Бучач

  • 23.10.17, 20:12

Одна з найгарніших ратуш України, старовинний монастир, замкові руїни, ряд інших історичних будівель та спадщина одного з найкращих скульпторів 18 століття – це все умістилось у 12-тисячному містечку на Тернопіллі. А ще завдяки рельєфній місцевості Бучач раз-по-раз радуватиме вас найрізноманітнішими панорамами, представляючи свої цікавинки у всіх можливих ракурсах.


[ Читати і дивитись далі ]

Одного туманного ранку

  • 17.10.17, 19:59

Навесні мені якось дуже закортіло подивитись затоплені кар’єри в Могилівці і Гнівані, що під Вінницею. На жаль, травень не балував стабільною погодою і призначений для веловилазки день почався із мжички й туману. Проте я не став міняти планів і все ж поїхав.

І першим селом, куди я звернув з траси, був Рівець на річці Ровець (ага, саме такsmile ). На краю села – великий став.


[ Рівець - Могилівка - Гнівань ]

Маліївці

  • 12.10.17, 19:47

Один з найпрекрасніших куточків України являє собою село на 700 чоловік у важкодоступній подільській глибинці. До нормальної траси звідси майже 10 км не просто поганої дороги, а швидше, напрямку. От і думають, мабуть, потенційні туристи, що ну їх, ці Маліївці, і проїжджають мимо. І тільки ті одиничні щасливці, яким вдалось тут побувати, можуть законно підтвердити, що місце дійсно чарівне.


[ Читати і дивитись далі ]

Дика-дика Хмельниччина

  • 08.10.17, 21:13

Цього року мені випала нагода побувати у кількох точках Хмельницької області, куди людині без авто дістатись не так то просто.

І перша з цих точок – село Сутківці Ярмолинецького району. Туристів сюди добирається зовсім мало, лякає погана дорога, хоча це ще не найгірший із варіантів. Від траси між Хмельницьким та Кам’янцем 4 км, і ще 2 км по самому селу до церкви, яка і є його основною пам’яткою.


[ Сутківці + Підлісний Мукарів ]

Велика прогулянка Полтавою

  • 03.10.17, 19:58

Уперше я потрапив у Полтаву ще школярем багато років тому. І єдиний чіткий спогад того часу – що не варто відвідувати музей Полтавської битви. Для цього тоді довелось вистояти добру годину на якомусь галасливому базарі в очікуванні одного-єдиного автобуса, що завіз кудись у дупу світу, а там, наче, нічого й особливо цікавого…

Зате усі інші враження майже стерлися і з’явилась можливість відкрити для себе це чудове місто заново.


[ Читати і дивитись далі ]

Тростянець

  • 28.09.17, 20:07

Розташований на півдорозі між Сумами та Охтиркою Тростянець навряд можна вважати широко відомим містом. Хоча воно веде свою історію з 1660 року і має ряд цікавих пам’яток та розкішний дендропарк. І головне, що зовсім нетипово для сучасної України, це все знаходиться в чудовому стані.

Мера міста навіть обрали людиною року 2016, і він не так давно катав областями і проводив лекції, як зліпити з гівна цукерку у складний час добитись таких чудових результатів у скромному невеликому місті (як розумієте, там не тільки пам’ятки довели до ладу).

У Тростянця ще є проблеми, які заважають йому стати геть туристичним центром, а саме мала кількість нормальних закладів харчування, неможливість завчасно купити квитки на автостанції, а також неадекватний міський транспорт. Але те що зроблено, усе одно вражає.


[ Читати і дивитись далі ]

Скарби під ногами і над головою

  • 24.09.17, 19:23

А довкола простягались самі ліси, соснові, розлогі й пахучі; здається усе місто оточене ними. Ліси справжні, розтяті заплутаним павутинням ґрунтових доріг, закрученими річковими руслами і копанками ставків. Такі, що ступивши в них, можна по-справжньому заблукати і бродити до нескінченності колами або забрести на якесь геть далеке село чи стару військову частину.

Для мене, дитяти промислового степового міста, там було усе тим більше навдивовижу. Ніколи ні до того, ні після, мені не доводилось опинитись так близько до природи та відчути найсильніше, яке може бути, єднання з нею. Присутній там був і спортивний азарт, бо під ногами не просто земля – там можна назбирати грибів, що того ж дня стануть смачнючою вечерею; а над головами шуміли і пашіли своїм чудовим ароматом віковічні сосни, і навіть звичайне каміння під ногами перетворювалось на чарівні ізумруди.


[ Охтирка ]

Олександрія

  • 20.09.17, 19:54

Друге за величиною місто Кіровоградської області запам’ятається мені похмурим, і справа не тільки в тому, що всю дорогу сонце було сховане за хмарами. Є в Олександрії щось таке сурово-патріархальне, а на сиву старовину повітового містечка наклався легкий флер депресивності й безвиході, характерний для багатьох нинішніх райцентрів.

А ще Олександрія красива й воістину багата на чудову архітектурну спадщину. Мабуть, у загальному плані це можна назвати несподіванкою – та й правда, чи багато хто сюди їздив милуватись дореволюційними хатинками?


[ Читати і дивитись далі ]

Міні-Вінниця

  • 14.09.17, 20:02

Минулої суботи Вінниця відзначила свій черговий День міста. Свято пройшло і скоро забудеться (особливо для тих, хто провів його за містомsmile ), але дещо хороше від нього залишиться й надалі.

Так, у центральному парку, біля планетарію, відкрилась експозиція «Вінниця у мініатюрі» - виставка у 25 раз зменшених копій 12 найвідоміших будівель міста. Макети виготовили із пластику за допомогою 3D-принтера. Раніше на цьому місці була якась алея закоханих, ну, туди їй і дорога. Благо, такого добра наплодилось ледь не в кожному райцентрі, а от подібних мініатюрних локацій – одиниці.


[ Читати і дивитись далі ]

Єлисаветград-Кіровоград-Кропивницький. День другий

  • 12.09.17, 20:04

Продовжуємо гуляти чарівним містом у центрі України. Другий день у ньому я присвятив здебільшого архітектурі, але не тільки їй.

Почнемо з вулиці Чорновола. Спочатку вона геть стандартна, але при наближенні до середмістя має гарну історичну забудову.


[ Читати і дивитись далі ]