Тисячі українців.

Тисячі українців за 2 дні заразились надзвичайно небезпечним вірусом ''Nema.Planu.Trojan''

Якщо почитати соцмережі, то складається враження, що Євромайдан "всьо", опозиція – погана, режим переміг і вапщє пора валити звідси. Всі стали великими експертами в питаннях боротьби з режимом, складанні планів боротьби з режимом і чому опозиція завжди погана. Але коли виходиш на Майдан, де тисячі людей і тисячі подій, раптом відчуваєш, що набагато оптимістичніше все виглядає.



Все це – один в один повторення ситуації 4-річної давнини, коли противсіхи призвели до влади Януковича. Тепер вони можуть зацементувати його при владі назавжди. Якась дефрагментація мізків.

З розмови по телефону:

- В цих трьох нема ніякого плану.

- А який ти хочеш почути план?

- Ну треба щось робити. Не стояти ж до Нового року на Майдані

- А що конкретно ти хочеш від них почути? Що треба робити?

- Ну... Треба ж щось робити. Брати владу у свої руки.

- А ти особисто підеш на озброєних бійців внутрішніх військ?

-... ні


В останні кілька днів як в соцмережах, так і офлайновому житті часто читаю/чую фрази про те, що "вони нічого не роблять", "в них нема плану", "Майдан здується" і т.д.

Правда, ніхто не знає, який же це повинен бути план. Пункт N1 – оголосити, що ми беремо владу, пункт N2 – взяти владу?

Невже хтось досі живе в ілюзіях, що Янукович просто так віддасть владу? Так в 2004 році ж змогли! В 2004 році один – втрачав владу, а інший – мав отримати. Всі рішення приймав Кучма, який не хотів марати свої руки в крові заради Януковича. І ще не відомо, як би закінчився Майдан, якщо б він відбувся за рік до завершення повноважень Кучми.

Як можна отримати владу? Силовим методом? В опозиції є 50 танків, 100 БТРів і батальйон морських котиків?



Це війна сили волі, а не війна м'язів


Більш реалістичний сценарій – делегітимізація влади. Цей процес активно зараз триває. Студентський страйк, "парад суверенітетів" місцевих рад в західних областях, заяви міліцейських чиновників про те, що "не будуть виконувати злочинні накази", блокування органів влади в Києві, захоплення адміністративних будівель як в регіонах, так і в Києві – все це дає сигнали про те, що влада втрачає контроль над цілими регіонами в країні.

Тому зараз так важливі Майдани в кожному місті чи селі. І цей план озвучували на Майдані 1 грудня:) Чим більше людей виходить, чим більший тиск вони чинять на чиновників – тим більше людей буде переходити на бік народу. Змогли студенти в Чернівцях дотиснути міську раду, щоб вона ухвалила звернення про імпічмент президента та відставку уряду? Але ще позавчора це виглядало не реально.

Звісно, що цей процес не може бути швидким. Він триватиме довго. Мова йде не про дні, а тижні. День за днем ми будемо отримувати нову інформацію про те, як чергове місто страйкує, як студенти чергового університету блокують роботу вишу, як начальник райвідділу міліції оприлюднює відкритого листа про те, що не буде підпорядковуватись бандитам, як полковник заявляє, що його солдати з народом.

Якщо хтось розраховував, що на Майдан вийде 500 тис. людей і після цього Янукович побіжить здаватись, а потім ми ще будемо тиждень проводити карнавал – то мушу вас розчарувати:)

Представники Партії регіонів, президент, влада загалом зараз демонструють, що їм нічого не страшно, і вони контролюють ситуацію – все це заради перехоплення ініціативи. Фактично зараз в країні триває позиційна війна за ось тих героїв, які можуть публічно виступати за Євромайдан, і вести за собою людей. Хто доведе, що він сильніший – на боці того вони виступлять. І одним з головних козирів в цій боротьбі є люди на київському Майдані.

Коли буде критична маса таких публічних відмовників – можна буде говорити про наступні кроки. Наприклад, про створення революційного/народного кабінету міністрів, накази якого будуть виконувати цілі регіони.

І ще. Точка неповернення в стосунках з владою вже пройдена. І зараз є лише 2 варіанти розв'язання нинішньої політичної кризи – або виграє опозиція (тобто Янукович перестане бути президентом), або виграє Янукович – і тоді більшості активних членів опозиції доведеться або в тюрмі сидіти або емігрувати (як це відбувається в Білорусі). Третього варіанту нема. Всі ми розуміємо, що попри бравування на екранах телевізорів, багато в кого затрусились ніжки, коли усвідомили кількість народу, яка вийшла 1 грудня на вулицю. Тому якщо вони повернуть владу – зроблять все можливе і неможливе, щоб назавжди уникнути в майбутньому будь-які Майдани.

Про Київ. Точніше, Київраду. Захоплення Київради багато хто засуджував. Хоча методи її захоплення не найкращі, але у нашій революційній ситуації її захоплення є символічним. Київрада завершила свої повноваження ще в червні. Наразі – це незаконно діючий орган місцевого самоврядування. Захоплення приміщення Київради – це й припинення роботи незаконного об'єднанння "Київрада".

Напевно варто почати формувати нову владу в Києві. А допоки вибори не оголошені (нинішня Верховна Рада їх навряд чи оголосить), замінити Київраду може об'єднання 9 депутатів-мажоритарників, обраних в Києві минулого року. Наразі, це єдині легітимні представники киян у владі. Буде у нас своя дев'ятидепутатщина:)

Ну і останнє. Вся ця історія може мати майбутнє лише за однієї умови – на Майдані буде щодня дуже багато людей. І не треба переживати за те, що ми не підемо штурмувати уряд, президента чи Верховну раду. Приходьте, домовляйтесь з друзями про зустріч. Коли востаннє ви з друзями говорили в офлайні? Шикарна можливість це виправити.
http://blogs.pravda.com.ua/authors/savanevsky/529ef5bc94143/

Нова петиція проти Януковича.

Нова петиція: США просять допомогти повалити владу Януковича.

Ввечері 29 листопада на сайті Білого дома США з'явилась нова петиції під назвою "Підтримайте народ України в мирному поваленні нинішнього уряду".

Петиція вже назбирала понад 7,5 тис. підписів, передає УНН.

"Нинішній уряд України зіпсований і не думає про людей. Країна має жахливі дорожні умови та велику кількість людей, котрі живуть за межею бідності. Чиновники та їхні сім'ї стоять над законом. Президент України і правляча партія масово вкрали державний бюджет, обдурили людей і неодноразово демонстрували своє зверхнє ставлення до них. Вони не виконують своїх обов'язків. Останньою краплею була відмова президента Віктора Януковича підписати Угоду про асоціацію з ЄС", - йдеться в петиції

У зверненні просять підтримати Україну у поваленні нинішньої влади мирним шляхом, проведення демократичних виборів у новий парламент і притягнути до відповідальності всіх винних осіб, присутніх у владі.

Слід зазначити, що Білий дім повинен розглянути петицію, якщо вона набере 100 тис. голосів до 29 грудня.

Нагадаємо, під петицією до Адміністрації президента США з вимогою запровадити санкції проти президента Віктора Януковича та членів українського уряду підписалися вже понад 100 тис. осіб.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_nova-peticiya-ssha-prosyat-dopomogti-povaliti-vladu-yanukovicha/528992

Нова петиція: https://petitions.whitehouse.gov/petition/support-people-ukraine-peaceful-overthrow-current-government/8D5CRgJg

Бій під Недільною

29 листопада 1943 року ввечері виїхало дрогобицьке Гестапо і шуцполіція в район села Недільна на Старосамбірщині для ліквідації куреня УНС. Сили німців нараховували приблизно півтори-дві тисячі солдатів, якими керував, за повідомленнями підпільних звітів, майор шуцполіції.

Командування УНС підозрівало, що німці знають місце перебування куреня. а тому дало наказ перенести табір. Був підготовлений новий постій, частина стрільців перед облогою вийшла на інше місце докінчувати його облаштування. Майно табору було спаковане на фіри і приготовлене до
від'їзду. В таборі залишилися 85 стрільців, один старшина, двоє підстаршин і командир куреня «Омелян».

Братська могила вояків УПА, що загинули, зокрема, в бою з німцями 29-30 листопада 1943р. Гора Виділок біля с.Недільна Старосамбірського р-ну Львівської обл.

Оточивши табір УНС з усіх боків, вранці наступного дня. О шостій годині, німці розпочали наступ. Спочатку вони висилали вперед шуцполіцаїв (фольксдойчів), які йшли в бій без особливого бажання, унсаки їх переважно пропускали і роззброювали.

Генеральний наступ розпочався о 13 годині, перша хвиля захлинулася від вогню кулеметів і легких гармат повстанців.
Розгорівся запеклий бій. що тривав понад чотири години. Відважними діями тоді особливо відзначився стрілець «Карий».

Коли вороги підступили під самі укріплення, вояки самооборони прорвали оточення й організовано відступили, хоча частина з них розбіглася одинцем по лісу. В бою загинуло 26 вояків самооборони, в тому числі майже весь штаб, серед убитих - командир куреня «Омелян» і сотенний «Бистрий». Ще 12 стрільців були поранені. З боку облавників загинули, за деякими відомостями, близько 90 вояків.

Фрагмент із протоколу допиту заступника командира УПА -Південь Луки Павлишина про обставини бою УНС проти німців 29.11.1943 біля с.Недільна. ГДА СБУ. - Ф. 5. - Спр. 25020.

Хоча офіційно вони повідомили про смерть одного гестапівця - обер-шарфюрера СС Лауфманна, трьох шуцполіцаїв та важкі поранення ще 18 «шуцаків».



німецьке оголошення про повішення 10 полонених повстанців у відповідь на убивство повстанцями СС обершарфірера Лауфмана - працівника СД у Дрогобичі

Іван Бутковський і Володимир Косик пишуть, що німці втратили в бою в Недільній 160 осіб убитими, а вояки УНС - 34. Частину повстанців (17 осіб) поховали в спільній могилі, високо насипаній місцевими селянами, з високим березовим хрестом.

Німці арештували також сімох селян що допомагали повстанцям - зі Сторонньої. Сприні та довколишніх сіл (це були Гаврило Жентичка. Михайло Петрів, Степан Копач. Гринь Макар. Василь Цимбаляк, Осип Фім'як, Дмитро Брик) і взяли в полон ще перед боєм трьох підпільників (Івана Хом'яка-«Лиса» - командира повітової боївки ОУН, Василя Якиміва та Михайла Дмитришина - стрільців УНС із куреня «Омеляна»), яких доставлено в Дрогобич і 2 грудня прилюдно повішено на Ринку.

Мороз В. Українська Народна Самооборона (УНС) на теренах Дрогобицької области (1943 рік) // Визвольний шлях - Вип. 6, 2000. - С. 70

Збереглися фотографії зброблені німцями , на яких зафіксовані полонені бійці УНС напередодні та підчас страти :








справа Івана Хом`як - "Лис" командир повітової боївки ОУН




http://urb-a.livejournal.com/4764595.html

Санкції проти Януковича і Кабміну.

Білий Дім просять ввести санкції проти Януковича і Кабміну.

Адміністрацію президента США просять запровадити санкції проти президента України Віктора Януковича за відмову від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.

Відповідна петиція опублікована на сайті адміністрації президента США Барака Обами 26 листопада.

"Ми не можемо прийняти той факт, що президент Віктор Янукович і його уряд відмовляють народу України у праві стати ближчим до західної цивілізації", - заявляють автори петиції.

"Ми вимагаємо ввести персональні санкції проти Януковича та членів Кабінету міністрів України, якщо тільки Янукович не підпише Угоду про асоціацію з ЄС на самміті "Східного партнерства" у Вільнюсі, Литва, 29 листопада", - йдеться у петиції.

У якості санкцій її автори вимагають заборонити Януковичу та членам уряду в'їзд на територію США і Євросоюзу і заморозити банківські рахунки пов'язаних із ними компаній.

Білий дім розгляне петицію, якщо вона набере 100 тисяч голосів до 26 грудня.

На даний момент за санкції підписаося 105 146 людей.

Заходьте сюди щоб підписатися за санкції: https://petitions.whitehouse.gov/petition/impose-personal-sanctions-president-ukraine-viktor-yanukovych-and-cabinet-ministers-ukraine-members/h58Fz30V

Підпілля ОУН на Донбасі.



ОУН на Донеччині. Т.1. / Упоряд. Добровольський О. - 2013. - 358 с.

http://artvertep.com/shop/books/dobrovolskiy/14469/OUN+na+Donechchini.+Tom+1.html

За нашу і Вашу свободу !

21 - 22 листопада 1943 р. - 70 років тому , в с.Ілляшівка Острозького р-ну Рівненської обл. пройшла скликана представниками УПА Конференція поневолених народів Східної Європи та Азії з метою формування націоналістичних рухів на території СРСР і об'єднання їх зусиль в боротьбі зі спільними ворогами — СРСР та Німеччиною


Зліва направо : Роман Шухевич, Дмитро Грицай, Катерина Мешко-Логуш. с. Ілляшівка (Ляшівка) Острозького району Рівненської обл. 21-23 листопада 1943 р.

На конференції були присутні 39 представників 13 народів, «поневолених радянською імперією» — 6 грузинів на чолі з «Карлом», 6 азербайджанців (голова делегації «Фізуль»), 5 узбеків («Шимрат»), 4 вірменина («Антрант»), 4 татарина («Тукай»), 2 білоруси («Дружній»), 2 осетини («Арам»), казах («Дежкман»), черкес («Джигіт»), кабардинець («Баксан»), чуваш («Скворцов»), башкир («Кагарман») і 5 українців — представників керівництва УПА — ОУН: член Бюро Головного Проводу ОУН Ростислав Волошин, член Головного Проводу ОУН Яків Бусел , референт пропаганди крайового проводу ОУН ПівдСУЗ (Південно-східних українських земель) у Дніпропетровську Омелян Логуш, Дмитро Клячківський і діяч ОУН Катерина Мешко.

Роман Шухевич. с. Ілляшівка (Ляшівка) Острозького району Рівненської обл. 21-23 листопада 1943 р.


Шеф СБ Микола Арсенич - "Михайло" (зліва) та Ростислав Волошин - "Горбенко"


Ростислав Волошин- “Горбенко”



Крім офіційних делегатів на конференцію прибув також головнокомандувач УПА Роман Шухевич. Головував на конференції - Ростислав Волошин.

На Конференції поневолених народів. Зліва направо: Омелян Логуш-“Іванів”, Марія Затирка-“тьотя Хівря”, Ростислав Волошин- “Горбенко”, Катерина Мешко-“Верещак”, Яків Бусел-“Галина”. 21.11.43 р.

Місцем проведення конференції стало с.Ілляшівка Острозького р-ну Рівненської обл., на території, контрольованій відділами УПА під командуванням Петра Олійника («Енея»). З метою гарантування безпеки учасників і особливо високопоставлених представників ОУН і УПА була запущена дезінформація про те, що зустріч відбудеться в лісах Житомирщини.

Свистун Микола (1912 - 8.12.1944) - мaйop УПA. Псевдо: «Ясень», «Ясен», «Ярбей».с. Ілляшівка (Ляшівка) Острозького району Рівненської обл. 21-23 листопада 1943 р.

Учасники прийняли Постанову і Відозву, в яких, зокрема, заявили про необхідність «створення спільного комітету народів Східної Європи і Азії, який буде координувати всі національно-революційні сили цих народів, виробить єдину лінію боротьби зі спільним ворогом, єдину тактику боротьби та у відповідний момент кине клич до одночасного повстання всіх поневолених народів».

На конференції було сформовано Комітет поневолених народів, в чиї функції входило формування національних повстанських армій, об'єднання та організація національно-політичних сил в місцях їх проживання, а також на землі України, куди війна закинула їх.

Ідеї, висунуті на конференції, знайшли своє втілення і розвиток у створенні Антибільшовицького блоку народів.

Згодом була випущена відозва учасників Конференції поневолених народів Східної Європи та Азії із закликом боротьби усіх понесовлених народів одночасно боротися проти Німечиини та СРСР

2465646

http://urb-a.livejournal.com/4633374.html

В боротьбі проти гітлерівців

21 листопада 1942 р. німці під час облави викрили один із підпільних осередків ОУН у Львові на нелегальній квартирі по вул. Жулинського та заарештували 5 членів ОУН.

заступник Крайового Провідника ОУН Дмитро Маївський - "Тарас"

Коли з німцями зітнувся заступник Крайового Провідника ОУН Дмитро Маївський - "Тарас" він зумів застрелити штурмфюрера СС і криміналь-секретаря Герхарда Шарффа і поранив службовця КРІПО із Бранденбурга, однак сам отримав два поранення, але зміг утекти через вікно 1 поверху.

радянський переклад німецького документу про операції СД по боротьб із ОУН
ЦДАВО Фонд 3676 опис 4 спр. 308 стр. 239


За це німці розстріляли 27 заручників у Львівській тюрмі на вул. Лонцького, а також 52 в’язнів-оунівців в Ягольниці біля Чорткова.





повідомлення в журналі "Ідея і Чин" про німецькі репресії проти ОУН

Після поранення Маївського зумів вилікувати львівський хірург , єврей Антін Кольман , що пізніше був лікарем в УПА під псевдо «Вугляр».

Антін Кольман - "Вугляр"
http://urb-a.livejournal.com/4634044.html

Пам’ятник керівнику Служби безпеки ОУН.

17 листопада у с. Нижній Березів Косівського району було відкрито пам’ятник члену Центрального Проводу ОУН, керівнику Служби безпеки ОУН Миколі Арсеничу. Участь у святкових заходах з нагоди вшанування Миколи Арсенича у його рідному селі взяли й місцеві свободівці.



На відкриття пам’ятника прибули зокрема народний депутат України, голова Івано-Франківської обласної організації ВО «Свобода» Олександр Сич, голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук, депутати обласної та районних рад від ВО «Свобода».

 Як відзначив під час урочистого віче народний депутат України Олександр Сич, Микола Арсенич був командиром воюючої Української Держави. На той час, за словами свободівця, Українська Держава мала всі ознаки державності. Вона була проголошена Актом 30 червня 1941 року у Львові, мала власний Уряд, який очолював Ярослав Стецько, мала свій парламент – Українську головну визвольну раду, власні збройні сили – армію УПА, власну спецслужбу – Службу безпеки ОУН. Саме її фактичним творцем і став Микола Арсенич.

 «Микола Арсенич є одним із тих, про кого, можливо, не так багато говорять як, скажімо, про Степана Бандеру чи Романа Шухевича. Однак саме без його участі національно-визвольна боротьба українського народу в першій половині ХХ століття була б не наскільки успішною. Микола Арсенич створив Службу безпеки ОУН. Вона була наскільки ефективною, що фактично на рівних протистояла такій начебто «непереможній» НКВД», – відзначив Сич.

 На переконання нардепа, постання сучасної Української Держави було б неможливим без національно-визвольних змагань попередніх років. Втім, із здобуттям незалежності у 1991 році сама боротьба не завершилася. Наразі триває боротьба за зміст Української Держави.
http://paralleli.if.ua/news/37321.html


Книга про Миколу Арсенича: http://blog.i.ua/user/2346764/1246843/