хочу сюди!
 

Марта

48 років, козоріг, познайомиться з хлопцем у віці 50-60 років

Бій під Недільною

29 листопада 1943 року ввечері виїхало дрогобицьке Гестапо і шуцполіція в район села Недільна на Старосамбірщині для ліквідації куреня УНС. Сили німців нараховували приблизно півтори-дві тисячі солдатів, якими керував, за повідомленнями підпільних звітів, майор шуцполіції.

Командування УНС підозрівало, що німці знають місце перебування куреня. а тому дало наказ перенести табір. Був підготовлений новий постій, частина стрільців перед облогою вийшла на інше місце докінчувати його облаштування. Майно табору було спаковане на фіри і приготовлене до
від'їзду. В таборі залишилися 85 стрільців, один старшина, двоє підстаршин і командир куреня «Омелян».

Братська могила вояків УПА, що загинули, зокрема, в бою з німцями 29-30 листопада 1943р. Гора Виділок біля с.Недільна Старосамбірського р-ну Львівської обл.

Оточивши табір УНС з усіх боків, вранці наступного дня. О шостій годині, німці розпочали наступ. Спочатку вони висилали вперед шуцполіцаїв (фольксдойчів), які йшли в бій без особливого бажання, унсаки їх переважно пропускали і роззброювали.

Генеральний наступ розпочався о 13 годині, перша хвиля захлинулася від вогню кулеметів і легких гармат повстанців.
Розгорівся запеклий бій. що тривав понад чотири години. Відважними діями тоді особливо відзначився стрілець «Карий».

Коли вороги підступили під самі укріплення, вояки самооборони прорвали оточення й організовано відступили, хоча частина з них розбіглася одинцем по лісу. В бою загинуло 26 вояків самооборони, в тому числі майже весь штаб, серед убитих - командир куреня «Омелян» і сотенний «Бистрий». Ще 12 стрільців були поранені. З боку облавників загинули, за деякими відомостями, близько 90 вояків.

Фрагмент із протоколу допиту заступника командира УПА -Південь Луки Павлишина про обставини бою УНС проти німців 29.11.1943 біля с.Недільна. ГДА СБУ. - Ф. 5. - Спр. 25020.

Хоча офіційно вони повідомили про смерть одного гестапівця - обер-шарфюрера СС Лауфманна, трьох шуцполіцаїв та важкі поранення ще 18 «шуцаків».



німецьке оголошення про повішення 10 полонених повстанців у відповідь на убивство повстанцями СС обершарфірера Лауфмана - працівника СД у Дрогобичі

Іван Бутковський і Володимир Косик пишуть, що німці втратили в бою в Недільній 160 осіб убитими, а вояки УНС - 34. Частину повстанців (17 осіб) поховали в спільній могилі, високо насипаній місцевими селянами, з високим березовим хрестом.

Німці арештували також сімох селян що допомагали повстанцям - зі Сторонньої. Сприні та довколишніх сіл (це були Гаврило Жентичка. Михайло Петрів, Степан Копач. Гринь Макар. Василь Цимбаляк, Осип Фім'як, Дмитро Брик) і взяли в полон ще перед боєм трьох підпільників (Івана Хом'яка-«Лиса» - командира повітової боївки ОУН, Василя Якиміва та Михайла Дмитришина - стрільців УНС із куреня «Омеляна»), яких доставлено в Дрогобич і 2 грудня прилюдно повішено на Ринку.

Мороз В. Українська Народна Самооборона (УНС) на теренах Дрогобицької области (1943 рік) // Визвольний шлях - Вип. 6, 2000. - С. 70

Збереглися фотографії зброблені німцями , на яких зафіксовані полонені бійці УНС напередодні та підчас страти :








справа Івана Хом`як - "Лис" командир повітової боївки ОУН




http://urb-a.livejournal.com/4764595.html

16

Коментарі

130.11.13, 00:00

ДЯКУЄМ дуже за статтю ! ВИ як завжди МОЛОДЕЦЬ ВІЧНАЯ ПАМЯТЬ нашим ПАТРІОТАМ антифашистам А ОСОБЛИВО героям ОУН\УПА http://blog.i.ua/user/4400999/ СЛАВА УКРАІНІ

    230.11.13, 00:03

    Слава Героям!

      330.11.13, 06:43

        430.11.13, 07:46

        Героям Слава!

          анонім

          530.11.13, 08:33

          Героям Слава!

            630.11.13, 14:09

            Героям Слава!!!