Військові льотчики відпрацьовують евакуацію поранених

Під час українсько-американських командно-штабних навчань із залученням військ «Репід Трайдент - 2012» відбулося тренування пошуково-рятувальних груп із десантування з парашутом на майданчик обмежених розмірів. До цього заходу з бойової підготовки було залучено екіпаж вертольоту Мі-8МТВ 3-го полку армійської авіації та військовослужбовців окремого полку спеціального призначення 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України.

- Вправа, яку ми виконували, складна, адже вимагає злагодженості дій екіпажу вертольоту і пошуково-рятувальної групи та точності визначення місця десантування, - зазначив керівник групи, виконуючий обов’язки командира ескадилії 3-го полку армійської авіації майор Олег Старченко. – Ми прибули сюди для відпрацювання питань надання допомоги та евакуації різними способами. Зокрема, можна посадити гелікоптер та занести в нього пораненого. А коли обставини цього не дозволяють, то ми зависаємо на безпечній висоті та підіймаємо людину з допомогою лебідки. Тут важливо правильно здійснити висадку групи, закріпити і зафіксувати пораненого на ношах, а потім правильно прийняти його на борт гелікоптера.

Цього ж дня військовий вертоліт був задіяний для проведення занять з особовим складом підрозділів збройних сил Молдови, Румунії, Польщі. Вони тренували подання сигналів за системою НАТО щодо управління та координації дій з екіпажем гелікоптера, зокрема при його посадці чи зльоті, порядок посадки та висадки десантної групи, обрання і позначення вертолітного майданчика, тощо.

- Загалом же для всього складу групи участь в навчаннях дуже потрібна, - додав майор Олег Старченко. - Щодоби наш полк несе бойове чергування в системі пошуково-рятувального забезпечення. У будь-який момент визначений екіпаж готовий піднятися в небо для виконання рятувальної місії. Також, пілоти армійської авіації беруть участь у миротворчій діяльності, де співпрацюють з представниками різних націй. Отже тренування та вдосконалення навичок сприяє підвищенню професіоналізму пілотів та підвищує їхній авторитет серед військовослужбовців країн-партнерів у військово-миротворчій діяльності.

 

Олександр ГАЙН

Артилеристи 13 АК стріляють штатним пострілом

На Рівненському загальновійськовому полігоні триває табірний збір артилерії 13-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України. До заходу бойової підготовки залучено понад 350 воїнів-артилеристів з 11-ї окремої артилерійської бригади, 24-ї та 51-ї окремих механізованих бригад, 80-го окремого аеромобільного та 15-го реактивного артилерійського полків.

– На Рівненщину з’їхалися артилеристи майже з усієї західної України, аби протягом місяця вдосконалити професійну майстерність, відпрацювати дії у складі артилерійських підрозділів, обмінятися досвідом, – зазначив керівник заходу – заступник командира 11-ї окремої артилерійської бригади полковник Олександр Скумбрій.

За словами офіцера, учасники збору, зокрема, виконуватимуть вогневі завдання з реактивної системи залпового вогню “Град”, 122-міліметрових гаубиць Д-30, 152-міліметрових гаубиць 2А65.

Варто наголосити, що на Рівненський загальновійськовий полігон артилеристи прибули зі своєю штатною технікою. Під час багатокілометрового маршу були проведені заняття щодо заходів безпеки, вивчення тактико-технічних характеристик озброєння, особливостей його експлуатації в польових умовах та підготовки боєприпасів до бойових стрільб.

– Особлива увага приділяється тим військовослужбовцям, які нещодавно поповнили артилерійські підрозділи і в бойових стрільбах беруть участь вперше, - зауважив заступник начальника табірного збору з виховної роботи капітан Євгеній Краєвський. – Більш досвідчені військовослужбовці допомагають їм підготуватися до практичної фази збору, що, своєю чергою, забезпечує якісне проведення бойової підготовки та підвищення майстерності усіх учасників занять.

Сьогодні, 12 липня, учасники табірного збору розпочали виконання бойових стрільб штатним пострілом в ході дводенного тактичного навчання.

Позиції артилерійських підрозділів розгорнуто на артилерійській директрисі. Під час стрільб артилерійська розвідка одразу визначає влучність пострілів.

– Загалом я задоволений діями учасників збору, артилеристи виконують завдання вміло і злагоджено, – зазначив полковник Олександр Скумбрій.

На Рівненщині розпочалися навчальні збори з випускниками кафедри

На базі 107 Центру дорожнього забезпечення, що на Рівненщині, розпочалися навчальні збори з випускниками кафедри військової підготовки Національного університету водного господарства та природокористування.

До заходу залучено сто сімдесят студентів четвертого курсу за трьома спеціальностями. Зокрема, це майбутні командири механізованих та інженерних взводів і заступники командирів інженерних підрозділів з озброєння.

Студенти кафедри військової підготовки понад два роки опановували програму інженерної підготовки офіцерів запасу. Під кінець свого навчання вони отримали унікальну можливість протягом липня закріпити свої знання і вміння на практиці.

– Протягом зборів викладачі кафедри та військовослужбовці Центру дорожнього забезпечення знайомлять студентів з особливостями військової служби в інженерних частинах, ми привчаємо дотримуватися розпорядку дня, і звичайно, даємо фундаментальні знання з військової професії, – зазначив завідувач кафедри полковник у відставці Мирослав Чопик. – В основу зборів покладено практичні заняття з пройденої за два роки підготовки.

29 липня у Рівному студенти кафедри військової підготовки складуть Військову присягу на вірність Українському народові і їм присвоять військове звання «молодший лейтенант» запасу.

На Рівненщині утилізують непридатні боєприпаси

Відповідно до Плану знищення боєприпасів методом підриву у 2012-2016 роках на Рівненському загальновійськовому полігоні розпочалася утилізація непридатних боєприпасів.
Завдання на полігоні виконують військовослужбовці Центру розмінування Центрального управління інженерних військ з Кам’янець-Подільського під керівництвом майора Олександра Крушановського. Для забезпечення безпеки дій саперів довкола полігона виставлено очеплення та постійно чергує бригада лікарів.
– Такі масштабні заходи зі знищення боєприпасів методом підриву нами ще не проводилися, – зазначив начальник Центру розмінування полковник Сергій Зубаревський. – Минулого року, в якості експерименту, на Рівненщині було знищено 400 тонн пострілів до гранатометів. Цієї весни – 1 тисячу 200 одиниць боєприпасів. З липня до листопада плануємо знищувати близько 20 тисяч 40-міліметрових пострілів до гранатометів щомісяця.
За словами полковника Сергія Зубаревського, підрив, як метод утилізації, найбільше підходить для знищення пострілів до гранатометів та ще кількох видів боєприпасів, які не підлягають розбиранню. Детонують їх у визначений час.
Загалом планується, що за весь період підриву військові інженери утилізують близько 100 тисяч одиниць непридатних боєприпасів.

У Рівному офіцери опановують англійську

Відповідно до рішення Міністра оборони України та наказу Начальника Генерального штабу – головнокомандувача Збройних Сил України офіцери 13 армійського корпусу розпочинають вивчення англійської мови.

Уперше за історію Збройних Сил України в рамках професійної підготовки офіцерського складу відбувається масове вивчення англійської мови, коли до занять у службовий час залучено усіх офіцерів управління корпусу та підпорядкованих військових частин.

- Поряд з бойовою підготовкою для нас пріоритетним завданням стало вивчення іноземної мови та досягнення володіння нею на високому рівні, - зазначив заступник командира 13 армійського корпусу з виховної та соціально-психологічної роботи полковник Володимир Яцентюк. – Розроблено та запроваджено працездатну систему мовної підготовки за визначеними напрямками. Уже з досвіду знаю, що наші офіцери здібні та навчаються наполегливо, тому командування з’єднання планує, що до 1 грудня 2013 року залучений особовий склад володітиме англійською не менше ніж рівень СМР-1, а ще через рік усі здадуть на сертифікат СМР-2. 

Навчання здійснюється за груповим принципом. Офіцери управління 13 армійського корпусу поділені на 11 груп по 10-15 осіб в кожній. Заняття з ними проводять військовослужбовці, які довели високий рівень володіння англійською, брали участь у миротворчих місіях та мають досвід спілкування. Вивчають іноземну мову офіцери щовівторка та щочетверга за програмою «Методичні матеріали для проведення занять в групах англійської мови». Присутність на заняттях жорстко контролюється. 

- На першому етапі англійську викладають наші, найбільш підготовлені офіцери, але ми вже розпочинаємо підбір сертифікованих цивільних викладачів, які в подальшому за наявності фінансування замінять наших, - уточнив полковник Володимир Яцентюк.

Також, триває відбір та направлення військовослужбовців на курси вивчення іноземних мов при вищих військових навчальних закладах. Планується, що у три етапи вивчення англійської пройдуть 100 відсотків керівного складу підпорядкованих військових частин до командира батальйону включно. 

У колективах 13-го армійського корпусу розпочався Огляд на кращу

Сьогодні, 20 червня, у військових частинах 13 армійського корпусу розпочався 20-й огляд на кращу організацію фізичної підготовки та спортивно-масової роботи у Збройних Силах України. Першим учасником змагань стало управління з’єднання.

– Ми переконані, що командування повинно задати особистим прикладом темп огляду. Офіцери управління фізично добре підготовлені і витривалі, й продемонстрували хороші результати. Це приклад підлеглим підрозділам та стимул виступити краще і здобути призові місця у змаганнях серед військових частин Збройних Сил України, – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки командира 13 армійського корпусу генерал-майор Сергій Наєв.

Зокрема, у Рівному особовий склад управління з’єднання оцінювався з підтягування на перекладині, бігу на 100 метрів та один або три кілометри згідно вікових груп.

Після управління 13 армійського корпусу естафету огляду перейняли 11-а окрема артилерійська бригада з Тернополя та 15-й реактивний артилерійський полк з Дрогобича. Військовослужбовці цих двох частин також здаватимуть контрольні заняття з фізичної підготовки і додатково виконуватимуть на залік вправи військово-спортивного комплексу. А ті, хто має спортивні розряди з бігу на 400 метрів, метання гранати і гирьового спорту, підтверджуватимуть їх.

Аби гідно виступити, військовослужбовці наполегливо готувалися до огляду-конкурсу. Було оновлено спортивну навчально-матеріальну базу військових частин, зокрема, у 15 ракетному артилерійському полку, побудували нову смугу перешкод. У холодну пору року військовослужбовці тренувалися з силових вправ, а коли потеплішало – додалися вправи на витривалість, тобто біг.

Військові пожежники змагалися на першість 13-го армійського корп

19 червня у Рівному відбулися змагання з пожежно-прикладного спорту серед особового складу пожежних взводів 13 армійського корпусу.

За першість серед військових частин армійського з’єднання змагалися три кращі команди: представники 11-ї окремої артилерійської бригади з Тернополя, 51-ї окремої механізованої бригади з міста Володимир-Волинський та 7-го окремого полку армійської авіації з Нового Калинова, що на Львівщині.

– Пожежно-прикладний вид спорту відрізняється високою духовністю, адже за підготовкою воїнів-пожежників стоять безпека військових частин та людські життя, – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки командира 13 армійського корпусу генерал-майор Сергій Наєв.

Після урочистої церемонії відкриття заходу спортсмени розпочали змагання з чотирьох видів. Зокрема, військові пожежники демонстрували свою вправність у підйомі по штурмовій драбині на 4-й поверх учбової башти. Вони долали на швидкість 100-метрову смугу перешкод, змагалися з пожежної естафети 4 по 100 метрів. Також, учасники команд розгортали пожежний автомобіль АЦ40, прокладали два магістральних рукави, розгалуження та по 2 робочих рукави на двох напрямках.

Начальник служби пожежної безпеки 13 армійського корпусу капітан Василь Багров підкреслив, що змагання перш за все націлені на оцінку і підвищення боєготовності та фізичної підготовки особового складу штатних пожежних підрозділів.

– Дані види змагань є одними з найскладніших і водночас дуже важливими у професії пожежного. Змагаючись, військові пожежники отримують неоціненний досвід та відпрацьовують навички у роботі з пожежною технікою і обладнанням. Це спорт сильних і мужніх бійців пожежної справи, – зазначив офіцер.

За підсумком змагань перше місце виборола команда 51-ї окремої механізованої бригади. Друге місце посіла команда 7-го окремого полку армійської авіації, на третьому місці – тернопільські артилеристи.

В особистому заліку найкращі результати продемонстрували: у подоланні 100-метрової смуги з перешкодами – старший солдат військової служби за контрактом Олег Петляк з результатом 23,8 секунд, а у підйомі по штурмовій драбині – старший солдат військової служби за контрактом Сергій Васинюк із результатом 29,7 секунд. До числа лідерів в індивідуальному заліку також увійшли контрактники старший солдат Юрій Білий та солдат Євген Шкарлак .

Тимчасово виконуючий обов’язки командира 13 армійського корпусу генерал-майор Сергій Наєв привітав та нагородив переможців.

У Рівному перевірили квартирну чергу

Роботу квартирно-експлуатаційного відділу міста Рівне з командуванням гарнізонів і житлових комісій у зоні відповідальності щодо ведення і перереєстрації облікових квартирних справ протягом трьох днів перевірила комісія Західного територіального квартирно-експлуатаційного управління.
Члени комісії перевірили дотримання вимог чинного житлового законодавства України та відповідних наказів Міністра оборони України у військових частинах Рівненського, Сарненського і Дубенського гарнізонів Рівненської області.
За словами голови комісії, начальника житлового відділу Західного територіального КЕУ підполковника Наталії Лучко, квартирні справи у Квартирно-експлуатаційному відділі міста Рівне ведуться добре, і тому він є одним з кращих серед підпорядкованих підрозділів.
Офіцер зазначила, що такі перевірки відбуваються у всіх квартирно-експлуатаційних відділах і частинах на території західних областей України і мають на меті визначити недоліки, проблемні питання та шляхи їх вирішення.
За підсумками перевірки будуть розроблені рекомендації щодо покращення роботи з квартирними справами у зоні відповідальності.

У Рівному навчають молодих військових водіїв

У Рівному під керівництвом командира 55 окремого лінійно-вузлового полку зв’язку розпочалися збори зі стажування строковиків, які призвані цієї весни на посади водіїв та механіків-водіїв у військові частини гарнізону.

- Ці хлопці до нас прийшли вже хорошими підготовленими водіями, - зазначив командир 55 окремого лінійно-вузлового полку зв’язку полковник Сергій Патапов. - Але їхня сьогоднішня професія вимагає спеціальних військових знань, щоб бути готовими до виконання завдань за призначенням. Більше того, ми їх не лише навчаємо, а й даємо практичний досвід, який вони використовуватимуть протягом всієї служби у лавах Збройних Сил України. Серед техніки, яку «приборкує» молоде поповнення військових автомобілістів – багатотонні Урали, Камази, Зіли та Уази. Аби вміло керувати цими військовими машинами, строковики перший тиждень навчаються, як то кажуть, за партами. У навчальних класах вони повторюють правила дорожнього руху, особливості водіння у літній та зимовий періоди. Для забезпечення якісного навчального процесу до зборів залучено досвідчених інструкторів. Завершиться перший тиждень навчання 70-кілометровим денним маршем. А за підсумками другого тижня на спідометрі вони накрутять 90 кілометрів у темну пору доби. Після закінчення зборів комісія військової частини, до якої увійдуть заступники командира полку зв’язку з озброєння і виховної роботи та начальник автослужби військової частини, прийме у водіїв військового транспорту іспити. Вони оцінюватимуться з технічної підготовки, будови і технічного обслуговування машин, правил дорожнього руху і практичного водіння. А практичним заліком стане тактико-спеціальне заняття із здійсненням 250-кілометрового маршу.

“Зараз я працюю, засукавши рукава”, – Міністр оборони України

Міністр оборони України Дмитро Саламатін в ході парламентських слухань “Про стан та перспективи розвитку Воєнної організації та сектору безпеки України” заявив, що основним завданням Збройних Сил є відновлення бойової готовності. Серед пріоритетних напрямів – модернізація та ремонт озброєння і військової техніки. А це можливо тільки за умови ефективного використання оборонного бюджету.

За словами Міністра оборони, стрімке падіння бойової готовності та погіршення матеріально-технічного забезпечення військ у попередні роки викликано низьким рівнем фінансування потреб оборони. Він підкреслив також, що динаміка змін останнього часу свідчить про кардинальний перегляд ставлення керівництва держави до розвитку Збройних Сил. – Низький рівень грошового забезпечення, а також застаріла матеріально-технічна база – наслідки нераціональної політики попередньої влади щодо Збройних Сил, – зазначив Дмитро Саламатін. Про свою роботу на посаді Міністра оборони України Дмитро Саламатін готовий звітувати за рік. – Зараз я працюю, засукавши рукава, – наголосив глава оборонного відомства.