Коморовський УПА а до них Міллер...

  • 12.04.15, 09:08

З Інтернету:     огляд польських медіа     [для власного навчання]


Miller: UPA to ludobjcy - Ukraicy cigajcie mnie



gg.pl

 Miller: UPA to ludobjcy - Ukraicy cigajcie mnie

Dodane przez Zyga ;     Opublikowano: Czwartek, 09 kwietnia 2015 o godz. 21:09:04

 letsrock

Міллер  -  УПА це геноцидники (вбивці людей – від перекладача)  -  Українці притягайте мене до відповідальності

[ Читати далі ]

 

 

Волинь 1944 УПА космонавт Гермашевський

  • 08.04.15, 12:39

З Інтернету:     огляд польських медіа          [для власного навчання]

 

Перший Поляк в космосі, врятований від волинської різанини:   Нехай пам’ятники УПА зникнуть в Польщі.      

Pierwszy Polak w kosmosie, ocalony z rzezi woyskiej: Niech pomniki UPA znikn z Polski

Dodane przez Lipinski ;      Opublikowano: Wtorek, 07 kwietnia 2015 o godz. 18

pomnik UPA w Wierzbicy, rdo: kronikatygodnia.pl

Гермашевський (космонавт Мирослав Гермашевський - перекладач) розповив, як він 1,5 річна дитина пережив напад бандерівців. Тоді майбутній космонавт випав на сніг з рук матки, яка утікала від Українців, де й пролежав цілу ніч.

 

"Тато побачив

[ Читати далі ]
[ Читати далі ]

історізм в романах Гоголя і Сенкевича..

  • 04.04.15, 16:57

З інтернету:                                       (для власного навчання)


Стаття для полоністичних студій

Проблематика і фактографізм достовірності в історичному романі 19-го століття (М.В. Гоголь, Генрик Сенкевич, Болеслав Прус)


Scena z filmowej wersji „Ouo vadis?” (re. Jerzy Kawalerowicz)

Значною проблемою для літературознавства є достовірність і фактографізм в історичному романі. Особливе місце в історичній романістиці 19-го століття належить романам М.В.Гоголя і польських письменників – Генрика Сенкевича під назвою – «Вогнем і мечем», «Quo vadis?» або «Камо Грядєши?» і своєрідному історичному романі з вигаданого життя Єгипту Болеслава Пруса – «Фараон».



По-перше, почнемо з романа М.В.Гоголя «Тарас Бульба» - про українсько-польські взаємини в давнину. Цей роман надзвичайно своєрідний за своїм задумом, бо його написано не за звичайною документальною основою, взятою з документальних джерел і творів істориків, а за фольклорними переказами, саме українського фольклору, подібно до поеми Т.Г.Шевченка «Гайдамаки».

[ Читати далі ]
[ Читати далі ]


опудало президента на ліхтарі в Одесі....

  • 02.04.15, 12:52

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=seLimhEra0I#t=0З інтернету:  огляд польських медіа          [для власного навчання]

 

 Poroszenko zawisn na latarni przy ulicy Lecha Kaczyskiego w Odessie [+VIDEO / +FOTO]

Dodane przez Lipinski    ; Opublikowano: roda, 01 kwietnia 2015 o godz. 13:01:50

 

   Tweet 

Опудало Петра Порошенка зависло на шнуру на одному з одеських ліхтарів на розі вулиці Дерибасівській та Леха Качинського.  Опудало українського президента вбране у закривавлену вишиванку – українську народну сорочку.  До нього причеплена ще табличка з датою народження Порошенка і передбачувана

[ Читати далі ]

 

 

 

 

"Циничні бандери" ...

  • 30.03.15, 13:35

tears З Інтернету:        огляд польських медіа              [для власного навчання]   

.

Banderowcy wciekli na Poroszenk [+FOTO]  ;   Fot. korrepsondent.net

Dodane przez Lipinski ;   Opublikowano: Pitek, 27 marca 2015 o godz. 13:01:47

 

Бандерівці скаженіють на Порошенка

Виступ президента Порошенка, який назвав “бандерами” вбивць офіцера СБУ Віктора Манзика,  широкою луною відбувся в українському Інтернету. Поза словами обурення повстали численні шаржі, яки блискавично набули популярність.

 

У мережі з’явились численні “жаби”, а також новий  hasztag (спеціальна мітка в твітерах, яка… від перекладача) #ЦинічніБандери  (#CyniczneBandery).  Понадто, на Фейсбуці закладено спеціальну сторінку цинічні бандери”, де користувачі замішують м. і. свої світлини, на яких тримають картки з написами „Je suis #ЦинічнийБандера” – „Jestem cynicznym bander”.

 

[ Читати далі ]

апель Поляків України ...до всіх і кожного

  • 29.03.15, 14:11
.

З Інтернету:      огляд польських медіа                         [для власного навчання] 




25 marca 2015 roku.   ;   Przegld do nr 491 – marzec 2015 r.   ;   10:16:47

Apel   W imieniu Polakw na Ukrainie

Звернення  

                                      Від імені Поляків в Україні

Спостерігаючи події на сході України, ми – тутешні Поляки, не можемо бути безучасні щодо того, що ще діється з нашою вітчизною, скропленою кров’ю січневих повстанців. Жолнежів Війська Польського, які боронили “Нашу і Вашу Свободу”, жертв репресій НКВД в 30-х роках XX віку та братовбивчого конфлікту на Волині в 1943-1944 роках.

Сьогодні Україна, громадянами якої також є й ми – тутешні Поляки, стоїть хиба чи не перед найбільшим викликом в усієї історії свого існування на мапі світу. Російський агресор, не реагуючий на вислови ”занепокоєння” з боку країн Європи і США, день за днем мілітарне допомагає сепаратистам розширювати контрольовану ними зону на Донбасу, зрівнюючи з землею щораз нові міста і села.

[ Читати далі ]

чи буде "український" польський танк Твердий ....

  • 23.03.15, 10:42

 

                                               Довідка до теми

Огляд польської Вікіпедії        [для власного навчанння]

PT-91

[править | править вики-текст]

Материал из Википедии — свободной энциклопедии

 Перейти к: навигация, поиск

PT-91 Twardy

[ Читати далі ]
[ Читати далі ]

Патологічні зв’язки... Московією....

  • 12.03.15, 14:49

З Інтернету:   огляд польських медіа     [для власного навчання]

 

Patologiczne zwizki

Dodane przez Lipinski   ,      Opublikowano: Czwartek, 05 marca 2015 o godz. 20:08:19

 

Патологічні зв’язки… (між Україною та Російською Федерацією - Росією)

 

За умов триваючого на сході України конфлікту, до Росії практично без перерви доходили елементи озброєння, вироблені фірмами української оборонки.  Ба більше, маємо реальні підстави казати, що ця діяльність триває й наділи.

    

 Останні інформації на цю тему появились заледве кільку днів тому.  19 лютого (2015 - перекладач) російська державна спілка Ростес оголосила, що з огляду на можливий брак постачання двигунів гвинтокрилів з України та неможливістю поповнення цього вітчизняною продукцією, вона може змінити терміни реалізації замовлень для російської армії і служб безпеки. Першість надане реалізації замовлень з-за кордону, тож військо буде змушено чекати.

Та це ще не все.  Шеф департаменту Комунікації та Інформації, Василь Бровко, повідомив, що в випадку призупиненні постачання від української фірми Мотор Січ, виробники будуть змушені до зміни плану реалізації замовлень МНО,  надаючі пріоритет значимим та престижним закордонним контрактам.  При цьому Бровко підкреслив, що Мотор Січ “є дуже зацікавлена поставками своєї продукції до Росії, коли ж то наразі є це єдиний стабільний ринок збуту для українських двигунів, встановлених на вітчизняннях [російських]  ”.  Відповідно до нього, політика влади України може в майбутньому допровадити Мотор Січ до втрати головного клієнта, себто російських підприємств.

Для тих, хто не орієнтується в темі, таке формулюванна може бути шокуючим,  Україна постачає Росії елементи силових блоків бойових гвинтокрилів в існуючій міжнародній сітуації? В контексті санкцій і звернень до постачання зброї в Україну?  Що ж, можна було би відповісти, що то не кінець – бо тут не ходить тільки про двигуни. Проте на їх прикладі, - а точніше на закладах Мотор Січі, - ця залежність є виразно відочна та можлива для обсервації в тривалому часі.

Див. повний текст допису на мережевому диску:

http://files.i.ua/file/1596777/1484445/

 

[ Читати далі ]

добровольчі батальйони - "дружня порада" з-за кордону...

  • 17.02.15, 09:52

З Інтернету:   огляд польських медіа      [для власного навчання]

 

Publicysta The Washington Post: bataliony ochotnicze to grupy zbrojne pod wodz lokalnych watakw, zagraajce bezpieczestwu Ukrainy

Публіцист The Washington Post:  добровольчі батальйони – це збройні групи під керуванням місцевих ватажків, що вони загрожують безпеці України

Dodane przez Lipinski        опубліковано: Wtorek, 06 stycznia 2015 o godz. 13:01:09

 

„Наразі частина отих підрозділів, особливо оті, що пов’язані з олігархами або зі крайньою правицею,  показують свою темну сторону. Протягом останніх місяців погрожували урядовим службовцям, викрадали їх, похвалялась, що переймуть владу (…), служили як збройне плече при нелегальних спробах перейняття місцевих фірм або самоврядування”

 

У The Washington Post з’явився допис авторства Адріана Каратніцького, старшого радника в Атлантицької Раді та співкоординатора проекту  Україна в Європі, в якому він звертає увагу на загрозу безпеці України зі сторону частини добровольчий батальйонів та їх командирів, яких він означає як  збройні групи під командування ватажків [ang. warlords – Kresy.pl]”.   [ang. warlords – Kresy.pl]”.

 

Як пише Каратніцький, наразі Україна є країною генеральне вільною від впливів олігархів, які в минулому вирішували її політику. Країна є на хвилі активних реформ, а активність її громадян зростає швидко. Подібним чином зростає її мілітарний потенціал, бойова готовність та виробництво зброї: з “приходом зими загроза великого російського наступу віддалилась”.   На думку Каратніцького,  влада України успішно та інтелігентно дає собі раду з ключовими викликами: реструктуризацією бюджету і протистоянням Росії.  Однак окрім того, “вилонюється нова загроза від діючих незалежно місцевих ватажків і озброєних груп.

 

"Після падіння режиму Януковича та в обличчю наступаючій по ньому “російській агресії”, нова влада отримала зле підготовлене військо та потребувала допомоги добровольців. Серед отих “тисяч добровольців бойовиків ” багато було ветеранів Майдану, підтримані масами через “громадянську ініціативу та малий і середній бізнес”. Вирізняються при тому члени “ультраконсервативного Правого Сектору” і “відомій бригади [власне полку – Kresy/pl] Азов”, твердячи, що вони становили “меншість”, від який в часі протестів відходили з приводу їх расистких, антидемократичних поглядів”.  Інши підрозділи, як-от “Дніпро-1”, були “рекрутувані олігархами, які їх фінансували й наказали їм лояльність”.

В період затятих боїв з сепаратистами добровольці були належним чином оцінені, проте з часом ця ситуація змінилася.  “Натепер частина з отих підрозділів, переважно пов’язані з олігархами або радикальною правицею, показала свою темну сторону. Останніми місяцями вони погрожували державним урядовцям, викрадали їх, хвалились, що переймуть владу, якщо Президент Павло Порошенко не поконає  Росію, а також слугували збройним раменом при нелегальних спробах захвату місцевих фірм або органів місцевого самоврадування”.

При цьому перелічимо найбільш відомі приклади зловживань. У серпні (2014 р. - перекладач)  члени батальйону “Дніпро-1” викрали голову державного земельного фонду, хочачи тим самим “унеможливити йому заміну на посаді урядовця, визнаного за ворога державних інтересів”.  У грудні цей батальйон заблокував гуманітарний конвой з допомогою для Донбасу.  Наступне – 23 грудня полк “Азов”  оголосив, що приймає  контроль за порядком в Маріуполі, без жадній офіціальний згоди локальної чи центральної влади. Згадується також інший відомий в Польщі батальйон:  “прокурори порушили 38 кримінальних справ проти членів саме тільки батальйону Айдар”.

За Каратніцьким, “кричуще ігнорування командування, свавілля та гангстерство становлять зростаючу загрозу для стабільності України”, а сумніви відносно діяльності добровольчих батальйонів поділяє значна частка адміністрації Петра Порошенки. Ця справа мала бути одним з питань листопадового засідання Національної Ради Безпеки і Оборони.  Однак “найбільш тривожним” є роля Арсена Авакова, шефа МВС України.

Замість того, аби стримувати оту небезпечну діяльність та контролювати добровольців, “пропонує їм нове тяжке озброєння, у тому числі танки і бронетранспортери, та надає їм статус бригад”.

Автор є заскочений фактом призначеня Аваковим одного з лідерів “неонацисткой бригади [власне полку – Kresy/ pl] Азов шефом поліції в Києві. Також дуже непокоїть його діяльність Ігоря Коломойського, губернатора (голови державної обласної адміністрації - перекладач),  який наразі “ігнорує центральну владу, блокуючи конвої з допомогою для Донбасу та позволяє фінансованим ним підрозділам ангажуватись в протиправну діяльність”.

На увазі є, що президент Порошенко “виразно хоче розв’язати оту проблему, але є нерухливий або нездольний до дій”. Подібним чином виглядає підхід прем’єра Яценюка, що може мати зв'язок з тим, що “Аваков є одним з його ключових союзників”.  За Каратніцьким, могла би бути успішною пресія зі стороні “західних донаторів [фінансової допомоги – Kresy/pl],” щодо ”приписки кваліфікованих членів добровольчих батальйонів до регулярній міліції та війська”.  Проблема вимагає пильного вирішення. Він стверджує, що українські проводирі не можуть довго “замітати цю небезпеку під канапу з-за боязні перед підсиленням опору, або появою за кордоном негативної реакції преси”. (…) Знищення проблеми воєнних ватажків в зародку тільки збільшить силу і значення країни”.

Adrian Karatnicki/ washingtonpost.com / Marek Trojan

Джерело:   09.01.2015.

http://www.kresy.pl/publicystyka,opinie?zobacz/washington-post-bataliony-ochotnicze-to-grupy-zbrojne-pod-wodza-lokalnych-watazkow-zagrazajace-bezpieczenstwu-ukrainy

з польської мови переклав:  А.Грабовський ; Дебальцеве;  22.01.2015;  з запізненням виклав на блозі 17.02.2015.

За достовірність першоджерела несе відповідальність його автор.

При перекладі дається обов’язкове посилання на джерело.

Оглядач не завжди згідний з думкою автора/авторів і не відповідає

за фактичні помилки, яких вони припустились.

Також перекладає тексти авторів. з  якими він не погоджується.

 

 

Найбагатші ... найбідніши у світі

  • 20.01.15, 14:31


З Інтернету:         огляд польських медіа            [ для власного навчання]

 

Tutaj jeste: rp.pl » Wiadomoci » wiat

1 proc. najbogatszych posiada niemal poow wasnoci na wiecie

 Bartosz Wglarczyk 20-01-2015, ostatnia aktualizacja 20-01-2015 09:13 Fot. photosteve101 / Foter / CC BY

1проц. найбагатших має майже половину власності на світі


Ще більше – 80 найбагатших осіб світу мають сумарно такий маєток, як найбідніші

[ Читати далі ]