Профіль

Мольфар

Мольфар

Ангуїлья, Сомбреро

Рейтинг в розділі:

То хто ж є ху...?

Мікац прокоментував звинувачення у побитті 4 осіб: вони були п'яні
Оля Гузенко 27 травня 2015, 07:15
 287
Мікац прокоментував звинувачення у побитті 4 осіб: вони були п'яні

Полковник Олег Мікац, який був відсторонений від командування 93-ою механізованою бригадою, прокоментував звинувачення у побитті 4 осіб, серед яких була неповнолітня дитина. За словами Мікаца, офіційні документи підтверджують, що це звинувачення - наклеп на його адресу, а люди, яких він нібито побив, були напідпитку.

Новину повідомляє «Преса України».

Мікац розповів, що в той день (5 травня) компанія людей поверталася зі святкування дня народження дружини на авто «Таврія» і відмовилася пред'являти перепустки для проходження на КПП. Аргументи неабияк сп'янілих пасажирів авто був наступні: «Ми герої України, нас не потрібно перевіряти». З ними була проведена «бесіда», після якої вони пред'явили документи і інцидент, як вважав Мікац, було вичерпано.

«Вранці ця компанія написала заяву в прокуратуру заявивши, що полковник Мікац був у нетверезому стані, наніс ножові поранення і понад 20 ударів і так далі. Я в цей же день здав кров на експертизу. Ці особи також пройшли медичну експертизу. Кров на алкоголь вони відмовилися здавати», - розповів Мікац.

За словами полковника, сім'я, з якої вийшов конфлікт, а також їхні друзі, звинуватили Мікаца в побитті. Вони також звинуватили військовослужбовця в тому, що він вдарили дівчинку 14 років - доньку водія і його дружини. Але медичний огляд, який пройшли обвинувачі, не підтвердив «поранень». Що стосується дівчинки, то як з'ясувалося, поганий стан здоров'я пояснюється проходженням нею лікування. Мати дівчинки відмовилася робити їй МРТ, щоб підтвердити, що полковник сильно її вдарив.

«По ходу розслідувань «потерпілі» тричі міняли свідчення. Спершу заявляли, що я їх порізав ножем (чому ножем? В мене є табельна зброя), потім бив, а втретє вони взагалі заявили, що нічого не пам'ятають тому, що втрачали свідомість. Вже в ході розглядів ці особи мені погрожували, що зіпсують мені кар'єру якщо я їм не видам двохкімнатну квартиру. Вони мені в обличчя кажуть, що не раді моєму призначенню на посаду командира учбового центру», - стверджує Олег Мікац.

На даний момент військове розслідування сухопутних військ інциденту завершено, проте Мікац не повідомляє, яке рішення було за ним винесено. 

Нагадаємо, Олег Мікац подав у правоохоронні органи заяву про захист честі і гідності.

ху*лові1 не сподобалося...

Путіну не сподобалось, що його "зелених чоловічків" не пускають у МолдовуУ Кремлі незадоволені відмовою влади Молдови у в'їзді в Придністров'я військовослужбовців Росії

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства закордонних справ Росії, передає depo.ua.

"З російського боку було твердо заявлено, що особливу занепокоєність викликають факти відмови у в'їзді в Республіку Молдова військовослужбовцям російського контингенту Спільних миротворчих сил у Придністровському регіоні", - йдеться в повідомленні.

Зокрема повідомляється, що в МЗС обурені діями влади Молдови, які нібито без пояснень відмовляють у в'їзді "представникам різних категорій громадян Російської Федерації".

Нагадаємо, влада Молдови по дипломатичних каналах передала російській стороні прохання заздалегідь інформувати про прибуття військових Росії.

Повідомлення треба надсилати за місяць. Тих, хто прилітає без попередження, затримують і депортують.

У молдовських правила є ще одне застереження: за повідомленням пускають лише тих, хто їде служити миротворцем.

Водночас у Міноборони Росії стверджують, що затримань та депортацій військових, направлених на службу до Придністров'я, немає, пише "Європейська правда".

Як відомо, 21 травня Верховна Рада розірвала п'ять міждержавних угод з урядом Росії у військовій сфері, у тому числі про транзит російських військ через Україну в невизнану Придністровську молдовську республіку.

Як таке можливе???

Влада намагається засудити партизан з групи «Равлик» (ФОТО)
Олена Ярмолюк 26 травня 2015, 22:32
 866
Влада намагається засудити партизан з групи «Равлик» (ФОТО)

У Маріупольському СІЗО перебувають заарештовані раніше правоохоронцями донецькі партизани із загону «Равлик». Партизан судять по сфабрикованій справі, явно за наказом українського керівництва, яке має намір позбавитися від соціально активних патріотів. 

Про це повідомляється в групі підтримки партизанів у соцмережі, новину передає «Преса України».

«Равлики» опинилися на передовій з перших днів окупації терористами Донецька. Цілий рік партизани цієї групи брали участь у бойових діях і затримували пособників окупантів в зоні АТО, координуючи свої дії з правоохоронними органами та СБУ. В процесі своєї діяльності «Равлики» постійно обмінювалися з міліціонерами і СБУ оперативною інформацією, і отримували від них завдання. Конкретно партизанська група «Равлик» куровалась СБУ, і якщо вони проводили затримання, то для оформлення викликали міліціонерів.

Так було і за день до їх арешту. Того дня троє «Равліків» діяли спільно з іншою групою добровольців з 6 чоловік (двоє з яких теж донецькі), які також партизанили в зоні АТО. З цими людьми хлопці працювали вперше, вони подзвонили «Равликам» і попросили допомоги. Спільними зусиллями партизани затримали на агрофермі, що належить агрохолдінгу Ахметова п'ятьох осіб, які планували обстріл лікарні з українськими пораненими солдатами. У них вилучили зброю, гранатомети «Муха» і зв'язки вибухівки. Викликали на місце правоохоронців, а коли ті приїхали, то звинуватили партизанів у крадіжці з сейфа 80 000 гривень. Міліціонери викликали правоохоронців і співробітників контрозвідки. Прибулі роззброїли і пов'язали добровольців. 

У той же час самі партизани навіть і не думали чинити опір, адже цілий рік з ними досить активно співпрацювали і були в хороших відносинах. В результаті міліціонери затриманих диверсантів відпустили і навіть зробили їх потерпілими, незважаючи на вилучені гранатомети і вибухівку. А згодом цю зброю і вибухівку стали показувати як вилучену у добровольців.

Як розповіли адвокати затриманих партизан, «вкрадені» гроші знайшли в машині добровольців вже після того, як їх відвезли, і зроблено це було з такими порушеннями, що цей пункт обвинувачення в суді став «повністю розвалюватися». Тому зараз «равликам» стали приписувати створення «терористичної організації».

«Найбільша помилка донецьких партизан, як і інших патріотів України - співпраця з ОПГ МВС і ОЗУ СБУ. У цьому їхня єдина вина. Приміром, партизани із загону «Тіні» вже все зрозуміли і заявили, що не будуть виходити на підконтрольну Україні територію, продовжуючи боротьбу в окупованих районах», - відзначають користувачі в соцмережах.

1. Богдан Чабан, позивний «Азот», 21 рік, Маріупольське СІЗО.


2. Борис Овчаров, позивний «Донеччанин», 33 роки, Маріупольське СІЗО.


3. Олександр Крюков, позивний «Боцман», 20 років, Маріупольське СІЗО.



Раніше ми повідомляли: У мережі з'явилися подробиці нічного бою в Успенці Амвросіївського району Донецької області, де кілька груп диверсантів з партизанського загону «Тіні» знищили 81-го російського солдата і поранили ще 40 осіб. В процесі проведеної операції, у росіян вдалося виявити і відвести пересувну станцію радіоелектронної боротьби (РЕБ), яку вони покинули, втікаючи з переляку від партизанів.

Читайте також:

ООН: 80% українців живуть за межею бідності

ООН: 80% украинцев живет за чертой бедности
26.05.2015 22:57 | Общество | Просмотров: 878

По данным Организации Объединенных Наций, за чертой бедности проживает более 80 процентов украинцев.

По стандартам ООН, если человек тратит на проживание и питание меньше 5 долл. на день, а на месяц меньше 150 долл., он живет за порогом бедности, сообщает NewsOboz.org со ссылкой на "Радио Свобода".

То есть в Украине, по курсу Нацбанка, минимальная зарплата должна составлять примерно 3750 грн, отмечает народный депутат Андрей Шипко. Если в африканских странах порог бедности в 1,25 долл. в день, то в Украине прожиточный минимум в день составляет полтора доллара.

"Сегодняшние 1176 гривень прожиточного минимума в Украине это около 50 долларов в месяц, то есть полтора доллара в день. Что такое прожиточный минимум? Это не только питание, это и проезд в транспорте, и бытовые услуги, и коммунальные услуги, и одежда. Совсем не учитывают в прожиточном минимуме медицинские услуги и образование. Если проанализировать эти факторы, то можно понять, что украинцы в большинстве своем находятся за порогом абсолютной бедности", говорит Шипко.

Как отметила диетолог Галина Анохина, бедность не позволяет украинцам полноценно питаться. По ее словам, рацион населения является несбалансированным. В основном это жирово-углеводное питание: украинцы потребляют много хлеба, картофеля, а продуктов животного происхождения потребляют мало.

"Наше население давно находится в состоянии скрытого голода... Через это мы можем потерять подростков и детей. При таком скудном питании мы будем иметь очень большие проблемы, которые нельзя будет исправить. Ошибки, допущенные у детей до 14-16 лет, нельзя исправить никаким хорошим питанием", подчеркивает Анохина.

Для преодоления проблемы, заключают эксперты, государство должно утвердить понятие "черта бедности" и установить порог необложения на уровне 5 долл. в день на каждого члена семьи. Кроме того предлагают снизить налог на ввоз и реализацию продуктов с 20 до 7%, а также внедрить программу по компенсации стоимости лекарств для населения.

Шила у мішку не заховаєш

СБУ оприлюднила фотографії та імена спецназівців Росії, які воюють на Донбасі проти України

Доказова база буде передана і в міжнародні судові інстанції – полковник Найда






Служба безпеки України продемонструвала імена, фотографії та особисті данні бійців спецпризначення, які воювали на сході України. Самі затримані сказали представникам ОБСЄ, що діяли за наказом командування – лише ходили у розвідку та не мали повноважень відкривати вогонь.

Служба безпеки України оприлюднила низку фотодоказів та документів, щодо перебування російських військ, зокрема спецпризначенців Головного розвідувального управлення Генштабу Російської Федерації. Бійці саме цього підрозділу, за інформацією СБУ, були затримані 16 травня українськими бійцями 92-ї окремої механізованої бригади разом із контррозвідниками.

За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського та начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Віталія Найди, докази були отримані різними методами – у результаті технічних операцій, контррозвідувальної діяльності та пояснень затриманих Євгена Єрофеєва та Олександра Александрова – спецпризначенців із 3-ї окремої гвардійської Варшаво-Берлінської червонопрапорної ордену Суворова 3-го ступеня бригади спеціального призначення ГРУ Генштабу Російської Федерації. Бійці цієї бригади брали участь у двох Чеченських війнах, військових операціях в Афганістані та Косові.

Як було відомо раніше з пояснень затриманих спецпризначенців, вони зайшли до України наприкінці березня цього року разом із 2-м окремим батальйоном 3-ї окремої бригади військ спецпризначення – загалом 220 осіб. Командує підрозділом майор Костянтин Напольских за позивним «Фагот»

СБУ оприлюднила імена тих, кого змогли впізнати.

За даними Служби безпеки, військові цієї бригади перебували на території України з березня 2014 року та початку дислокувалися у Криму. Технічними засобами, наголосив Найда, СБУ отримала докази перебування росіян в Україні та розклад останніх ротацій. Працівники СБУ наголосили, що після затримання двох бійців 3-ї окремої бригади, решту бійців вивезли додому, в Росію.

СБУ також публікує не лише імена, а й фотографії членів групи капітана Євгена Єрофеєва та інших спецпризначенців, які, як зазначено, виконували бойові завдання на території України та причетні до вбивств не лише українських військовослужбовців, а й мирного населення.

Група спецпризначення ГРУ ГШ під командуванням капітана Єрофеєва виконувала бойові завдання на півночі зони АТО, навіть переходили лінію зіткнення та діяли у тилу.

СБУ також продемонструвало автомат Калашникова із підствольним гранатометом ГП-34. За словами радника голови СБУ Маркіяна Лубківського, такий гранатомет не використовується в українській армії та сильно відрізняється від української моделі.

Калашников із російським гранатометом та російським ножем був захоплений ще 5 травня після ліквідації ще одної групи російських спецпризначенців, наголосив Лубківський.

Також журналістам продемонстрували фотографії спеціальної снайперської гвинтівки «Гвинторіз» – безшумної калібром 9х39 мм. Представники СБУ повідомили, що знайдені в капітана Єрофеєва патрони не мають манкіровки. Саму гвинтівку демонстрували раніше.

Крім того СБУ має документальні підтвердження того, що російських військових нагороджували за супровід реактивної артилерії залпового вогню «Град» на місця обстрілів.

СБУ вважає спецпризначенців ГРУ Генштабу Росії причетними до гибелі мирного населення через те, у даний час «Гради» обстрілювали не лише військові цілі, а й мирні поселення.

Наразі проти затриманих спецпризначенців Єрофеєва та Александрова висунуті обвинувачення по статті 258 частині 3 – тероризм. По цій частині статті вони можуть отримати або довічне ув’язнення, або від 10 до 15 років позбавлення волі. Лубківський вкотре наголосив, що обмін затриманих не планується. Зустріч із російським консулом за інформацією радника голови СБУ поки не відбулася. У російському посольстві Радіо Свобода повідомили, що наразі не мають інформації з цього приводу та попросили зателефонувати пізніше.

Міжнародні організації перевірили стан затриманих

Раніше із затриманими спецпризначенцями зустрічалися представники міжнародних організацій, зокрема спеціальної моніторингової місії ОБСЄ. Як повідомили Радіо Свобода в прес-службі організації, розмова із Єрофеєвим та Александровим відбувалася без присутності представників української влади.

«Обидва визнали, що вони є кадровими військовими Російської Федерації, а один із них повідомив, що отримав там військову освіту. Але вони наполягають, що були на розвідувальній місії та не мали наказу атакувати, хоча й мали зброю», – йдеться у повідомленні моніторингової місії.

Також за словами представників ОБСЄ затримані визнали, що діяли за наказом військового керівництва та були в Україні «на завданнях» раніше. Ротація спецпризначенців мала відбутися за три місяці, говорять затримані.

«Один із затриманих кілька разів стверджував, що російські війська не воюють в Україні. Затримані мають адвоката, який вже відвідував їх у день зустрічі із представниками міжнародних організацій», – повідомляють експерти ОБСЄ.


Директор «Amnesty International в Україні» Тетяна Мазур повідомила Радіо Свобода, що їм довелося спілкуватися із затриманими у присутності працівника СБУ.

Тетяна МазурТетяна Мазур

«Те, що нам показали, – це чудові умови. Але в нас не було можливості поспілкуватися із затриманими приватно, а саме так ми зазвичай проводимо інтерв’ю про порушення прав людини. Співробітник СБУ не перешкоджав бесіді, але атмосфера не була довірча. Навіть якщо жорстокі методи допиту й були, ми б цього не взнали», – розповіла вона. Мазур не стала коментувати рішення СБУ щодо приватної бесіди затриманих із представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та не допуск на приватну бесіду представників «Amnesty International в Україні»

Як повідомив журналістам полковник СБУ, начальник департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Віталій Найда, слідство по затриманих відбуватиметься дуже ретельно, але у встановлені законом терміни. Також уся доказова база по участі вже затриманих та інших військовослужбовцях збройних сил Росії буде передана у міжнародні судові інстанції.




На цю ж тему:

Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені21.05.2015
Спецназ Росії на Донбасі: вбиті і полонені

«Загальні втрати супротивника під Дебальцевим нами оцінені в кількості близько 2000 осіб» – український спецназівець далі
 
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat16.05.2015
Звідки і як прибув «Бук», яким, ймовірно, збили «Боїнг» – дослідження Bellingcat

На сайті Bellingcat систематизовані фотографії і відеозаписи очевидців далі
 
Є докази обстрілів української армії з території Росії – дослідження 19.02.2015
Є докази обстрілів української армії з території Росії – дослідження 

«У 9 із 10 вивчених атак вогневі позиції розташовувалися – поза всяким сумнівом – на території Росії» далі


Щоб залишити коментар і мати більшу можливість у спілкуванні з іншими учасниками форуму, Ви можете зареєструватися. Частина важливих публікацій потрапляє і на сторінку Радіо Свобода у Facebook. Там коментувати можна без участі модератора.


Як кацапстан сам себе вишмагав

Эпический провал российского спецназа в Украине и его последствия для России
  • СЕРГЕЙ КЛИМОВСКИЙ, "ХВИЛЯ"
  • 25.05.2015, 10:29

Благодаря 92-ой бригаде ВСУ, пленившей двух грушников, Кремль попал в ситуацию: что ни делай, все равно мат.

58

Признать Александрова и Ерофеева, направить к ним посла или консула РФ и официально просить Украину об их выдаче означает признать: войска РФ воюют на Донбассе. Не просто «заблудившийся» десант, незнакомый с компасом, а спецназ ГРУ, который, бывшим не бывает. Это означает признать, что Путин, Лавров и остальные год врали везде, что «российских войск на Донбассе нет». Не признать, – плевок в лицо армии РФ и ее гражданам, а что «русские своих не сдаю и не бросают» – всего лишь пропагандистский трюк для верноподданных. Так получилась «растяжка», когда что ни делай, выходит моральное харакири.

Это объясняет первичную растерянность Кремля и нелепые слова Пескова, что Кремль за армию не в ответе, спрашивайте у Шойгу. Песков повел себя 18 мая, на следующий день после известия о пленении грушников, в полном смысле как «говорящая голова», не знающая, что сказать. По логике Пескова армия РФ это некая структура, президенту и правительству не подчиненная, и живущая отдельной жизнью. Де-факто Песков дал основание считать армию РФ террористической организацию по своей инициативе ведущей войну с Украиной. Ляпом Пескова никто не воспользовался, так как уличать РФ во лжи занятие пока почти бесполезное.

Позже Песков лишь твердил, что «российских войск на Донбассе нет», но РФ почему-то делает все возможное для освобождения Александрова и Ерофеева, невесть как и зачем очутившихся с новейшим оружием РФ и в полной экипировке в Украине и убивавших ее граждан. Выходит, делали они это из личной биологической ненависти к украинцам, а не по приказу. Попав на «растяжку», Кремль решил, чем что-то делать, лучше ничего не делать, авось само как-то рассосется. Поэтому 23 мая из посольства РФ в Киеве аккуратно выставили журналиста российской «Новой газеты» Павла Канигина, пришедшего просить посольство навестить Ерофеева и Александрова.

Кремль знает, что «авось», конечно, волшебное слово, но если совсем ничего не делать, то и «авось» не поможет. Поэтому прибег к манипуляции и стремился переключить всеобщее внимание с пленных грушников на что-нибудь другое. Но так как у «Кремля много башен», то каждая из них внесла свой самобытный вклад в этот процесс, из-за чего вышла какофония с массой новых ляпов.

Первым, как и положено, отреагировало «министерство правды», оперативно склепав фейковое видео казни ВСУ через повешение пророссийского боевика и его беременной жены на Донбассе, но почему-то в вековом таежном бору и с массой других ляпов. Его топорная работа прожила недолго, но допустимо, что суровые челябинские парни все еще жуют эту «утку по-кремлевски».

«Виновник торжества» Шойгу залетевшую тальяттинскую бригаду ГРУ с Донбасса вывел, но остальное свое воинство погнал в атаки смывать провал кровью, что совпадало с планами Генштаба РФ летних «военных учений» в Новороссии. Но и тут вышел прокол. Полк «Днепр-1» сбил беспилотник «Форпост» с заводским номером 923, выпущенный в ноябре 2013 г. ОАО «Уральский завод гражданской авиации», входящим в состав ОАО «Оборонпром» России. Вдобавок, обнаружился еще и рекламный ролик сборки именно этого беспилотника, что и продемонстрировали 22 мая в Краматорске ВСУ вместе с его обломками.

Самый глупый ляп совершила «нано-башня» Кремля Дмитрий Медведев, когда 22 мая сравнил намек Украины на отказ платить по долгу Януковича, взятому им у Кремля в канун Майдана, с отказом большевиков от оплаты долгов Российской империи. Медведев явно сам не понял, что сказал. Как премьер он официально признал незаконность отказа СССР от уплаты долгов, из чего следует, что РФ как преемница Российской империи готова обсудить вопрос об их погашении с выплатой набежавших процентов и остального.

Сумма внешнего госдолга царской России, прежде всего, союзникам по Антанте, Франции и Великобритании – около 9 млрд. рублей, в ценах 1917 года. Олланд, возможно, и согласится зачесть в счет их погашения оба «Мистраля». Как уладят с Великобританией – сложно представить. Тем более что тема долгов актуальна перед 100-летним юбилеем революции. Глава Минкультуры РФ Владимир Мединский уже 20 мая провел круглый стол «100 лет Великой российской революции: осмысление во имя консолидации».

Главный практический вывод доклада Мединского – установить в Крыму памятник примирения «красным» и «белым». Россия без Крыма просто никак. Разумеется, махновцев, бравших Крым, с которыми «красные» воевали еще год после Крыма, Мединский с типично московским невежеством, перетекающим в хамство, проигнорировал, как и многое другое. Надо полагать, что в 2017 году реконструкция событий 1917 года в Петрограде с ощипыванием имперской курицы, исправит пробелы в образовании Мединского и других. Как и новое освобождение Крыма от белогвардейцев Гиркина.

Мединский и не заметил, как со своим памятником вошел в противоречие с Лавровым, дважды требовавшим от ООН осудить и запретить революции специальной резолюцией раз, навсегда и везде. При этом Лаврова не смущает обеспокоенность Кремля сносом памятников Ленину с сотоварищами в Украине и культ Сталина в России. Похоже, в РФ не только армия, но и МИД живут своей особой жизнью, полной противоречий.

От атомного шантажа Лавров тоже не удержался, но сделал его через «Исламское государство», представители которого заявили, что в течении года купят атомную бомбу, так как миллиарды долларов и выходы на коррумпированных чиновников у них есть. Так как все «военторги», торгующие атомными бомбами, известны, то это не ближайший в Израиле. В Кремле и раньше намекали, что атомное оружие может через коррупцию попасть к каким-нибудь террористам и Россия, разумеется, будет к этому не причастна.

Теперь эта угроза обрела адресата «ИГ», к которому снаряды или ракеты с ядерными боеголовками могут попасть из РФ через Иран. Примечательно, что заявление «ИГ» появилось на фоне визита 21 мая Хайдера аль-Абади, премьер-министра Ирака, в Москву по поводу поставки оружия, в основном вертолетов. Лавров радостно заявил, что Россия оружие даст и «будем все возможные запросы максимально стараться удовлетворить».

Радость Лаврова понятна, способ передачи атомного оружия «ИГ» может упроститься. Иначе ее и не объяснишь, так как Ирак за поставки оружия может рассчитаться деньгами, взятыми у США, или от увеличения продажи нефти. США уже предостерегли РФ от поставки оружия Ираку, а увеличение добычи нефти Ираком сомнительное и не на руку России. Снижение Ираком добычи для повышения цены рискованно, так как его нишу могут занять другие. Выпуск РФ вертолетов для Ирака без комплектующих из Украины, тоже сродни блефу «ИГ» с покупкой атомной бомбы.

Добавим к этому заявления РФ проложить по дну Черного моря газопровод «Турецкий поток» в обход Турции и сгребание щебенки в Керчи для моста через пролив. Турция прямо заявила, хотят класть трубу, пусть кладут, посмотрим, где они «причалят» к берегу – в Турции или Болгарии, и кто их туда пустит. Так что «Турецкий поток» впору назвать спецоперацией по утоплению труб. Мы, зная «старшего брата», на сгребание щебня даже не отреагировали, понимая, что это финансовая спецоперация «мост».

Другие «башни» взялись эксплуатировать слово «тотальное». Члена президентского совета РФ по правам человека Александр Брод известил, что Россия может потребовать выхода Украины из ООН за «тотальное несоблюдение прав человека». Патриарх Кирилл-Гундяев изрек о тотальном неверии в Украине, и на их фоне совсем потерялся старый комик Жириновский со своим «Думу распустить».

Складывается впечатление, что башни Кремля окончательно пошли в разнос: кто в лес, кто по дрова, кто решил урвать побольше, пока не началось, а кто-то по инерции гонит информволну в стиле пелевинского «Поколения «П», так как ничего больше и не умеет. В «верхах» РФ витает предчувствие конца империи, и мало кто хочет быть погребенным под ее обломками. Начинается пир перед чумой и подготовка достойной встречи юбилея Семнадцатого года.

Сергей Климовский, "Хвиля"

Раби, що стоять на колінах

Днями під час обміну думками в Facebook у мене виникла така думка: можна і потрібно ненавидіти ворога, але ненавидіти жертв ворога – значить морально його підтримувати. Дозволяю використовувати ці слова як крилатий вислів (можна вважати жартом).

Ну, а якщо на повному серйозі, то я не розумію, за що завсідники Мережі з таким лютим гнівом накинулися на дружину російського військового Олексія Александрова, затриманого днями зі зброєю в руках на Луганщині. Як повідомив радник СБУ Маркіян Лубківський на брифінгу 21 травня, молода особа сказала неправду, коли заявила, мовляв, зовсім не знала, що її чоловік воює на Донбасі. За словами представника СБУ, дружина Александрова не могла не знати, що його відправили воювати в Україні, тому що працює у відділі кадрів тієї ж самої 3-ї бригади ГРУ ГШ РФ.

«Від нього не тільки країна відмовилася – від нього сім'я відмовилася! Який жах!» – Прокоментувала це повідомлення одна українська патріотка. Схожих реплік у соцмережах було чимало. Молоду росіянку навіть записали у спільники злочинів Путіна і Ко.

Для багатьох мешканців України все це здається очевидним: бреше в такому питанні – значить, теж військова злочинниця. Для мене це очевидним не є: надто добре знаю російські порядки. Тій жінці можна поспівчувати. Якби вона не зробила так, як їй наказали, то у неї були б великі неприємності. Дуже великі! Путінські холуї вміють жорстоко мститися, а жорстокості їхній можуть позаздрити пси, яких місяць не годували. Тому, не знаючи всіх обставин (батьки, діти), сильно засуджувати дружину спецназівця особисто я не можу. Вважаю головним винуватцем мерзенну особину на прізвище Путін. І його найближче оточення, звичайно, теж.

«А мені більше шкода сім'ю того солдата, якого цей пи*ор вбив», – заперечив один з моїх фейсбучних френдів і трохи пізніше додав: «Вона виконує путінський сценарій. Могла не пустити чоловіка, але машина в кредиті, а на убитих хохлів нас*ати. Чому я повинен їй співчувати? Вона не жертва, вона співучасник!»

Не можна не сумувати з приводу загибелі тисяч українських бійців і мирних громадян. Не можна не бажати суду над вбивцями. Це зрозуміло. Це навіть не обговорюється. А ось щодо тієї жінки... Її напевно брутально примусили брехати і не визнавати українського відрядження чоловіка. Не вона перша – не вона остання. Путіністи постійно заперечують участь російських військовослужбовців у боях на Донбасі й ретельно приховують кількість загиблих там солдатів і офіцерів ЗС РФ. Це може похитнути режим, і він силою не дає правді вийти назовні. Сотні, якщо не тисячі росіян були змушені поступитися підлому тиску режиму і приховувати факти загибелі своїх близьких родичів у боях за так звану «Новоросію». У ЗМІ повідомлялося, що за мовчання і згоду ховати своїх чоловіків та синів у безіменних могилах російська влада платила. Але якщо навіть хтось і брав такі гроші, не всі з них з доброї волі зберігали мовчання.

Тільки б спробували вони щось розповісти журналістам! Наприклад, як повідомлялося, після оприлюднення лише кількох таких фактів в місті Пскові був жорстоко побитий депутат обласних законодавчих зборів Лев Шлосберг. Троє молодиків напали на нього, коли він повертався додому, проломили йому голову... Можна не сумніватися, що злочинці діяли за прямою намовою можновладців. Як же можна у таких умовах звинувачувати звичайних громадян за те, що вони не зважуються відкрито виступити проти озвірілої влади?

Здається, у світі вже мало хто сумнівається, що в Росії встановлено фашистський режим. У його охороні від народу стоїть понад мільйонна армія силовиків, яким дано «право» жорстоко розправлятися з критиками влади. Вбивство відомого опозиціонера Бориса Нємцова навпроти вікон Кремля – лише мала дещиця тих злочинів і порушень прав людини, які щодня і щогодини скоюють путінські пси.

Але навіть у цих умовах далеко не всі в Росії підтримують внутрішню і, тим більше, зовнішню політику Путіна. Мені вже доводилося писати про те, що, починаючи з моменту анексії Криму, його рейтинг всередині країни, згідно з опитуваннями незалежного Левада-Центру, коливається поблизу 50 відсотків – плюс-мінус відсоток статистичної похибки. Це означає, що монолітна згуртованість росіян навколо правителя – брехливий міф, поширюваний кремлівськими пропагандистами. Насправді довіра росіян до Путіна практично дорівнює їхній недовірі до нього. І це при тому, що він не злазить з телеекранів, постаючи перед співвітчизниками то в ролі учасника зграї стерхів, то в ролі щасливого шукача стародавніх скарбів... Сотні мільйонів доларів витрачає режим на створення сприятливого іміджу Росії і Путіна всередині країни та за кордоном. І все одно автократові ніяк не вдається завоювати міцну довіру росіян.

Так, в Росії є мільйони бездумних, оступачених кремлівською пропагандою, споєних і пригнічених безпросвітними злиднями людей. Але в Росії майже стільки ж громадян, які не вважають, що  обраний Путіним шлях є правильним з точки зору моралі й права, що він відповідає корінним інтересам країни. Це вимагає осмислення.

Як і багато росіян, я абсолютно солідарний зі справедливою визвольною війною, яку Україна зараз змушена вести на своїй території проти Росії. Путінській агресії немає жодних виправдань, як і добровільній участі у цій злочинній бійні багатьох росіян. По можливості таких людей українським правоохоронним органам слід затримувати і судити за українськими законами. І все ж важко погодитися з тим, що багато українців вважають ворогами всіх росіян, серед яких є мільйони жертв путінського режиму – це, як мені здається, абсолютно невиправдано і недалекоглядно.

Ненавидіти ворога – це одне, ненавидіти тих, кого пригнічує ворог, – зовсім інше. Ненависть до жертв ворога не тільки надає йому моральних сил, а й фактично послаблює тих, хто їх ненавидить. Та майже половина росіян, що не висловлює прямої довіри Путіну, найголовнішого і найненависнішого супостата України, фактично є потенційними союзниками українців у їхній боротьбі за світле майбутнє. Яке вплине і на Росію.

Путіністи це, до речі, добре розуміють. Ось характерний штрих. Московський журналіст і правозахисник Айдер Муждабаев днями повертався з Києва. Сценка в аеропорту Домодєдово. «Що ви робили в Києві?» – «Зустрічався з друзями, гуляв». – «Ви що, часто буваєте в Києві?» – «Часто – це скільки разів за який час?» – «Ну, раз на тиждень». – «На жаль, так часто не виходить». Запитальний погляд. Кількаразове гортання паспорта. Пильний погляд на шенгенську візу. Нарешті, штамп.«Проходьте». Справді, як це можна – в Київ? У вороги народу занесли, не інакше, з іронією зауважив москвич.

Адже путінська зграя боїться України! Живуть і, схоже, тремтять в душі, як би «помаранчеві» настрої не проникли в країну з-за кордону. Як би росіяни не дізналися всю правду про розв'язану Путіним війну. Режим з такою патологічною поведінкою важко назвати абсолютно міцним. Цим гріх не скористатися. Треба бити по всіх проломах цього гидкого режиму, а не тільки по його бойовиках на Донбасі.

Як Україні реально використовувати той факт, що підтримка росіянами Путіна не є абсолютно монолітною і має тенденцію слабшати на тлі західних санкцій? Найбільш очевидне – НЕ відгороджуватися від свідомої, співчуваючої частини Росії, а навпаки, налагоджувати з нею тісні зв'язки. Не поширювати і не зміцнювати міф про те, що всі росіяни є ворогами України – її ворогами є фашист Путін, його войовничі генерали і найбільш шалені путіністи. З іншими можна і потрібно спілкуватися, організовувати спільні проекти.

Якісь зв'язки між українськими та російськими демократами існують і зараз, але вони дуже слабкі, носять безсистемний та односторонній характер – в Україну їдуть здебільшого з цікавості, ніби як на екскурсію. Це теж непогано – хоча б гроші привозять. Але, якщо надати контактам з потенційними союзниками цілеспрямованого характеру, попросити допомогти з фінансуванням певних проектів західних друзів, то можна чималого домогтися у справі розхитування путінського режиму зсередини. Це теж буде серйозним внеском у перемогу України.

ху*ло1 в істериці

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців"Захоплення українцями в полон двох російських спецпризначенців ГРУ викликало розрив шаблону росіян та серйозне занепокоєння в Кремлі
Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців"

І хоча російське керівництво робить вигляд, що нічого екстраординарного загалом не сталося, а полонені ніякі не кадрові військові, а, якщо і військові, то колишні, і, взагалі, ніяких російських військ в Україні немає, як особисто заявляв товариш Путін. Але за всією звичною уже бравадою та брехнею, приховати серйозну занепокоєність аж ніяк не вдається.

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців" - фото 1

На відміну від попередніх російських полонених історія з сержантом Александровим та капітаном Єрофєєвим широко висвітлюється в ЗМІ, в тому числі і російських. При цьому в першу чергу в інтернет потрапили відео допитів полонених, де ті зізнаються, що служать не аби де, а в 3-тій окремій гвардійсько Варшавсько-Берлінській Червонопрапорній ордена Суворова III ступеня бригаді спеціального призначення (в/ч 21208, м. Тольятті) і є спецназівцями ГРУ. При цьому українська сторона уже чітко заявила, що міняти російських спецпризначенців ніхто не збирається, і буде суд за статтею тероризм. Все це викликало в Росії досить серйозний резонанс, що коментувати історію з полоненими довелося самому пану Пєскову - особистому речнику російського президента. І хоча нічого нового та неочікуваного він не сказав, та все ж не зміг приховати роздратування від необхідності обговорювати долю двох маленьких росіян, яких у владних кабінетах вважають лише витратним матеріалом секретної війни в Україні. Мовляв, якісь полонені росіяни - "це не тема адміністрації президента. В даному випадку це питання потрібно адресувати не до нас".

Чому ж історія з Єрофєєвим та Александровим так збентежила росіян, адже ці двоє аж ніяк не перші полонені кадрові російські військові у гібридній війні?

Відповідей на це питання, як мінімум, декілька. По-перше, історія з полоном ГРУшників стала першою, яку почали активно розкручувати в ЗМІ. До цього з'являлися хіба поодинокі відео з тим чи іншим військовослужбовцем, якого потім тихо обмінювали і всі про нього забували. Тепер же відчувається серйозний намір довести справу до суду, і суд цей буду дуже гучним. І хоча всі і так прекрасно розуміють, що Путін бреше. Його брехня про відсутність російських військових на Донбасі буде вже дуже невигідно виглядати на тлі заяв Єрофєєва та Алєксандрова.

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців" - фото 2

По-друге, полонені спецпризначенці уже продемонстрували, що готові співпрацювати зі слідством і нічого приховувати не збираються. А враховуючи, що в полон потрапили не аби хто, а реальні спецназівці,розповісти вони можуть багато чого цікавого. Починаючи від кількості та місць дислокації російських військових частин на Донбасі, закінчуючи обставинами "відряджень" кадрових військових в Україну та подробиці дій окупантів на нашій землі. А вже Україна має докласти усіх зусиль, аби слова сержанта та капітана прозвучали дуже гучно по всьому світу.

Чому Путін влаштував істерику через полонених ГРУшників-"власівців" - фото 3

По-третє, не варто ігнорувати і моральний аспект справи. Росіяни, виховані в сталінській парадигмі, що "рускіє нє здаюцца" (так чинили тільки зрадники Родіни, які ставали "власівцями"), а мають, хай і поранені, відстрілюватися до останнього патрона, а потім підірвати себе гранатою разом з фашистами, стали свідками, як непереможні російські спецпризначенці здалися в полон якомусь жалюгідному боягузливому укропу-карателю, що може воювати лише проти мирних жінок і дітей, а при вигляді тольяттінського грушника мусить терміново накласти в штани.

Але на цьому розрив шаблону для ватновихованих росіян не скінчився. Полонених мусили б одразу ж катувати, а потім розіпнути чи спалити живцем, а як виявилося, їх лікують, вкривають теплими ковдрами і навіть не вирізали жодного органу на продаж "піндосам". І все це попри те, що саме ці двоє полонених вбили, щонайменше, одного з українських військових. Отже, двоє російських полонених руйнують всю міфологему про фашистів-бандерівців, яку Кисєльов сотовариші будують уже кілька років. Якісь зовсім неправильні в Україні виходять фашисти.

І наостанок, і в Єрофєєва і в Алєксандрова є рідні в Тольяті, купити мовчання яких навряд чи вдасться. З сім'ями загиблих військових це зробити значно простіше, адже мертвого не воскресити, і формула "гроші в обмін на мовчання про обставини загибелі" може бути прийнятною для сім'ї. В нашому ж випадку родичам навряд чи сподобається, що улюблена імперія просто відмовилася від своїх вояків, звільнивши їх заднім числом та записавши з непереможної імперської армії в якусь міліцію ніким не визнаної "ЛНР". Рано чи пізно до родичів ГРУшників, які навряд чи зможуть спокійно спостерігати, як їхніх близьких засуджують в Україні до довічного ув'язнення, таки доберуться журналісти "продажних ліберальних ЗМІ" і вони розкажуть, що думають про Росію і Путіна.

Власне, перша реакція родичів в Тольяті уже відбулася. Буквально вчора там відбувся "стихійний антивоєнний мітинг", який швиденько розігнала поліція. І тут варто звернути увагу, що розганяли мітинг дуже обережно і нікого не наважилися затримувати. Воно й не дивно, адже мітингували вочевидь родичі тольяттинських спецпризначенців і вразі застосування до них сили, специ можуть і особисто вийти з казарм аби подивитися, хто крутіший спецназ ГРУ чи ОМОН. А це вже мало не Майдан, який для Путіна страшніший за Держдеп та "джавеліни".

Як бачимо, росіянам і справді є чого нервувати, а значить Україна поки робить все правильно.

Яку брехню тепер складе ху*ло1 ?

Затримані військові із РФ розкрили прізвища й ціліВівторок, 19 травня 2015, 14:27 




СБУ оприлюднила свідчення обох затриманих російських


 військовослужбовців, які мали вести спостереження і за збройними 


силами, і за козаками з місцевими бойовиками.

Командир групи Євгеній Єрофеєв повідомив, що є громадянином Росії, проживає в Тольяті, є військовослужбовцем РФ.

"Моє військове звання капітан, посада – командир групи. Служу у 3-й окремій гвардійській бригаді, місце дислокації – місто Тольяті", - сказав він.

Єрофеєв прибув на територію Луганської області на початку квітня. Зайшов туди у складі другого загону своєї бригади.

Тимчасовий командир загону – майор Напольських. Є громадянином РФ і військовослужбовцем.

"Завдання ставилося вести розвідку спостереженням за переднім краєм супротивника й частинами, які перебувають поблизу – це частини ополчення й козаків. Загін розташовується в місті Луганську, адреса точно не пам'ятаю – приватний сектор у районі кварталу Вавілова", - розповів Єрофеєв.

За його словами, загін складалися з трьох рот по чотири групи. 

Склад моєї групи – 12 людей. "Я - командир групи, замком групи, 2 командира відділення, 2 снайпера, 2 кулеметника, 2 сапера, 2 розвідника, 2 старших розвідника. Усі є громадянами РФ", - додав він.

"Завдання ставилося вести розвідку спостереженням. Тоді ще наказ був не перетинати лінію зіткнення, не відкривати вогонь без потреби. У зв'язку з постійними обстрілами  позицій, вирішив змінити позицію, висунутися в складі 3-х людей на пошуки нової позиції", - розповів він.

"При пошуку наткнувся на старі окопи, виявилося, що окопи кинуті, вирішили перевірити. Дав команду двом людям перевірити, сам залишився на прикритті. Коли військові ввійшли в окоп, були удари й вони тікають із криком "відходимо". Стали відходити. По нас відкрили вогонь, одержав поранення в руку, кістка роздроблена. Упав, на якийсь час знепритомнів", - розповів російський військовий.

"Оговтався, став повзти, далеко не заповз, прийшли військовослужбовці з окопів. Убивати не стали, затримали, надали допомогу, зараз я тут. Під час затримання, чесно кажучи, я думав, одразу вб'ють. Хотів себе підірвати гранатою – права рука не слухалася, не дотягнувся, не зміг і лівою. Поки я це робив, підійшли військові з окопів, затримали, поклали на носилки, віднесли, відвезли в лікарню в Щастя, там надали першу медичну допомогу", - додав Єрофеєв.

"Я думаю, нікому ця війна не потрібна. Поки верхи пінки знімають, низи кров'ю пузирі криваві пускають", - підсумував він. 

У свою чергу розвідник-санітар Олександр Александров назвав прізвища всіх членів групи.

Він також заявив, що є діючим російським військовим, проходить військову службу у військовій частині 21208, третя гвардійська окрема бригада спеціального призначення, що перебуває при місті Тольяті.

Командир бригади - полковник Щепель Сергій Анатолійович.

"Ми зайшли на територію України 26 березня 2015. Зайшли в складі другого батальйону в кількості 220 людей. Командир батальйону – Напольський Костянтин Миколайович, майор, громадянин РФ.

Склад групи: командир Єрофеєв Євгеній Володимирович, громадянин РФ, позивний "Кит". Заступник командира групи – прапорщик Азімов Мурат Єрбулатович, позивний "Казах".

Командир першого відділення – Сержант Юлаєв Денис, позивний "Іулай". Старший розвідник-кулеметник єфрейтор Коновалов В'ячеслав, позивного немає. Розвідник – снайпер Кульмухаметов Кирил Дімович, позивний "Куля". Розвідник-сапер – єфрейтор Спиридонов Кирил Олексійович, позивний "Мєлкій". Розвідник-санітар Григор'єв Володимир, позивний "Грішин".

Командир другого відділення єфрейтор Кутулахметов Руслан Заурович, позивний "Башкир". Розвідник-кулеметник єфрейтор Краснов Володимир Петрович, позивний "Барон".

Розвідник – снайпер Немов Олексій Васильович, позивний "Мордвин". Розвідник-сапер Гладков Олександр Леонідович, позивний "Бабушка", розвідник санітар – Александров Олександр Анатолійович, позивний "Алекс".

Радисти Биркін Сергій, позивного немає, Маорін Володимир позивний "Мохоуні".

За словами затриманого, місце дислокації російських військових був Луганськ, Жовтневий район.

Українська правда