На Буковині вшанували воїнів-визволителів

  • 26.10.12, 12:12
Сьогодні, 26 жовтня, з нагоди 68-ої річниці визволення України від фашистських загарбників до обеліску «Перемога» на Соборній площі Чернівців разом з ветеранами, представниками громадсько-політичнихорганізацій, національно-культурних товариств, учнівської та студентської молоді, військовослужбовців Чернівецького гарнізону,  голова обласної державної адміністрації Михайло Папієв, голова обласної ради Михайло Гайничеру та секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин поклали вінки та квіти.

Сьогодні ж покладання квітів та вінків до меморіалів визволителям відбуваються у всіх населених пунктах області. У закладах освіти краю пройшли зустрічі з ветеранами війни, уроки мужності, в бібліотечних установах – виставки книжок та публіцистичних матеріалів, присвячених визволенню України від нацизму.

Пам’ять загиблих воїнів-визволителів присутні вшанували хвилиною мовчання і залпами салютної групи. Після цього пролунав Державний Гімн України.

У Чернівцях вшанували ветеранів

  • 25.10.12, 15:00
Сьогодні, 25 жовтня, напередодні відзначення 68-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників, у Центральному палаці культури відбулися урочисті збори з нагоди цього свята. Із вступним словом перед присутніми виступив голова Чернівецької міської ради ветеранів війни та праці Павло Бажерін. Він розповів про головні події тих далеких днів.

-        У Чернівцях налічується близько 600 ветеранів Великої Вітчизняної війни, –розповів Павло Микитович. – Усі вони пережили перипетії цієї страшної іжорстокої війни. Визволення української території від фашистських окупантів супроводжувалося важкими боями, однак наші солдати  виявили волю і мужність, здолавши ворожий опір.

Зі святом ветеранів також привітали заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Віталій Темерівський та секретар Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин.

Звернувшись до всіх присутніх, він, зокрема, сказав: «Ви прожили життя, яке є високим прикладом для наслідування прийдешніх поколінь. Наш обов’язок – шанувати та бути гідними Вашого подвигу. Я неодноразово повторював, і готовий сказати знову, що міська влада дбає і буде дбати про кожного ветерана. У цей прекрасний день, хочу побажати усім вам та вашим родинам здоров’я, довголіття і благополуччя. Нехай уваших домівках завжди панують мир, спокій і достаток».

Під час урочистостей виступав аматорський хор ветеранів Центрального палацу культури «Пам’ять». Присутні у залі настільки розчулилися від почутих пісень, що не могли стримати емоцій та сліз на очах.

Не минув цей захід і без нагороджень. Зокрема заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації Віталій Темерівський вручив «Орден за заслуги III ступеня» голові первинної ветеранської організації Євгенії Вавіловій.

А почесною відзнакою «За заслуги перед містом» були нагороджені Валентина Михайлина, Олександр Суров та Павло Бажерін. На знак вшанування героїчного подвигу визволителів Віталій Михайлішин вручив їм ці нагороди та квіти.

На Буковині урочисто відправили юнаків до війська

  • 10.10.12, 15:41
10 жовтня на Чернівецькому обласному збірному пункті, що знаходиться у районному центрі Кіцмань, відбулися перші цього осіннього призову урочисті проводи юнаків до лав Збройних Сил України. Зранку на ОЗП прибули батьки призовників, представники обласної та районної влади, громадських організацій, засобів масової інформації тощо.

Цього дня 56 юнаків з Буковини прибули на збірний пункт. Спочатку усі вони пройшли соціально-психологічні тести та медичну комісію. Після цього майбутні солдати пройшли співбесіду ізпредставниками військових частин, де вони в подальшому проходитимуть військову службу.

Традиційно на обласному збірному пункті відбувся урочистий мітинг з нагоди відправки юнаків у військо. Його відкрив Чернівецький обласний військовий комісар полковник Юрій Буліч. Зокрема він повідомив, що цього дня до еліти українського війська – аеромобільних військ – відправлено 35 призовників, які служитимуть у місті Львові, а 21 юнак скерований до 169-го Навчального центру Сухопутних військ ЗС України, що в селищі Десна Чернігівської області.

З теплими словами вітання перед призовниками, їх батьками та близькими, виступила начальник відділу взаємодії з правоохоронними органами та оборонної роботи апарату Чернівецької обласної державної адміністрації Алла Запухляк.

-        Я пишаюся тим, що наші призовники постійно з честю виконують свій обов’язок перед Державою,- зазначила Алла Степанівна. – Жодної скарги ми не отримали на адресу наших хлопців, а відслуживши, вони повернулись додому змужнілими та загартованими. Отже бажаю батькам дочекатися синів здоровими, а майбутнім солдатам не посоромити рідну Буковину.

Перед присутніми також виступили представники команд, де проходитимуть службу сьогоднішні призовники та вже традиційно, благословив на ратну службу та окропив призовників свяченою водою отець Василь Хащовий.

Як повідомив полковник Юрій Буліч цієї осені з Буковини буде призвано 500 юнаків, 110 з яких служитимуть у підрозділах Внутрішніх військ МВС України, 120 у  Повітряних Силах, 33 – у Військово-морських, а решта у Сухопутних військах  Збройних Сил та Державної спеціальної служби транспорту України.

Підвищена увага до стану здоров’я, а також освітнього рівня майбутніх солдатів пов’язана з поступовим переходом Збройних Сил України до комплектування посад солдатів, сержантів та старшин військовослужбовцями служби за контрактом.

Як зазначив начальник відділу Головного управління охорони здоров’я Чернівецької обласної державної адміністрації Іван Тріска  на ОЗП всім призовникам були зроблені тести на виявлення гепатиту «В» і «С» та ВІЛ-інфекції, які фінансуються за державні кошти. 

Після обіду працівники Чернівецького обласного збірного пункту завершили формування команд, а через кілька годин новобранці вирушили до місць розташування своїх частин.

Армія здатна виконати весь спектр завдань, які на неї покладені

  • 28.09.12, 02:05

“Майже на всіх військових полігонах проходять навчання, на яких відпрацьовуються питання взаємодії між різними видами та родами військ”. На цьому 27 вересня 2012 року наголосив Міністр оборони України Дмитро Саламатін під час перебування на полігоні “Прибан” у Чернівецькій області.

Разом з начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем ЗС України генерал-полковником Володимиром Заманою глава оборонного відомства спостерігав за етапом комплексу дослідницьких експериментальних командно-штабних навчань з органами військового управління та військами (силами) “Перспектива-2012”.

Безпосереднє керівництво діями учасників навчання здійснював командир 80-го окремого аеромобільного полку полковник Віктор Копачинський. Близько 600 його підлеглих на 80 одиницях броньованої та автомобільної техніки здійснили 330-кілометровий марш на місце проведення батальйонного тактичного навчання з пункту постійної дислокації.

– У рамках “Перспективи-2012” навчання проходять майже на всіх військових полігонах. Мобільна група керівництва Міністерства оборони та Генерального штабу намагається охопити якнайбільше епізодів навчань та подивитись на що здатні наші військовослужбовці, – зауважив Дмитро Саламатін.

За підсумками навчання на Буковині Міністр оборони наголосив, що війська готові протидіяти терористичним угрупованням та виконувати інші завдання за призначенням.

– Наша армія здатна виконати весь спектр завдань, які на неї покладені, – підкреслив Дмитро Саламатін.

На завершення епізоду навчань Міністр оборони України заохотив кращих воїнів високомобільних десантних військ.

Разом з військовослужбовцями воювали і резервісти

  • 28.09.12, 01:56
27 вересня 2012 року, відповідно до плану проведеннякомплексу дослідницьких експериментальних командно-штабних навчань з органамивійськового управління та військами (силами) “Перспектива-2012”, на полігоні“Прибан” 300-го окремого механізованого полку у Чернівецькій області відбулосябатальйонне тактичне навчання.

За діями учасників навчання спостерігали Міністр оборони України ДмитроСаламатін та начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних СилУкраїни генерал-полковник Володимир Замана.

За сценарієм заходу, після отримання інформації про виявлення на територіїнашої держави незаконного збройного формування, командування 80-го окремогоаеромобільного полку прийняло рішення блокувати задану місцевість тазапропонувати близько 120 “злочинцям” здатися.

Після того, як “бандити” відмовилися здаватися і відкрили вогонь увідповідь, позиції ворога атакували літаки-винищувачі МіГ-29. Згодом “бандитам”довелося пережити ще одне бомбардування, цього разу з бойових вертольотівМі-24.

Атака з повітря змусила членів “бандформування”, що залишилися в живих,здійснити спробу втечі. Проте автоколона “чужинців” потрапила в засідкудесантників. Після чого до бою вступили ще дві роти на бронетранспортерахБТР-80. Вони блокували район “бойових дій”, не давши ворогу вийти з оточення.Противника було знищено.

– Сьогодні ми побачили професійні дії військовослужбовців. До речі, в цьомупідрозділі пліч-о-пліч зі строковиками та контрактниками “воювали” з“бойовиками” незаконного збройного формування більше 70 резервістів, –коментуючи події, що розгорталися на полігоні, зазначив генерал-полковникВолодимир Замана.

Резервісти протягом майже десяти днів у складі аеромобільного батальйонуразом з іншими військовослужбовцями виконували поставлені перед підрозділомзавдання. Їхніми діями командири були задоволені.

– Кожен солдат, контрактник та офіцер маєвдосконалювати свої навички на практиці, на полігоні, в умовах наближених до реальних,– наголосив начальник Генерального штабу ЗС України.

На Буковині у повітрі бойові літаки та вертольоти

  • 25.09.12, 16:55
Сьогодні, 25 вересня, відповідно до Плану бойової підготовки на 2012-йнавчальний рік та комплексу дослідницьких експериментальних командно-штабнихнавчань з органами військового управління та військами (силами) «Перспектива-2012»,  на полігоні «Прибан»  300-го окремого механізованого полку відбувсяодин з етапів навчання: батальйонне тактичне навчання без бойової стрільби.

Безпосереднє керівництво діями військовослужбовців здійснював командир 80-гоокремого аеромобільного полку полковник Віктор Копачинський, а спостерігав заними командир 13 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил Українигенерал-майор  Ігор Колесник .

За сценарієм заходу, після отриманої інформації про розташування натериторії нашої держави незаконного збройного формування, керівництво 80-гоокремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу  прийняло рішення блокувати задану місцевістьта запропонувати злочинцям, чисельність яких складала близько 120 чоловік,здатися. Гелікоптери МІ-24 розкидали над територією ворожого табору листівки іззакликом здатися та продублювали свою пропозицію через гучномовець.

Проте бандити здаватися відмовилися й у відповідь відкрили вогонь. Післяцього позиції ворога атакували літаки-винищувачі Міг-29, СУ-27. Після літаківбандитам довелося пережити ще одне бомбардування, на цей раз бойовихгвинтокрилів МІ-24.

Атака з повітря змусила членів бандформування, що залишилися в живих,здійснити спробу втечі. Проте автоколона «чужинців» потрапила в засідку десантників.Після чого до бою вступили ще дві роти на бронетранспортерах БТР-80. Вониблокували район бойових дій, не давши ворогу вийти з оточення. Противника булознищено.

Проте командування вирішило приготувати сюрприз солдатам, що блокувалирайон бойових дій, та відправили в тил п’ятої роти десантників групудиверсантів «противника» зі снайпером. Диверсантів було знищено, протенедостатньо швидке реагування на появу в тилу ворожої групи, призвело до втрату складі п’ятої роти.

Коментуючи події, що розгорталися на полігоні, заступник командира 13-го АКз бойової підготовки полковник Олександр Тєлєгін оцінив дії своїх підлеглих на «добре».

– Незважаючи на те, що військовослужбовці аеромобільного батальйону 80-гоаеромобільного полку та військові льотчики діяли на незнайомій території таорієнтувалися лише по карті, вони повністю впоралися з поставленими завданнями,– наголосив полковник Олександр Тєлєгін.

“Кленова арка-2012” закінчилася “звільненням населеного пункту”

У Литовській Республіці на військовому полігоні Пабраде відбулася церемонія закриття багатонаціонального тактичного навчання “Кленова арка-2012”.

У заході взяла участь делегація Збройних Сил України на чолі із заступником начальника штабу Командування Сухопутних військ полковником Ігорем Ющенком.

В останній день навчання, виконуючи завдання у складі багатонаціональної роти, українські десантники атакували сили умовного противника та звільнили захоплене бойовиками поселення. Після цього вони підтримали вогнем польський взвод, який вступив у бій та литовський взвод, який обійшов поселення з тилу. На шляху до населеного пункту українські військовослужбовці виявляли саморобні вибухові пристрої та протидіяли засідкам.

Варто уваги, що всі учасники навчання використовували однакову техніку та озброєння: автоматичні гвинтівки AK-4, кулемети FN MAG, бронетранспортери M113, литовські радіостанції тощо. Спілкування між підрозділами, віддання команд і наказів відбувалося лише англійською мовою.

– Ми задоволені діями наших військовослужбовців у складі багатонаціональної роти. Десантники отримали унікальний досвід. Тепер їхнє завдання – застосовувати його на заняттях з бойової підготовки вдома. Можливо, ми також залучатимемо їх як інструкторів під час підготовки наших миротворчих контингентів до ротацій, – розповів заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ полковник Ігор Ющенко.

На церемонії закриття багатонаціонального тактичного навчання “Кленова арка-2012” під час урочистого шикування до учасників звернувся командувач Сухопутних військ ЗС Литовської Республіки генерал-майор Алмантас Лака.

– На завершальному етапі навчання ми бачили, як литовські, українські та польські солдати, підтримуючи один одного вогнем, на “відмінно” виконали поставлене завдання. Це той рівень злагодженості, до якого ми повинні прагнути, виконуючи миротворчі операції, – зазначив він.

Нагадаємо, що у міжнародному тактичному навчанні “Кленова арка-2012” взяло участь близько 35 українських військовослужбовців з 80-го окремого аеромобільного полку, Академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного та Регіонального медіа-центру Міністерства оборони України (м. Львів). Протягом тижня спільно з канадськими, литовськими й польськими колегами вони тренувалися виконувати завдання у складі багатонаціональних сил під час миротворчих операцій.

Майстер-клас з Urban Ops для львівських десантників

Українські військовослужбовці в ході міжнародного тактичного навчання «Кленова арка - 2012» спільно зі своїми колегами з Польщі та Литовської Республіки провели тренування, під час яких відпрацьовувалися методи ведення бойових дій в міській місцевості. Зокрема, на військовому полігоні Пабраде, що в Литовській Республіці, під наглядом канадських інструкторів вони відпрацьовували навички руху в населеному пункті малими групами й захоплення будівель.

- Тренування розпочалося із вивчення зручного положення зброї та стійок, до техніки зачистки будівель, - розповів головний інструктор, сержант Збройних Сил Канади Марк Деніс. – Наша основна мета – передати канадський досвід, отриманий в Афганістані, детально пояснити українцям, полякам і литовцям особливості дій маленькими групами, як от двійками та четвірками. По перше, під час виконання бойових завдань це дозволить зберегти життя та здоров’я особового складу. А також, усі три підрозділи з різних країн відпрацюють одну тактику дій, що дозволить у майбутньому бути взаємосумісними.

Так, учасники тренування розглянули чотири основних положення зброї, положення тіла для безпечного пересування населеним пунктом в бойових умовах, основні вербальні  команди й умовні сигнали. Інструктори з Канади, кожен з яких пройшов по кілька ротацій миротворчої місії в Афганістані, звертали увагу на ті дрібниці, що допомагають зберегти життя. Зокрема, вони наголосили, що зброя завжди повинна бути продовженням руки. Під час бою для тверезості оцінки ситуації та правильності дій важливе дихання. Детально зупинилися на правильності прицілювання та огляду сектору ведення вогню.

- Від минулорічного навчання «Кленова арка - 2011», що проходило в Польщі, це відрізняється деталізацією, - підкреслив командир відділення 80 окремого аеромобільного полку сержант Ігор Бідіний. – Ми тренуємося цим технікам, аби в подальшому навчати свій особовий склад в полку. Сьогодні актуальні навики Urban Operations - ведення бойових дій в умовах міст і сіл. Тому такі практичні знання й навички не лише цікаві, а й важливі для нас, адже в реальних умовах рятуватимуть життя солдат.

Протягом перебігу занять українські військовослужбовці тренували подання команд та сигналів англійською мовою, адже знання базової термінології під час виконання миротворчих місій покращу співпрацю українського контингенту з партнерами. Англійською «left ok», «right ok», «room clear», «out»-«out»-«out» – лаконічна армійська мова, що дозволяє порозумітися в одному підрозділі українцю, поляку та литовцю.

А щоб заняття проходили в умовах, наближених до реальних, учасники використовували холості набої. Так, відчуття необхідності ведення вогню, гучні постріли, та команди англійською значно відволікали від правильності виконання вправ. Але, як зазначають інструктори, з нарощуванням практики та таким полігонним досвідом усі військовослужбовці неодмінно стануть «асами» операцій в населених пунктах.

Планується, що протягом навчання будуть розглянуті теми ведення пішого патрулювання, конвою, протидія засідкам, саморобним вибуховим, евакуації поранених з поля бою тощо. Протягом цього часу триватиме злагодження взводів збройних сил України, Польщі та Литовської  Республіки в один підрозділ. Закінчиться «Кленова арка – 2012» навчанням, де за сценарієм миротворчих операцій багатонаціональна рота виконуватиме завдання із застосуванням зброї та військової техніки.

За досвідом у Литву

У Литовській Республіці набазі військового полігону Пабраде, що неподалік Вільнюса, відбулась церемоніявідкриття багатонаціонального тактичного навчання «Кленова арка – 2012» («Maple Arch – 2012»).

Під час урочистого шикування до учасників навчаннязвернувся командир механізованої бригади «Залізний Вовк» Збройних силЛитовської Республіки полковник Вальдемар Рупшііс.

- Навчання «Maple Arch – 2012», є прекрасним прикладомтісного співробітництва і партнерства між Збройними силами Канади, Польщі,України та Литовської Республіки. Це гарна можливість підготувати нашихвійськовослужбовців для виконання спільних завдань, - зазначив полковник Рупшііс.– Докладіть усіх зусиль аби перейняти найцінніший досвід у своїх колег з іншихкраїн. Бажаю усім успіху.

Напередодні із близько 120 військовослужбовцями з України,Канади, Литви та Польщі були проведенні заняття із дотримання заходів безпекита правил поводження зі зброєю та військовою технікою, яку військовослужбовцівикористовуватимуть під час навчання.

Учасники заходу ознайомились із автоматичними гвинтівкамиAK-4 кулеметами FN MAG, бронетранспортер M-113, литовськими радіостанціями таіншим озброєнням. 

- Аби виконати поставлені завдання під час цьогонавчання, в першу чергу, ми повинні досягти взаємосумісності з іншимиучасниками начання, - розповів керівник української делегації майор АндрійКіхтан. – Також, важливим  є  недопущення випадків травмування. Саме з цієюметою литовські інструктори і провели заняття із заходів безпеки та правилповодження із стрілецькою зброєю й військовою технікою, що є на озброєнні ЗС ЛитовськоїРеспубліки.

Нагадаємо, у міжнародному тактичному навчанні «Кленоваарка - 2012» бере участь близько 35 українських військовослужбовців з 80окремого аеромобільного полку, Академії сухопутних військ імені гетьмана П.Сагайдачного та Регіонального медіа-центру МО України (м. Львів). З 14 по 20вересня вони спільно з канадськими, литовськими й польськими колегамитренуються виконувати завдань у складі багатонаціональних сил під час миротворчихоперацій.

Збір на Пабраде

Українські військовослужбовці візьмуть участь у багатонаціональному тактичному навчанні “Кленова арка-2012”, що відбудеться у Литовській Республіці. Упродовж 10 днів спільно з литовськими, польськими й канадськими колегами на полігоні Пабраде поблизу Вільнюса вони відпрацьовуватимуть злагодженість дій під час виконання спільних завдань у складі багатонаціональних підрозділів.

Головною метою навчання є підготовка сержантського складу багатонаціональної роти до виконання своїх обов’язків в ході миротворчих операцій. Більшість учасників від України – це сержанти та старшини 80-го окремого аеромобільного полку 13-го армійського корпусу Сухопутних військ. З ними до прибалтійської країни за досвідом роботи у мультинаціональних підрозділах і штабах також прибули офіцери і курсанти Академії Сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного та Регіонального медіа-центру Міністерства оборони України.

Під час навчання військовослужбовці відпрацюють питання партнерської взаємодії в ході сучасних операцій та проведуть наземне колективне тренування.