Профіль

Lerbod

Lerbod

Україна, Львів

Рейтинг в розділі:

Не офісом єдиним. Фріланс як антикризова запаска

Зима близько, панове. Проте, якщо ви вірите, що ваша зарплата зростатиме в темпі з інфляцією і покриватиме комуналку й все решта, тоді не партесь. 

Якщо ви впевнені, що в будь-який момент можете зарегатись на біржі Форекс, або покерному ресурсі й відразу косити бабло у вільний від роботи та дівок час, тоді тим більше не партесь.



Якщо ж ви припускаєте, що у вашого роботодавця можуть виникнути негаразди з бізнесом, а через галіматню в країні знайти роботу може бути проблемою. Якщо ви ще не маєте стартового капіталу, щоб відкрити власний бізнес, але маєте 2-4 години в день відносно вільного часу. Тоді починайте пробивати варіанти для маневру.

Що за варіанти -- це віддалена співпраця, аутсорсинг. Зараз чимало компаній економлять на податках та офісних площах, віддаючи вирішення задач так званим фрілансерам.

Що за робота -- та будь-яка, що не потребує безпосередньої присутності:
- програмування;
- переклади;
- дизайн;
- моделювання;
- консультації тощо.

В принципі щось з цього всього вміє, або може опанувати за 2-3 місяці будь-яка людина з завивинами. Це зараз я професійний програміст, а почав брати халтурку в 2005-му, коли на місцевій ТРК, де я працював репортером кримінальних новин та надзвичайних ситуацій, почались проблеми з оплатою.

[ Ваш покірний слуга тоді був ще на третьому курсі ]

Закрутки на зиму

Менш ніж за рік наша гривня просіла більше, ніж в півтора рази. Це дофіга, особливо враховуючи, що немає передумов для зростання курсу, або хоча б його устаканення.



Попереду незакінчений конфлікт, гризня за газове питання, вибори парламенту і діри в бюджеті. Останній пункт подібний на добротний карієс -- ти про нього не думаєш, поки тобі погрожують відрубати голову, але розумієш, що в якийсь момент доведеться витратити купу бабла на стоматолога.

Не будемо зараз про АТО, мовні питання й інші фактори "стабілізації". Цей матеріал про шкурний інтерес: в будь-якому випадку попереду в нас криза і з цим слід щось думати.

Теоретично шлях до добробуту виглядає так:
1) вчимось рахувати гроші; Банальний підрахунок витрат один раз в тиждень дозволить бачити реальну картинку;
2) обрізаємо зайві витрати. Коли я почав вести домашню бухгалтерію, це сталося само собою;
3) починаємо добросовісно заощаджувати, відкладаючи 10% від прибутку. Після перших двох пунктів це виявляється не так складно.

Від себе додам, що фішка третього пункту не стільки в тому, щоб заощадити кілька гривень, скільки в тому, щоб спокійніше ставитись до витрат та соціальних резонансів. 

Врешті решт, після того як за рік в тебе набереться 5-6 тисяч гривень (чи еквівалент в іншій валюті), ти в принципі так само виходиш з колегами на пиво, але гонорово кладеш на стіл свою стареньку нокію до їхніх взятих у кредит айфонів, культурно дякуєш, коли тобі пропонують поставити діджингл на дзвінок і береш велосипед за 400 баксів замість того, щоб башляти по кілька гривень в маршрутці.

От і вся різниця на виході :)

Свою бухгалтерію я почав вести кілька років тому і написав під себе свій скрипт. Не стану його піарити, натомість зарекомендую інший сервіс:

Подейкують, що доволі пристойний сервіс. Ну, а дещо пізніше розповім що ще робить ваш покірний слуга щоб чути себе комфортно серед загального безладу.

Приватбанк. Як знімати готівку без комісій

Попри все суб'єктивне відношення до Приватбанку загалом та Коломойського зокрема (хоча останній дещо підчистив репутацію), левова частка грошей українців циркулює по жилах приватбанку. Сьогодні розповім як знімати готівку без комісії.

Не буду нагадувати, що за видачу власних коштів готівкою банк знімає свій 1%. Багато це чи мало, діло хазяйське банку і його клієнтів. Деякі банки взагалі таким не бавляться, проте розширена сітка привату, відсутність комісії на внутрішньобанківських переказах й простота останніх робить його доволі привабливим. Зрештою, тримати, обслуговувати банкомати не є ділом безкоштовним, тому логічно, що за все потрібно платити.

Як платити менше, або не платити зовсім. Оптимальним рішенням є "картка для виплат", котру можна взяти на шару у відділенні. Видається на будь-яку з титульних валют по бажанню замовника. Видача готівки з цієї картки є безкоштовна. Спитаєте, а в чому ж прикол? -- поповнення цієї картки обходиться в0.5%. Це вдвічі менша комісія, проте вашим партнерам, котрі звикли до відсутності таких комісій при переказах буду вже не надто комфортно при переказі -- ніхто не хоче платити зайвого.

Як це обійти.
В картках для виплат не знімають комісії при видачі "своїх" грошей. Це означає, що коли ви виводите кошти скажімо з депозита, то пеня дорівнюватиме нулю. Це правило не поширюється на переказ коштів між своїми картками (перекинути гроші між своїми рахунками без втрат не вийде, тільки з депозиту).

Гаразд, ми тепер не просто скупі, але вже й розумні. Як тепер на практиці все зробити. Скажімо, переказують вам більш менш пристойну суму, комісія з якої становитиме 100-200 гривень. Що ми робимо:
  1. Даємо для прийому грошей звичайний рахунок, аби ваш благодійник не влітав в комісію. Це зрештою може вилізти боком, якщо в людини сума на рахунку дорівнює тій, яку він переказує -- платіж просто не проведуть... Отже, тільки звичайний рахунок;
  2. Переводимо гроші на депозит. Це зручно робити через Приват24. Там є відповідний розділ з депозитами. Щодо типу депозиту, рекомендую вибрати такий, що передбачає часткове зняття коштів, оскільки варіант з розірванням може затягнутись на добу (нюанси банківських операцій). Депозити такого типу передбачають "неспалимий" залишок в 50 грн (або якийсь відповідник в іншій валюті);
  3. З депозитів вже переводимо кошти прямою наводкою на картку для виплат. Все абсолютно законно і без комісій, чого й добиваємось :)
depositus

Нагадаю, що я далеко не фанат Приватбанку, проте так склалось історично, що ми з ним обмінялись пристойною суммою і чималим досвідом. Тепер я просто намагаюсь монетизувати назад той експірієнс

Стільсько, вилазка вихідного дня

Раз в місяць програмістів відганяють від компа. Як результат:

Миколаїв Дн. -- ... -- Стільсько -- ... -- Львів: 86 км.

Подейкують, що в Стільсько люди жили ще в ІХ-ХІ столітія, а то й раніше. В честь цього там є городище з печерами і язичницьким капищем, де здійснювали людські жертвоприношення.

Саму пам'ятку ми так і не знайшли -- на пагорбі все заросло нафіг, тому без шарящих чілавєків йти не рекомендую. Якщо ж знайдете таких -- давайте знати.

Ось ці нори -- це вже півниці місцевих господарів, зазнимкували, щоб не вертатисі з пустими руками


Кілька прописних істин, якщо ви хочете фрілансити на "Америку"

Кілька прописних істин, якщо ви хочете фрілансити на "Америку":
  • перфектне знання інглішу не обов'язкове. Проте мусово базово шарити в тому, щоб бодай відрізнити транслітерацію від перекладу :);
  • якщо демпінгуєш ціни -- штука виправдана, коли потрібно взяти перші кілька замовлень та отримати перші відгуки -- пропиши це в акаунті як акцію: "знижка на перші три проекти -- 70%!";
  • будуть питатись мейл -- посилай культурно. Всі перемовини ліпше вести через сервіс. По-перше, зараз потрібен експірієнс, по-друге -- є там якась робоча аура, яка благотворно діє на замовників;
  • якщо вже надто постаратись із ціною -- замовник може вирішити, що то дуже просто і зробити все самому. В силу наявності гір мануалів та форумів робота розробника й справді не надто складна...
В мене все файно, зберігаю трудові ресурси, а на обід -- зупа. З фрілансом це як і з інглішом: спершу дике бажання і майже невгамовна активність, потім певна апатія, а опісля того -- будні, щоправда доволі пізнавальні будні. Вчіть, дітки, інгліш :)

почему с Россией не выгодно дружить

  • 15.07.14, 09:44


Почему стране не стоит дружить с Россией. по той простой причине, что хоть она и протистоит загнывающему капитализму, геям, моральному упадку и США, но делает это с помощью златоносного РПЦ, репрессий и воюя с православными соседями, отжимая територию у братских народов.

Плюсы правильного подхода:

1) Ты понимаешь, что все в мире -- просто борьба за сферы влияния. Без всяких там соплей, типа духовные скрепы, братские народы, одна колыбель;

2) Ты понимаешь то, если не куда тебе плыть, то по крайней мере, куда уж точно не надо. Посколько Россия не умеет дружить, а только расширяет сферу влияния, то все точки сотрудничества должны исходить именно с этой позиции;

3) Ясность также наступает в плане всяких ватных разглагольствий: "америга", "гейропа", "наша стабильность". Это не просто признаки невежества, это по истине пятая колонна;

4) Ты отчетливо понимаешь, что имеется в виду под защитой граждан РФ. Это не борьба с корупцией, медицина, или дороги -- это банальный повод отжать пару гектаров. 

Вічна пам'ять бійцям

  • 15.06.14, 14:40

Ні, я не рвусь на Схід.

По-перше тому, що там місце професіоналам.
Надто вже мене бісять ламери в моїй сфері, щоб я сам ставав ламером у військовій...

А по-друге -- мені сцикотно.
Тому поки не трублять загальну мобілізацію, щось гниле в моїй натурі стогне, щоб не проявляти ініціативу.

Вічна пам'ять загиблим десантникам та пілотам вчора вночі.

Котоягоди

  • 13.06.14, 00:24


Як казав Заратустра: "Котики люблять рибку" 

Чиста правда. Рижий дав знати, що з такими пропозиціями наступного разу насцить гостю в тапок ...

Користуйтесь сходами...

  • 10.06.14, 23:26


Ліфти в старих львівських будинках створені працювати тільки на польській та австрійській електриці. Від незалежної енергетики вони ламаються по парних числах і плутають поверхи для цікавості.


Щоразу, коли натискаєш кнопку в сиру погоду, виникає відчуття, що викликаєш не ліфт, а диявола: скрегіт вікових механізмів береться виконати будь-які твої захцянки, але про ціну зазвичай дізнаєшся між третім і п'ятим поверхами, коли тебе питають, чи ти не дуже поспішаєш...