Профіль

Lerbod

Lerbod

Україна, Львів

Рейтинг в розділі:

Робочі руки світу. Куди потрібно піднятись, щоб мати спокій

  • 25.09.14, 12:37
На фрілансі зареєстровано близько 13 мільйонів користувачів. Якщо відкинути клони, пробні акаунти та випадкових юзерів, то реально за роботу бореться 2 мільйони. До цього числа варто віднести також і роботодавців.
Аби людям було веселіше, сервіс ввів поняття рейтингу, щоб кожен міг помірятись достоїнством і знав до чого йому прагнути. 

Власне коли я лишень зареєструвався, то нереально сумлінно проходив всі квести, щоб наростити жирок і піднятись в списку. Спочатку було просто: кожні +5 чи +10 очок досвіду підносило мене на добру 1000 місць вгору. На перші 500 000 я піднявся за кілька днів. До заповітних 100 000 дістався чи не на третій тиждень. Ну а позначку в 35 000 перетнув вже коли здав перші проекти та перші екзамени.

До речі, якщо на початках просуватись було справді просто, то на цій позначці середньостатистичний фрілансер застрягає надовго. Нових квестів, які піднімають рейтинг вже немає, поки отримаєш експірієнс від зданої задачі -- опустишся по позиціях тисяч на 5, відтак все, що вдається заробити, достатньо лише для того, щоб втриматись на позиціях.

35000 -- це той рівень, де тримається середній фрілансер, який має 1-2 проекти в тиждень. Це означає, що ви вже маєте своє коло інтересів та внятну кваліфікацію.

35 тисяч це загальний список вельми активних виконавців. Відкиньте тих, що займаються в іншій сфері, а також тих, хто не є прямими конкурентам, тобто працює в іншому технологічному напрямі. Вийде цифра в 1-3 тисячі осіб.

Для того, що б гарно себе чути на ринку, потрібно вийти в перші 5 сотень спеціалістів цієї світової спільноти. Тобто піднятись в загальному списку в перші 10 000. Завдання далеко не з простих, але при правильному підході воно досягається за півроку. 

Ну, а що робити з потоком клієнтів та ринковою позицією -- це вже зовсім інша історія. Така от математика, малята :)

Правильний квартирний вапрос

  • 23.09.14, 20:38
Середньостатистичні тесть з тещею полюбе чекають внуків. 

Шарящі тесть з тещею полюбе запрезентують молодятам квартиру.

Мудрі тесть з тещею обмежаться тільки квартирою. Тобто без ремонту й всіляких потрібних ніштяків. Ібо все, що не здобуте своїми руцями ніфіга не ціниться.

От тепер і шуруємо домівку. 20 квадратів, а роботи як на гектар: побілка, плитка в ванній, реставрація вікон, опалення (в планах перекласти стару пічку на камін). Ніби й робиш і результат є, а дибати ой ще як далеко.

Так от і живемо по-суті далі в тестя з тещею. Ті аж натішитись не можуть, блін :)

Будні фрілансингу

  • 23.09.14, 11:24
Фіг поймеш тих замовників.

Приглядаєшся, підбираєш релевантні замовлення, щоб відповідали твоїй кваліфікації, розписуєш пропозицію, пропонуєш варіанти. В результаті викидаєш на один десятибаксовий проект по 30-50 заявок...

Фігачиш заявки від фанаря: маєш в десяток разів більші бюджети при удвічі менших затратах... Фіг поймеш одним словом :)

Чи реально за три місяці поставити бізнес. День шостий

До цього моменту я свято вірив, що можна почати власну справу без особливих капіталовкладень, особливо в час тотальної глобалізації. Проте ніколи не цього пробував.

П'ять днів тому цікавість взяла гору і я вирішив подивитись, наскільки це реально: розпочати справу і за три місяці вивести прибуток на позначку 1000 доларів в місяць.

Про хід самого процесу та досвід розповідатиму орієнтовно через тиждень. Тоді читач зможе отримати пізнавальні спостереження й мінімально відпрацьований досвід.

На разі виставляю цікавий матеріал чи не про основну проблему, з якою я зараз стикаюсь: делегування обо'язків.

Як вивести гроші з фрілансеру. Найпростіший варіант

Тут купка френдів вже не тільки зацінили буржуйський фрілансер, але й пустили там корінці з кількабаксовим результатом. Пішли питання про те як тепер вивести чеснозароблене баблішко, щоб купити для тещі пиво.

Відповідаю: як на мене, то на початках оптимально підходить Skrill (Moneybookers). Це такий собі сервіс, який без пробем видає платежі в Україну, не вимагає присланих копій документів та бере розумну комісію: 2.95 євро за весь менінгіт. Раніше відомий як Moneybookers.com.

Переказ з фрілансера на цей сервіс є безкоштовним (біржа й так вже взяла свою комісію). Просто вказуєть свій номер акаунту.

Як і скільки виводити? -- питання кожного. Комісія від розміру суми не змінюється. Якщо гроші не потрібні, але є бажання мати з них процент, поклавши на депозит, тоді сміло переводьте.

Якщо ж на рахунку трохи більше ста баксів, але маєте проект в роботі, відтак якщо очікується поповнення, тоді просто включаємо калькулятор. Наприклад є вже 100 баксів, за які заплатиться 2.95 євро. В банку, при середній валютній ставці вони дадуть за місяць 70-80 центів. Ну, а через місяць знову доведеться платити комісію за новий вивід. По факту витрат у нас: 5.9 Євро, а заробітку менше бакса.

Тому якщо гроші зараз не горять, виводити краще порціями по 300-500 баксів. Комісія тоді буде дорівнювати приблизно 1%.

Нагадую, пахати на буржуйського дядю не тільки вигідно, але й патріотично. Своєю скромною діяльністю, ви притягуєте в Україну іноземну валюту, продаючи яку трошки, але зміцнюєте позиції гривні.

Я добираюсь на роботу за 22 хвилини. Концепт

Велодрочери матолки!

Для популяризації велотранспорту вони збиваються в громадські спільноти, влаштовують роверні паради та возять котиків в кошичках.



Вашу маму, та жодна піар кампанія, не порівняється з тим ефектом, коли покатульки влаштовуються в час пік повз стада озвірілих пасажирів, що на зупинці і тих, яким вже пощастило пресуватись по дорозі на роботу.

Місяць-два таких рейдів по двоє-троє і веломагазини будуть вам спонсорувати нові прибамбаси, фірмові футболки та красно дякуватимуть фінансово. Ще раз кажу, ніякий меседж не дійде до людини як: "Я добираюсь на роботу за 22 хвилини, а ти?". Меседж захавають і матимуть вдосталь часу, щоб над ним подумати.

Ну, гаразд, з "жодною піаркампанією" я може загнув. Аналогічну порцію уваги отримає голий заїзд прекрасної половини людства. Головне там вчасно змотатись, коли через тебе якийсь джигулик наїде на хвіст мерседесу.

Чи реально за три місяці поставити бізнес. Експеримент.

Якщо вам якесь тріпло скаже, що слід постійно думати -- спокійно плюйте в очі. Задумуватись потрібно час від часу, оптимально: раз на два роки. 

В мене недавно був привід задуматись. Ваш покірний слуга мав трабли зі здоров'ям: цікава історія про те як я прокинувся в ночі від того, що перевернувся і в мене різко запаморочилась голова. Потім була недільки дві оглядів медичних, всілякої супутньої возні і як результат в мене завівся ровер.

Ну, а поки лікарі просили чекати, в людини нереально запускається фантазія. Вона прикидає, що встигла в цьому житті і як би все повелось, був в би в цієї людини другий шанс.

Так от, хоч і заднім числом, але я всеж задумався: що ж я хочу від цього життя:
1) Подорожувати
Курде, якщо ви шість років батрачили за компом, то підірвати свою жопу й кудись податись це не просто банальність. Це як перенестись в інший вимір, навіть, якщо той є просто за 20 кілометрів від міста;
2) Щось збудувати.
Будинок, систему, корпорацію. Щось самодостатнє та незалежне від зовнішніх умов.
Якщо будинок, то повністю автономний, якщо систему, то з ідеально відпрацьованими процесами, якщо корпорацію, то щоб в трьох сферах вона тримала першість. 
3) Щось для себе: будиночок на березі моря, в карпатах, або яхта для аматорських запливів неподалік берега морського.
І от ти думаєш, що ж таке з твоїм здоровлям і скільки з тим всім стягнеш прожити....


Ну, на цей раз минулось, але це не привід, щоб відтягувати наступні роздуми до якогось інфаркту в сімдесят років. Не знаю хто за що бореться, а я спробую щось придумати.

Що потрібно: гроші, досвід і зайва пара шкарпеток. Оскільки це речі взаємоконвертовані, залишається прикинути як примножити їх. Тут варто звернути увагу на підручні матеріали.

Основним підручним матеріалом є моя професія. Хто не в курсі, я клепаю сайти. Відтак, завдання банальне: подивитись чи можна вижати з цього підручного матеріалу максимум бабла і досвіду.

Відтак починаю експеримент:
Чи реально за три місяці з програміста-фрілансера зробитись тімлідером, з 5 людьми в команді, кожен з яких приносить тобі по 200 баксів.

Нехай я собі матиму фору і візьму трохи більше: 100 днів. Ну, а експеримент називатиметься: "100днівІТ". Якщо все вийде, то за три місяці я матиму 1000 баксів прибутку, досвід в організації процесів та імовірність, що мої захцянки від життя не залишаться без відповіді. 

Якщо ж ні, тоді доведеться мріяти про собаку.

Поїхали

Як я не випив пива з однокурсником

  • 16.09.14, 19:01
Перетинались сьогодні з однокурсником. Давно не бачились, хлоп встиг ся оженитись в червні, батьки допомогли з житлом, зараз подумують, куди подіти двісті тисяч гривень: на ремонт, чи придбати гарну машину.

При цьому в друга романтична мрія зайнятись бізнесом, оскільки він порахував в червні, що це непоганий кавалок за курсом долара і може послугувати стартовим капіталом. Варто додати, що людина наїлася тезисів про фінансову свободу та про те як не пристижно працювати на дядю.

Куди вкласти і чим зайнятись мій друг не знає. Проте ремонт з машиною досі не організовані. Гроші далі знаходяться в форматі національної валюти, яка якщо не помиляюсь добре просіла і не подає суттєвих ознак стабільності. Так почекає до того, що ще піде з тим всім на форекс і почне вчитись трейдерству...

Хз, можливо в Україні колись й будуть умови, щоб кожен бажаючий міг без проблем реалізувати підприємницьку мрію. Зараз в нас умови паршиві,  хоча з іншого боку вдосталь можливостей. Що з ними робити -- діло хазяйське. 

В будь-якому разі варто вшарювати, що так чи інакше ти продаєш свій час за засоби прожиття. А чи робиш ти це займаючись бізнесом, чи є найманим працівником -- не принципово. Головне не тримати рідину в мізках застояною.

ЗІ Щось пічяльна видалась зустріч, навіть не випили толком.

Як будучи в Карпатах, заробити сто баксів

  • 14.09.14, 14:44
Відносно недавно я розказував, що зима близько, Україну чекає напряг з баблом та газом, а тому всім адекватним чілавєкам, слід розжитись бонусним джерелом доходу.

Як таке я б рекомендував міжнародну фрілансерську біржу. По-перше, в них дуже чітка картинка по профілях, є купа екзаменів та специфікацій. Відтак, відразу видно хто є хто. Це цінують в першу чергу роботодавці, тому й несуть туди свої гроші.

По друге, експерименту ради ваш покірний слуга сам туди поліз і поміж моментів карпатського відпочинку за останні 8 днів заробив 153 бакси, частину з яких встиг вже спустити на тюнінг свого акаунту -- щоб надалі було зручніше брати замовлення.

Кому цікаво, даю наводку на реєстрацію, заодно можете глянути на мій акаунт. Наводку даю з реферальною ссилочкою, там і заціните мій акаунт, зможете подивитись убогі роботи, які виставив на портфоліо та відгуки клієнтів.



Що треба робити: 
по-перше включити мозги, бо ні тут ні там гроші не дають за паршиву роботу;

по-друге -- запастись терпінням. Терпінням на те, щоб роздуплитись в сервісі, терпінням на те, щоб приглянути що хочуть клієнти. З моменту реєстрації до перших зароблених ста баксів в мене пройшло трохи більше місяця. Хоча перше замовлення на 15 долярів я отримав відносно раніше.

по-третє -- знадобиться валютна картка для підключення. Навіть якщо ви просто її підключите, не перераховуючи на сайт суттєвої суми, вам закинуть приємні бонуси, які суттєво мотивуватимуть до зростання.
Увага, за активацію сайт знімає якісь 40 центів, коли що -- то я вас попереджав :)

по-четверте -- англійська. Я наприклад був профан, тому перші 10 днів в мене пішло на роботу зі словничком. Зараз, коли затарився мінімальним лінгвістичним багажем, стало простіше, проте... Так чи інакше змиріться з тим, що англійськудоведеться колупати хоч і по-трохи проте постійно.

Вдалого полювання, не кисніть в офісах!

ЗІ моє вам побажання: після того як активуєте картку буде можливість за бонуси купити один платний екзамен по кваліфікації. Не спалюйте цю можливість доти, поки не пройдете безкоштовних варіантів! 

Карпати таки рулять

  • 09.09.14, 11:55

Жінки таки мудріші за хлопів... Мудрість встроєна в них генетично або якось так. Якщо через глобальну візію вам здається, що справа лайно, а жінка стверджує протилежне -- плюйте на цю свою глобальну візію. Панянки в силу важливості деталей, яким вони поклоняються, своєю інтуїцією принесуть значно більше користі, аніж уся наша логіка.


Два місяці мала виягувала мене в Карпати у відпустку. Є в її родини невеликий будиночок в Микуличині на горі і майже гектар землі навколо... Я пручався, оскільки в програміста завше купа незробленої роботи і бізнес тільки-тільки почав розрулюватись. Дрібні справи, метушня -- все в такому ж дусі.


Дійшло до традиційного жіночого інструменту невеликий запил, покапування на мізки тощо. Після скромного скандальику, що мовляв профукали літо ми зібрали манатки і за 5 годин в поїзді Львів-Рахів опинились тут. Панове, суть цієї публікації не в шикарності Карпат, або того, що тут є нет та всі умови до праці. Суть публікації в першому абзаці.


Доки я то все писав, мала вже встигла назбирати грибів і випитати в сусідів чи не отруйні. Зараз буде зганяти, щоб пошукати рецепта. Дослухайтесь до своїх половинок, ібо жіноча інтуїція то страшна сила, як і жіноча істерика :)