хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

ІV. ФАШИЗМ Микола Сціборський




Микола Сціборський

ІV. ФАШИЗМ

1
Фашизм – це насамперед ідейна й духова реакція на стан сучасності, що його витворили демократія, соціалізм і комунізм. Політична демократія, поступово втрачаючи духову й національну основу свого єства, просякалася раціоналізмом і космополітизмом; соціалізм і комунізм цей процес поглибили своєю матеріалістичною концепцією та неприродними інтернаціональними утопіями. В цих виявах фашизм добачував небезпеку збочення суспільства на манівці духового примітивізування та профанацію самої мети життя, і протиставив їм свою світоглядову й устроєву систему.
Коли демократія в основу своєї доктрини клала надмірний культ розуму (раціоналізм, позитивізм), а комуно-соціалізм – матерію (історичний і діалектичний матеріалізм), то фашизм свою фільозофію побудував на признанню духа, волі та ідей (спірітуалізм, волюнтаризм, ідеалізм), за рішаючих чинників історичного розвитку.
Світогляд і устрій фашизму не поривають (як це теоретично хотів зробити комунізм) всіх зв'язків із створеним нашою епохою укладом духового, культурного, морального, звичаєвого й суспільно-господарського існування. Вони ставлять собі завданням обновити цей уклад, пристосувати його до змінених умов життя, шляхом повернення до призабутих вже принципів ідеалізму та реконструкції перестарілих соціальних засад. Це не значить, що фашизм є мирною, еволюційною течією. Навпаки – ціла його природа динамічна й революційна. Його внутрішня суть і реформи болючо б'ють комуно-соціалізм, закостенілий консерватизм і ліберальну демократію, проголошуючи їм війну. Мимо того фашизм заховує зв'язок із минувшиною; на тлі її він виступає в ролі творчого реформатора, а не руйнуючого нігіліста. Цей конструктивізм його істоти органічно непримиримий із безтрадиційною, ворохобницькою природою комуно-соціалізму. Вростаючи своїми світоглядовими й аполітичними коріннями в позитивні надбання й традиції минулого – фашизм находить у них джерело свого новаторства, посилюючи та міняючи їх зміст і зовнішні форми, ослаблені чи здеформовані часом й обставинами.
Так демократія скристалізувала сучасне поняття національності, і в порядку історичного процесу витворила політико-соціологічне явище державної нації. Пізніше поширення егоцентричного лібералізму, гуманізму та космополітизму, вкупі з матеріалістичним світоглядом послабили й  розхитали початковий зміст національного ідеалу. Фашизм підхопив, вирвав із рук демократії упосліджений ідеал нації та підніс його на небувалу висоту, вкладаючи в його життєве здійснення свою вольову потугу і патос молодої творчости. Демократія також була творцем капіталістичного устрою. Започаткувавши епоху величезного матеріального прогресу, капіталізм із бігом часу все більш перетворювався в антисоціальний фактор. Демократія не виявила сил і здібностей, щоб своєчасно скорегувати шляхи капіталізму та узгіднити його дальший розвиток із життєвими інтересами народів, і внаслідок нього опинилася в хаосі соціально-класової боротьби та економічних потрясень. Уважаючи, що капіталістичний устрій себе ще не пережив, фашизм старається використати його форми виробництва й обміну, водночас усуваючи їх шкідливі з соціального погляду прикмети. Цю тенденцію реформаторської тяглости бачимо і в інших виявах фашизму.


92%, 23 голоси

4%, 1 голос

4%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
21

Коментарі

17.06.13, 00:49

Гарну справу започаткували, пане Богдане.
Вже почала колекціонувати статті з цього циклу.
Розсилаю.

    27.06.13, 08:02

    цікаво

      анонім

      37.06.13, 10:13

      Цікаво. Так виходить, що Японія, за загальними ознаками, є фашиською державою.

        47.06.13, 12:41

        Гарна книга, читав повністю!

          57.06.13, 12:51

            67.06.13, 12:54Відповідь на 3 від анонім

            Цікаво. Так виходить, що Японія, за загальними ознаками, є фашиською державою.От в тому то і справа!

              анонім

              77.06.13, 13:14Відповідь на 6 від Perovdupu

              Цікаво. Так виходить, що Японія, за загальними ознаками, є фашиською державою.От в тому то і справа!Для мене це давно не таємниця. Видається, і маємо щось подібне творити.

                87.06.13, 13:33Відповідь на 3 від анонім

                Цікаво. Так виходить, що Японія, за загальними ознаками, є фашиською державою.І не тільки Японія......

                  97.06.13, 14:13Відповідь на 7 від анонім

                  Цікаво. Так виходить, що Японія, за загальними ознаками, є фашиською державою.От в тому то і справа!Для мене це давно не таємниця. Видається, і маємо щось подібне творити.Чи дадуть. Хоча намагатися варто.

                    107.06.13, 14:53

                    За всіма ознаками Ізраїль є фашистською державою .

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна