Як сперечатись з психотипами (MBTI) - частина 2

Перша частина https://blog.i.ua/user/2222714/2416478/


Ок, це був простий приклад. Давайте трохи більше у техніку. Давайте про когнітивні функції.

В когнітивних функціях, коли доходить до протистояння чи дебатів, це стосується функцій прийняття рішень: Fi, Fe, Ti, Te. Тому, що ці функції буквально відповідають за те, як ми будуємо рішення базуючись на сприйнятій інформації, і на чому ми більше всього фокусуємось. Чому вони такі важливі? Бо це вони приймають рішення. А рішення – ведуть до конфліктів.

 

Функції T приписують людині, яка найбільш легко входить в суперечку, щоб захистити те, що важливо для них. Це не тому, що T-типи не є чи не можуть бути емпатичними. Це тому, що вони більше цінують логіку і практичність. Для них корисність речі важливіша, ніж її етика. А практичний профіт важливіший за чиїсь почуття.

 

Te-юзери, а точніше TJ, будуть найбільш жорсткими, найбільш войовничо захищатимуть свою думку. А особливо – ESTJ і ENTJ. Це тому, що Te відповідає за застосування логіки в навколишньому світі для досягнення конкретних результатів. Через те, що їхнє Мислення екстравертне (це значить сфокусоване на навколишньому світі), вони цілком комфортно почувають себе доносячи свою логіку до інших або, в гіршому випадку, вимагаючи, щоб весь світ слідував їхній логіці.

Тож найкращим рішенням сперечаючись з TJ буде надати їм реалістичне рішення проблеми, перед якою вони постали. TJ найменш схильні типи впадати в емоції і, відповідно, зважати на емоції інших. Замість цього вони схильні ставати дратівливими або злими, коли, %#$^@, НІЧОГО НЕ ПРАЦЮЄ! Глибоко вдихни. Не працює так як має працювати, або могло б, або так швидко як могло б. Вони не люблять чекати. Вони не мають ніякого терпіння до того, що не приносить результати. Та й не треба їм терпіння. Нічого вони терпіти не збираються!

Альтернативний підхід до TJ полягає в тому, щоб дати їм рішення, яке може все врятувати настільки швидко і беземоційно, наскільки швидко і беземоційно це можливо. Не плач! Не смійся! Не нуди!


 

TP, з іншого боку, відповідають за цілісність логіки. Краса і довершеність логічної схеми – найважливіша річ для цих типів, особливо для INTP і ISTP. Вірите чи ні, але вони не хочуть говорити нічого, що могло б бути когось образити. Вони хочуть вливатись в соціальну гармонію, але вони не можуть витриматись, щоб не сказати, якщо щось не слідує логічній послідовності. Їм байдуже що ви вирішили задачу правильно. Вони хочуть, щоб проблема була вирішена у найбільш правильний спосіб. Це як той вчитель математики в школі: «Якщо ти знайшов правильну відповідь, але не можеш показати правильний розв’язок – то це не рахується».

Якщо ви в суперечці з TP, найкращим, що ви можете зробити – це усвідомити, що абсолютна більшість TP не хочуть зачепити ваші почуття. Вони можуть думати, що ви тупі, і сказати це вам в обличчя, але вони не хочуть, щоб ви через це засмучувались. З віком у них може з’явитись Fe-шна думка і вони не будуть так робити: «Та, зрештою вони теж не просили таке життя». Якщо вони стають вимогливими або починають ображати, скажіть їм щось на зразок: «Гей, я дуже ціную твій логічний відгук про це, але те, як ти його висловлюєш є трохи агресивним. Я буквально стримую сльози прямо зараз». Це реально може розрядити ситуацію.

Я знаю, ви думаєте: «Та це ж логічний тип, які нахрін емоції?». Але в цьому вся сіль. Ви ж не хочете загнати їх в глухий кут, щоб вони прокручували в своїй голові логічні аргументи знову і знову. Тому, що якщо хочете, то знайте, що інтровертне Мислення має величезний потенціал залізти в суть питання і докопатись до чогось без всякої на те причини. Складно перемогти їх в їхній же грі. Вам треба грати трохи крутіше з ними.



Fe-юзери, а саме FJ, дуже схожі на TJ в тому, що вони будуть твердо відстоювати свою думку, але вони набагато більш тактичні в цьому. Як наслідок, у них серйозні проблеми з прямолінійністю. Їхні бажання зазвичай полягають в тому, щоб зібрати людей разом в якусь емоційну гармонію на довготерміновій перспективі. Гармонія людських відносин – велике значення в житті FJ. Найбільш ймовірно, ви знайдете їх в суперечці щодо людських відносин, які не встановлені правильно. В веденні суперечок FJ є унікальними. Є два типи FJ (і тут я не кажу про Сенсорних чи Інтуїтивних, тож не приписуйте це суто Інтуїтам):

1) ті, що намагаються зберегти поточну спільну гармонію і мир настільки довго, наскільки це можливо

2) ті, що хочуть розгойдати на деякий час човен і піти проти гармонії, щоб потім досягти спільної гармонії в довготерміновій перспективі (Адольф Христос, йопта)

Це залежить від того, чи вважають себе FJ відповідальними за цю групу людей, а фактично – наскільки впевненими та самостійними вони є.

Найкращим способом справитись з конфліктом з FJ буде переконати їх, що на виході все буде емоційно справедливо, що в кінці, всі почуватимуться однаково. Ми всі будемо щасливі. Або ми всі будемо нещасні. Головне – щоб усі почувались однаково.

До речі, раз вони таке роблять, то це хороша ознака того, що ваші відносини з FJ в повному порядку. Якщо FJ насправді розчаровується в людині і вважає її мертвою для себе, він робить те, що прийнято називати door slam (коли повідомлення стають все коротшими, а зустрічі – все рідшими, поки не зникнуть остаточно, так як не можуть відверто сказати людині все, що про неї думають, бо це спричинить скандал). Якщо FJ починає думати, що з цією людиною краще покінчити, це стає для них джерелом смутку та болю, а це веде їх до того, щоб будь-що уникати людину і біль пов’язаний з нею. Хоча door slam – не чисто тільки FJ-шна штука, таке й інші можуть робити.

Fe відбирає дуже багато енергії. Тож якщо вони думають, що все провалилось, що важко для них, вони не будуть вкладати жодного додаткового кілоджоуля, щоб зберегти контакти: «Все ок, я просто хапаю все, що можу, і тікаю звідси».

 

Наступні типи – FP, або Fi-юзери. Вони точно як TP можуть глибоко закопуватись в справу, хіба що це буде не справа логіки, а почуттів. Fi – найбільш особиста з усіх функцій. Вона вирішує, які речі їй подобаються без всякої на те логіки: «Якщо я відчуваю, що це для мене правильно, отже я за це зверну гори. Я навіть стану чемпіоном в цьому. Тому, що тепер ця річ – це частина мене. Я відчуваю її, як себе».

Буде складно через це сперечатись з Fi, бо Fi – це насправді не та функція, що потребує причини. Не те, щоб FP не могли бачити логіку, просто вони не так турбуються щодо того, що є логічним, якщо воно вже морально резонує з ними. Якщо ти їм весь день повторюєш: «Ця річ має сенс», вони все одно скажуть: «Я цього не відчуваю, отже це не має значення». «Дивись, відкрий NFT-магазин. Зараз всім дуже подобаються NFT, всі в захваті від них» - «Я більше люблю малювати своїх пташок, тож я буду далі так робити».

FP дуже маніпулятивні типи. Якщо ви думаєте, що TJ є маніпулятивними, то це не так. TJ прямолінійні і відверто кажуть, що думають – тут небагато шляхів для маніпуляцій. А от пушисті і милі FP, вони – так, вони маніпулятивні. =Р

Найкращим способом сперечатись з FP буде переконати їх, що ти розумієш і поважаєш їхню позицію, навіть якщо ти з нею не згоден. Найгіршим, що можна зробити з FP – це доводити, що є правильним, а що – неправильним. FP хочуть піти і робити те, що резонує з ними, а у відповідь вони дадуть іншим стільки свободи, скільки завгодно: «Якщо ти будеш не будеш заважати мені, я не буду заважати тобі».

Як альтернативне рішення: дайте FP трохи автономії, покажіть їм, що ви їх поважаєте за те, ким вони є, і тоді найбільш ймовірно, що вони не захочуть мати проблем з вами. Тоді вони будуть першими, хто захоче знайти спільну мову.

 


На разі – все.

ПС: Ви скажете: «Круто, Вітер. Отже я зможу знайти підхід до тупих?». Ем, ну, так, слухайте план:

1. Приготуйтесь, що треба буде багато і терпляче говорити. Якщо весь день – то весь день, якщо тиждень – то тиждень. Щоб розуміючи мову опонента спокійно і послідовно донести свою точку зору.

2. Через 5 хвилин пошліть людину нахрін, щоб більше ніколи її не бачити.

 «Чекай, Вітер, а як же методика? Так багато знань. Хіба це те, чого вона вчить?»

Ну:

3. Можете ще надавати конспектом по хлєбалу.

 

 

Як сперечатись з психотипами (MBTI) - частина 1


Колись я вже починала тут писати про МБТІ і зараз, в НР, хочу додати ще одну замітку. Якщо мене хтось пам’ятає, то велком, а якщо не пам’ятає, думаю можна зрозуміти без передтексту. Просто скажу, що всіх людей можна грубо поділити на 16 типів.


 

Тож, як 16 персоналій підливають масло в вогонь? Сам факт, що психотипи різні, може почати конфлікт на рівному місці, навіть якщо причини для конфлікту там і не було. Але що більш важливо, я розкажу, як говорити до різних психотипів. Як говорити з ними в найбільш ефективний спосіб? Як вивести розмову на якийсь рівень? Як заспокоїти їх? Є кілька різних поворотів і давайте вже їх розглянемо.

Спочатку база, потім більш детально.

Найважливіше, на що треба дивитись – це дві середні літери у психотипі: S/N і T/F. Вони ще мають назву «функціональна пара».

 

СПРИЙНЯТТЯ

S чи N відповідає за збір інформації – тобто, яку інформацію людина помітить в першу чергу і що буде застосовувати.

Наприклад, Інтуїт буде розказувати про якісь неймовірні плани і фантастичні проекти, а Сенсорик його тут же зупинить питанням: «Чекай! А де взяти на це все гроші?». Витягати Інтуїтів з їхнього інтуїтивного світу і стукне їх об тупий світ реальних фактів та цифр – та який же Інтуїт цього не любить?

Чи, навпаки, Сенсорик важко працює над роботою, яку він дуже любить, а прийде Інтуїт і скаже: «Чому ти тут працюєш? Це загниваюча сфера. Ти вільний. Важлива прив’язка не до продукту, а до капіталу. Підприємець – він капіталіст. Йому важлива рентабельність і те, що принесе найбільший дохід. Не важливо чи це буде пекарня, чи перукарня, чи айфони». Витягати Сенсориків з їхнього світу, де вони можуть насолоджуватись життям в реальному часі та змушувати їх подивитись на велику картину всього – та вони будуть в захваті!


Тож, таким чином, через той спосіб, яким людина дивиться на світ, ми бачимо звідки приходять аргументи. Одна й та сама ситуація – різні перспективи.

 

СУДЖЕННЯ

T чи F відповідає за те, на чому людина фокусується в суперечці і як людина буде діяти базуючись на сприйнятій інформації. Чутливі (F-типи) будуть судити світ згідно моралі та суспільних цінностей, а Мислителі (T-типи) – згідно логіки та практичності. І ви вже одразу бачите, що іноді хороші речі і правильні речі – не одне й те саме. Тут широке поле для довгої суперечки.

 

А тепер давайте дивитись на магію, як ці комбінації змушують сперечатись людину.

ST будуть мати найбільш прагматичний підхід. Вони будуть турбуватись про жорсткі факти, конкретні дані і те, який вони мають практичний сенс.

NF, на противагу, будуть розказувати про концепції, які мають найбільшу цінність, типу: мир, гармонія, індивідуальність.

SF будуть говорити про фізичний світ і мораль та етику в ньому – в реальних відносинах між людьми. Вони будь жити згідно того, що вважають етично правильним прямо зараз.

NT дбають про логіку і систему у відповідності до концептів, які ніхто не може помацати. Вони скоріше будуть теоретизувати та будувати довгострокові плани.

 

Коли ви говорите до іншої людини, вам треба мати на увазі не тільки те, що в вашій сфері інтересів, а й те, що сфері інтересів іншої людини. Якщо ви NF, вам буде дуже важко донести свої ідеї до ST. Або до будь-кого. Ну реально, народ, як це можна зрозуміти? Філософські алегоричні трактати – ви серйозно? Хоча, в принципі, це не означає, що ST не будуть бачити, про що вони говорять. Це просто означає, що у них інший підхід.

Але якщо ви ділите якусь одну букву з людиною, з якою сперечаєтесь, старайтесь робити акцент саме на цій букві. Наприклад Fe-юзери, NFJ і SFJ, зможуть знайти спільну мову на базі почуттів FJ. (Маю на увазі базу на острові ФіДжи. А ви про що думали?)

Якщо ви не маєте жодної спільної літери – теж все ок. Заспокойтесь. Використовуйте свою фантазію. Спробуйте уявити, що ви хочете сказати, але не змінюючи зміст загорніть його в іншу обгортку. Подумайте, як ви можете трохи перефразувати ваш аргумент так, щоб він наблизився до реалій літер вашого опонента.

Ви скажете: «Ха! А чого це я маю турбуватись про реалії їхнього психотипу?». Ну, тому, що ви знаєте про психотипи, а вони, скоріш за все, нічого не знають. Вони, як коти, які думають, що всі інші тварини на Землі – теж коти. І вони дивуються, чого ось цей кіт гавкає на другого кота та загнає його на дерево. А у вас є розуміння. Ви знаєте, що не кожна тварина є котом і що той кіт, який гавкає, скоріш за все є собакою.


Ось конкретний приклад: ви INFJ, а ваш бос – ESTJ. Літери різні і там не багато чого є спільного. Ви хочете попросити свого керівника про вихідний, щоб сходити в школу на випускний концерт INFJ-молодшого у середу і ви його не можете пропустити. Я без поняття, чому такий приклад і чому вони вирішили зробити випускний посеред навчального року та ще у середу. Я не шкільна комісія.

Якщо ви будете говорити з позиції почуттів F і трохи інтуїції N, це буде звучати: «Для мене це дуже важливо – проводити час з моєю сім’єю, бо я їх люблю». Для ESTJ це прозвучить як повна лажа, наче INFJ просто не хоче працювати та шукає для цього різні відмазки. Все, що в полі зору ESTJ – це робочий порядок і все, що має бути виконаним. ESTJ бачить логічні наслідки цього рішення – робота не зроблена тому, що INFJ на якомусь там концерті.

То що робити? Перепакувати послання в іншу упаковку, в трохи більше ST-шний вигляд: «Бос, я хочу вихідний. Мій син має випускний посеред року, мені треба сходити на його концерт. Я цього не розумію, але у будь-якому разі. Я знаю, що робота має бути зроблена. Робота – перш за все. Я можу працювати кілька днів понаднормово, або працюватиму вдома, або можу вийти у суботу, щоб робота не зупинялась через мене».

Тепер у вас ситуація WIN-WIN, де INFJ має вихідний, а ESTJ – логічну причину дати його: чому цей вихідний потрібен і логічне рішення, як з цим можна справитись.

 

Ок, це був простий приклад. Давайте трохи більше у техніку. Давайте про когнітивні функції.

В когнітивних функціях, коли доходить до протистояння чи дебатів, це стосується функцій прийняття рішень: Fi, Fe, Ti, Te. Тому, що ці функції буквально відповідають за те, як ми будуємо рішення базуючись на сприйнятій інформації, і на чому ми більше всього фокусуємось. Чому вони такі важливі? Бо це вони приймають рішення. А рішення – ведуть до конфліктів.


Далі буде можливо

Типу бої


Все-таки запощу, бо вже дістало. Поки люди намагаються виграти реальний бій, я тут не можу справитись з звичайною ситуацією.


Як розпізнати, що тебе вирішили надати родичі? Заходжу я, значить, в ванну, а там замість твоїх речей всю поличку перед раковиною зайняли різноманітні пінки для бриття всіх видів, які я так розумію, повинні символізувати фразу "Вгадай хто приїхав!". Вони скрізь! Сюрприз, так би мовити. Проте, людина потім, схоже, передумала і в куточку на самій раковині поставила стакани з зубними щітками та пастою. Ну, дякую. 
Ви спитаєте: "А куди ж можна прибрати все, що до того стояло на поличці?" А нахрін! Угу, це саме правильне слово. Поскидувати все в ящик і заштовхати ногою десь підниз - це нахрін. 
Але ж я розумний Вітер. Я вирішила відплатити тією ж монетою - і сховала мило для ванни, залишила тільки шампунь. Хай спробує свій же метод)
Що ви думаєте? Час пройшов, а надиво, ніяких ознак невдоволення, обурення, страждань пошуків... Зате волосся на його тілі м'яке та шовковисте! Підозріло.


"Ну, чого ти, зате я тебе можу на машині довезти на роботу!" Ну хоч тої радості... подумала я спершу. Відкриваю двері, а там сидіння зайняті якимись речами. Я не розумію, де тут місце для мене. Той каже:
- Що?
- Ем... Тут чиїсь речі.
- Я не знаю чиє то. Викинь!
Викинути чиєсь майно? Ти навіть не знаєш чиє? А власник точно не проти? Я повертаюсь до тої людини щоб з'ясувати чи правильно я зрозуміла, а вона не чекаючи питання тут же потискає плечима:
- Я завжди так роблю.
По-моєму, я все ж не зрозуміла. Дивна система. Проте мене чекають, поки я сяду. Я акуратно починаю лізти в чиїсь речі, дістаю якісь блокноти. Той їх хапає і викидає. Дістаю футболу - викидає. Дістаю скляні стопки. Тут же чую:
- О, то-то дуже потрібне на роботі! То не можна викидати!
Сховав в бардачок.

...Ем...
То... Як ви виживаєте з своїми родичами? :)
Ні, я впорядку. Я просто Вітер, а це просто очі, якими я просто дивлюсь на світ.


Тут можете уявити собі трек, в якому б були приблизно слова "народився в СРСР"


Вибухи

Я зазвичай не пишу тут про політику, але раз уже все рівно не сплю, то...
Сплю я значить, нікого не чіпаю, думаю, що таких як я не має бути, бо вони ніяк в світ не вписуються. І тут чітко в 5:30 спочатку світло в вікні, потім гучний вибух, через деякий час трусонуло дім і навіть деякі речі попадали. Тобто якщо не хтось мб не встиг прокинутись, то щоб точно. Якщо цей будинок розвалиться, ніхто ж за це не відповідає. Вже думаю: "як рятувати свою шкуру", бо згадала різні жахалки про війну.
В 5:35 чітко вибух почувся десь подалі, в 6:00 - ще далі. Це собі хтось так будильник ставить? Електропостачання працює, водопостачання - теж, і навіть Інтернет є. Ціла купа машин виїхало зараз зранку на дорогу. І всі їдуть в одному напрямку - з Києва.

І от тепер мені реально цікаво, що то було!

Якби я була доларом, я би теж підскочила.

Графічний блог #3


Ну і частина третя "Що ти будеш вдома робити?"
...та ну, ви так все про мене дізнаєтесь. К чорту! =\

Ні, на цей раз нічого не розбилось. Я була супер обережна. Сама точність)))

Когнітивні функції

[ Зміст до попередньої статті ]

Зміст до попередньої статті

Вступ - http://blog.i.ua/user/2222714/2384995/

Частина 1 (E/I) - http://blog.i.ua/user/2222714/2384997/

Частина 2 (S/N) - http://blog.i.ua/user/2222714/2385000/

Частина 3 (T/F) - http://blog.i.ua/user/2222714/2385001/

Частина 4 (J/P) - http://blog.i.ua/user/2222714/2385003/

Закінчення - http://blog.i.ua/user/2222714/2385005/


Когнітивні функції

 

Бонус! Для любителів ще погрузити себе я маю неймовірний смаколик. *_* тож пристебніться, бо я хочу розмістити все в одному блоці і більше ніколи до нього не вертатись!)))

Отже, що це за функції, які я весь час описую?

Почалось все з Карла Юнга, який написав «Психотипи», і, коротко кажучи, описує, що все, що коїться з людиною, визначається типом. Ви вже читали у мене багато про ці функції. Сприйняття (Perceiving) відповідає за те, як ми сприймаємо реальність, як визначаємо, що щось взагалі є реальним. Сприйняття буває Сенсорним (S) і Інтуїтивним (N). Тобто це 2 шляхи, якими ми збираємо інфу і організовуємо її. Сенсорика відповідає за факти, за конкретні речі, за деталі, за те, що можна довести - доволі матеріальна, реальна функція, що живе теперишнім. Коли Сенсорики щось описують, вони це роблять настільки конкретно, послідовно, реально, що ви ніби бачите перед собою цю річ. Хм, навряд чи ви прям бачите про що я кажу. Зате Інтуїція більше відповідає на: "Що стоїть за цими всіма фактами, конкретними словами? Яке реальне значення?". Інтуїція працює з концептами, ідеями, закономірностями і тим, що в принципі можливо – річ більше абстрактна  і живе скоріше в майбутньому. Рішення приймається Judging функціями  – Мислення (T) і Почуття (F). Чуття будує рішення базуючись на тому, що важливо, що зробить нас більш щасливими, що має цінність, не обов'язково це можуть бути логічні речі, а Мислення – на тому, що має сенс і що принесе результати. І, якщо ви мене читали раніше, то скажете: «Вітер, ми це все вже знаємо, нам нудно, я далі читати не буду, а збережу цю замітку на той час, коли не зможу заснути». Добре, я зрозуміла. Когнітивні функції беруть ці чотири літери S, N, T, F і кажуть: насправді ми можемо ці функції поділили на 2. Тому, що нема тільки одного типу Мислення. Є 2 типи Мислення – екстравертне і інтровертне. Так само і решта. Добре! І що це значить? Як Чуття може бути інтро чи екстра? Яка різниця? Отже, базово, якщо функція є екстравертною – вона спрямована назовні, вона не є чимось особистим, вона поширюється на всіх і вся, вона розширює коло пошуків, збирає інфу ззовні, легко приймає інформацію зовні, тож доволі гнучка і рухома. Якщо функція інровертна – вона направлена всередину, вона звужує коло пошуків, вона заглиблюється у щось більш ґрунтовно, вона організовує та впорядковує, вона незрушна. Екстравертна - приймає багато хаотичної інформації так, як є, і так само легко викидає, інформація об'єктивна. Інтровертна - приймає інформацію селективно, це те, що має якесь особисте значення, впорядковує її згідно якоїсь своєї системи, суб'єктивний підхід.

І тепер більш детально: є екстравертна Сенсорика (Se) і інтровертна Сенсорика (Si). З’являється така маленька буквочка біля великої S.

Так як Сенсорика – це факти, то інтровертна Сенсорика (Si для крутих діток) організовує факти і навіть допомагає організовувати речі у фізичному світі, як, наприклад, розставити книжки на поличці по-алфавіту. Si вчитись може тільки покроково, по інструкції. Екстравертна Сенсорика - це мультизадачність, це функція отримання миттєвого результату в фізичному світі (зазвичай спортивна риса), направлена на пошук нових фактів, нового досвіду, вона цінує більше дії, ніж слова, і, як показує практика, постійно влазить в якісь пригоди. Фактично – це люди-енерджайзери. Сенсу в інструкціях вони не розуміють і вчаться вже по ходу роботи, на практиці. Вони не зрозуміють, поки самі не забруднять руки.

Інтуїція швидше схоплює інфу: "Ок, я зрозумів ідею, зрозумів принцип роботи. Я готовий", але це не значить, що вони зрозуміли прям все, всі деталі справи. Інтровертна Інтуїція (Ni) намагається скомпресувати всю наявну інформацію в якусь есенцію загального значення, ідеї, копає глибоко та ґрунтовно, розвертає одне і те ж під різними кутами, а Ne вважає доволі поверховою рисою, в той час як екстравертна Інтуїція (Ne) весь час хоче шукати щось нове і додавати до загального концепту нові і нові приклади, обмінюватись досвідом з такими ж та буде дивуватися з закритого розуму Ni і їхньої зацикленості.

Тепер про фунції, що відповідають за прийняття рішень.

Інтровертне Мислення (Ti) звертається до логіки і остаточним суддею вважає себе. Екстравертне Мислення (Te) направлене назовні і базується на логіці, що прийшла з зовнішніх джерел, таким чином їхня логіка об’єктивна. Все так скорочено подаю.

А ще є екстравертне Чуття (Fe) і інтровертне Чуття (Fi). Екстравертне Чуття слідкує за цінностями всього племені, тим, що людям треба, що інші цінують. Інтровертне Чуття каже: «Забудь про плем’я, про всіх інших. Подумай про себе. Що не всі, а особисто ти вважаєш правильним? Слідуй за своїм серцем» або вони ж «Не розумію, як воно може іншим подобатись».

Як бачите, шляхи в екстравертних і інтроверних функціях протилежні. Все стало зрозуміло? Я маю надію.

Asset-1

Тепер, як воно працює? Уявіть собі, що ці всі літери – це атоми, і кожен з нас має повний набір цих атомів. Вони входять в одну молекулу, яка складає нашу персоналію, і вони не висять в вакуумі та не розкидані хаотично. Кожна з цих функцій певною мірою прикріплена до своєї протилежності. А ви всі: «Типу ЩО?!». Ну, у магніта є дві сторони. А ви тут же: «Вітер, ми ніколи не бачили магніт, ми не знаємо, як він працює. Розкажи зрозуміліше» Ок, є протилежні поля, що притягуються, так і тут – протилежні функції завжди ходять поруч. Тобто я кажу, що не просто Чуття є протилежне Мисленню, але ще й екстраверсія є протилежна інтроверсії. Це значить, що якщо на першому місці для вас є Si, то протилежним є Ne, що також десь лежить у вашому функціональному арсеналі. Сподіваюсь, зрозуміло. Ви спитаєте: «А чи можуть бути в парі Fi та Fe, чи Si і Ni?». Ні. В одній людині – не можуть. 

Когнітивні функції завжди працюють в зв’язці. І от є щось із цієї зв’язки на першому місці. Тобто якщо ви використовуєте інтровертну Інтуїцію як домінантну функцію – ви її оверюзаєте, забагато використовуєте, а функція, якій не віддають перевагу, є подавленою і чим більше займає інтровертна Інтуїція місце у вашому житті, тим більшим джерелом смутку і болі є екстравертна Сенсорика. Вона є, але ви її стараєтесь весь час ігнорувати і в результаті, з цією функцією завше якісь проблеми. Шо, весело? Ха-ха. Далі.


В якому порядку читати ці літери? Раніше я коротко згадувала, тож зараз трохи математики. Для наочності візьмемо ESTJ. Перша і остання літера говорять тільки як читати цю комбінацію, сама людина – це дві середні літери.


Отже спершу читаємо останню літеру в ESTJ. Тут це J. Вона вказує на функцію яка є екстраверною - Judging чи Perceiving. В даному випадку це функція обробки інфи прийняття рішення J – Judging. Отже екстраверною фунцією є Мислення (Te). Відповідно, інша літера буде інтровертною – Si. Далі читаємо в ESTJ першу літеру – це E. Вона говорить, що людина є екстравертом, отже на перше місце з цих двох літер ставимо ту, що екстравертна – Te. Це домінантна функція. І ви тепер такі круті, що знаєте це слово та можете вражати всіх своїх знайомих глибоким словниковим запасом. Друга функція зветься допоміжною. Тут допоміжна – Si. Протилежна їй функція буде на третьому місці – це Ne. Чим більше ми використовуємо одну функцію, тим менше використовуємо протилежну, тому четвертою функцією є протилежна до Te, а саме Fi. Такими є чотири функції цієї людини, якими вона може впевнено користуватись по життю. Ви спитаєте: чи значить це, що у ESTJ нема Se чи Fe? Відповідь: є. Але вони знаходяться в тіньових функціях – це 5, 6, 7 та 8-ма (Te, Si, Ne, Fi, Ti, Se, Ni. Fe). У всіх є все. За Юнгом тіньові функції лежать поза межею нашої свідомості, вони протистоять нашому его, тобто тому, ким ми себе ідентифікуємо, і входять в несвідоме. Назовні виходять, коли основний склад не справляється. Тоді інші починають говорити: «Був сам на себе не схожий», або ви: «Нащо я це сказав чи зробив?»

Значить, ESTJ можна було б записати як TeSi – і це означало б те саме. Якби було SiTe – то це ISTJ. 

Чи треба в цьому більше покопатись? Я страждаю над тим, щоб не дати занадто багато і не занадто мало. Тут було до хріна словника і визначень, які я думаю, ніхто того не зрозуміє і взагалі - більше заплутаєтесь. Якби так коротко переписати? Хм...

Фунція 1 домінантна «Герой» - те, що людині найлегше розвивати та контролювати. Функція взагалі працює на автоматі і не треба навіть напрягатись, вона настільки природньо вписується у абсолютну більшість випадків, що ми не задумуючись віддаємо команду: "Домінантна, вперед". Так само як не задумуємось як правильно писати літери, якщо вже їх знаємо. Це суперзірка нашого шоу. Якщо побачили, що людина використовує якусь функцію для атаки, і робить це впевнено та майстерно, так, що навіть може повести за собою інших - то це яскрава ознака функції-героя. Але якою б класною та розвиненою не була перша функція, її все рівно не достатньо, щоб функціонувати як повноцінна людина і тому у нас є ще інші. Самого розуму замало, самої сили замало, самих цінностей замало, самої магії замало.

Ф2 допоміжна "Батько/Мати" - є потужною підтримкою домінантної і зазвичай, це те, чим ми втішаємо чи виховуємо інших. Функція балансує ектраверсію і інтроверсію. Коли вона перетягує на себе занадто багато, то стає овер-протективною, починає «виховувати» інших навіть там, де це недоцільно, або навпаки розводить вседозволеність.  Насправді функція Батько/Мати приглядає за функцією Дитя, яке хоче вічно кудись втекти чи набешкетувати. В реальності, коли людина щось скаже з функції Дитя, вона одразу поправляється, щоб все було у відповідності як Батько/Мати дозволяє. Також, у фільмах є якийсь наставник, який як батько чи мати направляють головного героя (а тут функцію Герой). Потім буває момент, коли герой не слухає наставника і потрапляє в халепу, а пізніше згадує настанови - і все стає на місця. Якщо ж в реальності функція Батько/Мати вимикається, людина впадає в те, що прийнято називати петлею. Не забувайте про свою другу функцію, бо вона вас зрештою дістане, а буває дістане і розчавить, як танк.

Ф3 полегшення «Дитя» - чим ми можемо бути втішені і що використовуємо в грайливий, дослідницький чи творчий спосіб. Ми насолоджуємось граючи з цією функцією і даємо відпочинок першим двум. В одну хвилину дозволяє собі бути "королем світу", в іншу - "пораненою душею", коли це доречно, тобто здоровим чином. Проте це не та функція, яку ми можемо використати відповідально. Ми ніколи не можемо навантажити її серйозною роботою.

Ф4 прагнення «Аніма/Душа» - збалансовує домінантну функцію. Вона є найслабшою, часто з нею проблеми і її соромляться. Ми схильні захоплюватись людьми, які цією для нас четвертою функцією добре володіють, але особисто для себе її розвиток вважаємо "марною тратою часу". Проте без неї людина розвинена однобоко. Використовувати її важко, незручно, стомливо, ми тикаємо на інших пальцями типу: "Гей, я не маю цю функцію використовувати", зате якщо з нею все пройшло добре, то ми потім дуже з того пишаємось. Десь так:


Аніма, мені подобається слово "душа", бо вона наділяє душею Героя. Вона робить щось, що робить персонаж живим. За Юнгом, функція Аніма - це саме життя.

Тепер по Тіням. Ще коротше. Ми її не бачимо, інші - бачать. Це про те, що не можна заправляти електрокар бензином. Так, навіть найвищої якості. Не можна. Вважається, що Тінь за межею нашого контролю і тому, частіше всього проявляється в нездоровий спосіб. Бо найлегше, що можна зробити - це піти найлегшим шляхом. Ми схильні критикувати себе по цим тіньовим функціям, сумніватись в собі, або накидуватись на інших та робити пасивно-агресивні зауваження, в цілому демонізувати іншу людину. Розвиток тіньових функцій за MBTI вважається марною тратою часу. Тіньові функції ви могли бачити, коли хтось вливається в нову компанію і дуже хоче всім сподобатись, і робить те, що думає, інші від нього чекають, і веде себе зовсім не як та людина, якою є, а потім приходить до дому злий, бо, по-перше, сидіти на нерозвинених функція вимагає дуже багато енергії, а, по-друге, вони важко піддаються контролю, не можуть адекватно себе захистити і людина буде мучитись: "Чому я дозволив іншим зі мною так себе поводити?" Але далеко не факт, що так має бути. Цілком можливо, що ці функції стануть джерелом самоактуалізації. Залежить від людини. Тобто, якщо стрінеться людина, що використовує ті ж методи що й ми, але в якийсь інший спосіб, тобто, наприклад замість нашого Si якесь Se, то є два варіанти: 1) «Це якась зла людина і у неї приховані мотиви», 2) «А що, так можна було?». Особливо, якщо у неї домінантною рисою є протилежна функція нашій четвертій (тобто функції, з якою ми весь час страждаємо і використовуємо тільки коли є крайня необхідність щоб тільки відчепились), а приходить хтось, хто юзає це, юзає взагалі незрозумілим чином і не просто юзає, а в нього ще й виходить: «Ну, демон, не інакше!». І тут є два варіанти: або накинутись на людину за те, що вона не відповідала вашим очікуванням, або посміятись з тих дивних ситуацій, що між вами відбуваються. Просто корисно знати, що бувають такі випадки і різні функції.


Хм, все одно забагато вийшло. Це зрозуміло? Ви зрозуміли? Ха-ха, ви не зрозуміли.))

 В цілому, тут не стоїть питання використовувати мені, наприклад, АБО NT, АБО SF. Навпаки, одне має збалансовуватись протилежним. Питання - як гармонійно використовувати І NT, І SF. (З кіно: "А куди?.. Туди, сюди?" - "Все в себе")

Розвиток з віком

Психотип – це те, з цим людина народжується, воно є спадковим і ми його не вибираємо. Коли дитина тільки народжується, вона користується всім підряд навмання поки в один момент не з’ясовує, що у неї є домінантна функція (з'ясовує, що ходити на ногах зручніше, ніж на руках), дещо пізніше усвідомлює допоміжну функцію і цього вже достатньо, щоб функціонувати. Перші дві функції – це те, що працює на ура. Це все я описую здоровий розвиток. В принципі, з третьою функцією теж все в порядку. З чим вічно проблеми – це з четвертою.  Взагалі, рекомендую знайти свою четверту функцію і перевірити чи все з нею ок.

Знаєте, що таке свідоме використання своєї функції? Це не тільки розуміння, що вона існує, це ще усвідомлення за неї відповідальності. Тобто мала дитина може розбити чашку і не розуміти, а дорослий, якщо захоче розбити чашку, знатиме що він робить, для чого, і розумітиме, що залишиться без чашки, а не "просто тому, що це весело".

Отже:

1-ша функція – починає проявлятись в ранньому віці, десь в 5 років

2-га функція – в 10-12 років

3-тя функція – з 20 років і до 30 вже має бути повністю розвинена, якщо все пройшло добре

4-та функція – стартує десь в 40-50 років або взагалі ніколи

Орієнтовно в 70 років люди починають потроху злізати з наркотика домінантної функції: «Ок, народ, я зрозумів, що воно не працює».



 У мене все. Окремі питання - всі ґуґляться. На цьому закінчу. Вивчайте вже щось інше =)


Хм, чула, що тут блоги буває видаляють. Буде сумно, якщо таке трапиться з моїм, бо версії на компі чи ще десь у мене нема.

8 різних урядів замовляють одну піцу

Я пишу блог. Люди пишуть коменти. Це так, як воно працює. Я провела дослідження і з'ясувала, що більше всього люди хочуть бачити дві речі:

1) груди
будь ласка

2) пояснити як працюють стереотипи

будь ласка

По ходу, люди не знають, що таке стереотипи, інакше я не знаю, як ще пояснити зауваження типу «Ти правда думаєш, воно працює?» Серйозно? Ви мій блог бачили? Я знаходжу це кумедним, бо всі мої останні пости на MBTI-тематику і там я пояснюю її ненауковою мовою. Що ви взагалі в мене читали?

Я, пишучи тему MBTI, думала, що люди скажуть: "Чого "Інструкцію" або "Як жити якщо довкола самі ідіоти" ти розписала так детально, як для ідіотів?", вийшло трохи інакше...

 Можливі причини "чого воно не працює":

1) неправильна ідентифікація

2) буває людина не помічає власних рис, інші помічають

3) "Я довго думала, що опис мого типу не відповідає мені поки не прочитала опис нездорового типу. Тепер все зійшлось"

4) "Який там у мене тип? Фу-у-у-у! Не хочу, він за мемами не багатий"

5) не відповідає стереотипу. Людина не зобов'язана відповідати стереотипу, але вона все одно буде повторювати свій паттерн. Тобто, наприклад, якщо ENFP ми уявляємо доволі неорганізованими, то існують ENFP, які якимось чином з'ясували, що можна трохи організувати своє життя і тоді в них залишиться ще купа часу на всяку дурню.


А тепер, не подумайте, у мене є багато хороших коментів і дякую всім за підтримку, і також - це нормально сумніватись і ставити питання, це правильно, але уявіть, як би окремі коментарі звучали, якби це стосувалось політичних систем.

Ти правда думаєш, що уряди бувають різними?

Скільки країн – стільки політичних систем. Всі країни унікальні.

Ти ж розумієш, що ти розводиш демагогію? Нема такої науки, як політологія!

Мені нема ніякого діла до того, з яким урядом я маю справу. Не важливо, яка система, головне - щоб в країні по-людськи відносились до своїх громадян.

Всі системи є однаковими, бо всі вони направлені на збагачення однієї обмеженої купки людей.

Якщо в країні демократія, то вона така ж, як і в іншій країні і точно така, і не інакша, як у цьому відео.

І ото треба комусь вивчати політологію? Стільки праці вкладено.

Не можна визначити тип політичної системи. Уряди – річ слизька і в принципі не любить, коли їх класифікують чи вганяють в певні рамки.

В нашій країні демократія, але вона за замовченням не вписується в ознаки демократії.

Це є країна, в ній є один керівник – однозначно це фашизм.

Думаєш хтось щось розуміє?

Визначення політ. системи – це географія.


- Тут написано, що монархія - це коли вся влада належить спадкоємному монарху. Хіба в Великій Британії так? Висновок - ця вся система не працює, бо вона зовсім не відповідає дійсності.

- Там конституційна монархія.

- Ти чого тупиш? Ви бачите тільки себе, а не що я пишу.

- Ясно)

- І мені соромно за цю теорію...

- Таку ж тупу, як я?

- Абсолютно точно. Вона...


Що означають стереотипи в артистичному баченні я вирішила показати на прикладі політичних систем і ви можете оцінити скільки в них правди, бо я думаю всі знають про різні політичні системи… ну, більшість з вас. Тож вперед! Демократія, фашизм, диктатура, монархія, комунізм, анархія, теократія, військова хунта

(Тут я перекладати не буду, бо товариші з Ірландії забезпечили свої ролики субтитрами і ви можете увімкнути російський текст)


До речі, перегляньте їхній канал. У них багато класних скетчів на різні теми і майже всюди є саби російською, а іноді і українською мовами. Тільки до найновіших відео не встигають завантажити субтитри =)

16 персоналій взаємодіють з найбільш схожим на себе типом

Поперекладаю всякі підбірки вам =) 

[ Зміст до попередньої статті ]


ESTP: - Гаразд, наступний келих за мій рахунок.

ESFP: - Чувак, вже пізно, а завтра зранку нам на роботу.

ESTP: - І що?

ESFP: - Тож краще зроби мені подвійний шот, тому що ми повинні витягти з цього вечора максимум.

ESTP: - Ось це я називаю «думати наперед»!

 

 

ISFJ: - Мені треба придумати, який хороший фільм я можу подивитись сьогодні ввечері з моєю новою подружкою. Я маю показати їй, що у мене хороший смак. Тож, що ти порадиш?

ISTJ: - Я б запропонував «Times New Roman».

ISFJ: - «Times New Roman»? Як шрифт?

ISTJ: – Так, це дуже пізнавальний, дуже довгий документальний фільм про шрифт Times New Roman.

ISFJ: - Уау! То якщо тобі подобається, я переконаний, що це чудовий фільм!

 

 

ENTJ: - Треба працювати розумніше!

ESTJ: - Треба працювати важче!

ENTJ: - Я втомився від того, що ти весь час тягнеш мене назад.

ESTJ: - Я втомився від того, що ти мене вічно критикуєш.

ENTJ: - Я стану поводитись дуже агресивно, щоб ти не міг сказати, що всередині я почуваюсь вразливо і невпевнено.

(незручна пауза)

ESTJ: - Ну,.. я зроблю те саме!

ENTJ: - Чудово!

ESTJ: - Прекрасно!

 

 

ENFP: - Якби ти міг прожити тисячу років, що б ти зробив?

ENTP: - Ну, це залежить від того, чи я єдина людина, яка б жила тисячу років. Тому, що якщо це так, то в якийсь момент я за замовчуванням став би найважливішим істориком у світі, тому що я б пережив стільки історичних подій. І знаєш що? Насправді, я не дуже хочу бути істориком. Історія мене не настільки цікавить. Тож, я не знаю, що робив би. А ти?

ENFP: - Твоя відповідь зруйнувала будь-яке моє бажання жити так довго, так що, вже неважливо.

 

 

ENFJ: - Моя тобі порада – перестати шукати схвалення від інших.

ESFJ: - Гаразд, хіпі, моя порада тобі - більше смійся.

ENFJ: - Гаразд, це справді елементарно.

ESFJ: - Живи, смійся, люби, бро. Це б не написали на вивісці в TJ Max, якби це не було правдою.

ENFJ: - Гаразд, я тобі пораджу - слідувати своїй власній внутрішній правді.

ESFJ: - Я не знаю, що це означає, але моя порада для тебе - мати більше сонця.

ENFJ: - Ти розумієш, що той, хто першим прийме пораду іншого, програє.

ESFJ: - Так, і я приймаю виклик!

 

 

INTP: - Ти збираєшся на вечірку до Тіфані в суботу?

ISTP: - Нє-а.

INTP: - О, всі будуть дуже розчаровані, якщо тебе там не буде.

ISTP: - У суботу я занадто зайнятий роботою над своїм мотоциклом.

INTP: - Ясно.

ISTP: - А ти збираєшся на вечірку?

INTP: - Чорт забирай, ні, я теж зайнятий тієї ночі, бро.

ISTP: - Зайнятий чим?

INTP: - Хм, думанням. Так, ціла ніч зарезервована для думання. Просто дуже багато думання.

 

 

ISFP: - Такі дні мене надихають, друже. Наче краса навколишнього світу просто наповнює мою душу. Дивишся і аж жити хочеться.

INFP: - Так, і це змушує мене думати про всі ці щасливі моменти з минулого. Такі швидкоплинні. Вони перетворюються в перлини щастя в темряві мого розуму, яка загрожує зламати мене.

ISFP: - Ем… Ага.

INFP: - …

(незручна пауза)

(спів птахів)

 

 

INTJ: – У мене є бізнес-план для експоненційного зростання нашої справи протягом наступних 20 років.

INFJ: – Чудово, у мене є маркетинговий план, щоб ми могли привабити клієнтів, які полюблять місію нашої компанії.

INTJ: - Що далі у списку?

INFJ: - Я думаю, що ми повинні, типу, зайнятися рутиною, узгодити деталі, подати документи.

INTJ: - Кому?

INFJ: - Я не знаю.

INTJ: - Я теж. Все, що я знаю, це те, що у нас є чудовий бізнес-план.

INFJ: – А я просто знаю, теоретично люди полюблять нашу справу.

INTJ: - Одного дня так і буде!

INFJ: – Тож чи маємо ми розібратися з усією цією монотонною нудятиною?

INTJ: - Ні, ми повинні просто спланувати наш шлях в обхід неї.

INFJ: - О, звичайно, ти маєш рацію.

INTJ: - Ха! Тому мене й називають архітектором. Я будую міст прямо над всією брудною роботою.

INFJ: - Наша справа не може прогоріти!

INTJ: - Жодних шансів!

 

16 персоналій як психологи

Поперекладаю всякі підбірки вам =)

[ Зміст до попередньої статті ]




ENTJ

- Ну, тепер мені абсолютно очевидно, чому ти почуваєшся погано – ти не маєш напрямку у житті.

- Я тут тому, що мій хлопець кинув мене.

- Так, і ти зашла в глухий кут – нема конкретного напрямку у житті.

- Ем, я справді очікувала трохи більше емпатії.

- Емпатія – це не те, що робить нас успішними у житті, Маргарет!

 

 

INFJ

- То я подумала, що можливо зможу Вам зателефонувати на цих вихідних.

- Так, ти абсолютно спокійно можеш мені телефонувати по вихідних. Я завжди тут для тебе.

- Чи можу я зателефонувати у суботу вранці?

- Ем, у мене в суботу вранці візит до стоматолога… Але, знаєш, я можу відмінити це, все гаразд, ти можеш мені телефонувати.

 

 

ESTP

- Отже, викладуй все мені.

- Ну, недавно я почувався так, ніби кожен мене ненавидить.

- Ну і що не так?

- (посміхається, потискає плечима) Дякую

- Можна було б зробити припущення, що ти значно повпливав на життя кожної людини, яку хоч раз зустрів. А це неможливо!

- Але іноді я саме так почуваюсь.

- Хм, ну тоді проблема не в них, проблема – в тобі.

- Ось чому я тут.

- Так. Хм. Ну, добре!

 

 

ESFJ

- Я почуваюсь винною за те, як я вела себе із своєю мамою. Я мала кілька пропущених від неї.

- Ти їй передзвонила?

- Ні

- Звісно. Ну, можливо тобі слід їй передзвонити?

- Ну, я просто боюсь розмовляти з нею.

- Так, це складно, але знаєш, можливо, враховуючи те, що ти почуваєш себе винною, тобі все ж слід перетелефонувати їй і вибачитись?

- Це буде дуже тяжко для мене зробити.

- Я розумію, але… зроби це =)

 

 

ISTJ

- Тож я вирішив, що настав час загладити провину. Я вирішив побачитись з нею у вівторок, що я зробив би й так. Я приїхав до будинку…

- Перепрошую, що перебиваю. Можу я щось уточнити?

- Так, звісно.

- Ви не могли побачитись з нею у вівторок тому, що раніше в своїй історії Ви розповідали, що у вівторок Ви були у свого механіка.

- О, дійсно. Тож, можливо це була середа. В будь-якому разі…

- Ні, вибачте. Хвилинку. Це не могло бути у середу, бо Ви сказали, що Вас не було у місті з середи по п’ятницю.

- Так, справді. Тоді, мабуть, я бачився з нею у вівторок ввечері. В будь-якому разі…

- Ну, ха-ха. Є велика різниця в наявності чи відсутності сонячного світла. Ви не могли б забути таку деталь просто так.

- Це має якесь значення?

- Так, є декілька важливих фактів, які витікають з часу добу: рівень енергії, апетит, одяг, обстановка.

- Я не помітив всього цього.

- Ну тоді я думаю, що ви тоді не дуже підходите одне одному.

 

 

 

ESFP

- І тоді в четвер я побачив той самий сон, тільки цього разу плитка в музеї була сіра, а не жовта.

- *спирається на підборіддя і починає куняти*

- А замість квіткового магазина навпроти був натовп з людьми без лиць, що говорили одне до одного. Але я навіть не знаю, як могли вони це робити, бо у них же не було ротів.

- *падає голова з підборіддя, але встигає прокинутись перш ніж стукнутись головою*

- І тоді в п’ятницю я не заснув, бо все хотів розгадати суть цих снів, розгадати їхню природу, щоб якось все сформулювати і поділитись наявною інформацією з Вами. Що Ви про це думаєте?

- *протирає очі, робить задумливий вигляд, киває головою* Так.

 

 

 

ENFP

- І ось чому я не їм більше яблук взагалі, ха-ха… Вибачте, про що йшла мова?

- Ну, ми говорили про мене і мій страх самотності.

- А, правильно! Продовжуйте.

- Отже, я прийшла до свого друга грати в настільну гру. Я зашла в кімнату я зрозуміла, що там не було стільця для мене. Тож я вийшла і поставила свій десерт на стіл. Але насправді я просто стояла там, як вкопана, це було доволі незручно…

- Хіба не кумедно, наскільки велику увагу люди приділяють незначним речам? Якби це був я, я б асбсолютно точно знав, що неправильно порахував кількість стільців, що необхідна. Хаха, хіба що крім одного разу, коли я забув, що запросив до себе до дому всю околицю, а коли люди почали приходити, стільці, щоб сісти, дуже швидко закінчились і більше не було місць. Це було особливо кумедно, бо я тоді працював в магазині меблів.

 

 

 

 

INTJ

- Отже що відбувається в цей момент – тіло вступає в режим «Бий або тікай», що означає, що горомони стресу бігають скрізь по тілу і мозок починає сприймати все як загрозу, навіть якщо її там немає. Здатність мозку до раціоналізації тоді повністю вимикається.

- Вибачте, Ви мене абсолютно заплутали. Я насправді того всього не розумію. Ми можемо поговорити просто про мене і те, як я люблю своїх котів?

- Пішов геть з мого кабінету!

 

 

 


INFP

- Дивовижно. Отже Ви сказали, що Ваш страх осуду від інших змушує Вас випускати з поля зору те, що справді для Вас важливо.

- Так, ймовірно.

- Цікаво *задумливо киває головою*

- *чекає*

- *вдивляється вдалину*

- Мені здається, наш час уже вийшов.

- О, ні, будь ласка, мені вже довелось сьогодні відкласти три зустрічі з клієнтами, бо не вкладався в час.

- Ого!

- Маю сказати, я дізнався дуже багато нового про себе з нашої бесіди. Думаю, мені треба стати обличчям до суворих реалій всередині себе.

- Це правильно?

- Так. Це як… Я розкажу Вам коротку історію. Я був у третьому класі і я наступив на пташку.

- *киває головою тип «продовжуй»*

- *продовжує себе засуджувати* Так, на пташку. І це змінило моє життя по декільком аспектам…

 

 

 

ENTP

- І тепер я не можу бути з нею в одній кімнаті тому, що відчуваю наче вона мене ненавидить.

- Так, слухай. Це доволі грубо. У мене нема чіткого рішення щодо того, через що Ви зараз проходите у житті, але я психоаналізував Вас і збираюсь розповісти, чому все, що Ви мені щойно розповіли, базується на суб’єктивних відчуттях і не відповідає дійсності.

- Але яке значення має навколишня дійсність, якщо мої почуття справжні?

- Тому, що це дійсність.

- Але… мої почуття, вони важливі.

- Нууу, так-сяк. У психології ми маємо для цього поняття. Звучить як «заперечення»

 

 

 

ISFP

-Тож, я думав довго над Вашою ситуацією і просто хочу сказати, що пишаюсь Вами через те, що Ви покинули цю роботу. Потрібно багато сміливості, щоб дотримуватись власних принципів і вибирати морально правильний шлях.

- Ем, насправді, я залишився на роботі.

- Оу.

- І взяв підвищення.

- Оу… Це добре.

- Ви в порядку?

- О, так, все абсолютно в порядку.

 

 

ESTJ

- Дивіться. Мені здається, що багато Ваших проблем зникли б самі по собі, якби Ви просто організували Ваше життя трохи краще. Ваш режим сну зовсім нестабільний, Ваша дієта – просто курам на сміх, і Ви проводите весь день в ліжку просто дивлячись, що відбувається десь у грьобаному інтернеті.

- Ем, Нетфлікс.

- Саме так. Це просто марнування часу.

 

 

 

 

INTP

- Вона нікуди мене не запросила. І вона просто, знаєте, часто навіть не може пригадати моє ім’я. І тоді ще виникла та проблема з тигром. І все *плаче* все так безладно. В будь-якому разі дякую. Ти такий хороший слухач.

- *дивиться в блокнот, де пише під заголовком «Основні надихаючі цитати»* В кожній піщинці є історія всієї Землі.

- *плаче* так. Дякую велике. Побачимось наступного тижня.

- *думає: я ще одного не витримаю*

 

 

 

ENFJ

- І тоді з’явився клоун. З невідомої причини я просто розридалась.

- Давай розберемося з цим. *розповідає, показує книжки, демонструє, «моє дитя, я проведу тебе заплутаними шляхами цього світу»*

 

 

ISFJ

- Отже, Ви працювали за списком, який ми склали на попередньому сеансі?

- Так, трохи.

- Чудово. Ви вважаєте цю роботу плідною?

- Так, певною мірою.

- Прекрасно. І Ви написали список майбутніх цілей як ми й говорили?

- Так, я написав.

- І це допомогло?

- Угу.

- Фантастично. Отже, в який спосіб Ви вважаєте ця діяльність була корисною? Давайте напишемо список.

 

 

 

ISTP

- Ви знаєте, куди б я не йшов, скрізь є ця невичерпна невпевненість у собі. Я йду на роботу – невпевненість. Я йду в продуктовий магазин – невпевненість. Я просто почуваю себе переповненим цим відчуттям смутку і… типу… невпевненості.

- *уставився в безкінечність з круглими очима*

- Що Ви скажете?

- *киває головою, намагається підібрати вираз обличчя, пробує щось сказати, зрештою каже* Це однозначно почуття. *прокидається в холодному поті* Фух, слава Богу, це був всього лиш нічний жах!



16 персоналій на роботі своєї мрії

Поперекладаю всякі підбірки вам =)

[ Зміст до попередньої статті ]



INTP

Коли я був дитиною, я завжди хотів бути космонавтом, бо хотів побачити, чи справді місяць зроблений із сиру. Тепер мені подобається бути космонавтом, тому що я якнайдалі від усіх на Землі. Я сподіваюся, що мене не змусять повертатися.

 

ENFJ

Мені подобається бути менеджером з персоналу. Допомагати людям вирішувати їхні проблеми та вирішувати їхні конфлікти – це моя спеціалізація. Крім того, я знаю всі гарячі офісні плітки. Як, наприклад, про Джейсона *шепоче* У нього геморой.

 

ESTP

*закладає вибухівку в будинок* Мені неймовірно пощастило, що я можу заробляти на життя тим, що я люблю. *вибух і знос всього дому* Я б робив це безкоштовно!

 

 ISTP

Я не міг уявити собі роботу, де я сиджу за столом цілий день, тож замість цього я днями майструю столи, щоб інші лохи могли днями за ними сидіти.

 

ENFP

Гаразд, народ, наступне у нашій екскурсії - деякі історичні речі позаду, але є ще щось, що набагато цікавіше. Це цей хлопець на лавці в парку, який каже, що зустрів інопланетян з іншого виміру. Насправді багато з того, що він скаже, дуже відкриває очі. Тож давайте всі з ним привітаємось.

 

ENTJ

Я тут, щоб без тіні сумніву довести, що підсудний винний у вбивстві. Ваша честь, коли ця справа буде завершена, Вам, можливо, доведеться також судити мене за вбивство, тому що я вб’ю його сьогодні.

 

ESFP

Привіт усім, ласкаво просимо на моє нове ток-шоу. Я дуже радий замінити останнього ведучого (сміється). Все одно я нескінченно чарівніший і набагато кращий за нього. Хто готовий веселитися? Поїхали!

 

ISTJ

У бухгалтерії є тільки я і електронні таблиці. Електронні таблиці не хочуть знати, чи добре я провів вихідні, що я думаю про погоду чи про те, як живе моя сім’я. Вони від мене ніколи нічого не вимагають, окрім того, щоб ввести цифри. І зрештою, цифри ідеально збалансовані. Так, як усе й має бути.

 

ENTP

Це слушне питання, народ: якщо ви проголосуєте за мене, як я зроблю ваше життя кращим, ніж мій суперник? Ну... Це залежить від того, що ви розумієте під «краще».

 

 ISFJ

Бути медсестрою можливо не так престижно, як бути лікарем, і це, звісно, так і є, але я можу ходити і розтирати купу людей губкою в ванній. Ви думаєте, що лікар може впоратися з цим? Пфф! Та ніколи!

 

ESTJ

Ваша компанія привела мене сюди сьогодні, щоб оцінити всіх вас і порекомендувати для звільнення тих, хто не працює. Тому я дам кожному з вас можливість продемонструвати, чому компанія повинна вас залишити, добре? Давайте зробимо це швидко. У вас є 10 секунд, вперед!

 

INTJ

Я зробив це, народ! Я створив вакцину від коронавірусу. Тепер ви можете вийти на вулицю і залишити мене в спокої, щоб я міг зайнятися справжньою роботою.

 

ISFP

Як мистецтвознавець можу повідомити, що нелегко всім казати, що в них немає таланту і що їхній смак — гімно (сміється). Я жартую. Насправді це дуже легко. Так само як і з вашою сорочкою. Про що Ви думали, коли одягали її? Ви хочете, щоб нас усіх вирвало? У вас є з собою пакет? Бо я думаю, що він мені може знадобитися.

 

 INFP

Я відомий автор надзвичайно успішної серії книжок із безліччю нагород і визнанням. Екранізації, які збирають десятки мільйонів доларів. Тепер я можу зробити те, чого не змогли багато авторів до мене: бути відлюдником і не показуватись у соціальних мережах. *зловісно сміється*

 

 ESFJ

Я дуже люблю викладати. *діти шумлять* Добре, клас, час заспокоїтися, поки я розмовляю з дорослим, добре? *ненадовго діти стихли* Це справді цікава робота. *діти шумлять, голос вчителя лунає громогласно* Діти, на свої місця! *всі постихали* І я просто люблю щось змінювати. *діти шумлять, а вчитель злим голосом* Ось і все, прощайтесь з перервою!

 

INFJ

Вміти допомагати людям як психолог — це одна з найкорисніших робіт у світі. Особливо одного разу, коли ви подолаєте синдром самозванця та нищівний страх, що вам платять за погану пораду, яка можливо назавжди зруйнує життя когось іншого. Я маю на увазі, я сподіваюся, що колись я зможу з цим впоратись.




Сторінки:
1
2
3
5
попередня
наступна