Місто нафти і дерев’яних храмів

  • 01.03.17, 20:07

Єдине у світі місто, розташоване безпосередньо на нафтогазовому родовищі, із-за чого інколи неофіційно називається «пороховою бочкою». В радянські часи навіть був химерний план відселити усіх мешканців за 50 км звідси, але Борислав досі стоїть там, де його заснували ще 630 років тому.


[ Борислав ]

Стебник і Станиля

  • 25.02.17, 20:38

Я ще досить мало подорожував Львівщиною, але навряд чи помилюсь, коли назву Стебник одним із найдепресивніших її міст. Як і скрізь у дрогобицькому регіоні, тут із часів сивої давнини (а саме 12 ст.) добували сіль. На одному з найбільших в Україні родовищ калійної солі виросли шахти і заводи.

Усе перекреслила екологічна катастрофа 1983 року, коли стався прорив дамби хвостосховища і відходи промислу завдали величезної шкоди тамтешнім річкам і землям. Виробництва почали згортатись, заводи і рудники поступово закрились. Тим не менш, загрози нових екологічних бід існують тут і досі.

Не дивно, що місто зустріло мене видами мертвої промзони, а конкретно шахти «Кюбек».


[ Читати і дивитись далі ]

Земля Довбуша: водоспади, скелі і печери

  • 21.02.17, 19:29

Одне із найцікавіших місць Прикарпаття знаходиться поблизу села Бубнище Івано-Франківської області – це заповідний комплекс «Скелі Довбуша».


[ Читати і дивитись далі ]

Тустань

  • 17.02.17, 20:25

Скелі Тустані – це не тільки цікаве та красиве природне явище, яке піднялось у своїх чудних формах з доісторичного океану мільйони років тому, а ще і унікальна археологічна пам’ятка. Тутешнє місто-фортеця було широко відоме і відігравало значну роль у давньоруській історії, а найдавніші виявлені сліди людей сягають корінням у 1 тисячоліття до н.е.


[ Читати і дивитись далі ]

Дуже гарне село з негарною назвою

  • 13.02.17, 19:49

За переказами, колись тут водилось так багато кліщів, що хоч ховайся. З часом вони вивелись до середньостатистичного рівня, та назва так і прижилась. Але ну їх, тих паразитів. Як же тут в біса гарно!


[ Кліщів + Довгополівка ]

Погребище – місто лебедів

  • 08.02.17, 18:50

Огляд небагатого на архітектурні пам’ятки (але все одно цікавого) Погребища для мене почався з прогулянки понад річкою. Чому б ні? Це ж живописна Рось, одна з колисок східного слов’янства. Та ще й тут справді чимало цих прекрасних птахів.


 

[ Читати і дивитись далі ]

Круподеринці

  • 04.02.17, 19:54

Як ви думаєте, що могло б пов’язувати Цусімську битву, незалежність Болгарії та Зелений Клин? Правильно – село в дикій подільській глушині.


[ Читати і дивитись далі ]

Криваві води пустельного Криму

  • 31.01.17, 18:17

Цією дорогою їхав будь-хто, хто хоч раз у житті добирався із Сімферополя в Євпаторію. По ліву руку майже весь час видно море, а по праву… хтозна, мабуть, степ. А насправді там, за вузькою піщаною смужкою, сховалось найбільше озеро Криму. Це була іще одна із вилазок, про які тепер можна згадати у контексті «добре, що встиг».


[ Читати і дивитись далі ]

Найстаріше місто України

  • 27.01.17, 19:13

Є вчинки, про які можна жалкувати все життя. А є – навпаки, про котрі думаєш – як добре, що колись так зробив.

Як добре, що свого часу відвідав Керч, поки ще була така можливість. Як погано, що лише на один день. Із-за цього так і залишились для мене незвіданими форт Тотлебен, Аршинцево, міські парки та багато чого… Хоча і побачити устиг теж немало.

Почну з Єнікале.


[ Керч ]