В Дніпрі затримали співробітників комунального підприємства

  • 21.10.22, 20:07


Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, в місті Дніпрі повідомили про підозру та затримали десятьох співробітників комунального підприємства «Міська ритуальна служба»

Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» неодноразово висвітлювали ситуації, коли посадові особи заробляли на людях, які втратили рідних. Ми розповідали, як працівники патологоанатомічного відділення київської лікарні  систематично збирали гроші  з рідним померлих. Також писали про корупційні схеми при похованні на кладовищах Дніпра. Час минув, але схеми із заробітку на рідних небіжчиків нікуди не поділися, зросли лише об’єми. На реалізації корупційних схем СБУ, прокуратура та слідчі поліції викрили чиновників мерії, в результаті в Дніпрі затримали десятьох співробітників комунального підприємства «Міська ритуальна служба», в тому числі керівників кладовищ.       

Викрита схема полягала у тому, що від дніпрян, чиї рідні померли і потребували поховання, вимагали гроші за місця для поховання на всіх кладовищах міста.

 Виходячи з версії слідства, службовими особами КП «Міська ритуальна служба» Дніпровської міської ради  була побудована корупційна схеми по систематичному вимаганню та одержанню неправомірної вигоди від громадян, за безперешкодне поховання померлих осіб на цвинтарях міста Дніпра.

Зокрема, відповідними слідчими діями встановлено, шо керівництво КП «Міська ритуальна служба» Дніпровської міської ради, ймовірно, користуючись своїм службовим становищем впровадили протиправну корупційну схему, яка реалізовувалась групою осіб з чітким розподілом ролей її участі з метою отримання неправомірної вигоди.

Згідно з розробленим планом керівниця КП залучила до протиправної діяльності свого профільного заступника з організаційного забезпечення, який  в свою чергу довів до відома підлеглих співробітників виконання дій, у тому числі зазначену інформацію було донесено до посадових, відповідальних осіб за всі кладовища міста.

З інформації зазначеної на офіційному сайті Дніпровської міської ради, вбачається, що директоркою КП значиться Сіровська Ванда Миколаївна, заступник директора з організаційного забезпечення Келін Олександр Сергійович, якому підпорядковуються відповідальні, посадові особи за кладовища міста (виробничі дільниці з реалізації ритуальних послуг).

Наші юристи роз’яснюють, що згідно Рішенням Виконкому Дніпровської міськради №1039 від 13.10.2021 вартість надання ритуальних послуг складає не більше 3500 гривень за поховання тіла померлої людини і 400 гривень за поховання урни з прахом. Гроші за надання таких послуг КП «Міська ритуальна служба» має приймати у безготівковій формі. Але посадовці комунального підприємства з метою отримання неправомірної вигоди в декілька разів завищували вартість ритуальних послуг. Гроші брали готівкою.

Наприклад за поховання урни з прахом померлих у землю необхідно сплатити 278,20 гривень. Оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання коштує 65,90 гривень. Ще 50,90 необхідно спалити за оформлення свідоцтва про поховання. Всього виходить 395 гривень.

За умов реалізації злочинної схеми вартість ритуальних послуг збільшувалась у десятки разів. Наприклад, дніпрянин, який хотів поховати урну з прахом померлої близької людини, на Краснопільському кладовищі, сплатив за це 15 000 гривень. Такий розмір плати за поховання озвучив чоловік, який видавав себе за посадову особу КП «Міська ритуальна служба».  

Опиратися надуманим тарифам люди не могли. Адже в разі відмови сплатити вказану суму посадовці КП створювали родичам небіжчиків надумані бюрократичні перешкоди для поховання рідної людини. І робилося це все в умовах воєнного стану.

Тиск на рідних померлих та системність в реалізації злочинної схеми забезпечували організаторам щомісячний прибуток у сім мільйонів гривень.

На тепер всім затриманим обраний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Їх дії були кваліфіковані за ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Викриття злочинної схеми реалізували співробітники СБУ Дніпропетровської області та слідчі Національної поліції.  Процесуальне керівництво здійснювала Західна окружна прокуратура м. Дніпра.

На чиєму боці суддя Логвіненко

  • 06.09.22, 22:09

На чиєму боці суддя Логвіненко

Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, Людина, яка підозрюється у організації мережі з торгівлі наркотиками і дачі хабаря поліцейському, завдяки рішенню судді Логвіненко залишається на волі, то ж на чиєму боці грає суддя Логвіненко  

         Раніше журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» розповідали про обіг наркотиків у місті Павлограді, який тривалий час прикривала поліція.  Тепер надійшла інформація про  факт продажу наркотичних речовин на території Криворізького та Кам’янського районів, та розберемось яке відношення та  на чиєму боці суддя Індустріального суду Логвіненко, який обирав запобіжний захід для підозрюваного в організації мережі розповсюдження отрути.

         Влітку 2022 року ситуація з обігом наркотиків знов потрапила у наше поле зору. Але цього разу саме поліцейські, сприяли виявленню та затриманню наркоторговців.

На чиєму боці суддя ЛогвіненкоПісля затримання особа, яка підозрюється в організації збуту наркотичних речовин, швидко опинилась на волі.

Перед затриманням ця ж особа пропонувала начальнику одного з відділень поліції Дніпропетровщини хабар. Розмір хабаря складав шістдесят тисяч гривень на місяць.

         Хабар призначався начальникові одного із відділів поліції Дніпропетровської області. За шістдесят тисяч гривень на місяць поліцейський мав не втручатися в протиправну діяльність з обігу наркотичних речовин, яку організував   зловмисник.

         Встати на бік наркомафії  поліцейський не захотів і про сумнівну пропозицію повідомив оперативників Дніпропетровського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. Зловмисників було затримано, про затримання наркодилерів повідомила Нацполіція.

         В поліції розповіли, що гроші начальнику відділення поліції запропонував місцевий мешканець, 1981 року народження. За даними офіційного сайту Національної поліції затриманий заробляв на  збуті наркотичних засобів, для чого організував групу спільників.

Також поліцейські повідомили, що за оперативною інформацією, затриманий чоловік мав вплив на кримінальну ситуацію в регіоні. Збут наркотичних засобів і психотропних речовин було організовано на території Криворізького та Кам’янського районів області. 

В поліції повідомили, що у зловмисників було проведено 16 обшуків. Було виявлено та вилучено: сліп-пакети з метамфетаміном, шприци з ацетильованим опієм, гроші, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, чорнові записи. 

         За фактом організації мережі з торгівлі наркотиками та дачі хабаря співробітнику поліції  відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12022040000000285. Кримінальне провадження було розпочато за ч.2 ст.307 (виготовлення та збут наркотичних речовин) та ч.3 ст.369 (дача хабаря) Кримінального кодексу України.  

         За даними офіційного сайту Національної поліції було затримано двох чоловіків. Так під час передачі частини хабаря поліцейському у розмірі 50 000 гривень було затримано імовірного організатора наркобізнесу. В цей же день було затримано його 19-річного спільника на черговій оборудці з наркотиками.

         На час слідства, як роз’яснюють наші партнери,  долю затриманих мав визначити слідчий суддя, адже саме він згідно Кримінально-процесуального кодексу обирає запобіжний захід. Справа № 202/4174/22 потрапила до слідчого судді Індустріального районного суду Тараса Логвіненка.  Після обставин, які нам в ході журналістського розслідування вдалося з’ясувати, виникло питання, то ж на чиєму боці грає суддя Логвіненко.

На чиєму боці суддя ЛогвіненкоНаприкінці літа начальник одного з відділень поліції записав цікаве відео щодо роботи правоохоронців та суду. Ми звернули увагу на цей запис, адже відео стосувалося затримання потенційних наркоторговців , про яке раніше повідомляла Наполіція.

Поліцейським виявився Сергій Лукашов – колишній начальник Кам’янського районного управління поліції Дніпропетровської області.

Серед іншої інформації, яку повідомив Сергій Лукашов, було ім’я та прізвище імовірного організатора наркобізнесу. Ним виявився Станіслав Власюк. За словами поліцейського Власюк є одним із лідерів криворізького злочинного угруповання. Також правоохоронець повідомив, що через чотири дні після затримання Власюка було випущено під заставу у розмірі 208 000 гривень.

За допомогою порталу «Судова владу України» нам вдалося встановити, номер судової справи, в якій фігурує Станіслав Власюк.  Це справа № 202/4174/22. Дані Судової влади України, свідчать, що відносно Власюка ведеться слідство.

Інформація, що Станіслав Власюк є підозрюваним по справі № 202/4174/22 розміщена на сайті Дніпровського апеляційного суду у відкритому доступі.

За допомогою Єдиного державного реєстру судових рішень ми з’ясували, що запобіжний захід Власюку та іншому затриманому обирав слідчий суддя Індустріального районного суду Тарас Логвіненко. 

Обидві справи слухалися 11 серпня 2022 році. Станіславу Власюку, підозрюваному у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.369 та ч.2 ст.307 Кримінального кодексу України прокурор просив обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Через те, що статті, які інкримінують Власюку передбачають внесення грошової застави замість тримання під вартою, прокурор просив встановити для підозрюваного Власюка заставу у сумі десять мільйонів гривень. Ч.5 ст.182 КПК України передбачає, що застава може бути призначена у розмірі, який перевищує вісімдесят чи триста розмірів прожиткового мінімуму. Стосується це осіб, що підозрюється, обвинувачується у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину. Обидві статті, які інкримінують Власюку, відноситься до тяжких злочинів

З заставою у десять мільйонів гривень вимоги КПК України були б виконані, адже застава була призначена. Втім навряд би імовірний організатор наркобізнесу в особі підозрюваного Власюка зміг би знайти десять мільйонів гривень для застави. Ще важче було довести їх легальне походження.    

Але суддя Індустріального суду Тарас Логвіненко відмовився призначати заставу у десять мільйонів гривень особі, яка підозрюються в організації торгівлі наркотичними речовина та дачі хабаря поліцейському.

Вислухавши доводи сторін, слідчий суддя Логвіненко призначив грошову заставу громадянину Власюку у розмірі всього 208 000 гривен.    

Виносячи цю Ухвалу, суддя Логвіненко добре знав про щомісячний хабар, який пропонувався поліцейському, у розмірі шістдесяти тисяч гривень. Більш того, виходячи з інформації з мережі інтернет, діяльність з розповсюдження наркотичних засобів могла розповсюджуватись й на інші міста Криворізького, Камянського регіону, тобто сумарні, щомісячні «виплати» за невтручання могли складати в рази більшу суму. За допомогою простих арифметичних дій суддя Логвіненко міг дійти висновку, що для Власюка 208 000 гривен – це невелика сума. Але суддя знехтував цим фактом.

Втім в Ухвалі щодо застави для Власюка суддя Логвіненко відзначив, що Власюк займається суспільно-корисною діяльністю.

Також суддя Логвіненко вважає, що сторона обвинувачення не довела існування ризиків, передбачених п.3,5 ч.1 ст.177 КПК України. Тобто на думку судді Логвіненко підозрюваний Власюк не стане незаконно впливати на  інших осіб, які фігурують у кримінальному провадженні №12022040000000285. Також суддя переконаний, що Власюк не буде вчиняти інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

На сьогодні Власюк за 208 000 гривень застави, завдяки ухвалі судді Логвіненко,  вийшов на волю.

Виходить, якщо Власюк дійсно є лідером ОЗГ зі збуту наркотичних речовин, він і на час слідства, зможе керувати своїм злочинним бізнесом. І дякувати за це Власюк має судді Логвіненко. Очевидно, що той самий Власюк знає на чиєму боці грає суддя Індустріального суду Тарас Логвіненко.

А ось до іншого фігуранта справи, 19-річного спільника імовірного організатора наркобізнесу, якому інкримінують лише незаконний обіг  (роздрібний продаж) наркотичних речовин (ч.2 ст.307 Кримінального кодексу України) суддя Логвіненко не був таким поблажливим. І призначив йому заставу, яка вдвічі більше за заставу Власюка, а саме - 494 000 (чотириста дев’яносто чотири) гривень.

Вважаючи на те, що дана справа має значний суспільний інтерес та великий резонанс ми звернулися до Індустріального районного суду.

В заяві ми присили надати коментар стосовно підстав для встановлення відносно невеликого розміру застави підозрюваному в сумі 208 000 гривень, з урахуванням тяжкості вчиненого злочину.

Незважаючи на обіцянку надати відповідь протягом десяти днів, жодної відповіді з Індустріального суду протягом вже сімнадцяти днів ми не отримали. 

На чиєму боці суддя ЛогвіненкоВтім пан Власюк, який підозрюється у скоєнні двох тяжких кримінальних правопорушень може повернутися до слідчого ізолятора. На 07.09.2022 в Дніпровському апеляційному суді призначено розгляд апеляції щодо запобіжного заходу для Власюка.

Слухатимуть апеляцію колегія суддів у складі суддів: Пістун А.О., Коваленко В.Д., Іванченко О.Ю. Можливо принаймні колегія не виявиться такою поблажливою до підозрюваного Власюка.  

На чиєму боці будуть судді апеляційної інстанції дізнаємося згодом.

Суддя Геннадій Кухтін забрав лінолеум та люстри

  • 17.08.22, 19:53

Суддя Геннадій Кухтін забрав лінолеум та люстри

Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, суддя Індустріального суду Геннадій Кухтін, незважаючи на мільйонні статки свої та дружини, дороге рухоме та нерухоме майно, забрав лінолеум та люстри з кабінету суду, який його змусили покинути

 В поле зору журналістів Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» суддя Геннадій Кухтін, який забрав лінолеум та люстри зі свого кабінету, потрапляв і раніше. Саме суддя Кухтін, випустив зі слідчого ізолятора осіб, які підозрюються у нападі на голову інформагентства Олександра Снісара з метою вбивства. Розберемося чому наша редакція звернула увагу на те, що суддя Геннадій Кухтін забрав лінолеум, люстри зі свого кабінету.

Після окупації частини території України збройними силами росії, судді які працювали на окупованих територіях, були відряджені в інші суди України. Рішенням голови Верховного Суду від 12.05.2022 № 153/0/149-22 суддю Бердянського міськрайонного суду Запорізької області Олександра Мариніна відрядили до Індустріального суду міста Дніпра.

Судья Геннадий Кухтин забрал линолеум и люстры            Законодавство України чітко регламентує умови, в тому числі і побутові, в яких суддя має здійснювати судочинство. Згідно ч.2 ст.139 Закону «Про судоустрій і статус суддів» суддя забезпечується окремим кабінетом, робочим місцем та необхідними для роботи засобами.

Згідно ДБН України В.2.2-26:2010 «Будинки і споруди суди» площа кабінету судді в тому ж Індустріальному судді має складати 12-18 м2. До цього треба додати площу кабінету помічника судді (8 м2 на одну особу) та площу кімнати секретаря судового засідання (7 м2 на одну особу). Отже мінімальна площа робочих приміщень для кожного судді Індустріального суду має складати 27 м2.

Мінімум 27 ммав отримати відряджений суддя Олександр Маринін, коли прибув до Індустріального суду на підставі Рішення голови ВСУ. Але станом на 28.07.2022 площа робочих приміщень, які отримав суддя Олександр Маринін складала 0 м2. Тобто суддя, який приїхав з окупованих територій мав здійснювати судочинство, не маючи ніякого робочого місця.  

Згідно відповіді голови Індустріального суду Юрія Шофаренко, найбільшу робочу площу (101,4 м2) в судді займає суддя Геннадій Кухтін. Очевидно, що частину цієї площі і мав би звільнити Кухтін, аби суддя Олександр Маринін отримав би робоче місце.

Суддя Геннадій Кухтін забрав лінолеум та люстри07.07.2022 голова Індустріального суду Юрій Шофаренко видає Розпорядження № 23. За цим Розпорядженням суддя Кухтін мав звільнити своє кімнату відпочинку, площа якої складала 49,9 м2. Цієї площі б цілком вистачило новоприбулому судді для виконання своїх функцій. Але Геннадій Кухтін виконувати Розпорядження голови суду не став, очевидно, не маючи наміру звільняти кімнату відпочинку. Після голови Індустріального суду до Кухтіна звернулась начальниця територіального управління Державної судової адміністрації України в Дніпропетровській області Анна Ігнатьєва. Але Кухтін і цього разу не звільнив свою кімнату відпочинку.

Цікаво, що площа, яку займає суддя Кухтін не обмежується 101,4 м2. Згідно плану приміщення Індустріального суду Геннадій Кухтін розташувався у приміщеннях загальною площею 288,7 м2.

Ця площа складається з:

• приміщення, загальною площею 51,5 м2 (кабінет № 201);

• приміщення, загальною площею 7,9 м2 (підсобне приміщення);

• приміщення, загальною площею 2,7 м2 (санвузол);

• приміщення, загальною площею 3 м2 (коридор);

• приміщення, загальною площею 49,9 м2 (кімната відпочинку);

• приміщення, загальною площею 33 м2 (кабінет № 202 приймальня);

• приміщення, загальною площею 8 м2 (коридор);

• приміщення, загальною площею 18,3 м2 (коридор);

• приміщення, загальною площею 14,6 м2 (санвузол та кімната відпочинку);

• приміщення, загальною площею 99,8 м2(зал судових засідань № 5).

В червні Голова Верховного Суду Всеволод Князєв відзначив, що війна стала тією надзвичайною ситуацією, що примусила наших суддів працювати по-іншому. Але можуть виникнути сумніви, що війна змусила суддю Кухтіна працювати по-іншому. Так пан Кухтін довгий час ігнорував Розпорядження Голови Індустріального суду і не звільняв свою кімнату відпочинку для судді, який прибув з окупованих території.  

Журналістів Інформаційного агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» та наших партнерів зацікавила така тверда позиція Кухтніа щодо небажання віддати кімнату відпочинку судді Мариніну. Для з’ясування обставин ми звернулися до Індустріального суду з проханням записати інтерв’ю з суддями цього суду. В тому числі інтерв’ю просили записати із суддею Геннадієм Кухтіним.

Суддя Геннадій Кухтін забрав лінолеум та люстриАле після нашої заяви про коментар суддя Кухтін неочікувано звільнив кімнату відпочинку. Але  з приміщення Кухтін пішов не просто забравши особисті речі, які знаходилися в кімнаті відпочинку.

Судья Геннадий Кухтин забрал линолеум и люстрыСуддя Геннадій Кухтін забрав лінолеум, люстри, карнизи, решітки опалення. Виніс з кабінету все, що там було, лишив лише ліпнину на стелі.

Таку позицію Кухтіна можна було б пояснити його важким матеріальним становищем  і бажанням продати на ринку лінолеум, люстри та інше майно. Можливо Кухтін розраховував на виручені від продажу лінолеуму гроші купити дружині італійські чоботи або продукти в маркеті?

Але це наївні припущення.  Згідно дослідження декларації Геннадія Кухтіна він є заможною людиною. Так в 2020 році Кухтін заробив 1 284 461 гривень, а його дружина 2 769 146 гривень. До цього треба додати земельні ділянки, нерухомість, автомобілі, якими володіє подружжя Кухтіних.

Те, що Кухтін виніс все зі свого кабінету, свідчить про те, що лишати кабінет судді Олександру Мариніну він дуже не хотів. Те що суддя виїхав з міста, яке окупували росіяни і мав почати працювати в Дніпрі, Кухтіна мало непокоїло. Найбільше його непокоїло те, що він лишився без кімнати відпочинку.



Напівфабрикати Єрмоліно мають російського власника

  • 11.07.22, 14:37

hlavnaia.jpg?fit=608%2C414&ssl=1

Як пишуть на сайті ІА ГО Антикорупційна правозахисна рада, Популярні серед українців напівфабрикати Єрмоліно мають російського власника

27.06.2022 в своєму зверненні Президент України Володимир Зеленський наголосив, що платити податки і мита російській державі – це давати гроші терористамЯк з’ясувалося, відома в Україні група «Продукти Єрмоліно», може мати відношення до сплати податків до бюджету країни-терориста. Так заморожені напівфабрикати Єрмоліно, що продаються по всій території України, мають російського власника.

illia-aleksandrov_zasnovnyk.jpg?w=574&ssl=1Багато хто коштував вареники, пельмені та інші продукти, вироблені під брендом «Єрмоліна». Журналісти Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» з’ясували, що вірогідним власником групи «Продукти Єрмоліно» є громадянин російської федерації Ілля Алєксандров. У рф його можна знайти за адресою: м.москва, м.троїцьк, жовтневий проспект, буд.19А, кв.11.

Свою назву напівфабрикати «Єрмоліно» отримали на честь російського міста «ЕРМОЛИНО», що у Калужській області росії. В цьому місті зареєстровано акціонерне товариство «Інвест Альянс» (ІНН 4003037648, ОДРН 1164027058722). За даними аналітичної системи YouControl засновником цієї російської компанії є той самий громадяни рф - Ілля Алєксандров (ІНН 504602912703).

Заморожені пельмені, вареники, голубці під брендом «Єрмоліно» продаються і на території країни-агресора.

kroli-reklamuiut-iermolino.mp4_snapshot_00.24.000.jpg?w=480&ssl=1Продукцію  цього бренду активно рекламує дует «Кролі» (Данилець, Моисеенко), що були частими гостями телеканалів Володимира Медведчука та займали промосковську позицію.    Раніше ми писали про керівника партії ОПЗЖ Дніпропетровщини.

Згадане АТ «Інвест Альянс» є великим платником податків до бюджету рф. За даними порталу Чекка лише в 2020 році АО «Інвест Альянс» сплатило до бюджету рф 1 359 655 835 рублів.  Це приблизно 20 917 814 доларів, з яких фінансувалась російська армія, що зараз воює в Україні.

Громадянин рф Ілля Алєксандров володіє не тільки АТ «Інвест Альянс». За даними list-org.com Алєксандрову належать ще 17 діючих та території росії підприємств (https://www.list-org.com/man/5013415).

В Україні громадяни рф Ілля Алєксандров є засновником та кінцевим бенефіціаром таких компаній: ТОВ «КИЇВ-ТОРГ» (ЄДРПОУ 42630075);  ТОВ «РОМЄРМ» (ЄДРПОУ 34388586); ТОВ «ЄРМАК ГОЛД» (ЄДРПОУ 36166843); ТОВ «ДНІПРО-ВЕНДОР» (ЄДРПОУ 42699027); ТОВ «ЄРМРОМ» (ЄДРПОУ 34388591).

Діяльність ще двох компаній до яких мав відношення Ілля Алєксандров була припинена 16.06.2022. Йдеться про: ТОВ «ФОРТУНА-СМАК» (ЄДРПОУ 39096093) та   ТОВ «ПРОФ-СМАК» (ЄДРПОУ 39162532).

Те що напівфабрикати Єрмоліно мають російського власника зумовлює небезпеку, що на підприємствах громадяни рф Іллі Алєксандрова можуть бути   задіяні громадяни країни агресора.

Про виявлені факти та зв’язки групи «Продукти Єрмоліно» з країною-терористом Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» повідомило правоохоронні органи.      

Якщо громадянина рф Іллю Алєксандрова затримують в Україні його дій можуть кваліфікувати за статтею 2585 Кримінального кодексу України «Фінансування тероризму». Також дій Алєксандрова та інших посадових осіб підприємств групи «Продукти Єрмоліно» можуть кваліфікуватися за ст.209 Кримінального кодексу України.

Після того як дані будуть внесені до єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя зможе накласти арешт на частку  Іллі Алєксандрова у статутному капіталі підприємств групи «Продукти Єрмоліно».   

Потужності, на яких виробляються напівфабрикати Єрмоліно, розташовані у селі Чумаки Дніпропетровської області на вулиці Шкільна, 20. 

ВСІ НОВИНИ

Геннадій Гуфман ні за що не відповів

  • 17.05.22, 11:33

hlavnyj-rysunok-e1652646563622.jpg?fit=937%2C570&ssl=1

Депутат від Партії регіонів та ОПЗЖ Геннадій Гуфман ні за що не відповів і, напевно, не відмовиться від сумнівних схем

Після скандалу із розкраданням комунального майна, фігурантом якого став депутат Партії регіонів Геннадій Гуфман, його політична кар’єра мала б припинитися, але він так ні за що й не відповів…. Не так сталося, як гадалося. Пану Гуфману вдалося повернутися у місцеву політику, стати першим заступником голови Дніпропетровської облради, мати можливість впроваджувати схеми із захоплення земель Дніпра. Втім землею міста Геннадій Гуфман не обмежувався. Так при сприянні місцевої влади Дніпра Геннадій Гуфман за бюджетний рахунок міг рекламувати та просувати партію ОПЗЖ напередодні місцевих виборів 2020 року. Мало місце і незаконне будівництво, до якого мали відношення і наближені до пана Гуфмана особи.

Реалізувати наведені схеми Геннадій Гуфман зміг вже після повернення з політичного небуття. Але для України практика повернення вчорашніх фігурантів скандалів була завжди доволі розповсюдженою, не оминула вона і Дніпро.

Геннадій Гуфман за часів Партії регіонів

         Депутатом Дніпропетровської міської ради Геннадій Гуфман став після місцевих виборів 2006 року, обирався від Партії регіонів. Тоді на Дніпропетровщині регіоналів очолював Олег Царьов, навряд чи без нього вирішувалися питання партійних списків до Дніпропетровської міської ради. В травні 2022 саме Царьова Шевченківський райсуд Києва визнав винним за ч.3 ст.109 та ч.2 ст.110 Кримінального кодексу України. За заклики до умисних дій з метою зміни меж території України, а також насильницької зміни та повалення конституційного ладу Царьову засудили до 12 років позбавлення волі.

Вперше про Геннадія Гуфмана активно заговорили у 2013 році. Тоді журналістам вдалося виявити схему, за якою місто Дніпро, втратило 96 об’єктів комунальної власності. При цьому бюджет міста не отримав за них ані копійки. Схема полягала у тому, що об’єкти комунальної власності списали за мировою угодою, укладеною між боржником в особі КП «Спеціалізована ремонтно-будівельна дільниця» (ЄДРПОУ 13418050) та кредитором - ТОВ «Солярис» (ЄДРПОУ 31793538). Насправді КП «Спеціалізована ремонтно-будівельна дільниця» гроші заборгувала ТОВ «Агроінвест-Україна (ЄДРПОУ 34827695) та ТОВ «Фуд-Сервіс Дніпро» (ЄДРПОУ 32998918). Згодом ці підприємства переуступили своє право вимоги ТОВ «Солярис».

КП «Спеціалізована ремонтно-будівельна дільниця» за надання послуг завинила приватним підприємствам 66 мільйонів гривень. За ці 66 мільйонів гривень комунальне підприємство і розрахувалося об’єктами комунальної власності, які переважно знаходилися у середмісті Дніпра. Реальна ціна цих 96 об’єктів була набагато більшою і їх продаж на відкритому конкурсі приніс би Дніпру набагато більше грошей.  

Будівлі та споруди, які через банкрутство втратило КП «Спеціалізована ремонтно-будівельна дільниця», воно отримало майже перед банкрутством. Їх передало КП «Бюро з обліку майнових прав та діяльності з нерухомістю» (ЄДРПОУ 03341763). До 23.12.2011 це КП очолював Геннадій Гуфман.

Відразу після отримання майна ТОВ «Солярис» почало його продаж. Оформлювала угоди Яна Гуфман - дружина Геннадія Гуфмана.

Про схему із захоплення комунального майне Генадій Гуфман не міг не знати. Адже на той період, як депутат Дніпропетровської міської ради, очолював комісію міської ради з питань комунальної власності.

Після того як ЗМІ виявили факт із сумнівного банкрутства комунального підприємства в мерії заявили про повернення об’єктів комунальної власності. Про це міська рада заявила у вересні 2013 року.

96 виявленими об’єктами справа не обмежилась, згодом прокуратура виявила ще 225 об’єктів комунальної власності, які були вкрадені за подібною схемою.

Геннадій Гуфман повернувся з політичного небуття

         Знов Геннадій Гуфман з’явився на обрії у 2018 році. Його прізвище з’явилося на бордах, які інформували населення про проведення спортивних змагання «Дворові олімпійські ігри». Також фраза «Ініціатива Геннадія Гуфмана» була присутня на бородах дитячого конкурсу «Життя очима дитини». Окрім цього під вивіскою «Ініціатива Геннадія Гуфмана» викладали бруківку тротуари, фарбували лавки. Як з’ясується згодом, цю ініціативу Геннадія Гуфмана реалізовували за гроші дніпрян, але на бордах про це не писали. Також Геннадій Гуфман активно використовував тему Дня Перемоги 9 травня.

Втім поверненню Гуфмана це не заважало. Влітку 2018 року він очолив Дніпровську міську організацію політичної партії «За життя» (майбутнє ОПЗЖ). На цій посаді Геннадій Гуфман посунув Данила Миро, якого вважали наближеним до Євгена Мураєва. Сам Данило Миро, напевно, з посади йти не збирався, але питати його не стали.

medvedchuk_hufman-e1652645434518.jpg?w=600&ssl=1

В 2019 році представляти Геннадія Гуфмана як голову Дніпропетровської обласної організації «ОПЗЖ» приїхав Віктор Медведчук разом з Вадимом Рабиновичем.

         При цьому Геннадій Корбан, який в 2015 році виявляв факти розкрадання комунального майна, до якого мав відношення Геннадій Гуфман, в інтерв’ю Романа Скипіну зізнавався, що фактично придбав франшизу «ОПЗЖ» в ДніпріСам Геннадій Гуфман обрався до Дніпропетровської обласної ради, де його обрали першим заступником голови ради. Саме до обласної ради Дніпра зайшли люди, наближені безпосередньо до Гуфмана.

         Протистояння 2015 році між Корбаном та Гуфманом тривала не довго. Сьогодні можна говорити, про їх тісну співпрацю. Так завершується зведення ЖК «Женева», що на вулиці Короленка, 22. Раніше тут знаходилася старовинна лікарня Червоного Хреста. До речі, ця адреса була в переліку 96 об’єктів комунальної власності, які хотіли відібрати у територіальної громади Дніпра. 

         Також в переліку 96 об’єктів було колишнє Трамвайне депо №1 на проспекті Яворницького, 119А. Згодом місту його повернули, хоча старі будівлі встигли зруйнувати. На тепер велика ділянка на проспекті Яворницького, 119А відведена під забудову. В січні 2022 року депутати Дніпровської міської ради проголосували за передачу земельної ділянки в оренду ТОВ «ДК «ЕВРІКА» (ЄДРПОУ 37375463).

Також із Геннадієм Гуфманом може бути пов’язана схема із захоплення земель у Дніпрі, яка реалізовувалась під приводом начебто благоустрою. Схема полягає у тому, що КП «Благоустрій міста» Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ 35609280) погоджує господарюючому суб’єкту дозвіл на благоустрій. Натомість господарюючі суб’єкти на отриманих ділянках зводять капітальні споруди без належного оформлення будівельних дозволів. В 2019-2021 роках КП «Благоустрій міста» очолював, наближений до Геннадія Гуфмана Володимир Вороний. За чисельними фактами самовільного зайняття земельних ділянок міста та незаконної забудови було розпочато кримінальне провадження No42020040000000595 від 26.08.2020 за ч.4 ст.197-1, ч.2 ст.364 КК України.

В ході перевірок встановлено, що вказані об’єкти мають ознаки капітальних споруд. Також в ході досудового розслідування встановлено, що КП «Благоустрій міста» укладаються договори про розміщення та будівництво вказаних будівель на земельних ділянках міста Дніпро з ТОВ «Сюльбан» (ЄДРПОУ 35807774), ТОВ «Градобуд Компані» (ЄДРПОУ 40588859) ТОВ «Екотрейдінг» (ЄДРПОУ 35608456), ТОВ «Укрестсітсервіс» (ЄДРПОУ 40049591), ФОП Ковальчук Юлія Якимівна, ФОП Супрун Вадим Євгенович.

Цікаво, що ТОВ «Сюльбан» очолює Володимир Туренок. Саме він очолював КП «Спеціалізована ремонтно-будівельна дільниця», коли місто лишилося 96 об’єктів комунальної власності.

В прив’язці до Геннадія Гуфмана та його ОПЗЖ увагу привертає тендер 2020 року на 107 997 559,37 гривень. Тендер проводив Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради (ЄДРПОУ 40506232), який очолює Михайло Лисенко. Схема полягала у тому, що мільйони бюджетних коштів використовувалися на благоустрій і будівельні роботи, які начебто здійснювалися за рахунок ОПЗЖ. На об’єктах відремонтованих за бюджетні кошти з’являлися написи «По инициативе Геннадия Гуфмана», «Социальная реконструкция». До того ж тендер було проведено за обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення посадовими особами.

Також ЗМІ до групи Геннадія Гуфман відносять ТОВ «К.О.Д.» (ЄДРПОУ 41508864). Це обслуговуюча компанія, яку очолює депутат Дніпропетровської обласної ради Максим Дегтяренко, обраний до від ОПЗЖ.

Компанія «К.О.Д.» - є однією з найбільших керуючих компаній Дніпра. У 2019 році міська влада Дніпра провела конкурс для керуючих компаній. В ЗМІ зазначалося, що конкурс проводився непрозоро. У шести районах єдиним учасником, а отже і переможцем стала фірма Екологія-Д, і у двох — ТОВ «К.О.Д.». Діяла схема «1 лот - 1 учасник», а отже тарифи виявилися в рази більшими, ніж в інших керуючих кампаній.

03.02.2022 Третій апеляційний адміністративний суд розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ГО «Платформа Громадський Контроль». Скарга стосувалась рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 15 липня 2021 року в адміністративній справі №160/7575/20. В ГО «Платформа Громадський Контроль» переконані, що керуючі компанії «К.О.Д» та «Екологія-Д» не можуть вимагати квартплату, адже немає документів на основі яких встановлені тарифи. А міська влада зобов’язана провести новий прозорий конкурс для визначення керуючих компаній. Втім той самий ТОВ «К.О.Д.» і далі надсилає платіжки споживачам.

Навіть після початку активної фази війни України з рф, Геннадій Гуфман ні за що не відповів. Так ще весною 2021 року Гуфман заявляв, що ніякої війни з рф нема. Тоді така позиція обурила рідних загиблих на війні з московією і вони вийшли на мітинг під стіни обласної ради. Окрім цього на виступах в обласній раді Гуфман користувався переважно російською мовою, називаючи її східноукраїнською.

На сесії облради 16.06.2021 представники громадських організацій вимагали відставки Геннадія Гуфмана з посади першого заступника голови Дніпропетровської обласної ради. Сам Гуфман на сесії заявив, що посаду покидати не збирається, адже право на посаду дає рейтинг партії. Нагадаємо, що обирався пан Гуфман від партії ОПЗЖ, діяльність якої призупинена Рішенням РНБО.

На тепер Геннадій Гуфман так ні за що не відповів. А його прибічники розповідають, про діяльність «Благодійного фонду Геннадія Гуфмана» (ЄДРПОУ 43056491). 

Матеріал підготовлено за участі наших партнерів

Детальніше читайте на сайті.

Департамент стратегічних розслідувань подякував за протидію ОЗГ

  • 17.02.22, 10:19

hlavnyj-rysunok-1-e1645007722804.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, Департамент стратегічних розслідувань подякував голові Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» Олександру Снісару за протидію ОЗГ 

На території України діє велика кількість різноманітних організованих злочинних груп. На даний час організована злочинність присутня в всіх сферах життєдіяльності, часто, до злочинних угруповань входять (або сприяють) чинні посадовці, держслужбовці. На Дніпропетровщині організованій злочинності протидіє уповноважений підрозділ МВС УСР ДСР Дніпропетровської області. Ми намагаємося сприяти діяльності зазначеного підрозділу, на сьогодні вже маються чисельні сумісні реалізації за що Департамент стратегічних розслідувань подякував нашій організації за протидію ОЗГ.

Громадян, які складають основу організованих злочинних угрупувань сьогодні важко виявити. Те що раніше вони робили лише використовуючи жорстку силу, сьогодні реалізується за допомогою різноманітних схем та при підтримці можновладців, юристів, адвокатів. Звісно від силового впливу і насильства ОЗГ повністю не відмовилися, але іноді намагаються вирішувати питання й без застосування насильницьких дій. Втім це не означає, що по закону.

Багато розслідувань, які сьогодні проводить ДСР Національної поліції, розпочаті за заявами Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада».

До нас регулярно звертаються громадяни, які надають цінну інформацію, натомість не бажають, щоб їх дані фігурували в матеріалах кримінальних проваджень. Пункт 3 статті 25 Закону України «Про інформацію» дозволяє не розкривати джерело інформації, забезпечуючи конфіденційність особи від якої отримали данні.

Ми перевіряємо отриману інформацію в рамках журналістського розслідування, а потім передаємо до компетентних державних органів. Нещодавно Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України подякував за протидію ОЗГ Інформаційному агентству ГО «Антикорупційна правозахисна рада».

Знайти та довести існування схем і методів, до яких вдаються ОЗГ в досягненні своїх цілей буває важко. В виявленні існуючих схем, які практикують ОЗГ, правоохоронцям часто допомагають журналісти нашого інформаційного агентства. Після того, як схема виявлена, дані вносяться до ЄРДР і починається слідство. Так, завдяки роботі оперативників УСР ДСР Дніпропетровської області було затримано і розпочате досудове слідство відносно багатьох посадовців. Наприклад за отримання неправомірної вигоди було затримано ректора УДХТУ Костянтина Сухого, також оголошено підозру керівництву КП Фтизіатрія ДОР, тощо.

            Злочинці, як і будь-яка людина за Аристотелем є тваринами соціальними, а тому тяжіють до об’єднання із собі подібними. Зазвичай із собі подібних вони виокремлюють так званих «воров в законі», «смотрящих», «авторитетів» які «вирішують» різноманітні питання людей.

Але в такому випадку відповідати перед законом доводиться не лише злочинним авторитетам, а й тим громадянам, які звернулися до криміналітету. Так 10 лютого співробітники Департаменту стратегічних розслідувань затримали чоловіка, якого інші злочинці визначали «старшим» в одному із міст Дніпропетровської області. Разом з ним затримали і жінку, яка звернулася до кримінального авторитету за допомогою. Слід зазначити, що за декілька місяців спеціалізованим підрозділом поліції було затримано десятки кримінальних авторитетів Дніпропетровщини, та ще роботу не завершено… Після чисельних затримань, які було реалізовано, в тому числі за нашим сприянням,  Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України  подякував за протидію ОЗГ голові інформагентства Олександру Снісару.

            Минулого року Президент України Зеленський ввів в дію Рішення РНБО «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Дане Рішення РНБО було спрямоване на протидію  ворам в законі та кримінальним авторитетам. І, звісно, активізувало боротьбу із так званими ворами в законі. Декого з кримінальних авторитетів було затримано, але запобіжний захід їм швидко змінили і вони вийшли на волю.

Боротьба з кримінальними авторитетами активізувала міграційні процеси в бандитському середовищу. В містах України стали з’являтися нові ОЗГ. Дніпро не став виключенням. Часто в таких випадках стається озброєне протистояння за вплив на окремі сфери, так наприклад, ми писали про перерозподіл сфери впливу в діяльності сумнівних фінансових бірж та  колл-центрів. А поки правоохоронці намагаються попередити злочини, журналісти нашого агентства також до цього процесу долучаються та сприяють поліції.

            Департамент стратегічних розслідувань в структурі МВС веде боротьбу із організованими злочинними групами. ДСР має виявляти, локалізувати та нейтралізувати представників організованих злочинних угруповань. Представники організованої злочинності присутні в економічній, політичній, державних сферах України. Тобто, протидія ОЗГ охоплює не лише злочини проти життя, здоров’я, майна громадян, а й припинення економічних та корупційних правопорушень.

Подяку, яку голові Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада» Олександру Снісару вручили в Департаменті стратегічних розслідувань, підписав начальник Управління в Дніпропетровській області Андрій Даниляк.

Незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі

  • 11.02.22, 10:37

hlavnyj-rysunok-scaled-e1644321216861.jpg

 Як пишуть на сайті Антикорупційної правозахисної ради, компанією «Віарон» ведеться незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі, щодо якої Міністерством культури складено припис про негайне припинення будівельних робіт

В місті Дніпро функціонують різні схеми щодо незаконної забудови території населеного пункту. Ми розповідали про будівництва з використанням підроблених документів, детально розписували сумнівні механізми із забудови, які практикуються у Дніпрі. Одним із найбільш розповсюджених порушень законодавства є незаконна забудова історичних ареалів українських міст. Незаконна забудова історичного ареалу відбувається і в Дніпрі під час будівництва дорогих апартаментів, яке ведеться на вулиці Січових стрільців, 17 у самому середмісті Дніпра.

veresen-2021-roku-scaled-e1644321484175.jpg?resize=1200%2C900&ssl=1Замовником будівництва є ТОВ «Віарон» (ЄДРПОУ 41863171). Ця ж компанія володіє земельною ділянкою з кадастровим номером 1210100000:02:380:0085, на якій і ведеться будівництво. Ділянка була передана ТОВ «Віарон» в оренду строком на 15 років Рішенням Дніпровської міської ради по фактичному розміщенню нежитлової будівлі. Нежитлову будівлю ТОВ «Віарон» згодом знесло і почало будівництво нового об’єкту. 13.04.2021 компанія зареєструвала Повідомлення про початок виконання будівельних робіт, реєстраційний номер - ДП051210406382. В планувальних обмеженнях до цього документу зазначалося, що земельна ділянка, на якій планувалось будівництво, розташована в межах історичного ареалу «Центральний».

Що порушив забудовник в особі ТОВ «Віарон»

Розберемося, які зобов’язання має забудовник і якого порядку має дотримуватися, щоб вчергове не розпочалася незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі.

Місто Дніпро внесено до Списку історичних населених міст України, який затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 року №878. А отже в Дніпрі частина території міста складає історичні ареали. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 N 318, історичний ареал охоплює історично сформовану частину населеного місця, що зберегла старовинний вигляд, розпланування і характер забудови. В Дніпрі існує три історичні ареали: «Центральний», «Західний», «Південний». Межі цих ареалів затверджено Наказом Міністерства культури, молоді та спорту України № 478 від 03.02.2020. Та Рішенням міської ради Дніпра № 108/55 від 25.03.2020 «Про затвердження проєкту внесення змін до генерального плану розвитку м.Дніпра».

Згідно пунктів 14, 17 частини 2 статті 5 Закону України «Про охорону культурної спадщини» Міністерство культури та інформаційної політики України здійснює погодження проєктної документації та видає дозволи на проведення земляних робіт в межах історичних ареалів населених міст. Відповідно до частини 4 статті 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини» у межах історичних ареалів населених місць забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини. Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» звернулось із запитом до Міністерства культури та інформаційної політики України. В запиті ми цікавилися чи погоджувалися Мінкультури будівельні роботи на вулиці Січових стрільців, 17. Листом № 422/45.2 від 14.01.2022 Міністерство культури та інформаційної політики повідомило, що будівельні роботи на Січових стрільців, 17 не погоджувалися. Згідно ЗУ «Про охорону культурної спадщини», без таких погоджень, забудовник не мав права вести будівельні роботи за вказаною адресою.

Згідно пункту 13.1.3 ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій» планування і забудова територій здійснюється при дотриманні затверджених належним чином меж та режимів використання територій пам’яток культурної спадщини, зон охорони пам’яток культурної спадщини, режимів використання та регулювання забудови історичних ареалів населених місць.

Ст.30 Закону «Про охорону культурної спадщини» вимагає від Мінкультури заборонити будь-яку діяльність, що порушує законодавство у сфері охорони культурної спадщини. Саме це і було зроблено Міністерством відносно будівництва, яке ведеться у Дніпрі на вулиці Січових стрільців,

prypys-1-scaled-e1644322105212.jpg?resize=867%2C1200&ssl=117. 18.10.2021 року Мінкультом було складено Припис № 12464/6.11.6, з вимогою негайного припинення подальшого проведення будь-яких будівельних та земляних робіт на об’єкті «Нове будівництво апартаментів з приміщеннями громадського призначення по вул. Січових Стрільців, 17, м. Дніпро». Напевно, Припис Мінкультури в ТОВ «Віарон» проігнорували, адже незаконна забудова історичного ареалу в Дніпрі на вулиці Січових стрільців, 17 триває.

Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради сприяло порушенню законодавства

            Нагадаємо, що станом на 14.01.2022 будівельні роботи на вулиці Січових стрільців, 17 Мінкультури погоджені не були. Незважаючи на це, Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міської ради 06.01.2022 видає Дозвіл на виконання будівельних робіт за вказаною адресою. Цікаво, що на момент, коли міська рада видала цей Дозвіл ТОВ «Віарон» вже звело шість поверхів своєї будівлі.

До того ж посадові особи Управління державного архітектурно-будівельного контролю не мали права надавати дозвіл на виконання будівельних робіт ТОВ «Віарон». В Україні діє Порядок виконання підготовчих та будівельних робіт, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України № 466 від 13.04.2011. Так пункт 30 цього Порядку визначає підстави для відмови у видачі Дозволу на виконання будівельних робіт. Так підставою для відмови у видачі Дозволу на виконання будівельних робіт є: наявність у поданих документах порушень містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, зокрема планувальні обмеження (межі історичних ареалів…). Планувальні обмеження, згідно ч.5 ст.29 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», прописані в містобудівних умовах та обмеженнях. В містобудівних умовах і обмеженнях MU01:0127-6747-8166-4887 вказано, що будівництво апартаментів на вулиці Січових стрільців, 17 ведеться в межах історичного ареалу «Центральний».

Згідно ч.2 ст. 391 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» у разі виявлення відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю факту, що об’єкт будується без відповідного документа, який дає право виконувати будівельні роботи такий орган має звернутися до суду із позовом про скасування реєстрації такої декларації або про припинення права на виконання підготовчих або будівельних робіт. Втім на час написання статті на Порталі Судова влада звернення Управління державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровської міськради з цього приводу відсутні.

На сьогодні посадові особи ТОВ «Віарон»», діючи з недотриманням містобудівних умов і обмежень та за відсутності дозвільних документів Міністерства культури та інформаційної політики України, здійснюють будівництво апартаментів на вулиці Січових стрільців, 17 у місті Дніпро. А посадовці міськради Дніпра, які мають здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, надають Дозволи на виконання будівельних робіт попри наявність Припису Мінкультури про заборону таких робіт.

Дії посадових осіб ТОВ «Віарон» та чиновників міської ради Дніпра можуть підпадати під статті Кримінального кодексу України

Цілком можна припустити, що описані в статті дії посадових осіб ТОВ «Віарон» та посадовців міськради Дніпра можуть зацікавити правоохоронні органи. Так згідно ст.241 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор не пізніше 24 годин після подання заяви, або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

            Так можна припускати, що посадовці міської ради Дніпра, діючи з корисливих мотивів на користь ТОВ «Віарон» надали дозвіл на здійснення будівництва апартаментів з приміщеннями громадського призначення по вул. Січових стрільців, 17. Що, в свою черго могло спричинити тяжкі наслідки, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України. За таких умов слідчим доведеться шукати хто та як мотивував посадовців прийняти рішення на користь ТОВ «Віарон». В цьому випадку дії зацікавлених осіб можуть кваліфікуватися вже за ст.369 ККУ «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі».

            Навіть, якщо будинок на Січових стрільців, 17 в обхід Припису Мінкультури буде добудовано, його необхідно буде прийняти в експлуатацію. Без цього громадяни, які купили там квартири, не зможуть туди заїхати та оселитися. Більш того без введення будинку в експлуатацію його неможна буде підключити до інженерних мереж. Тобто будинок лишиться без необхідних для його функціонування ресурсів - води, газу, тепла, електроенергії.

Підключення закінченого будівництвом об’єкта, прийнятого в експлуатацію,  здійснюється протягом десяти днів з дня відповідного звернення замовника до осіб, які є власниками відповідних елементів інженерної інфраструктури або здійснюють їх експлуатацію.

Ми обов’язково прослідкуємо, як при наявних порушеннях чиновники міської ради будуть вводити в експлуатацію апартаменти на вулиці Січових стрільців, 17.

ДБР розслідує дорожньо-транспортну пригоду

  • 31.01.22, 11:21

hlavnyj-rysunok-2-e1643462460118.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, ДБР розслідує дорожньо-транспортну пригоду у місті Кам’янське яка сталася за участі автомобіля співробітника Дніпровського УВБ ДВБ

lajosha_kartynka.jpg?w=1200&ssl=1В квітні минулого року Інформаційне агентство ГО «Антикорупційна правозахисна рада» оприлюднило інформацію про ДТП, яке сталося на в’їзді у м.Кам’янське. В матеріалі йшлося про можливу участь у скоєнні ДТП оперуповноваженого Дніпровського УВБ ДВБ НП України старшого лейтенанта поліції – Крістіана Лайоші. Слід зазначити, що даного співробітника разом із собою привів попередній керівник Дніпровського УВБ ДВБ - Володимир Желізняка. Про особливості роботи пана Желізняка  на займаній посаді ми писали раніше. Також нами було отримано інформацію про те, що ДБР розслідує зазначену дорожньо-транспортну пригоду.

Через пів року після виходу матеріалу до нас звернувся сам пан Лайоша. В листі він вимагав спростувати припущення про його можливу участь у скоєнні ДТП. А також жалівся на поширення недостовірної та негативної інформації. При цьому пан Лайоша не вказав, яка конкретно інформація на сайті є недостовірною. Що ми мали спростовувати – факт ДТП, але як пояснити фото потрощеної Шкоди. Або журналісти нашого інформаційного агентства мали спростувати можливу участь у ДТП самого Лайоші. Ми вирішили з’ясувати як розслідується дорожньо-транспортну пригоду у місті Кам’янському, що сталася за участі автомобіля оперуповноваженого Дніпровського УВБ ДВБ.

  Ми звернулися із запитом до Національної поліції України. Просили надати інформацію про хід розслідування щодо можливої участі у скоєнні ДТП Крістіана Лайоші.

Серед іншого нас цікавили наступні моменти. Чи відомо в ГУНП Дніпропетровській області яким транспортним засобом користується  Крістіана Лайош у робочий час. Чи проводилась службова перевірка за фактом ДТП з автомобілем Шкода.  Чи було встановлено осіб, постраждалих від ДТП та особу, яка її скоїла. Хто зняв державні номерні знаки з автомобіля та з якою метою, і чому водій Крістіана Лайош втік з місця пригоди. Якщо ДТП скоїв Крістіана Лайоша,  які вжито заходи для притягнення його до передбаченої законом відповідальності. Та чи відшкодовано збитки заподіяні ДТП власникам майна.

Відповідь на запит, адресований Національній поліції, надало Державне бюро розслідувань. ДБР розслідує дорожньо-транспортну пригоду, що сталася у місті Кам’янському в рамках досудового розслідування за № 62021170030000107. Подію кваліфікували за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.286 Кримінального кодексу. Досудове розслідування було доручено слідчим третього слідчого відділу (з дислокацією у м.Дніпрі) теруправління ДБР, розташованого у місті Полтаві. Процесуальне керівництво мало здійснювати Дніпропетровська обласна прокуратура.

            Не за кожне порушення правил безпеки дорожнього руху береться Державне бюро розслідувань, а процесуальне керівництво здійснює обласна прокуратура. Згідно підслідності, Державне бюро розслідувань покликано розслідувати кримінальні правопорушення, що вчинили, в тому числі працівники правоохоронних органів та інші посадовці.

Наприклад, ДТП за можливої участі нардепа від «Слуги народу» Олександра Трухіна розслідує саме ДБР. В нашому випадку ДБР розслідує дорожньо-транспортну пригоду, через можливу участь в його скоєнні співробітника поліції в особі Крістіана Лайоші. До речі, «Слуга народу» Олександр Трухін заявляє, що під час ДТП не знаходився за кермом автомобіль Audi.

Втім повернемось до дорожньо-транспортної пригоди, що сталося у Кам’янському. ДБР підтверджує, що Шкода Октавія належала Крістіану Лайоші. Інформацію про цю автівку знаходимо в декларації Крістіана Лайоші, виявляється, що належить вона матері поліцейського, а він бере покататися. Втім під час дорожньо-транспортної пригоди, пише ДБР, Лайоша знаходився на пасажирському сидінні, а за кермом перебував цивільний громадянин. Можливо це була мати поліцейського, яка і володіє авто? Також ДБР зазначає, що після ДТП Крістіан Лайоша попрямував до місця проходження служби. Якщо вірити ДБР, маємо розтрощену автівку і пасажира в особі пана Лайоші, який вилазить з неї та поспішає на роботу. Нагадаємо, що доїхати Крістіан Лайоша мав до міста Дніпра, де на вулиці Січеславській Набережній, 19, знаходиться УВБ в Дніпропетровській області.

            ДБР зазначає, що після ДТП автомобіль, яким користується Крістіан Лайоша доправили на майданчик зберігання тимчасово вилучених транспортних засобів. Тут в середини авто було виявлено скручені номерні знаки, це може свідчити про спробу приховування власника автомобіля.

Під час огляду автомобіля були зроблені змиви біологічного матеріалу з контактуючих поверхонь транспортного засобу. Ця процедура дає змогу з’ясувати хто саме перебував за кермом. Тобто чиї відбитки знаходимо на кермі, та особа і могла потенційно керувати машиною. Далі у відповіді ДБР зазначає, що факт причетності оперуповноваженого Дніпровського управління ДВБ НП України К.В.Лайоша до вчинення дорожньо-транспортної пригоди свого об’єктивного та документального підтвердження не знайшов.

Якщо вірити ДБР, то Крістіан Лайоша, який користується автомобілем Шкода Октавія, керма не торкався. А поруч завжди мав цивільну особу, яка його підвозила куди треба. Але 16.04.2021 через ДТП куди треба Лайоша не доїхав, проте став героєм матеріалу Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада».

Також ДБР повідомило, що кримінальне провадження № 62021170030000107 закрито за відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення. Таке рішення в ДБР пояснили відсутністю осіб, які отримали тілесні ушкодження в наслідок дорожньо-транспортної пригоди, що трапилась 16.04.2021.

Вчасно покинути місце ДТП, домовитися із постраждалим і жодної кримінальної відповідальності. Саме цьому може навчити ситуація, яка сталася із автомобілем, яким користується Крістіан Лайоша.

Що бачимо по факту? Співробітник Дніпровського УВБ ДВБ зранку наступного дня після святкування «Дня карного розшуку», начебто рухався на пасажирському сидінні свого автомобіля. Автомобіль потрапив в ДТП, з невідомих причин державні номерні знаки з машини зникли, а  Лайош, начебто, попрямував на роботу… На нашу думку, доволі сумнівне розслідування та нелогічні висновки… Ворон ворону око не виклюне, або чесний поліцейський дійсно ненавмисно потрапив у неприємну пригоду?!

Забудовники економлять на розвитку інфраструктури Дніпра

  • 28.12.21, 15:37

hlavnyj-rysunok-e1640179316387.jpg?fit=1200%2C720&ssl=1

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, забудовники, які можуть бути  пов’язані із Корбаном,  Гуфманом, Єрмолаєвим,  за допомогою міських депутатів економлять на розвитку інфраструктури Дніпра мільйони гривень

До 01.01.2020 величина пайової участі забудовників у розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міст регулювалася ст.40 Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Розмір пайової участі розраховувався в залежності від вартості будівництва і складав 2% або 4% в залежності від призначення будівлі. Також розмір пайової участі  міг бути встановлений Рішенням органу місцевого самоврядування. На сьогодні стаття про пайову участь з закону виключена і забудовники більше не повинні брати пайову участь у розвитку  інфраструктури міст. Зроблено це було новобраною Верховною Радою у 2019 році. Очевидно, що мета подібних змін витікає із назви закону - Стимулювання інвестиційної діяльності в Україні. Але відкидати факт лобіювання у Верховній Раді такого рішення не варто. Адже користуючись новими законодавчими нормами, саме забудовники економлять на розвитку інфраструктури Дніпра.

         Втім  договори про сплату пайової участі, укладені до 01.01.2020, є дійсними та продовжують свою дію до моменту їх повного виконання.

         Ми вирішили перевірити чи забудовники, які стали  героями наших попередніх матеріалів, економлять на розвитку інфраструктури Дніпра.

Ілюструвати те, як забудовники економлять на розвитку інфраструктури Дніпра почнемо з житлового комплексу «Женева». Його зведення ЗМІ пов’язують з Геннадієм Корбаном та Геннадієм Гуфманом. Житловий комплекс зводить ТОВ «Будівельно-монтажне товариство Дніпро» (ЄДРПОУ 41042382). Ми розповідали, що будівництво ЖК велося з порушенням законодавства України про охорону культурної спадщини.  Але перевірок з цього приводу забудовнику вдалося уникнути. Так в Департаменті державної архітектурно-будівельної інспекції Дніпропетровської області повідомили, що через реструктуризацію, яка тривала, нічого перевіряти не можуть. В Мінікульті сказали, що перевірку провести не можуть через карантин. А депутати Дніпровської міської ради, аби забудовники ЖК «Женева» не наражалися на перевірки з боку органів охорони історичних пам’яток винесли ділянку під ЖК за межі Історичного ареалу. На сьогодні зведення житлового комплексу «Женева» майже завершено.

         28.07.2021 депутати Дніпровської міськради зменшили величину пайової участі ЖК «Женева» на розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста Дніпра.

 Розмір «знижки» для ЖК «Женева» склав шість мільйонів вісімсот сімдесят п’ять тисяч сімсот дванадцять гривень.

Це сума експертної вартості зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення, що знаходяться поза межами земельної ділянки, на якій зведено ЖК «Женева». Простими словами це труби каналізації та водопостачання, які були підведені до новобудови, без яких ЖК «Женева» навряд би зміг нормально функціонувати. Якщо б подібні роботи виконувала міська рада Дніпра, то виконавець мав би бути визначений на відкритих торгах. В такому випадку видатки міського бюджет могли б бути меншими за шість мільйонів вісімсот сімдесят п’ять тисяч сімсот дванадцять гривень. Але всю роботу виконав забудовник, а бюджет міста лишився без майже семи мільйонів гривень.

Восени минулого року депутати Дніпровської міської ради проголосували за зменшення величини пайової участі для ТОВ «Інтерсервісбуд» (ЄДРПОУ 35340388). 

За даними аналітичної системи youcontrol дана компанія має відношення до групи «Алеф» Вадима Єрмолаєва. 30.09.2020 ТРЦ Dmart, що розташований на розі вулиць Михайла Коцюбинського та Ламаної було введено в експлуатацію.  Раніше ми розповідали, що даний ТРЦ зведено із суттєвими порушеннями. 1 741 235 гривень ТОВ «Інтерсервісбуд» депутати списали за зведення мереж водовідведення та водопостачання, що знаходяться поза межами ТРЦ Dmart.

Ще одним героєм наших публікацій був житловий комплекс «Баку». Цей ЖК звело ТОВ «З ІІ «К.А.С. ЛТД» (ЄДРПОУ 3385543) на вулиці Шмідта. В 2019 році депутати міської ради зменшили забудовнику величину пайової участі на п’ять мільйонів двісті п’ятдесят п’ять тисяч триста дев’яносто одну гривню. Це сума вартості зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення, що знаходяться поза межами земельної ділянки, наданої забудовнику під ЖК. Цю суму знаходимо в Рішенні Дніпровської міської ради № 5/10 від 27.11.2019. Як і для інших будівельних об’єктів, описаних вище, гроші були витрачені на зведення зовнішніх мереж водопостачання та водовідведення.

При цьому Депутати міської ради Дніпра зменшували величину пайової участі не лише для трьох об’єктів, які потрапили до матеріалів Інформаційного агентства ГО «Антикорупційна правозахисна рада». 3 2016 року у Дніпрі величина пайової участі була зменшена для більше ніж півсотні об’єктів будівництва.       

Обіг наркотиків у Павлограді координувала поліція

  • 01.12.21, 11:21

hlavnyj-rysunok1-1.jpg

Як пишуть на сайті ІА Антикорупційна правозахисна рада, В ході досудового розслідування з’ясувалося, що обіг наркотиків у Павлограді та регіоні тривалий час координувала поліція

         Навряд чи Роман Сириця та інші поліцейські, коли багато років тому приходили працювати в правоохоронні органи, здогадувалися, що восени 2021 року їх затримають за підозрою сприяння розповсюдженню наркотиків та інші злочини.  Хоча, не варто виключати, що вони з самого початку знали, що затримання та суду їм не уникнути. Адже, виходячи з зібраних матеріалів в рамках кримінального провадження, саме поліція координувала обіг наркотиків у Павлограді. Ми раніше вже писали про сумнівні прибутки керівників поліції. Також, писали про ймовірні ризики виникнення «перевертнів п погонах», в наслідок бездіяльності профільного Департаменту  ВБ НПУ в області.

         Виходячи з версії слідчих, в Павлограді злочинці, разом з колишніми та теперішніми правоохоронцями за короткий час монополізували ринок наркотичних речовин.

Для збільшення прибутковості свого бізнесу «підсаджували» на наркотичні речовини неповнолітніх з Павлограду, в подальшому їх залучали до продажу наркотиків. Для виробників та продавців наркотичних речовин стать, вік значення не мали – головне, щоб купували. При цьому поліцейські, які повинні протидіяти обігу наркотичних речовин, сприяли розвитку торгівлі наркотиками. Майже рік обіг наркотиків у Павлограді координувала поліція разом із злочинцями, які цей бізнес організували.

         Як було встановлено в рамках досудового розслідування, ймовірно, що восени 2020 року Темурі Ломідзе та колишній поліцейський високопосадовець  Олег Соколов створили злочинне угруповання. Сферою діяльності було виготовлення, придбання, зберігання та перевезення наркотичних речовин з метою збуту.  Займатися збутом наркотиків Ломідзе та Соколов планували тривалий час, а отже продумували все детально і заздалегідь. Особливо ретельно підходили до кадрової політики свого злочинного формування.

До стійкого ієрархічного угруповання могли входити різні люди, в тому числі невстановлені на даний час досудовим розслідуванням особи. На сьогодні встановлено, що членами злочинної групи могли бути: Вікторія Гринь(21), Олександр Міщенко(46), Анастасія Литвиненко(32), Вадим Малюченко(33), Олександр Котруци(27), Віталій Панченко(43), Павло Ярошкін(39), Роман Сириця(40).

Відповідно до розробленого плану злочинної діяльності, функції та задачі кожного з учасників злочинної організації були розподілені. Стосувався цей принцип і двох ймовірних очільників банди. Серед іншого Ломідзе відбирав осіб, які виготовляли, доставляли та збували наркотичні засоби пересічним громадянам. Також відповідав за рух грошей, отриманих від збуту наркотиків і нараховував «заробітної платні» усім учасникам угруповання.

Олег Соколов тривалий час працював в правоохоронних органах Дніпропетровської області, був  першим заступник начальника УМВС України в Дніпропетровській області. Також очолював Управління по боротьбі з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин. А отже добре знав як приховувати торгівлю наркотиками та викривати конкурентів, щоб здати їх поліції і збільшити ринок для себе.

За версією слідства, саме О.Соколов міг залучити до злочинного угрупування колишнього працівника Управління протидії наркозлочинності в Дніпропетровській області Віталія Панченка. В січні 2021 року Віталій Панченко(43) отримав Свідоцтво про право зайняття адвокатською діяльністю №5026. Окрім Панченка Соколов ввів в злочинне формування двох діючих працівників поліції Павлоградського РВП ГУ НП в Дніпропетровської області. Серед них - начальник кримінальної поліції Павлоградського РВП ГУ НП в Дніпропетровської області Павло Ярошкін(39). Та заступник начальника кримінальної поліції Павлоградського РВП ГУ НП в Дніпропетровської області Роман Сириця(40). Тепер обіг наркотиків у місті Павлограді та регіоні координувала поліція, при цьому чітко дотримуючись ієрархії, яка склалася у злочинному угрупованні. 

synytsia.jpg?w=599&ssl=1Роман Сириця(40) отримував гроші за те, що не давав своїм підлеглим фіксувати незаконну діяльність злочинної організації Темурі Ломідзе та Олега Соколова. Також в його обов’язки входило повідомлення керівників злочинної організації, коли вони або інші члени угруповання впадали в око зору правоохоронців. Окрім цього Сириця мав активно виявляти та притягати до відповідальності конкурентів Темурі Ломідзе та Олега Соколова по накробізнесу.   

Віталій Панченко(43) здійснював передачу неправомірної вигоди діючим працівникам поліції. В ході щомісячних зустрічей з Олегом Соколовим Панченко отримував від нього суми у розмір 1000-3000 доларів, які потім передавав Роману Сириці (40) та Павлу Ярошкіну(39).

Панченко, в свою чергу, повідомляв лідерів угруповання, що правоохоронці готуються зафіксувати факт збуту наркотичних речовин, до якого члени банда були причетні. Темурі Ломідзе та Олег Соколов швидко міняли плани і в поліції зривалися слідчі дії.

Також саме Панченко передавав Сириці та Ярошкіну інформацію про діяльність конкурентів Ломідзе та Солова.

Як вже зазначалося вище, така практика дозволила злочинцям фактично монополізувати ринок виготовлення та розповсюдження особливо небезпечних наркотичних речовин.

На сьогодні Сириця та Ярошкін підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.28ч.2 ст.255ч.З ст.368 Кримінального кодексу України. Також Роману Сириці інкримінують ч.2 ст.127 Кримінального кодексу України – катування.

На сьогодні Темурі Ломідзе та Олег Соколов та інші члени угруповання торгівлю наркотиками припинили. Адже члени злочинної групи, які займалась систематичним збутом і розповсюдженням особливо небезпечних психотропних та наркотичних речовин були затримані.

Усіх згаданих в статті громадян винними може визнати лише суд, поки триває слідство. До вироку суду зазначені вище особи вважаються лише підозрюваними. В разі доведення вини до в’язниці їх можуть відправити на дванадцять років, конфіскувавши перед цим майно. 

ВСІ НОВИНИ

ПІДПИСУЙТЕСЬ, ТА СТЕЖТЕ ЗА НОВИНАМИ НА НАШОМУ КАНАЛІ Google News