Медіаімперія путінського кухаря

11:59 10 березень Київ, Україна



Призначення медіагрупи, яку створив Пригожин, стає все очевиднішим, а Україна залишається постійно в її полі зору, в тому числі й через публікації колишніх українських медійників.

Євгеній Пригожин став постійним фігурантом історій про путінський режим як вірний посіпака президента Росії. Найманці приватної військової компанії «Вагнера», якою фактично володіє Пригожин, воювали на Донбасі, в Сирії, Лівії, Південному Судані, а нині активно посилюють свою присутність у Центральноафриканській Республіці та Нігерії.

Крім того, Пригожин є власником та інвестором ТОВ «Агентство інтернет-досліджень», під дахом якого працювала сумнозвісна «фабрика тролів» Ольгіно, яка потім переїхала до Санкт-Петербурга та оселилася за адресою вул. Савушкіна, 55. Тепер ця колишня «тролеферма» перетворилася на невеличку медіаімперію, в яку входять онлайн-медіа, сторінки в соцмережах та телеграм-канали.

Космополіт злочинного світу

Апетити Пригожина ростуть, а його респектабельність у кремлівському табелі про ранги постійно капіталізується. Так, він став офіційним опонентом Олексія Навального та його соратниці Любові Соболь у російському суді через їхнє розслідування про те, як компанія Пригожина причетна до отруєння школярів дитячим харчуванням, що постачається до шкіл.

Протягом певного терміну, до розслідування Навального про своє отруєння, Пригожин був одним із підозрюваних у справі про замах на вбивство російського опозиціонера.

Значну роль Пригожин зіграв і на останніх місцевих виборах у Росії. За свідченнями російських джерел, Пригожин допомагав передвиборчому штабу виконуючого обов’язки губернатора Санкт-Петербурга Олександра Беглова, коли той хотів обратися на посаду без префіксу «в.о.» Щоправда, ще до виборів анонімними телеграм-каналами почала ширитися інформація про те, що Пригожин та Беглов посварилися й розірвали стосунки.

Минулого тижня стало відомо, що ФБР оголосило Пригожина в міжнародний розшук. У відповідь на це пресслужба компанії «Конкорд менеджмент и консалтинг», якою володіє Пригожин, стала публічно вимагати оголошену ФБР винагороду за те, що надасть інформацію про точне місце перебування Пригожина. Таким чином, постійний тролінг став головною медіастратегією російського міжнародного злочинця, інвестора російських найманців та медіамагната.

Від «фабрики тролів» до медіагрупи

У березні 2017 року російське видання «РБК» опублікувало розслідування про те, як на місці «фабрики тролів» та за участі людей, що там працювали, з’явилося декілька онлайн медіамайданчиків, які почали публікувати матеріали, вигідні інтересам Євгенія Пригожина. Частина з цих онлайн-майданчиків працювала в українському сегменті інтернету та публікувала матеріали про український порядок денний.

Однак флагманським медіапроєктом Євгенія Пригожина було й залишається «Російське інформаційне агентство Федеральне агентство новин» («РІА ФАН»). Його співробітники використовуються Пригожиним не тільки для генерації контенту. Так, російський «РБК» пише, що журналістам «РІА ФАН» було поставлено завдання зайняти максимальну кількість місць у приміщенні суду, де відбувалося слухання позову про право на забуття Пригожина до «Яндекса», щоб не допустити до приміщення журналістів інших видань. Керував такими «журналістськими проєктами» офіційний директор «РІА ФАН» Євген Зубарєв.

За даними Youcontrol, Євген Зубарєв також є і формальним власником «РІА ФАН». Він утримує 76% ТОВ «ФАН» (ОГРН 1147847182174) як фізична особа, та ще 24% він володіє через акціонерне товариство «Аспект» (ОГРН 1187847109933), де він також є єдиним власником.

Через два роки після фактичного заснування більшість Пригожинських медіа була об’єднана в медіагрупу «Патріот», а персонал журналістів та співробітників вебсайтів цієї групи централізовано оселився в бізнес-центрі «Лахта Плаза» за адресою Приморський проспект, 78, у Санкт-Петербурзі. Очолив групу колишній керівник партії «Молода Росія» Ніколай Столярчук.

І Столярчук, і Зубарєв офіційно спростовують участь Євгенія Пригожина у фінансуванні медіагрупи, хоча на її сайті Пригожина вказано як голову опікунської ради медіагрупи. Крім «РІА ФАН» на сайті медіагрупи вказані «Nation News», «Економіка Сьогодні» та «Політика Сьогодні». У пресцентрі медіагрупи, розташованому в тому ж бізнес-центрі в Санкт-Петербурзі, регулярно відбуваються пропагандистські заходи, присвячені Україні. Адже Україна залишається одним із пріоритетних медіаінтересів Євгенія Пригожина.

Останній такий захід пройшов 4 березня цього року. На медіазаходах, присвячених Україні, випадковим чином обрані «головомовці» яскраво описують те, як Україна нібито розвалюється, та одночасно готується ініціювати військове загострення на Донбасі. Так, кореспондент «РІА ФАН» Ігор Петрашевич хизувався тим, як він працював в Україні, маскуючи свою пропагандистську діяльність протягом двох років, доки його не викрила СБУ та не прийняла рішення про його депортацію в Росію.

Що готують на медіакухні путінського кухаря?

Створена на руїнах «фабрики тролів» медіагрупа в першу чергу захищає бізнес-інтереси свого головного інвестора Євгенія Пригожина. Особливо чітко це стає видно, коли всі онлайн-майданчики Пригожина, як по команді, шикуються і просувають певний, вигідний кухарю наратив.

На сьогодні ключовим бізнес-проєктом покровителя російських найманців є посилення та виправдання силової присутності російських бойовиків у Центральноафриканській Республіці (ЦАР).

4,6 мільйонів мешканців ЦАР живуть у 16 префектурах. У десяти з них є розвідані поклади золота та алмазів. Незважаючи на цей факт, за даними Світового банку, 75% населення живе за межею бідності на 1,90 долара на день. У листопаді 2019 року американська агенція USAID опублікувала нове дослідження про корисні копалини ЦАР з оцінкою їх обсягів і вартості. Не дивно, що іноземні компанії роблять усе для того, щоби поласувати коштовними шматочками центральноафриканської землі, в якій може бути повно діамантів.

Оскільки французи, які володіли цією країною як своєю колонією до набуття нею незалежності у 1960 році, не витрачають свої ресурси у ЦАР, їх місце було зайняли всюдисущі китайці. Китайські компанії Tian Roun, Tian Xiang, SMC Mao та Meng почали видобувати золото та діаманти в регіоні Бозум (Bozoum) на річці Уам (Ouham). Однак 13 липня 2019 року парламент ЦАР оприлюднив своє дослідження, яке забороняло названим компаніям подальші операції в країні через те, що, на думку парламентарів, діяльність китайців призвела до екологічної катастрофи в регіоні.

Ініціатором рішення про заборону діяльності китайських компаній виступив член парламенту Бернард Ділла (Bernard Dillah), який нібито особисто виїжджав до провінції Бозум (Bozoum), відповідаючи на запити громадян щодо забруднень води.

Після повернення з «відрядження» Ділла повідомив, що місцеві медики свідчили про «зростання абортів в десять разів за два місяці, тому що жінки пили забруднену воду з ріки».

Сам Бернард Ділла є керівником політичних кампаній Мартіна Зігуле — політичного опонента Фостена-Арканджа Туадера, який нещодавно був обраний президентом. Втім, у певні періоди політичної діяльності Зігуле висловлював свою повну підтримку Туадера, який забезпечив присутність росіян у ЦАР.

Однак існують усі підстави вважати, що китайські компанії були вигнані з ЦАР не через турботу про екологію. Восени 2017 року в ЦАР була зареєстрована компанія Lobaye Invest, яка почала вести геологічну розвідку в префектурі Лобає на південному заході ЦАР, в регіоні з покладами золота та алмазів.

Французьке видання Africa Intelligence у липні 2018 року повідомило, що одним з інвесторів центральноафриканської компанії Lobaye Invest може бути російська компанія «М-Інвест», яку пов’язують із Євгенієм Пригожиним. Звісно, і пресслужба Пригожина, й Міністерство закордонних справ Росії активно заперечували цю інформацію.

Але офіційні особи можуть заперечувати все що завгодно, та як завжди їх із головою видає російська пропаганда. Пригожину недостатньо просто корумпувати владу африканської країни та наводнити країну російськими найманцями з метою наживи на видобутку корисних копалин. Задля власної капіталізації перед Путіним йому потрібно зобразити свою діяльність «во славу России», для чого він і створив свою маленьку медіаімперію.

Однак тут і трапляється прокол. Журналісти розкривають справжні інтереси путінського кухаря у власних сюжетах. У неділю, 7 березня 2021 року, у підсумковій і найрейтинговішій на російському пропагандабаченні програмі «Вести недели с Дмитрием Киселевым» вийшов сюжет журналіста Олександра Рогаткіна про ЦАР.

Буквально за перші 60 хвилин після його показу в ефірі телеканалу «Россія 1» онлайн-майданчики медіагрупи Пригожина вже почали активно поширювати сюжет.

За простим запитом у пошуковику в топі видачі можна побачити тільки медіамайданчики Пригожина. Та це ще не все. Наступного дня репортажем Олександра Рогаткіна рясніють телеграм-канали, які обслуговують інтереси путінського кухаря.

У розгоні сюжету про роботу російських найманців у ЦАР відмітилися практично всі журналісти і блогери, які раніше були помічені в активній підтримці тем, близьких до діяльності Головного управління ГШ РФ (ГРУ). Однак і це ще не все.

Алмазні копальні Рогаткіна

На 6-й хвилині 40-й секунді свого сюжету журналіст Рогаткін повідомляє, що вилітає на гелікоптері подивитися, як російські найманці «зачищають алмазні копальні на річці Уам». Ті самі, які у липні 2019 року були віджаті центральноафриканським парламентом у китайських компаній, імовірно, на замовлення Пригожина.

Ось скриншот із відео Рогаткіна, на якому зображено звивини річки Уам (Ouham).

А ось скриншот із сервісу Google Maps, на якому видно ту саму місцевість.

Знімаючи «зачистку» копалень на камеру, Рогаткін та його оператор бадьоро рапортують про трьох убитих. Герой сюжету Ерік Родонго, командир батальйону урядових збройних сил FACA, говорить, що до «зачистки» копальні нібито перебували під контролем «повстанців». Імовірно, це було вже після того, як центральноафриканський парламент вигнав китайські компанії.

Таким чином, призначення медіагрупи, яку створив Пригожин, стає все очевиднішим. Здобувши успішні результати в сусідньому Південному Судані, де бойовики та медійники Пригожина забезпечили йому стабільний вплив на місцеві еліти, економічні інтереси кухаря поширилися через кордон на Центрально-Африканську Республіку. Золото й алмази стали ласим шматочком, який погано лежав.

Так само, здобувши політичний вплив, росіяни забезпечили зачистку ринку від конкурентів руками місцевого парламенту. А потім, пообіцявши невеличкі відкати, за допомогою найманців забезпечили і фізичну зачистку локацій, де має відбуватися видобуток корисних копалин. Однак щоб усе виглядало пристойно і звично, як радянський інтернаціональний обов’язок, підконтрольні медіа забезпечують правильну інтерпретацію діяльності найманців у ЦАР.

Офіцери й рядові «медіавагнерівців»

Отже, про сміливий сюжет Олександра Рогаткіна щодо вбивства трьох утікачів під час «зачистки» алмазних копалень написали вже згадані нами «РІА ФАН», «Політика сьогодні», «Nation News» та «Економіка сьогодні». Усі вони офіційно входять до медіагрупи «Патріот», яку пов’язують із Пригожиним.

Однак, крім зазначених видань, інформацію «РІА ФАН» стосовно сюжету з ЦАР передрукували такі джерела:


  • «Слово і дєло»;

  • «Інфореактор»;

  • «ПолітРосія»;

  • «ПолітЕксперт»;

  • «НьюІнформ».

Оскільки прозорість медіавласності онлайн джерел в Росії є більш урегульованою в правовому полі, ніж в Україні, відкриті джерела свідчать, що всі п’ять згаданих видань належать російській юридичній особі ТОВ «НовІнфо» (ОГРН 1167847302039), яку контролюють Дар’я Михайлівна Августинопольська та Дмитро Олександрович Гордєєв (утримує 26% компанії через акціонерне товариство «Ніолапрес»). До них директором «НовІнфо» був Краснов Юрій Едуардович.

Крім того, всі згадані онлайн-медіа зареєстровані за однією адресою, як і взагалі всі медіамайданчики Пригожина, — Санкт-Петербург, проспект Приморський, 78 («Лахта Плаза»).

Ще одним онлайн-виданням, яке також постійно пише про ЦАР і присутність (точніше, нібито відсутність) найманців «Вагнера» є така собі «Журналістська правда», головною редакторкою якої є Ксенія Роджерс, дружина громадянина України Олександра Роджерса, який до Революції гідності працював в українському виданні «Хвиля» Юрія Романенко та, в міру своїх можливостей, критикував політику Путіна.

Після активної діяльності на боці «Антимайдану» Роджерс із дружиною втекли з України, а тепер разом створюють контент в інтересах Євгенія Пригожина на сайті «Журналістська правда».

Таким чином, Пригожин утримує, щонайменше, десять медіамайданчиків, які спільно працюють над одними й тими самими темами, вигідними для бізнесу путінського кухаря. Навіщо так багато, спитаєте ви? Відповідь на це питання є очевидною.

По-перше, чим більше в тебе є зареєстрованих медіа, тим більше ти можеш акредитувати «своїх» журналістів від різних медіа, для того щоби створити «масовку» на потрібних подіях чи інформаційних приводах.

По-друге, це дозволяє використовувати алгоритми таких новинних агрегаторів як «Yandex.Новини». Агрегатори виносять у топ повідомлень за день ті інформаційні приводи, які мають більше унікальних публікацій, формуючи, таким чином, сюжети. Десять онлайн-медіа Пригожина можуть швидко створити десять унікальних публікацій про якийсь інфопривід, подаючи інформацію у вигідному для себе світлі. І в такому контексті даний сюжет потрапить до користувачів платформи Yandex, кількість яких обчислюється мільйонами.
https://myc.news/ua/rassledovaniya_/medamperya_putnskogo_kuharya?fbclid=IwAR0zX8J64nAsvEUYIyf4fXpmRNd18nVbmQHTZDfJeqPiN4YfnZOsXarr0R0

У спецслужбах РФ є підрозділи, які працюють виключно за українсь

Російські спецслужби ведуть цілеспрямовану роботу проти України в інформаційній сфері, а їхні окремі підрозділи працюють виключно на розхитування ситуації в нашій державі. Про це на Всеукраїнському форумі «Україна 30» заявив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

«В умовах гібридної війни масштабність інформаційної агресії РФ, яка організовується та координується цими структурами, зростає на порядок. Вони сконцентровані на проведенні спеціальних інформаційних операцій та акцій, у тому числі підривного характеру. Тобто є окремі підрозділи, які працюють виключно «по Україні» і отримують на це фінансування», підкреслив Ілля Вітюк.

За словами керівника ДКІБ, інструментами в гібридній війні стають: телеканали, інформаційні портали, вебресурси, спільноти у соцмережах, поштові сервіси, телеграм-канали, так звані фабрики тролів та окремі блогери. Вони використовуються для антиукраїнської пропаганди та дестабілізації ситуації в нашій країні.

Для кіберфахівців Служби безпеки України комплексний захист національного інформаційного простору від посягань іноземних спецслужб це системна робота.

Лише за 2020 рік Служба:


  • заблокувала понад 2,5 тисячі спільнот у соцмережах з мільйонною аудиторією та понад 20 бот-мереж потужністю більше ніж 60 тисяч акантів,

  • нейтралізувала понад 600 кіберінцидентів та кібератак на інформаційні ресурси органів державної влади,

  • припинила діяльність 20 хакерських угруповань, причетних до таких атак.

«Через такі мережі збирають розвідувальні та персональні дані громадян України, а потім атакують органи влади та об’єкти критичної інфраструктури держави», - наголосив Ілля Вітюк.

Значна частина таких ботомереж і кібератак координуються саме з РФ. Аналогічна ситуація з проросійською пропагандою, над якою працюють фахові пропагандисти на замовлення спецслужб країни-агресора. Відтак СБУ оголосила про підозри окремим блогерам та адміністраторам телеграм-каналів, зокрема щодо державної зради і розпалювання національної ворожнечі та ненависті.



https://ssu.gov.ua/novyny/u-spetssluzhbakh-rf-ye-pidrozdily-yaki-pratsiuiut-vykliuchno-za-ukrainskym-napriamom-departament-kiberbezpeky-sbu?fbclid=IwAR1h3PUdFlLiAVL6dAbPBJiKIVVW1uDyriBjnEgbET7hrPf5tqNPXHcfy20

Німеччина,Швеція,Польща:відразу 3країни вислали представників РФ

09:43 02 березень Київ, Україна



Тенденція щодо висилки дипломатів з країн Європи триває. Після того як Албанія вигнала зі своєї країни секретаря посольства РФ Олексія Кривошеєва в Тирані, не минуло й місяця, а вже відразу три країни зробили це знову.

Так, 9 лютого Польща, Німеччина і Швеція вислали російських представників з території своїх країн. Це були заходи у відповідь на висилку їхніх представників з Санкт-Петербурга і Москви. У країнах Євросоюзу назвали дії російського МЗС неправомірними.

У МЗС РФ заявили, що співробітники посольств порушили закон Російської Федерації, який стосувався неузгоджених мітингів. Вони звинуватили дипломатів в тому, що ті брали участь в протестах, присвячених підтримці опозиціонера Олексія Навального.

У країнах ЄС підтвердили, що їхні співробітники були присутні на площах, де збиралися учасники протесту, однак дипломати не виявляли будь-якої активності, а збирали інформацію про те, що відбувається, що не заборонено відповідно до світового права. Також в Німеччині підкреслили той факт, що мітинги були узгодженими і їхніх представників не повинні були виганяти.

Варто зазначити, що день висилки дипломатів трьох країн збігся з прибуттям Жозепа Борреля. Він зустрічався з Сергієм Лавровим для вирішення накопичених проблем між Росією і Євросоюзом. Висилка дипломатів викликала низку додаткових питань до Лаврова, на які він відповів, так само як офіційні відомства РФ. Боррель висловив офіційний протест проти дій МЗС РФ, але ніяк не зміг вплинути на ситуацію.

Дії Кремля, що стосуються представників трьох європейських країн, є неправомірними. Виганяти послів за їхнє перебування поряд з місцями скупчення протестувальників - це точно так же, як залучити до кримінальної відповідальності людину, що проходить повз.

Тепер пакет санкції ЄС проти Росії, який важко було підтримати деяким країнам, буде все ж введено в дію. Однак не тільки санкції загрожують Москві. Німеччина - єдина країна, з якою Кремль підтримував хоч якісь дипломатичні відносини. Тепер же питання про закриття проєкту "Північний потік - 2" повинне стати набагато однозначнішим.
https://myc.news/ua/specproekty/germaniya_shveciya_i_polsha_srazu_tri_strany_vyslali_predstavitelej_rf

Истинное лицо секретной армии Путина. Часть 2

15:34 03 Март Киев, Украина



Продолжаем цикл статей касательно секретной армии Путина - возглавляемой олигархом Евгением Пригожиным ЧВК «Вагнера», «успехи» которой раздражают министра обороны РФ Сергея Шойгу, которой не может «похвастаться такими боевыми победами», как «ихтамнеты»….

Об операции «Вагнера» в Ливии и своем опыте поведал командир 1-го штурмового отряда «Вагнера» Александр Сергеевич Кузнецов («Ратибор»), который в прошлом году получил ранение в Ливии и был отослан обратно в Россию на лечение в медицинском центре «СОГАЗ» под Санкт-Петербургом. В этой клинике, связанной с дочерью Путина, ухаживают за ранеными «вагнеровцами». В конце октября 2019 года, находясь на лечении в этой клинике, «Ратибор» удивил многих, когда дал журналистам эксклюзивное интервью, где он подробно описал операции «Вагнера» в Ливии и свой опыт командира 1-го штурмового отряда.

Командир 1-го штурмового отряда «Вагнера» Александр Кузнецов («Ратибор»); клиника «СОГАЗ».

После прохождения курса лечения в клинике «СОГАЗ» «Ратибор» был признан годным к службе и отправлен в Хартум (Судан) для проведения операций «Вагнера» в этой критически важной стране, где он до сих пор и находится. В последний раз он вернулся в Хартум в середине ноября 2020 года. Многие очевидцы видели его на военной базе в окрестностях Омдурмана, где «Вагнер» продолжает находиться. Считается, что «Ратибор» проводит все свое время на этой военной базе, но он был также замечен разъезжавшим на чёрном внедорожнике по районам аль-Рияд и аль-Таиф, иногда наслаждаясь мороженым в популярном местном заведении.

Нынешнее назначение «Ратибора» в Судан было воспринято рядовыми бойцами с некоторым неодобрением. Некоторые «вагнеровцы» подвергли сомнению решение Пригожина разрешить «Ратибору» вернуться на службу за рубежом, явно закрывая глаза на его игнорирование правил безопасности, которое он продемонстрировал своей беседой с журналистами во время лечения в клинике «СОГАЗ». В ответ на вопрос о том, зачем «Ратибору» понадобилось так беспардонно нарушать правила безопасности, «вагнеровцы» просто пожали плечами и охарактеризовали его как психопата с нарциссическим расстройством личности и жаждой внимания. Они даже предположили, что «Ратибор» возможно сам обратился к журналистам, так как в противном случае, СМИ вряд ли бы самостоятельно вышли на кого-то, кто является частью организации, которой якобы даже и не существует.

Говорят, что летом 2008 года, когда «Ратибор» служил в российской армии в звании майора, он был арестован по подозрению в похищении человека и грабеже. В 2010 году он был осужден и отправлен в исправительную колонию в Нижегородской области. Решением суда города Бор его срок был сокращен. По данным суда «Ратибор» был досрочно освобожден в апреле 2013 года. Через год после выхода из тюрьмы он был нанят на работу Пригожиным и назначен командиром 1-го штурмового отряда «Вагнера».

Не редкость то, что опальные бывшие российские военные вроде «Ратибора» поднимаются на высшие должности в «Вагнере» и, как ни иронично, получают высшие российские награды от самого Путина. Ведь и сам Пригожин в прошлом провел много лет в советской тюрьме, помимо прочего и за вовлечение несовершеннолетних в занятие проституцией.

Еще одним интересным «ихтамнетом» является бывший командир 4-го штурмового отряда «Вагнера» Андрей Михайлович Богатов по прозвищу «Бродяга», который был серьезно ранен в Сирии весной 2016 года. Говорят, это произошло во время неудачного боевого вылета российской авиации в результате неверного целеуказания от «вагнеровцев» на земле. Он получил звание Героя России вместе с «ББ» (заместитель командира Вагнера Андрей Николаевич Трошев по прозвищу «ББ») и прошел курс лечения в центральном военном госпитале имени А.А. Вишневского, где ему ампутировали левую руку по локоть.

Бывший командир 4-го штурмового отряда «Вагнера» Андрей Михайлович Богатов («Бродяга»)

В отличие от «Ратибора», «Бродяга» был освобожден от командования 4-ым штурмовым отрядом из-за характера своих ранений, но он остался в «Вагнере» в качестве сотрудника 2-ой категории, которая позволяет служить в «Вагнере», но с ограничениями. В то время как «Ратибор» был отправлен в Судан, «Бродяга» весь прошлый год оказывал поддержку операциям «Вагнера» в Ливии.

Бойцы «Вагнера» обычно делятся на три категории: 1 категория - «инвалид» (дает право на пенсию и лечение в упомянутой клинике «СОГАЗ»), 2 категория - «годен к службе с ограничениями» (дает право работать в охране зданий и исполнять работу по обеспечению операций, как в случае с «Бродягой» в Ливии) и 3 категория - «годен к службе без ограничений» (как в случае с «Ратибором», который вернулся на службу и был послан в Судан).

К несчастью для «Бродяги», он попал в категорию раненых или убитых «вагнеровцев» по причине некомпетентности самих «вагнеровцев». Это деликатная тема среди рядовых бойцов «Вагнера» по причине секретного характера их деятельности. Сам Пригожин старается всячески скрывать эту проблему от своих российских хозяев.

В международных СМИ уже многое было сказано об операциях «Вагнера» в Украине, в Сирии, в Ливии и в Центральноафриканской Республике (ЦАР). Но необходимо также упомянуть и стратегически важные роли Судана как логистического центра для российских вооруженных сил и перевалочного пункта для переправки сил «Вагнера» в другие места региона - главным образом, на передовые линии Ливии и ЦАР. Главные цели России в Судане - получить долгосрочные права на военные базы (как, например, на недавно заявленный логистический центр в Порт-Судане) и постоянный доступ к суданским военным аэродромам.

Продолжение следует…
https://myc.news/rassledovaniya_/istinnoe_lico_sekretnoj_armii_putina_chast_2?fbclid=IwAR2EKJqVb7P6AGcRJL9S2USeIMdR71ltvWBxMTrITZNAxAd5ADK5D8qrA54

Истинное лицо секретной армии Путина. Часть 1

16:57 02 Март Киев, Украина



Российский олигарх Евгений Викторович Пригожин возглавляет секретную армию Путина, в которую входят печально известная частная военная компания «Вагнер», а также команда опытных пропагандистов, манипулирующая средствами массовой информации как в открытую, так и за кулисами. Российские официальные лица, знакомые с такого рода деятельностью, называют это проектом «активных мероприятий» Пригожина.

Несмотря на то, что чаще всего в международных СМИ Пригожина называют «поваром Путина», среди своих соратников он обычно известен как «Первый» или просто «Босс».

В качестве главы этой секретной армии, Пригожин поддерживает тесные рабочие отношения с высшим руководством Министерства обороны России. Кроме министра обороны России Сергея Шойгу, главными партнерами Пригожина в российской армии являются начальник Генерального штаба Валерий Герасимов и начальник Главного оперативного управления Сергей Рудской. Начальник Главного управления Генерального штаба Игорь Костюков и его заместитель Владимир Алексеев также играют ключевую роль в проведении операций Пригожина.

Сотрудники российского МО не раз выражали глубокий шок и недоумение по поводу стремительного восхождения Пригожина как главы секретной армии Путина, отмечая, что у него нет соответствующего опыта проведения военных и разведывательных операций, который оправдал бы его место за столом. Главными причинами его успеха они называют его тесную связь с Путиным и хитроумные манипуляции, отмечая, что Пригожин во многом полагается на ресурсы МО для обеспечения своих операций. Например, он использовал авиабазу Хмеймим в Сирии в качестве ключевой платформы и перевалочного пункта для переправки бойцов «Вагнера» на передовые линии в Ливии и другие места в Африке.

Как отмечают некоторые нынешние и бывшие «вагнеровцы», кроме нехватки опыта, у Пригожина также наблюдается вспыльчивый и безжалостный нрав. У него часто рождаются «опасные идеи» и есть склонность вмешиваться даже в самые тривиальные детали «вагнеровских» операций, что иногда приводит к напрасной потере жизней россиян и к риску выявления скрытого почерка действий России.

На сегодняшний день самой серьезной из пригожинских «опасных идей» является бойня в Сирии в феврале 2018-го года, когда десятки «вагнеровцев» были убиты при попытке захвата нефтяного поля, контролируемого вооруженными силами США. Это оказалось опрометчивой операцией и поставило российское правительство в неприятное положение. Считается, что в результате этого секретная армия Путина понесла одни из самых больших потерь со времен Второй мировой войны и повысила риск эскалации враждебного противостояния между Россией и США.

В то время представительница Пентагона подтвердила в заявлении для СМИ, что «контингент в размере батальона» был «подкреплен артиллерией, танками, реактивными системами залпового огня и минометами». В порядке самозащиты силы США ответили «комбинацией авиационных и артиллерийских ударов». Пентагон так и не подтвердил, сколько нападавших было убито и кем они являлись, хотя США «наблюдали» за наращиванием военных сил в течение недели. По некоторым расчетам, более 300 «вагнеровцев» было убито или ранено. По информации СМИ тех лет, министр обороны США Джеймс Маттис назвал это столкновение «озадачивающим», добавив: «Я не знаю, зачем они атаковали, было же известно, что там находились наши силы, очевидно, что русские об этом знали». Он имел ввиду соглашение о предотвращении столкновений между США и Россией, согласно которому россияне согласились оставаться к западу от реки Евфрат.

Кремль старался скрыть потери, но это становилось все сложнее и сложнее после того, как домой стали прибывать гробы, и слухи об этом распространились в российских соцсетях. В конечном счёте, Министерство обороны признало, что «несколько десятков» россиян было убито или ранено, но в то же самое время оно утверждало, что «российские военные не участвовали в какой бы то ни было роли, и российская военная техника не использовалась». В том же докладе утверждалось, что разрешение на атаку Пригожин «получил у некоего российского министра» и к тому же он «обсудил» это с сирийскими должностными лицами. Но Пригожин никогда бы не провел такую операцию, если бы не чувствовал поддержки высшего руководства Кремля.

Далее предоставлен «взгляд изнутри» на то, что в действительности произошло.

Материал съемки на месте провалившейся операции 7 февраля 2018 года. По мнению ведущего психолога, «Пригожин - это человек, явно руководимый алчностью, способный на безрассудства и склонный игнорировать потенциальные последствия своих действий».

Несмотря на статус «находящегося в розыске» как главаря секретной армии Путина, Пригожин активно путешествует и часто посещает передовые линии в странах, где располагается значительный контингент «Вагнера». Из-за своей плохой репутации на мировой арене Пригожину приходится путешествовать в маскировке. Обычно он носит накладную бороду и тёмно-коричневый парик. Чаще всего его сопровождают шесть телохранителей.

На этом фото рядом с Путиным стоят некоторые из самых заслуженных бойцов «Вагнера», гордо демонстрируя свои ордена. Справа налево: командир «Вагнера» Дмитрий Валерьевич Уткин, командир 1-го штурмового отряда Александр Сергеевич Кузнецов, заместитель командира «Вагнера» Андрей Николаевич Трошев, бывший командир 4-го штурмового отряда Андрей Михайлович Богатов. Рядом с Путиным (который стоит с закрытыми глазами) стоят самые заслуженные командиры «Вагнера» - «Герои России»

Вопреки тому, что международные СМИ говорят, что Дмитрий Уткин это только подставное лицо, он в действительности является основателем и командиром «Вагнера». Он напрямую руководил военными операциями в Ливии с самого начала пребывания там этой ЧВК. Хотя в международных СМИ и распространены рассказы о том, что он использует позывной «Вагнер», Дмитрий Уткин на самом деле известен как «Девятый».

Так как «Вагнер» назван в честь любимого композитора Адольфа Гитлера, высказывались предположения, что Уткин выбрал прозвище «Девятый» из-за своего преклонения перед нацистским диктатором. Если сложить инициалы Гитлера по порядковым номерам букв (один вместо буквы «А» и восемь вместо латинской буквы «Н»), то в сумме получится девять и это вполне соответствовало бы неонацистским симпатиям Уткина. По словам нескольких свидетелей, Уткин настолько увлекается Адольфом Гитлером, что иногда носит нацистскую военную форму времен Второй мировой войны и даже имеет татуировки с нацистскими символами на груди и ключицах.

Слева: командир «Вагнера» Дмитрий Уткин («Девятый»), находясь в боевой командировке, с гордостью демонстрирует свои нацистские татуировки. В центре: «Девятый» с гордостью показывает свои ордена во время церемонии награждения с участием Путина.

Нацистские татуировки командира «Вагнера» Дмитрия Уткина («Девятого») крупным планом.

Командир «Вагнера» Дмитрий Уткин («Девятый»), одетый в нацистскую форму, направляет бойцов «Вагнера» в бой в Сирии. Современный Роммель возглавляет секретную армию Путина.

Заместитель командира «Вагнера» Андрей Николаевич Трошев часто путешествует в порядке ротации на передовые линии тех стран, где находится значительный контингент «Вагнера», в том числе оказывая поддержку военным операциям в Ливии. Его прозвище - «Седой», но он также известен в кругах «Вагнера» как «Борис Борисович» или «ББ».

Заместитель командира Вагнера Андрей Николаевич Трошев по прозвищу «ББ» с гордостью демонстрирует свои ордена во время церемонии награждения с участием Путина.

Сравнивая этих командиров, нынешние и бывшие «вагнеровцы» знакомые и с Дмитрием Уткиным по прозвищу «Девятый», и с Андреем Трошевым по прозвищу «ББ», отмечают, что у «ББ» есть значительный военный опыт, но он считается немного неуравновешенным, не всегда справляющимся с военными ситуациями, а также пристрастным к алкоголю. Например, летом 2017 года он попал в санкт-петербургскую больницу с алкогольным отравлением. Что примечательно, это случилось прямо перед самым известным разгромом «Вагнера».

Говоря об упомянутом разгроме секретной армии Путина в феврале 2018-го года в Сирии, нынешние и бывшие «вагнеровцы» утверждают, что именно «ББ» был тем полевым командиром, который отдал «Вагнеру» тактический приказ атаковать нефтяное поле, контролируемое вооруженными силами США, что привело к серьезным потерям в рядах «Вагнера». Выражаясь их словами: «Нас побили как детей». Некоторые утверждают, что «ББ» отдал приказ атаковать, не зная, что эту позицию контролируют силы США, и будучи уверенным, что это нефтяное поле находится под контролем курдов. Они добавляют, что именно алчность Пригожина была движущей силой этой непродуманной попытки захвата нефтяного поля - чудовищное утверждение, если оно соответствует действительности.

Независимо от того, отдал ли «ББ» тактический приказ атаковать позиции США в силу некомпетентности, безрассудства или отсутствия планирования, как отмечает один из нынешних «вагнеровцев», в конечном счете это случилось по вине Пригожина. Учитывая постоянный надзор Пригожина за всеми деталями, «ББ» было бы невозможно отдать такого рода приказ без того, чтобы Пригожин не был поставлен об этом в известность, особенно учитывая, что «Вагнер» уже планировал захват этого нефтяного поля в течение некоторого времени. После такого разгрома манипуляторское мастерство Пригожина было подвергнуто серьёзной проверке, но все же, скорее всего, именно оно спасло его от путинского гнева.

В конце января 2018 года Пригожин заявил сирийским официальным лицам, что у него есть «хороший сюрприз» для Башара аль-Асада, «который произойдет между 6-ым и 9-ым февраля». По слухам, министр по президентским делам Мансур Фадлалла Аззам обещал, что Пригожину хорошо заплатят за его услуги. В то же время, как отмечают СМИ того времени, Пригожин стал чаще общаться с высшим кремлевским руководством, включая руководителя администрации Путина Антона Вайно и заместителя главы администрации Владимира Островенко. Пригожин даже разговаривал с российскими официальными лицами на следующий день после трагической атаки, что подтверждает факт его прямого участия в этой провалившейся операции.

Материал съемки на месте провалившейся операции 7 февраля 2018 года и лица некоторых из погибших. Они являются следствием пригожинских «опасных идей».

Не взирая на его должность заместителя командира «Вагнера» и звание Героя России, многие «вагнеровцы» смотрят на «ББ» с презрением каждый раз, когда он входит в помещение; они считают, что «ББ» не ценит их жизней и не всегда полностью разбирается в ситуации, как это продемонстрировал февральский разгром 2018 года в Сирии. Из-за его проблем с алкоголем некоторые даже сомневаются в его пригодности к службе и высмеивают его привычку «только сидеть и пить свой кофе».

В отличие от «ББ» «Девятый» пользуется уважением из-за своего военного опыта и манеры руководства, несмотря на своё пристрастие к ношению нацистской формы, что, конечно, не является очень удачным способом оставаться незаметным в якобы секретной армии. Тем не менее, «Девятого» рядовые бойцы уважают, так как в прошлом году под его командованием «Вагнер» достиг успехов на трипольском фронте, и «вагнеровцы» считают, что (в отличие от «ББ») «Девятого» действительно заботит их благополучие. Говорят, когда «Девятый» входит в помещение, он уже заранее знает всех по имени, чем еще больше располагает к себе рядовых «вагнеровцев».

Говоря о вмешательстве Пригожина в дела «Вагнера» и тех трудностях, которые из-за этого выпадают на долю «Девятого» (которому, как уже говорилось, симпатизируют рядовые бойцы), один из высокопоставленных «вагнеровцев» следующим образом охарактеризовал тип отношений между «Девятым» и Пригожиным: «Для нас он может быть и «Девятый», но для кое-кого он точно «Шестой».

Продолжение следует….
https://myc.news/rassledovaniya_/istinnoe_lico_sekretnoj_armii_putina_chast_1?fbclid=IwAR1PRDNmkYy2I93s0G5kVS4rJ7MMh9nRy_IFoOydJ11tWUzdEZ6T6l4BRFE

Герой сучасної Россії: уткіни діти


У лютому 2014 року в Криму з'явилися озброєні люди в формі без розпізнавальних знаків, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу, інші стратегічні об'єкти, а також блокували дії українських військ. Російська влада відмовлялася визнавати, що ці озброєні люди є військовослужбовцями російської армії.

Ширилися чутки, що «зелені чоловічки» - це приватна армія путінської імперії. Незабаром вперше у ЗМІ з’явилася її назва – ПВК Вагнера.

Протокольна відеозйомка кремлівського прийому на честь Героїв Вітчизни 9 грудня 2016 поклала кінець конспірації. Серед запрошених на цей захід в кадр потрапив Дмитро Уткін, більше відомий як Вагнер і командир однойменної ПВК, що засвітилася в Криму, на Донбасі і в Сирії. У сюжеті «Першого каналу» є можливість побачити чоловіка середніх років, який сидить за столом зліва, на межі кадру. Ті, хто особисто знайомий з Дмитром Уткіним, підтвердили: це він.

На відеозапису не видно, якою нагородою відзначений Дмитро Уткін. Відомо, що на момент звільнення в запас зі Збройних сил звання Героя Радянського Союзу чи Росії він не мав, кавалером ордена Святого Георгія не був.

Це був перший «вихід у світ» ПВК Вагнера. До протокольного заходу 9 грудня 2016 року Кремль ніяк не коментував інформацію про Вагнера, участь його підрозділу в бойових діях і про нагородження бійців з неформальної ПВК державними нагородами.

Через два дні на питання відповів прес-секретар президента Дмитро Пєсков, і інтрига закінчилася: «Дмитро Уткін дійсно кавалер орденів Мужності, він був від Новгородської області». Правда, Пєсков «не знає», чи є у Уткіна «бійці в Сирії» і за які саме подвиги він був нагороджений орденами Мужності. Припустив, що «за проявлену мужність».

Хто ж такий Дмитро Уткін на прізвисько «Вагнер»?Дмитро Уткін. Підполковник запасу. 1970 р.н. Професійний військовий, до 2013 року - командир дислокованого в Печорі Псковської області 700-го окремого загону спецназу 2-ї окремої бригади спеціального призначення Головного розвідувального управління Міноборони. Працював за контрактом з Moran

Security Group, охороняв морські судна в небезпечних районах від піратських нападів. У вересні 2013 року разом зі «Слов'янським корпусом» вперше відвідав Сирію. Тоді він ще не був командиром і не був Вагнером. Пафосний позивний він взяв після сирійського відрядження. З 2014 року - командир власного підрозділу, який за його позивним отримав умовну назву «ПВК Вагнера». Позивний «Дев’ятий».

Відомий прихильністю до естетики і ідеології Третього рейху, звідси і позивний на честь улюбленого композитора-містика Адольфа Гітлера. Якщо скласти ініціали Гітлера за порядковими номерами букв (один замість літери «А» і вісім замість латинської букви «Н»), то в сумі вийде дев'ять і це цілком відповідало б неонацистських симпатіями Уткіна. За словами декількох свідків, Уткін настільки захоплюється Адольфом Гітлером, що іноді носить нацистську військову форму часів Другої світової війни і навіть має татуювання з нацистськими символами на грудях і ключицях. У Луганську епатував особовий склад, змінивши звичну польову панаму на сталевий шолом вермахту.

Сформована на основі «Слов'янського корпусу», пошарпаного в Сирії в 2013 році, ПВК під командуванням людини з позивним «Вагнер», з весни 2014 року діяла в Криму, а потім на території Луганської області. Навесні 2014 Вагнер знайшов нову роботу - фінансування, базу для підготовки і серйозне прикриття для неформальної військової структури, яка і отримала його ім’я.

Чутки про Вагнера і його команду поповзли з початку 2015 року. Нібито саме він роззброїв під Луганськом бригаду «Одеса» і затримав комбрига Фому. Нібито саме він з'являвся з бронетехнікою на самих загрозливих ділянках фронту. Ніхто його не бачив, крім чуток, ніхто нічого не знав, а хто знав, той не розповідав.

Наприкінці 2015 року основні сили Вагнера з Донбасу передислокувалися до Сирії. Пішли бої і втрати. Скільки всього бійців втратив Вагнер, навряд чи стане точно відомо коли-небудь. Більш-менш достовірно відомі втрати вже давно налічують сотні бійців, які назавжди залишилися у Африці та Азії. А кількість загиблих від рук найманців Вагнера людей неможливо навіть уявити.

30 червня 2017 року світ облетіло відео, на якому кілька бійців в неформальному спорядженні під пісню зі словами «знімаю з плечей важкий автомат, стріляю в сина, потім стріляю в матір» забивають кувалдою лежачого на землі чоловіка в цивільному одязі, схожого на араба. Б'ючи говорять по-російськи без акценту. Обличчя їх закриті.

Місце дії нагадує напівзруйнований промисловий об'єкт в сирійській пустелі. Схоже, що поруч лежить відрізана людська голова. Коментатори припустили, що на відео можуть бути діючі в Сирії бійці «групи Вагнера», але ніхто не зміг цього підтвердити: обличч на запису не видно, будь-яких розпізнавальних знаків на людях немає, де і коли записано відео - невідомо.

Але в листопаді 2019 року в Мережі з'явилося продовження історії - три наступні частини відеозапису, з яких ясно, що трапилося з арабом.

Арабській пресі вдалося встановити особу загиблого, час і місце страти. Як пише Jesr Press, убитий - Мохаммед Таха Ісмаїл Аль-Абдулла, відомий також як Хаммаді Таха Аль-Бута. Він народився в 1986 році в Дейр-ез-Зорі. За даними видання, він був мобілізований в резерв армії Башара Асада. Потім дезертирував, але його зловили. Місце страти Jesr Press ідентифікує як родовище Шаир в сирійській провінції Хомс.

Звірі, які його катували та вбили, теж були ідентифіковані. Без сумніву вони належать до найманців ПВК Вагнера. Вже потім з’ясувалося, що сам «Вагнер» (командир ПВК Дмитро Уткін) закликав їх це зробити! З метою залякування інших потенційних дезертирів з сирійської армії. І відео зняти наказав теж він: «На хер заколбасьте його і в інтернет викладіть, щоб все сирійське ополчення бачило».

Цей страшний випадок відкрив очі суспільству на «героїв Росії» та їхнього командира, Дмитра «Вагнера» Уткіна. Такі «нелюди» повністю влаштовують Кремль та Путіна. Вони потрібні для реалізації безумних ідей та планів Імперії та її довічного керманича. Тому «Вагнер» сьогодення - вже не маргінал з позивним замість імені, що працює на невідомого господаря. Дмитро Уткін – офіційно визнаний Герой Вітчизни, якого приймають за столом президента. А це вже - фігура зовсім іншого масштабу.
https://censor.net/ru/blogs/3251468/geroyi_suchasno_ross_utkni_dti/sortby/tree/order/asc/page/1#comment_75803742
Источник: https://censor.net/ru/b3251468

СБУ викрила високопосадовця податкової інспекції на хабарі

Служба безпеки України викрила керівника одного з районних підрозділів Державної податкової інспекції у Тернопільській області на організації механізму хабарів від підприємців. Задокументовано факт вимагання чиновником мільйона гривень.

За даними слідства, посадовець вимагав гроші від представника місцевої комерційної структури. За неправомірну вигоду податківець «гарантував» підприємцю зменшити розмір штрафних санкцій. Також він обіцяв не скеровувати результати перевірок до правоохоронних органів для реєстрації кримінального провадження.

Для передачі грошей чиновник залучив свого знайомого як посередника.

Правоохоронці затримали спільника відповідно ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України під час отримання всієї суми хабара.

Наразі посадовцю та посереднику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. До суду направлено клопотання щодо обрання їм запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчі дії.

Заходи з викриття протиправної діяльності проводились спільно з Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у м. Львові за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.



https://ssu.gov.ua/novyny/na-ternopilshchyni-sbu-vykryla-vysokoposadovtsia-podatkovoi-inspektsii-na-khabari-v-milion-hryven?fbclid=IwAR0sBq4Sme6EglCY62XIqEtHV2sXMW70m5t6Q2W6Y9CUImPtcyPD_5bpD-E

Що чекає на проросійський «Перший незалежний»?


Оновлений новими власниками львівський телеканал «Перший незалежний»

Оновлений новими власниками львівський телеканал «Перший незалежний», на якому зібралися колективи закритих раніше телеканалів нардепа Тараса Козака «112 Україна», «ZIK» і «NewsOne», був відключений від мовлення через годину після початку мовлення.

В ефірі каналу на YouTube на екрані висить напис «Трансляцію «Першого незалежного» заблокували на супутниках».

Секретар Ради Національної безпеки та оборони Олексій Данилов під час брифінгу заявив: «Якщо телеканал новий або старий буде працювати на користь іноземної держави, він терміново буде потрапляти під санкції апарату РНБО. Це питання ми не розглядали. Ми до цього не маємо ніякого відношення».

У заяві телеканалу зазначено, що «телекомунікаційні та кабельні провайдери, а також супутникові оператори отримали вимогу від СБУ не надавати ніяких послуг телеканалу, попри чинні договори та угоди». В СБУ заяву не коментують. Натомість, відомо, що провайдери Ланет та Космонова дійсно вимкнули віщання купленого представниками медіагрупи Тараса Козака телеканалу «Перший незалежний»

Якою б не виявилася реальна інформація, будемо сподіватися, що будь-який канал, який буде порушувати українське законодавство, буде підпадати під санкції та підлягати негайному закриттю, а чинна влади завжди діятиме в рамках закону.
https://blogs.korrespondent.net/blog/kyiv/4332912/?fbclid=IwAR0mnISaYA84Tkjlbwffs0YG2_kqZrGRMGPgd1w_cVgNe4H_3TtX4o84xuk

Медведчук і Ко намагалися запустити кремлівську пропаганду


Медведчук і Ко не заспокоїлися після введення санкцій 2 лютого проти телеканалів «112», «ZIK» і «NewsOne», які неофіційно належать Віктору Медведчуку.

Так, 18 лютого, сотня працівників з «каналів Медведчука» засновують ТОВ «Медіахолдинг Новини».

А вже, 26 лютого стало відомо, що у львівського телеканалу з назвою «Перший незалежний», який днями купила група працівників телеканалів «112 Україна», ZiK і NewsOne, змінився керівник: директором ТОВ «Тайм Медіа», яке стоїть за «Першим незалежним», став менеджер медіагрупи Тараса Козака Павло Єгоричев – він також є директором ТОВ «Новий формат ТВ» та головою ТОВ «ТВ Вибір», які входять до складу медіагрупи Козака й володіють ліцензіями і мовлять під логотипом «112 Україна».

Телеканал «Перший незалежний» запустили в ефір о 18:00 26 лютого.

За годину його відключили від супутника та кабельних мереж.

Слід зазначити, що така оборудка не пройшла незаміченою. Тоді, на це звернув увагу міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Коментуючи той факт, що кожен зі ста засновників ТОВ «Медіахолдинг Новини» вклав у нього по 1 гривні, так що його статутний капітал склав 100 гривень, міністр наголосив тоді: «Схоже на те, що Медведчук і Ко шукають юридичні способи, аби знов запустити трансляцію кремлівської пропаганди в наш інформаційний простір. Проте скільки нових ТОВок за 100 гривень не роби – суть не змінюється, а отже, й увага з боку держави до їхньої «діяльності».

Крім того, колектив каналу НТА засудив рішення директора «НТА - НЕЗАЛЕЖНЕ ТЕЛЕВІЗІЙНЕ АГЕНТСТВО» Романа Любицького продати власнии телеканал «Першии Незалежнии» ТОВ «МЕДІАХОЛДИНГУ НОВИНИ», заявивши при цьому: «Вважаємо неприпустимою будь-яку співпрацю зі структурами, які діють для інтересів краіни-агресорки Росіі. Цю позицію ми неодноразово публічно озвучували та будемо робити це и надалі в ефірах наших проєктів.»

1 березня 2021 року провайдер гигабитного Інтернету і кабельного телебачення «Ланет» припинив співпрацю з телеканалом «Перший Незалежний». Причиною цього стало розірвання договору у зв'язку зі зміною в структурі власності каналу.
Видно Медведчу і Ко думали і надалі просувати російську пропаганду в українському інформаційному просторі та в угоду кремлівській братії просувати «руський мір», але як бачимо «роги їм вже обломили», а надалі і в стійло поставлять.

https://blogs.korrespondent.net/blog/politics/4332948/?fbclid=IwAR07vnYr3o-k6B63hUBSgwgh8CQ-yk7Lfd_KMoNMY6fDJ9SlOk-iWOp-6ag

Як «медведчуківські» телеканали намагаються зберегти свій вплив



Як відомо 2 лютого в Україні через санкції заблокували канали, що належали холдингу -Новини- депутата Верховної Ради від -Опозиційної платформи – За життя-, власника телеканалів NewsOne, ZIK та 112 Україна

Санкції проти Тараса Козака і його телеканалів запровадили на 5 років – заблокували активи, анулювали ліцензії та заборонили користуватися телекомунікаційними мережами. Того ж дня всі українські провайдери вимкнули канали NewsOne, ZIK та 112 Україна. Ситуація з телеканалами Козака стала показовою, бо розкрила зв’язок між членами найбільш патріотичної політичної партії та проросійськими пропагандистами. Тоді рішення про санкції проти трьох каналів твердо підтримали, зокрема, західні союзники України, наголошуючи, що питання безпеки і боротьби з дезінформацією не мають нічого спільного з питаннями свободи слова.

Проте, -медведчуківці- очікувано не збиралися здаватися і змінили стратегію, придбавши нову інформаційну площадку для поширення своїх наративів. Зокрема, щоб повернутися в ефір, вже 18 лютого сто працівників медіахолдингу Тараса Козака -Новини- створили нове ТзОВ -Медіахолдинг Новини- зі статутним капіталом 100 грн. та купити для мовлення львівський телеканал -Перший незалежний-. 26 лютого, він вийшов у телеефір. Студію для каналу обладнали в Києві, а мовлення розпочали через супутник і на YouTube-каналах ZIK, NewsOne та «112-Україна». Канал має ліцензію на цілодобове супутникове мовлення, видану у 2019 році. Втім, уже за годину його вимкнули з супутника та з кабельних мереж таких значних провайдерів як «Ланет» та «Космонова». А з 1 березня 2021 року провайдер гигабитного Інтернету і кабельного телебачення "Ланет" припинив співпрацю з телеканалом "Перший Незалежний". Причиною цього стало розірвання договору у зв'язку зі зміною в структурі власності каналу. Як йдеться в прес-релізі компанії, канал уклав договір з мережею Ланет про ретрансляцію, проте в структурі власності телеканалу «Перший Незалежний» відбулися зміни, про які провайдера не поінформували. Таким чином керівником каналу став Павло Єгоричев, представник медіагрупи Тараса Козака, який недавно потрапив до списку санкцій РНБО. Також мережа Ланет не отримувала пропозиції про відновлення співпраці. Керівництво Ланета вважає, що повідомлення контрагента про зміни в структурі власності, відповідний перегляд умов співпраці та переоформлення договору є необхідними вимогами, які телеканал намагався обійти. З огляду на це та враховуючи, що в структурі власності «Першого Незалежної» відтепер є представник медіагрупи, який знаходиться під санкціями, в компанії заявили, що продовження співпраці з каналом неможливо «Перший Незалежний». Наразі його мовлення триває в інтернеті – на сайті і на ютуб-каналі телеканалу, а також на веб-майданчиках телеканалів «112 Україна», ZiK і NewsOne.

Як бачимо, відпрацьована «медведчуківцями» схема скупки медіаактивів з налагодженими договорами дистрибуції і ліцензіями дозволяє швидко запустити медіаресурси, зокрема пропагандистські. В цих умовах українським провайдерам необхідно дотримуватися чіткої позиції проти використання цієї можливості з метою нанесення шкоди безпеці медіапростору України та відповідально ставитися до підбору партнерів для співпраці і не продовжувати співпрацю з подібними ресурсами.

Служба безпеки України, яку канал звинувачує у вимкненні трансляції, наразі не коментувала цих звинувачень. Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив: цього питання на засіданні РНБО цього дня не розглядали, а справи з супутниками – це «господарські справи тих людей, які займаються цими речами», і РНБО не має до них ніякого стосунку.

Вочевидь, що Медведчук і Ко шукають юридичні способи, аби знов запустити трансляцію кремлівської пропаганди в український інформаційний простір. Проте скільки нових ТОВок за 100 гривень не роби – суть не змінюється, а отже, й увага з боку держави та правоохоронців до їхньої «діяльності» нікуди не подінеться.
https://blogs.korrespondent.net/blog/events/4332913/?fbclid=IwAR2kRDNjpcl2SqonFpShWir60eKdD0aL2sX0MtkP8VD3WN8EzOESYzvaGCM