах на встановленому місці робили ополонку - Йордань. У всіх селах, де були церкви, святили воду. Після молебня в ній купалися.
Віддавна в народі, посвячену на Йордана, воду вважали своєрідними ліками од багатьох недуг.
Народ примітив: “Тепло, туман, сніг, іній на Водохрещення є найсприятливішими ознаками для майбутнього врожаю". "На Водохрещення відлига - до врожаю".

За старих часів славилося Водохрещення своїми холодами. Водохресні морози - найсильніші. Якщо цього дня погода ясна і холодна - літо буде посушливе; похмура і свіжа - до рясного урожаю; повний місяць - до великого весняного розливу; зірчаста ніч - літо буде сухе.

Після Водохрещ, вважалося, мають слабнути морози.

Коли риба табунами ходить – на рої добре.
На Водохрещі день теплий – буде хліб темний.
Якщо пасмурно – хліба буде вдосталь.

З Новим роком і Різдвом Христовим!!!!

                 

 31 грудня, себто завтра,  всенька Україна входить у тритижневий                         святковий цикл!!!!

 

А той перший празник – Новий рік!!!

 

Отож, вітаю, друзі, з цим святом усіх вас!!!!

Бажаю щастя, здоров’я, наснаги, здійснення творчих задумів!!!!

Нехай забудуться старі печалі і збудуться прийдешні радості!!!

Нехай до кожного в домівку завітає краса, посмішка, добробут!!!!

Нехай усілякі гаразди  й найпотаємніші мрії справдяться у                          

              Новому, 2010, році!!!!

 

З найщирішими і найпалкішими побажаннями, Тетяна Риженко

 

Розіграш призів у магазині "Дім книги" (Тернопіль)


Усі, хто протягом вересня-грудня купив у Тернопільських магазинах " Дім книги" книжки видавництва "Навчальна книга - Богдан" на 50 гривень
може взяти участь у розіграші призів.
Головний приз DVD-плеєр

Початок акції о 17 годині 30 грудня 2009 року

http://www.bohdan-books.com/

 

Крім того, Видавництво «Навчальна книга – Богдан» пропонує широкий асортимент книг  на новорічну тематику: казки, оповідання, вірші, загадки, розмальовки, сценарії  свят та поради, як можна зробити зустріч Нового року незабутньою

 З 15 грудня по 15 січня у мережі магазинів «Дім книги» діє гнучка система знижок

http://www.bohdan-books.com/news/show_119/

Помста влади поетові

                

                                                                                               (Фото Г. Осадко)
  

Українського письменника Сергія Жадана виключили зі списку 29 осіб, відзначених творчими преміями Харківського міськвиконкому. Виключення відбулося 24 грудня під час засідання виконкому міськради за ініціативою харківського міського голови Михайла Добкіна, повідомляє Status Quo.

За словами голови, С.Жадан причетний до спалювання книг Євгена Кушнарьова під час "Помаранчевої" революції. "Я пропоную Сергія Жадана з цього списку виключити. Книги спалювали під час інквізиції, під час фашизму і, на жаль, під час "Помаранчевої" революції. Тут немає нічого особистого, я довіряю думці експертів, які включили його в цей список, але вважаю, що люди, які мають талант, повинні життєвим прикладом показувати, як треба чинити і як не треба", - заявив М.Добкін.

Та сподіваюсь, Сергія Жадана не дуже занепокоїла дана екзекуція Харківської влади, адже він, як і перше, займає чільні рядки рейтингів  провідних читацьких опитувань. Згадати хоча б інформацію, що поетова збірка «Гімн демократичної молоді» посіла перше місце в списку книжкових новинок, які рекомендує телерадіокомпанія SWR (Sdwestrundfunk) з південного заходу Німеччини.

http://www.bukvoid.com.ua/events/raityng/2009/12/25/085240.html
 
***
Сергій Жадан - поет, прозаїк, есеїст, перекладач.

Лауреат видавництва “Смолоскип” і Міжнародного літературного конкурсу “Гранослов”. Премії Бу-Ба-Бу за найкращий вірш 1998 року. У 2001-2007 роках його книги визнавалися найкращими книжками року. Лауреат премії імені Джозефа Конрада 2009 року

22 грудня – Ганни

  • 22.12.09, 14:27

                      
Від Ганни зима набирає розгін: „Прийшли Ганки – сідай у санки”.

З Ганниного дня жінки починали готуватися до Різдва – білили хати, прибирали оселі, посилено годували свиней, щоб мати свіжину на свята.

Народна мудрість:
Тихий і безвітряний день – на врожай садовини.
Коли йде дощ – вся весна буде дощовою.

19 грудня – Миколи (святого Миколая)

  • 18.12.09, 12:22

                                            
Зимового Миколая відзначали особливо урочисто. Вважалося, що він захисник усіх бідних та знедолених. Найбільше його пошановували діти, для яких він був почесним охоронцем. Традиційно на Україні для цього дня готували обрядодії, пов”язані зі святим Миколаєм. На Миколая хлопці починали домовлятися про колядки.

Народна мудрість:


Як випаде великий іней – на гарний врожай хліба.
Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину.
Морозняний день – на уроду хліба й огородини.

Люди, ви бачили????

ВОНА - ТИГРЮЛЯ


Не перестаю дивуватись PR-технології Юлії Володимирівни.

 

Чи не щодня Вона додає нове слово до передвиборчого слоґана:

 

Вони  балакають-

                                ВОНА ПРАЦЮЄ

                                           ВОНА –ЦЕ УКРАЇНА   

                                                      (підпис) ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО

                                                                                             ТИГРЮЛЯ!!!!

 

 

А чи готові ми голосувати за ВОНА???

 

 (ЛЮДИ, я розумію ваші емоції, але замість матюків ставте три крапки абощо)

 


32%, 15 голосів

53%, 25 голосів

11%, 5 голосів

4%, 2 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

17 грудня – великомучениці Варвари

                               
Варвара в Україні здавна вважалась покровителькою вишивання і вишивальниць, тому й не дивно, що
святкують цей день тільки жінки.
Дівчата заготовляли галузки з вишень і ставили у воду, якщо гілочки розквітали на Різдво, то це віщувало про швидкий шлюб.

Народна мудрість:
Яка погода на Варвари, така й на Різдво.
Дерева в інеї – урожай на фрукти.
Якщо горобці збираються купками на деревах, цвірінькають – буде тепла зима.