хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

МОН України - Підручник для розумово відсталої дитини

Соцмережі обурив черговий скандальний підручник від Міносвіти
Соцмережі обурив черговий скандальний підручник від Міносвіти.
Ваша дитина відкриває підручник і читає: "Підручник для розумово відсталої дитини". Міністерство освіти та науки України заклало у назву шкільного підручника некоректну дискримінаційну термінологію.  Зокрема, у рекомендованому Міносвіти переліку підручників для використання в загальноосвітніх навчальних закладах для навчання дітей з особливими освітніми потребами є підручники, назва яких містить слова “для розумово відсталих дітей”. “ Уявіть собі, що ваша дитина відкриває підручник і читає: "Підручник для розумово відсталої дитини" ... Як вам? Гаразд вам/нам! ЙОМУ як? Адже підручник для 1-2-3 класу. Виду малюк швидше за все не подасть. Але точно відкладеться, що він "розумово відсталий", "десь там". Повірте: кожна подібна фраза або навіть натяк відкладаються в голові дитини. Після цього малюк може замикатися, думати, що він "не такий", плакати, переживати. Та я б сама плакала, якби моя мама принесла мені такий підручник! – обурилася авторка блогу у Facebook." 
“ Коли затверджували цей перелік, чиновники МОН про коректну термінологію, мабуть, на якийсь час забули. Як і перечитати Конвенцію про права осіб з інвалідністю, яку Україна ратифікувала ще в 2009 році. Це основний документ, в якому вказана термінологія. Очевидно, що ані автори, які писали книжки, ані чиновники, які їх затверджували, не напружувалися прочитати один з основних міжнародних документів, який є частиною українського законодавства. У Конвенції – жодного слова "про розумову відсталість". На думку експертки з прав людей з інвалідністю Ірини Виртосу така термінологія є застарілою та радянською.  


6

Коментарі

123.01.17, 21:33

Наведіть прізвища розумово відсталих авторів підручника!

    223.01.17, 21:39Відповідь на 1 від Кривовус

    один з них - Ярмола Н.А.
    а це весь список - Підготовчий, 1-4 класи: Українська мова (Висоцька А.М.); Природознавство (Трикоз С.В., Блеч Г.О.); Я у світі (3, 4 класи, Трикоз С.В., Блеч Г.О.); Основи здоров'я (Гладченко І.В.); Соціально-побутове орієнтування (Ярмола Н.А.); Трудове навчання (Чеботарьова О.В.); Образотворче мистецтво (Дмітрієва І.В.); Музичне мистецтво (Квітка Н.О., Левченко-Бутуханова Л.Й.); Фізична культура (Бобренко І.В.).
    5 клас: Українська мова і література (Висоцька А.М.); Природознавство (Трикоз С.В., Блеч Г.О.); Я у світі (3, 4 класи, Трикоз С.В., Блеч Г.О.); Основи здоров’я (Гладченко І.В.); Трудове навчання (Чеботарьова О.В.); Основи комп?ютерної грамотності (Кликова С.О.); Музичне мистецтво (Квітка Н.О, Левченко-Бутуханова Л.Й.); Фізична культура (Бобренко І.В.).

      323.01.17, 22:44Відповідь на 2 від helsan

      Дякую, розповсюджую!

        423.01.17, 22:48

        Це просто диверсія! Хто рецензент?

          523.01.17, 22:51

          я знайомилася з програмою нової освітньої політики п. Гриневич, в цьому проекті говориться, що до 4 класу вчителі не будуть виправляти помилок червоним чорнилом. Якщо вказані підручники є в школах, навіть у спеціальних - то це ганьба! справді ганьба! і пані Гриневич теж ганьба!

            623.01.17, 22:55

            на сайті МОН є програми для розумово відсталих дітей
            http://mon.gov.ua/activity/education/zagalna-serednya/osvita-osib-z-osoblivimi-potrebami/navchalni-programi/dlya-rozumovo-vidst alix-ditej.html

              723.01.17, 23:02

              А чого чекати від розумово відсталої Гриневич?

                823.01.17, 23:20

                Диверсії продовжуються і без Собачника! Все за старою прикметою:"Если в кране нет воды...если в кране есть вода, значит жидо-мацкаль нассав туда!!!" Тєрпіли, мовчимо далі - геноцид нації продовжується!!! До повного знищення "титульної нації!

                  924.01.17, 17:50Відповідь на 7 від ab absurdo

                  А чого чекати від розумово відсталої Гриневич?
                  А ви, я бачк, експерт. Вам би підручники писати для таких.

                    1024.01.17, 17:55

                    Класика жанру:
                    - Ало, перепрошую, це піцерія?
                    - Хуєрія! Це міністерство культури!

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна