Ось один рецепт баби Василини з Інтернету
- 04.07.11, 11:20
Для маринаду нам необхідно: 10 л води, 200 г житнього борошна, 2 ст. ложки солі або 10 л води, 400 г цукру (600 г меду), 3 ст. ложки солі.
Починаємо готувати:
Яблука, краще за все узяти антонівські, перебрати їх та обмити водою. Дно діжки, приготовленої для замочування яблук, вистеліть шаром листя чорної смородини або вишні. На листя покладіть кілька рядів яблук (плодоніжками догори). На яблука знову покладіть шар листя, на них знову кілька рядів яблук. Таким чином заповніть всю діжку, прикривши верхній шар яблук листям. Заливати яблука потрібно спеціально приготованим суслом або солодкою водою. Для приготування сусла житнє борошно залийте окропом, посоліть, добре розмішайте, дайте відстоятися і процідіть. Для приготування солодкої води цукор (або мед) і 3 ст. ложки солі прокип'ятіть у воді і охолодіть. Діжку з укладеними яблуками поставте у холодне місце, залийте суслом або солодкою водою. Яблука накрийте дерев'яним кружком, на який покладіть вантаж. У перші 3-4 дні яблука будуть вбирати багато вологи, тому діжку необхідно доливати суслом або холодною водою. Рівень рідини під час замочування і зберігання повинен бути на 3-4 см вище дерев'яного гуртка. Через 30-40 днів яблука будуть готові.
P.S. Моя мама й бабця для закваски яблук не клали ніякого борошна невикористовували! Але, думаю, можна додати трохи кориці (бо яблука люблять корицю) і трішки (зовсім мало) гвоздики, щоб не було надто притомного смаку.