Суддя Авраменко визнав мільйони дітей безпритульними

  • 11.03.23, 22:57

Суддя Авраменко визнав мільйони дітей безпритульними

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, суддя АНД суду Дніпра Андрій Авраменко в рамках цивільного процесу прийняв рішення на користь колишнього працівника Апеляційного суду Дніпропетровської області Євгена Старовойтова, фактично визнав мільйони дітей, які залишили Україну на час війни, безпритульними.

Під час війни сотні тисяч українських чоловіків боронять нашу незалежність, ризикуючи здоров’ям та життям, інші працюють заради перемоги. Тим часом їхні жінки з маленькими дітьми виїхали на території інших держав заради безпеки своєї та своїх дітей… Водночас на території Дніпропетровщини іменем України здійснюється «театр абсурду». Суддя АНД суду м. Дніпра Андрій Авраменко визнав малолітню дитину, яка зі своєю матір’ю отримала тимчасовий прихисток на території однієї з Європейських країн, та мільйони інших дітей,  фактично, безпритульними. Слід зазначити, що така судова практика може вплинути на багатьох малолітніх дітей та їхніх матерів, які на даний час, внаслідок ризиків війни, вимушено проживають на території  інших держав. А за даними інституту демографії, кількість жінок та дітей, що виїхали з України рахується мільйонами.

Історія почалася, коли у червні 2022 року до АНД суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява від матері малолітньої дитини, які, в наслідок виникнення небезпеки, у зв’язку із початком війни, були вимушені тимчасово переїхати до Австрії.

У заяві мати просила визначити місця проживання своєї малолітньої дитини, якій на той час виповнилося два з половиною роки, з нею. Заявниця припинила стосунки із батьком дитиниколишнім співробітником Апеляційного суду Дніпропетровської області Євгеном Старовойтовим. Вона вказала, що стосунки обірвалися власне через скандальну, нестриману та аб’юзивну поведінку чоловіка. Скандали за ініціативою батька дитини розпочалися ще під час її вагітності та тривали до фактичного розриву стосунків. Суду були надані підтвердження агресивної поведінки чоловіка у вигляді офіційного листа голови ОСББ. У листі зазначалися неодноразові випадки неврівноваженої поведінки чоловіка, проявів агресії, погроз та нецензурної лайки щодо оточуючих та матері своєї доньки, вчинення бійок в присутності малолітньої дитини.

В той же час мати дівчинки ж навпаки характеризується як порядна, ввічлива, спокійна та неконфліктна людина, котру поважають сусіди та співробітники. ОСББ підтверджує, що саме вона займалася вихованням доньки, піклувалась про неї, гралась із нею на дитячих майданчиках та водила на розвиваючі заняття. «Була  ніжною та турботливою матінкою для своєї маленької донечки». Зафіксовано випадки звернення до правоохоронних органів за захистом матері та доньки від агресивної поведінки батька дитини.  Коли дівчинці виповнився один рік, мати прийняла рішення припинити стосунки та фактичне проживання з чоловіком. Цьому передував черговий скандал, вчинений Євгеном у день народження дитини. Жінка відчувала загрозу для життя та здоров’я своєї  малолітньої дитини а також для себе особисто.

Але Євген Старовойтов не погодився з рішенням цивільної дружини. Він погрожував їй забрати дитину назавжди, хизувався, що він, як колишній співробітник суду, має дружні стосунки з високопосадовцями, з працівниками правоохоронних органів. Ці зв’язки нібито дають йому можливість перешкоджати проживанню дитини разом із матір’ю та уникнути законної відповідальності за такі дії. Саме через це жінка вимушена була звернутися до суду.

Дізнавшись про судову заяву про визначення місця проживання дитини, Євген пообіцяв створити неугодній жінці, яка усмілилася піти проти нього, край негативну репутацію в органах опіки та піклування шляхом розповсюдження недостовірної та образливої інформації про неї.

Що ж вирішив суддя АНД суду міста Дніпро Андрій Авраменко?

Незважаючи на наявність у матері малолітної дитини:

- власного житла, визнаного органом опіки та піклування повністю задовільним для

  проживання дитини;

- постійного місця роботи із щомісячним окладом вище середнього (без врахування

  премій та заохочень);

договору ЦПУ (виконання перекладів та ведення листування з іноземними

  організаціями);

- соціальних виплат, отримуваних в Австрії на період тимчасового захисту;

- позитивних характеристик з місця роботи;

- позитивних характеристик з місця проживання, де вказано, що саме мати

  займалася вихованням та доглядам за дитиною;

довідок з дитячих закладів, де вказано, що саме мати приводила дитину і

  займалася разом з нею, а також сплачувала самостійно за заняття;

довідки від сімейного лікаря, в який затверджено, що саме мати регулярно

   приходила з дитиною на прийоми;

- довідки від лікуючого педіатра, що дитина потребує домашнього догляду за   станом здоров’я (копії відповідних аналізів, діагнозів і заключень лікарів надано);

- рекомендаційний висновок органу опіки та піклування залишити дитину із

  матір’ю;

- довідка про проходження психіатричного огляду (психологічні протипоказання

  до встановлення  опіки (піклування) над неповнолітніми дітьми відсутні);

- наявність дипломів ВНЗ які надають матері дитини можливість надавати    оплачувані послуги фізичним, юридичним особам, в тому числі працюючи віддалено, знаходячись фактично в житловому приміщенні разом із донькою -

 

… суддя АНД суду м. Дніпропетровська Андрій Авраменко в своєму рішенні  відмовив у визначенні місця проживання малолітньої дитини разом із матір’ю…

Якою ж є мотивація судді Авраменка щодо прийняття рішення, яке може в подальшому вплинути на багатьох інших малолітніх дітей та їхніх матерів, що на даний час, внаслідок ризиків війни, вимушено проживають на території  інших держав?

1.      В своєму рішенні суддя, зокрема, стверджує: що дата деяких поданих документів «…варіюється від шести до одинадцяти місяців,.. що не дозволяє суду оцінити викладену в таких документах інформацію як актуальну». Чомусь судом не враховано, що позивач разом із донькою, як і мільйони українок зі своїми дітьми, була вимушена залишити територію нашої держави. У зв’язку з цим вона попросту не мала змоги поновити зібрані раніше документи. Переживання, страх, стрес позивача за себе та за свою дитину під час скандалів до початку війни та труднощі й клопоти матері з виховання, потрібність бути цілодобово з маленькою дитиною він не бере до уваги взагалі.

Чи могло за цей час змінитися ставлення матері до трирічної дитини? Чи викладені у довідках факти перестали бути фактами? Подовження строку дій документів у зв’язку з воєнним станом має місце у державних установах, банках, але чомусь не в судді Авраменка. Можливо, воєнний стан для нього - не воєнний стан?

2.      Також суддя стверджує, що у цій справі начебто відсутня суть спору. Батько дитини позов на визначення місця проживання дитини із ним, не подав. Тому, мовляв, розсуджувати тут нічого. Тобто:

-          лист голови ОСББ, що підтверджує скандали, лайку, погрози батька дитини;

-           заява в поліцію подана жінкою з проханням захистити її та малолітню дитину, у який вказано, що батько відібрав дитину і повіз у невідомому напрямку;

-          заява відповідача до органів поліції після факту подачі матір’ю дитини позову до суду, викладення у заяві недостовірної, образливої інформації про неї та намагання створити негативну репутацію в органах опіки та піклування, суді;

-          заперечення, щодо задоволення рішення органу опіки та заперечення у суді в питаннях визначення місця проживання дитини разом із матір’ю. –

Всі ці дії та обставини суд не вважає підтвердженням наявності спору. Зазначає, що звернення за судовим захистом прав, інтересів, безпеки дитини… є передчасним… Схоже, на думку судді Авраменко,  це нормальні комфортні взаємовідносини, які сприятимуть розвитку та вихованню малолітньої дитини…

3.      Крім того суддя Андрій Авраменко у своєму рішенні виказує сумніви,  що європейська країна Австрія здатна забезпечити наявність мінімальних умов проживання та матеріального забезпечення позивача та її дитини під час воєнних дій на території України… Міжнародні домовленості о наданні тимчасового притулку для нього, напевно, не є вірними, і визнаний для цього рівень необхідного фінансування суддя достатнім не вважає. Суд становить, що «…підтвердженим доходом  позивача є мінімальні виплати з боку уряду іноземної країни теперішнього перебування позивача, яких, вочевидь, без додаткових джерел заробітку, не вистачатиме для належного утримання дитини». З цього твердження слід розуміти, що мінімальний рівень для утримання дитини в Австрії нижчий за встановлений мінімальний рівень  на утримання дитини в Україні і взагалі для утримання дітей недостатній. Жодним чинним законодавством та рішенням верховного суду таких висновків не наведено!

  1. Суд критично оцінює факт, знаходження позивача у відпустці для догляду за дитиною, яка потребує домашнього догляду без збереження заробітної плати. Тобто, хворіти дитині не можна, а піклування за здоров’ям доньки, ще й на території іншої держави, – це  егоїстичні забаганки матері?! Так само суд сумнівається у дійсності договору ЦПУ про чинність якого йому було повідомлено в судовому засіданні безпосередньо особою (замовником) - стороною договору .
  1. Але найбільш цікавий наступний висновок судді Авраменко:

-           «…оскільки позивач із дитиною за адресою своєї реєстрації в Україні не проживають вже тривалий час, підстави вважати, що таке проживання буде мате місце у найближчий час, відсутні…»  Тобто, на території іншої держави не відомо, в яких умовах проживає дитина, а в Україні її не чекають…?!

Своїми сумнівами та безпідставними припущеннями, суд фактично з юридичної точки зору залишив дитину саму без прив’язки до матері (батько позов на визначення проживання дитини разом із ним не подає). Тобто, відмовивши визначити місце проживання дитини разом із матір’ю, зазначивши, що фактично малолітня дитина не може проживати за своїм місцем реєстрації на території України та «підстави вважати, що таке проживання буде мате місце у найближчий час, відсутні», суд робить висновок, що дитина не має фактичного місця мешкання. Іншими словами, дитина є особою без постійного місця проживання (БПМП, більш відомо як «БОМЖ»). Малолітня дитина не закріплена за жодним з батьків та фактично знаходиться на території іншої держави. Як припускає суд, можливо, не маючи достатніх умов для проживання, забезпечення, розвитку, тощо.

Як вже зазначалось раніше, таке твердження суду може призвести до виникнення сумнівів щодо наявності необхідних умов проживання, забезпечення  мільйонів малолітніх дітей-українців, які на даний час вимушено мешкають на території  держав-партнерів України.

Адже суддя АНД суду Дніпра Андрій Авраменко в рамках окремого цивільного процесу, озвучив позицію суду, що виходить за межі однієї конкретної ситуації,  фактично визнав мільйони дітей, які залишили Україну на час війни, безпритульними. Виходячи з позиції суду, можна припустити, що зазначені мільйони малолітніх дітей, українців також невідомо коли повернуться. Адже «підстави вважати, що таке проживання буде мати місце у найближчий час, відсутні». Тобто, фактично мільйони українських дітей можуть вважатися особами без постійного місця проживання (БПМП, більш відомо як «БОМЖ»). За логікою Авраменка, матері, які знаходяться на території інших держав разом із дітьми, та доходом яких на цей час є виплати з боку уряду іноземної країни теперішнього перебування, утримувати дитину належним чином не здатні. А отже і діти закріплені за ними бути не можуть. Таким чином мільйони українських дітей можуть опинитися не закріпленими за жодним з батьків…тобто, безпритульними.

Чиїми саме інтересами керувались колишній працівник Апеляційного суду Дніпропетровської області Євген Старовойтов та суддя АНД суду Дніпра Андрій Авраменко в цивільному процесі, яким фактично зробили дитину безпритульною?

Ми впевнені, що не інтересами малолітньої дитини. Адже, таке рішення суперечить нормам чинного міжнародного та українського законодавства. Воно не вирішує спірне питання, не забезпечує пріоритету інтересів, дитини, права дитини на життя, перебування її в безпечному середовищі, в тому числі, з урахуванням умов воєнного стану.

Тепер мати з малолітньою дитиною чекатиме рішення Апеляційного суду…того самого, працівником якого раніше був Євген Старовойтов.

Раніше ми вже писали про сумнівні судові рішення, але в даному випадку питання стосується безпеки та спокою малолітньої дитини під час війни…

Торгівельний павільйон на зеленій зоні

  • 11.03.23, 22:18
Торгівельний павільйон на зеленій зоні: чи порушує депутат Дніпровської міської ради Михайло Гороховський закон під час війни?

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, торгівельний павільйон на зеленій зоні: чи порушує депутат Дніпровської міської ради Михайло Гороховський закон під час війни?

Згідно з інформацією, отриманою нашими журналістами, депутат Дніпровської міської ради Михайло Гороховський хоче збудувати торгівельний павільйон на зеленій зоні житлового масиву Сонячний. При цьому він не має права на використання земельної ділянки скверу, де планується здійснення проекту.

Права громади під загрозою: Дніпровська міська рада дозволить незаконне будівництво?

Ми також спробували дізнатися думку місцевих мешканців, які проживають у житловому масиві Сонячний, де планується здійснити будівництво. Широке загальне громадське обговорення цього питання показує, що більшість мешканців вважає будівництво незаконним та небезпечним для життя та здоров'я людей.

Переважна більшість місцевих жителів виступає проти будівництва на зеленій зоні, оскільки це призведе до знищення зелених насаджень та загрожує екології міста. Зелена зона, на якій 8 березня 2023 року пересадили велику сосну, розташована між будинками номер 14-34 по вулиці Маршала Малиновського. Саме цю зелену ділянку житлового масиву Сонячний за переконанням/словами громадян і хоче забудувати депутат Михайло Гороховький. Містяни активно виступають проти того, щоб торгівельний павільйон з’явився  на зеленій зоні житлового масиву Сонячний. Адже розуміють, що замість відкритого простору з видом на Дніпро отримують чергову комерційну споруду.

Нелегальна забудова на зеленій зоні: чому це становить загрозу для екології та життя місцевих жителів?

На думку експертів, будівництво торгового павільйону на зеленій зоні під час війни є неприпустимим і може мати серйозні наслідки для міста. За словами екологів, зелені зони є важливим елементом міського середовища, який забезпечує чисте повітря, а також позитивно впливає на фізичне та психічне здоров'я мешканців.

Також необхідно врахувати те, що будівництво на зеленій зоні без необхідних дозволів та згоди громади є незаконним і порушує права мешканців.

Згідно відповіді Дніпровської міської ради земельна ділянка знаходиться в комунальній власності, тобто на сьогодні не надавалась фізичним, юридичним особам для подальшої забудови. 

Війна як відволікач: депутат Гороховський може використати складну ситуацію для власної користі.

За переконаннями мешканців міста, саме під прикриттям воєнного стану здійснюється спроба забудови земель скверу. Адже на даний час заборонено проведення перевірок з боку профільних контролюючих органів, в тому числі, щодо дотримання землевпорядного, містобудівного законодавства. Також, сумнівна забудова планується під час війни, коли багато людей виїхали за кордон або пішли на фронт, та не мають можливості протистояти незаконним діям. В умовах війни, важливість збереження зелених зон зростає в кілька разів. Зелені зони стають місцем для родин, які залишилися, щоб відпочити та насолоджуватися свіжим повітрям, а також для бійців, які повертаються на кілька днів з фронту.

Також містяни вважають, що депутат Дніпровської міської ради може мати відношення й до іншої сумнівної забудови по вулиці Березинська, 24.

Тут, також вже під час війни, в небезпечній близькості від житлового будинку та з порушенням відступу від автомобільної дороги з’явилися торгівельні павільйони. Згідно відповіді міськради дозволів на будівництво комерційного об’єкту також не надавалось.   За словами мешканців, побудовані павільйони стали небезпекою для дітей, які змушені перебігати дорогу, щоб зайти до магазину. Це фактично загрожує життю та здоров’ю, адже внаслідок порушення відступу від проїжджої частини, діти можуть не побачити автомобіль, що рухається в їх бік.

Незаконне будівництво може привести до серйозних наслідків для безпеки місцевих жителів. Порушення будівельних норм та відсутність контролю над якістю будівництва можуть призвести до аварій та небезпеки для здоров'я та життя людей.

Під час війни з РФ, наша країна вже знаходиться в складних умовах, і будь-яке порушення закону може загострити ситуацію в місті та загрожувати безпеці жителів.

 

Нагадаємо, що Михайло Гороховський – депутат Дніпровської міської ради двох останніх скликань.

В 2015 році до міської ради обрався від Блоку Петра Порошенка. На виборах 2020 року став депутатом від політичної партії «Солідарність». Рух ЧЕСНО охарактеризував пана Гороховського як прогульника та гречкосія.

На сьогодні Михайло Гороховський очолює постійну комісію Дніпровської міської ради з питань промисловості, підприємництва та торгівлі. Очевидно, що така посада полегшує її очільнику ведення бізнесу на території міста Дніпра. Також він має відношення до ресторану «Рив’єра», який знаходиться через дорогу, майже напроти зеленої зони, яку планують забудувати. Розважальний заклад зведено на самісінькому березі Дніпра і належить він дружині Гороховського Яніне, яка також є його помічником (депутата).

Захист прав громади: Агентство «Антикорупційна правозахисна рада» проти незаконного будівництва.

Агентство «Антикорупційна правозахисна рада» докладе всіх зусиль для того, щоб запобігти незаконному будівництву на території міста Дніпро і захистити права місцевих жителів.

Ми звернемося до відповідних органів влади та правоохоронних структур з проханням вжити необхідних заходів для запобігання незаконному будівництву торговельного павільйону.

Закликаємо депутата Михайла Гороховського та міську раду Дніпра до поважання закону та прав місцевих жителів. Нагадуємо, що будь-яке будівництво повинно відбуватися відповідно до законодавства та з урахуванням інтересів громади.

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає необхідність отримання дозволу на будівництво та права власності на землю перед початком будівельних робіт. Ці вимоги не повинні бути порушені під будь-яким приводом, в тому числі й в умовах війни.

Питання захисту зелених зон та прав громади є важливим не тільки для Дніпра, а й для всієї України. Незаконне будівництво є порушенням законів та прав людини, тому має бути припинене.

Збереження зелених зон та прав громади є важливим завданням для кожного міста та держави в цілому. Тільки захистивши ці цінності, ми зможемо зберегти їх для майбутніх поколінь. І саме тому, кожен громадянин повинен стати свідком та активним учасником боротьби за збереження зелених зон та природних ресурсів.

Як виявилося, навіть під час війни, не тільки природа, а й демократичні цінності та принципи рівності перед законом можуть потрапляти під загрозу з боку окремих чиновників, які використовують свої посади для власних цілей.

Раніше ми вже неодноразово писали про використання сумнівних схем забудови на території міста Дніпро. Також ми писали про факти бездіяльності Дніпровської міскради щодо незаконної забудови на території міста, в тому числі, забудови охоронних зон, що може призвести до негативних наслідків.

На жаль, такі випадки не є винятком в нашій країні, де часто політики та бізнесмени обходять закони та правила, зашкоджуючи природному середовищу та загрожуючи майбутньому поколінню. Але якщо громада буде активно реагувати на такі порушення та брати участь у боротьбі, ми зможемо захистити та підтримати демократичні цінності в Україні.


ТЕРМІНАЛ АГРО самовільно займає земельну ділянку

  • 11.03.23, 21:46

ТЕРМІНАЛ АГРО самовільно займає земельну ділянку

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, у місті Дніпро ТОВ «ТЕРМІНАЛ АГРО» самовільно займає земельну ділянку по вул. Надії Алексєєнко, 70, чим заподіяно спричинення мільйонної шкоди.

Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» виявили порушення з боку ТОВ «ТЕРМІНАЛ АГРО», яке самовільно займає земельну ділянку  площею 0,8178 га.

Згідно статті 122 Земельного кодексу України, надання земельних ділянок державної або комунальної власності у користування здійснюється Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, органами виконавчої влади або органами місцевого самоврядування.

Дослідження бази обліку прийнятих рішень Дніпровської міської ради показало, що прийнятих рішень про передачу в оренду або постійне користування земельної ділянки не було виявлено.

Акт ГУ Держгеокадастру № 426-ДК/485/АП/09/01/21 від 12.05.2021 підтверджує факт самовільного зайняття земельної ділянки площею 0,8178 га з боку ТОВ «ТЕРМІНАЛ АГРО» на вулиці Надії Алексєєнко, 70 у м.Дніпро.

Використовуючи майже гектар землі без відповідного рішення органу місцевого самоврядування про її передачу у власність або надання у користування. Розмір шкоди заподіяної ТОВ «ТЕРМІНАЛ АГРО» внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки може становити 2 011 326,06 грн.

За таких обставин, ТОВ «ТЕРМІНАЛ АГРО» займає земельну ділянку самовільно, без необхідних дозволів та згоди відповідних органів влади.

Такі дії є порушенням законодавства України, а саме Земельного кодексу. За порушення встановлених правил надання земельних ділянок можуть бути застосовані адміністративні та/або кримінальні санкції.

Згідно з Частинами 1 та 2 статті 229 Земельного кодексу України, правопорушення, пов’язане з самовільним зайняттям землі, може бути покаране штрафом у розмірі до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

Згідно Земельного кодексу України, відповідальність за відшкодування збитків, завданих державі у зв’язку з порушенням законодавства про землю, несуть особи, які такі порушення вчинили.

Отже, ТОВ «ТЕРМІНАЛ АГРО» повинно відповісти за свої дії та відшкодувати збитки, які були завдані державі у зв’язку з самовільним зайняттям земельної ділянки.

З даного приводу було подано відповідну заяву до ВП №6 ДРУП ГУНП у Дніпропетровської області. Відомості внесені до ЄРДР, розпочато досудове слідство за ст. 197 -1 Кримінального кодексу України.

Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звертається до відповідних органів влади з проханням вжити необхідних заходів щодо відновлення порядку та встановлення законності в даній ситуації.

Раніше ми неодноразово писали про аналогічні правопорушення. В тому числі писали про факт нераціонального використання земель в охоронній зоні прибережної захисної смуги. Також варто зазначити, що питання самовільного зайняття землі залишається актуальним не лише у місті Дніпро, а й у багатьох інших населених пунктах України. Недостатня увага до цього питання може призвести до зростання кількості правопорушень.

У свою чергу, журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» продовжують вести розслідування подібних випадків. Нагадуємо, що кожен громадянин має право на доступ до інформації про використання земельних ресурсів та контролювати дії органів влади та землекористувачів у цій сфері.

Незаконна АЗС біля мосту через Дніпро

  • 28.02.23, 20:53

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, незаконна АЗС біля охоронної зони транспортного мосту через річку Дніпро: що це означає для міста?

Нам надійшла інформація про самочинно збудовану АЗС WOG,  незаконна споруда знаходиться на лівому березі міста біля охоронної зони транспортного мосту через річку Дніпро на пр. Слобожанський, 1-І. Це є грубим порушенням будівельних норм та правил, може призвести до серйозних наслідків для міста та його мешканців.

Для того, щоб зрозуміти, що таке охоронна зона транспортного мосту, потрібно знати, що це не просто безпосередньо територія навколо мосту, а також додаткові зони, де забороняється будівництво, ремонт та інші роботи, які можуть завдати шкоди мосту або зменшити його безпеку.

Охоронна зона мосту є важливою складовою його безпеки та функціонування. Її дотримання забезпечує захист мосту від можливих негативних наслідків. Таких як руйнування, зсуви ґрунту, потоки води та інші. Крім того, вона забезпечує безпеку для транспорту та пішоходів, які проходять поблизу мосту. Охоронна зона мосту встановлюється з метою забезпечення безпеки дорожнього руху та запобігання пошкодження транспортної споруди. Розміщення АЗС у цій зоні є порушенням законодавства України та створює загрозу для безпеки дорожнього руху та життя людей.

Враховуючи той факт, що на території України введено воєнний стан, незаконна АЗС біля охоронної зони транспортного мосту у місті Дніпро стає ще більш небезпечною. Зокрема, це може стати причиною ризику терористичних актів, які можуть бути спрямовані на міст та АЗС.

Незаконна АЗС біля охоронної зони транспортного мосту через Дніпро може призвести до катастрофи. Встановлені вимоги безпеки під час розміщення паливно-мастильних матеріалів біля транспортних споруд обумовлені тим, що у разі аварійної ситуації загроза для людей, транспорту та навколишнього середовища є великою.

Додатковою проблемою є те, що незаконна АЗС може впливати на якість навколишнього середовища та здоров’я місцевих мешканців. Наприклад, відсутність відповідних контрольних заходів може призвести до забруднення підземних вод. Це може стати причиною екологічної катастрофи.

В рамках журналістського розслідування було встановлено, що, автозаправна станція на пр. Слобожанський, 1-І у м. Дніпро була зареєстрована власником – ТОВ “Атлант” у 2010 році на підставі договору купівлі-продажу ВММ. Однак, згідно з інформацією з Реєстру будівельної діяльності та Реєстру дозвільних документів Державної архітектурно-будівельної інспекції України, дозвільні документи на будівництво автозаправної станції не видавалися. Також не були оформлені правовстановлюючі документи на земельну ділянку на пр. Слобожанський, 1-І у м. Дніпро. Крім того, містобудівні умови та обмеження для проектування об`єктів будівництва на пр. Слобожанський (ім. Газети Правда), 1-І у м. Дніпро управлінням не надавалися. Також відомості щодо видачі/реєстрації документів, які надають право на виконання підготовчих/будівельних робіт та засвідчують прийняття в експлуатацію автозаправних комплексів (станцій) на пр. Слобожанський (пр. Газети Правда), 1-І у м. Дніпро, відсутні. З цього можна зробити висновок, що автозаправна станція була побудована незаконно.

При цьому, згідно з інформацією, Дніпровська міська рада знала про зайняття земельної ділянки під АЗС щонайменше з 2016 року, але не вживала жодних заходів до припинення цього незаконного використання.

Незаконне зайняття земельної ділянки під АЗС було встановлено Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради ще у 2021 році. Натомість жодних заходів до припинення її незаконного використання не було вжито.

Як пояснюють юристи, на ділянці, де розташована автозаправна станція по просп. Слобожанському, 1-І, встановлені червоні лінії. В межах червоних ліній розміщення будь-яких об’єктів, будівель, споруд або їх частин не допускається відповідно до ст. 18 Закону України «Про автомобільні дороги». Також ділянка знаходиться в охоронній зоні шляхопроводу по просп. Мануйлівському, що встановлена рішенням виконкому міської ради від. 28.09.1995 № 1265. Відповідно до п.2 цього рішення розміщення споруд, організацій та інше в охоронній зоні можливе тільки за узгодженням з ДКП «Дніпроавтоміст». Також на ділянці розташовані високовольтні електрокабелі, комунікаційний тунель та санітарно-захисна смуга водоводу Д=1200 мм.Це порушує вимоги ДБН Б.2.2-12:2019 та ДБН 5.2.2-12:2019. Зокрема, не допускається розміщення АЗС у санітарно-захисних смугах магістральних водоводів. Також на ділянці розташована будівля операторської АЗС безпосередньо на зазначеному тунелі. Це є порушенням вимог ДБН 5.2.2-12:2019. Відстань від АЗС до кабельних ліній електропередачі встановлюється за ПУЕ, але не ближче 13 м до вибухонебезпечних установок відповідно до додатку Ж.З (обов’язкового) ДБН Б.2.2-12:2019.

Отже, можна зробити висновок, що споріднені обставини у даній справі говорять про те, що побудова автозаправної станції на земельній ділянці в охоронній зоні транспортного мосту через Дніпро є незаконною. Із законодавчого боку є чіткі вимоги щодо планування територій та додержання містобудівних умов при будівництві об’єктів містобудування. Незважаючи на це, земельна ділянка була забудована без дозволу відповідних органів влади, тому автозаправна станція є самочинним об’єктом, який не відповідає будівельним нормам та вимогам.

З даного приводу прокуратурою Дніпропетровської області було подано позов до господарського суду з проханням скасувати реєстрацію права власності на нежитлові будівлі АЗС та зобов’язати знести незаконні та небезпечні споруди.

Судом було встановлено, що власництво на спірну автозаправну станцію не мало бути передане ТОВ “АЗС-Будсервіс” або іншим особам, оскільки вони не отримали дозвільних документів на будівництво. Таким чином, право власності на спірну нежитлову будівлю не могло виникнути, а звідси й не могло бути реалізовано в частині розпорядження майном, зокрема, відчуження третім особам.

Подальше незаконне відчуження спірної автозаправної станції на користь ТОВ «Атлант» є порушенням законодавства та призводить до неправомірного використання державного майна. Таким чином, реєстрація права власності ТОВ «Атлант» на спірну автозаправну станцію є неправомірною. Перебування спірного об’єкту в цивільному обороті є незаконним.

Суд ухвалив рішення про скасування реєстрації прав власності та зобов’язання знесення незаконно збудованої автозаправної станції, що знаходиться в охоронній зоні транспортного мосту через Дніпро.

Це рішення суду є дуже важливим з точки зору дотримання законодавства та збереження навколишнього середовища. Незаконне будівництво в охоронній зоні може становити небезпеку для громадян та природного середовища, а тому воно не може бути допущене.

Слід зазначити, що біля охоронної зони транспортного мосту, ймовірно, з схожими порушеннями розташовано ще три (!) АЗС…які також, з якоїсь причини «не бачать» уповноважені представники Дніпровської міської ради.

Для вирішення даної проблеми необхідно провести ретельний аналіз всіх документів та угод, пов’язаних з будівництвом інших АЗС. Також потрібно забезпечити безпеку людей та довкілля та вжити заходів для припинення незаконної діяльності. Для цього можуть бути залучені відповідні державні органи та правоохоронні структури.

Згідно з законодавством, будь-яке використання землі має бути здійснене відповідно до вимог земельного та містобудівного законодавства. Це стосується і розміщення АЗС поблизу транспортного мосту, яке повинно бути обґрунтоване науково-технічними дослідженнями та матеріалами громадських обговорень.

На жаль, порушення містобудівних правил та норм стало досить поширеним явищем в Україні. Незаконне розміщення АЗС поруч з транспортними мостами та дорогами є однією з найбільш поширених проблем, з якою стикається наша країна.

Раніше ми писали про будівництво АЗС у місті Дніпро на землях водного фонду. Зазначене питання на даний час так й не вирішено. Ймовірно, що й ті сумнівні будівлі також не бачать представники Дніпровської міської ради. Також писали про будівництво ТРЦ Dmart Вадима Єрмолаєва в межах охоронної зони мосту.

Така практика має серйозні наслідки для довкілля та безпеки людей. Зокрема, незаконна АЗС може загрожувати життю та здоров’ю мешканців. Може стати причиною виникнення небезпеки на дорозі.

Крім того, така ситуація підриває довіру громадськості до владних органів та порушує правову державу в Україні. Коли закони та правила не дотримуються навіть в місцях, де це повинно бути обов’язковим, громадяни втрачають віру в систему та владу.

Тому, важливо вирішувати подібні проблеми шляхом ефективної координації між владними органами та громадськістю. Тільки спільними зусиллями ми зможемо забезпечити безпеку та здоров’я людей, а також зберегти довкілля для майбутніх поколінь.

Дана ситуація не тільки порушує законодавство, але й створює потенційну загрозу для життя та здоров’я людей, які користуються мостом та проїжджають неподалік від автозаправної станції. Потенційна небезпека полягає у можливості виникнення пожежі чи викиду небезпечних речовин, які можуть пошкодити оточуюче середовище та загрожувати життю людей.

Розміщення АЗС поруч з мостом може спричинити необхідність здійснення робіт з підсилення його конструкцій, а це може мати серйозні наслідки для фінансового стану міського бюджету. Крім того, надмірна відстань між АЗС та контактними проводами електрифікованого міського транспорту може призвести до аварій та інших негативних наслідків.

Зважаючи на те, що Україна знаходиться в стані війни, відновлення транспортної інфраструктури та збереження безпеки на дорогах є особливо важливим завданням. Незаконні споруди в охоронній зоні могли б стати причиною зруйнування дороги та інших об’єктів транспортної інфраструктури. Тому рішення суду щодо знесення незаконної автозаправної станції є важливим кроком у забезпеченні безпеки на дорогах та дотриманні законодавства.

Прокуратура Дніпропетровської області здійснила важливу роботу з виявлення порушень у будівництві та експлуатації автозаправної станції на пр. Слобожанському, 1-І у м.Дніпро. Завдяки наполегливій роботі прокурорів та підрозділів прокуратури, суд вирішив позовні вимоги про зобов’язання знести незаконно збудовану автозаправну станцію та скасування державної реєстрації права власності на цей об’єкт нерухомості.

Ця робота є важливою для забезпечення порядку та правопорядку в місті та захисту прав інших власників земельних ділянок в охоронних зонах транспортних споруд. Прокуратура Дніпропетровської області заслуговує на подяку за високу професіоналізм та ефективну роботу на користь громади.

Бездіяльність Дніпровської міської ради у цьому питанні заслуговує лише на критику. Організація незаконної автозаправної станції в охоронній зоні транспортного мосту у місті Дніпро є очевидним порушенням законодавства та може призвести до серйозних наслідків, включаючи загрозу безпеці місцевих жителів та транспорту.

Міська рада має бути відповідальною за забезпечення дотримання законів та належний контроль за діяльністю будівельних компаній в місті. У цьому випадку, прокуратура витратила значні зусилля та кошти на те, щоб врегулювати цю ситуацію, замість уповноваженого органу – Дніпровської міської ради.

Бажано, щоб Дніпровська міська рада прийняла відповідальність за свої дії та прийняла заходи для запобігання подібних порушень законодавства в майбутньому.


Сумнівне будівництво на стародавньому кургані

  • 21.02.23, 01:12
Поруч із містом Дніпро ведеться сумнівне будівництво на стародавньому кургані, вік якого сягає п’ять з половиною тисяч років, припиняти забудову ніхто не збирається.

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, поруч із містом Дніпро ведеться сумнівне будівництво на стародавньому кургані, вік якого сягає п’ять з половиною тисяч років, припиняти забудову ніхто не збирається.

В 2021 році увага мешканців Дніпра, області та всієї України була прикута до археологічних розкопок, які проводилися поблизу Дніпра. Археологи працювали в селі Новоолександрівка на стародавньому кургані, де невдовзі з’явилось сумнівне будівництво елітного котеджнього містечка.

Тут у березні 2021 року під час розкопок великого кургану було знайдено стародавній Кромлех, який було зведено понад п’ять з половиною тисяч років тому. Розкопки протягом трьох місяців здійснювали двадцять п’ять археологів. Відповідно до ч.1 ст.35 Закону України «Про охорону культурної спадщини» проведення археологічних розвідок здійснюються за дозволом центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони культурної спадщини. Дозволи на проведення археологічних розвідок, розкопок надаються за умови дотримання виконавцем робіт вимог охорони культурної спадщини та наявності у нього необхідного кваліфікаційного документа, виданого кваліфікаційною радою. За результатами розгляду документів, поданих листом Державного підприємства «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» від 04.03.2021 № 141-26-1, Міністерство культури надіслало дозвіл від 11.03.2021 року № 22-017/21 на проведення охоронних розкопок та археологічного нагляду за земляними роботами кургану № 6048/1. Дозвіл видано на ім’я старшого наукового співробітника ДП «Науково-дослідний центр «Охоронна археологічна служба України» Інституту археології НАН України, кандидату історичних наук Тесленку Дмитру Леонідовичу. Саме Дмитро Тесленко і очолював Дніпровську археологічну експедицію, яка досліджувала курган доби бронзи, раннього залізного віку.

Археолог розповів, що під курганом знаходилася монументальна споруда. Зводити її почали на межі ІV - ІІІ тисячоліть до нашої ери. Вік розкопаного об’єкту було визначено за керамікою, яка була знайдена. Відкопана споруда являла собою Кромлех і складалася з кільця вертикально встановлених гранітних брил, діаметром 19 метрів. Археологи розповіли, що Кромлехи в курганах розкопували і до цього. Але з таким величезним розмірами зіткнулися вперше. Пан Тесленко каже, що для побудови такого поховального комплексу було використано до сімдесяти тон каміння і близько чотирьохсот тон ґрунту. Вкопані в землю і щільно підігнані одна до одної гранітні плити сягали висоти до двох метрів. За словами археологів небіжчика, якого відкопали в кромлеху, привезли здалеку, він був загорнутий у тканину, пофарбовану у червоний колір.

Розкопаний Кромлех є унікальною спорудою для європейської цивілізації і на сотні років старша за Стоунгендж, що на Британських островах.

За словами Дмитра Тесленко закінчення будівництва Дніпровського Кромлеху припадає на другу половину ІІІ тисячоліття до нашої ери. Останнє поховання на місці Новоолександрівського кургану припадає на ХХ століття, в 1932 році тут закопали голову колгоспу. З розкопками давнього Кромлеху, які здійснили українські археологи, тісно пов’язано сумнівне будівництво на стародавньому кургані, яке ведеться поруч.

Курган, під яким було знайдено величезний Кромлех, розташований у с.Новоолександрівка (провулок Рубіновий, праворуч від траси Дніпро-Запоріжжя) перебуває на обліку як Пам’ятка археології місцевого значення. Цей статус курган отримав на основі Рішення Дніпропетровського облвиконкому від 16 квітня 1987 року № 180, охоронний №6048/1. Курган зберігає правовий статус пам’ятки до вирішення питання про включення (невключення) його до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. В зв’язку з чим діють обмеження у використанні земель на території пам’ятки та в її зонах охорони до остаточного вирішення питання щодо обліку виявленого Кромлеху.

Невдовзі в безпосередній близькості з унікальною історичною пам’яткою почалось будівництво елітного котеджнього містечка.

Сумнівне будівництво елітних житлових будинків на стародавньому кургані, аналогів якому немає на території Європи, здійснює фірма з групи «Алан». Замовили і профінансували археологічні розкопки забудовники, які зводять у Новоолександрівці котеджне містечко «КМ Comfort City GREEN PARK». Новенькі котеджи будуються майже впритул до Новоолександрівського кургану. Фінансування археологічних розкопок не було власною ініціативою забудовників, до цього їх зобов’язує законодавство України. Так згідно статті 37 Закону України «Про охорону культурної спадщини» будівельні роботи, що можуть призвести до руйнування, знищення чи пошкодження об’єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об’єктів за рахунок коштів замовників зазначених робіт.

Дозвіл на виконання будівельних робіт від 16 серпня 2022 № ІУ012220815911 на об’єкт будівництва «Будівництво житлових будинків в с.Новоолександрівка Дніпровського району, Дніпропетровської області» вказує, що замовником будівництва є ТОВ «СНВ – ГРУП» (ЄДРПОУ 35341884). Генеральним підрядником виконання будівельних робіт значиться ТОВ «КОМФОРТ СІТІ БУД» (ЄДРПОУ 42328778).

За даними аналітичної системи YouControl місцезнаходження обох компаній співпадає: Україна, 49101, Дніпропетровська обл., місто Дніпро, вул.Троїцька, будинок 21-Г. YouControl зазначає, що ТОВ «КОМФОРТ СІТІ БУД» входить в групу «Алан». Необхідно зазначити, що саме на вулиці Троїцькій, 21-Г до недавнього часу розміщувався офіс одного з очільників групи «Алан» В’ячеслава Капустіна.

Згідно даних аналітичної системи ключовими особами групи «Алан» є: вже згаданий В’ячеслав Капустін, Олександр Кушнір, Владислав Пятигорський, Олександр Рутман. Іншими пов’язаними особами із групою «Алан» можуть бути: Ірина Грін, Дмитро Капустін (дружина та син В’ячеслава Капустіна); Біана Рутман, Сана Рутман  (дружина та донька Олександра Рутмана).

Група «Алан» займається харчовою промисловістю. В супермаркетах та у фірмових магазина «Алан» можна легко знайти однойменну м’ясну продукцію. Також група активно займається будівельним бізнесом. Цього разу її увагу припала на забудову ділянки, де знаходився стародавній курган у селі Новоолександрівка

На перший погляд все виглядає законно. Фірми з групи «Алан» вирішили звести котеджне містечко, отримали Дозвіл на будівництво, профінансували археологічні дослідження, а тепер продовжують будівництво. До речі, котеджі, орієнтовно, пропонують по ціні від п’яти мільйонів гривень.

Втім, як стверджують наші юристи, так добре все виглядає лише при першому поверхневому погляді. При детальному вивченні, будівництво елітних житлових будівель на стародавньому кургані породжує багато питань, як до чиновників так і до очільників групи «Алан».

Сумнівне будівництво на стародавньому кургані елітного містечка, яке зводить група «Алан» межує з Новоолександрівським курганом (охоронний 6048/1). Кургани згідно ч.2 ст.2 Закону України «Про охорону культурної спадщини» відносяться до археологічних об’єктів культурної спадщини. Кожен курган, згідно українського законодавства має охоронну зону, на якій обмежується господарська діяльність. Ці обмеження прописані у ст.141 «Територія пам’ятки» Закону України «Про охорону культурної спадщини».

Директорка Дніпропетровського обласного центру з охорони історико-культурних цінностей Лідія Голубчик розповіла, що за державними нормативами охоронна зона для пам’ятки археології має складати 2 дольові цієї пам’ятки. Тобто це два діаметра кургану, для якого необхідно визначити охоронну зону. Враховуючи, що діаметр Новоолександрівського кургану (охоронний № 6048/1) дорівнює 55 метрів, охоронна зона цього кургану складає 110 метрів. Ведення будівельних робіт на таких ділянках обмежена.

Згідно ч.2 ст.29 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» перед проведенням будівельних робіт забудовник отримує так звані містобудівні умови та обмеження. П.8 ч.1 ст.1 цього ж закону визначає, що такий документ містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проєктування і будівництва та обмеження, яких потрібно дотримуватись.

Містобудівні умови та обмеження для проєктування котеджного містечка у Новоолександрівці були видані Управлінням інфраструктури, містобудування та архітектури, житло-комунального господарства, екології Дніпровської райдержадміністрації. Реєстраційний номер в Порталі державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ): MU01:3723-8240-2085-0331.

Нашу увагу привернув пункт 5 цих Містобудівних умов та обмежень. В цьому пункті вказуються планувальні обмеження щодо забудови охоронних зон пам’яток культурної спадщини.

Незважаючи на розміщення поруч із будівництвом Новоолександрівського кургану (охоронний № 6048/1), отже і охоронних зон кургану, пункт 5 Містобудівних умов та обмежень виявився порожнім. Виходило, що забудовник не мав жодних обмежень щодо забудови охоронних зон кургану.

В місто Дніпро є випадки, коли забудовники ігнорували вимоги щодо забудови історичних ареалів, які були прописані в містобудівних умовах та обмеженнях. Але щоб чиновники не прописували обмеження щодо забудови охоронних зон пам’яток, таке було вперше.

Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулася до Дніпровської РВА Дніпропетровської області з проханням пояснити чому в Містобудівних умовах та обмеженнях для проектування об’єкта будівництва (Реєстраційний номер ЄДЕССБ MU01:3723-8240-2085-0331) відсутні обмеження щодо забудови охоронних зон Новоолександрівського кургану. В районній військовій адміністрації відповіли, що містобудівні умови та обмеження видавалися на підставі Генерального плану села Новоолександрівка. Чиновники написали, що в Генеральному плані села Новоолександрівка не зазначено планувальних обмежень для використання земельної ділянки по вулиці Польова, 21-А.

Зазначимо, що котеджне містечко ТОВ «СНВ – ГРУП» зводить саме за цією адресою на земельній ділянці з кадастровим номером 1221486200:05:009:0034. Аби з’ясувати чому в Генеральному плані села Новоолександрівка не зазначено планувальних обмежень для використання земельної ділянки по вулиці Польова, 21-А, ми звернулися до Новоолександрівської сільської ради.

В сільраді нам надали Витяг з пояснювальної записки до Генерального плану с. Новоолександрівка Новоолександрівської сільської ради Дніпровського району Дніпропетровської області. Тут в розділі IX Охорона нерухомих об’єктів культурної спадщини за порядковим номером 7 зазначено курган з охоронним номером 6048. Місце розташування - 1 км на північний схід від центру села; 0,3 км на захід від траси Дніпропетровськ-Запоріжжя; на території приватних садиб. Тобто це той самий курган, під яким було знайдено давній Кромлех і поруч з яким ведеться будівництво котеджного містечка.

З якої причини начальник Управлінням Дніпровської райдержадміністраці Олексій Невеселий, затверджуючи містобудівні умови та обмеження для проєктування об’єкта будівництва: «Будівництво житлових будинків в с.Новоолександрівка Дніпровського району, Дніпропетровської області», проігнорував наявність поруч із забудовою охоронної зони унікального кургану, лишається тільки гадати. Адже навіть на мапі видно, що забудова нового котеджного містечка займає частину охоронної зони кургану.

Можна припускати, що пан Невеселий міг або просто проявити неуважність і недбалість при виконанні своїх службових обов’язків або проігнорував охоронну зону кургану навмисно. В першому випадку це може бути службова недбалість, в другому - зловживання владою або службовим становищем. Цікаво, але в Кримінальному кодексі ці дві статті стоять поруч (ст. 367, 364), як й котеджне містечко поруч з курганом...

В будь-якому випадку схвалені містобудівні умови та обмеження значно полегшили життя забудовникам з групи «Алан».

Що з унікальною пам’яткою буде далі

Археологічні роботи на Кромлеху завершилися у 2021 році. Курган розкопали повністю. Знайдені предмети були передані до Музейного фонду України. Єдиним елементом Кургану, що залишився на місці є сам Кромлех. 22.06.2021 Наукова рада Інституту археології при НАН України ухвалила Рішення про збереження Кам’яного Кромлеху на місці його знаходження. Але юридичного статусу розкопаний Кромлех досі не набув. В Дніпропетровській обласній військовій адміністрації нам повідомили, що звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України з клопотанням про внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України пам’ятки місцевого значення Кромлеха (охоронний № 6048). За нашою інформацією, в Міністерстві культури з цим не поспішають.

Будівництво котеджного містечка триває. За словами Лідії Голубчик на сьогоднішній момент половина охоронної зони пам’ятки вже забудована.

Зібравши факти щодо сумнівних містобудівних умов та обмежень та маючи наочні дані щодо будівництва в межах охоронної зони Новоолександрівського кургану ми звернулися до Міністерства культури та інформаційної політики України. В заяві ми просили скласти Припис про негайне припинення проведення земляних та будь-яких інших будівельних робіт на об’єкті «ЖК Comfort City GREEN PARK по вулиця Польова, 21-А, с.Новоолександрівка. Також в заяві йшлося про вжиття заходів із приведення діяльності ТОВ «СНВ – ГРУП» та ТОВ «КОМФОРТ СІТІ БУД» у відповідність до вимог законодавства у сфері охорони культурної спадщини. В Міністерстві культури вчиняти будь-які дії відносно припинення будівництва відмовились. Послалися на те, що пам’ятка є пам’яткою археології місцевого значення. Сумнівна позиція київських чиновників на фоні того, що вони досі не внесли до Державного реєстру нерухомих пам’яток України Кромлех у селі Новоолександрівка.

Люди хочуть захисти пам’ятку.

В 2021 році на захист історичної пам’ятки встали місцеві мешканці села Новоолександрівка. Саме вони почали звертати увагу на руйнування пам’ятки. Також їх непокоїло те, що Кромлех можуть кудись перенести з Новоолександрівки.

На сьогодні Кромлех лишається на місці. В Управлінні культури Дніпропетровської обласної військової адміністрації нам повідомили, що на сьогодні Кромлех у Новоолександрівці засипали землею. Зробили це, напевно, для збереження стародавньої пам’ятки, адже старі гранітні споруди, розміщені  просто неба, почали активно руйнуватися.

Втім будівництво триває і група «Алан» навряд чи зупиниться, поки все не добудує. Владні структури зберігати унікальну історичну пам’ятку не поспішають, перекладаючи один на одного відповідальність. Окремі можновладці, взагалі забули, про наявність споруди старшої за британський Стоунхендж. Схоже, що зведення елітних житлових будівель має більший пріоритет для України, ніж збереження знайденої унікальної історичної споруди,  аналогів який немає на території Європи.

 Про виявлені в ході розслідування факти дій та бездіяльності з боку представників влади ми направили заяву до правоохоронних органів.

Про їх реакцію повідомимо найближчим часом.


Замість дитячого садочку з’явилась житлова будівля

  • 05.02.23, 01:06
 

Замість дитячого садочку з’явилась житлова будівля

Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, в місті Дніпро замість дитячого садочку з’явилась житлова будівля, де будуть мешкати працівники поліції.

В довоєнний час на території міста Дніпро батьки стикались з проблемою відсутності вільних місць в дошкільних закладах. Ще на початку 2000-них органи місцевої влади продавали будівлі дошкільних закладів фактично за безцінь. Ці дії, в подальшому, призвели до гострої нестачі дитячих садочків на території міста мільйонника. Чи вчиться влада на помилках  «попередників»? Схоже, що ні… Навіть воєнний стан не заважає продажу залишків дошкільних закладів. В даній статті спробуємо розібратись, як сталося, що в місті Дніпро, замість дитячого садочку з’явилась житлова будівля, в якій, зокрема, будуть мешкати співробітники поліції…

Проаналізувавши наявні документи, наші юристи встановили, що в центрі ЖМ Придніпровськ міста Дніпра по вулиці Космонавтів, 7 ще в далекому 1971 році було збудовано дитячі ясла-садок № 268 на 280 місць.

Введено в експлуатацію згідно Акту Державної прийоми будівлі, затвердженого рішенням виконкому Дніпропетровської міської ради депутатів трудящих від 30.09.1971 №583 параграф 16.

З врахуванням вдалого місця розташування, знаходження поблизу ряду висотних житлових будівель, впродовж тривалого часу дошкільний заклад користувався значним попитом мешканців ЖМ. Нажаль, як й багато інших дошкільних закладів, будівля ясел-садку опинилась в приватній власності.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 23.06.2010 у справі № 2а-15932/09/0470 було скасовано реєстрацію права власності на зазначену будівлю за Бондаренко Людмилою Германівною.

Рішенням Дніпропетровської міської ради №24/15 від 20.10.2016 «Про передачу об`єктів нерухомого майна, основних засобів, нематеріальних активів та запасів навчальних закладів міста з балансу відділів освіти районних у місті рад на баланс департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради» садочок передано на баланс департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради.

Згідно з рішенням Виконавчого комітету Дніпровської міської ради від 23.10.2018 №1029 «Про передачу з балансу на баланс об`єктів нерухомого майна нефункціонуючих дошкільних комунальних закладів та окремо визначених будівель, які не використовуються в освітянському процесі», будівлю садочку-ясел з балансу Департаменту гуманітарної політики ДМР   передано   на  баланс   КП  «Бюро  обліку   майнових   прав  та діяльності з нерухомістю» ДМР.

         А вже 03.09.2020 року ТОВ «Геліо Сістем» (ЄДРПОУ 41261189) за Договором № 412-ДРА/20 взяло в оренду будівлю дитячого садочка на вулиці Космонавтів, 7.  

Площа орендованого майна склала 1739,5 квадратних метрів. Договір № 412-ДРА/20 ТОВ «Геліо Сістем» уклало з Департаментом по роботі з активами Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ 37454258).

Укладанню договору передував доволі сумнівний аукціон.

На електронному аукціоні, який пройшов 26.08.2020 ТОВ «Геліо Сістем» за оренду 1739,5 квадратних метрів запропонувало 1 188 гривень на місяць. Інший учасник аукціону - ТОВ «Еко строй плюс» (ЄДРПОУ 41398844) готовий був заплатити на 10 гривень менше. Переможцем стало ТОВ «Геліо Сістем». За аналогічною схемою 30.10.2020 пройшов аукціон на оренду сараю, що знаходився поруч із будівлею дитячого садочку на вулиці Космонавтів, 7.  Учасниками знов стали ТОВ «Геліо Сістем» та ТОВ «Еко строй плюс». Переможцем, «несподівано», також виявилось ТОВ «Геліо Сістем», яке згодилося платити за сарай 60 гривень на місяць.

Схоже, що ТОВ «Геліо Сістем» відновлювати дитячий садочок не збиралось. Так, згідно інформації з аналітичної системи YouControl, основним видом діяльності товариства зазначено «Купівля та продаж власного нерухомого майна». Але, щоб продавати своє майно, його потрібно мати у власності?

Пункт 2 статті 18 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» дозволяє орендарю придбати майно шляхом викупу. Основною із переліку вимог є здійснення поліпшення орендованого майна, в розмірі не менш як 25 відсотків ринкової вартості майна.  Дозвіл на здійснення «поліпшень» та перевірку достовірності проведення робіт це прерогатива власника майна, тобто Дніпровської міської ради.  

         Вже 17.08.2022, під час війни, Дніпровська міська рада приймає Рішення про приватизацію  дитячого садочку та сараю шляхом викупу.


Новим власником приміщень стало ТОВ «Геліо Сістем». Будівлю дитячого садочку площею 1739,5 квадратних метрів було продано за 3 742 308 грн. Один квадратний метр капітальної будівлі обійшовся ТОВ «Геліо Сістем» у 2 151 гривні.

         Продаж об’єкту на аукціоні, якщо він, звісно, не носить фіктивний характер, забезпечує конкурентну, а отже і більшу ціну. Якщо продаж відбувається шляхом викупу, то учасник є тільки один і конкурента ціна забезпечена бути не може. Саме шляхом викупу і було продано дитячий садочок на Космонавтів, 7 та сарай поруч із ним.  

Слід зазначити, ч. 3 ст.16 Закону України "Про дошкільну освіту" визначено, що вивільнені приміщення ліквідованих державних та комунальних закладів дошкільної освіти використовуються виключно для роботи з дітьми. Майно, яке є державною або комунальною власністю (земельні ділянки, будівлі, споруди, обладнання тощо), придбання чи відокремлення якого призначене для здобуття дітьми дошкільної освіти, використовується виключно для роботи з дітьми.

В подальшому замість садочку з’явилась житлова будівля, візуально, навіть більшого розміру. Розпочався продаж житлових квартир. Ціна квадратного метра сягає 19 000 гривень, замість 2 151 грн. сплачених під час викупу приміщення. Також не зрозуміло, як забудовнику, новому власнику будівлі колишнього садочку так швидко вдалося змінити цільове призначення будівлі з нежитлової на житлову. Адже, земельну ділянку не оформлено, реєстр прав власності та земельний кадастр тривалий час не працювали. Без отримання документів в цих структурах, змінити цільове призначення будівлі та оформити житлові квартири не можливо. Схоже, що й для вирішення цієї ситуації знайшовся якийсь не дуже вибагливий реєстратор прав власності, який, як й керівництво Дніпровської міськради, не вчиться на помилках своїх колег.

Раніше ми вже описували схеми, за якими в Дніпрі в обхід законів захоплюються землі територіальної громади.

Як на таку сумнівну оборудку дивляться співробітники правоохоронних органів?


Схоже, що позитивно, адже в місті Дніпро замість дитячого садочку з’явилась житлова будівля, де будуть мешкати працівники поліції. Навіть об’явили конкурс на купівлю житлових квартир, в якому знов виграло ТОВ «Геліо Сістем».

Враховуючи ймовірний наявний конфлікт інтересів у дніпровських правоохоронців, ми направили відповідні заяви на ім’я Генерального прокурора України, керівника НПУ та до підрозділу внутрішньої безпеки Нацполіції. В заявах просимо перевірити вищевикладену інформацію та вжити заходи реагування, в тому числі й перевірити законність проведеного свіжого конкурсу…купівлі житлових квартир для поліцейських у садочку-яслах.

Семінар для курсантів ДДУВС

  • 26.12.22, 23:03
За участю представника Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» Юрія Гури пройшов семінар для курсантів ДДУВС

Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, за участю представника Інформаційного агентства Юрія Гури пройшов семінар для курсантів ДДУВС

Днями студенти та магістри ДДУВС взяли участь у практичному занятті, яке для них організувало Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада». Теми, яким був присвячений семінар для курсантів ДДУВС, стосувалися практичних питань, з якими майбутні правоохоронці зіткнуться під час роботи. Особливу увагу під час семінару було присвячено взаємодії правоохоронних органів з громадським суспільством та засобами масової інформації.

З курсантами обговорювались можливі корупційні ризики, які можуть виникати під час роботи поліцейського.

В тому числі, розглядався порядок заповнення електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, приклади виникнення конфліктів інтересів, тощо. Вивчались конкретні факти притягнення до адміністративної, кримінальної відповідальності осіб за корупційні правопорушення.

Також обговорювались методи та варіанти взаємодії співробітників поліції з правозахисними громадськими організаціями, ЗМІ, громадянами.

Так слухачам було донесено, приклади, коли саме представники неурядових організацій,  ЗМІ часто допомагають правоохоронцям виявляти, фіксувати факти, які підпадають під класифікацію кримінальних правопорушень. ЗМІ часто у виявленні правопорушень бувають більш оперативними за правоохоронні органи.  Також, наприклад наші партнери (адвокати, юристи) проводять попередній юридичний аналіз отриманих документів, інформації до направлення відповідної заяви в правоохоронні, контролюючи органи.

Юрій Гура під час семінару для курсантів ДДУВС вказав на існуючі проблеми в роботі правоохоронної та судової системи.

Були вивчені, зокрема, деякі з фактів ймовірних порушень чинного законодавства з боку посадових осіб прокуратури, поліції, суду. Розглядали практику Антикорупційної правозахисної ради, щодо проведення журналістських розслідувань з даних питань. Наприклад розбирали статтю про сумнівну діяльність з боку судді Індустріального суду міста Дніпра Геннадія Кухтіна. Також ознайомились з публікацією про ймовірне скоєння ДТП та залишення місця пригоди співробітником Дніпровського УВБ ДВБ. Обсудили ймовірний факт отримання неправомірної вигоди працівником прокуратури, про який писали журналісти.

Також, були обговорені питання та проблематика роботи правоохоронців під час воєнного стану.

Обсудили порядок фіксації наслідків вибухів, що призвели до загибелі, травмування громадян та пошкодження майна. Також,  у зв’язку із вимушеним переміщенням осіб між різними адміністративно-територіальними одиницями України збільшилась кількість фактів правопорушень, скоєних з боку тимчасово переміщених осіб. Тобто, внаслідок того, що, наприклад, на територію Дніпропетровської області прибули тисячі громадян, які раніше мешкали в інших областях, збільшилась кількість правопорушень на території Дніпропетровщини. Так очевидним є той факт, що в потік ВПС можуть потрапляти кримінальні елементи, очільники ОЗГ, які, скоріш за все, активізуватимуться на нових місцях.  Зазначені обставини перешкоджають здійсненню заходів спрямованих на профілактику злочинності та правопорушенням.  В тому числі, внаслідок того, що зазначені громадяни не реєструють своє нове фактичне місце проживання, перебування.

Семінар для курсантів ДДУВС зібрав велику кількість учасників. Адміністрація ВНЗ подякувала Юрію Гурі за проведений семінар та попросили продовжити співпрацю з Інформаційним агентством ГО «Антикорупційна правозахисна рада» в майбутньому.

Затримано керівництво КП “КПТД ” ДОР”

  • 05.11.22, 22:11

Затримано керівництво КП "КПТД " ДОР"
Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, у Дніпрі співробітниками ДСР було затримано керівництво КП "КПТД " ДОР" за надання медичних послуг неіснуючим пацієнтам на 67 мільйонів гривень.

Співробітники УСР ДСР в Дніпропетровській області викрили незаконну схему отримання коштів за медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. Керівництво та працівники КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА "КРИВОРІЗЬКИЙ ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНИЙ ДИСПАНСЕР" вносили недостовірні данні до баз про кількість пацієнтів, які, начебто,  отримують медичні послуги. Вподальшому звіти про надані такі послуги громадянам надсилалися до НСЗУ та були підставою для отримання,  перерахування коштів. Однак зазначені в відомостях громадяни часто взагалі не були пацієнтами закладу, також були випадки внесення неіснуючих даних, вигаданих самими лікарями. Відтак лише за період 2021-2022 років за такою протиправною «схемою» на рахунки лікарні безпідставно перерахувалось 66,8 мільйонів гривень, що підтверджується відповідними експертними дослідженнями.  Співробітниками УСР ДСР в Дніпропетровській області було затримано у порядку статті 208 КПК України керівництво КП "КПТД " ДОР", в тому числі  директора, начальника управління, завідувача відділення та чотирьох лікарів комунального медичного закладу (загалом 7 осіб).

Під час проведення обшуків за місцями роботи та мешкання підозрюваних, співробітники поліції вилучили грошові кошти у розмірі 222 тисячі доларів США, 23 тисячі євро, та 904 тисячі гривень, документацію, що підтверджує внесення недостовірних даних під час надання фіктивних послуг  за програмами соціальних гарантій, комп’ютерну техніку, «чорнову бухгалтерію», записи тощо.

Слід зазначити, що згадані фігуранти попадали й раніше в поле зору правоохоронних органів.

Затримано керівництво КП "КПТД " ДОР"До реорганізації (об’єднання ряду КП) дане підприємство мало назву «Дніпропетровське обласне клінічне лікувально-профілактичне об’єднання «Фтизіатрія» Дніпропетровської обласної ради. Як ми раніше писали, о 2020 році було оголошено підозри керівництву КП Фтизіатрія – директору комунального підприємства Костянтину Бурдюгову та медичному директору Наталії Гранкіній.


Згодом, сталася цікава подія,  на той час вже обвинувачену Гранкіну Н.В. було призначено на нову посаду. Замість відсторонення, її підвищили та призначили директором комунального закладу. Слід зазначити, що на той час вже здійснювалась реорганізація (об’єднання) профільних протитуберкульозних закладів Дніпропетровської області. Тобто вже в рамках посади директора КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА "КРИВОРІЗЬКИЙ ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНИЙ ДИСПАНСЕР" Гранкіна Н.В. отримала керівництво над всіма профільними закладами Дніпропетровської області та можливість впливу на використання їх бюджетних коштів.

Після призначення Гранкіної на нову посаду, судовий 

Задержано руководство КП "КПТД "ДОС"

розгляд кримінальної справи було припинено. Як роз’яснюють наші юристи, у зв’язку із недосконалістю законодавства, деякі адвокати користуючись цим зупиняють розгляд судових кримінальних справ. Наприклад, це може бути зроблено у зв’язку із формальним пропущенням строку на виконання певної процесуальної дії. Так сталося й в тому випадку…справу було припинено, вину обвинувачених не доведено…нікого не покарано…

Можна припустити, що безкарність породжує вседозволеність. Але, схоже, що співробітники УСР ДСР в Дніпропетровській області не згодні з даною тезою, та зазначеною реалізацією все ж таки спробують довести справу до логічного завершення. Сподіваємося, що тепер керівництво КП "КПТД " ДОР", яке було затримано за черговою підозрою залишить «хлібне» місце та нарешті буде притягнуто до законної відповідальності.

Відносно судді Кухтіна розпочато кримінальне провадження

  • 05.11.22, 18:46


Як пишуть на сайті
  ІА «Антикорупційна правозахисна рада»,  після розслідування проведеного журналістами відносно судді Кухтіна було розпочато кримінальне провадження 


ДБР повідомило, що відносно судді Індустріального суду Геннадія Кухтіна розпочато кримінальне провадження.  Тепер Кухтіну загрожує обмеження волі на строк до трьох років.


Раніше ми вже розповідали, як суддя Кухтін, покидаючи кабінет відпочинку, який він облаштував в приміщенні суду, виніс звідти все майно. Зняв навіть люстри та лінолеум, який, напевно, відніс дружині, що має мільйонні статки. Втім завдяки нашому розслідуванню за короткий час суддя Геннадій Кухтін подолав недовгий шлях від лінолеуму до кримінального провадження, розпочатого ДБР. Герой нашого розслідування, в повному обсязі осяг можливість виконувати багатозадачні дії. Так, наприклад, суддя знаходячись на лікарняному, опинявся на закордонному курорті, звідки ще й умудрявся приймати судові рішення, начебто, проводячи судові зсідання в будівлі Індустріального суду міста Дніпро. Іноді в робочий день від теж міг опинитися за кордоном, але на роботу це не впливало, судові рішення виносились навіть без присутності судді…


Розберемося чому Геннадій Кухтін зацікавив Державне бюро розслідувань. Та як саме справу відносно судді Кухтіна вдалося внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань. 


Стаття 124 Конституції України визначає, що правосуддя в Україні здійснюють виключно суди, делегування функцій судів іншими особам не допускаються. Тобто будь-яке судове засідання не може відбутися без присутності судді, більш того без судді не може бути ухвалене судове рішення. Це така саме аксіома судового процесу, як і швидкість світла для фізиків в основних рівняннях електродинаміки.    


Втім суддя Геннадій Кухтін власним прикладом довів, що судові рішення по справах, які він розглядає особисто, можна ухвалювати без фізичної присутності судді. І за це Кухтіну світить не слава Гаррі Гудіні, а кримінальна відповідальність. Будемо сподіватися, що кримінальної відповідальності Кухтіну не вдасться позбавитися так само легко, як Гаррі Гудіні позбавлявся найкращих замків та ланцюгів.  


В вході журналістського розслідування нам стало відомо, що суддя Кухтін в періоди відсутності на робочому місці регулярно ухвалював судові рішення.


Кухтін міг бути на лікарняному, у відпустці, тобто точно не на робочому місці, але рішення усе рівно ухвалював.


Геннадій Кухтін примудрявся ухвалювати судові рішення навіть, перебуваючи за кордоном. Часто за кордон Кухтін виїздив, перебуваючи на лікарняному, а повернувшись отримував з бюджету грошову компенсацію (лікарняні) за період тимчасової непрацездатності. Журналістам ІА ГО «Антикорупційна правозахисна рада» вдалося виявити ці факти, саме через це відносно судді Кухтіна було розпочато кримінальне провадження.



Уголовное производство в отношении судьи КухтинаВ ході журналістського розслідування, зокрема, встановлено, що згідно відмітки у табелі обліку робочого часу суддя Кухтін 04.02.2020 відпрацював повний робочий день. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень в цей день Кухтін виніс 17 судових  рішень (11 Ухвал, 2 Судових накази, 4 Рішення).

Водночас, за нашими  даними, отриманими в ході журналістського розслідування,  суддя Кухтін 04 лютого 2020 року перебував за межами України. Так о 06:30 Кухтін відбув з аеропорту за межі України та о 16:45 повернувся в Україну. За виявлених обставин суддя Кухтін не міг перебувати 04.02.2020 на робочому місті в Індустріальному райсуді. А отже не міг прийняти 17 судових  рішень.


Таким чином, існують підстави вважати, що суддя Кухтін вчинив службове підроблення офіційних документів (17 судових рішень). Також Геннадій Кухтін може бути причетний до внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей. А саме - проставлення у табелі обліку робочого часу, відмітки  про повний відпрацьований ним робочий день 04 лютого 2020 року.  В подальшому, на підставі цього документу було здійснено нарахування та виплата судді Кухтіну сум суддівської винагороди за лютий 2020 року.


Описані дії судді Індустріального районного суду Геннадія Кухтіна мають ознаки кримінальних правопорушень передбачених статтями 364366 Кримінального кодексу України.


Про виявлені факти ми повідомили Державне бюро розслідувань. Адже згідно ч.4 ст.216 КПК України саме слідчі органів Державного бюро розслідувань здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених суддями.  


22.06.2022 року ми звернулися до Третього слідчого відділу (з дислокацією у місті Дніпрі) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, із заявою про внесення відомостей відносно судді Кухтіна до Єдиного реєстру досудових розслідувань.


Але всупереч вимогам ст.214 КПК України, слідчий ДБР не став вносити дані, які містилися у нашій заяві  до ЄРДР.


Чим мотивувалися в ДБР, коли відмовлялися вносити дані відносно Кухтіна до ЄРДР, невідомо. Можливо в ДБР не хотіли створювати для судді Кухтіна зайві проблеми і змушувати відповідати за його ж вчинки.


24.06.2022 ми звернулися до Кіровського суду із Скаргою на бездіяльність слідчого ДБР. В Скарзі просили суд зобов’язати слідчих ДБР внести відомості про кримінальне правопорушення відносно Кухтіна за ч.4 ст364,  ст. 366 ККУ до ЄРДР та розпочати розслідування. Також просили надати нам витяг з ЄРДР.



Уголовное производство в отношении судьи КухтинаАле судді Кіровського суду чомусь не хотіли розглядати справу, в якій фігурував їх колега Геннадій Кухтін.

Хоча, як кажуть адвокати,  розгляд подібних справ є в більшості випадків технічним і судді виносять Ухвали про внесення відомостей до ЄРДР без проблем.


Так відповідно до протоколу автоматичного визначення слідчого судді від 24.06.2022 скаргу Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» було розподілено слідчому судді С.В.Єдаменку.

https://com1.org.ua/vidnosno-suddi-kukhtina-kryminalne-provadzhennia/

Але суддя Сергій Єдаменко не захотів розглядати справу Геннадія Кухтіна і 27.06.2022 заявив про самовідвід.


28.06.2022 протокол автоматичного визначення слідчого судді визначив суддю М.О.Католікяна для розгляду справи Геннадія Кухтіна.     


01.07.2022 як і його колега Єдаменко суддя Михайло Католікян заявив про самовідвід.


01.07.2022 справа Кухтіна була автоматично розподілена на слідчого суддю С.Ю.Казака.


05.07.2022, як і два попередні його колеги, суддя Сергій Казак заявив про самовідвід.


06.07.2022 відповідно до протоколу автоматичного визначення слідчого судді справу Геннадія Кухтін  було розподілено слідчому судді О.В.Колесніченко.


Наступного дня суддя Олександра Колесніченко заявила про самовідвід.


За два тижні справу Геннадія Кухтіна відмовилися розглядати чотири судді, а саме:  Сергій Єдаменко, Михайло Католікян, Сергій Казак, Олександра Колесніченко.


Можливо ці судді, як і слідчі ДБР не хотіли зв’язуватися з Геннадієм Кухтіним, або тісно пов’язані із ним зараз нам невідомо. Втім факт тотального небажання розглядати справу відносно судді Геннадія Кухтіна суддями Кіровського суду є незаперечним.



Уголовное производство в отношении судьи Кухтина08.07.2022 справа Геннадія Кухтіна відповідно до протоколу автоматичного визначення слідчого судді потрапила до судді Ф.М.Ханієвій.  Суддя Ханієва не стала брати самовідвід і взялася за розгляд справи № 203/2082/22. Розгляд було призначено на 14 липня 2022.

14.07.2014 суддя Ф.Ханієва Ухвалою Скаргу Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» задовольнити повністю.


До ЄРДР Державне бюро розслідувань внесло відомості за ч.1 ст.366 Кримінального кодексу України «Службове підроблення». Кваліфікувати дії  судді Кухтіна за ч.4 ст.364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем» слідчі ДБР не стали.


Тож якщо вина судді Кухтіна буде доведена, він на довгий час лишиться і без дружини, і без лінолеуму, який виніс із зали суду. Наголосимо, що до обвинувального вироку справа доки не дійшла, поки лише відносно судді Кухтіна розпочато кримінальне провадження.


До речі приклад, викладений у матеріалі є не єдиним фактом (днем), коли суддя Кухтін ухвалював рішення, перебуваючи за кордоном України.


Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» направила судді Індустріального районного суду  Геннадію Кухтіну запит  на коментар з повним переліком вірогідних порушень законодавства з його боку.


Кухтін відповіді не надавав. 

Безакцизний vape під час війни

  • 23.10.22, 14:11

Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, через бажання заробити більше грошей шляхом ухиляння від сплати  акцизного податку в магазинах з’явився безакцизний VAPE, сумнівна схема реалізується під час війни 

Гроші від сплати акцизного податку є важливим джерелом поповнення бюджету України і безакцизний VAPE під час війни, знекровлює бюджет України.

Електронні сигарети та рідини, які використовуються для куріння, пристрої для споживання нікотиновмісної рідини, що використовуються в електронних сигаретах, багато кому замінили класичні тютюнові вироби. Технологічно VAPE значно відрізняється від звичайних сигарет, які є підакцизним товаром. Втім при наявній технологічній різниці, VAPE також відноситься до підакцизної групи товарів. Згідно  п.215.1. ст.215 Податкового кодексу України до підакцизних товарів, крім іншого, відносяться: тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну;  рідини, що використовуються в електронних сигаретах. Тобто на всіх упаковках електронних сигарет, рідинах, що в них використовуються повинні бути наклеєні акцизні марки. Це така собі відмітка, що акцизний податок сплачено і гроші надійшли до бюджету. Безакцизний VAPE під час війни, зменшує надходження до бюджету країни коштів, які б могли бути витрачені на військові потреби.

Протягом останніх трьох місяців читачі нашого сайту регулярно повідомляли нам про порушення правил торгівлі електронними сигаретами на території міста Дніпро.  Також, поступає інформація, щодо можливої наявності корупційної складової з боку представників правоохоронних, контролюючих органів, які «не помічають» незаконну діяльність. Раніше ми писали про  незаконий гральний бізнес на території міста, який також залишався поза увагою у працівників поліції...

Ми вирішили з’ясувати правдивість цієї інформації, перевіривши магазини, в яких продають VAPE на території міста Дніпро. Під час проведення журналістського розслідування на території міста було встановлено наявність десятків закладів, де реалізується продукція VAPE без наявних марок акцизного збору та невідомого походження.

З метою перевірки оперативності та ефективності реагування на зазначені правопорушення з боку правоохоронних органів, нами було викликано наряд поліції в один з таких закладів на вулиці Калиновій, 49.

Порушення були очевидні і приховати їх не було ніякої можливості. За вказаною адресою господарську діяльність веде «Vape Brothers shop-bar & club». 

Електронні сигарети та рідини для куріння у великій кількості були виставлені на полицях магазину та продавалися без акцизних марок. Як попереджають юристи, відповідальність за правопорушення передбачена не лише за продаж товарів без акцизних марок (ст.156 КУпАП). Відповідати доведеться й за зберігання та транспортування такого товару (ст. 1645 КУпАП). Також,  передбачено конфіскацію товару на якому немає марок акцизного збору.

Весь товар, на якому не було акцизних марок поліцейські вилучили. Тепер після Рішення суду його мають ліквідувати. До того ж доведеться сплати чималий штраф.

Дивує те, що «Vape Brothers shop-bar & club» - це неєдиний магазин у Дніпрі, який пропонує безакцизний VAPE під час війни.

Таких магазинів дуже багато і скоріш за все заходять туди не лише журналісти. Очевидно, що там бувають співробітники прокуратури, поліції, але вони чомусь очевидні правопорушення не виявляють.

Справу відносно зберігання або транспортування тютюнових виробів, на яких немає акцизних марок та відносно порушення порядку провадження господарської діяльності розглядатиме Амур-Нижньодніпровський суд.

Ми і надалі продовжимо перевірку магазинів, де може продаватися безакцизний VAPE. Також цікавими є шляхи його потрапляння на територію України через пункти митного контролю та наявність ознак належності товару до країни агресора.  

Сторінки:
1
2
3
4
5
6
7
8
12
попередня
наступна