хочу сюди!
 

Татьяна

57 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Гетьман Скоропадський і сучасність



Павло Скоропадський

 
серед всіх навколо мене людей за час, особливо мого гетьманства, було так мало осіб, які в питанні про те, як мислити Україну, яку ми творили, мислили б її так, як я.

Наш українець - індивідуаліст, ніякої соціалізації йому не потрібно.

В українців жахлива риса - нетерпимість і бажання добитися всього одразу ... Коли я говорив українцям: "Почекайте, не поспішайте, створіть свою інтелігенцію, своїх фахівців з усіх галузей державного управління"

... Галичани більш поміркований, вони навіть не соціалісти, а просто дуже демократично налаштовані люди.

Майже вся промисловість і поміщицька земля на Україні належить великоросам, малоросам і полякам, що заперечують все українське.

(Важливі тези вибрав Б.Г., переклад Гугла, а оригінал російською за посиланням в кінці)

Зі спогадів

... Записуючи мої враження, я не особливо зважав на те, як будуть судити мене мої сучасники, і роблю це не для того, щоб входити з ними в полеміку. Я знаходжу необхідним правдиво записати все, що стосується моєї діяльності за період від кінця 1917 року по січень 1919 року. (...)
Перш, ніж почати переказ всього мною пережитого в цю цікаву епоху, я не можу не зупинитися на одному факті, який мене сильно вражав і якому до цих пір я не можу дати точного визначення. Як це могло статися, що серед всіх околиць мене людей за час, особливо мого гетьманства, було так мало осіб, які в питанні про те, як мислити Україну, яку ми творили, мислили б її так, як я. Було дві течії як у соціальних, так і в національних питаннях, обидва крайні, ні з тим ні з іншим я не міг погодитися і тримався середини. Це трагічно для мене, але це так, і, безсумнівно, це сприяло тому, що я рано чи пізно повинен був або всіх переконати йти за мною, або ж піти. Останнє і сталося: воно логічно не повинно було статися тепер, а сталося через грубу помилку Entente (не знаю, що це - Б.Г.). Виконай вони моє бажання, тобто прийшли вони свого представника до Києва, аби бачили, що мене фактично підтримує Entente, цього не сталося б, і, я думаю задача відновлення порядку не тільки в Україні, а й у колишній Росії тим самим була б значно полегшена. Тепер же я не хочу бути пророком, але не бачу, яким чином можна домогтися в цій країні давно всіма бажаного правового порядку.
Завдяки моєму дідові і батькові, сімейним традиціям, Петру Яковичу Дорошенко, Василю Петровичу Горленко, Новицькому та іншим, незважаючи на свою службу в Петрограді, я постійно займався історією Малоросії, завжди пристрасно любив Україну не тільки як країну з огрядними полями, з прекрасним кліматом, а й зі славним історичним минулим, з людьми, вся ідеологія яких різниться від московської; але тут різниця між мною та українськими колами та, що останні, люблячи Україну, ненавидять Росію; у мене цієї ненависті немає. У всякому гніті, який був так різко проявлений Росією по відношенню до всього українського, не можна звинуватити російський народ; це була система правління; народ у цьому не брав ніякої участі; тому мені й здавалося, та й здається досі, що для Росії єдиної ніякої небезпеки не становить федеративний устрій, де б всяка складова частина могла вільно розвиватися: зокрема, на Україні існували б дві паралельні культури, коли всі особливості українського світогляду могли б вільно розвиватися і досягати відомого високого рівня; якщо ж все українство - мильна бульбашка, то воно само собою просто було б зведено нанівець.
Я люблю російську мову, українці його терпіти не можуть; принаймні роблять вигляд, що не люблять його; я люблю середню Росію, Московщину - вони знаходять, що ця країна огидна; я вірю у велике майбутнє Росії, якщо тільки вона перевлаштувати на нових засадах, де б усі частини її у вирішенні питань мали б однаковий голос і де б не було того, як тепер, наприклад, коли в Москві у відомих колах дивляться на Україну, як господар дивиться на працівника; українці цього майбутнього не вірять і т. д. і т.д. Немає жодного пункту, в якому я б у цих питаннях з ними сходився.

79%, 11 голосів

21%, 3 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
15

Коментарі

15.06.13, 16:25

    25.06.13, 16:34

    Мене здивувало, наскільки багато актуального сказано про події вже 100-річної давності! І наскільки це все сучасне для нас: хочемо все і одразу!
    - А подумати?
    - То вже потім будемо думати, а зараз всі на барикади!.. Геть - то геть, хто проти? Навіть в Донбасі таких не багато, що за владу Януковича і Ко горою постояти готові... Далі що?
    Скинули Скоропадського і отримали 70 років геноциду.

      35.06.13, 16:42Відповідь на 2 від Богдан Бо

      В жодному випадку не порівнюю Януковича і Скоропадського!
      Щура з конем порівнювати абсурдно.

        анонім

        45.06.13, 16:48

        Цікаві думки.
        Проблемою наших лідерів, що у визвольних змаганнях початку 20-го, що на початку 90-их була одна вада -- нездатність осягнути українську перспективу, поставити український інтерес над власними переконаннями і уподобаннями. Внаслідку -- чвари, гризня і поразка.

          55.06.13, 16:50

            65.06.13, 20:15

            він мабуть мав на увазі Антанту. з такою любов'ю до великоросі Україна була б втрачена, та так і відбулося за Скоропадським.
            Генерал Денікін про Скоропадського:« Я викликав до себе генерала Скоропадського і запропонував йому стримати різкий хід українізації та, зокрема, відновити права командного складу або відпустити його з корпусу. Майбутній гетьман заявив, що про його діяльність склалася мінлива думка, імовірно, за історичним минулим роду Скоропадських; що він істинно російська людина, гвардійський офіцер і зовсім далекий од самостійності, якій сам не співчуває…

              75.06.13, 20:23

              Краще читати в оригіналі за посиланням.

                85.06.13, 21:26Відповідь на 7 від Nech sa paci

                А я все перекладаю українсько, окрім художніх текстів, а тільки у дуже тупому варіанті шукаю в оригіналі пояснення.

                  95.06.13, 21:27Відповідь на 8 від Богдан Бо

                  Дякую, почитав на io.ua. Цікаво.

                    105.06.13, 21:32Відповідь на 4 від анонім

                    А я більше це вбачаю: "Потім, є ще одна риса, але це вже стосується багатьох діячів, - безпринципність, повна відсутність шляхетності"
                    Таке враження, що одна рагульня прийшла до влади і не розуміє, що є честь, порядність, людська повага, пошана у нащадків тощо. У Петра Порошенка щось подібне іноді проскакує. Всі інші що тут, що там - ганьба і срам.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      попередня
                      наступна