Популярні приколи

відео

хочу сюди!
 

Sveta

33 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 29-39 років

Чому переслідують ворів в Україні

  • 24.05.21, 12:53

Протидія організованим злочинним угрупованням (ОЗУ) в Україні, та чому переслідують ворів в законі.

В червні 2020 року Верховна Рада України прийняла Закон, яким були внесені відповідні зміни до ст. 255 КК України. Мета доповненої, розширеної статті кримінального кодексу – протидія ОЗУ в Україні та «ворам в законі».  В даній статті ми спробуємо розібратися чому переслідують ворів в Україні, перспективу та можливі ризики впровадження зазначеної законодавчої ініціативи.

Почнемо з історичних фактів. У далекому 1930 році на території СРСР з’явилися перші, так звані, «вори в законі». Мова  йде не про крадені гаманці перехожих, зазначений статус відносився до еліти злочинного світу. Вори в законі мали не тільки повноваження, але й жорсткі воровські зобов’язання, викладені у воровському законі (порядку), який в свою чергу складався з «понять» (аналогія статей чинного законодавства). Наприклад, вор не мав право брати шлюб, перебуваючи на волі, жив в досить скромних умовах, було заборонено мати бізнес, співпрацювати та навіть спілкуватися з представниками правоохоронних органів, тощо.

Зазначені суб’єкти, фактично, здійснювали контроль за кримінальними елементами (окремими злочинцями, групами). Тобто вор в законі – вища ланка, нижче –  кримінальні авторитети – керівники організованих злочинних угруповань.
Також, вор в законі отримував від діяльності кримінального світу відсоток незаконно отриманих коштів. Фінанси акумулювались в так званий «общак», за рахунок якого забезпечувалось відносно комфортне перебування осуджених в місцях позбавлення волі. Тобто, здебільшого, за рахунок «общака» закупалися харчі, речі, тощо для ув’язнених, витрачати на особисті потреби зазначені кошти було заборонено.

У 1979  році була ініційована зустріч між ворами та, на той час, нелегальними представниками бізнесу («цеховики»). Під час зустрічі було домовлено, що з незаконного бізнесу до «общаку» буде сплачуватись 10 відсотків від отриманого прибутку. В свою чергу, представники криміналітету взяли на себе обов’язок дбати про безпеку діяльності незаконного бізнесу.

Саме з того часу з’явився перший діалог між бізнесом та злочинним світом.

На початку 2000 правоохоронні органи почали перемагати… Ріст злочинності зменшився. Невелика кількість ворів в законі та авторитетів ОЗГ, які залишилися, здійснювали діяльність, не перетинаючи «червоних ліній». Тобто, намагалися забезпечувати мінімізацію скоєння тяжких злочинів, в тому числі, «караючи» своїми силами правопорушників. Тільки в даному випадку, це був не діалог з представниками міліції… а жорсткий ультиматум УБОЗУ!

Приблизно з 2008-2010 року ефективність діяльності УБОЗУ почала падати.
На роботу вищого керівництва правоохоронних органів держав СНД  все більше впливала корупційна складова. Знову набирали міць вори в законі та кримінальні авторитети.

Щодо діяльності ворів в законі та ОЗУ в Україні, та чому їх переслідують. Ми  живемо в непрості часи. В 2014 році Революція, анексія Криму, АТО, о 2015 році розформування УБОЗУ. Тобто, правоохоронна система слабка, зброї багато, кримінал набирає міць. Фактично, отримали ситуацію другої половини 1980, початку 1990 років… Коли кримінальні авторитети та вори в законі намагаються контролювати не лише комерційну сферу, а і впливати на політичне життя держави. Також, виникає питання по забезпеченню порядку з боку кримінальної еліти. Ми бачимо чисельні вбивства, розбої, створюються раніше нікому невідомі організовані злочинні угрупування…   Тобто, на відміну від 90-их, криміналитет не тільки окріп, але вже й не переймається питаннями збройних сутичок представників різних ОЗГ, протидією хаотичній злочинності, здійсненням тяжких злочинів, в тому числі, «гастролерами», які відбуваються, навіть в людних місцях… Тобто, складається враження, що на сьогодні злочинна еліта живе одним днем, переймаючись виключно своїми фінансовими, політичними інтересами.

О 2019 році було створено Департамент стратегічних розслідувань НПУ, який тепер замість УБОЗу вступив у протистояння з організованою злочинністю.
Змінами в кримінальний кодекс України надано можливість притягати до відповідальності не лише кримінальних авторитетів та ворів в законі, а і осіб, які сприяють, допомагають їх злочинній діяльності, або тих, хто користується їх послугами.

Чому переслідують кримінальних авторитетів та ворів в Україні?! Вважаємо, тому, що представники криміналітету перестали приносити користь громадянам (навіть в питаннях мінімізації хаотичної злочинності) та Державі в цілому. На даний час, бачимо лише негатив… Також, прийшов час прощаватися з минулим та рухатись уперед. СРСР вже нема, сподіваємося, що і воровська романтика залишиться у минулому. Монополія на владу повинна залишатися у Держави. Один з яскравих прикладів –  боротьба з організованою злочинністю в Грузії. На даний час ця держава вважається найбезпечнішою на території СНД.



1

Коментарі