Пологи. Ще одне місто залізничників

  • 13.11.21, 19:41
Пологи – це не тільки процес, а й маленьке місто та значний транспортний вузол у східній частині Запорізької області. Ця точка на карті у моїх планах з’явилася завдяки питанню «що можна подивитися десь на півдорозі з Гуляйполя до Запоріжжя», заочно вигравши цю битву у кількох конкурентів.

1. Хоч що-небудь цікаве в абсолютно невідомому місті обіцяла залізниця, завдяки якій воно і виникло. На свій сором, я тут нею так і не скористався за призначенням, обмежившись маршрутками. Хоча це й не проблема, від площі, яку автовокзал ділить із ринком із хитрою назвою «Хитрий» до залізниці буквально метрів 200-300.


[ Читати і дивитись далі ]

Гуляй, поле!

  • 11.11.21, 20:02
Якби місто, де народився Нестор Махно, від початку мало якусь інакшу назву, певно, варто було б його перейменувати у щось подібне – так вона пасує неформальній столиці єдиної в історії анархічної республіки, хоча поняття столиці і республіки тут більше умовні. Аж надто ідеалістичне державне формування, нездійсненне і приречене на провал, мабуть, тому й багатьом симпатичне без жодної видимої причини. Як і його ватажок, життя якого було коротким яскравим спалахом з очікуваним сумним кінцем. При всій суперечливості персони Махна, його умудряються зараховувати до «своїх» не тільки анархісти, а й протилежні по своїй суті сили.

1. Після забуття та однозначного зарахування до злодіїв у радянській історії, він досить неочікувано зробився цілком позитивним персонажем у незалежній Україні (та й що з того, що був затятим ворогом Петлюри, наприклад). А в Гуляйполі, складається враження, це буквально ікона та головний туристичний бренд.


[ Читати і дивитись далі ]

Сім

  • 08.11.21, 19:34

У кожного в житті є важливі приємні дати, відсутні в офіційних календарях, пов’язані суто з чимось особистим. Для мене один із таких днів випадає якраз на сьогодні, адже саме цього дня сім років тому я переїхав жити до Вінниці, перед тим евакуювавшись із Криму. І приводів шкодувати про це досі жодного не було. Той рідкісний момент, коли найкраще за масовим сприйняттям місто України дійсно є найкращим. Незважаючи на те, що так і не навчився ладити з його корінними мешканцями, хіба що з такими ж мігрантами, як я сам чи тими, хто випадав з місцевої реальності хоч на кілька років.


1. Публікації під своє свято я роблю далеко не завжди, але тут якраз так співпало, що трохи фоток назбиралося. Восени моя мандрівна активність падає, частково від перенасичення і втоми, частково в останні два роки у зв’язку з сезонним піком однієї популярної ГРВІ. І тут доречно згадати, що за красою і душевним спокоєм не обов’язково їхати до чорта на роги, а ось же воно, все й так поруч.



[ Читати і дивитись далі ]

Фуншал, частина 3. Всього потроху

  • 06.11.21, 19:30

На заключну замітку про столицю Мадейри я залишив усе, що не влізло в дві попередні. Хоча від цього воно не стає менш вартісним, а місцями мова якраз про те, що сподобалося найбільше.


1. Умовно цю третю частину можна поділити також натроє, а почати хочу взагалі із видів світанкового неба з вікна готелю, ну хоча б тому що я про них тупо забув, коли розказував про готель та його околиці.



[ Читати і дивитись далі ]

Молочанськ. Гальбштадт, який ми втратили

  • 04.11.21, 19:32

Якщо сказати комусь, що в липні 2021 року я їздив у Гальбштадт, перші асоціації у людей найпевніше будуть про Німеччину чи Австрію, та точно не про Запорізьку область. Але ж насправді він саме тут і є, бо мова про місто Молочанськ, що мало таку назву до 1915 й у 1941-43 роках, і зовсім не випадково.



[ Читати і дивитись далі ]

Токмак. Не без тюрків, німців і троянд

  • 02.11.21, 19:37

Слово «Токмак» на слух здається настільки промовисто тюркським, що навіть немає значення, як саме воно перекладається. Тим більше, варіантів є декілька. Тому не дивно, що в Криму знаходиться скеля Токмак-Кая, а вперше біля міста з назвою Токмак я проїжджав у Киргизстані. Там я його бачив лише здалеку, а от з тезкою у Запорізькій області два роки потому був привід познайомитись куди ближче.



[ Читати і дивитись далі ]

Василівка. Та сама, де маєток Попова

  • 30.10.21, 19:23

Не пам’ятаю, коли точно я вперше почув про схожу на замок садибу генерала Попова у Запорізькій області, але по назві тоді ж вирішив, що це, певно, якесь загублене в степах село, куди не так просто добратися. По факту виявилося геть інакше, Василівка – повноцінне місто, до того ж виступає своєрідними воротами із Запоріжжя на південь області. Так що навпаки, немало шансів сюди потрапити, навіть якщо спочатку цього не плануєш.



[ Читати і дивитись далі ]

Фуншал, частина 2. Старе місто

  • 28.10.21, 19:23

Після прогулянки показаним у попередній частині районом Ліду саме час переміститися в історичний центр Фуншалу, що знаходиться східніше, але так само на березі океану.


[ Читати і дивитись далі ]

Умань, частина 2. Місто не для всіх

  • 26.10.21, 19:14

Після показаного в попередній частині усім відомого парку Софіївка настав час подивитися місто, що його оточує, – друге за величиною у Черкаській області. Незважаючи на солідний розмір, Умань-урбаністичну можна назвати ледь не таємничою. Складається враження, що крім парку і єврейського кварталу її взагалі майже ніхто не бачив. Часто в описах радикально стверджують, що тут немає чого дивитися, але вони абсолютно не праві.


[ Читати і дивитись далі ]

Умань, частина 1. Місто для всіх

  • 23.10.21, 18:36

Надзвичайно популярна в українських туристичних реаліях і традиційно переповнена людьми Умань ніколи не стояла в моїх пріоритетах і ще довго там би не з’явилася, якби не збіг обставин. Річ у тім, що із Гайворона у Вінницю зараз по-людськи можна повернутися лише з пересадкою в Умані, ну а раз уже так, чому би не розтягнути цю пересадку майже на цілий день.


[ Читати і дивитись далі ]