хочу сюди!
 

Юлия

42 роки, рак, познайомиться з хлопцем у віці 30-50 років

Інструкція до людей: S/N

Вступ: http://blog.i.ua/user/2222714/2384995/

Сенсорика/Інтуїція

S/N


[«Ми маємо змінити світ!» - «Як щодо того, щоб спершу помити посуд?»

[Абстрактне проти конкретного]

 

Так, уявляєте, люди по-різному сприймають інформацію. Є два аспекти реальності.

Сенсорики – це люди які керуються своїми 5 почуттями. Вони люблять обговорювати конкретні речі, які можна побачити, пощупати, послухати чи те, з чим мали досвід. Вони звертають увагу на матеріал предмету, текстуру, його колір, об'єм, вагу - різні кінестетичні властивості. Вони турбуються про свій зовнішній вигляд, про свої потреби типу біль, голод і т.д, може схильні медитувати. Турботу про інших вони проявляють смачною їжею, якимось ремонтами і т.д.: «Ми зараз будемо дивитись кіно, того я приніс закуски, чіпси і хустинки, бо хтось з нас має плакати», бо вони дбають про фізичний прояв того, що у шо вірять. Сенсорики – це ті, хто вміє насолоджуватись реальним життям і його маленькими радощами. Вони звикли концентруватись не на чомусь великому, загальній ідеї, прихованому змісті, а на тому, що можуть зробити прямо зараз. 

N: - Цікаво, що там за рогом.

S: - О, то пішли подивимось!

 

Якщо Сенсориків можна зрозуміти, то Інтуїти начисто відірвані від реальності. Про що можна говорити з людьми, у яких голова в хмарах? Я би сказала не Інтуїція, а Уява, бо інформація про світ приходить в вигляді образів, але прийнято казати Інтуїція, значить Інтуїція. Поза тим, уява ж буває сенсорною, конкретною.

S: - Ну і що ти на це скажеш?

N: - Ти сам сказав, ха-ха.

S: - Що? Що я сказав?

N: - Ха-ха-ха, ти навіть не уявляєш, що твориш з моєю уявою!

S: - Довбані Інтуїти! Знов бачать те, чого нема.

N: - Ха-ха.


Вони бачать зв'язки в здавалось би не в пов'язаних речах, а в пов'язаних концептуально: "Йой, я такий слабий, як мукачівське пиво". Інтуїти світ сприймають через концепції і ідеї. Вони скрізь бачать паттерни (узори, закономірності, взаємозв’язки) і живуть радше майбутнім. В голові Інтуїт весь світ обплів своїми паттернами. Не зважаючи на деталі, великими кроками міряє простір і час. В розмовах люблять говорити не про те, що вже є, а що може бути чи було б, якби щось поміняти («а що, якщо»), але при тому: "Я не зупинятимусь на технічних подробицях" чи взагалі, по факту, будь-яких подробицях. Але Інтуїти в своїх прогнозах теж можуть помилятись (не плутайте прогнози, які побудовані на основі мислення, Інтуїція - це все-таки сприйняття). Якщо Сенсорик розвине в собі цю спостережливість, інтуїтивність, то він майже ніколи не буде помилятись, бо всі його здогадки будуватимуться на конкретних фактах, а не на абстрактних каналах з космосу прямо в мозок.

 

Сенсорика – доказовість: «Ось доказ»

Інтуїція – загальні речі: «Це мені щось нагадує»

 

Як розпізнати? Якщо Сенсорика спитати як пройшов його день, то він так і стане по порядку перечислювати все, що робив: «Був на роботі, закінчували проект, потім зайшов в магазин, купив щось, тепер запустив прання і сиджу граю в ігри» - перечислює факти. В той час як Інтуїт подумає: «Чекай, нащо ти це все перечислюєш? Просто скажи, чи робив ти сьогодні щось класне» - достатньо загальної ідеї.

Базово: Інтуїт - бачить ліс, не бачить дерев, Сенсорик - бачить дерева, не бачить лісу. Інтуїт бачить загальний паттерн, він розуміє, що він в лісі, він розуміє розмір лісу, його тип і… вріжеться носом в дерево, що росте попереду.

Приклад розмови:

N: - Тобі сподобався розпродаж?

S: - Так, я собі купив чашку.

N: - У тебе вже три таких.

S: - Тепер їх чотири.

N: - Ок. А я собі купив колесо на палиці.

S: - Але ж це зовсім непрактична річ, яка не має застосування.

N: - Так, саме тому це весело. Юху!

S: - [SF подумає: «ти ідіот», а скаже так, що ви цього не зрозумієте: «креативно, але головне, щоб тобі подобалось», а ST подумає: «ти ідіот», а скаже так, що ви це зрозумієте: «ти ідіот!»]

Сенсорики з усією їхньою матеріальністю видаються нудними. Вони своїми речами ніби виривають тебе з твого фентезійного світу, скидують з небес так, що можна стукнутись об землю. І Інтуїтам це не подобається. Інтуїти в свою чергу виглядають нудними, так, ніби розводять словесне сміття. Думаєш: «Що ти тут намішав? Якісь алегорії, абстракції. Чого не можна конкретно зрозуміло сказати?».


N1: - А було б круто, якби ми могли взяти човен і виплисти на середину озера, де відкрився б портал у інший вимір?

N2: - Так, я завжди думав, що було б круто подорожувати іншим простором, мати суперздібності і таке інше!

S: - Ой, схоже ми не зможемо взяти човен сьогодні. Сьогодні дуже вітряно.

N2: - Що?

S: - Так, вітер дуже сильний, а наш човен дуже маленький.

N2: - А, човен - це метафора.

S: - Метафора?

N1: - Так. Човен, про який ми говоримо, не існує.

S: - Але... у нас є... човен... Справжній реальний човен.

N1: - Хм… Але що є реальним?

N2: - Так, це цікаве питання. Іноді мені здається...

Базово, Інтуїтам - лиш би язиком чесати, Сенсорикам - лиш би кудись влізти своїми граблями.

 

Сильні Сенсорики можуть видаватись вже дуже презентними. Вони всі тут і зараз, ловлять момент, зараз або ніколи, і зовсім не думають про майбутнє та те, що їхні дії можуть мати наслідки (Bon Jovi - It's My Life). Сильні Інтуїти до біса добре люблять пропускати деталі, перескакувати одразу до висновків. Вони люблять говорити не про якусь конкретну річ, а про річ, яка є як ця річ, щоб скоротити час. Постійне скорочення реальності іноді може спричинювати труднощі розуміння. А ще інших бісить, що вони можуть ставитись до своїх припущень, як до фактів.

Люди з слабкою Сенсорикою постійно випадають з цього світу: можуть перепрати одяг двічі, покласти пульт в холодильник, а потім весь день його шукати, мають труднощі з прибиранням, не помічають очевидних речей, випадають регулярно з розмови, якщо вона їм нудна і тільки роблять вигляд, що слухають. Люди з слабкою Інтуїцією роблять дивні зв'язки між речами. Можуть постійно тривожитись через те, що може статись, наприклад: "Я 2 тижні як забрав машину з ремонту, а що як вона мені зараз знов зламається? А що як колесо спустить? А що як я не зможу доїхати, куди їду?". Так, це ще можливо, але це настільки малоймовірно, що нема про що турбуватись.


Але знову ж таки, у людини є і інтуїтивне сприйняття, і сенсорне. Можливо людина весь день на роботі щось планувала, а тепер вона хоче поговорити про щось конкретне: хай моя сильна сторона відпочине, попрацюємо над слабкою. А можливо хтось весь день носився з рутиною і тепер йому хочеться помріяти чи пофілософствувати. Мозок має бути розвинений різносторонньо.

 

Ось ще приклад, де Інтуїт якимось чином інформацію сприймає наперед:

S1: - Вибачся перед Інтуїтом.

S2: - За що?

S1: - Вибачся, знайде за що.

 

Хоча, по-моєму, то Сенсорики не такі, як люди і бачать те, чого нема.

N: - Сенсорику, де сметана?

S: - В холодильнику.

N: - В холодильнику нема.

S: - Подивись уважніше.

N: - Я дивився.

S: - Мені подивитись?

N: - Нема.

S: - *приходить і відьомським баченням знаходить сметану, якої там раніше не було*

 

Perceiving (Сприйняття) відповідає за те, як людина навчається, бо в навчанні дуже важливо те, як людна сприймає інформацію. Сенсорики мусять бачити перед собою конкретні речі. Вони починають навчання з чогось практичного. Інтровертним сенсорикам потрібна інструкція, як яку деталь після чого брати, скільки і куди, вони довіряють послідовності процесу. Екстравертні сенсорики мають протилежний шлях - вони вчаться вже в процесі роботи, вони не зрозуміють, поки самі не спробують, поки самі не забруднять руки. Сенсорики можуть не бачити загальної ідеї в тому всьому, але якщо побачать, то вона буде дуже точною. Інтуїтам ті всі деталі не потрібні. Вони швидше схоплюють матеріал і це відбувається за рахунок: "Я зрозумів принцип. Я готовий". Тільки інтровертна Інтуїція буде копатись в одній ідеї і розглядати її з різних сторін, вони починають вивчення матеріалу зі змісту - з розуміння загальної структури предмету і що треба буде вчити: "Ага, всього 4 літери! Я  зрозумів, я готовий тепер більш детально розбирати їх», а екстравертна Інтуїція буде думати: "Нахіба він застряг на одному й тому ж? Треба шукати нові і нові концепти, обговорювати з спільнотою, бачити всі можливості", але довго на одній ідеї не затримуються.

 

Хто розумніший? Ну, в таких питаннях завжди розумніший той, хто їх ставить. Цікаво, що Сенсорика і Інтуїція - це не процес мислення, це тільки сприйняття.

Як ми будемо визначати? За якими критеріями? Як можна порівняти 2 аспекти реальності? Люди вигадують різні IQ тести, але в них правильні відповіді є такі, які б дав той, хто ці тести придумав.

Прийнято вважати, що найрозумнішими людьми є NT - це стереотип академіків, що викладають в вишах, мають Нобелівські премії, можуть по струнах порахувати кількість вимірів, в яких живе Всесвіт, які ми ніколи не побачимо, вільно сперечаються про квантову механіку. Але річ в тому, що щоб орієнтуватись в навколишньому середовищі і виживати в дикій природі теж потрібен інтелект. Якщо викинути академіка і сильного Сенсорика в пустелю, то вже через 3 дні у Сенсорика буде житло, їжа, зброя - це все без інтелекту не здобудеш. Щодо академіка, то через 3 дні ми знайдемо хіба що його кістки.

Чи значить те, що в дикій природі, в первісному суспільств, в дикій природі не потрібна Інтуїція? Коли полюєш за здобиччю то найперше важливо знайти її, вбити, знайти шлях до дому – все сенсорне. Але припустімо ви шукаєте здобич, а перед вами камінь. Як ви можете знати що за каменем? Там є щось, що можна з’їсти? Чи може там щось, що вас зжере? Йти та самому подивитись? Ну, коли вас зжруть, то вже буде пізно. Треба це з’ясувати до того. Інтуїти починають зі слів: «Я ніколи подібної ситуації не бачив. У мене нема можливості порівняти з минулим досвідом. Але це мені щось нагадує. Якийсь принцип, який я бачив раніше». Тобто Інтуїція – це теж форма сприйняття, просто без органів чуття.

Чи це означає, що Сенсорик не може бути інтуїтивним чи що Інтуїт не може використовувати Сенсорику? Ні. У всіх є все. Але когнітивні функції - це те, чому людина віддає перевагу незалежно від звичок, бо це їй дається найлегше. Людина може використовувати обидві функції і обидві добре, але домінантна коштує людині взагалі нуль енергії.

 

Ідеї vs Реальність (хоча не можна так ділити, бо для Інтуїтів ідеї є цілком реальними). Сенсорик бачать ідеї як спосіб пояснити світІнтуїти в цьому плані мислять задом наперед, бо вони бачать світ як прояв ідей. Тобто для Інтуїтів це усвідомлення, що ідеї є реальними і вони бачать їх на практиці. Наприклад, Сенсорик зазвичай збирає багато різної інформації, здобуває досвід, гуглить і гуглить без кінця, а потім з цього будує якийсь абстрактний принцип. І цей принцип буде підтверджений багатьма роками спостережень. Інтуїту ж потрібно зовсім трохи інформації щоб вже набудувати здоровенну теорію. Потім вони тільки спостерігають за роботою теорії на практиці і уточнюють її якщо що. В кінцевому підсумку вони всі опиняються в одному місці.

[Що Сенсорики бачать і що Інтуїти бачать] 

[Як одягають дітей Сенсорики і Інтуїти]


Як Інтуїти бачать Сенсориків:

Good, the bad and the ugly - Theme

Як Сенсорики бачать Інтуїтів:

X- files - Theme



Частина 3 - http://blog.i.ua/user/2222714/2385001/


Ви є:


38%, 3 голоси

13%, 1 голос

50%, 4 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
9

Коментарі

125.12.21, 12:39

....для тебе хтоя, ти сонце моє,
давай з тобою літати внебесах.

    225.12.21, 13:23

    инструкция к людям описана в учебнике по биологии, раздел "Млекопитающие"...
    садись. три.

      325.12.21, 14:21

      Ветер ,ты просто Богиня детализации. Ставлю тебе плюсик ,за твой труд. Продолжение будет? Интересно читать. В голосовании твоём пока не принимаю участия - мало данных. Но плюсик - твой.

        425.12.21, 16:06Відповідь на 2 від TotgeKot

        Ну от і працюйте з м'ясом))
        а я буду працювати з їхнім програмним забезпеченням

          525.12.21, 16:10Відповідь на 3 від n1227

          Ваааа, дякую))
          Аякже, продовження буде: 4 літери - 4 частини. Чекайте в кінці тижня. ^_^ Потім ще мемів із стереотипами накидаю, де все разом працює.

          Дивно, мені здавалось, що достатньо прикладів назбирала. Мб треба було більше своїх сенсорних друзів пригадати. Ці ж функції також бувають екстравертними і інтровертними. Але сподіваюсь, далі більше зрозумієте. Дяк за плюс, пізніше з Вас - голос))

            625.12.21, 16:12

            то суто українська шарада)

              725.12.21, 16:23Відповідь на 5 від Bimep

              Ваааа, дякую))
              Дивно, мені здавалось, що достатньо прикладів назбирала. Мб треба було більше своїх сенсорних друзів пригадати. Ці ж функції також бувають екстравертними і інтровертними. Але сподіваюсь, далі більше зрозумієте. Дяк за плюс, пізніше з Вас - голос))
              Примеры ,приведённые как иллюстрация к статье ,по моему мнению - лишь подгоняются искусственно под смысл статьи. Не помогают ,а идут вразрез. Да и мэмы - так себе. Но я не эстет ,просто своё мнение высказываю ,как читатель. Вы - автор ,вам виднее. Пишите ,это читабельно .Интересно. Вдохновения !

                825.12.21, 16:24Відповідь на 7 від n1227

                А що значить не штучно?)

                  925.12.21, 16:27Відповідь на 8 від Bimep

                  А що значить не штучно?) Ну у вас сейчас мозговой штурм ,поэтому лишняя критика будет лишь помехой. Или если я Вам объясню почему ,Вы возьмёте и перепишете все части?

                    1025.12.21, 16:28Відповідь на 9 від n1227

                    Навряд чи перепишу, але цікаво, що то за "конкретні точні приклади"

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      3
                      4
                      5
                      6
                      7
                      8
                      14
                      попередня
                      наступна