У Острозі «зацвів» металевий «чорний тюльпан»

На Рівненщині, місті Острог за участі військовослужбовців Збройних Сил України відбулося відкриття пам’ятника загиблим воїнам – афганцям.
Церемонії відкриття передувало урочисте проходження колони мешканців міста та гостей з центральної площі Острога до скверу ім. Сагайдачного, де і споруджено пам’ятник. У святковій колоні взяли участь військовослужбовці 29 окремого розвідувального батальйону, 55 окремого лінійно-вузлового полку зв’язку, управління 13 армійського корпусу та військового оркестру з’єднання, Рівненського обласного та Острозького районного військових комісаріатів, вихованці Острозького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою.
На відкритті виступили перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Анатолій Юхименко, голова Української спілки ветеранів Афганістану Сергій Червонописький, заступник командира 13 армійського корпусу з виховної та соціально-психологічної роботи полковник Володимир Яцентюк, представники місцевої влади та громади.
- Я переконаний, що пам’ятник стане місцем, куди приходитимуть бойові товариші, матері загиблих, їх вдови та прості містяни аби вшанувати подвиг і пам'ять своїх земляків, - зазначив полковник Володимир Яцентюк. – Живим учасникам війни в Афганістані хочу подякувати за те, що ви залишаєтеся прикладом мужності, героїзму для нових поколінь солдат – захисників Батьківщини.
Музичний супровід церемонії відкриття здійснював військовий оркестр 13 армійського корпусу, а салютна команда 55 окремого лінійно-вузлового полку зв’язку виконала десять залпів.
Варто зазначити, що пам’ятник нагадує чорний тюльпан, в середині якого присів військовослужбовець зі зброєю. За задумом – цей солдат вдивляючись у небо, намагається здогадатися, що його чекає. На гранітній плиті викарбовано імена загиблих острожчан.
Після покладання квітів до пам’ятника загиблим воїнам – афганцям, військовослужбовці 29 окремого розвідбату продемонстрували показові виступи. Зокрема, вони виступили з прийомами рукопашного бою, показали загартованість своїх тіл розбиваючи черепицю, пляшки та проходячи по розбитому склу, а родзинкою мілібарі-шоу стала постановка короткого бою. Воїни-розвідники, розділившись на дві команди, маскувалися за завісою димових шашок та вели перестрілку холостими набоями. Острожчани, а особливо ветерани Афганістану, були вдячні за міліарну атмосферу урочистої події.
По закінченні офіційної частини церемонії відкриття пам’ятника відбулися концерт ансамблю афганської пісні «Долг» і виставка військової техніки. Розгорнута польова кухня частувала гостей солдатською кашею.

У Рівному сяє «Заграва»

В окремому розвідувальному батальйоні 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України розпочався I-й етап міського юнацького збору військово-патріотичної гри «Заграва» для учнів старших класів 32 шкіл та ліцеїв Рівного. Організаторами є Рівненське управління освіти міськвиконкому та командування 13 армійського корпусу.

На урочистому шикуванні команд-учасниць на стройовому плацу військової частини відбувся короткий мітинг. Відкрили змагання та підняли прапор України учні школи №15 - переможниці минулорічного конкурсу. З напутніми словами виступили заступник командира 13 армійського корпусу з виховної та соціально-психологічної роботи полковник Володимир Яцентюк та головний спеціаліст управління освіти Рівненського міськвиконкому Микола Радько.

- Сьогодні перед собою в строю я бачу не просто школярів, а мужніх юнаків, захисників Вітчизни, - зазначив полковник Володимир Яцентюк. -  Хочу аби кожен з вас показав максимальний результат не для суддів, а для того, щоб як майбутні чоловіки, ви сьогодні зрозуміли чого ви варті, і чого ще потрібно досягнути. Вам успіху, здоров’я і наснаги, чекаємо вас в майбутньому нашому строю.

А головний спеціаліст управління освіти Рівненського міськвиконкому Микола Радько у своєму виступі подякував командуванню 13 армійського корпусу за вклад у військово-патріотичне виховання молоді Рівного.

- Програмою заходу передбачено змагання школярів з одиночної стройової підготовки, спорядження магазина набоями, одягання протигазу, підтягування на перекладині, - підкреслив Микола Радько. – Щоб «Заграва» пройшла якісно і неупереджено, до складу головної суддівської колегії увійшли офіцери відділів бойової підготовки, оперативного забезпечення, фізичної підготовки і спорту, виховної та соціально-психологічної роботи 13 армійського корпусу та освітяни нашого міста. Призові місця та рейтинг команд визначатимуться  за найбільшою сумою балів. За результатами змагань кращі команди буде відзначено за перше, друге та третє місце.

Юнацький збір військово-патріотичної гри «Заграва» у Рівному відбувається в два етапи протягом двох днів.

На базі окремого розвідувального батальйону 13 армійського корпусу школярі змагалися у майстерності стройової підготовки, споряджанні магазину АК-74 набоями на швидкість, одяганні протигазів та підтягуванні на перекладині. Під час ІІ етапу на рівненському стадіоні «Мототрек», учасники змагань метатимуть гранати на дальність та стрілятимуть з пневматичної зброї.

Завдання для «снайперів» протиповітряної оборони

На Рівненському загальновійськовому полігоні стрілки-зеніткники мобільних вогневих груп протиповітряної оборони 13 армійського корпусу виконали бойові стрільби із зенітно-ракетних комплексів 9К38 «Ігла».
Протягом одного дня підрозділи протиповітряної оборони 80 окремого аеромобільного полку та 128 окремої механізованої бригади виконали бойові стрільби. Загалом у цьому заході бойової підготовки під керівництвом начальника розвідки 80 оамп майора Валерія Скреда та командира зенітно-ракетної батареї 128 омбр капітана Олександра Капштика узяли участь близько 30 військовослужбовців.
- Стрільці-зенітники виконували завдання зі знищення швидкісних та зависаючих цілей, - розповів тимчасово виконуючий посаду начальника штабу відділу протиповітряної оборони 13 армійського корпусу підполковник Олександр Ликов. - За умовами навчання звідне відділення прикривало дії механізованого батальйону. Воно розгорталося у бойовий порядок, займало стартову позицію і приготувало бойові стрільби. Вогонь вівся по освітлювальній міні та вертольоту вогневої підтримки.
Цікаво, що ракета запускається зенітником з плеча із будь-якого місця - з окопу, кузова рухомої автомашини, з залізничної платформи і навіть з водойми. Цього разу військовослужбовці стріляли з обладнаної на полігоні позиції.
Як зазначають керівники стрільб, військовослужбовці виконували складні завдання. От, до прикладу, швидкість польоту освітлювальної міни, по якій вели вогонь стрільці, 230 метрів за секунду, дальність близько 2 кілометрів, а висота 600-800 метрів. Уразити такого «ворога» першою ж ракетою може лише добре натренований «снайпер» протиповітряної оборони.
Не менш складним було завдання для відділення, яке вело вогонь з короткою зупинкою по вертольоту вогневої підтримки, що з’являвся раптово.
- Цю ціль важко побачити, адже вона знаходиться на невеликій висоті – 15-20 метрів, але разом з тим вона не рухається, тому якщо вже взяв «у приціл», то справу майже зроблено, - додав підполковник Олександр Ликов.
Особливість виконання вправ для цієї категорії вартових неба у тому, що зв'язок односторонній – тобто стрілок лише отримує накази, а зворотних доповідей не здійснює. Під час виконання завдань технічні керівники здійснювали контроль за командирами мобільних вогневих груп та стрілками-зенітниками, що дозволило провести бойові стрільби якісно та безпечно.
- Приємно, що усі військовослужбовці діяли професійно та злагоджено, - наголосив підполковник Олександр Ликов. - За стрільбу вони отримали відмінно, а за тактико-вогневих завданнь були оцінені на добре. З управління діями підлеглих найкраще впорався капітан Олександр Капштик, а завдання взірцево виконали стрільці-зенітники 128 окремої механізованої бригади. Результат показав, що наші вартові неба не підведуть.

Розвиток армії – в її переозброєнні та нових розробках ОПК

Ексклюзивне бліц-інтерв’ю Міністра оборони України Дмитра Саламатіна агентству “Інтерфакс-Україна”, (10 травня 2012 року)

Питання: Ви днями повернулися з Казахстану, де взяли участь у роботі міжнародної виставки озброєння і військово-технічного майна “KADEX-2012. Що нового побачили і почерпнули для себе?
Відповідь: Участь у подібних міжнародних виставках озброєнь і військової техніки дає нам можливість не лише ознайомитися з новинками зарубіжних виробників, але і продемонструвати власні досягнення в цій галузі. Яскравий приклад — підписання угоди з Казахстаном про спільне виробництво бронетранспортерів БТР-4. Цей і подібні проекти відкривають нам великі перспективи.
Багато що з того, що ми пропонуємо для реалізації на зовнішніх ринках, найближчим часом поступатиме на озброєння української армії. Передові зразки техніки і озброєння вже зараз затребувані нашими партнерами. І наше завдання — рухатися в цьому напрямку далі.
Використовуючи можливості вітчизняного ОПК, ми зможемо найближчим часом серйозно зайнятися переозброєнням нашої армії і сил флоту. У цьому контексті дуже важлива тісна співпраця і чітка координація зусиль Міністерства оборони і держконцерну “Укроборонпром”.
Високий рівень співпраці Міноборони з “Укроборонпромом” дозволяє нам успішно вирішувати найскладніші завдання, які раніше не вирішувалися роками.
Питання: Як просувається процес модернізації Збройних сил України?
Відповідь: Сучасна армія і флот — це не кількість танків, літаків і кораблів, вік яких перевищує декілька десятиліть. Це — сучасні технології, закладені, у тому числі, в модернізацію озброєння і військової техніки.
Безумовно, неможливо відразу модернізувати усю техніку, яка перебуває у нас на озброєнні, особливо враховуючи фінансово-економічні можливості країни. Проте таких темпів, якими ми реалізовуємо програму модернізації, за останні десять років ще не було.
Але вже сьогодні необхідно думати про майбутнє. А майбутнє — за наукою. Збільшення фінансування науково-дослідних робіт дозволить підприємствам національного ОПК мати перспективу розвитку на наступні 10-15 років. Ця найважливіша умова для стратегічного розвитку цієї галузі і посилення її конкурентоспроможності. Ми вже почали цим займатися, і результати, я упевнений, не змусять себе довго чекати.
Останніми роками наукові розробки українських учених не були затребувані, але були збережені. Зі збільшенням державного оборонного замовлення вони отримають розвиток.
Питання: В ЗМІ, з посиланням на проекти концептуальних документів реформування і розвитку Збройних сил, періодично з’являється інформація про радикальне скорочення чисельності армії. Як би Ви це прокоментували?
Відповідь: У сучасних умовах радикальне реформування Збройних сил неможливе без скорочення їх чисельності.
Стратегічним оборонним бюлетенем на період до 2015 року, який був затверджений у 2004 році, передбачалося мати чисельність Збройних сил України на рівні 80-100 тис. А згідно з Держпрограмою реформування і розвитку Збройних сил України на 2006-2011 рр., до речі, проваленою через недофінансування в роки кризи, на кінець 2011 року чисельність української армії повинна була складати 108 тис. чоловік.
Масштабні скорочення українська армія вже пережила. За останні десять років найбільші за чисельністю скорочення припали на період з 2004 по 2007 рік: 2004-й — 70 тис., 2005-й — 40 тис., 2006-й — 24 тис., 2007-й, — 21 тис.
Перспективу чисельності на подальші роки визначать концептуальні документи — Стратегія національної безпеки, Стратегічний оборонний бюлетень, Концепція і Державна програма реформування і розвитку Збройних сил України.
Прийняття цих документів — це не проста формальність до певного терміну. Це результат серйозного аналізу багатьох процесів, що відбуваються як усередині країни, так і за її межами, оцінка можливостей держави з урахуванням усіх ризиків.
Усі ці документи розглянуті комітетом з реформування і розвитку Збройних сил і оборонно-промислового комплексу і будуть прийняті найближчим часом.
Питання: Тема використання земель оборони вже не перший рік привертає до себе увага через постійні скандали і зловживання в цій сфері. У чому, на Ваш погляд, суть проблеми?
Відповідь: Земля оборонного відомства – це великий капітал. І він повинен працювати на державу. Саме з цією метою група народних депутатів ініціювала розробку законопроекту №6644, який би врегулював усі проблемні питання навколо використання землі Міністерства оборони.
Тривалий час існувала протидія ухваленню цього законопроекту з боку саме тих, хто активно користувався тіньовими схемами виведення з державної власності земель і нерухомості Міністерства оборони.
Незважаючи на усі спроби перешкодити прийняттю цього важливого документу, ми довели почату справу до логічного результату.
Але і сьогодні не припиняються дискусії навколо цього питання. А документ цей націлений на формування прозорого ринку, ефективного використання земель оборони і нерухомого майна військового відомства.
Виручені від його реалізації засоби поступатимуть до спеціального фонду оборонного бюджету і використовуватимуться для оновлення і модернізації техніки і озброєння, а також рішення соціальних проблем військовослужбовців.
Тому проблема не у висловлюваннях окремих представників політикуму і експертного середовища, а у бажанні зберегти законодавчі “лазівки” для корупційних схем. Так тривати не може.

Військових перекваліфіковують у менеджери

У заході взяли участь заступник командира 13 армійського корпусу з виховної та соціально-психологічної роботи полковник Володимир Яцентюк, менеджер проектів у політико-військовій сфері офісу Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Гладкий.
- Нами збережено усі міжнародні програми з адаптації військовослужбовців до цивільного життя, - зазначив начальник відділу соціальної та професійної адаптації колишніх військовослужбовців Міністерства соціальної політики України Максим Андросенко. – Відвідувати курси перепідготовки це лише пів справи, важливо отримати знання та стати конкурентноспроможним на ринку праці. Для нас важливо пересвідчитися та проконтролювати виконання соціальних гарантій для військовослужбовців, які звільняються зі служби. Кожен військовий перед звільненням в запас має право навчатися за обраною спеціальністю. Я вдячний командуванню 13 армійського корпусу за розуміння цього питання та підтримку наших ініціатив.
А начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи Рівненської обласної державної адміністрації Олександр Баладир підкреслив, що керівництво облдержадміністрації сприяє програмам, які скеровані на розвиток краю. Серед них – і курси перепідготовки військовослужбовців, які навіть у запасі продовжуватимуть бути корисними для громади.
Курси забезпечує громадська організація «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» спільно з Міністерством соціальної політики України. Фінансування проекту здійснює Організація з безпеки і співробітництва в Європі. Заняття з слухачами проводитимуться на базі інституту післядипломної освіти Рівненського Національного університету Водного господарства та природокористування.
Курси перепідготовки проводитимуть професорсько-викладацький склад Рівненського Національного університету Водного господарства та природокористування. Відбором кандидатів займалися працівники громадської організації «Західний регіональний центр перепідготовки та соціальної адаптації військовослужбовців» спільно з командуванням 13 армійського корпусу. Загальна тривалість – 350 годин. Навчання пройдуть 30 чоловік, серед яких є діючі військовослужбовці, які планують звільнитися найближчим часом та ті, хто звільнився раніше, а також члени їхніх сімей.
Протягом трьох місяців слухачі опановуватимуть профілюючі положення з права, трудового законодавства, економічних та спеціальних дисциплін. Після закінчення навчання, вони отримають дипломи державного зразка та міжнародні сертифікати.

Вартові неба готові охороняти ЄВРО-2012

26 квітня на Рівненському загальновійськовому полігоні відбулися бойові стрільби підрозділів протиповітряної оборони Сухопутних військ трьох армійських з’єднань. Вогневі завдання з зенітно-гарматних комплексів «Тунгуска» виконували батареї та екіпажі 13-го, 8-го та 6-го армійських корпусів, які залучатимуться до системи забезпечення безпеки під час ЄВРО-2012.

-  До цього заходу бойової підготовки було залучено близько трьохсот військовослужбовців та понад тридцять одиниць бойової техніки, - зазначив начальник військ ППО Сухопутних військ полковник Ігор Зорін. – Ми перевірили здатність екіпажів виконувати несподівані завдання. Кожному екіпажу, що перебував на вогневій позиції, старший керівник стрільб визначав мішень індивідуально.

Зенітники вели вогонь по рухомій мішені БТР-80 та двох повітряних цілях — вертольоту вогневої підтримки та світловій міні. Для керівництва вогнем було розгорнуто ланцюг управління від начальника протиповітряної оборони бригади, полку до екіпажу включно.

Одними з перших вогневі завдання виконали екіпажі зенітної ракетно-артилерійської батареї 24-ї окремої механізованої бригади. Командир батареї капітан Вадим Новіков задоволений діями своїх підлеглих.

-  Найважчим завданням було влучити у повітряну ціль - світлову міну, яка насправді є невеликою, - уточнив капітан Вадим Новіков. - Втім, у нас навіть було пряме попадання. Підрозділ із завданням впорався добре. Я роботою батареї задоволений. Гадаю, отримаємо позитивну оцінку від керівництва.

Навчально-матеріальна база Рівненського загальновійськового полігону 13-го армійського корпусу забезпечила увесь запланований комплекс заходів бойової підготовки. Для військовослужбовців було організовано побут, медичне забезпечення, харчування в польових умовах. Це сприяло якості проведення занять та підготовленості військовослужбовців до виконання покладених на них завдань. Варто додати, що бойова військова техніка, на якій екіпажі протиповітряної оборони виконували завдання, прибула із Яворова, з 24 окремої механізованої бригади.

Більш ніж за місяць підрозділи протиповітряної оборони Сухопутних військ нестимуть бойові чергування під час проведення в Україні фіналу чемпіонату з футболу ЄВРО-2012. Усі вони будуть зосереджені у вже визначених районах.

-  Військовослужбовці показали професіоналізм та набуті навички володіння військовою технікою і озброєнням, - підкреслив полковник Ігор Зорін. – Можу з впевненістю сказати, що вартові неба Сухопутних військ з честю виконають покладений на них обов’язок.

 

До Євро-2012 готуються підрозділи протиповітряної оборони

На Рівненському загальновійськовому полігоні під керівництвом начальника протиповітряної оборони 13-го армійського корпусу полковника Сергія Рибачка розпочався польовий вихід підрозділів протиповітряної оборони військових частин 13 армійського корпусу, які залучатимуться до оборони повітряного простору під час фіналу «Євро-2012».

До цього заходу бойової підготовки залучено більше ста військовослужбовців  зенітних дивізіонів та зенітно-ракетних артилерійських взводів протиповітряної оборони 128 і 24 окремих механізованих бригад, 80 окремого аеромобільного, 300 окремого механізованих полків та 30 одиниць військової техніки.

- Перший етап підготовки підрозділів протиповітряної оборони проводився у пунктах постійної дислокації військових частин, - розповів полковник Сергій Рибачок. – Там було завершено одиночну підготовку та злагодження обслуг зенітно-гарматних ракетних комплексів «Тунгуска». Важливим елементом стала підготовка штатного озброєння та військової техніки ППО. 

Для проведення другого етапу підготовки підрозділи протиповітряної оборони здійснили марші з Закарпаття, Львівщини та Буковини на Рівненщину. Протягом двох тижнів на навчальному центрі протиповітряної оборони Рівненського загальновійськового полігону триватиме злагодження взводів. Військовослужбовці у складі своїх підрозділів виконуватимуть бойові стрільби з зенітно-гарматних ракетних комплексів «Тунгуска». 

- Важливо, що навчально-матеріальна база Рівненського загальновійськового полігону готова до забезпечення усього запланованого комплексу заходів бойової підготовки, - додав полковник Сергій Рибачок. – Організовано побут, медичне забезпечення, харчування військовослужбовців в польових умовах. Це сприяє якості проведення занять та підготовленості наших військовослужбовців до виконання покладених на них завдань.

На Рівненщині відбулися інструктивно-методичні збори з призову

На базі Рівненського обласного військового комісаріату відбулися інструктивно-методичні збори щодо проведення весняного призову на строкову військову службу. У заході взяв участь керівний склад дев’яти обласних військових комісаріатів, що дислокуються у зоні відповідальності Західного оперативного командування.
Головував на заході – начальник штабу – перший заступник командувача Західного оперативного командування генерал-майор Віктор Ганущак. Від органів місцевої влади на зборах були присутні перший заступник голови обласної ради Михайло Кривко, керуючий справами міського виконавчого комітету Святослав Власюк, представники обласної державної адміністрації та Рівненської міської ради.
– Рівненщина якісно провела минулорічний призов, обласний військовий комісаріат уже тривалий час один із кращих в оперативному командуванні, тому збори було вирішено проводити саме у Рівному, – зазначив генерал-майор Віктор Ганущак. – Тут досить хороша навчально-матеріальна база, налагоджена співпраця із органами місцевої влади, тобто є що показати учасникам та поділитися досвідом.
Учасники провели детальний аналіз недоліків, які були допущенні під час минулорічного призову та визначили завдання на цей рік.
Заняття згідно тематики проводилися у Рівненському обласному військовому комісаріаті, на збірному пункті ОВК та у Здолбунівському районному військовому комісаріаті.
– Ми розповіли учасникам, як проводиться призов у нас, але одночасно мали змогу виступити військові комісари з інших областей із своїм досвідом, – підкреслив військовий комісар Рівненського обласного військового комісаріату полковник Дмитро Оксенюк. – Такий двохсторонній діалог, як правило, дозволяє визначити найоптимальніші для нас шляхи у майбутніх призовних кампаніях. Під призовної кампанії “Весна – 2012” із Рівненщини ми призвемо до лав Збройних Сил та інших військових формувань 560 юнаків. Це значно менша кількість, ніж минулого року, а тому ми зможемо вибрати найкращих, найздоровіших та освічених майбутніх солдат.
Під час зборів було визначено єдину методику щодо обладнання збірних пунктів обласних військових комісаріатів, порядку проведення формування військових команд та організованого відправлення призваних до військових частин.

Полігонна наука для Олександрійських школярів

На Рівненському загальновійськовому полігоні для учнів Олександрійської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів відбулися заняття з предмету “Захист Вітчизни” з практичним виконанням стрільб з автомату Калашникова.
Військовослужбовці розповіли учням, як вправлятися зі зброєю, та організували перші в житті дітлахів стрільби. Перед веденням вогню по цілях офіцери провели інструктаж із заходів безпеки, заняття з неповного розбирання-збирання автомата АК-74, правильності прицілювання, вивчення умов виконання стрільб та інші.
– Із розмов з колегами із інших шкіл мені відомо, що сьогодні можливість виїхати на полігон та постріляти зі справжньої зброї випадає не часто, тому я дуже вдячна, що військові пішли нам назустріч і дозволили дітям на один день відчути себе солдатами, – зазначила директор школи-інтернату Наталія Тарасович. – Для наших дітей дуже важливо почуватися частинкою сім’ї. А тут, у військовій родині, їх зажди приймають радо, як своїх.
Стрільба здійснювалася по нерухомих мішенях на відстані до 100 метрів. Багато хто з дітей зброю тримав уперше, тому у мішені цілили не всі. А найвлучнішими стали Дмитро Мартинович, який показав кращий результат, Ілля Ящук і В’ячеслав Бездольний, які посіли, відповідно, друге і третє місця. За успішне виконання вправ вихованці школи-інтернату отримали призи.
Після занять, на запрошення начальника полігону, на дітей чекав обід – з борщем, солдатською кашею та смачними булочками.
А далі вихованці школи-інтернату побували на заняттях з водіння БМП-2 та БТР-80 з військовослужбовцями окремого розвідувального батальйону 13-го армійського корпусу.
– Ми й надалі робитимемо все, що від нас залежить, щоб обездолені діти бачили у військових своїх кращих друзів і, зрештою, прийняли правильне рішення у виборі професії, – зазначив наприкінці занять начальник полігону полковник Олександр Ніколайчук.

Рівненські офіцери провели уроки мужності

Група офіцерів Рівненського загальновійськового полігону відвідала підшефну Олександрійську школу-інтернат. Начальник полігону полковник Олександр Ніколайчук та його заступник з виховної роботи майор Олександр Голубєв провели з вихованцями “Урок мужності”, розповівши про свою військову частину, армійські будні та цікаві бувальщини із життя людей в одностроях.

– Ми бажаємо, щоб діти завжди відчували поруч дружнє плече військових, людей, на яких можна покластися у скрутну хвилину. Сподіваємося, що хтось із цих дітей у майбутньому обере для себе професію військового, – зазначив полковник Олександр Ніколайчук.

Олександрійську школу-інтернат та Рівненський загальновійськовий полігон поєднує спільне минуле. Зокрема, під час будівництва цього навчального закладу понад дві сотні військовослужбовців допомагали упорядкувати близько 20 гектарів території школи-інтернату.

Тісні стосунки між військовими та вихованцями школи-інтернату тривають і сьогодні. За дорученням командира 13-го армійського корпусу генерал-майора Сергія Попко, його заступник з виховної та соціально-психологічної роботи полковник Володимир Яцентюк подарував навчальному закладу ноутбук. Це особливий “командирський” комп’ютер. Військові записали на нього фільми про участь військовослужбовців об’єднання у місіях з підтримання миру в Іраку, Ліберії, Косово, Сьєрра-Леоне та інших країнах.

– На дитячих обличчях я бачила щасливі посмішки: тепер на ноутбуку вони із задоволенням переглядатимуть фільми про військових. Зауважу, що наші “маленькі чоловіки” завжди у захваті від розмов про армію, – розповіла директор навчального закладу Наталія Тарасович.

Наприкінці зустрічі офіцери пообіцяли й надалі відвідувати своїх підшефних, а також запрошувати їх до себе на екскурсії, щоб ближче познайомити зі службою та побутом військовослужбовців.

Для понад 30 учнів загальноосвітньої школи у селі Розваж Острозького району “Урок мужності” провели начальник штабу – перший заступник командира 55-го окремого лінійно-вузлового полку зв’язку підполковник Олександр Кяго та представник ветеранської організації майор запасу Олександр Зайчук.

– Традиційно на такі зустрічі ми запрошуємо ветеранів, але цього разу вирішили, що дітям буде цікаво послухати не лише про історію, а й про сучасність Збройних Сил та професію захисника Вітчизни. Цей захід став як загальноосвітнім, так і профорієнтовним – після нього хтось із старшокласників обов’язково вирішить стати військовим, – розповіла директор школи Світлана Запорожан.

В ході зустрічі зі школярами лунали розповіді про сучасну армію та спогади воїнів-миротворців.

– Хлопцям і дівчаткам було цікаво слухати про військову службу, – зазначив підполковник Олександр Кяго. – Ми відкрили для них багато нового, адже мало хто з них знав про службу за контрактом, підготовку майбутніх офіцерів, військові професії. Ми запросили школярів до нашого полку на екскурсію. Своєю головною метою вважали пробудити в них інтерес, зробити друзями нашої частини та війська, щоб, незважаючи на майбутній життєвий вибір, ці молоді люди завжди позитивно ставилися до армії.

Особливо дітям сподобалася розповідь про його армійські будні “однокласника” – майора запасу Олександра Зайчука. Свого часу офіцер закінчив школу у селі Розваж, в курсантські роки підкорив вершину Ельбрусу, брав участь в операціях з підтримання миру у Косово та Іраку, у складі міжнародних делегацій побував у кількох європейських країнах. За час служби він знайшов чимало друзів як в Україні, так і в інших державах. Офіцер детально розповів про складні бойові та життєві ситуації, коли йому на допомогу приходило військове братерство.

Діти подякували військовим за візит самодіяльним концертом, під час якого пролунали військово-патріотичні пісні. Прощаючись з офіцерами, школярі та вчителі пообіцяли навесні відвідати полк зв’язку.