Із життя агента :Людмила Фоя - "Апрєльская"



Фоя Людмила Адамівна («Апрєльская», «Оксана» , «Перелесник») (1923-19.07.1950). Член ОУН , учасниця оперативних ігор з НКВС.



Народилася в с.Топори Ружинського р-ну Житомирської обл.
Батько – учасник 1 світової війни , робітник. Мати – домогосподарка.
Після її народження сім`я переїжає до м.Сквира Київської обл. , а к 1932 р. до м.Буча під Києвом.

У 1941 р. вступає до Київського медичного інституту. Тоді ж вперше контактує з ОУН.

З кінця 1941 р. член підпілля ОУН(б). Їй доручена справа пропаганди серед населення , часто виступає в ролі зв’язкової. Частина її зверхників розстріляні гестапо влітку 1942 р.

Весною 1942 р. зустрічається з провідником ОУН Дмитром Мироном – «Орликом» , іншими провідними членами підпілля.

З осені 1942 р. переходить на навчання до Київського сільськогосподарського інституту.
У квітні 1943 р. її безпосереднім керівником стає Іван Нагірний «Чорний». Під його керівництвом Л.Фоя займаєть виготовленням пропагандивних матеріалів , збирає ліки для потреб УПА на Волині , фінтансові ресурси необхідні для підпілля.

Контактує з Миколою Козаком «Смоком» , тоді провідником ОУН на Вінничині.

24 січня 1944 р. у Києві заарештована НКГБ. Під арештом перебуває до 2 квітня 1944 р.
Йде на вимушену співпрацю з НКГБ. Стає агентом під псевдонімом «Апрєльская)

тюремне фото
Влітку 1944 р. НКВД використовує Л.Фою в створенні псевдо-Проводу ОУН на Сході , з метою виявлення справжніх підпільників , та заманювання до пасток НКВД групи з Західної України. Ініціатором цієї операції був керівник одного з управлінь НКВД УРСР- С.Карін-Даниленко.

Керівника псевдо-проводу Михайла Захаржевського «Тарана» , Л.Фою , та агента НКВД Ніну Калюжну «Ірину» планують відправити на Волинь з метою встановлення контактів з керівництвом УПА , виявлення їх місць перебування , та наводку на них сил НКВД.

Л.Фоя відправившись на Волинь разом з агентом НКВД Ніною Калюжню , на допиті СБ ОУН розкриває своє завдання і всі плани НКВД. Її особисто допитував Провідник ОУН на ПЗУЗ Микола Козак «Смок». Людмила Фоя перевербовується СБ ОУН , а агента НКВД Ніну Калюжну –ліквідовано.



СБ ОУН використовує Л.Фою для оперативних ігор з НКВД. Вона декілька разів поверталась в Київ , викладаючи НКВД надумані звіти про свою «роботу». В НКВД їй вірять , вважаючи цінним агентом. Її звіти особисто слухає заступник Народного Комісар Держбезпеки УРСР – Дроздов.

19 серпня 1945 р. НКВД для продовження операції відправляє Л.Фою і керівника Псевдо-Проводу – М.Захаржевського «Тарана» на Волинь , де Л.Фоя відразу видає його СБ. Після допиту радянського агента М.Захаржевського повішено.

Після цього Л.Фоя у вересні 1945 р. знову повертається до Києва , подає «звіт» до НКВД. Відсутність М.Захаржевського пояснює тим що він пішов на зв'язок з справжнім проводом ОУН. В органах це розцінюють як успіх , і далі вірять Л.Фої , яка вже давно насправді працює на СБ ОУН.

У жовтні 1945 р. вона знову виїжає на Волинь тепер уже з агентом НКВД – Катериною Маньківською - нагородженою орденом Червоного Прапора.
Цього агента Л.Фоя також здає до СБ ОУН , де його ліквідовують. І після цього остаточно переходить до підпілля

В НКВД довго не вірили в свій провал , і втрату таких цінних агентів. Лише у серпні 1946 р. – Л.Фою оголошують у Всесоюзний розшук.
Деякий час до грудня 1946 р. перебуває у родичів у Шиловському р-ні Рязанської обл..



У підпіллі відома як автор листівок , художніх творів.
Належить до близького оточення Провідника ОУН на ПЗУЗ – Миколи Козака – «Смока».

Одружується , її чоловіком стає Рівненський окружний провідник Максим Ат.

19 липня 1950 р. в Неверківському лісі Рівненської обл. з групою резервного батальйону 446 стрілецького полку ВВ зіткнулося 3 підпільники – Л.Фоя , Надрайонний Провідник «Артем» та «Богдан» (керівник однієї з ліній зв’язку між Рівненщиною та Житомирщиною).
Л.Фоя та «Артем» загинули , «Богдану» вдалося втекти.


Фоя Людмла Адмівна. Посмертне фото.

В бою Людмила Фоя - застрелила рядового Бахтіярова і поранила рядового Синіцина.
Були вилучені 2 пістолети , автомат , 2 гранати , 200 патронів , л-ра.

Чоловік Л.Фої – Максим Ат загинув від вибуху бомби яку МГБ підіслало в пошту , 14 жовтня 1951 р.
Підпільник «Богдан» помер від туберкульозу в криївці в січні 1952 р.

У 1952 р. Л.Фоя посмертно нагороджена Срібним Хрестом за Бойові заслуги 2-го класу.
http://henrik-kvinto.livejournal.com/2779.html



Пропоноване дослідження присвячене життю Людмили Фої - “Оксани”, "М. Перелесник” (1 9 2 3 -1 9 5 0 ), котра була одним з організаторів підпілля ОУН (6) у м. Києві під час Другої світової війни. Арештована вона витримала тортури в’язниці НКДБ. Будучи ключовою фігурою у протистоянні радянських спецслужб з СБ ОУН, зірвала потужну чекістську операцію з виявлення та знищення керівників українського визвольного руху. Одночасно вона - авторка чудових літературних творів. Людмила Фоя загинула в нерівному бою з військовою групою радянського МДБ, рятуючи пораненого друга.
 Скачати книгу: http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=46733

Лесь Подерв'янський




Україна насправді ділиться не на Схід і Захід, а на совок і несовок.                                                              

                                                                           Лесь Подерв’янський

Семен Сапун - Обласний провідник ОУН Сумщини.


На сьогодні встановлено, що до війни С. Сапун був учителем фізики 4-ої школи м. Суми. Він народився 1893 р. в селі Попівка Карлівського району Полтавської області. У 1930-тих рр. учителював у Путивлі. У 1938 р. був репресований як член СВУ. З початком німецької окупації йому вдалося організувати “Просвіту”, під опікою якої діяла школа перекладачів, українська гімназія, школа художньої вишивки. Збори “Просвіти” проходили у приміщенні театру ім. Т. Шевченка, директором якого був Єпіфанов. У школі перекладачів, розташованій у будинку колишнього банку “Україна” на Червоній площі (тоді Українській площі), відбувалася підготовка підпільників ОУН.

С. Сапун влаштовував на роботу в ці установи членів бандерівського підпілля під виглядом викладачів. Так, наприклад, згідно з документами школи художньої вишивки її штат складався з 46 чоловік, за свідченнями ж колишніх учнів, там було троє – четверо вчителів. Учасниками згаданої підпільної групи були також режисер сумського театру Яків Васильович Шовкун-Дунайський (народився 1887 р. у с. Василівка Сумського району) та виходець із Західної України Михайло Степанович Козацький. У приміщенні школи збиралося багато людей. Тут обговорювали плани діяльності, готували листівки. За наказом Проводу по області було відряджено людей із завданням організовувати підпільні осередки в ра­йонах.
Семен Сапун - провідник ОУН(б) Сумської області.

У жовтні 1942 р. його та інших керівників обласного проводу ОУН німці заарештували. Архівні документи розповідають, що після арешту націоналісти були розстріляні і спалені на подвір’ї сумської в’язниці в лютому 1943 р.:

“У лютому місяці 1943 р., покидаючи Суми, німці зігнали всіх за­арештованих (близько 650 чоловік) у ями двох овочесховищ, замкнули двері овочесховищ, відчинили отвори й почали кидати туди ручні гранати, потому вилили в ті ж отвори гарячу рідину й підпалили, у результаті чого всі люди, які там знаходилися, згоріли живцем.

Серед тих, хто згорів, були такі мешканці м. Суми: фельдшер 2-ої міської поліклініки Долгополов, фельдшер залізничної станції Суми Гузик, директор школи № 18 Саленко, учитель однієї зі шкіл Сапун і багато інших”

Німецьке повідомлення:

12 грудня 1942 р. Суми

Політична ситуація

Рух опору української інтелігенції стає все більш агресивним. СД розкрило нитки, що вели аж до Києва, до централі руху Бандери. Дотепер заарештовано обласного провідника Сапуна, двох районних провідників і 38 членів ОУН. Керівники школи перекладачів організовують мережу ОУН (рух Бандери) і добирають людей, яких потім представляють як осіб, гідних довіри німецької влади...

Театральні трупи ведуть нелегальну пропаганду. Їхні дії та розмови важко проконтролювати. Згідно з деякими чутками, ОУН має намір будувати в Конотопі фабрику боєприпасів. Центр ОУН – у Києві. ОУН діє за принципом кілець. Можна бачити зовнішнє кільце, але серцевина залишається недосяжною” (Косик В. Україна і Німеччина у Другій світовій війні. – Париж – Нью-Йорк – Львів, 1993. – С. 596-597)

Іванущенко Г. Деякі факти діяльності ОУН і УПА на Сумщині
http://henrik-kvinto.livejournal.com/3172.html

НКВД-исту куля !

Операції із захоплення підпільників у криївках часто призводили до втрат серед співробітників радянських силових органів.

19 серпня 1945 р. Миколаївський райвідділ НКГБ Дрогобицької обл. проводив операцію з розшуку бункерів біля с. Розділ. У ній брало участь керівництво (полковники та майори) зі Стрия, начальник райвідділу НКҐБ, офіцери та солдати — усього біля 50 осіб.
Оточивши лісовий масив, у якому, за даними інформаторів НКГБ, мали бути криївки, вони розпочали прочісування.

Об 11-12 год. дня під час прочісування лісу один із солдатів помітив пеньок, зарослий мохом, збив його ногою і побачив, що під ним була дошка. Він негайно повідомив про це керівникові операції — полковнику. Той підійшов, уважно оглянув і покликав до себе керівників райвідділу НКҐБ, аби показати, як замаскована криївка. Далі чекісти відкрили вхід до криївки, і звідти по них почали стріляти.

Після цього 10-15 бійців почали розкопувати криївку, а всі керівники операції - представник Обласного Управління НКДБ майор Осадчий та начальник райвідділу Гутков відійшли на 20 метрів від цього місця. У цей же час військовослужбовці у зв'язку з відсутністю гранат почали палити солому, щоб димом викурити підпільників.



Несподівано на відстані 5 метрів від керівників операції відкрився другий вхід у бункер, замаскований мохом, з нього вистрибнув підпільник – Крайовий керівник ОУН Зиновій Тершаковець – «Федір» (на фото зліва) з автоматом. Керівники операції та солдати кинулися тікати в різні боки.

«Федір» відкрив вогонь і чергою з автомата вбив представника Обласного Управління НКДБ майора ОСАДЧОГО, начальника райвідділу НКДБ майора ГУТКОВА .

Чекісти оговталися й відкрили вогонь у відповідь. Зиновій Тершаковець – «Федір» почав тікати, наштовхнувся на трьох солдатів, яких також убив з автомата, кинув гранату і, користуючись незлагодженістю дій чекістів, — зник у лісі.

Разом з ним з бункера вийшли та втекли ще двоє підпільників, зникнення яких через розгубленість майже ніхто з учасників операції не помітив.

Невдовзі криївку розкопали, з неї було вилучено велику кількість радянських грошей, три друкарські машинки, дві рації, документи, підпільну літературу тощо.

В підсумку 5 вбитих повстанцями НКВД-истів - без власних втат.
http://henrik-kvinto.livejournal.com/3398.html

КУДРА ВОЛОДИМИР - «Бурлака»



КУДРА ВОЛОДИМИР - («Бурлака», «Заграва», «Орест», «Роман», «Старий», «ТМР») (1922 - 08.07.1955 )

(на фото відмічений цифрою 63)

Народився в с. Малий Омеляник Луцького району Волинської області.
З бідної селянської родини.

Закінчив Луцьку семирічку (1937 р.), курси садівників-городників, педагогічні курси (1940 р.).
Працював на Луцькій авторемонтній базі.
Від 1939 р. — член ОУН. До 1941 р. очолював один з кущів у Луцькому р-ні.

У роки німецької окупації — член «Січі», «Господарськоїслужби України».

На нелегальному положенні — з березня 1943 р. як чотовий сотні УПА ім. Коновальця. Пізніше сотенний.
У складі групи УПА «Тютюнник» брав участь у пропагандистських рейдах теренами Житомирськоїі Кам'янець- Подільської обл.

Від березня 1944 р. — воює за УПА на Холмщині , де в з підрозділами УПА займається захистом українського населення від польських нападів.
Восени 1944 р. Референт СБ Проводу ОУН на ПЗУЗ - Степан Янишевський призначив Володимира Кудру «комендантом бойових груп на СУЗ».

Очолював проводи Малинського р-ну (березень-травень 1945 р.), теренів «Роздоріжжя» (Північна Житомирщина), «Плацдарм» (Північна Київщина).

Повернувся на ПЗУЗ у червні 1945 р.
Від 1947 р. — член ПСК «Одеса». Упродовж 1945-1955 рр. — учасник багатьох рейдів на СУЗ.

Житомирський окружний провідник ОУН (1949 – 1955 )


Посвітка про нагородження Володимра Кудри - "Романа"

В одному з звітів про рейд на сході Володимир Кудра - "Роман" писав :

«…Населення сприймає нашу пропаганду радо і прихильно... Населення ставиться до нас прихильно і не боїться нас. Воно переконалось, що ми нікого не вбиваємо і без страху вночі відкривають нам двері, щиро діляться навіть останнім шматком хліба. Коли пізнають, що це повстанці, радо інформують нас про все, що питаємось…»

Отримав 2 важких поранення в ногу – восени 1948 та в серпні 1949 р.

За даними Чкістів у 1944 – 1955 рр. група “Романа” здійснила 227 збройних акцій, 11 терористичних актів над працівниками МГБ та 112 нападів та розгромів колгоспів і магазинів, розгромила і спалила 22 сільради та правління колгоспів, знищила щонайменше 14 радянських активістів. Каральні органи зафіксували й 77 випадків поширення повстанської літератури ( загалом 1500 розповсюджених екземплярів листівок і брошур).
Також зафіксовано 5 випадків затримання та , після проведення пропагандивних бесід , відпущення радянського партійного активу.

Підпільник Сильвестр Приймак – «Будько» ( який разом із Володимиром Кудрею – «Романом» очолював Житомирську округу ОУН) 9 травня 1951 р. у с. Лисівка Корнинського району Житомирської області був оточений з ще з 1 одним повстанцем групою МГБ , обидва повстанці загинули , в бою «Будько» з кулемета застрелив начальника Радомишського равідділу МГБ Житомирської області І.Кезова


("64" - Олександр Усач - "Лис" ( 1919 - - 08.07.1955 ). Бойовик "Романа")

У 1952 р. для пошуків «Романа» було залучено 1700 осіб ВВ МВД і МГБ

Загину Володимир Кудра – «Роман» 8 липня 1955 р. разом з повстанцем Олексієм Усачем – «Лисом» в с. Сушки Коростенського району Житомирської області в бою з КГБ в садибі Марії Яценко на західній околиці села.



В 2002 у селі Сушки було встановлено пам'ятний знак на честь загиблих повстанців.
http://henrik-kvinto.livejournal.com/3744.html

Як був битий червоний окупант

68 років тому - 5 січня 1946 р. повстанський підрозділ під командуванням Дмитра Гуцула - "Сави" біля с.Буряківка Товстенського р-ну Тернопільської обл. знищив опергрупу райвідділу НКВД , було вбито 25 НКВДистів в тому числі начальника райвідділу НКВД - майора Слєпцова.

у радянському донесені про бій говорилося :

5 января 1946 г. оперативная группа Товстенского райотдела НКВД Тернопольской обл. в 8 часов утра выехала в села : Кошиловцы , Слободка и Бурякивка, с задачей оперативных мероприятий и проведения предвыборных собраний.

Оперативную группу возглавалял начальник Товстенского райотдела НКВД майор тов.Слепцов. В группу входили : 2 оперативных работника Товстенского райотдела НКВД , 5 работников милиции , 6 бойцов истребительного батальйона , 10 бойцов подразделений войск НКВД , а также с ними выехал нарсудья этого района тов.Цымбаленко для проведения собраний в селах Бурякивка и Слободка.
Опергруппа была вооружена тремя ручными пулеметами , автоматами и винтовками.

Дмитро Гуцул - "Сава" , під його командуванням між селеми Буряківка і Кошилівці , 5 січня 1946 р. повстані знищили опергрупу Товстенського РО НКВД Тернопільської обл. ( 25 вбитих нквд-истів)

В с.Бурякивка было проведено предвыборное собрание , на котором присутствовало население свего села. После собрания всю группу пригласили на обед , затем «тепло» их провожали.
В 2 часа дня группа выехала из с.Бурякивка , отьехав от села не более 200 метров , спустилась тремя подводами , на которых ехала вся группа , в глубокий овраг и тут же попала в засаду , сначала была забросана гранатами , а потом был открыт огонь из 2 ручных пулеметов. Наша группа держала бой с 2 до 5 часов дня. Но так как пути отхода были только по дороге , которую бандиты спереди и сзади перекрыли огнем из ручных пулеметов , а также вследствии растеряности нашей группы , бандитами убиты 25 товарищей этой группы.

Все погибшие бандитами были раздеты.
О случившемся стало известно только утром 6 января 1946 г. через агента НКГБ , посланная немедленно усиленна опергруппа в селе бандитов не обнаружила.

Дорога між селеми Буряківка і Кошилівці , де 5 січня 1946 р. повстані знищили опергрупу Товстенського РО НКВД Тернопільської обл.

Следствием установлено :
А) когда проходило собрание и обед в доме бандита Мельника Василия Ивановича и Церковного Антона Михайловича, жителей с.Бурякивка – были бандиты и обсуждали методы нападения на нашу группу. начальник райотдела НКВД майор Слепцов будучи в с.Бурякивка с агентурой этого села не связался , зная о том что дорога из с. Бурякивка в с.Слободку проходит через глубокий овраг никакой разведки не выслал , три подводы ехали на очень близком расстоянии одна от другой.

Будучи уверенным что село спокойное майором Слепцовым допущена исключительная беспечность.
Б) засадой руководил бандит по кличке «Савва» житель села Кошиловцы. В засаде было 18-20 бандитов. Среди них – Рудый П.И , Мельник В.И , Дудка Ф.М , Засоцкий В.М , Дмитрик А.В , Ратылюк Т.К , Ушкарь И.М , Мошлюк В.П , Засоцкий М.В из сел Кошиловцы , Слободка и Бурякивка , все 1927 года рождения.

Приняты следующие ответные репресии : изьято семей бандитов и нелегалов 12 , бандпособников – 10.

Арестовано проходивших на учете в НКВД и НКГБ и другого антисоветского элемента – 120 человек.
Выброшена спецгруппа НКВД которая ведет розыск банды совершившей нападение.

Прошу разрешения на выселение всех жителей с.Бурякивка (40 дворов) и расселить их в северных районах обл. – Дедеркальском , Вишневецком , Почаевском – что даст морально-политический эффект как ответная мера на совершонное банд проявление.
Секретарь Тернопольского Обкома КПБ(У) И.Компанец

9 января 1946 г.

ЦДАГО, ф.1, oп.2З, спp.2963, apк.1-2
http://urb-a.livejournal.com/5259624.html

Флот Української Держави та УНР в 1917-1921 рр.



https://sites.google.com/site/navalhistoryofukraine/home



З Новим Роком !

Звернення Головного командира УПА Романа Шухевича до бійців і командирів УПА з приводу закінчення 1944 - початку 1945 року привітання з Новим роком та Різдвом


Головний командир УПА Роман Шухевич - "Тарас Чупринка"





Не забуваймо тих, хто боровся за те, щоб ми мирно святкували і це свято !

Слава Україні !
http://urb-a.livejournal.com/5215228.html#t125694460