Рівненські розвідки святкують в полі

Розвідники 13 армійського корпусу Сухопутнихвійськ Збройних Сил України своє професійне свято, День військової розвідки,зустріли по бойовому. Військовослужбовці окремого розвідувального батальйонуздійснили марш на Рівненський загальновійськовий полігон. Там відбувсясвятковий мітинг, під час якого командир військової частини підполковник МиколаКапінос привітав підлеглих зі святом, оголосив подяки та вручив грамоти кращим воїнам-розвідникам.

По завершенню урочистої частини серед особовогоскладу батальйону було проведено змагання в індивідуальному заліку та на кращурозвідувальну групу.

- Цього року ми відійшли від традиційного сценаріюсвята на плацу військової частини, - зазначив заступник командира окремогорозвідувального батальйону майор Петро Романюк. – Служба розвідників оповитаромантикою та загадковістю, тісно пов’язана виконанням завдань у складнихумовах, виживанням у дикій місцевості. Тому і відзначення професійного свята відбувалосяна полігоні, де у День військової розвідки наші військовослужбовці демонструвалисвій професіоналізм, відданість команді, повну віддачу завданню та здоровийазарт до змагань.

Військовослужбовці боролися за першість увиконанні нормативів зі стрільби з пістолета Макарова, автомата АК-74, кулеметаРПК, снайперської гвинтівки Драгунова. Також, вони долали тактичну смугуперешкод та показували свої вміння у наданні першої медичної допомоги.

Закінчилися змагання нагородженням переможців.Зокрема, у індивідуальному заліку відзначені старші солдати військової службиза контрактом Андрій Хайнацький та Сергій Товстоп’ят і солдат військової службиза контрактом Сергій Василюк. Більшість учасників змагань отримали грамоти іцінні подарунки. А розвідувальна група - переможець була нагороджена перехіднимкубком окремого розвідувального батальйону.

Цього ж дня з нагоди професійного свята командир13 армійського корпусу генерал-майор Ігор Колесник відзначив кращих розвідниківпідпорядкованих військових частин грамотами та подяками, а командиру окремогорозвідувального батальйону 13 армійського корпусу підполковнику Миколі Капіносувручив пам’ятний нагрудний знак «20 років військової розвідки України».

На Буковині активно готуються до осіннього призову – 2012

  • 06.09.12, 11:54
В обласному та районних військових комісаріатах Чернівецькоїобласті тривають основні заходи, присвячені підготовці та проведенню черговогопризову громадян України на строкову військову службу у жовтні-листопаді 2012року.

Як повідомивначальник відділу обліково-призовної роботи – заступник  Чернівецького обласного військового комісараз призову підполковник Вадим Петляк були проведені інструктивно-методичні заняттяз посадовими особами військових комісаріатів області, які відповідають заобліково-призовну роботу. На яких були обговорені питання, щодо порядкудоставки призовників на збірний пункт, оформлення на них особових справ, проведеннямедичного обстеження та вивчення особистих якостей призовників. До відомаучасників заходу була доведена кількість, яку мають призвати осінню цього рокуміський та районні військові комісаріати області.

– На даний часналагоджено активно взаємодію між всіма організаціями, які відповідно до вимогдіючого законодавства беруть участь у заходах, пов’язаних з підготовкою тапроведенням призову, – зазначив підполковник Вадим Петляк.

Зокрема у ЗбройнихСилах України служитимуть 360 юнаків, внутрішніх військах МВС України -110 іДержавній спеціальній службі транспорту -30. Загалом з Буковини, протягомжовтня-листопада, планується відправити до Збройних Сил та інших військовихформувань України, для проходження дійсної військової служби 500 юнаків.

До зими - готові!

На підготовку до зими у Рівненському, Дубенському таСарненському гарнізонах витрачено понад 550 тисяч гривень, що дозволило якіснота швидко завершити увесь обсяг робіт

 Станомна 5 вересня повністю підготовлено до зими понад 90відсотків із 874 військових будівель, які перебувають на балансіквартирно-експлуатаційного відділу міста Рівне.

– Повністю готові до роботи усі 13 діючих котелень утрьох гарнізонах, одна з яких газова, одна працює на мазуті, а решта натвердому паливі – вугіллі, – розповів  начальникквартирно-експлуатаційного відділу міста Рівне підполковник Олег Падитель. – Мивже заготовили 1000 тонн мазуту, 2400 тонн вугілля та 600 метрів кубічнихдров, що дозволить навіть за найскрутніших умов автономно забезпечувати тепломоселі військовослужбовців понад три місяці. До того ж, КЕВ відповідає застабільне функціонування близько 15 кілометрів тепломереж, до 20 кілометрівводопровідних мереж, 13 кілометрів каналізаційних мереж та понад 200 кілометрів лінійелектропередач.

За словами посадовця, для такого великого господарствазимовий період є неабияким іспитом. Відтак, обсяги виконаних робіт значні. Наусі роботи було затрачено понад 550 тисяч гривень, що дозволило швидко таякісно  їх провести. В усіх будівлях,якими опікується КЕВ м.Рівне, вже працюють лічильники холодного водопостачання.Проведено ремонт у восьми котеленях, на найбільш проблемних будинках заміненопокрівлі. Заздалегідь було оновлено аварійні ділянки теплових мереж тапроведено комплекс підготовчих робіт.

– На сьогодні важливим є не тільки підготовкакотелень, а й підготовка теплових камер та внутрішніх мереж теплопостачання.Нами перевірено та випробувано котли, у внутрішніх і зовнішніх інженернихмережах, де необхідно, проведено заміну елементів і випробувано їх на готовністьдо опалювального сезону. За підсумками виконання усіх цих робіт оформленовідповідні акти, – підкреслив підполковник Олег Падитель.

Узимку навантаження збільшується і на мережіелектропостачання. Тому й у цій сфері військові комунальники виконали роботи:відремонтували трансформаторні підстанції, зовнішні повітряні лініїелектропостачання з підпорами, кабельні лінії, електрощитові. Провели ізоляціюмереж холодного водопостачання.

У літній період було переглянуто заборгованості загазо-, водо- та електропостачання. Як зазначив Олег Борисович, за підсумкамипершого півріччя 2012 року Рівненська чи не єдина область в Україні, девійськові містечка не мають заборгованості за комунальні послуги.

- Це досягається тісною співпрацею з командуваннямчастин, їх розумінням важливості меж доведених лімітів та особистійзаощадливості усіх військовослужбовців.

Варто додати, що у Рівненському, Дубенському таСарненському гарнізонах триває навчання військовослужбовців строкової таконтрактної служби, які відібрані на виконання робіт у опалювальний сезон. Укожному місті сформовано оперативні групи та ремонтні бригади. А колитемпература повітря понизиться, КЕВ м. Рівного передбачає цілодобове чергуванняаварійно-відновлювальних бригад.

Таким чином, до опалювального сезону Рівненський,Дубенський і Сарненський гарнізони готові майже повністю.

На День Незалежності чернівчани та гості міста насолоджувались

  • 26.08.12, 22:37
Святковий настрійпанував у п’ятницю  ввечері вчернівецькому парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка. На майданчикубіля фонтану відвідувачі мали змогу насолодитися грою духового оркестру 300-гоокремого механізованого полку.


Жоден перехожий не лишився байдужим до свята музики. Батьки з дітьми, закоханіпарочки, молодь і пенсіонери – всі з задоволенням зупинялись на майданчику нетільки щоб послухати духовий оркестр, а й потанцювати. Адже піддавшись ритмувальсу неможливо було встояти на місті.

Саме така атмосферапанувала в парку ще за часів Австро-Угорщини, коли у вихідні та святкові дні длягородян та гостей міста завжди грала музика.

 Ідея відродити цю добру традицію належитьсекретарю Чернівецької міської ради Віталію Михайлішину. І відтепер, засприяння міської ради та очільника міста особисто, кожної неділі в паркукультури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка усі бажаючі протягом двох годин з17:00 до 19:00 зможуть насолоджуватись святом духової музики.

На Буковині відзначили День Державного Прапора України

  • 23.08.12, 20:26
Сьогодні, 23 серпня, у селах і містах Чернівецької області відзначаєтьсяДень Державного Прапора України - започатковане у 1994 році свято вшануванняодного з головних символів України. На Центральній площі обласного центру зцієї нагоди відбулась церемонія урочистого підняття національного стягу заучасті керівництва Буковини і Чернівців, військовослужбовців гарнізону тагромадськості краю.

За командою начальника Чернівецького гарнізону обласного військовогокомісара полковника Юрія Буліча військовослужбовці винесли Державний Прапор і під музику оркестру 300-гоокремого механізованого полку відбулось його урочисте підняття.

Спілкуючись із журналістами місцевих засобів масової інформації, полковникЮрій Буліч наголосив, що саме під рідним стягом український народ утверджувавсвою незалежність, самобутність та державність.

-        Прапор нашої держави – це нашаслава, символ відродження України і нашої єдності. І саме під національнимукраїнським прапором зараз ми будуємо міцну, економічно самодостатню і успішнуБуковину, - сказав голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв.

Голова облдержадміністрації висловив впевненість, що серця буковинцівсповнюються гордістю за свій край, коли підіймається у небо державнийсиньо-жовтий прапор та звучить державний гімн України.

Завершився захід проходженням військовослужбовців гарнізону урочистиммаршем по Центральній площі міста.

Згодом в Літньому театрі (Центральний парк культури та відпочинку ім. Т.Шевченка) обласного центру розпочалися урочисті збори та святковий концерт знагоди 21-ї річниці Незалежності України.

Протягом години військовий оркестр радував чернівчан та гостей міставиконанням різного музичного репертуару.

Розвідники різних родів військ вчаться діяти спільно

З 14 серпня на Рівненському загальновійськовому полігоні триває чотирьохденне комплексне навчання сил і засобів розвідки 13 армійського корпусу.

До цього заходу бойової підготовки залучено понад 250 військовослужбовців та близько 50 одиниць військової техніки і озброєння більше 10 військових частин 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України з областей Західної України.

Комплексне навчання розвідників можна вважати одним із найважливіших заходів бойової підготовки нашого з’єднання цього навчального року, - зазначив начальник штабу керівництва навчання полковник Сергій Шептало. – До нього залучено підрозділи військової, повітряної, радіолокаційної, артилерійської, інженерної, РХБЗ розвідки.

Зазвичай ці військові колективи навчаються в складі своїх військових частин. А тут, під час комплексного навчання, ми тренуємо діяти розвідників різних родів військ спільно, сприяти один одному у виконанні завдань. Це черговий крок з удосконалення системи підготовки військ, що дозволить виконувати завдання швидше та краще.

Під час комплексного навчання сил і засобів розвідки 13 армійського корпусу відпрацьовується організація розвідки та удосконалюється управління силами та засобами розвідки під час виконання розвідувальних завдань.

- Хоча навчання ще не закінчилося, я вже хочу відмітити високий польовий вишкіл наших розвідників, - додав полковник Сергій Шептало. – Вони - наші очі і вуха. Адже успіх виконання бойових завдань будь-якої військової частини залежить від оперативності та точності розвідувальної інформації. По завершенню навчання ми оцінимо дії кожного підрозділу окремо та правильність прийняття рішень

У Рівному навчалися зв’язківці

  • 03.08.12, 15:24

У 55 окремому лінійно-вузловому полку зв’язку закінчилося командно-штабне навчання (КШН). Цей захід бойової підготовки тривав протягом трьох днів під керівництвом начальника зв’язку – начальника відділу зв’язку та інформаційних систем штабу 13 армійського корпусу полковника Сергія Капшука. До навчання було залучено близько 40 військовослужбовців управління полку та штабів підпорядкованих батальйонів і центрів.

-  Ми відпрацювали питання бойового застосування частини та управління підрозділами під час виконання завдань, - зазначив командир 55 окремого лінійно-вузлового полку зв’язку полковник Сергій Патапов. – Під час цього заходу командування полку, батальйонів та центрів набули практичних вмінь і навичок в плануванні заходів бойового застосування та управління підпорядкованими підрозділами.

На час проведення командно-штабного навчання у парку бойових машин було розгорнуто командні пункти управління полку зв’язку та підрозділів. Навчання відбулося у два етапи. На першому - керівник КШН заслухав висновки з оцінки обстановки, що склалася та перевірив дії особового складу в процесі планування бойового застосування військової частини. Також, було перевірено практичні навички посадових осіб у виконанні своїх функціональних обов’язків. Під час другого етапу було відпрацьовано практичні дії офіцерів в процесі управління підпорядкованими підрозділами.

-  Хочу відзначити, що у нашій частині нещодавно було призначено трьох нових заступників командира полку, - додав полковник Сергій Патапов. – Це навчання стало для них унікальною можливістю покласти на практику знання, отримані під час навчання Національному університеті оборони України. 

Загалом, за словами керівника навчання, усі залучені посадові особи зі своїми обов’язками справилися, а 55 окремий лінійно вузловий полк отримав загальну оцінку «добре». Наступним етапом підготовки особового складу військової частини стане осінній польовий вихід, де воїни-зв’язківці вже практично забезпечуватимуть зв’язком органи військового управління.

13 армійський корпус - серед спортивних лідерів Збройних Сил

У 13 армійському корпусі проведено аналіз стану фізичної підготовки в частинах корпусу та виконання заходів «Року фізичної підготовки та спорту» у першому півріччі 2012 року.

-  З метою виконання поставлених завдань щодо удосконалення процесу фізичного виховання військовослужбовців, організованого і ефективного проведення заходів року фізичної підготовки у 2012 навчальному році, командиром 13 армійського корпусу та командирами військових частин з’єднання були відпрацьовані рішення на організацію фізичної підготовки та спортивно – масової роботи в підпорядкованих військових частинах, - зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника служби фізичної підготовки і спорту 13 армійського корпусу капітан Іван Каращук. - Зокрема, було визначено військові частини, які протягом навчального року займаються за спеціальними, посиленими програмами фізичної підготовки. Серед них - 24 окрема механізована бригада, 80 окремий аеромобільний полк, 29 окремий розвідувальний батальйон та додатково в кожній військовій частині визначено один підрозділ, що займається за посиленою програмою фізичної підготовки.

Такий комплексний підхід вже за підсумками першого півріччя показав позитивні результати. Так, на Спартакіаді Збройних Сил України серед з’єднань та повітряних командувань 13 АК вже має лідируюче місце: перші місця з гирьового спорту, волейболу та багатоборства ВСК, а з міні-футболу – з’єднання посіло друге.

-  Сьогодні армійський корпус впевнено тримає загальне перше місце в Спартакіаді Збройних Сил України, - додав капітан Іван Каращук. – Але «спочивати на лаврах» ще зарано, попереду змагання з літнього біатлону, бігу на 1100 метрів з подоланням смуги перешкод у складі підрозділу, воєнізованого кросу на 3 км зі стрільбою та метанням гранати. І в цілому вони будуть визначати  загальне місце з’єднання на першості Збройних Сил.

До загальної скарбнички спортивних досягнень 13 армійського корпусу позитивні результати принесли учасник 20-го Огляду на кращу організацію фізичної підготовки та спортивно – масової роботи в Збройних Силах України. Управління з’єднання оцінено на добре, а 11 орема артилерійська бригада та 15 реактивний артилерійський полк отримали відмінні оцінки.

Провівши аналіз першого півріччя поточного року, управлінню корпусу та підпорядкованим частинам були поставленні завдання до кінця 2012 року. Зокрема, командири військових частин зобов’язані провести ретельний аналіз ефективності процесу фізичної підготовки у своїх колективах. Також, у 13 армійському корпусі розпочинається навчально – тренувальні збори щодо підготовки підрозділів військових частин до першості з’єднання з літнього військового біатлону, воєнізованого кросу на 3000 метрів з метанням гранат та стрільбою, бігу на 1100 метрів з подоланням смуги перешкод в складі підрозділу.

На Львівщині завершилися міжнародні навчання Репід Трайдент

На території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного закінчилося масштабне українсько-американське командно-штабне навчання із залученням військ «Репід Трайдент-2012».

Це двотижневе навчання було одним із найбільших цьогорічних заходів міжнародного військового співробітництва. 

Офіційна церемонія закриття навчань відбулася двічі: у Гвардійському містечку для українського контингетну та Центральному містечку для іноземних військовослужбовців. Із урочистою промовою до учасників навчань звернулися співкерівник «Репід Трайдент - 2012» – перший заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін та співкерівник з американської сторони – офіцер командування Сухопутних військ ЗС США у Європі полковник Девід Марковські. - Сьогодні ми завершуємо міжнародні навчання, до яких залучено шістнадцять держав, - зазначив генерал-майор В’ячеслав Назаркін. – Вони були проведені у дві фази – командно-штабна та польова. Головну мету досягнуто – всі учасники отримали навички та знання налагодження взаємодії між представниками різних країн під час миротворчих місій. 

Нагадаємо, тематика навчань «Репід Трайдент - 2012» –  виконання завдань у складі багатонаціональних сил під час операції повного спектру, які включають в себе дії підрозділів у наступі та обороні, виконання завдань з підтримки миру і допоміжних дій.

- Учасники навчання з різних країн продемонстрували професіоналізм та готовність працювати під спільним командуванням, - наголосив співкерівник навчання полковник Девід Марковські. - Навчання показали, що країни-учасники мають спільне військове майбутнє.

Від імені керівництва та особового складу Академії сухопутних військ учасників навчання привітав перший заступник начальника Академії полковник Ігор Гордійчук.  - Ми пишаємось тим, що мали можливість приймати цьогорічне навчання і будемо брати безпосередню участь у подібних міжнародних заходах у майбутньому, - зазначив полковник Ігор Гордічук під час промови. - Наш обов’язок - працювати у напрямку подальшої розбудови Міжнародного центру миротворчості та безпеки, щоб створити найкращі умови для проведення подібних навчань. 

Для учасників Репід Трайдента провели тренінг роботи зі ЗМІ

Сьогодні жодного збройного конфлікту не відбувається без участі засобів масової інформації. Висвітлюючи перебіг подій журналісти впливають на хід локальних війн та суспільну думку про учасників. Тому курс щодо організації роботи із представниками преси, телебачення і новим медіа став одним із ключових під час штабної фази україно-американських командно-штабних навчань із залученням військ «Репід Трайдент-2012». Важливо додати, що такий медіа-тренінг відбувся уперше за історію серії навчань «Швидкого Тризуба».

Протягом одного дня інструктори зі зв’язків з громадськістю капітан Збройних Сил Канади Дженіфер Джексон та капітани ЗС України Антон Миронович і Олексій Мазурін  провели теоретичні та практичні заняття із взаємодії із засобами масової інформації. До медіа-тренінгу було залучено понад 20 військовослужбовців із 16 країн-учасниць, які під час навчання виконують обов’язки зі зв’язків із ЗМІ, офіцерів багатонаціональних штабів та командирів підрозділів.

- Під час цьогорічного навчання особовому складу доведеться не лише виконувати стандартні завдання в штабах та на навчальних місцях, а й взаємодіяти із представниками засобів масової інформації згідно зі сценарієм, - зазначив капітан Антон Миронович. – Група підіграшу планує застосовувати ввідні, де посадові особи контингентів будуть реагувати на запити журналістів. Тому цей тренінг допоможе зрозуміти зміст роботи зв’язків з громадськістю, налагодження стосунків з цивільними медіа та впевнено почувати себе перед камерами репортерів. Безумовно, ці знання та навики є вимогою сьогодення і сприятимуть виконанню завдань не лише у миротворчих місіях, а й у повсякденній діяльності.
Інструктори ознайомили учасників курсу із специфікою роботи засобів масової інформації, діяльності в кризових ситуаціях, застосування офіцерів зі зв’язків з громадськістю, тощо.

Наприкінці медіа-тренінгу було практично відпрацьовано текінку проведення інтерв’ю для газети, радіо і телебачення, під час якого офіцери практикувались давати відповіді на запитання журналістів.