Незаконний видобуток піску

  • 18.06.21, 16:21


https://com1.org.ua/nezakonnyj-vydobutok-pisku/

В ході власного розслідування було виявлено незаконний видобуток піску в місті Кам’янському. Сподіваємося, що на цей факт відреагують в правоохоронних органах.

В ході власного розслідування журналісті Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» зіткнилися із діями, які могли нагадувати незаконний видобуток піску. Добували пісок невідомі особи, які могли порушувати умови спеціального дозволу на користування надрами. Тобто за відсутності акту про надання гірничого відводу організували незаконний видобуток піску. Роботи проводилися на землях територіальної громади міста Кам’янське в районі бази відпочинку  «Дубовий Гай».  

Незаконний видобуток піску винахідливі копачі приховали під роботи із розробки водойми. Комерційна структура розробляла надра та здійснює видобуток піску землях водного фонду, охороні яких українське законодавство приділяє особливу увагу.

Площа, яка потрапила під незаконний видобуток піску, складає майже десять гектарів. У більшості випадків роботи ведуться на ділянках прибережної захисної смуги, ширина яких для великих річок складає 100 метрів і більше.  Зазначений незаконний видобуток піску місті Кам’янському ведеться у промислових масштабах. Невстановлені особи  намивали породу за допомогою земельного снаряда, також активно застосовувалися екскаватори. Така практика видобутку руйнує береги річки, що може спричинити екологічну, техногенну катастрофу.

Скоріш за все незаконно видобуту суміш за готівку реалізовували фізичним особам і комерційним структурам в м. Кам’янське та  Дніпропетровської області. Знижку за незаконний видобуток ділки не робили, податкові, звісно, також ніхто не сплачував.    

За словами місцевих мешканців щоночі з ділянки, де незаконного видобувався пісок, вантажівки вивозили у середньому по 100-200  тон піску.

За попередніми оцінками земельна ділянка стала непридатною до використання за цільовим призначенням і відновленню не підлягає. Реальну суму збитків, що завдано екології, встановить відповідна експертиза.

Слід зазначити, що намив піску шкодить екологічній біосистемі водного об’єкту, спричиняючи загибель біоресурсів річки. Також, знищуються земельні ділянки прибережної захисної смуги. Невідомі особи, займаючись зазначеною шкідливою незаконною діяльністю, уникають сплати необхідних бюджетних, податкових зборів та платежів.

За незаконний видобуток піску передбачено кримінальну відповідальність розділом VIII КК України (кримінальні правопорушення проти довкілля), зокрема, статтями 239-1, 240, 254 Кримінального кодексу України

З даного приводу, звертаємося до правоохоронних, спеціалізованих контролюючих органів, з вимогою вжити термінові заходи реагування.  Перевірити законність видобутку (намиву) піску на території міста   Кам’янське. При підтвердженні здійснення правопорушення, притягнути винних осіб до відповідальності.

Ми продовжуємо слідкувати за даної подією. Після отримання необхідних підтверджуючих документів, буде ініційовано відповідні перевірки з боку спеціалізованих контролюючих органів.

Більше новин 


Отпустили помощника судьи

  • 14.06.21, 07:52

Решением Днепровского апелляционного суда отпустили бывшего помощника судьи, подозреваемого в передаче закрытых данных преступникам

Сегодня в наше поле зрения попала недореформированная судебная система. Если вы не хотите отвечать за преступление и имеете прилично денег и связей, попробуйте обратиться в Днепровский апелляционный суд. Вдруг там работает услуга «вільна каса». Возможно, именно поэтому тут недавно отпустили Владислава Козачука – бывшего помощника судьи.

Герои нашего материала – яркая тройка судей в мантиях: Наталья Онушко, Оксана Пискун, Елена Джерелейко. Именно эти служители Фемиды на днях рассматривали апелляционную жалобу адвокатов Владислава Козачука, теперь уже бывшего помощника судьи. Подозреваемый Козачук, видимо, очень не хотел оставаться под стражей и возвращаться в СИЗО. И готов был задействовать все имеющиеся ресурсы, чтобы судьи Наталья Онушко, Оксана Пискун, Елена Джерелейко отпустили бывшего помощника судьи.

Кстати, Владислав Козачук – это герой недавней реализации правоохранительных органов региона. Подозревается в том, что вступил в преступный сговор со своим старым приятелем адвокатом Максимом Калиниченко, передав ему незаконно полученные права доступа к закрытому реестру судебных решений.
В чём же состояла цель такой передачи?!

Всё было сделано для того, чтобы адвокат, а также члены кровавого местного ОПГ Владимира Щеголькова («Арийца»), подозреваемые в вымогательстве, разбоях, терактах, поджогах, получали нужную информацию.
Бандитов интересовало, когда именно у них планируются проведение обысков, задержаний и других следственных действий, направленных на прекращение их преступной деятельности. Такой козырь мог дать им возможность продолжать свой промысел, в то время как они давно должны были находиться за решеткой

 По поводу деятельности ОПГ «Арийца» неоднократно упоминалось в СМИ.
Методы «работы» у представителей данной ОПГ были весьма своеобразны. Представители заявлялись к бизнесменам и предлагали (за ежемесячную плату) свои услуги в вопросах обеспечения безопасности. Многие предприниматели отказывались, аргументируя тем, что не нуждаются в охранных услугах, не имеют проблем…и (вдруг!) начинались поджоги: горели (отказавшихся) магазины, кафе, другое движимое и недвижимое имущество. В марте 2019 года Щегольков был задержан правоохранителями после перестрелки в центре Днепра. Задержание проводилось по подозрению в организации поджога помещения кафе, в следствии чего пострадало два человека.    Но по неизвестным причинам, вскоре подозреваемого отпустили, вполне вероятно, что не без помощи какого-либо очередного помощника и/или «дружественного» судьи.

В мае 2020 года Арийца снова задержали и поместили в СИЗО.   В феврале 2021 года были задержаны и другие представители данного ОПГ.

Далее, благодаря слаженной работе правоохранителей, был задержан бывший помощник судьи Владислав Козачук, который, использовал электронный ключ, обеспечивающий доступ к закрытым судебным реестрам.  Что в свою очередь обеспечило возможность передавать информацию адвокату, имеющему отношение к ОПГ.
Т.е., бывший сотрудник суда, фактически, подставлял своих бывших коллег, как минимум, мешал их работе. И коллеги бывшего помощника судьи, в лице апелляционных судей Натальи Онушко, Оксаны Пискун, Елены Джерелейко, рассмотрели «аргументы» адвокатов подозреваемого и отпустили его домой… Видимо «аргументы» были достаточно «весомыми».

Судьи проигнорировали тот факт, что действия Козачука привели к серьезным последствиям, отменили решение районного суда и отправили его на «домашние пироги к жене». Если официально, то изменили меру пресечения на ночной домашний арест.

По нашим данным, бывший помощник судьи, несмотря на пачки документов его изобличающих, на показания «подельников», экспертизы и прочее – не раскаивается. Вину не признает и делает все возможное, чтобы избежать наказания.

Может, конечно, кроме щедрого взноса в «вільну касу» сработала и так называемая, внутренняя порука. Ведь, по всей видимости, злоупотреблением доступом к закрытой информации в реестре грешил не один упомянутый в статье бывший помощник судьи. В недореформированной судебной системе – это распространенное явление. С этим, впрочем, должны разбираться не мы, а следователи и оперативные работники. Ну а мы, со своей стороны, гарантируем пристальное внимание к развитию ситуации в якобы реформированном суде.

Так, что граждане убийцы и вымогатели, обращайтесь со своими проблемами в Днепропетровский апелляционный суд. Пока там «вільна каса», а то очень скоро лавочка закроется!

Дорогі парковки дніпра

  • 10.06.21, 12:50
В порівнянні з іншими містами України парковки Дніпра  доволі дорогі. Але до бюджету міста доходить мінімум отриманих коштів.
Впродовж декількох років тривають суперечки між активними містянами, водіями та Дніпровською міською радою. Предмет спору – розмір плати за  місце для паркування, порядок визначення такої ціни, а також хто має бути оператором паркувальних майданчиків. Тобто, хто саме має збирати гроші з водіїв і куди ці гроші мають йти, до бюджету або до стороннього оператора паркувальних майданчиків.  Часто справи про дорогі парковки Дніпра доходять до суду, де міська влада традиційно програє.
Після сесії Дніпровській міської ради, яка пройшла у вересні 2020 року, тариф за годину паркування склав десять гривень. ГО «Платформа Громадський Контроль» такий тариф оскаржили у суді. Спочатку міська влада Дніпра «затягувала» з апеляційною скаргою, а потім «провела» «громадські слухання». Після так званих «громадських слухань» виконком Дніпровської міської ради затвердив нові тарифи на послуги з користування майданчиками для платного паркування.
Тепер за дорогі парковки мешканці Дніпра мають платити від десяти до двадцяти гривень, в залежності від місця, де авто залишили. Цікаво, що представники найбільшої приватної фірми, яка надає послуги з паркування, жалілися на збитковість своєї діяльності  і просили про підвищення тарифів. Містянам ця фірма, з офшорними коріннями, відома як ТОВ «Паркт Сервіс Группе» (ЄДРПОУ 40884777).
Дорогі парковки автотранспорту Дніпра, де оператором, здебільшого призначено ТОВ «Паркт Сервіс Группе». Навіть з урахуванням найдорожчих тарифів міський бюджет поповнюється не достатньо. Також оператор, начебто, витрачає на свою діяльність близько 60 відсотків отриманих коштів, хоча, наприклад, Київському комунальному закладу вистачає 40%. Також слід враховувати, що станом на кінець 2019 року в ТОВ «Паркт Сервіс Группе» працювало лише 17 чоловік. Функцію «загоняти» клієнтів передоручено чисельній армії інспекторів з паркування, які отримують заробітну плату з місцевого бюджету. Більш того, на сьогодні планується підняти тарифи з паркування. Тепер ми будемо сплачувати по 10-15-18-20 грн./год.. Слід зазначити, що з урахуванням того факту, що оператором є приватна фірма, підвищення платні збільшить лише, виключно прибутки ТОВ «Паркт Сервіс Группе», надходження до міського бюджету більше НЕ стануть!
Втім в ТОВ «Паркт Сервіс Группе» беруть не кількістю, а якістю. Виходить добрий менеджерський підхід, нехай і за кошти дніпрян. Так, з лютого 2021 року ТОВ «Паркт Сервіс Группе» очолив Володимир Бацун. До цього він очолював Інспекцію з питань контролю за паркуванням Дніпровської міської ради. Співробітники саме цієї установи штрафують автовласників у місті Дніпрі. Переважно штрафи оформлюються за те, що  авто припаркували не на майданчику «Паркт Сервіс Группе».
Після проведення вищевикладеної поверхневої аналітики з’явилось більше питань ніж відповідей…
–        Чому міськрада Дніпра, як в інших містах України, не доручить функцію оператора з паркування комунальному закладу? Це дало б можливість знизити тарифи для громадян та забезпечити прозоре поповнення бюджету.
–        Чому парковки Дніпра самі дорогі в Україні? Адже, як бачимо з прикладів інших міст, така завищена тарифікація є необґрунтованою! Більш того, незрозуміло навіщо створювати платні паркувальні майданчики поза центральними вулицями міста.
В нас складається враження, що посадові особи в даному випадку опікуються лише заробітком приватної фірми, не зважаючи на інтереси містян та місцевого бюджету.
В даній статті викладено не всі питання… Деякі, більш незручні та гострі ми переправили до компетентних правоохоронних органів. Далі буде…

ДЕТАЛЬНІШЕ (ДОКУМЕНТИ) https://com1.org.ua/dorohi-parkovky-dnipra/

Схема захоплення земель Дніпра

  • 04.06.21, 11:00
Комунальне підприємство  “Благоустрій міста” міськради Дніпра та схема захоплення  земель з метою подальшої забудови об’єктами комерційного призначення.

До Антикорупційної правозахисної ради систематично надходить інформація про те, що на території міста Дніпра діє схема захоплення комунальних земель під подальшу забудову об’єктами комерційного призначення (магазини, торгівельні павільйони, тощо). Виходячи з наявної інформації, суб’єкти господарювання за сприянням службових осіб комунального підприємства «Благоустрій міста»  Дніпровської міської ради, здійснили самовільне будівництво будівель на самовільно зайнятих земельних ділянках у м. Дніпро.

Крім того, службові особи комунального підприємства м. Дніпро, зловживаючи своїми службовим становищем, під час укладання договорів порушують вимоги діючого законодавства України. Не здійснюють заходи контролю, внаслідок чого бюджету міста Дніпра спричинено тяжкі наслідки.

Слід зазначити, що комунальне підприємство «Благоустрій міста» Дніпровської міської ради очолював Вороний Володимир Леонідович. Вороного В.Л. небезпідставно пов’язують з бізнесменом, керівником  обласного осередку ОПЗЖ Генадієм Гуфманом. Який в свою чергу, також володіє багатьма об’єктами нерухомості комерційного призначення, в тому числі, недавно збудованими…

Місто Дніпро одне з найбільших та найбагатших обласних центрів України, зі своєю історією та темперантом. Однак незважаючи на гучні промови місцевої влади про будівництв та реконструкцію скверів та зон відпочинку, пересічним громадянам найближчим часом не залишиться місця, щоб не натрапити на щойно споруджену наливайку, торгівельний павільйон, кіоск з продажу пива чи продукції сумнівного походження.

Без будь-яких документів споруджуються торгівельні кіоски, магазини, павільйони, які захоплюють територію проїжджих, пішохідних частин, прибудинкову територію, що вкрай обурює мешканців нашого міста. Зазначені об’єкти набуваються у власність, на підставі документів, що взагалі не можуть бути використані у якості підстав для набуття прав на майно та без будь-якого реагування на ці очевидні порушення. До того ж, і адреси що самовільно присвоюються таким об’єктам, є умовними, а земельні ділянки використовуються без будь якого погодження.

Також, слід зазначити, що дані споруди зведено з грубим порушенням вимог ДСТУ 3587–97, ДБН Б.2.2-12:2019, тощо. Що в свою чергу може спричинити негативні наслідки, в тому числі, виникнення пожеж, дорожньо-транспортних пригод. Що в свою чергу може завдати шкоду здоров’ю громадян, призвести до техногенної, екологічної катастрофи.

За чисельними фактами самовільного зайняття земельних ділянок міста та незаконної забудови було розпочато кримінальне провадження No42020040000000595 від 26.08.2020 за ч. 4 ст. 197-1, ч.2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування за результатами обстеження території міста Дніпра встановлено, що в районі будинків за адресами: вул. Робоча, 75, вул. Робоча, 160; вул. Каруни, 131; вул. Набережна Заводська, 197; ж/м Покровський, 5; ж/м Тополя – 1 буд. 8; вул. Олександра Поля, 37, проспект Героїв, 45; вул. Запорізьке шосе, 48; ж/м Тополя – 1 буд. 28; вул. Панікахи, 75 та 61; вул. Паршина, 16; бульвар Слави, 3р; вул. Привокзальна, 11 самовільно зайнято та забудовано земельні ділянки.

Схема захоплення комунальних земель міста Дніпра впроваджувалась на підставі договорів про використання об’єктів благоустрою міста не за функціональним призначенням, якими КП «Благоустрій міста» надано лише дозвіл на розміщення тимчасових споруд. По факту, використовуючи зазначений договір, підприємці здійснювали будівництво капітальних споруд. Земельні ділянки за вищевказаними адресами належать на праві власності територіальній громаді міста. Будівництво за цими адресами ведеться без будь-яких дозвільних документів, що свідчить про те, що невстановленими особам фактично під прикриттям укладення договорів із КП «Благоустрій міста» здійснено захоплення землі.

Вищезазначені дії можуть свідчити про те, що невстановлені особи відкрито проявляють свої наміри щодо незаконного заволодіння чужим майном. А саме земельними ділянками комунальної форми власності, та самовільно здійснюють на них капітальне будівництво.


Версія вбивства в дніпрі

  • 02.06.21, 13:10

Версія резонансного вбивства в Дніпрі, дозволяє припустити, що смерть Мамедова пов’язана з розподілом сфери впливу в діяльності сумнівних фінансових бірж та колл-центрів.
Вбивство Анара Мамедова в центрі Дніпра кілька днів активно обговорювала вся Україна. Але інший потік інформації відсунув цю подію на другий план. Вбивцю так і не затримали. Версія вбивства в Дніпрі, дозволяє припустити, що смерть Мамедова пов’язана зі стріляниною в місті у 2019 році.
Засновниками одного з найуспішніших колл-центрів (фінансової біржи), який приносив їм хороший прибуток, були Армен Багдасарян, Анар Мамедов і Афган Амагаліев.
Втім версія цього жорстокого вбивства в Дніпрі може виводити на третього засновника сумнівного колл-центру. На сьогоднішній момент з трьох засновників в живих залишився тільки Афган Амагаліев. Місце його знаходження і можливий зв’язок з убивством двох інших засновників сумнівного бізнесу встановлюється співробітниками правоохоронних органів.

ДЕТАЛЬНІШЕ (ВІДЕОhttps://com1.org.ua/versiia-vbyvstva-v-dnipri/

У Кам’янському захопили берег

  • 29.05.21, 16:10

У місті Кам’янському, можливо, самовільно захопили берег під розміщення ресторанів, які можуть належати Олександру Спектору
Журналістами Інформаційного Агентства  «Антикорупційна правозахисна Рада» проводиться розслідування стосовно дотримання вимог земельного та будівельного законодавства. До нас надійшла інформація, що свідчать що у місті Кам’янському, можливо, самовільно захопили берег. Скоріш за все, закоплені ділянки пов’язані із відомим у місті підприємцем – Олександром Спектором.

Цього разу ми  дослідили земельні ділянки, які розташовані на вулиці Набережна, 2 та Портова, 2А  міста Кам’янське.

Під час огляду земельної ділянки на вулиці Набережна, 2, було встановлено, що за вказаною адресою розміщений ресторанний комплекс «Leto». Який працює у повну силу.

Згідно даних публічної кадастрової карти цільове призначення земельної ділянки з кадастровим номером 1210400000:01:002:0162 – будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури і спорту.

Вид використання земельної ділянки – для розміщення будівлі водної бази. Ресторанний комплекс «Leto» мало нагадає об’єкт, де люди займаються спортом.
Форма власності земельної ділянки – комунальна.

Ми з’ясували, що  право оренди земельної ділянки належить   Олександру Спектору та Наталії Шандрі. В Кам’янській мерії нам повідомили, що 31.01.2014 Олександру Спектору та Наталії Шандрі надано в користування земельну ділянку площею 0,4527 гектари. Земельну ділянку надали для розміщення водної бази, розташовувалася земельна ділянка на вулиці Набережна, 2, де зараз працює  ресторан «Leto».

За інформацією міській раді за період з 15.11.2011 по теперішній час містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не надавались. Також у реєстрі відсутні  будь-які відомості про видачу дозволу на виконання будівельних робіт та вводу в експлуатацію будівельного об’єкта. Хоча без цих документів вести будівництво, а потім експлуатувати зведений об’єкт заборонено. Втім ресторан «Leto» працює і приймає відвідувачів.

Таким чином, виходячи із вищевикладеного, можна зробити висновок, що у Кам’янському в обхід закону захопили берег. Причетними до цього можуть бути Олександр Спектор та Наталія Шандра.

Бізнесмени самовільно займають частину земельної ділянки (землі водного фонду України), де самовільно збудували ресторанний комплекс «Leto».
Також нам вдалося побувати біля ресторанного комплексу «Європейський», який знаходиться на вулиці Портова, 2А міста Кам’янське. На ділянці, де розташований ресторан «Європейський» відсутній кадастровий номер.

Згідно відповіді Кам’янської міськради  у 2014 році ТОВ «Астрон-Дніпро» (ЄДРПОУ 30482163) надано в користування земельну ділянку на вулиці Портова, 2А. Площа ділянки складала 0,0860 гектари, сама ділянка призначалася для розміщення об’єкта харчування. Але містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не надавались.

Також відсутні будь-які відомості про видачу дозволу на виконання будівельних робіт та вводу в експлуатацію об’єкту на вулиці Портова, 2А. Знов маємо ситуацію, коли у Кам’янському захопили берег і зробили це в обхід закону.

ДЕТАЛЬНІШЕ (ДОКУМЕНТИ) https://com1.org.ua/u-kam-ianskomu-zakhopyly-bereh/

Безкарність п’яних за кермом

  • 26.05.21, 15:12

 

Голова Жовтневого районного суду м. Дніпро Вадим Гончаренко притягнув до відповідальності двадцять (з майже тисячі) п’яних за кермом, що фактично забезпечило безкарність близько 950 правопорушників.

Минулого року Жовтневий районний суд за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння до адміністративного покарання притягнув двадцять осіб. Хоча до суду надійшло майже тисяча протоколів, складених за даним фактом. Маємо тотальну безкарність п’яних за кермом. Всі справи розглядав голова Жовтневого суду Вадим Гончаренко.

Дорожньо-транспортні пригоди, в яких через п’яних за кермом часто гинуть цілі родини, завжди привертають увагу суспільства. Особливу увагу громадян привертає безкарність п’яних за кермом, коли винний уникає покарання. В Жовтневому районному суді міста Дніпра склалася унікальна для судової установи ситуація, яка, можливо, гарантує безкарність п’яних за кермом.

Спробуємо розібратися звідки виникло таке припущення. Відповідальність за водіння автомобілем в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння передбачена статтею 130 КУпАП. Якщо за кермом вас зловили п’яним і суд визнав вас винним, вам доведеться сплатити від 17 000 гривень штрафу. Окрім цього рік будете ходити пішки або їздити на трамваї. Проте інші люди лишаються живими і батькам не доведеться ховати своїх дітей. Рішення про винуватість водія, спійманого за кермом в стані алкогольного сп’яніння, приймає суддя, до якого потрапить справа про адміністративне правопорушення. Справи між суддями кожного суду розподіляються автоматично за допомогою модулю автоматизованого розподілу судових справ між суддями. Минулого року в Жовтневому районному суді було розглянуто 970 адміністративних справ стосовно керування авто в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння.

Це дані статистичного звіту, які були надані на запит Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада». Також в суді нам повідомили, що 950 справ про водіння автомобілем в стані алкогольного сп’яніння розглянув голова Жовтневого районного суду Вадим Гончаренко. Тобто система автоматизованого розподілу справ «автоматично» розподілила 950 справ саме на голову Жовтневого районного суду Вадим Гончаренко?

Виявляється, що судді Жовтневого району, шляхом голосування вирішили, що саме голова суду Гончаренко без автоматичного розподілу справ має одноособово розглядати справи за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння.

Далі ситуація виявляється ще дивнішою. Відповідно до даних статистичного звіту, з 970 справ за водіння в стані алкогольного сп’яніння, лише 20 осіб було притягнуто до покарання. 950 справ було закрито з підстав передбачених КУпАП. Така сама кількість протоколів про водіння в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння була розглянута саме головою Жовтневого районного суду Вадимом Гончаренко.

Спробуйте на сторінці відповідного районного суду Дніпра на вкладці «Список справ, призначених до розгляду» в полі ПОШУК вести: «Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння». В усіх судах міста Дніпро судді, які розгадають протоколи по 130 статті КУпАП, змінюються.

Лише в Жовтневому районному суді справи про водіння в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння стабільно розглядає Вадим Гончаренко.

Також в інших судах міста Дніпро кількість притягнутих до відповідальності правопорушників за даною категорією справ в рази більше!

Можливо, звідси і така безкарність п’яних за кермом у Соборному районі Дніпра, коли з тисячі водіїв до відповідальності

ДЕТАЛЬНІШЕ (ДОКУМЕНТИ)

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Ректор Сухий вільний

Чому переслідують ворів в Україні

  • 24.05.21, 12:53

Протидія організованим злочинним угрупованням (ОЗУ) в Україні, та чому переслідують ворів в законі.

В червні 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон, яким були внесені відповідні зміни до ст. 255 КК України. Мета доповненої, розширеної статті кримінального кодексу – протидія ОЗУ в Україні та «ворам в законі».  В даній статті ми спробуємо розібратися чому переслідують ворів в Україні, перспективу та можливі ризики впровадження зазначеної законодавчої ініціативи.

Почнемо з історичних фактів. У далекому 1930 році на території СРСР з’явилися перші, так звані, «вори в законі». Мова  йде не про крадені гаманці перехожих, зазначений статус відносився до еліти злочинного світу. Вори в законі мали не тільки повноваження, але й жорсткі воровські зобов’язання, викладені у воровському законі (порядку), який в свою чергу складався з «понять» (аналогія статей чинного законодавства). Наприклад, вор не мав право брати шлюб, перебуваючи на волі, жив в досить скромних умовах, було заборонено мати бізнес, співпрацювати та навіть спілкуватися з представниками правоохоронних органів, тощо.

Зазначені суб’єкти, фактично, здійснювали контроль за кримінальними елементами (окремими злочинцями, групами). Тобто вор в законі – вища ланка, нижче –  кримінальні авторитети – керівники організованих злочинних угруповань.
Також, вор в законі отримував від діяльності кримінального світу відсоток незаконно отриманих коштів. Фінанси акумулювались в так званий «общак», за рахунок якого забезпечувалось відносно комфортне перебування осуджених в місцях позбавлення волі. Тобто, здебільшого, за рахунок «общака» закупалися харчі, речі, тощо для ув’язнених, витрачати на особисті потреби зазначені кошти було заборонено.

У 1979  році була ініційована зустріч між ворами та, на той час, нелегальними представниками бізнесу («цеховики»). Під час зустрічі було домовлено, що з незаконного бізнесу до «общаку» буде сплачуватись 10 відсотків від отриманого прибутку. В свою чергу, представники криміналітету взяли на себе обов’язок дбати про безпеку діяльності незаконного бізнесу.

Саме з того часу з’явився перший діалог між бізнесом та злочинним світом.

На початку 2000 правоохоронні органи почали перемагати… Ріст злочинності зменшився. Невелика кількість ворів в законі та авторитетів ОЗГ, які залишилися, здійснювали діяльність, не перетинаючи «червоних ліній». Тобто, намагалися забезпечувати мінімізацію скоєння тяжких злочинів, в тому числі, «караючи» своїми силами правопорушників. Тільки в даному випадку, це був не діалог з представниками міліції… а жорсткий ультиматум УБОЗУ!

Приблизно з 2008-2010 року ефективність діяльності УБОЗУ почала падати.
На роботу вищого керівництва правоохоронних органів держав СНД  все більше впливала корупційна складова. Знову набирали міць вори в законі та кримінальні авторитети.

Щодо діяльності ворів в законі та ОЗУ в Україні, та чому їх переслідують. Ми  живемо в непрості часи. В 2014 році Революція, анексія Криму, АТО, о 2015 році розформування УБОЗУ. Тобто, правоохоронна система слабка, зброї багато, кримінал набирає міць. Фактично, отримали ситуацію другої половини 1980, початку 1990 років… Коли кримінальні авторитети та вори в законі намагаються контролювати не лише комерційну сферу, а і впливати на політичне життя держави. Також, виникає питання по забезпеченню порядку з боку кримінальної еліти. Ми бачимо чисельні вбивства, розбої, створюються раніше нікому невідомі організовані злочинні угрупування…   Тобто, на відміну від 90-их, криміналитет не тільки окріп, але вже й не переймається питаннями збройних сутичок представників різних ОЗГ, протидією хаотичній злочинності, здійсненням тяжких злочинів, в тому числі, «гастролерами», які відбуваються, навіть в людних місцях… Тобто, складається враження, що на сьогодні злочинна еліта живе одним днем, переймаючись виключно своїми фінансовими, політичними інтересами.

О 2019 році було створено Департамент стратегічних розслідувань НПУ, який тепер замість УБОЗу вступив у протистояння з організованою злочинністю.
Змінами в кримінальний кодекс України надано можливість притягати до відповідальності не лише кримінальних авторитетів та ворів в законі, а і осіб, які сприяють, допомагають їх злочинній діяльності, або тих, хто користується їх послугами.

Чому переслідують кримінальних авторитетів та ворів в Україні?! Вважаємо, тому, що представники криміналітету перестали приносити користь громадянам (навіть в питаннях мінімізації хаотичної злочинності) та Державі в цілому. На даний час, бачимо лише негатив… Також, прийшов час прощаватися з минулим та рухатись уперед. СРСР вже нема, сподіваємося, що і воровська романтика залишиться у минулому. Монополія на владу повинна залишатися у Держави. Один з яскравих прикладів –  боротьба з організованою злочинністю в Грузії. На даний час ця держава вважається найбезпечнішою на території СНД.



Подяка від уср дср

  • 19.05.21, 15:27

За вагомий внесок в питаннях протидії корупції, організованій злочинності Олександру Снісару оголошена подяка від УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ
На протязі тривалого часу діяльність Антикорупційної правозахисної ради спрямована на виявлення правопорушень, протидію корупції, протистояння організованій злочинності, тощо. З цих питань ми тісно взаємодіємо з правоохоронними, контролюючими органами, в тому числі, з Управлінням стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області  ДСР НПУ. Подяка від УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ– підтвердження результативної взаємодії в напрямах протидії злочинності на території міста Дніпро та області.

Лише за минулий рік за нашою інформацією (заявами) було розпочато десятки кримінальних проваджень. Правопорушників було притягнуто до кримінальної відповідальності, деякі справи знаходяться на розгляді в судах м. Дніпра. Подяка від УСР в Дніпропетровській області ДСР НПУ – це результат комплексної, результативної роботи всієї команди Антикорупційної правозахисної ради. Також, хочемо висловити подяку керівництву та працівникам Управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області  ДСР НПУ за службу, протидію корупційним проявам та злочинності на території нашого рідного міста та області!

Слід зазначити, що, нажаль, низький рівень довіри громадян до представників правоохоронних органів негативно впливає на криміногенну ситуацію. Адже, свідок події, злочину, часто, не звертається до представника поліції, з причини недовіри або опасаючись помсти з боку злочинців.

Антикорупційна правозахисна рада, фактично виступає мостом між громадянином та правоохоронним органом.
Наші спеціалісти, юристи  обробляють, фіксують, упорядковують отриману інформацію про скоєнні правопорушення. Потім документи з відповідною заявою передаються до правоохоронних, контролюючих органів.  В подальшому, наші спеціалісти супроводжують розгляд переданих матеріалів.

Слід зазначити, що   часто до нас звертаються громадяни які надають цінну інформацію, натомість не бажають, щоб їх ПІП фігурували в матеріалах кримінальних проваджень.   В таких випадках, ми використовуємо (перевіряємо) отриману інформацію в рамках журналістського розслідування, перевірені, підтверджені факти від свого ім’я передаємо до компетентних державних органів.

Тобто, користуючись нормами п. 3 ст. 25 ЗУ  Про інформацію  не розкриваємо джерело інформації, забезпечуючи конфіденційність особи від якої отримали данні.

Черговий раз звертаємося до СВІДОМИХ громадян!
Шановні, якщо Ви володієте інформацією, документами, що можуть підтверджувати факти злочинної діяльності  з боку юридичних, фізичних осіб – звертайтеся! Гарантуємо (при необхідності) повну конфіденційність. В цей непростий час, лише сумісними зусиллями зможемо подолати системні корупційні правопорушення та протистояти розквіту злочинності у місті та області.

Вода для шкіл Дніпра

  • 19.05.21, 12:52

Сума у три мільйони гривень передбачена у бюджеті міста на видатки «Вода для шкіл Дніпра». Вода розрахована на всіх школярів, але багатьом батькам доводиться доплачувати, щоб їх діти мали доступ до чистої питної води
Міська влада Дніпра грошей на дітей не жаліє. На 2021 рік Департамент гумполітики Дніпровської міської ради провів тендер на закупівлю питної води для учнів середніх загальноосвітніх шкіл міста. Вода для шкіл Дніпра мала обійтися міському бюджету в суму у розмірі 3 031 056 гривень. Саме таку суму знаходимо в полі «очікувана вартість» на сайті публічних закупівель. Але, згідно інформації, яка надходить від батьків учнів, в деяких школах продовжують збирати грошові кошти на доставку питної води…

Участь у тендері взяли дві компанії. Це були ТОВ «Алкогольно-безалкогольний комбінат Дніпро» (ЄДРПОУ 36710304) та ФОП «Скітяшин Віктор Миколайович». Обидва учасника за свої послуги просили однакові суми – 3 031 056 гривень. Розпорядник бюджетних коштів в особі директора Департамент гуманітарної політики Дніпровської міської ради Ксенії Сушко зробив свій вибір на користь ТОВ «Алкогольно-безалкогольний комбінат Дніпро».

До речі, за участю тих самих учасників тендер на закупівлю питної води для середніх загальноосвітніх шкіл міста проходив і минулого року. Втім тоді ТОВ «Алкогольно-безалкогольний комбінат Дніпро» за свої послуги зажадав на 229 977 гривень менше. А отже його перемога цілком зрозуміла. Щодо теперішньої перемоги особливої ясності та прозорості нема.

Але це не головне, головне, що усі школярі Дніпра будуть з питною водою. За 3 031 056 гривень ТОВ «Алкогольно-безалкогольний комбінат Дніпро» має поставити у школи Дніпра 72 168 бутлів води. Питна вода для шкіл Дніпра має бути негазованою, прозорою без сторонніх включень, запаху, смаку, поверхневої плівки і осаду.

В договорі № 0110-МК21 від 03.02.2021, укладеному між Департаментом гумполітики мерії Дніпра та ТОВ «АБК Дніпро» (ЄДРПОУ 36710304) знаходимо перелік шкіл міста. Всі школи міста, які перераховані у Додатку до договору, мають отримувати воду, за яку вже сплачено з бюджету міста. Згідно договору безкоштовна питна вода має поступати до всіх шкіл міста. Діти можуть пити воду скільки завгодно, адже з бюджету міста за них сплатив Департамент гумполітики Дніпровської міської ради.

Але подібна практика існує тільки на папері. В реальному житті учнів середніх загальноосвітніх шкіл Дніпра все по-іншому. Вода для них і далі лишається платною.

В деяких школах батьки продовжують здавати гроші, на які для дітей закуповується питна вода в бутлях.
Гроші на воду відкрито не збирають, їх акумулюють в фондах школи через добровільні внески, а звідти закуповують воду для учнів.

Важко визначити за якою ознакою чиновники дніпровської мерії визначали школи, учні яких отримають воду безкоштовно, а чиї батьки мають доплачувати. Втім на сьогодні у Дніпрі маємо саме таку практику. Три мільйони гривень з міського бюджету пішли на всі школи Дніпра, але багатьом учням доводиться за воду доплачувати.



ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ КАНАЛ Google Новини