Заходи української влади з протидії пандемії

  • 31.08.21, 21:57

19:03 29 липень Київ, Україна
Враховуючи особливості перебігу коронавірусної хвороби (COVID-19) на території держави, Кабінетом Міністрів України забезпечено подобовий моніторинг заходів з протидії пандемії, особлива увага приділяється умовам роботи, соціальним гарантіям медичних працівників, що залучені до лікування хворих на COVID-19. Вжито першочергові заходи щодо виплати медичним працівникам передбаченої надбавки до заробітної плати, закупівлі сучасних засобів захисту, впровадження протоколів лікування. 
У медичних установах виключено випадки відсутності ПЛР-тестів для виявлення хворих на COVID-19.
Також вирішується проблема своєчасного надання результатів ПЛР-тестів, закуплено новітні зразки лабораторного обладнання, збільшено кількість працівників, що дає можливість зменшити терміни обробки зразків аналізів, оновлено протоколи поводження з медичними відходами.
У відповідних медичних установах облаштовано спеціалізовані «ковідні» ліжко-місця з можливістю використання для лікування киснезалежних хворих.
Лікувальні заклади, визначені на лікування вірусної інфекції, облаштовано загальними системами подачі кисню, або індивідуальних кисневих концентраторів. Введено додаткові штатні одиниці, проведено навчання обслуговуючого персоналу, як лікарів що вміють застосовувати у лікуванні, так і осіб з обслуговування систем подачі кисню. Виділено додаткове фінансування на відновлення (виконання регламентних робіт) на кисневому обладнанні, відбувається заміна зношеного обладнання або такого, що не відповідає технічним умовам безпечної експлуатації, з метою усунення передумов до виникнення надзвичайної ситуації.
Так, питання запобігання надзвичайним ситуаціям, в частині утилізації медичних відходів, а також охорони навколишнього природного середовища в цілому, розглянуто на робочій зустрічі керівників правоохоронних та  уповноважених органів державного нагляду (контролю).

Новий алгоритм взаємодії органів державної влади у разі епідемії

  • 31.08.21, 21:36

19:10 29 липень Київ, Україна
Розвиток пандемії (COVID-19) визначив перед суспільством нові завдання, зокрема, виникла необхідність створення алгоритму взаємодії органів державної влади щодо вирішення вказаних проблемних питань, шляхом розробки спільного нормативно-правового акту.
На виконання доручень Кабінету Міністрів України створено міжвідомчу групу, забезпечено подобовий моніторинг здійснених операцій з медичними відходами, у тому числі шляхом проведення спільних позапланових перевірок із співробітниками ДЕІ.
Вжито заходів з перевірки дотримання вимог чинного законодавства щодо поводження з медичними відходами.
Так, на 13 об’єктах Київської області виявлено порушення у частині поводження з медичними відходами, за результатами перевірок підготовлено матеріали для закриття об’єктів у судовому порядку, для 8 підприємств анульовано ліцензії на здійснення діяльності.
В цілому заходи із позапланового контролю здійснюються у 65 підприємствах на території України. Своєчасний контроль за дотриманням встановлених вимог із сортування, переміщення та утилізації медичних відходів забезпечує належне виконання природоохоронного законодавства.
https://myc.news/ua/koronavirus/novyj_algoritm_vzaimodejstviya_organov_gosudarstvennoj_vlasti_dlya_preodoleniya_rasprostraneniya_pandemii

Рік перший. Минув.


Майже рік тому, 9 серпня 2020 року, Білорусь сколихнули події, які стали початком кінця казки про «щасливу синьооку країну», в яку багато хто по-справжньому вірив. Саме президентські вибори 9 серпня, точніше – їх безсоромно сфальсифіковані результати, призвели до того, що зазвичай спокійні та врівноважені білоруси вийшли «на вулиці», протестуючи проти диктаторського режиму Лукашенка.

Все починалося як завжди і не передвіщувало ніякої біди для «картопляного диктатора». Лукашенко розраховував як зазвичай без непотрібних хвилювань переобратися на черговий - шостий за рахунком - президентський термін. Ніяких проблем не повинно було виникнути. Які могли бути проблеми, якщо реально рахувати голоси на виборах у Білорусі перестали ще в 2001. Демократичне народне волевиявлення «малювалося» у ручному режимі поплічниками «диктатора» на рівні, близькому до стовідсоткової народної підтримки. Тому хвилювання були зайві.

Але, с самого початку все пішло шкереберть. Несподівано для Лукашенка з’явилися незалежні кандидати, такі як банкір Віктор Бабарика, екс-глава «Парку високих технологій» Валерій Цепкало і YouTube-блогер Сергій Тіхановський. Білоруси, побачивши «нові обличчя», залюбки вистоювали черги, щоб поставити свій підпис на висування нових кандидатів. Тоді, зрозумівши що мем «Саня 3 відсотки» дуже недалекий від істини, влада злякалася перший раз. І швиденько прибрала «конкурентів» у звичний їй спосіб. Встиг втекти з країни лише Цепкало. Бабарика і Тіхановський до цих пір знаходяться «за гратами» за сфальшованими звинуваченнями. Начебто все заспокоїлось і приводів для хвилювання більше не було.

Але, скориставшись бюрократичними невідповідностями виборчого законодавства, в якості кандидата змогла зареєструватися дружина Сергія Тіхановського Світлана. Влада не надала цьому факту уваги.

«Картопляний диктатор» навіть уявити собі не міг, що білоруси підтримають «якусь домогосподарку». Ну який з неї конкурент п’ятикратному переможцю президентських перегонів?! Тому, без будь яких сумнівів, в черговий раз виборча комісія оголосила про перемогу Лукашенка на виборах з «розгромним рахунком» 80% на 10%! І не вгадала...

З’ясувалося, що незалежні підрахунки результатів виборів, майже с такою ж перевагою, але віддавали перемогу саме Світлані Тіхановській. І це вже був перебір. Якби лукашенківці оприлюднили результати з перевагою 3-5 відсотків, то, мабуть, спокійні білоруси таки дозволили «діду» залишитися на шостий термін. Та така безсовісна фальсифікація та нагле нехтування думкою громадян змогли «розбудити» людей. І Білорусь вийшла на вулиці!

Працівники деяких виборчкомів тікали через вікна. На деяких дільницях виборчі комісії не ризикнули фальсифікувати результати і вивісили протоколи з реальними цифрами голосування. Таких сміливців потім або позвільняли з роботи, або кинули за ґрати.

Уже в понеділок, 10 серпня, практично всі білоруські міста захлиснули масові протести.

І влада Білорусі злякалася вже по справжньому. А якщо лякається диктатор, то в дію вступає репресивна диктаторська система. І Лукашенко вивів війська на вулицю проти своїх громадян. До 12 серпня на вулицях білоруських міст йшли зіткнення демонстрантів з правоохоронцями, з'явилися перші загиблі. Лікарні були переповнені пораненими-протестуючими, яких хапали сотнями, після чого жорстоко били і навіть ґвалтували в слідчих ізоляторах.

Потім була двотижнева ілюзія перемоги. ОМОН зник. Мітингувальники вільно збиралися у населених пунктах та висловлювали свою думку. У центрі Мінська збиралося по 200-300 тисяч противників режиму. Але вже наприкінці вересня силовики почали знову «відвойовувати» вулиці. Мітинги розганялися все більш жорстоко, людей на них виходило все менше. ОМОН знову відчув безкарність. Протестна активність «стиснулася» до міських дворів і вулиць в мікрорайонах, а потік емігрантів з Білорусії різко виріс. У сусідні Польщу, Литву і Україну переїжджали цілими сім'ями і фірмами, з усім персоналом.

До листопада всі активні протести припинилися, а правоохоронні органи почали переслідування як рядових учасників мітингів, так і будь-яких лідерів, включаючи творчу інтелігенцію. Результат на сьогоднішній день: 4691 кримінальну справу за участь в протестах, 608 міжнародно визнаних політичних в'язнів. Мрії народу про свободу розвіяв кулями та кийками диктаторський режим Лукашенка.

Білорусь завдяки Лукашенко за минулий рік перетворилася на міжнародного вигнанця, авіаційного пірата та справжній концтабір для власного населення. На країну, спортсмени якої не бажають повертатися додому після Олімпійських ігор. Але Лукашенко не зупиняється. Диктатор підійшов впритул до межі. Білорусь стрімко падає у прірву. Складається враження, що його диктаторський режим повністю втратив гальма і діє за принципом «Чим гірше – тим краще». «Коли всі сприймають тебе як вигнанця, робиш ти щось чи ні, навіщо стримувати інстинкти? Кожен «ворожий» крок вимагає відповіді, щоб не здатися слабаком». Нажаль, така знайома будь-якому історику вивернута хвороблива логіка вже багаторазово приводила до нікому не потрібних конфліктів і воєн.

Балто-Чорноморський союз. Не панацея але альтернатива.


Прискіплива хвороблива увага, яку приділили прокремлівські ЗМІ проведенню 23 серпня у м. Київ міжнародного саміту «Кримська платформа» говорить сама за себе. Кремль не чекав такої єдності та одностайності від країн-учасників заходу, який Сергій Лавров, глава МЗС РФ, назвав раніше «шабашем», на якому «Захід буде продовжувати пестити неонацистські, расистські настрої сучасної української влади». Кремль сподівався на те, що «Кримську платформу» проігнорують представники країн-лідерів Західного Світу. Але не так склалося, як бажалося та гадалося…

На установче засідання «Платформи» приїхали урядові делегації США, всіх членів Євросоюзу, Австралії, Великобританії, Грузії, Ісландії, Канади, Молдови, Нової Зеландії, Норвегії, Північної Македонії, Туреччини, Чорногорії, Швеції, і Японії - дев'ять президентів, чотири прем'єри, чотирнадцять глав МЗС і посли відповідних країн в Україні, плюс делегації НАТО, Ради Європи та ГУАМ. Всі вони поставили свої підписи під Декларацією, де, зокрема, зазначено: «Будь-яка зміна статусу Автономної Республіки Крим та міста Севастополя як суверенної території України не визнається і не буде визнаватися».

Учасники «Кримської платформи» підтвердили в документі, що засуджують «систематичні необґрунтовані порушення прав людини і основних свобод, з якими стикаються жителі Криму, такі як: право на мирні зібрання, право на свободу вираження поглядів і переконань, релігійних свобод, обмеження можливості знаходити, отримувати і поширювати інформацію, а також втручання і залякування, з якими стикаються журналісти, правозахисники та адвокати в своїй роботі, тривалу мілітаризацію Криму, яка підриває безпеку і стабільність в регіоні Чорного моря, <...> продовження зміни демографічної структури на окупованому півострові шляхом переселення громадян Росії до Криму».

«Крим – не Росія, Крим – Україна»! Саме ці прості слова можуть узагальнити настрій учасників саміту. Західні країни розуміють, що окупація Криму та війна на Донбасі перетворила Україну на «передній край» протистояння світової демократії та імперських намірів Росії. «Зараз Крим - порохова бочка, Росія в три рази збільшила там свою військову присутність, і український курорт перетворився у військову базу», - сказав Президент України Зеленський. Така концентрація військ загарбника на території суверенної країни наводить на роздуми про подальші плани Путіна. Зростає напруга у Чорноморському регіоні, який вже перетворився на територію протистояння двох світоглядів, двох напрямків розвитку світової цивілізації – мирного шляху демократії та загальнолюдських цінностей і шляху імперіалістично-диктаторського, який веде цивілізацію у прірву збройних конфліктів та кривавих війн.

Своїми агресивними діями сучасна влада Росії протиставила себе практично всьому світу. Міжнародний вигнанець, який інформаційними маніпуляціями та відвертою брехнею намагається приховати власну «вовчу» сутність, Кремль постійно бреше всім і вся про якусь уявну загрозу для Росії збоку інших країн. Але такі виверти вже не сприймаються навіть тими країнами, які офіційна Росія вважає своїми стратегічними партнерами.

Наприклад, так званий Віце-прем'єр окупаційного кримського уряду, постійний представник Криму при президенті Росії Георгій Мурадов назвав «неблагородною» позицію Анкари, яка підтримує «американо-київську провокацію» проти територіальної цілісності Росії. «Неблагородна» позиція Туреччини, на думку прокремлівських спікерів, полягає в тому, що остання завжди визнавала виключно українську приналежність Криму. На саміті 23 серпня Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу наголосив на цьому ще раз. У своїй промові він сказав наступне: «Залишається єдиний спосіб: йти дипломатичним шляхом, але йти потужно. Я вважаю, саміт відкриває сторінку пошуку мирного тривалого повернення Криму до України, тому що Крим - це Україна».

Президент України Володимир Зеленський за підсумками заходів 23 серпня дав оптимістичну оцінку «Кримської платформі»: «Ми провели саміт, на якому була створена потужна міжнародна коаліція для звільнення українського Криму з-під окупації Російської Федерації. Це доказ того, що в нелегкій боротьбі за відновлення територіальної цілісності нашої держави наша Україна має міцну підтримку міжнародної спільноти».

У підсумковому документі - Декларації «Кримської платформи» - країнами –учасниками зафіксовано невизнання приєднання Криму до Російської Федерації та зобов'язання при необхідності розглянути додаткові політичні, дипломатичні, обмежувальні санкції щодо Росії. Країни-учасниці «Кримської платформи» висловили готовність об'єднатися заради безпеки і стабільності в Чорноморському регіоні. Така міжнародна позиція може стати своєрідним місточком до створення Балто-Чорноморського союзу, ідея якого в умовах девальвації Будапештського меморандуму, невиразних прогнозів щодо членства України в ЄС і агресивних дій і намірів Кремля, може знайти друге дихання у міжнародному демократичному суспільстві.
https://m.censor.net/ru/blogs/3285193/baltochornomorskiyi_soyuz_ne_panatseya_ale_alternativa?fbclid=IwAR07rCgCslHAfuztdIIzV3SQpSe_iqZqx9CFd04Qppt2vc0KlOLivcYNg9A

«Шаную воїнів, біжу за героїв України»

Сьогодні я біжу за них і це найменше, що я можу зробити для збереження пам‘яті про їх подвиг.
Сьогодні ми біжим для того, щоб всі українці пам‘ятали якою ціною нам дістається незалежність нашої держави та спокійне життя наших родин.
Я добре знав їх обох, ми товаришували, але війна забрала їх, а я лишився живим.
Вони були різними. Саша намагався встигнути скрізь і зараз, Віталій, навпаки, виважений і спокійний, робив все крок за кроком. Але їм обом дісталася одна доля - загинути за Україну.
По умовам запланованого заходу я, на жаль, не можу пробігти з прізвищами всіх своїх загиблих колег і підлеглих, побратимів з ЗСУ, добробатів, волонтерів. Але я хочу, щоб всі бачили, що ціна нашого життя складається з конкретних прізвищ загиблих за незалежність.
Дякую організаторам всеукраїнського патріотичного забігу «Шаную воїнів, біжу за героїв України» і особисто його співорганізатору, моєму другу, депутату Київської міської ради від «Європейської Солідарності» Вадиму Сторожуку за те, що дали мені таку можливість.
Нам не збудувати сильної, незалежної держави, нам не бути справжньою нацією, якщо ми не пам‘ятатимемо якою ціною ми здобули Україну.


https://www.facebook.com/100037793315562/posts/565508471385592/?d=n

СБУзастерігає громадян від передачі посилок рейсовими автобусами

СБУ застерігає громадян від анонімних посилок рейсовими автобусами: можуть передавати вибухівку і зброю
При цьому відповідальність за незаконний вантаж нестиме водій та його підприємство
За це передбачений адміністративний штраф у 17 тис. грн, а також можливе позбавлення ліцензії на пасажирські перевезення
Втім, навіть зараз деякі водії і громадяни легковажно ставляться до такої теми. В рамках антитерористичних навчань на Донеччині СБУ провела відповідний експеримент: «звичайний громадянин» передав посилку водієві рейсового автобусу і той погодився перевезти вантаж, без його огляду.
В результаті небезпечний вантаж у багажному відділені рейсового автобусу виявили на одному із блокпостів. Тамтешні правоохоронці не знали про експеримент, тому все відбувалося в умовах, максимально наближених до реальних.
Усі заходи відбувались в рамках антитерористичних навчань згідно з чинним законодавством.
Головне управління СБУ в Донецькій та Луганській областях закликає громадян бути уважними та відповідальними. Під час перевезень в інші міста, регіони, на\з окуповану територію Донбасу:
- перевіряти вміст невідомих вантажів щодо наявності зброї, вибухівки чи інших заборонених предметів;
- з розумінням ставитись до перевірок багажу на блокпостах через підвищену терористичну загрозу в регіоні.
Незалежно від того, що вказані заходи проводились у рамках навчань, водій та керівник підприємства-перевізника будуть притягнуті до адміністративної відповідальності за порушення транспортного законодавства.







https://www.facebook.com/1882347705149855/posts/4485821591469107/?d=n

СБУ ліквідувала потужну ботоферму- на замовлення з РФ

Кіберфахівці СБУ запобігли новим спробам інформаційно-підривної діяльності спецслужб РФ проти України. У Києві викрито потужну ботоферму. Ворожа інтернет-агентура використовувала її для дискредитації нашої держави перед міжнародною спільнотою.За завданням своїх «кураторів» зловмисники поширювали через соцмережі антиукраїнські гасла та дезінформацію щодо результатів проведення «Кримської платформи». Основна діяльність зловмисників була сфокусована на мережах Facebook, Instagram та Tik-Tok.Для розповсюдження викривлених фактів та відвертої дезінформації вони адміністрували понад 15 тис. анонімних акаунтів. Свої дописи публікували від імені «пересічних громадян».Встановлено, що серед організаторів протиправної діяльності – четверо мешканців Києва. Для здійснення інформаційно-підривних операцій вони переобладнали приміщення одного з офісів у центральному районі столиці.Гроші за «публікації» зловмисники отримували з території РФ через заборонені в Україні електронні платіжні системи.Під час обшуків у приміщеннях ботоферми правоохоронці виявили:


  • 300 модемів для доступу до інтернету,

  • кілька тисяч сім-карт різних операторів мобільного зв’язку,

  • десятки мобільних терміналів та комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.

У межах кримінального провадження за ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності осіб, причетних до нього.Заходи із викриття і блокування незаконної діяльності проводили співробітники Головного управління СБУ в м. Києві та Київській області за процесуального керівництва прокуратури.










https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-likviduvala-potuzhnu-botofermu-na-zamovlennia-z-rf-krymsku-platformu-krytykuvaly-z-15-tys-akauntiv

СБУ викрила нову групу інтернет-агентури спецслужб РФ

... їхнім завданням була дискредитація «Кримської платформи»..

Кіберфахівці СБУ запобігли новим спробам спецслужб РФ дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію у південних регіонах України. У Херсоні викрито ще одну групу ворожих інтернет-агентів.За завданням своїх «кураторів» зловмисники закликали через соцмережі до захоплення влади та зміни меж державного кордону нашої країни. Окрім цього, російські спецслужби відпрацьовували агентам цільові інформаційні завдання із дискредитації «Кримської платформи», її учасників та результатів.Для приховування протиправної діяльності агітатори публікували свої дописи від імені «лідерів громадської думки».За поширення деструктивного контенту зловмисники щомісяця одержували гроші через заборонені в Україні електронні платіжні системи.Встановлено, що до складу ворожого осередку входило декілька місцевих жителів. Інформацію для своїх «публікацій» вони отримували з пропагандистських інтернет-ресурсів РФ, а також сайтів незаконних збройних формувань так званих «Л/ДНР».

Під час обшуків за місцями проживання зловмисників виявлено комп’ютерну техніку із доказами протиправної діяльності.Слідчі органів безпеки повідомили одному з організаторів групи про підозру за ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України. Наразі матеріали кримінального провадження щодо підозрюваного скеровано до суду.Тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до правопорушення.Крім того, за матеріалами СБУ засуджено двох ворожих інтернет-агентів, які виконували завдання своїх «кураторів» з території Дніпропетровської та Хмельницької областей.Через соцмережі вони закликали до зміни меж державного кордону, у тому числі приєднання південних і східних регіонів нашої країни до РФ.У ході обшуків за місцями перебування зловмисників правоохоронці виявили комп’ютерну техніку та засоби зв’язку із доказами незаконної діяльності.Ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза підтвердила, що розповсюджувані ворожою агентурою тексти містили заклики до вчинення злочинів проти основ національної безпеки України.Рішенням судів зловмисників визнано винними за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.Заходи СБУ із запобігання та викриття спроб інформаційно-підривної діяльності іноземних спецслужб проти нашої держави тривають.
https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-vykryla-novu-hrupu-internetahentury-spetssluzhb-rf-yikhnim-zavdanniam-bula-dyskredytatsiia-krymskoi-platformy

В Україні з'являться кібервійська - президент підписав указ


20:52 26 серпень Київ, Україна
Глава України Володимир Зеленський ввів в дію рішення РНБО про створення кібервійськ в структурі Міноборони України.
Відповідний документ спільно з цим рішенням РНБО підписаний главою держави в четвер, 26 серпня.
У рішенні РНБО відзначається, що Кабмін повинен невідкладно розрахувати обсяг матеріально-технічних і фінансових ресурсів, необхідних для створення та забезпечення належного функціонування кібервійськ, а також обсяг комплектування особового складу кібервійськ з урахуванням оптимального співвідношення військовослужбовців, працівників Міністерства оборони України, а також зарахованих у запас, резервістів і інших категорій осіб.
"За результатами розрахунків в двомісячний термін розробити і внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкт щодо створення та функціонування в системі Міністерства оборони України кібервійськ", - сказано в документі.
У ньому також наголошується, що вказане рішення було прийняте для захисту суверенітету держави, забезпечення її обороноздатності, запобігання збройному конфлікту і надання відсічі збройній агресії в кіберпросторі.
Указ президента набирає чинності з дня його опублікування. Відповідальним за виконання зазначеного рішення РНБО є секретар Ради Олексій Данилов.

Зеленський розповів про тиск РФ на учасників Кримської платформи

  • 28.08.21, 21:25

08:46 27 серпень Київ, Україна
Протистояння російського керівництва проведенню Кримської платформи проводилося на рівні міністра закордонних справ, але попри це саміт пройшов успішно, здивувавши своїм розмахом і концептуальністю всіх учасників.
Про це президент України Володимир Зеленський заявив 26 серпня в ефірі каналу "1+1".
"[Всі, хто приїхав], в цілому - вражені. Вражені, тому що до останнього кожен з них ...Хтось відразу відреагував, хтось сумнівався, на когось був великий тиск від Росії, вони телефонували їм, на рівні міністра закордонних справ, на рівні лідерів - лідерам. Всі сумнівалися, що буде 30 країн, про що ми говорили. Всі вражені кількістю, всі вражені потужністю не лише заяв - ми відразу показали декларацію, пішли в офіс Кримської платформи, показали молоду команду професіоналів, яка вже створює мережу таких же людей, що займаються гуманітарними питаннями, питаннями полонених і так далі по всьому світу", - сказав він.